03/19/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Ανακοίνωση - καταγγελία για τις εξελίξεις στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ εξέδωσε το ΠΑΜΕ. Σ' αυτήν αναφέρει: «Το ΠΑΜΕ με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις Tύπου, έγκαιρα ενημέρωσε και προειδοποίησε την εργατική τάξη της χώρας για τα εκτεταμένα κρούσματα νοθείας μπροστά στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Πρωτοστάτησε όλες τις προηγούμενες μέρες αλλά και μέσα στο Συνέδριο ώστε να μην περάσει η νοθεία, να κοπούν αρκετοί αντιπρόσωποι από συνδικαλιστικές οργανώσεις, που μέσω πλαστών στοιχείων και άλλων παρατυπιών επιχείρησαν μέσω της νοθείας να διαμορφώσουν ψεύτικους συσχετισμούς για την μακροημέρευση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Σήμερα, η ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να νομιμοποιήσει τους παραπάνω νόθους αντιπροσώπους με νέα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και με την απροκάλυπτη παρέμβαση των δικαστικών αρχών. Με πρωτοφανείς και απαράδεκτες διαδικασίες και με τη συμμετοχή τριών δικαστικών αντιπροσώπων και τριπλή ψήφο αντί για μία, ακυρώνουν στην ουσία το ρόλο της εφορευτικής επιτροπής που εκλέχτηκε μέσα στο Συνέδριο.
Προσπαθούν να προκαλέσουν εμπόδια, να επιβάλλουν τη νοθεία, να μπουν μέσα στο Συνέδριο οι νόθοι αντιπρόσωποι που κόπηκαν χθες με αποφάσεις Συνεδρίου. Στόχος είναι να καθυστερήσουν οι εκλογές, να προκαλέσουν παραπέρα προβλήματα.
Το ΜΕΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ, ως νέα δύναμη εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, με την ψήφο του μέσα στην εφορευτική επιτροπή σιγοντάρει την ΔΑΚΕ στους παραπάνω σχεδιασμούς, συμβάλει με τη στάση του στη νομιμοποίηση της νοθείας, υπηρετώντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για να περάσουν απρόσκοπτα οι ανατροπές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».




Τις εκφυλιστικές διαδικασίες που επικρατούν στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Σήμερα, 3η μέρα του Συνεδρίου, η πιο ουσιαστική μέρα, καθώς δίνεται ο λόγος στους συνέδρους, η εικόνα της αίθουσας είναι χαρακτηριστική, καθώς οι άδειες καρέκλες κυριαρχούν.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αφού απαίτησαν να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο, κατήγγειλαν από το βήμα του Συνεδρίου τον εκφυλισμό και τις διαλυτικές διαδικασίες. Δήλωσαν πως δεν θα νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους αυτές τις διαδικασίες και παραμένουν συντεταγμένα εκτός της αίθουσας του Συνεδρίου μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι σύνεδροι στην αίθουσα και να συνεχιστεί κανονικά το Συνέδριο.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογραμμίζουν ότι βρισκόμαστε «σε μια περίοδο που η εργατική τάξη της χώρας δέχεται μια απ’ τις πιο σφοδρές αντεργατικές επιθέσεις με επίκεντρο την επίθεση που εξελίσσεται και κορυφώνεται στα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπου κυβέρνηση, μεγάλο κεφάλαιο και κουαρτέτο "διαπραγματεύονται" για το μέγεθος της νέας λεπίδας που θα επιφέρει νέα πλήγματα στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΜΕΤΑ, του ΕΜΕΙΣ, φρόντισαν με τη στάση τους να μη γίνει σήμερα απολύτως καμιά ουσιαστική συζήτηση, ενώ την προηγούμενη μέρα όλοι δήθεν έπιναν νερό στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στη συμμετοχή, για την ανάγκη τάχα να συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων. Ελάχιστοι σύνεδροι, μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών ήταν από αυτές τις δυνάμεις που βρίσκονταν στην αίθουσα του συνεδρίου.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταγγέλλοντας από το κεντρικό βήμα του Συνεδρίου αυτήν την εκφυλιστική κατάσταση, δήλωσαν πως δεν θα νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους αυτές τις διαδικασίες. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αντιπρόσωποι από κάθε γωνιά της χώρας, εκλεγμένοι με την ψήφο χιλιάδων εργατών από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, δεν ήρθαν στη Ρόδο για εσωτερικό τουρισμό και διακοπές. Συντεταγμένα παραμένουν εκτός της αίθουσας του Συνεδρίου μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι σύνεδροι στην αίθουσα και να συνεχιστεί κανονικά το Συνέδριο». 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας σχετικά με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό σημειώνει:
«Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας επικύρωσε το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας που λέγεται ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Δεν λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να σταματήσει τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα. Επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων.
Για άλλη μια φορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο - άσπρο. Οι δυσνόητες και στρογγυλεμένες διατυπώσεις της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορούν να κρύψουν ότι:
1. Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων για τους πρόσφυγες αποτελεί κοινή απόφαση της ΕΕ, όχι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, όπως συνεχίζει να ψεύδεται ο Έλληνας πρωθυπουργός. Οι χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι θα εξακολουθήσουν να έρχονται, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι. Το πρόγραμμα επιλεκτικής μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ, ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, που γίνεται με ρυθμούς χελώνας, δεν αποτελεί λύση, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα.
2. Η απόφαση της Συνόδου, ότι για κάθε "επιστροφή" από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Σύρου πρόσφυγα, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία σε χώρα της ΕΕ, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 72.000 προσφύγων, αποτελεί ένα απαράδεκτο πιγκ - πογκ, που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων, παραβιάζοντας ωμά και απροκάλυπτα τα δικαιώματά τους. Η απόφαση για υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου και fast - track εξέτασή τους στην Ελλάδα σημαίνει επαναφορά σε ισχύ και αυστηρή εφαρμογή του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου. Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα είναι να αυξηθούν τα κυκλώματα και οι ταρίφες των δουλεμπόρων, τα δρομολόγια να γίνουν πιο επικίνδυνα, να ανέβει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων - μεταναστών, οι συνθήκες κυνηγητού και παρανομίας θα δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα με επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό στα νησιά, την ενδοχώρα και τα σύνορα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.
3. Η απόφαση να "ανοίξει" ακόμη ένα κεφάλαιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στην πραγματικότητα, αποτελεί επιβράβευση, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, τόσο απέναντι στο Κυπριακό πρόβλημα όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. Το ίδιο ισχύει και για την έναρξη εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ καθώς και για την υπόσχεση καταβολής ακόμη άλλων 3 δισ. μέχρι το τέλος του 2018.
4. Με τη συμφωνία, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας πήρε από την ΕΕ αυτό που επιδιώκει εδώ και καιρό, δηλαδή να "βάλει πόδι" στην περιοχή της Συρίας που βρίσκονται οι Κούρδοι, στο όνομα δήθεν του να δημιουργηθούν "ασφαλέστερες περιοχές" για τους πρόσφυγες "σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, για ακόμη μια φορά προκλητικός στις θριαμβολογίες του, με αναφορές στο σεβασμό, δήθεν, του διεθνούς δικαίου, προσπαθεί να αποκρύψει ότι έβαλε την υπογραφή του σε μια ακόμη συμφωνία - ταφόπλακα για τα δικαιώματα των προσφύγων, που επιτείνει τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Έφτασε στο σημείο να ζητά την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, δηλαδή στα "γκριζαρισμένα" σύνορα του Αιγαίου, όπου θα διαφεντεύει το ΝΑΤΟ, μετά από πρόσκληση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Καλούμε το λαό να ενισχύσει ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα του απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες - μετανάστες, να διεκδικήσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και ασφαλή μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να παλέψει για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων κρατών, που έχουν συνυπογράψει και οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Στις αρχές της βδομάδας, η «Contitech ΙΜΑΣ ΑΕ» με έδρα το Βόλο, 100% θυγατρική του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου «Continental AG», ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι σκοπεύει να σταματήσει την παραγωγή και ότι γι' αυτό το σκοπό θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελούσιων εξόδων, με αυξημένη αποζημίωση.
Είχε προηγηθεί ανάλογο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Γενάρη, με το οποίο απολύθηκαν τελικά 52 εργαζόμενοι. Και τότε, η απειλή της εργοδοσίας ήταν ότι θα κλείσει το εργοστάσιο, αν δεν έβρισκε ανταπόκριση στο πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού.
Το εργοστάσιο στο Βόλο κατασκευάζει ελαστικούς μεταφορικούς ιμάντες για την εξορυκτική βιομηχανία. Για την απόφασή της να σταματήσει την παραγωγή, η εργοδοσία επικαλείται την «οικονομική ύφεση» στην οποία βρίσκεται εδώ και μήνες η εξορυκτική βιομηχανία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα που παράγει, με παράλληλη συμπίεση των τιμών.
Σαν αποτέλεσμα, η «Contitech ΙΜΑΣ ΑΕ» ήρθε αντιμέτωπη «με μια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον τομέα των μεταφορικών ταινιών», κάνοντας αναπόφευκτη την απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου στο Βόλο, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας. Αντίθετα, η παραγωγή συρματόσχοινων από τη ΣΥΡΜΑ ΑΕ, θυγατρική της «Contitech ΙΜΑΣ ΑΕ», συνεχίζεται κανονικά.
***
Στην ιστορία της, η ΙΜΑΣ αποτέλεσε διαχρονικά τον κύριο προμηθευτή της ΔΕΗ. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα στον οικονομικό Τύπο, σε μεγάλο διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή ταινιοδρόμων, ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ, που διενήργησε η ΔΕΗ για τα ορυχεία της στη Δυτική Μακεδονία, ο κύριος όγκος του έργου κατοχυρώθηκε στις αρχές του 2015 σε μια πολωνική εταιρεία (50 από τα 72 εκατ. ευρώ) και μόνο ένα μικρό του μέρος στην ΙΜΑΣ (20 εκατ. ευρώ).
Η διοίκηση της εταιρείας «κυνήγησε» το σύνολο του έργου και μετά το διαγωνισμό, χωρίς επιτυχία. Μάλιστα, είχε στείλει και επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ, με την οποία προειδοποιούσε ότι αν δεν της δοθεί το έργο, τότε τίθεται ευθέως σε αμφιβολία «η παραμονή της εταιρείας μας στην Ελλάδα».
Αυτό είναι πάνω - κάτω το ιστορικό της επιχείρησης που τώρα βάζει λουκέτο. Είναι φανερό ότι η καπιταλιστική κρίση, οι οξυμένοι διεθνείς ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μεγάλες εταιρείες με το ίδιο αντικείμενο παραγωγής και τα «παιχνίδια», που παίζονται στο παρασκήνιο με τη συμμετοχή και του κράτους, δημιούργησαν το υπόβαθρο, για να αποφασίσει η εταιρεία την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά, στο βαθμό που η επένδυση δεν της απέδιδε πλέον το προσδοκώμενο κέρδος.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο, εργοδοσία και σωματείο βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας, με την πλευρά της εταιρείας να προτείνει μεγάλες μειώσεις στους μισθούς. Τελικά, φάνηκε ότι το σταμάτημα της παραγωγής είναι πιο συμφέρον ακόμα και από τη γενναία μείωση που επεδίωκε στο κόστος εργασίας.
***
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να δει κανείς πώς στάθηκαν το επιχειρησιακό Σωματείο, η Ομοσπονδία της χημικής βιομηχανίας, αλλά και η κυβέρνηση απέναντι στις εξελίξεις, οι οποίες επιταχύνθηκαν τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι όμως κεραυνός εν αιθρία, με δεδομένο ότι από τον περασμένο Γενάρη συζητιέται το ενδεχόμενο να σταματήσει η παραγωγή.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία, αναφέρεται ότι «οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα διοικητικά λάθη, τις εγωκεντρικές συμπεριφορές, τις απερίσκεπτες κινήσεις με αποφάσεις που κινούνται στα όρια εκδικητικών κινήσεων». Αποκαλύπτεται ακόμα ότι «το Σωματείο υπεύθυνα και με σοβαρότητα αποδέχτηκε το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων της διοίκησης της εταιρείας» σε ό,τι αφορά τη νέα Σύμβαση. Αποδέχτηκε μέχρι και να συμπεριληφθεί η εκ «περιτροπής εργασία» σε άρθρο της Σύμβασης, όπως ζητούσε η πολυεθνική.
Η Ομοσπονδία διαβεβαιώνει επίσης (και επικροτεί...) το γεγονός ότι «το Σωματείο δεν αρνήθηκε ποτέ να συμβάλει στις δυσκολίες της εταιρείας (...) ήταν αυτό που πάλεψε απέναντι στα λάθη της διοίκησης, όταν από άστοχες ενέργειες χάθηκε μια μεγάλη παραγγελία από τη ΔΕΗ (...) κινήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις για να ενημερώσει για τις συνέπειες, αν δεν έπαιρναν το συγκεκριμένο έργο από τη ΔΕΗ».
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα μόνα θύματα από το κλείσιμο του εργοστασίου (ενός από τα πολλά που έβαλαν λουκέτο στο Βόλο) είναι οι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται, όμως, ότι οι θυσίες που έκαναν το προηγούμενο διάστημα κάτω από τον εκβιασμό της εργοδοσίας δεν έσωσαν τις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, η πολυεθνική έγινε ακόμα πιο επιθετική, προσπαθώντας να διασφαλίσει τη θέση της στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και του ανταγωνισμού.
***
Είναι φανερό και σ' αυτήν την περίπτωση ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, αλλά το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο ανταγωνισμός στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Μέσα σ' αυτό το σύστημα, κανένα εργασιακό δικαίωμα, καμιά θέση εργασίας δεν είναι διασφαλισμένη.

Από το παράδειγμα της ΙΜΑΣ πρέπει να βγουν συμπεράσματα και για εκείνες τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που, αντί να μπουν μπροστά και να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων απέναντι στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, ταυτίζονται με το συμφέρον των εργοδοτών και λειτουργούν σαν μηχανισμός τους, οδηγώντας τους εργαζόμενους από συμβιβασμό σε συμβιβασμό και από ήττα σε ήττα. Η γραμμή αυτή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού έχει δοκιμαστεί σε πάμπολλες περιπτώσεις και πρέπει να ηττηθεί, με ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης, ανασύνταξη του κινήματος, αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Από το ένα στο άλλο «ισοδύναμο» αντιλαϊκό μέτρο εξελίσσονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ). Σε αυτό το πλέγμα, ανεξάρτητα από το όποιο τελικό μείγμα επιλεγεί, τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα έρχονται να «κλειδώσουν» με την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών», δηλαδή με τους ήδη συμφωνημένους στόχους για τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2016 και για όλα τα επόμενα χρόνια.
Κεντρικοί άξονες αυτής της διεργασίας είναι η παραπέρα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, ζήτημα που με τη σειρά του εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, καθώς και η νέα κλιμάκωση της φοροληστείας σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Νέο πακέτο με «πολλά και δύσκολα μέτρα» στα σκαριά

Σε κάθε περίπτωση, το μέτωπο της φοροληστείας του λαού δεν εξαντλείται στο επίπεδο της νέας φορολογικής κλίμακας. Πέρα και πάνω από αυτή, πέρα και από τις «εξοικονομήσεις» μέσω του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, υπάρχουν υπό διαμόρφωση «και άλλα δημοσιονομικά μέτρα, με τα οποία θα κλείσει το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Είναι πολλά και δύσκολα μέτρα, για τα οποία θα χρειαστεί συζήτηση ξανά και ξανά».
Πρόκειται για μέτρα τα οποία στην πορεία κλιμάκωσής τους θα αποδίδουν ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η συζήτηση για το επόμενο πακέτο, σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα, ξεκίνησε την Παρασκευή στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευ. Τσακαλώτου με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συζήτηση για την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.Μάλιστα, σε αυτήν τη φάση, η συγκυβέρνηση διευκολύνεται από την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και την αποκλιμάκωση του επίσημου πληθωρισμού...
Το ζήτημα του Ασφαλιστικού, το Φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να συζητηθούν στις συναντήσεις των υπουργών της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου το Σάββατο.

Φορολογικό: Παζάρια στο έδαφος του κεφαλαίου

Στο Φορολογικό, το επίδικο ζήτημα αφορά στον προσδιορισμό των περικοπών στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε συνδυασμό με τη διόγκωση των φόρων και από την πλευρά των νέων συντελεστών ανά εισοδηματικό κλιμάκιο.
Στο ζήτημα επανήλθε την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, μέσω πηγών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η στάση του ΔΝΤ σχετικά με το αφορολόγητο «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική» και ακόμη ότι οικονομολόγοι, όπως Κέινς, Φρίντμαν, Σμιθ (ολόκληρου δηλαδή του φάσματος της αστικής διαχείρισης) «θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα». Για μια ακόμη φορά, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί τάχα ως «προστάτης των φτωχών» και ότι φορολογεί παραπάνω τους «πλούσιους», πάντα στη βάση των προσωπικών εισοδημάτων, όπως αυτά καταγράφονται και φορολογούνται στις φορολογικές δηλώσεις. «Είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηρικτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω σχόλια αποκαλύπτουν και το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα δημιουργούν και νέα ερωτήματα για το πόσο ακόμη θα ανεβάσουν τον αντιλαϊκό πήχη.

Φέρνουν σημαντικές αυξήσεις φόρων σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Με βάση όσα εξετάζονται και ήδη έχουν γίνει γνωστά μέσω «διαρροών», η συγκυβέρνηση βλέπει το«αφορολόγητο» (μισθωτών - συνταξιούχων) να κλειδώνει κάπου πάνω από τα 9.000 ευρώ και κάτω από τα 9.550 που είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένη είναι η αύξηση των συντελεστών από το πρώτο κλιμάκιο, καθώς και οι «αλλαγές» στα επόμενα εισοδηματικά κλιμάκια.
Αυτόματα επέρχονται σημαντικές αυξήσεις φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων, ακόμη και για όσους μέχρι το 2015 βρίσκονταν κάτω από το άτυπο αφορολόγητο όριο. Και βέβαια, στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια για ακόμα δραστικότερες περικοπές στο αφορολόγητο (7.000 - 8.000 ευρώ) ή και ακόμη χαμηλότερα με «εναλλακτικές» φορολογικές κλίμακες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου, θα «επανασχεδιαστούν» και τα λεγόμενατεκμαρτά κριτήρια φορολόγησης, στη βάση των οποίων φορτώνουν φόρους ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του σημερινού αφορολόγητου ορίου στη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης (12.000 ευρώ). Το συγκεκριμένο χαράτσι φορτώνεται τόσο στους μισθωτούς και συνταξιούχους όσο και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, αγρότες κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν διόγκωσή του διευρύνει και τη λεγόμενη «φορολογική βάση» επί της οποίας επιβάλλεται.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το μείγμα της φοροληστείας, η τελική διευθέτηση θα βγάζει την ίδια αντιλαϊκή σούμα...

Με τους χαιρετισμούς εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, ξένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, την εισήγηση από την πλευρά της πλειοψηφίας και τις εισηγήσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων, συνεχίστηκε την Παρασκευή το 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που γίνεται στη Ρόδο.
Εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας χαιρετισμό απηύθυνε ο Χαριχαράν Μαχαντεβάν. Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του Κόμματος. 
Την ώρα που στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ αποχώρησαν με συνθήματα από την αίθουσα, καταγγέλλοντας την ΣΕΣ και τις οργανώσεις - μέλη της σαν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας μέσα στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα.
Χαρακτηριστικό στοιχείο του εκφυλισμού, είναι ότι την ώρα εκείνη, η αίθουσα του συνεδρίου έμεινε σχεδόν άδεια, αφού η πλειοψηφία των συνέδρων από τις άλλες παρατάξεις ελάχιστα ασχολούνται με τις εργασίες και εξαντλούν την παρουσία τους στη Ρόδο σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σχετικά με τις καρέκλες των οργάνων που θα εκλεγούν από τις αρχαιρεσίες της Κυριακής (Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο). (ΕΔΩ διαβάστε αναλυτικά για την αποχώρηση και τους χαιρετσιμούς).
Μίλησαν ακόμα ο Ν. Σκορίνης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, από τη ΝΔ, ο Στέφ. Ξεκαλάκης από το ΠΑΣΟΚ, ο Λεων. Λάζαρης από το Ποτάμι, ο Β. Λεβέντης από την Ένωση Κεντρώων και ο Δ. Στρατούλης από τη ΛΑΕ.

Ομιλία του Γ. Πέρρου

Στην ομιλία του εκ μέρους της ΔΑΣ, ο Γιώργος Πέρρος (δείτε σε βίντεο ολόκληρη την ομιλία και διαβάστε αναλυτικά εδώ) σημείωσε με έμφαση ότι η εργατική τάξη της χώρας μας δεν έχει τίποτα να περιμένει, τίποτα να ελπίζει από ένα τέτοιο συνέδριο, καθώς είναι ένα παρασκήνιο με εκβιασμούς, μαγειρέματα, απειλές, μάχη συσχετισμών φτιαγμένων με επιμέλεια από την εργοδοσία και το κράτος που αλληλοτρώγονται για τις καρέκλες μακριά από τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους. Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία στην ΓΣΕΕ, είναι μακριά από τις ανησυχίες και τις ανάγκες των εργαζομένων. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που πέρασε και ετοιμάζεται να περάσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα οποία υπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού.
Τόνισε ότι δεν είναι προσωρινά, αλλά είναι στρατηγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, της ΕΕ, των κομμάτων και των δυνάμεων τους στο κίνημα που την στηρίζουν και ότι αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Επισήμανε ότι οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί αποτέλεσαν ισχυρό σύμμαχο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που ανεβοκατέβηκαν τα τελευταία χρόνια ώστε να προχωρούν χωρίς ισχυρή αντίσταση από τους χώρους δουλειάς και παραγωγής τους σχεδιασμούς τους. Χωρίς τον προδοτικό τους ρόλο, δεν θα περνούσε με την ίδια ευκολία η επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας, των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
«Αναδεικνύεται επιτακτικό το καθήκον να απαλλαγούμε από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό έλεγχο των συνδικάτων» υπογράμμισε ο Γ. Πέρρος, απευθύνοντας κάλεσμα οργάνωσης, ανατροπής, συμπόρευσης στον αγώνα με βάση τα δικά μας ταξικά συμφέροντα. Αυτός είναι ο δρόμος. Απευθυνόμαστε σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που κατανοεί ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τη σημερινή αρνητική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, είπε. Είναι η στιγμή ο εργαζόμενος λαός να βγει επιθετικά στο προσκήνιο. Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης για την ανασύνταξη και συγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Για κίνημα με εργαζόμενους οργανωμένους σε όλους τους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, επιθετικό, αταλάντευτο, ικανό και αποτελεσματικό, που θα βάζει μπροστά ολοκληρωμένους στόχους για τη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.
Δε θα περιορίζει τη δράση του μόνο στην απόκρουση των άμεσων επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά θα φτάνει παραπέρα, αναδεικνύοντας τις αιτίες και τους υπεύθυνους της πτώχευσης του λαού, βάζοντας στο κέντρο του στόχου την μεγαλοεργοδοσία και το κράτος, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στην ίδια προδοτική συνταγή η πλειοψηφία

Τις ξοφλημένες θεωρίες για «ανάπτυξη στην υπηρεσία του ανθρώπου εργαζόμενου», όπου η καπιταλιστική ανάκαμψη και οι επενδύσεις θα ανοίξουν τις πύλες του παραδείσου για την εργατική τάξη, επανέφερε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την εισήγηση του προέδρου της Γ. Παναγόπουλου.
Θέλοντας να συντηρήσει το μύθο ότι με άλλη πολιτική και άλλο μείγμα διαχείρισης, ότι η ΕΕ και γενικότερα ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής μπορούν να αλλάξουν και να υπηρετηθούν τα ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τις ανάγκες του λαού, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε τα περί μετάβασης «του αναπτυξιακού μοντέλου της ΕΕ προς την αειφόρο πράσινη ανάπτυξη», περί «επαναπροσδιορισμού του ρόλου της ΕΚΤ», για «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», για «νέα στρατηγική απασχόλησης, ώστε αυτή να παραμείνει η βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».
Αλλά ο πραγματικός πόνος της ΓΣΕΕ είναι αυτός που έχουν και οι μονοπωλιακοί όμιλοι: Δηλαδή η «διατηρήσιμη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας - όπως τονίστηκε στην εισήγηση- προϋποθέτει αύξηση της παραγωγικότητας και των παραγωγικών επενδύσεων». Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όπως ήταν φυσικό, η πλειοψηφία επανέλαβε την πρότασή της, την οποία έχει κάνει σημαία, για το «κράτος - εργοδότη ύστατης καταφυγής», με κακοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης και ημερομηνία λήξης.
Τρίτο σημείο της στρατηγικής της πλειοψηφίας, η αποθέωση του «κοινωνικού διαλόγου», τον οποίο, εκτός των άλλων, η ΓΣΕΕ θεωρεί στοιχείο «εμβάθυνσης της δημοκρατίας». Και αυτό γιατί «το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να έχει σημαντική συμβολή σε όλες τις δομές λήψης αποφάσεων».

Οι άλλες παρατάξεις

Εκ μέρους της ΔΑΚΕ ο Νίκος Κιουτσούκης υπερασπίστηκε το ρόλο της ΓΣΕΕ και κυρίως τη στρατηγική της, τάχθηκε υπέρ της ψευδεπίγραφης «ενότητας», που στην πραγματικότητα οδηγεί τους εργάτες και τα συνδικάτα να υποταχτούν στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.
Με ανήθικη επίθεση ενάντια στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποδεικνύοντας ότι αυτός είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος, άρχισε την τοποθέτησή του ο Θάνος Βασιλόπουλος, εκ μέρους του ΜΕΤΑ. Στην ομιλία του περίσσεψαν οι αντικυβερνητικές κορώνες, για να κρύψει το γεγονός ότι αυτή την κυβέρνηση την υπηρέτησε τουλάχιστον για οχτώ μήνες, πάλεψε για την κυβερνητική εναλλαγή και κυρίως στηρίζει και σήμερα τις ίδιες πολιτικές και τη στρατηγική που δοκιμάστηκε στις πλάτες των εργαζομένων, όπως τις στήριξε για είκοσι ολόκληρα χρόνια ως «Αυτόνομη Παρέμβαση».
Ο ίδιος άσκησε στα λόγια κριτική στην ΠΑΣΚΕ και στη ΔΑΚΕ, δυνάμεις με τις οποίες πορεύεται μαζί στις κεντρικές επιλογές, αλλά συνεργάζεται μαζί τους και σε αρχαιρεσίες σωματείων, πότε φανερά και πότε κρυφά. Το λόγο πήραν επίσης, εκ μέρους του ΕΜΕΙΣ η Σταυρούλα Σαλουφάκου, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος από την ΠΑΣΚΕ και ο Σαράντος Αλεξανδρής από την «Ταξική Εργατική Κίνηση».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget