03/08/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σε ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Οι κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, που φέρουν και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες, αφού χειροτερεύουν την -ήδη απελπιστική- κατάσταση των προσφύγων και επιταχύνουν τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Προϊδεάζουν για τις αρνητικές, τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο στις 17 Μάρτη. Συγκεκριμένα:
1) Με τη ρητή διαπίστωση ότι "οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει", επιβραβεύεται η απαράδεκτη πολιτική σφραγίσματος των βόρειων συνόρων και εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, που γίνεται πλέον επίσημη πολιτική της ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με τις παραπλανητικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού περί δήθεν απομόνωσης των χωρών που κλείνουν τα σύνορα. Τη διαχείριση του εγκλωβισμού εξυπηρετούν και τα κονδύλια που θα δοθούν στην Ελλάδα.
2) Η απόφαση για άνοιγμα όλων των "παγωμένων" κεφαλαίων σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, για κατάργηση της βίζας, για κονδύλια επιπλέον των 3 δισ. κλπ., αλλά και η αναφορά σε "κοινή προσπάθεια Τουρκίας - ΕΕ για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία" συνιστούν προκλητική εύνοια απέναντι στην τουρκική άρχουσα τάξη και εγκυμονούν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η στήριξη της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
3) Παραβιάζεται ευθέως η Συνθήκη της Γενεύης και η διεθνής προστασία των προσφύγων με την πρόβλεψη για Σύρους, "που θα γίνονται εκ νέου δεκτοί" στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, αφού ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε μαζί με τους πρόσφυγες άλλων χωρών, που αυθαίρετα θεωρούνται παράτυποι μετανάστες, όπως οι Αφγανοί, πλέον και οι Σύροι ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες στο σύνολό τους. Δρομολογείται η εφαρμογή επιλεκτικών κριτηρίων αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας, που εφαρμόζουν ήδη η ΠΓΔΜ, οι χώρες των Δυτ. Βαλκανίων και χώρες της ΕΕ, δηλαδή ανάλογα με την περιοχή προέλευσης του κάθε Σύρου πρόσφυγα.
4) Η Κοινή Δήλωση χαρακτηρίζεται από την ένταση της καταστολής, της επιστράτευσης και αναβάθμισης όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ (Frontex, Europol) που στρέφονται κατά των προσφύγων - μεταναστών, αλλά και λαϊκών ελευθεριών.
Η κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, που για άλλη μια φορά στήριξε την απόφαση και την χαρακτήρισε ως "ένα βήμα μπροστά", ενώ χαρακτήρισε "δελεαστικές" τις προτάσεις της Τουρκίας, ξεπέρασαν κάθε όριο εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού».




Για την πορεία των 220 χιλιομέτρων και των οκτώ ημερών από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα για την ανεργία μιλά ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης στο portal 902.gr, καλώντας όλους τους ανέργους να περπατήσουν όσο μπορούν, έστω και 100 μέτρα, και να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα μεγάλο και μακρύ αγώνα.
Στην πορεία θα πάρουν μέρος συνδικάτα εργαζομένων και φορείς από την Πάτρα και άλλες πόλεις, ενώ τη στήριξή τους έχουν δηλώσει δήμοι που είναι κατά μήκος της διαδρομής.
Τονίζει ότι δεν πρέπει να είμαστε παρατηρητές του προβλήματος της ανεργίας και καλεί τον κάθε άνεργο να βγει από το σπίτι του, «να ενώσουμε τις δυνάμεις όλοι μαζί σε αυτήν την πορεία, σε αυτόν τον αγώνα».

Επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, για «αξιολόγηση» και «μεγαλύτερη ταχύτητα» στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις
Στην Αθήνα επανέρχονται από σήμερα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται σε αυτή.
Την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί στις διαβουλεύσεις με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε η χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, να διευκρινίζει ότι «θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ενέργειες σε πολλά θέματα», αναφέροντας συγκεκριμένα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη φορολογία εισοδήματος, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και τη συγκρότηση ανεξάρτητων φορολογικών αρχών.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης «αξιολόγησης», εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα (ενδεχομένως πριν την 1η Μάη), λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, πολύ περισσότερο για το ελληνικό κράτος, εξαιτίας και της «πίεσης» λόγω του Προσφυγικού.
«Υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που θα πρέπει να καλυφθούν, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα», τόνισε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ,προσθέτοντας πως «η συζήτηση για το ελληνικό κρατικό χρέος θα ανοίξει στο εγγύς μέλλον (...) Είναι προς το κοινό συμφέρον να τρέξουν όλα γρήγορα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί της όλης διαδικασίας είναι η επίτευξη των στόχων: «Δεν θα είναι εύκολο, θα υπάρξουν σοβαρές προτάσεις στο τραπέζι για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, αλλά ίσως αυτό να μην φτάνει και γι' αυτό θα δούμε το θέμα του χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην επίτευξη των στόχων για ταπρωτογενή πλεονάσματα, στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και για όλα τα επόμενα χρόνια.
«Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, πρέπει να ξέρεις το πακέτο για τις μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό κ.λπ. Θα υπάρξει ένα σημείο στον επόμενο μήνα που όλα αυτά θα συνδυαστούν», υπογράμμισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ουσιαστικά, πρόκειται για επισήμανση αντίστοιχη με αυτή που προβάλλει και το ΔΝΤ.
Ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM),Κλ. Ρέγκλινγκ, εστίασε τις δηλώσεις του στις συνθήκες ρευστότητας του ελληνικού κράτους και της οικονομίας, λέγοντας ότι η έγκαιρη «αξιολόγηση» θα εξασφαλίσει κεφάλαια για την πληρωμή των χρεών, χωρίς να χρειαστεί η κυβέρνηση να αυξήσει τις καθυστερήσεις πληρωμών, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία. «Το κεντρικό μου σενάριο είναι ότι θα ολοκληρώσουμε πριν υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση».
Την ίδια στιγμή, στην κατεύθυνση άμεσης ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης» και της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων επανήλθε εκ νέου ο ΣΕΒ, τονίζοντας: «Για την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του 2016, απαιτείται καταρχάς η βελτίωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τηνάμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, την ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και την ενιαία αντιμετώπιση του προσφυγικούζητήματος από την Ευρώπη».
Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ
Η επίσημη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ αναφέρει:
«Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμικών αρχηγών θα επιστρέψουν στην Αθήνα σύντομα. Το Γιούρογκρουπ κάλεσε τις ελληνικές αρχές και το προσωπικό της αποστολής αξιολόγησης να συνεχίσουν την εποικοδομητική συνεργασία τους, για να επιτρέψουν την τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση καλύπτει θέματα όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η δημοσιονομική στρατηγικήκαι η εγκαθίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων».
Μνημόνια διαρκείας
Στα υπόλοιπα θέματα, η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Κύπρο, η τυπική ισχύς του οποίου - με την πλευρά της Ευρωζώνης - λήγει στις 31/3. Την περασμένη βδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, είχε τονίσει, βέβαια, ότι η Κύπρος «θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση από τους διεθνείς θεσμούς, ακόμη και μετά την έξοδό της από το μνημόνιο».
Στη χτεσινή ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ σχετικά με την Κύπρο, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η απόσταση που έχει καλυφθεί από τον Μάρτιο του 2013 ήταν μεγάλη και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται, είναι κρίσιμα για την επιστροφή του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος στη βιωσιμότητα. Ωστόσο, πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η προσπάθεια για να διασφαλιστεί η μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πιο υγιή επίπεδα».

Ταυτόχρονα, στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εκθέσεις της Κομισιόν με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα, καθώς και τα σχέδια των δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης που προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του«ευρωπαϊκού εξαμήνου», δηλαδή των ενισχυμένων μέτρων ελέγχου και δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής εμπλοκής, η Αγκυρα βρίσκει έδαφος να θέτει συστηματικά όλες τις θέσεις της για γκριζάρισμα του Αιγαίου...
Συνεχίζεται η συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, ενώ ουσιαστικά σχετίζεται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, προετοιμάζοντας και νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής. Ταυτόχρονα, αυτή η εξέλιξη αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ ότι το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο...
Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο άρχισαν και επισήμως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σχετικά: «Τα πλοία του ΝΑΤΟ ήδη συλλέγουν πληροφορίες και διεξάγουν επιτήρηση του Αιγαίου. Η δράση τους θα επεκταθεί τώρα για να λάβει χώρα και στα χωρικά ύδατα(σ.σ. Ελλάδας και Τουρκίας). Οι διοικητές μας έχουν ορίσει την περιοχή της δραστηριότητάς μας σε στενή συνεργασία και συντονισμό με Ελλάδα και Τουρκία. Οι δραστηριότητές μας στα χωρικά ύδατα θα διεξαχθούν σε συνεννόηση και συντονισμό με τους δύο συμμάχους μας», πρόσθεσε.
Ολο το πακέτο γκριζαρίσματος του Αιγαίου...
Μόνο που αυτό λειτουργεί ως Κερκόπορτα για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, καθόσον η τουρκική αστική τάξη, διεκδικώντας μεγαλύτερη λεία στο Αιγαίο, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, άρα και τα εθνικά ύδατα, σε μια σειρά νησιά και νησίδες του αρχιπελάγους.
Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το απόρρητο έγγραφο 17 σημείων που κατέθεσε η Τουρκία στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, με ημερομηνία 15 Φλεβάρη - στη φάση δηλαδή που καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΑΤΟικής δύναμης SNMG2 η οποία επιχειρεί στο Αιγαίο - το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή».
Βάσει αυτού, η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητά να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητά από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα, ενώ επιμένει φυσικά στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.
Πέραν όλων αυτών, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα νησιών, γεγονός που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ. Τέλος, απαιτεί να μη γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ», πατώντας βασικά στην επίσημη γραμμή της λυκοσυμμαχίας, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει το αρχιπέλαγος ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
Μάλιστα, η Αγκυρα ζητά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να μη χρησιμοποιούνται ονόματα «με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων...», της Ελλάδας προφανώς. Σαφέστατα, αναφέρεται σε 16 μικρά νησιά που η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα και τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα - όπως Ιμια/Καρντάκ.Επιμένει, μάλιστα, ότι «μια πολύ πιο απλή και επιχειρησιακή λύση θα μπορούσε να βρεθεί, όπως χρησιμοποιώντας γράμματα ή/και αριθμούς», π.χ. νησί 1 ή Α...
Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι το εν λόγω τουρκικό κείμενο «ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ», μικρή σημασία έχει, εφόσον αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Αγκυρα αξιοποιεί και θα συνεχίσει να αξιοποιεί τη ΝΑΤΟική αποστολή στο Αιγαίο - αλλά και την πρακτική της λυκοσυμμαχίας να κάνει λόγο για «διμερείς διαφορές» στις οποίες δεν εμπλέκεται - για να βάζει συνεχώς στο τραπέζι του επιχειρησιακού σχεδιασμού τις δικές της θέσεις και να τις προωθεί παραπέρα στο ενδοκαπιταλιστικό παζάρι...
ΝΑΤΟική θάλασσα από τη Λήμνο έως τη Γαύδο!
Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η Αγκυρα, σ' ένα ρεσιτάλ ευελιξίας κι ενώ καταθέτει τις θέσεις της σε κάθε φάση κατάρτισης και υλοποίησης του ΝΑΤΟικού σχεδίου, εμφανίζεται δημοσίως να υποστηρίζει ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να απέχουν από την ανάμειξη του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα πολιτικής και νομικής φύσεως», όπως είπε στο «Βήμα της Κυριακής» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.
Φροντίζοντας, εξάλλου, να υπενθυμίσει ότι η αποστολή της SNMG2 στο Αιγαίο ήρθε ως αποτέλεσμα πρότερης συμφωνίας του Τούρκου πρωθυπουργού, Μ. Νταβούτογλου και της Γερμανίδας καγκελαρίου,Α. Μέρκελ, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Τουρκία προσπάθησε να διασφαλίσει ότι η ΝΑΤΟική δράση που θα πραγματοποιηθεί στο Αιγαίο δεν θα προκαταβάλει τις εθνικές θέσεις οποιουδήποτε συμμάχου, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Στο μεταξύ, χτες, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στη νεότερη παρέμβαση της ελληνικής αστικής τάξης για το θέμα, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γ. Στόλτενμπεργκ και επισήμως «συζήτησαν θέματα που αφορούν τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».
«Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επεσήμανε στον γγ του ΝΑΤΟ την ανάγκη άμεσης έναρξης της δραστηριότητας σε όλη την έκταση κατά μήκος των ελληνικών νησιών, από τη Λήμνο έως το Καστελόριζο και τη Γαύδο και στις ακτές της Μικράς Ασίας. Οι ελληνικές θέσεις έγιναν αποδεκτές» καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου. Θυμίζουμε ότι προηγούμενα η ελληνική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει τα ΝΑΤΟικά πλοία να ελλιμενίζονται σε όποιο ελληνικό νησί του Αιγαίου θέλουν...
Με δυο λόγια, ως «απάντηση» στις τουρκικές αξιώσεις, η ελληνική κυβέρνηση «πανηγυρίζει» γιατί καθιστά όλο το Αιγαίο, αλλά και το Λιβυκό πέλαγος, μια ΝΑΤΟική θάλασσα...
Πολεμικά πλοία και από Γαλλία και Βρετανία...
Ταυτόχρονα, νέα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και νέα πολεμικά πλοία προστίθενται στον κατάλογο αυτών που θα συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟική δύναμη στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι το πραγματικό περιεχόμενό της είναι η συνολικότερη συγκέντρωση δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ετσι, χώρια από τη γερμανική ναυαρχίδα της δύναμης και τις τρεις φρεγάτες (ελληνική, τουρκική και καναδέζικη) που συναποτελούν σήμερα τη SNMG2 και επιχειρούν ήδη στο Αιγαίο, το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε το Σάββατο: «Ο υπουργός Αμυνας έδωσε διαταγή σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού να αποπλεύσει από την Τουλόν την επόμενη εβδομάδα για να μεταβεί στο Αιγαίο, όπου επιχειρεί η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ».
Παραπέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, ανακοίνωσε χτες την αποστολή στο Αιγαίο τριών βρετανικών πολεμικών πλοίων. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι στο αρχιπέλαγος καταπλέουν το βοηθητικό «RFA Mounts Bay», ένα μεταγωγικό πλοίο συν δύο αναγνωριστικά πλοία, μαζί και ένα ελικόπτερο «Wildcat», ενώ ήδη στην περιοχή επιχειρεί το διασωστικό της βρετανικής ακτοφυλακής - ενταγμένο στη δύναμη της Frontex που επιχειρεί στο Αιγαίο - «VOS Grace».
Ενισχύεται, δηλαδή, συνεχώς το μέγεθος και η σύνθεση τηςΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με το ότι ακριβώς την ίδια θάλασσα διαπλέουν και τα ρωσικά πολεμικάγια να καταπλεύσουν νότια, προς τη Συρία, αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της χώρας σε μια ενδοϊμπεριαλιστική πολεμική σύγκρουση στην περιοχή.
Υπό αμερικανική ομπρέλα
Τέλος, το γεγονός ότι η όλη ΝΑΤΟική επιχείρηση, εκτός από ελληνο-τουρκική υπογραφή στην υλοποίησή της, γερμανική διοίκηση και πολυεθνική σύνθεση, «τρέχει» και υπό αμερικανική ομπρέλα (βλ. ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης), έρχεται να επιβεβαιώσει η αναμενόμενη αυτή τη βδομάδα επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στην Αθήνα και την Ειδομένη, ίσως και στα Διαβατά.
Οπως διαχέεται, η επίσκεψη Νούλαντ σηματοδοτεί την πιο ενεργό αμερικανική εμπλοκή με όχημα και το Προσφυγικό, αλλά και το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τις πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή...

Θυμίζουμε ότι δυο βδομάδες νωρίτερα είχε βρεθεί στην Αθήνα και ο διοικητής του 6ου Αμερικανικού Στόλου, ο οποίος υποσχέθηκε στην κυβέρνηση αποστολή εδώ και αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Απ' τη σκοπιά του εξωραϊσμού της λυκοσυμμαχίας και της καλλιέργειας αυταπατών στο λαό ότι είναι δυνατή μια φιλολαϊκή μετάλλαξή της, ο Αλ. Τσίπρας χάραξε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, εισήγαγε κίβδηλα διλήμματα, φόρεσε ιδεολογικό «περίβλημα» σε αντιθέσεις και συσκότισε ότι αυτό που καθορίζει τη στάση κρατών - μελών της στο Προσφυγικό είναι οι ανάγκες των μονοπωλίων τους. Διερωτήθηκε στο πλαίσιο αυτό: «Θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού; 'Η η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας; (...) Για μας, η προσφυγική κρίση (...) αναδεικνύει τη διαχωριστική γραμμή με πολύ έντονο, υπαρξιακό, θα έλεγα, τρόπο, ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο. Ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά»...
Για να καταλήξει δηλώνοντας υπερασπιστής της ανάγκης η ΕΕ «να επιστρέψει στον ορθό λόγο και στην κοινή λογική», να «επανιδρυθεί στη βάση των αρχών του ανθρωπισμού»!
Οι περικοκλάδες αυτές δεν στάθηκαν ικανές να κρύψουν την πραγματική του έγνοια για την επίδραση αυτών των αντιθέσεων στο «μέλλον της Ευρώπης και τη δομή της (...) στη μορφή και την πολιτική κατεύθυνσή της», αλλά και «στην ίδια της την ύπαρξη».
***
Τα τεκταινόμενα στην ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καπιταλιστική οικονομία και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Απ' τη σκοπιά αυτή αποκτούν νόημα οι προβληματισμοί του πρωθυπουργού, που αντανακλούν αντίστοιχους στους κόλπους της αστικής τάξης.
Απέναντί της, πάντως, ήταν καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντάς την πως «με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη μεγάλη πορεία που ξεκινήσαμε περίπου πριν από ένα χρόνο», υλοποιώντας τη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία «με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγει το δρόμο στην απαραίτητη, αναγκαία συζήτηση για την απομείωση της καθαρής παρούσας αξίας του δημόσιου χρέους, δηλαδή μια συμφωνία που, όπως είπε ένας από τους υπουργούς μας προχθές έχει Ιθάκη, δεν είναι ένας ατελείωτος Γολγοθάς, έχει στόχο. Την υλοποιούμε, λοιπόν, προκειμένου γρήγορα να φτάσουμε στην Ιθάκη».
Εξήγησε ότι «είναι τόσο η απομείωση της παρούσας αξίας του δημοσίου χρέους όσο και η επαναφορά της εξαίρεσης (waver) και η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να αποκατασταθεί ο φτηνός δανεισμός για τις τράπεζες, και να δημιουργηθεί ένα κλίμα, οριστικά αυτή τη φορά, ότι η ελληνική οικονομία γύρισε σελίδα, ξέφυγε από τον φαύλο κύκλο και περνάει σε έναν κύκλο ενάρετο».
Και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, παρά την παρελκυστική τακτική που κρατά τις τελευταίες μέρες το ΔΝΤ. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση και στις εκτιμήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά και στα δημοσιονομικά δεδομένα του σήμερα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
***
Ακόμα παραπέρα, διαβεβαίωσε την αστική τάξη ότι «η κυβέρνηση και θα περάσει τον κρίσιμο κάβο της αξιολόγησης, κυρίως όμως θα καταφέρει να τον περάσει με την κοινωνία όρθια (...) διατηρώντας την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και χτίζοντας για το επόμενο διάστημα μια προοπτική εξόδου από την κρίση», δηλαδή με το λαό χειραγωγημένο στα προτάγματά της.

Με δυο κουβέντες, ο Αλ. Τσίπρας καθησύχασε το κεφάλαιο, σε μια περίοδο και σε ένα περιβάλλον ...ανήσυχο, πως εντός και εκτός της χώρας η κυβέρνησή του κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της για να προωθήσει τα συμφέροντά του. Με όσα αυτό συνεπάγεται για το λαό, που απ' την πλευρά του οφείλει να κάνει ό,τι περνά απ' το δικό του χέρι για να το εμποδίσει.

«Το μνημόνιο που υπογράψαμε μετά το πραξικόπημα του κλεισίματος των τραπεζών, περιλαμβάνει νεοφιλελεύθερα μέτρα»...! Τάδε έφη ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, σε ημερίδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του τμήματος της Εργατικής Πολιτικής του κόμματος το προηγούμενο Σάββατο, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να, λοιπόν, που και οι πιο μαχητικοί αγωνιστές κατά του φιλελευθερισμού τελικά ...υπέκυψαν στην αμαρτία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με θάρρος και ρεαλισμό δηλώνουν ότι: «Θα σεβαστούμε μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις...». Ομως, όποιος σπεύσει να τους κατηγορήσει για υποχώρηση και ασυνέπεια θα τους αδικήσει κατάφωρα, αφού όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός: «Θα εντάξουμε τα μέτρα (σ.σ. τα φιλελεύθερα) σε πράξεις που έχουν ευρύτερο κοινωνικό πρόσημο και κοινωνικό σχήμα». Ετσι, κατά τον υπουργό, «ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Δεν έγινε δα και τίποτα συνταρακτικό με την ψήφιση του 3ου μνημονίου, αφού όλα αυτά θα πάρουν «κοινωνικό πρόσημο και κοινωνικό σχήμα». Οι αλχημιστές της «Αριστεράς» δεν πτοούνται μπροστά σε τίποτα. Διαθέτουν το μαγικό φίλτρο «δια πάσα νόσο». Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση του υπουργού πως «η ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι οι δύο βασικές αρχές της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Οχι βέβαια για να τους καθησυχάσει, αλλά για να προκαλέσει εγρήγορση και κινητοποίηση μπροστά στη 48ωρη απεργία...

Οι εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνουν ότι οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα άλλα αστικά κόμματα με τις θέσεις τους βάζουν τον ελληνικό λαό σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.
Ποια είναι τα δεδομένα; Η Ελλάδα είναι, και με τον πλέον επίσημο τρόπο, χώρα εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Τρόπος διαφυγής στις χώρες που θέλουν να πάνε δεν υπάρχει, εξαιτίας των Συμφωνιών και των Συνθηκών που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπουν και το κλείσιμο των συνόρων.
Η επίσημη - από χτες - εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε συνεργασία με τη FRONTEX στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο είναι μία κίνηση που πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ανοίγει το δρόμο για συγκυριαρχία στο Αιγαίο και γκριζάρισμα ζωνών που είναι πάγιοι στόχοι της τουρκικής πολιτικής. Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η εξέλιξη των πραγμάτων για τους λαούς, όσον αφορά αυτό το τεράστιο ζήτημα, δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Η ουσία είναι ότι το κουβάρι των αντιθέσεων, της σύγκρουσης συμφερόντων, των σχεδιασμών ιμπεριαλιστικών κέντρων, είναι πολύ μπλεγμένο και στο κέντρο βρίσκονται ο ελληνικός λαός, οι λαοί των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Αιτία για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία. Με πρόσχημα το Προσφυγικό, ανοίγει το θέμα «Αιγαίο» με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Γιατί, όσοι παραμυθιάζονται πως είναι θετική η παρουσία του ΝΑΤΟ, καλά θα κάνουν να σκεφτούν πως το να βάζεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, μάλλον είναι πολύ επικίνδυνο για τα πρόβατα... Και μην ξεχνάμε πως τα ΝΑΤΟικά γεράκια που είναι οι καλύτεροι φίλοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχουν σχέδια και για άλλες επεμβάσεις σε χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής...
Το ΚΚΕ και την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κατέθεσε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, που καταδεικνύουν και τις αιτίες του προβλήματος, το πώς θα αντιμετωπιστούν η προσφυγική κρίση και οι μεγάλες προσφυγικές ροές, αλλά και πώς μπορούν να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων, αλλά και του ελληνικού λαού, που υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Αρνήθηκε, για άλλη μια φορά, να δώσει συναίνεση σε επικίνδυνους για το λαό μας σχεδιασμούς, στους οποίους ομονοούν, παρά τις διαφορές τους, τα αστικά κόμματα.
Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινούνται σε κατευθύνσεις οι οποίες ενισχύουν τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα και δεν αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του σε βάρος των λαών της ΕΕ και των ίδιων των προσφύγων.
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα χρειάζεται να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων, μετακίνησης στις χώρες προορισμού τους, ενάντια στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να δυναμώσουν η διεθνιστική αλληλεγγύη, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά.


Σε πεδίο αντιπαραθέσεων ανάμεσα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αλλά και μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ που αποτυπώνουν την ένταση των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Προσφυγικό με την Άγκυρα να ζητά διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας και επιτάχυνση του ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων, ενώ οι χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) θέλουν σε κάθε περίπτωση να περιοριστούν πρόσφυγες και μετανάστες μακρυά από το έδαφος τους.
Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμβιβασμός και να αναβληθεί η λήψη αποφάσεων. Την πληροφορία μετάδωσε το Reuters που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο που ανέφερε ότι «αρκετές χώρες δεν μπορούν να δεχθούν απόψε τη συμφωνία, γιατί ο χρόνος προετοιμασίας δεν ήταν αρκετός».

Βέτο από την Ουγγαρία

Οι σοβαρότατες αντιθέσεις που εκδηλώνονται αποτυπώθηκαν στο βέτο που έθεσε η κυβέρνηση τηςΟυγγαρίας στην απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη προσφύγων από τη Συρία. Ο κυβερνητικός εκρόσωπος της Ουγγαρίας Ζόλταν Κόβατς δήλωσε στο Reuters ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργόςΒίκτορ Όρμπαν «άσκησε βέτο στο σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη μετεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη».
Περίπου στις 21.30 ώρα Ελλάδας διακόπηκε η σύνοδος και άρχισε νέος γύρος διαπραγματεύσεων κατά ομάδες από την Ολλανδική προεδρία προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει περιθώριο για συμφωνία απόψε. Σε μια τέτοια συνάντηση συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Ουγγαρίας καθως ενώ δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα. Επίσης έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο τότε θα πρέπει να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι πρόσφυγες.

Οι πρόσθετες απαιτήσεις της Τουρκίας

Τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθεια από 3 σε 6 δισ. ευρώ ζήτησε ο πρωθυπουργός της ΤουρκίαςΑμχμέτ Νταβούτογλου για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία της χώρας του με την ΕΕ για τη συγκράτηση των προσφυγικών ροών στα τουρκικό έδαφος και για την επανεισδοχή των μεταναστών.
Επιπλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ιούνιο να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις χορήγησης βίζας στους Τούρκους υπηκόους που θέλουν να ταξιδέψουν προς τις χώρες της ΕΕ και επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το άνοιγμα περισσότερων κεφαλαίων.
Επίσημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, καμία χώρα δεν εμφανίσθηκε αρνητική στις απαιτήσεις της Άγκυρας αλλά οι περισσότερες κυβερνήσεις ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν την τελική τους θέση.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget