07/02/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Ένα δημοψήφισμα έχει την αναγκαστική μορφή του "ναι ή όχι". Κερδίζει όποιο από τα δυο έχει έστω και μια ψήφο παραπάνω. Η ηγεσία του ΚΚΕ υποστηρίζει πως όποιος ψηφίσει "όχι" στην πρόταση των δυναστών δανειστών τάσσεται υπέρ του "ναι" στην κυβερνητική αντιλαϊκή μνημονιακή πρόταση των 8 δισ. ευρώ λιτότητας, που κατέθεσε η κυβέρνηση».
Αυτά αναφέρει σε άρθρο του το «ΠΡΙΝ», που θέλει να στηρίξει την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και επιτίθεται στο ΚΚΕ για το «λάθος» του. Ποιο είναι το λάθος; Ότι το ΚΚΕ δεν διαλέγει μνημόνιο, ότι καλεί το λαό και τη νεολαία να ακυρώσουν τον εκβιασμό ρίχνοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ: «ΟΧΙ στην πρόταση ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης. ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».
Ποιο θα ήταν το σωστό; Σύμφωνα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ προφανώς το σωστό είναι η δική τους θέση, η στήριξη του «ΟΧΙ».
Δεν ξέρουν μήπως ότι «το ΟΧΙ θα είναι ένα συντριπτικό ΝΑΙ στην πρόταση που κάνει η κυβέρνηση» όπως δηλώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν ξέρουν ότι το «ΟΧΙ» μεταφράζεται σε στήριξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές παζαρεύει ξανά με τις Βρυξέλλες ένα Μνημόνιο 3, της κυβέρνησης η οποία αιτήθηκε νέα δανειακή σύμβαση;
Δεν γνωρίζουν ότι το «ΟΧΙ» της κυβέρνησης σημαίνει «ΝΑΙ» στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, στην επιδείνωση του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, είτε με μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία, είτε με χρεοκοπία;
Το περιεχόμενο του «ΟΧΙ» δεν το καθορίζει ο καθένας, το καθορίζει η κυβέρνηση. Ούτε μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθεί, ούτε να στρίψει προς τα αριστερά και να αλλάξει χρώμα, ούτε να είναι βήμα ...στο σοσιαλισμό! Αν ήθελε άλλο ερώτημα η κυβέρνηση, θα έκανε δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ για αλλαγή του ερωτήματος.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνειδητά σέρνει τον κόσμο στη στρούγκα της κυβέρνησης, παραμυθιάζοντάς τον ότι μπορεί να δώσει το δικό του χρώμα στο «ΟΧΙ».
Βέβαια, το ΟΧΙ «δεν αποτελεί απόφαση ρήξης με την ΕΕ» (Αλ. Τσίπρας στη Βουλή). Δεν το άκουσε αυτό κανένας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Δεν άκουσε κανείς ότι το «ΟΧΙ» είναι μήνυμα υπεράσπισης των αρχών και των παραδόσεων της ΕΕ που «έχτισαν οι μεγάλοι ευρωπαϊστές ηγέτες: ο Αντενάουερ, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βίλι Μπραντ, ο Μιτεράν, ο Σπινέλι, ο Μπερλινγκουέρ» (επίσης από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή).
Το πώς θέλουν να χρωματίσουν το «ΝΑΙ» στην ψευδαίσθηση ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ μπορεί να αλλάξει προς το συμφέρον του λαού μετά από διαπραγμάτευση, δεν μας αφορά. Το σίγουρο είναι ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο πάει και παίρνει από ...το ροζ του ΣΥΡΙΖΑ. Και να σκεφτεί κανείς ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πριν από λίγο καιρό εγκαλούσε το ΚΚΕ ότι -δήθεν- δεν θέλει «ρήξη με την ΕΕ», επειδή το ΚΚΕ συνδέει αυτήν την προοπτική με τη ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του.
Λένε, επίσης, ότι μόνο το «ΝΑΙ» και το «ΟΧΙ» μετράνε, δεν μπορείς να «φυγομαχείς». Αν είναι φυγομαχία να μην επιλέγεις ανάμεσα στα διλήμματα που κάθε φορά θέτει η αστική τάξη, τότε να φανταστούμε ότι μαχητικότητα είναι να στοιχίζεσαι πίσω από τις διάφορες εκδοχές αστικής διαχείρισης, πίσω από αντιτιθέμενα τμήματα του κεφαλαίου και να διαλέγεις με ποιο μνημόνιο θα συνεχίσει να ματώνει ο λαός. Αν κάθε φορά πρέπει να επιλέγουμε ανάμεσα στα διλήμματα που θέτει η αστική τάξη στο λαό, τότε έπρεπε παλιότερα στις εκλογές να ψηφίζουμε είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ και τώρα είτε ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί «κερδίζει όποιο από τα δύο έχει έστω και μια ψήφο παραπάνω».
Για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο. «Σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε ότι δεν είναι Γιωργάκης Παπανδρέου. Το τι ακριβώς είναι όμως, σε σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, αυτό θα το μάθουμε μόνο αφού πρώτα δούμε τι είδους συμφωνία θα συνυπογράψει με τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους δανειστές». Αυτά έγραψε στο «ΠΡΙΝ», το στέλεχος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γιώργος Δελαστίκ. Πώς μεταφράζεται αυτό; Ως εξής: Μπορεί να υπάρξει και μία πιο φιλολαϊκή συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Ας κοιταχτούν, λοιπόν, οι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον καθρέφτη και θα δουν ποιοι κάνουν «ιστορικό λάθος» και ποιοι ξαναδιαπράττουν μία «πολιτική προδοσία των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων».
ΥΓ: Μαζί με τα «ΟΧΙ» τους, που αθροίζονται με τα «ΟΧΙ» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής αθροίζεται και η άθλια επιχειρηματολογία που λέει ότι «τα άκυρα (...) του ΚΚΕ θα μετρήσουν υπέρ των Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Λαγκάρντ». Αυτά τα έγραψε το «ΠΡΙΝ». Τα ίδια γράφτηκαν και στο site της Χρυσής Αυγής. Εύγε!

Υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Δαμαβολίτης, διαφοροποιούμενοι από τη θέση του κόμματός τους ενώ ο Δημήτρης Καμμένος παρενέβη ζητώντας απόσυρση του δημοψηφίσματος και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Κάνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να ακυρώσει το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Βασίλης Κόκκαλης. Ερωτηθείς τι θα πράξει σε περίπτωση που γίνει το δημοψήφισμα, απάντησε ότι δεν θα πρέπει να διακυβευτεί ο «ευρωπαϊκός προσανατολισμός» της χώρας. Όπως είπε, δεν έχει εντολή από τους πολίτες για capital controls, ούτε για «κούρεμα» καταθέσεων.
«Το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής» δήλωσε ο Κώστας Δαμαβολίτης, επισημαίνοντας ότι την Κυριακή καλεί τους πολίτες να πουν «ναι» στο ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του, την οποία ο ο Δημήτρης Καμμένος ανήρτησε και στο διαδίκτυο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει το δημοψήφισμα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί συμφωνία. Επίσης, ανέφερε ότι «δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος πάνω σε μία πρόταση των θεσμών που η ίδια η κυβέρνηση την έχει αποδεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης».
Τις προηγούμενες μέρες είχε εκφράσει την αντίθεσή του με την απόφαση για δημοψήφισμα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θάνος Παπαχριστόπουλος, αν και αυτός δήλωσε ότι θα ψηφίσει «όχι».

O λαός δεν πρέπει να επιλέξει «καλό» ή «κακό» μνημόνιο τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος μιλώντας στην ΕΡΤ1, το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιούλη 2015.
Όπως είπε, ρίχνοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ θα ακυρωθούν αυτά τα ψεύτικα διλήμματα.
Ο Θανάσης Παφίλης υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει πει προεκλογικά ότι όποια κυβέρνηση και αν βγει δεν μπορεί να φέρει φιλολαϊκή λύση εντός της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι σε αυτή την δύσκολη κατάσταση είναι ευκαιρία για το λαό να κάνει «λογαριασμό» ποιος του είπε την αλήθεια και ποιος του είπε ψέματα. 

Κάλεσμα στο λαό να μη φοβηθεί, να αξιοποιήσει το δημοψήφισμα, να ρίξει στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ και να πει ΟΧΙ στην πρόταση της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, αλλά και στην πρόταση της κυβέρνησης, απηύθυνε ηΧριστίνα Παναγιωτακοπούλου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 2 Ιούλη στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1».
Τόνισε ότι ο λαός πρέπει «να δυναμώσει τον αγώνα για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και να βάλει στο μυαλό του ότι μπορεί αυτός να κάνει κουμάντο την επόμενη μέρα και στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας».
Η Χρ. Παναγιωτακοπούλου σημείωσε ότι αν συγκρίνει κάποιος τις προτάσεις και των δύο «σε ό,τι έχει να κάνει με τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά. Διαφωνούν στο χρονοδιάγραμμα», προσθέτοντας ότι και οι δύο είναι μνημόνιο.

Το δημοψήφισμα που γίνεται είναι κάλπικο και εκβιαστικό πάνω στα ζητήματα που θέτει, «ή θα είστε με το μνημόνιο του Γιούνκερ και των άλλων ή θα είστε με το μνημόνιο της κυβέρνησης», σημείωσε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο «Blue Sky».
Εκβιάζουν τον ελληνικό λαό να βάλει την υπογραφή του στο μνημόνιο, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος που έχει βγάλει συμπεράσματα από την ΕΕ, από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα και κατέστρεψαν τη ζωή του, να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και σε εκείνους -την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ-  που επιδιώκουν ένα καινούριο μνημόνιο με δυσβάσταχτα βάρη όσο και ένα περήφανο τρανταχτό ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης που είναι στην ίδια γραμμή και στην ίδια λογική».
Ο δρόμος που συμφέρει το λαό είναι αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και με λαϊκή εξουσία, τόνισε ο Δ. Κουμπούρης.
«Αυτή είναι η ρήξη που χρειάζεται σήμερα για να αποκτήσει πραγματικά ο εργαζόμενος αυτό που πρέπει να έχει στα χέρια του, δηλαδή την παραγωγική βάση και την οικονομία». 

«Σήμερα τελειώνει το παραμύθι της περήφανης και σκληρής διαπραγμάτευσης» και η αφήγηση για «φιλολαϊκές διορθώσεις στην ΕΕ», τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιούλη 2015.
Επισήμανε ότι το «ναι» και το «όχι» καταλήγουν στο ίδιο σημείο, γιατί το μνημόνιο Τσίπρα και το μνημόνιο Γιούνκερ έχουν ελάχιστες διαφορές. Όπως εξήγησε, τα ζητήματα που εγείρει η ελληνική κυβέρνηση αφορούν την προάσπιση των προνομίων που έχουν οι εφοπλιστές, οι φαρμακοβιομήχανοι και οι πολυεθνικές των εξοπλισμών.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η πραγματική ρήξη και η μόνη εναλλακτική πρόταση είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, η οποία μπορεί να «απογειώσει» τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. 

Τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που εξαπάτησε το λαό, κατήγγειλε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «Alpha» το βράδυ της Τετάρτης 1 Ιούλη 2015.
Kάλεσε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα να ακυρώσουν τα εκβιαστικά διλήμματα του δημοψηφίσματος, επιλέγοντας την πρόταση του ΚΚΕ που λέει διπλό όχι, και στο μνημόνιο της ΕΕ και στο μνημόνιο της συγκυβέρνησης. 
Τα δεδομένα για το λαό στο δημοψήφισμα είναι είτε να πει «ναι» και να συμφωνήσει με το πακέτο που πρότειναν οι θεσμοί προς την κυβέρνηση ύψους 10 δισ., είτε να πει «όχι» και να συμφωνήσει με το πακέτο της κυβέρνησης ύψους 8 δισ. που περιλαμβάνει ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2016, με κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 κ.ά. Και οι δύο απαντήσεις, όμως πρόσθεσε, οδηγούν σε συμφωνία για νέο μνημόνιο και αυτό ο λαός πρέπει να το καταδικάσει. 
Όσον αφορά τις τράπεζες, επισήμανε ότι έκλεισαν με εντολή της κυβέρνησης κάτω από την πίεση και τις εντολές των εταίρων τους, γιατί η Ελλάδα δεν έχει οικονομική και νομισματική πολιτική, είναι στην ΟΝΕ, έχει εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, για το οποίο η «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» θέλει να φτιάξει νέα βάση στην Κάρπαθο.

Η εξαπάτηση δεν έχει όριο. Και εξηγούμαστε: Ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε προχτές αίτημα στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέα δανειακή σύμβαση - θηλιά για το λαό που θα συνοδεύεται από το 3ο Μνημόνιο. Ένα ακόμα Μνημόνιο που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να μπουν βάσεις για την ανάκαμψη των κερδών τους, πατώντας πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Ακριβώς μία μέρα μετά, ο πρωθυπουργός έστειλε στους θεσμούς και τον κατάλογο των μνημονιακών μέτρων που η ελληνική συγκυβέρνηση είναι πρόθυμη να πάρει, ώστε να πάρει το νέο δάνειο. Ένας κατάλογος που είναι στην ουσία ίδιος με την πρόταση που είχαν καταθέσει οι θεσμοί - τρόικα μόλις το περασμένο Σάββατο. Και αυτά τα κάνει με την υπογραφή του φαρδιά πλατιά και με ημερομηνία 30 Ιούνη 2015. Χτες, ο ίδιος άνθρωπος βγήκε και μίλησε στο λαό για να πει ότι το «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, σημαίνει το τέλος των μνημονίων!
Τι περιμένει το λαό; Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων μέσω ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν, μεγάλες αυξήσεις στον ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, νέα καρμανιόλα στα εργασιακά και πολλά ακόμα σαν κι αυτά που τόσα χρόνια βαραίνουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι - ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα - το «Όχι» όπου καλεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ένα μεγάλο «Ναι» στα νέα μνημόνια, στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Εκεί οδηγούν το λαό αυτές οι τραγικές για τα συμφέροντά του εξελίξεις. Είναι τα αποκαλυπτήρια όλων εκείνων που εδώ και μήνες κοροϊδεύουν αισχρά το λαό, με τα «σκισίματα των μνημονίων», «η Ευρώπη αλλάζει», «συμμαχίες του νότου», «ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία», «με τα νταούλια και τους ζουρνάδες» και πάει λέγοντας. Είναι αυτοί που θέλουν λευκή επιταγή από το λαό, για να συνεχίσουν τα μνημόνια, την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική, την υλοποίηση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αυτό ακριβώς το «Όχι» είναι που εννοούν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Την ίδια στιγμή, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, αστικές πολιτικές δυνάμεις και μηχανισμοί του κεφαλαίου, υποβοηθούμενοι από την τακτική της συγκυβέρνησης, εκδηλώνουν έναν άνευ προηγουμένου εκβιασμό σε βάρος του λαού, επιδιώκοντας να αποσπάσουν ανοιχτά τη στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Είναι η άλλη όψη της πολιτικής απάτης. Το συμπέρασμα είναι ότι είτε ψηφίσει ο λαός «Όχι» είτε «Ναι», τη Δευτέρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα μνημόνια! Γι' αυτό ο λαός την Κυριακή πρέπει να πει το δικό του «Όχι», να ακυρώσει τον εκβιασμό και την εξαπάτηση. Να πει «Όχι» και στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ και στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία, ρίχνοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Πέμπτη 2 Ιούλη 2015.

Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του επίσημου αιτήματος Τσίπρα για νέο διετές δάνειο, ύψους 29,1 δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (άρα και για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης και νέου μνημονίου), χτες δόθηκε στη δημοσιότητα και η συμπληρωματική επιστολή του πρωθυπουργού προς τους επικεφαλής των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, για να πέσουν εντελώς οι μάσκες...
Τι λέει σε αυτήν την επιστολή ο Αλ. Τσίπρας; Λέει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ«είναι έτοιμη να αποδεχτεί» την τελευταία πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ (με ημερομηνία 26/6/2015), «ως μέρος μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος και της νέας δανειακής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την οποία υπεβλήθη αίτημα στις 30 Ιούνη 2015». Προσθέτει μόνο μερικές «τροποποιήσεις, προσθήκες και διευκρινίσεις», οι οποίες, όπως θα δούμε παρακάτω και όπως παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση, στην πλειοψηφία τους αφορούν μόνο στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου τάχα να βρεθούν «ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους»...
***
Για να δούμε όμως... Τι έλεγε γι' αυτήν την τελευταία πρόταση των «εταίρων» η συγκυβέρνηση μόλις πριν από λίγες μέρες; Σε χαρακτηριστικό non paper που κυκλοφόρησε την Κυριακή 28/6 το Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι μεταξύ αυτής και της προηγούμενης πρότασης των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ (αυτής δηλαδή που θέτει η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής), «η μόνη διαφορά αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία», ενώ υπογράμμιζε ότι περιλαμβάνει «δέσμη προτάσεων φιλοσοφίας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες παραδόθηκαν ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα»!
Δηλαδή; Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, η κυβέρνηση καλεί το λαό να πει «όχι» στην πρόταση των «εταίρων», που η ίδια όμως δηλώνει επισήμως ότι είναι «έτοιμη να αποδεχτεί», με 2 - 3 τροποποιήσεις στα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής της!Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι και οι δύο «επιλογές» που δίνουν στο λαό, τόσο το «ναι» στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, όσο και το «όχι» της κυβέρνησης, καταλήγουν αυτομάτως στον ίδιο κουβά, στο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο που παζαρεύουν κυβέρνηση και «εταίροι», για λογαριασμό του κεφαλαίου...
***
Το ότι οι προτάσεις της συγκυβέρνησης και των «θεσμών» της τρόικας, σε ό,τι αφορά το σκέλος των νέων αντιλαϊκών μέτρων, έχουν «μηδαμινές διαφορές» είναι γνωστό. Το παραδέχονται πλέον και οι ίδιοι (η εν λόγω διατύπωση ανήκει στον Αλ. Τσίπρα), ενώ η αντιλαϊκή τους σύγκλιση αποτυπώνεται ανάγλυφα και στον πίνακα που δημοσίευσε προχτές ο «Ριζοσπάστης».
Πλέον, όμως, με τις τελευταίες επίσημες επιστολές του Αλ. Τσίπρα, ακόμα και οι «μηδαμινές διαφορές» βαίνουν προς πλήρη εξάλειψη... Μια συγκριτική ματιά στην τελευταία πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, στα «μέτρα φιλοσοφίας ΔΝΤ» που εντόπιζε σε αυτήν το σχετικό non paper της συγκυβέρνησης και στην τελευταία επιστολή Τσίπρα αποδεικνύει του λόγου το αληθές...
Με βάση τις «τροποποιήσεις» που περιλαμβάνονται στην επιστολή Τσίπρα, η κυβέρνηση:
-- Αποδέχεται τον αντιλαϊκό στόχο για πρόσθετα έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από τον ΦΠΑ, την αύξηση κατά 10% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα (από 13% στο 23%), τον συντελεστή 23% στην εστίαση κ.ο.κ. Ζητά μόνο τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που φυσικά θα επιβαρυνθούν και αυτά από όλα τα παραπάνω...
-- Αποδέχεται την κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο diesel, φόρος εισοδήματος) και ζητά μόνο αυτή να γίνει έως το τέλος του 2017.
-- Αποδέχεται τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019, ζητώντας μόνο να μην υπάρξουν άμεσες ενέργειες στο ανώτερο 20% των δικαιούχων.
-- Αποδέχεται τη σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (που χρηματοδοτούν μεταξύ άλλων ασφαλιστικά ταμεία), ζητώντας μόνο να ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2015 και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.
-- Ζητά το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις να νομοθετηθεί το φθινόπωρο του 2015. Ταυτόχρονα όμως αποδέχεται την πρόταση των «εταίρων», ότι «οποιεσδήποτε προτεινόμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο θα υιοθετηθούν μόνο σε συμφωνία με τους ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ», καθώς και ότι στις σχετικές συζητήσεις στη βάση των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ, θα περιληφθεί και η «αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις».
-- Αποδέχεται την εφαρμογή των περιβόητων «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ για τις παραπέρα απελευθερώσεις κλάδων κ.τ.λ., ζητώντας μόνο να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις τους για το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί και την Κυριακή αργία.
-- Αποδέχεται την «πλήρη εφαρμογή» του μνημονιακού νόμου του 2010 για το Ασφαλιστικόκαι ζητά μόνο την «αναστολή» (όχι την κατάργηση) της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μέχρι να θεσπιστεί η νέα νομοθετική «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού.
-- Αποδέχεται τον τεμαχισμό της ΔΕΗ, σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς), ζητώντας μόνο το κράτος να διατηρεί πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στον ΑΔΜΗΕ.
***
Την ίδια στιγμή, άλλες πτυχές της πρότασης ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ που δηλώνει «έτοιμη να αποδεχτεί» και για τις οποίες δε διατυπώνει... καμία «διευκρίνιση», μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Την αύξηση των εισφορών Υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από 4% και 0% αντίστοιχα στο 6% (έναντι 5% στην τελευταία πρόταση της κυβέρνησης), τοπάγωμα των συντάξεων έως το 2021, τη μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώστις καταθέσεις, τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών του Δημοσίου στον ΟΤΕ κ.ά.
Ταυτόχρονα, προς απάλειψη βαίνουν η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% και η έκτακτη φορολόγηση επιχειρήσεων με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, αφού κανένα από τα δύο μέτρα δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση των «θεσμών» της τρόικας που αποδέχεται η κυβέρνηση.
Κι όλα αυτά, βέβαια, προστίθενται σε αυτά που ήδη ταυτίζονταν οι προτάσεις κυβέρνησης και ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ (πρωτογενή πλεονάσματα 1%, 2% και 3% το 2015, 2016 και 2017 αντίστοιχα, «εξοικονόμηση» 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις, αύξηση του «πέναλτι» για τις πρόωρες συντάξεις, συμπίεση «μισθολογικού κόστους» στο Δημόσιο, διαμόρφωση κατώτατου μισθού με τον «μνημονιακό» νόμο 4172/2013, διατήρηση ΕΝΦΙΑ και «εισφοράς αλληλεγγύης», ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων, υποδομών, αυτόματος «κόφτης» δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων κ.ά.), αλλά και στην αποδοχή όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και με τα προηγούμενα μνημόνια.
***
Πολύ περισσότερο, όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν «μέρος» και όχι το σύνολο των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» για το νέο δάνειο που ζητά η κυβέρνηση από τον ESM, αφού πλέον δε μιλάμε για την ολοκλήρωση του προηγούμενου μνημονίου, αλλά για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης - νέου μνημονίου διετούς διάρκειας!
Επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι στην πραγματικότητα η πρόταση της κυβέρνησης και η πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ αποτελούν ένα και το αυτό κείμενο, στο οποίο οι δύο πλευρές γράφουν και σβήνουν, ανεβάζοντας κάθε φορά ακόμα πιο ψηλά τον πήχη των αντιλαϊκών μέτρων.
Επιβεβαιώνεται ότι τόσο την ερχόμενη Κυριακή όσο και μετά από αυτήν, το μόνο γνήσιο ΟΧΙ σε παλιά και νέα μνημόνια είναι η πρόταση του ΚΚΕ, η πάλη ενάντια σε όλες τις προτάσεις - κυβέρνησης και «εταίρων» - που πτωχεύουν το λαό, η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό πραγματικά στην εξουσία.

Στο τετρασέλιδο της προηγούμενης Πέμπτης, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε το πρώτο μέρος του ιστορικού για τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που ξεκίνησε στις 27 Γενάρη του 1977 και κράτησε 110 μέρες. Αιτήματά τους ήταν η αύξηση των μισθών κατά σχεδόν 20% και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Απέναντι στους απεργούς δεν βρέθηκε μόνο ο Μποδοσάκης, ιδιοκτήτης της επιχείρησης, αλλά και ολόκληρη η κρατική μηχανή, που κινητοποιήθηκε για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Δίπλα στον επίσημο κρατικό μηχανισμό, έδρασαν και οι προβοκάτορες της εποχής, με στόχο να σπάσει η απεργία. Στο σημερινό τετρασέλιδο ολοκληρώνουμε το σύντομο ιστορικό της μεγάλης απεργίας, με την παρουσίαση του β' μέρους.
***
Στις 27 Μάρτη, ο «Ριζοσπάστης» έχει στο πρωτοσέλιδο τον τίτλο «ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ». Είχε προηγηθεί το χτύπημα της αστυνομίας σε μια άλλη απεργία που εξελίσσεται ταυτόχρονα, στα ορυχεία της ΜΑΔΕΜ - ΛΑΚΟ στη Χαλκιδική, επίσης ιδιοκτησίας Μποδοσάκη, την οποία κάλυψε με εκτενή ρεπορτάζ ο «Ριζοσπάστης».
Αρχές Απρίλη, το αστικό κράτος εξαπολύει επίθεση. Στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 7 Απρίλη δεσπόζει ο τίτλος: «Η ΛΑΡΥΜΝΑ ΠΟΛΙΟΡΚΕΙΤΑΙ - Επιθέσεις κατά γυναικόπαιδων και συλλήψεις μεταλλωρύχων».
Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής: Στις 5 Απρίλη το απόγευμα, έγινε συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο με πρωτοβουλία των γυναικών της Λάρυμνας. Ο στόχος ήταν να μιλήσουν στους εργάτες που έφερνε η εταιρεία καθημερινά με δύο πούλμαν από την Αθήνα και τους χρησιμοποιούσε ως απεργοσπάστες. Να τους πουν για τον αγώνα που έδιναν.
«Οι συγκεντρωμένοι - έγραφε ο "Ριζοσπάστης" - κάθισαν στην άσφαλτο τραγουδώντας εργατικά τραγούδια. Ο συνταγματάρχης της Χωροφυλακής, Ράλλης, τους είπε να διαλυθούν "γιατί θα το μετανιώσετε". Η απάντηση που πήρε ήταν: "Αγωνιζόμαστε για το ψωμί μας και το ψωμί των παιδιών μας. Θέλουμε να εξηγήσουμε στους απεργοσπάστες ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνουν".
Η αστυνομία στέκεται απέναντι στους απεργούς
Η αστυνομία στέκεται απέναντι στους απεργούς
Οταν εμφανίστηκαν τα πούλμαν με τους απεργοσπάστες που συνοδεύονταν από αυτοκίνητο της Χωροφυλακής, οι 150 χωροφύλακες, εξοπλισμένοι με ρόπαλα, κράνη, ασπίδες και όπλα εκτόξευσης δακρυγόνων... όρμησαν ενάντια στους συγκεντρωμένους (...) Οι κρανοφόροι άρπαξαν 2-3 γυναίκες μαζί και παιδιά από τα χέρια και τα μαλλιά και τους έσερναν στην άσφαλτο, ματώνοντας τα πόδια τους, ενώ τα μωρά έκλαιγαν στην αγκαλιά τους». Ακολούθησαν συλλήψεις, ενώ η διοίκηση της Χωροφυλακής Λαμίας έβγαλε απόφαση με την οποία απαγόρευε τις συγκεντρώσεις.
Πολιορκία, προβοκάτσιες, τρομοκρατία
Στις 8 Απρίλη, ο «Ριζοσπάστης» αναφέρει έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στη Λάρυμνα. Η έκρηξη άνοιξε λάκκο ενός μέτρου και έσπασε τα τζάμια των σπιτιών σε αχτίνα 200 περίπου μέτρων. Στο μεταξύ, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο τα μπλόκα της Αστυνομίας και το κυνηγητό που εξαπολύει σε βάρος απεργών προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των απεργοσπαστών στο εργοστάσιο. Στις 12 Απρίλη, η Αστυνομία ενισχύεται με ακόμα 200 ροπαλοφόρους.
Το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή κατήγγειλε τις εργοδοτικές και αστυνομικές αυθαιρεσίες. Ενα ακόμα γεγονός που αξίζει να σημειωθεί είναι η απαγόρευση της εισόδου στη Λάρυμνα των ανταποκριτών της σοβιετικής εφημερίδας «Πράβντα» και της σοβιετικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, στο πλαίσιο των προσπαθειών του κράτους για πλήρη αποκλεισμό της περιοχής.
Ομάδα απεργών και στο βάθος παρατεταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις
Ομάδα απεργών και στο βάθος παρατεταγμένες οι αστυνομικές δυνάμεις
Ακόμα, απαγορεύθηκε σε Σουηδούς δημοσιογράφους η επίσκεψη στον οικισμό της εταιρείας. Οι απαγορεύσεις αυτές είναι μέρος των προσπαθειών κράτους και εργοδοσίας για πλήρη αποκλεισμό. Εμπαιναν εμπόδια και στην κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη», ενώ οι απεργοί καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν, καθόλου τυχαία, και προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες.
«Σήμερα δουλεύουμε για τους απεργούς της ΛΑΡΚΟ»
Καθ' όλη τη διάρκεια της απεργίας, εργάτες, σωματεία, παρατάξεις, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συμπαραστέκονται έμπρακτα στον αγώνα που δίνουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Την 1η Απρίλη έγινε απεργία των εργαζομένων στη Θήβα, ενώ οι εργάτες του εργοστασίου «Πετζετάκις»δούλεψαν ένα μεροκάματο για τους απεργούς και τους παρέδωσαν επιπλέον 25 χιλιάδες δραχμές από έρανο. Στην είσοδο του εργοστασίου τους ανάρτησαν το πανό: «Σήμερα δουλεύουμε για τους απεργούς της ΛΑΡΚΟ», «Ζήτω η εργατική αλληλεγγύη».
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τους έδωσε 38 χιλιάδες δραχμές και σε ανακοίνωσή της σημείωνε: «Σαν γυναίκες και σαν μάνες καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι η απεργιακή κινητοποίηση είναι αγώνας για μια καλύτερη ζωή, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς». Οι εργαζόμενοι του«Ριζοσπάστη» τους δίνουν 15 χιλιάδες δραχμές. Ακόμα ΚΝίτες και ΚΝίτισσες από τη Σύρο τους δίνουν 12.376 δραχμές.
Την Κυριακή 17 Απρίλη γίνεται συγκέντρωση συμπαράστασης στη Λάρυμνα, όπου παραβρέθηκε και βουλευτής του ΚΚΕ. Την ίδια μέρα, η δημοτική αρχή Καισαριανής, με δήμαρχο τον Παναγιώτη Μακρή, σωματεία και μαθητές της Καισαριανής παραδίδουν 33 χιλιάδες δραχμές στους απεργούς. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.
Μέχρι τις 10 Μάη είχαν δοθεί στους απεργούς της ΛΑΡΚΟ 1,5 εκατομμύριο δραχμές, έξι αυτοκίνητα με τρόφιμα και εκατοντάδες βιβλία.
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία βγάζει ανακοίνωση για να καταγγείλει την επίθεση της Αστυνομίας σε ΛΑΡΚΟ και ΜΑΔΕΜ - ΛΑΚΟ. Το ΚΚΕ, στις αρχές Μάη, κάνει διάβημα στον υπουργό Εργασίας, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απεργών των δύο επιχειρήσεων.
Νίκη μετά από 110 μέρες απεργίας
Στις 7 Μάη αρχίζουν νέες διαπραγματεύσεις των απεργών με την εργοδοσία. Τα αιτήματα των απεργών της ΛΑΡΚΟ είναι επαναπρόσληψη απολυμένων, αύξηση αποδοχών, καταβολή μεροκάματων απεργίας. Στις 14 Μάη διαφαίνεται η νίκη των εργατών. Η εργοδοσία δέχθηκε να δώσει 17% αύξηση, 15 χιλιάδες οικονομική ενίσχυση και επαναπρόσληψη των απολυμένων. Την Κυριακή που ακολουθεί η Γενική Συνέλευση των εργατών αποφασίζει να λύσουν την απεργία και να γυρίσουν νικητές στη δουλειά.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο «Ενωση Εργαζομένων Εταιρείας ΛΑΡΚΟ» σημείωνε: «Τα οφέλη από τη νίκη δεν είναι αυτά, που βλέπουμε στα οικονομικά. Είναι αυτά, που θα έρχονται και θα φαίνονται κάθε μέρα από σήμερα. Και δεν ανήκουν μόνο σε εμάς. Ανήκουν σε όλους τους εργάτες. Τους τα προσφέρουμε μαζί με τις θερμότερες ευχές και ευχαριστίες μας, σαν ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την καθ' οιονδήποτε τρόπο συμβολή τους στη νίκη μας»...

Το ΤΣΜΕΔΕ, ασφαλιστικός φορέας των μηχανικών, κατέχει ένα θλιβερό «προνόμιο»: Είναι το Ταμείο εκείνο που αστικές κυβερνήσεις και άρχουσα τάξη επέλεξαν ως «πιλότο» για την εφαρμογή συνολικά των αντιλαϊκών σχεδιασμών τους για το Ασφαλιστικό σύστημα.
Ως φορέας ασφάλισης ιδιότητας(αποφοίτων Πολυτεχνείων με άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο - ΤΕΕ) περιλαμβάνει μισθωτούς με συμβατική σχέση εργασίας, μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, αυτοαπασχολούμενους και Δημόσιους Υπαλλήλους, οι οποίοιασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Ταμείο, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα. Το Ταμείο αφορά πάνω από 110.000 ασφαλισμένους και 20.000 συνταξιούχους.
Διαδοχικές κρατικές ρυθμίσεις, ήδη πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, είχαν αφαιρέσει το ασφαλιστικό δικαίωμα από χιλιάδες άνεργους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, ενώ η πλειοψηφία των νέων αποφοίτων Πολυτεχνείων καθυστερούσε ή απέφευγε να αποκτήσει άδεια άσκησης επαγγέλματος, δουλεύοντας ακόμα και «μαύρα», για να μη φορτωθεί αβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές και χρέη.
Ο ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ είναι υποχρεωμένος να πληρώνει εισφορές, καθ' όλο το διάστημα της ανεργίας ή της υποαπασχόλησής του ως αυτοαπασχολούμενος, ειδάλλως η διακοπή ασφάλισης προϋποθέτει τη διαγραφή από το ΤΕΕ και την απώλεια της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος.
Η καπιταλιστική κρίση και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι έχουν οδηγήσει σήμερα (μετά την εφαρμογή των τελευταίων αυξήσεων από τον Αύγουστο του 2014) εκτός ασφάλισης το 65% των αυτασφαλιζόμενων στο ΤΣΜΕΔΕ.
Πριν από την εφαρμογή των αυξήσεων που νομοθετήθηκαν με το νόμο 3986/2011 (Μεσοπρόθεσμο), είχαν καταστεί ανασφάλιστοι το 50% των αυτασφαλισμένων. Είναι ενδεικτικό το ύψος των εισφορών που υποχρεώνεται να πληρώσει ο εργαζόμενος με Δελτίο Παροχής, ο αυτοαπασχολούμενος και ο άνεργος για το διάστημα της ανεργίας του, τόσο πριν, όσο και μετά την εφαρμογή των αυξήσεων το 2014 (βλέπε Πίνακα)
Ασφαλισμένοι στην εξαθλίωση και το Ταμείο τραπεζίτης...
Σήμερα, χιλιάδες ασφαλισμένοι μηχανικοί βρίσκονται καταχρεωμένοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με μόνιμη την απειλή κατασχέσεων περιουσιακών τους στοιχείων, να μπαινοβγαίνουν στις «ρυθμίσεις» οφειλών, για να κάνουν κάποιες απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ή να εξασφαλίσουν προσωρινά ασφαλιστική ενημερότητα για κάποια δουλειά.
Οι άνεργοι μισθωτοί, την επόμενη κιόλας της απόλυσής τους, ξεκινούν να σωρεύουν υπέρογκα χρέη ασφαλιστικών οφειλών, οι άνεργοι με μπλοκάκι δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν σε αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας.
Την ίδια ώρα, το ασφαλιστικό τους Ταμείο αποτελεί πρότυπο για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, είναι ιδιοκτήτης της Τράπεζας Αττικής (κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της) και μεγαλομέτοχος της Εθνικής Τράπεζας (κατέχει το 3,5%). Οι «επενδύσεις» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής ανέρχονται σήμερα στα 430 εκ. ευρώ, ενώ έχει λάβει απόφαση για επιπλέον επένδυση έως και 220 εκ. ευρώ στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Στον καπιταλισμό, η κρίση έχει και «χαμένους» επενδυτές. Το ΤΣΜΕΔΕ έχει χάσει πάνω από το 90% των κεφαλαίων που έχει επενδύσει, καθώς η συνολική αξία της Τράπεζας εκτιμάται σήμερα μόλις στα 40 εκατ. ευρώ! Η απώλεια αυτή έρχεται να προστεθεί στο 1,8 δισ. λόγω του ληστρικού «κουρέματος» του PSI, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις μελλοντικές συντάξεις και παροχές των ασφαλισμένων.
Η εμπειρία αποδεικνύει ότι η πρόσδεση του Ταμείου με την Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο οδήγησε σε ένα «ταμείο-τράπεζα», όπου η τράπεζα ελέγχει και καθορίζει την πολιτική του Ταμείου και όχι το αντίθετο. Ενα Ταμείο που, στο πλαίσιο της λογικής των τριών «πυλώνων» της ΕΕ για το ασφαλιστικό σύστημα, λειτουργεί ως ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος, για να διασφαλίζει την κερδοφορία του, συμπιέζει όλο και πιο πολύ τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών.
Η ανταποδοτική λειτουργία των Ταμείων απαιτεί ένα Ταμείο «τακτοποιημένο», που οι εισφορές του κάθε ασφαλισμένου πρέπει να ισοσκελίζονται με τις «δαπάνες» για την ασφαλιστική του κάλυψη, με ταυτόχρονη ελάφρυνση της δαπάνης που βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία.
Αυτή η πολιτική οδηγεί στις αναλογιστικές μελέτες, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στη μείωση των παροχών και των συντάξεων και στη βεβαίωση των χρεών στην εφορία. Οι όποιες παροχές μετατρέπονται ακόμα περισσότερο σε ατομική υπόθεση του εργαζόμενου και όχι δικαίωμα που παρέχεται με την εγγύηση του κράτους και με επιβάρυνση του κεφαλαίου.
Ο χαρακτήρας της Ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ «δένει» με άλλες πλευρές της συνολικής επίθεσης για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οιελαστικές εργασιακές σχέσεις, της εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, κυριαρχούν ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ επεκτείνονται στην πλειοψηφία των νέων εργαζομένων μηχανικών στους υπόλοιπους κλάδους (Ενέργεια, Μεταποίηση, Υπηρεσίες).
Η υποχρέωση αυτασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, σε συνδυασμό με την «de facto» νομιμοποίηση της εργασίας με Δελτίο, από το αστικό κράτος, αποτελεί όπλο στα χέρια των μονοπωλίων για τη μείωση της συνολικής τιμής της εργατικής δύναμης.
Η εργοδοσία απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής εργοδοτικών εισφορών ως ποσοστό επί του μισθού, μειώνοντας σημαντικά το «μη μισθολογικό κόστος». Οι υπέρογκες αυξήσεις εισφορών των τελευταίων χρόνων πέρασαν ως μειώσεις στο μεικτό μισθό των εργαζόμενων με Δελτίο. Η νόμιμη εισφοροδιαφυγή επεκτείνεται στη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για υπερωρίες, τη μη ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου.
Διαχρονικός ο χαρακτήρας της επίθεσης
Είναι μακρύ το ιστορικό της άγριας επιδρομής στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, μεταξύ αυτών και των εργαζόμενων μηχανικών. Από το 1992 είναι σε εξέλιξη μια σειρά σημαντικές τομές που διαλύουν ό,τι είχε μείνει όρθιο από τα υπολείμματα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Ο νόμος Σιούφα (2084/92) οδήγησε στον τριπλασιασμό των εισφορών των «νέων» ασφαλισμένων (δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εν ενεργεία εργαζόμενων μηχανικών). Ταυτόχρονα, θεσμοθέτησε την αλλαγή ασφαλιστικής κλάσης ανά τριετία, πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι τελευταίες αυξήσεις (του Ν. 3986/2011).
  • Ο νόμος Τσιτουρίδη (3518/06) αποτέλεσε το επόμενο ισχυρό πλήγμα, με νέες υπέρογκες αυξήσεις εισφορών και την πλήρη θεσμοθέτηση της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία όλων των κλάδων του Ταμείου.
  • Ο νόμος Λοβέρδου» το 2010 έδωσε γερό χτύπημα στα όρια ηλικίας και στο ύψος της βασικής σύνταξης.
  • Ο νόμος 3986/2011 (μεσοπρόθεσμο 2012 - 2015) έδωσε τη χαριστική βολή με την υποχρεωτική, ανά τριετία, «αναβάθμιση» της ασφαλιστικής κλάσης, για τους αυτασφαλισμένους, που κλιμακωτά μετά από 35 χρόνια δουλειάς θα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το μήνα (βλ. Πίνακα).
  • Η απόφαση για την είσοδο του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής λήφθηκε το 1996 και υλοποιήθηκε το 1997, με την αγορά του 34%, το οποίο μέχρι το 2003 αυξήθηκε σε 42% περίπου και ολοκληρώθηκε το 2007 με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου.
Ολες οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Την επέκταση της λεγόμενης ανταποδοτικότητας, την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, δηλαδή την πολιτική ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης. Ξεκίνησαν την εποχή των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και συνεχίστηκαν την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, υποτάσσονται στη στρατηγική κάθε αστικής κυβέρνησης για διασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης που προωθείται σε ολόκληρη την ΕΕ για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.
Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλης, δηλώνει άγνοια σχετικά με τον νόμο 3518/2006, που καθιερώνοντας την «ανταποδοτική» λειτουργία του ΤΣΜΕΔΕ, κατέστησε σχεδόν τους μισούς μηχανικούς ανασφάλιστους. Ενώ για τις αυξήσεις που ήρθαν στο Ασφαλιστικό των μηχανικών εν μέσω κρίσης, εμφανίζει ως «λύση» την αναβολή των νέων αυξήσεων μέχρι το τέλος του 2016.
Ομως, μέχρι τότε οι εισφορές διατηρούνται στα υπέρογκα σημερινά επίπεδα τα οποία αδυνατεί να καταβάλει η πλειοψηφία των εργαζόμενων μηχανικών. Πρόκειται για την αντιλαϊκή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να εμφανίσει τις μέχρι σήμερα απώλειες ως δεδομένες και καλεί τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη σημερινή φτώχεια τους και να διαλέξουν τον τρόπο της σφαγής τους.
Ο ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού
Σε αυτήν την πολύχρονη εξέλιξη της επίθεσης οι αστικές κυβερνήσεις δεν έδρασαν μόνες τους. Με ευθύνη των κυρίαρχων δυνάμεων στα όργανα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ (πρώην ΣΥΝ) άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων.
Με αποφάσεις τους υλοποιήθηκε η εμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ στον τζόγο με την Τράπεζα Αττικής, από κοινού αποφάσισαν τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στις διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ηπρώτη απόφαση του ΤΕΕ για την υιοθέτηση της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία του ΤΣΜΕΔΕ, λήφθηκε το 2003 με την ψήφο των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ ακόμα και τμήματος των σημερινών δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο χώρο των μηχανικών.
Σύσσωμοι στήριξαν τον νόμο 3518/06, ο οποίος ψηφίστηκε με τη σύμπραξη της διοίκησης του ΤΕΕ και του τότε προέδρου του, Γ. Αλαβάνου, εκπροσώπου των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η διοίκηση του ΤΕΕ (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - επίσημος ΣΥΡΙΖΑ) προτάσσει σήμερα τη διασφάλιση της «αυτονομίας» του ανταποδοτικού ΤΣΜΕΔΕ, ενώπιον του νέου γύρου συνολικής αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού που σχεδιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ταυτόχρονα, άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τμήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΤΕΕ, στο ρόλο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού ετοιμάζουν σχέδιο Ασφαλιστικού νόμου για το ΤΣΜΕΔΕ, στη λογική της ανταποδοτικότητας, που θα καταθέσουν οι Σύλλογοι των μηχανικών για λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Το πλαίσιο πάλης και η δράση των ταξικών δυνάμεων
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα κλαδικά συνδικάτα που συσπειρώνουν στη δύναμή τους μηχανικούς και οι δυνάμεις της Επιτροπής Αγώνα αυτοαπασχολούμενων μηχανικών μέσα από την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ στο ΤΕΕ και στους κλαδικούς Συλλόγους των Μηχανικών, στάθηκαν από την αρχή με συνέπεια ενάντια στη στρατηγική της άρχουσας τάξης και της ΕΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Αποκάλυψαν τους αστικούς σχεδιασμούς για το ΤΣΜΕΔΕ και χάραξαν τη γραμμή οργάνωσης της αντεπίθεσης στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ανταποδοτικότητας και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Πρόβαλαν τη λογική της δημόσιας και καθολικής, υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, και το ολοκληρωμένο ριζοσπαστικό πλαίσιο στόχων πάλης του ταξικού κινήματος.
Ανέδειξαν τη μοναδική διέξοδο προοπτικής, τη συνολική ανατροπή της αστικής πολιτικής και όχι του εκάστοτε κυβερνητικού διαχειριστή της, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της σοσιαλιστικής οικονομίας, το μοναδικό δρόμο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και των συγκεκριμένων διεκδικήσεων του ταξικού κινήματος.
Σήμερα, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων, καλούν τους εργαζόμενους μηχανικούς να παλέψουν για την ανάκτηση των απωλειών όλου του προηγούμενου διαστήματος, απαιτώντας την πλήρη χωρίς όρους κάλυψη ανέργων και ανασφάλιστων, τη διαγραφή χρεών προς το Ταμείο, την άμεση δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του συνόλου της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας, την αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από τον τραπεζικό τζόγο.

Η κατάσταση που υπήρχε σε κλάδους και σε τόπους δουλειάς πριν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, επιδεινώθηκε για τους εργαζόμενους από τη μέρα που ανακοινώθηκε η «αργία» των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων.
Η εργοδοσία παίρνει τα μέτρα της όχι μόνο για να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες τον «κάβο» των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και για να παγιώσει μια κατάσταση πλήρους ασυδοσίας στους χώρους δουλειάς.
Ετσι, ακόμα κι αν ανοίξουν οι τράπεζες και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εμπεδώνουν αυτές τις μέρες στη συνείδηση των εργαζομένων ότι ούτε η καταβολή του μισθού είναι δεδομένη, ούτε η ίδια η δουλειά τους και πως τα πάντα εξαρτώνται από την «ομαλή» λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας.
Στην πραγματικότητα, η εργοδοσία συνεχίζει και κλιμακώνει την προσπάθεια να φορτώσει στους εργαζόμενους τις συνέπειες της κρίσης, επέκταση της οποίας είναι οι εξελίξεις που ζούμε σήμερα.
Ετσι, με την ευθύνη και την ανοχή της κυβέρνησης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται σε κλάδους που δεν έπληξε όσο άλλους η κρίση, παίρνουν μια σειρά από μέτρα, όπως καθυστερήσεις στους μισθούς, υποχρεωτικές άδειες (δηλαδή lock out), απολύσεις και πάει λέγοντας.
Εκατοντάδες είναι τα κρούσματα που καταγράφει αυτές τις μέρες το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» σε κλάδους όπως οι Κατασκευές, τα Τρόφιμα - Ποτά, ο Τουρισμός, το Εμπόριο, οι Τηλεπικοινωνίες και άλλοι.
Η εργοδοτική αυθαιρεσία συνοδεύεται από μια πρωτοφανή προπαγάνδα γύρω από την ανάγκη να στηρίξουν οι εργαζόμενοι την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ και ανάλογα να τοποθετηθούν στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Υπήρξαν, μάλιστα, και καταγγελίες για επιχειρήσεις που με εκβιασμούς και τρομοκρατία επέβαλαν στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις προχτεσινές διαδηλώσεις των «Μένουμε Ευρώπη» στο Σύνταγμα.
Αυτή είναι η άλλη όψη της προπαγάνδας που κάνει η κυβέρνηση και ο νέος εργοδοτικός συνδικαλισμός, για να απορρίψουν οι εργαζόμενοι την εκδοχή του μνημονίου που προτείνουν ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά του (σχεδόν πανομοιότυπου) μνημονίου, το οποίο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα
Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια και αυτή η τάση θα ενισχυθεί τις επόμενες μέρες, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει ή όχι το δημοψήφισμα, από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς».
Γι' αυτή την κατάσταση, οι ευθύνες της κυβέρνησης βγάζουν μάτι. Δεν είναι μόνο ότι συναγωνίζεται την εργοδοσία στον αποπροσανατολισμό και στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, αλλά επιπλέον σηκώνει ψηλά τα χέρια απέναντι στις καταγγελίες για το γιουρούσι που εξαπολύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των εργαζομένων, μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Είναι αποκαλυπτική η ανακοίνωση που έβγαλε τις προάλλες το υπουργείο Εργασίας. Σ' αυτή, εξαντλείται σε νουθεσίες και υπενθυμίσεις ότι «ισχύει στο ακέραιο η υποχρέωση τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας» και χωρίς να ανακοινώνει κανένα άμεσο μέτρο, λέει ότι «σε καμία περίπτωση δε θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας».
Πέρα, όμως από την απληρωσιά, τις απολύσεις και τα «lock out» που εντείνονται, την ταλαιπωρία των συνταξιούχων στις ουρές των τραπεζών για 120 ευρώ όλα κι όλα, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις γενικότερες συνέπειες από τον έλεγχο κεφαλαίων που επιβλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, χειροτερεύοντας την κατάσταση που προϋπήρχε.
Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και σε προμήθειες, που αρχίζουν να γίνονται ορατές σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία, ο κίνδυνος να επεκταθούν άμεσα οι ελλείψεις και στα φάρμακα, τα προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων Πρόνοιας που μεγαλώνουν, χτυπάνε καμπανάκι συναγερμού για τα σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος.
Το ΠΑΜΕ στο πλευρό των εργαζομένων
Το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στις γραμμές του, βρέθηκαν από την πρώτη ώρα στο πλευρό των εργαζομένων και των συνταξιούχων που δοκιμάζονται. Με ανακοινώσεις τους, καλούν τους εργαζόμενους να μην εγκλωβιστούν στο ψευτοδίλημμα της κυβέρνηση για το ποιο μνημόνιο θα τους χαντακώσει.
Οι ταξικές δυνάμεις δεν παρεμβαίνουν μόνο για να τονωθεί το ηθικό των εργαζομένων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιθετικότητα της εργοδοσίας, αλλά και για να πάρει η κυβέρνηση μέτρα ανακούφισης από τα προβλήματα που οξύνθηκαν εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων, το οποίο ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:
  • Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων.
  • Να διασφαλιστεί πλήρως η παροχή υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία!
  • Επέκταση και γενίκευση για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του μέτρου της δωρεάν χρήσης. Κατάργηση των διοδίων.
  • Καμία απόλυση ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
  • Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  • Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμιά διακοπή συνδέσεων.
Τον ίδιο στόχο, της προστασίας των εκατομμυρίων συνταξιούχων από την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς τη σύνταξή τους, υπηρετούν και οι παρεμβάσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, όπως οι δύο επιστολές στον υπουργό Οικονομικών και οι χτεσινές διαμαρτυρίες στο ΥΠΟΙΚ και την ΤτΕ, με αίτημα να καταβληθούν άμεσα και στο ακέραιο οι συντάξεις από τις τράπεζες.
Βάζουμε πιο ψηλά τον πήχη
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις μέρες που έρχονται, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο σύνθετη και ότι ο πήχης σε ό,τι αφορά την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ανεβαίνει αντικειμενικά.
Απ' αυτήν τη σκοπιά, είναι κρίσιμο να δημιουργούνται αντιστάσεις εκεί όπου η εργοδοσία προσπαθεί, μέσα στην αναμπουμπούλα, να συντρίψει ό,τι απέμεινε όρθιο από τα εργατικά δικαιώματα, για να μην περνάνε αδιαμαρτύρητα η απληρωσιά, τα «lock out», οι απολύσεις.
Κανείς άλλος δεν πρόκειται να δώσει βοήθεια στους εργαζόμενους, και πολύ περισσότερο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που συμμετέχει στον αποπροσανατολισμό και στην υποταγή του λαού, διατυπώνοντας τη θέση ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η συνέχιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ».
Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η παρουσία και η παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, στο πλευρό των εργαζομένων. Να διαμορφώσουν οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα στους κλάδους αιτήματα και στόχους πάλης για την ανακούφιση και την προστασία των εργαζομένων από τις συνέπειες της κατάστασης που ζούμε σήμερα.
Ειδικά σε κλάδους όπως η Υγεία, οι Μεταφορές, τα Τρόφιμα - Ποτά, οι ταξικές δυνάμεις να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, με Επιτροπές Αγώνα και με την αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, για να διασφαλιστεί ότι δε θα λείψει το φάρμακο και το φαΐ από τους άρρωστους, δεν θα εμποδιστεί η μετακίνηση για όσους δεν έχουν να καταβάλουν το εισιτήριο, δεν θα λείψουν βασικά αγαθά από το λαό, αν η κατάσταση δυσκολέψει κι άλλο.
Σημαντικό ρόλο σ' αυτό καλούνται να παίξουν και οι Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες, ειδικά αν αρχίσουν να εμφανίζονται ελλείψεις (πραγματικές ή τεχνητές) σε είδη πρώτης ανάγκης, αν θεριέψει η κερδοσκοπία των πολυεθνικών σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και τα άλλα αναγκαία για την επιβίωση.

«Αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνο η βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης
Με σημαδεμένα χαρτιά από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τη συμμετοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζονται τα εγκληματικά παζάρια πάνω στις πλάτες του λαού και της περαιτέρω άγριας χρεοκοπίας του. Την ίδια ώρα, και ενώ καταγράφεται πλήρης σύμπτωση απόψεων ως προς το εύρος των νέων αντιλαϊκών μέτρων και της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με τη μια ή άλλη αφορμή και πρόσχημα, έρχονται στο προσκήνιο οι οξυμένοι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί, οι οποίοι και βρίσκονται στον πυρήνα των παζαριών.
Σε αυτό το μαύρο φόντο, διενεργήθηκε χτες η νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), που αποφάσισε τη διακοπή κάθε διαβούλευσης, μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Συνοψίζοντας, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: «Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της απόφασης για δημοψήφισμα και της αρνητικής εισήγησης της ελληνικής κυβέρνησης, η βασική μας απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι μέχρι την Κυριακή«δε θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε κανένα επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών, ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, για περαιτέρω προτάσεις και οικονομικές διευθετήσεις».
Παράλληλα, «παγώνει» για μετά το δημοψήφισμα και η εξέταση του αιτήματος που υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για τη νέα διετή δανειακή σύμβαση, ύψους 29,1 δισ. ευρώ. Στην απαντητική επιστολή προς τον Αλ. Τσίπρα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως το αίτημα της Ελλάδας για νέα στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα εξεταστεί στη βάση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Στο μεταξύ, εισήγηση στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να μην κάνουν χρήση, αλλά να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους απέναντι στην Ελλάδα μετά την αθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, έκανε χτες και ο επικεφαλής τουΕυρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλ. Ρέγκλινγκ. Μάλιστα, πρότεινε να μην ασκήσουν το «δικαίωμα» της άμεσης εξόφλησης των διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα, αλλά να ενεργήσουν σε επόμενη φάση...
Εναρμονισμένο με αυτή την απόφαση, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του,αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το πιστωτικό όριο της «έκτακτης χρηματοδότησης», που διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 89 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δεν προχώρησε σε απομείωση της αξίας των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, στη βάση των οποίων αντλούν τη ρευστότητα.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώνονται έντονες αντιθέσεις σε κεντρικό επίπεδο και στην ΕΚΤ. Στο τραπέζι μπαίνει ακόμη και θέμα μείωσης των πιστωτικών ορίων και «κουρέματος» των εγγυήσεων, ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο μονοπωλιακών ανταγωνισμών, μορφές καταστροφής υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, που ταυτόχρονα προαναγγέλλουν τις μαζικές αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την ίδια ώρα, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν τα «σπασμένα». Σε κάθε περίπτωση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έχει «κατεβασμένα ρολά» και το επόμενο διάστημα, ενώ άδηλος είναι και ο χρόνος της αποκατάστασης στις προηγούμενες συνθήκες.
Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση του χτεσινού Γιούρογκρουπ εκδόθηκε από την πλευρά των ΗΠΑ: «Ολες οι πλευρές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, μιλώντας δηλαδή εξ ονόματος και των «εταίρων» της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο όφελος που έχουν στην επίλυση της κατάστασης.
Μνημόνιο με δημοψήφισμα
Είναι χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος καλώντας σε υπερψήφιση των κυβερνητικών θέσεων στο δημοψήφισμα της Κυριακής, εστιάζει στα παρακάτω:
-- «Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων θεωρούν - όπως κι εμείς - ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί».
-- «Από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της "τελική" πρόταση».
-- «Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους».
Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι «το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων».Στην πραγματικότητα, καλούν το λαό να πάρει θέση κάτω από ξένες σημαίες, να επιλέξει το σφαγέα του και, ακόμη, να υπερψηφίσει το τρίτο στη σειρά μνημόνιο, είτε με το «ναι» είτε με την εκδοχή του «όχι».
Αποκαλυπτική για τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από επιχειρηματικά συμφέροντα είναι και η δήλωση του μεγαλοεπιχειρηματία φαρμακοβιομήχανου Δ. Γιαννακόπουλου. Τασσόμενος υπέρ του «όχι», σημείωσε πως οι δανειστές «προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών, για να εκβιάσουν έναν ολόκληρο λαό, που τόλμησε να πει "όχι" στη σκληρή λιτότητα»...
Στο φόντο τέτοιων αντιθέσεων, έρχεται και η εκτίμηση τουΣυμβουλίου της Ευρώπης ότι «οι συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές».
Το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε χτες ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχώρησε στην πληρωμή της δόσης (ύψους 1,6 δισ. ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι είναι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς το Ταμείο.
Το ποσό, η πληρωμή του οποίου «αθετήθηκε», είναι το υψηλότερο στην ιστορία του, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση μόνο όταν επιλυθεί το ζήτημα της «καθυστερούμενης οφειλής της».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget