Στον ίδιο «ντορό»...

Λίγες μέρες πριν από τις 23 Γενάρη που, σύμφωνα με την απόφαση της μαζικής πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη στη Λάρισα, είναι προγραμματισμένο να στηθούν μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς σ' όλη τη χώρα, έγινε «συνάντηση διαλόγου» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, με «εκπροσώπους αγροτών» από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση - γνωστοί από το παρελθόν και αρκετοί καινούριοι - είναι αγροτοσυνεταιριστές και αγροτοσυνδικαλιστές που κινούνται στη «γραμμή» εξυπηρέτησης των συμφερόντων και διεκδίκησης των αιτημάτων των μεγαλοαγροτών. Τη «γραμμή» αυτή, που παλιότερα εξέφραζαν οι ξεπουλημένες ηγεσίες των αλήστου μνήμης τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, τώρα εκφράζουν διάφορα νεοεμφανιζόμενα σχήματα, τα οποία δεν «πατούν» σε οργανωμένη αγροτοσυνδικαλιστική βάση κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα παραμένουν στην αφάνεια, κάθε φορά που κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως τώρα, εμφανίζονται στο προσκήνιο, εκτός των άλλων, και για να αναλάβουν το ρόλο του «συνομιλητή» της εκάστοτε κυβέρνησης. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς τους «πρόθυμους» συνομιλητές του υπουργού, είναι στις διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών που έχουν χρεοκοπήσει και μερικοί τραβιούνται και στα δικαστήρια για τα τεράστια χρέη που έχουν προκληθεί...
Στον αντίποδα αυτής της «γραμμής» και σε διαρκή αντιπαράθεση μαζί της βρίσκεται η «γραμμή» αγωνιστικής υπεράσπισης των συμφερόντων και διεκδίκησης των αιτημάτων επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών. Τη «γραμμή» αυτή εκφράζει και εκπροσωπεί το στηριζόμενο στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες και τις Επιτροπές Αγώνα οργανωμένο αγωνιστικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Στο πλαίσιο αυτού του κινήματος, μέσα στο καμίνι των αγροτικών αγώνων το 2013, συγκροτήθηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Στην αρχή συμμετείχαν 35 μπλόκα που στα επόμενα χρόνια έφτασαν στα 80, ενώ, τώρα, η Επιτροπή έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή 11 Ομοσπονδιών και εκατοντάδων Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και μπλόκων από όλη τη χώρα.
Και μπορεί κάποιες εφημερίδες να γράφουν - για να επιστρέψουμε στην προχτεσινή συνάντηση - ότι «επικράτησαν υψηλοί τόνοι ανάμεσα στον υπουργό και τους συνομιλητές του και οι φωνές ακούγονταν σ' ολόκληρο τον 6ο όροφο του υπουργείου», αλλά ουσιαστικά ήταν ένας διάλογος «εντός των τειχών», αφού και από τις δύο πλευρές οι συμμετέχοντες κινούνται στον ίδιο «ντορό» που έχουν χαράξει για την αγροτιά της χώρας μας η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και τα μνημόνια για λογαριασμό του κεφαλαίου, γενικότερα η πολιτική υπηρέτησης του επιχειρηματικού ανταγωνισμού και της καπιταλιστικής κερδοφορίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της. Αυτός ο «ντορός» οδηγεί στη συγκέντρωση της γης, της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, με συνέπεια το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
Οι εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστές - αγροτοσυνεταιριστές ανταποκρίθηκαν, προθύμως, στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο πριν στηθούν τα μπλόκα, προκειμένου να συζητήσουν και να συμφωνήσουν με τον υπουργό για τα περιθώρια και τις δυνατότητες που υπάρχουν να εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερα οφέλη προς τους μεγαλοαγρότες, στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ της ΕΕ και της διαχείρισης διαφόρων προγραμμάτων. Πώς θα «τσιμπήσουν» κάτι παραπάνω από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις που σε ποσοστό 80% πάνε σ' αυτούς, από τα κονδύλια για τη βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, τη μεταποίηση, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που απευθύνεται, κυρίως, σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα για επενδύσεις. Πήγαν, επίσης, να διαπραγματευτούν για το πώς, στο πλαίσιο εφαρμογής του 3ου μνημονίου, τα βάρη που προβλέπονται για τον αγροτικό χώρο θα φορτωθούν στους μικρομεσαίους αγρότες, ώστε «να βγουν από τη μέση» μια ώρα αρχύτερα.
Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξετάσει και εν ευθέτω χρόνω να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα, καθώς κινούνται στην κατεύθυνση της πολιτικής της για παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, στην οποία στηρίζεται και το «όραμά» της για την «αγροτική ανάπτυξη». Έχει, άλλωστε, δώσει «σημεία γραφής», ψηφίζοντας το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που αποτελούσε το βασικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.
Από την άλλη, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών που αφορούν στην επιβίωσή τους κι έρχονται σε αντίθεση μ' αυτήν την πολιτική.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που είναι κίνημα διεκδίκησης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πάει σ' ένα «διάλογο» με την κυβέρνηση, ο οποίος δεν θα γίνει για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων διεκδικήσεων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων που έχει καθορίσει και για τα οποία οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους. Προχωράει, λοιπόν, στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο μπλόκων, δηλώνοντας πως όταν χρειαστεί θα επιδιώξει και συνάντηση με την κυβέρνηση, προκειμένου, κάτω και από την πίεση του αγώνα, να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες αιτήματα.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget