07/01/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ έχει βγάλει στην επιφάνεια αντιθέσεις ανάμεσα σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα σχετικά με το μέλλον και την προοπτική της ΕΕ. Οι παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών από δυνάμεις εντός και εκτός ΕΕ το επιβεβαιώνουν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε για ανάγκη να μην υπάρξει υστερία, γιατί υπάρχει το ΝΑΤΟ και η διατλαντική Συμμαχία δεν έχει διαλυθεί. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη σημασία έχει η κριτική που ασκεί στην ίδια τη διαδικασία της λεγόμενης πολιτικής και οικονομικής εμβάθυνσης της ΕΕ. Σημειώνει με νόημα για να εξηγήσει τι συνέβη: «Πατήθηκε το κουμπί της παύσης, όσον αφορά το σχέδιο της πλήρους ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και επίσης ότι «ο τρόπος με τον οποίον ψήφισαν οι Βρετανοί εξηγείται από το γεγονός ότι πιθανότατα η ΕΕ προχωρούσε πιο γρήγορα από ό,τι έπρεπε». Εξέφρασε με σαφήνεια τη διαφωνία των αμερικανικών μονοπωλίων σχετικά με τον τρόπο που προωθείται από την πλευρά της Γερμανίας η περίφημη εμβάθυνση της ΕΕ. Διαφωνίες που βεβαίως συναντιούνται με αντίστοιχες που εκφράζονται και στο εσωτερικό της ΕΕ για λογαριασμό των αστικών τάξεων της Γαλλίας, της Ιταλίας κ.ά. Αυτούς, δηλαδή, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμφανίζει ως «σύμμαχους» του ελληνικού λαού, την ίδια στιγμή που τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στις χώρες τους.
Από την άλλη, η παρέμβαση του Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, έχει το δικό της «βάρος» στις εξελίξεις, που δείχνει τις επιδιώξεις του ισχυρότερου τμήματος του γερμανικού κεφαλαίου. Αυτός προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος, η απόφαση της Βρετανίας να προκαλέσει φαινόμενο «ντόμινο» στην Ευρώπη και απείλησε ότι η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο, για να αποφασίσει το πότε θα υποβάλει το αίτημά της για αποχώρηση. Ταυτόχρονα, όμως, το στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν ελλείμματα, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και δεν είναι θεματοφύλακας της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ουσιαστικά, ο Σόιμπλε προετοιμάζει την επόμενη φάση και τα σενάρια μιλάνε για σχεδιασμό ΕΕ πολλών ταχυτήτων και ανάθεση των ελεγκτικών μηχανισμών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ανεξάρτητη αρχή, που βέβαια θα είναι πιο συνδεδεμένη με το σκληρό πυρήνα που ελέγχει η Γερμανία. Προοπτική που προκαλεί βεβαίως σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ από μια σειρά κρατών, που επιδιώκουν, αντίθετα, χαλάρωση των στόχων.

Αυτές οι παρεμβάσεις, για λογαριασμό των αστικών τάξεων και ιδιαίτερων τμημάτων του κεφαλαίου, αποδεικνύουν ότι ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, παρά την επιδίωξη προσωρινών συμβιβασμών και τα νέα παζάρια που γίνονται, θα κλιμακωθεί. Ιδιαίτερα το μυστικό παζάρι, που γίνεται για τη λεγόμενη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι άλλο ένα στοιχείο του ανταγωνισμού των καπιταλιστών, με δεδομένη βεβαίως και την από κοινού επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ώστε να αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Είναι γι' αυτό κρίσιμο οι εργαζόμενοι στην ΕΕ να απεγκλωβιστούν από τα αστικά συμφέροντα, να μην μπουν κάτω από ξένες γι' αυτούς σημαίες και να οργανώσουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους σήμερα, σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ανοίγοντας και το δρόμο για την οριστική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική - λαϊκή εξουσία.

«Ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη» οι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να εμπλέξουν το ΚΚΕ στα μικροκομματικά παιχνίδια και τα παρασκηνιακά παζάρια που έχουν στήσει με επίκεντρο τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Τα οποία μάλιστα καλά κρατούν ακόμα και στο παρά 5 της κατάθεσής του στη Βουλή, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει η ίδια η κυβέρνηση.
Πριν από λίγες μέρες ήταν το Μέγαρο Μαξίμου που διερωτόταν με προσποιητή άγνοια ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο: «...Η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και σεβαστή. Το επί της ουσίας ερώτημα είναι, αν στο θέμα της απλής αναλογικής το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του»!!!
Μετά, τη σπέκουλα ανέλαβε να συνεχίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε:«Είναι μια τεράστια ευκαιρία να υπάρξει πραγματικά μία τομή στα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. Και σε αυτή την ευκαιρία, μία ακόμα ευκαιρία, το ΚΚΕ γυρνάει την πλάτη»! Προσπαθώντας, μάλιστα, να αιτιολογήσει τους ισχυρισμούς του, πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ με τον τρόπο που πολιτεύεται θα ήθελε άλλες μικρότερες δυνάμεις, εννοώ στο χώρο του 3%, στα αριστερά του, να διευκολυνθούν ώστε να μπουν στη Βουλή»!
Χτες, η «Αυγή» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Στη Βουλή μέχρι αύριο ο εκλογικός νόμος - Τώρα η ευκαιρία της απλής αναλογικής» και υπότιτλο, μεταξύ των άλλων, «Κρίσιμη η στάση του ΚΚΕ στην "επί της αρχής" ψηφοφορία»!!!
***
Αλήθεια, όμως, προς τι όλα αυτά, αν πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να φέρει στη Βουλή την απλή και άδολη αναλογική; Γνωρίζουν την από χρόνια διακηρυγμένη θέση του ΚΚΕ υπέρ της, άκουσαν τις παρεμβάσεις του όλο αυτό το διάστημα που η αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκεται ψηλά στα θέματα της επικαιρότητας. Ηταν, άλλωστε, και οι μόνες παρεμβάσεις αυτές του ΚΚΕ που έγιναν υπέρ της απλής αναλογικής.
Προφανώς, όλα τα παραπάνω αποκτούν κάποιο νόημα εφόσον η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη θεσπίσει την απλή αναλογική. Κι αναζητά συνενόχους στα παιχνίδια αποπροσανατολισμού του λαού, στις μικροκομματικές σκοπιμότητες που υπηρετούνται με πολυεπίπεδα παζάρια γύρω απ' τον εκλογικό νόμο, στην κοινή επιδίωξη που διαπερνά όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης να διασφαλίσουν κυβερνητική και κοινοβουλευτική σταθερότητα σε μια περίοδο κρίσιμη για το κεφάλαιο, που η ανάκαμψη της κερδοφορίας του απαιτεί την απρόσκοπτη υλοποίηση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, προχτές το βράδυ στον ΣΚΑΪ ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χρυσή Αυγή. Από εκεί και πέρα η Βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».
***
Θα έπρεπε, ωστόσο, να γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε τέτοια παιχνιδάκια και παζάρια ούτε το αγγίζουν σπέκουλες. Το ΚΚΕ θα στηρίξει την απλή αναλογική. Και απλή αναλογική σημαίνει κανένα μπόνους, κανένα πλαφόν. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση - αν και επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της - προσανατολίζεται απ' ό,τι φαίνεται να διατηρήσει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή κι ενδεχομένως κι άλλα στοιχεία που δεν συνάδουν με την απλή αναλογική.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα τερτίπια, αναδεικνύοντας ως μείζον ένα ζήτημα (το ζήτημα του εκλογικού νόμου) πολύ λιγότερο σημαντικό από τις περικοπές που βιώνουν αυτές τις μέρες στις τσέπες τους οι συνταξιούχοι, από την ασυδοσία της εργοδοσίας που ξεσαλώνει με τη στήριξη της κυβέρνησης στους εργασιακούς χώρους, από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν. Ας αφήσουν και τα κόλπα για το ζήτημα του εκλογικού νόμου και ας μιλήσουν ανοιχτά για τις προθέσεις τους.

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO. Το ΚΚΕ καταψήφισε. 
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα κατέθεσε νομοθετικές αλλαγές σε 7 άρθρα του νομοσχεδίου με βάση την επιστολή της COSCO. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της «COSCO» διαμήνυσαν πως είναι ικανοποιημένος ο κινεζικός όμιλος για τις αλλαγές που προχώρησε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο.
Στην ομιλία του ο Θ. Δρίτσας επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα με την επιτολή της «COSCO» λέγοντας πως υπήρξε «φασαρία και αναταραχή» χωρίς «καμία ουσιώδη βάση» και πως «γεννήθηκε ένα ζήτημα κυριολεκτικά εκ του μη όντος» που το απέδωσε στην υπερβολική νομική κάλυψη που επεδίωξε ο παραχωρησιούχος.

Ομιλία της Διαμάντως Μανωλάκου

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην «COSCO» τόνισε στην ομιλία της η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε ότι είναι «προκλητικά αντιλαϊκά και επεισοδιακό» καθώς όπως σημείωσε η «COSCO» εκβιάζει για να αποτυπωθούν ξεκάθαρα οι απαιτήσεις της. Ανέφερε πως αυτή είναι «η απληστία του κεφαλαίου» και εξήγησε ότι με απαίτηση της κινεζικής εταιρείας έκλεισαν δύο δεξαμενές στη ζώνη του Περάματος που γινόταν επισκευές και οι εργάτες «ούτε τα τελευταία μεροκάματα δεν έκαναν».
Τόνισε, πως όλες οι κυβέρνησης εξυπηρέτησαν με προνόμια την κερδοφορία του κινεζικού μονοπωλίου που δεν θα καταβάλει ΕΝΦΙΑ, θα λάβει εκατομμύρια ευρώ από το Πακέτο Γιούνκερ και πάνω από το 40% των επενδύσεών του θα είναι από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του «Αναπτυξιακού Νόμου».
Για τα Εργασιακά χαρακτήρισε «λόγια δίχως αντίκρυσμα» τα περί διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς το νομοσχέδιο επιτρέπει στη νέα διοίκηση να αλλάξει τον κανονισμό εργασίας. Σχολιάζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες τόσο για τον ΟΛΠ όσο και γενικότερα, ανέφερε «τα κρατήσατε όλα και τα κάνετε αγριότερα» και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση που άρχισε η ΝΔ και συνέχισε το ΠΑΣΟΚ.
Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι το ΚΚΕ υπερψηφίζει το άρθρο για την παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας περιοχής των Λιπασμάτων, ζητώντας να προστεθεί η λέξη «οριστικά» μετά τη λέξη «παραχωρείται» και σημείωσε ότι «χρειαζόταν συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα για την οριοθέτηση της περιοχής».
Επίσης, το ΚΚΕ υπερψηφίζει τα άρθρα για το Λιμενικό Σώμα εκτός του άρθρου που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Λιμενικό Σώμα να πάρει μέρος με τη FRONTΕX σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων.

Ομιλία του Χρήστου Κατσώτη 

Αρνητική εξέλιξη για τα λαϊκά συμφέροντα χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την κύρωση της παραχώρησης του λιμανιού στην «COSCO».
Όπως είπε η κυβέρνηση ήρθε για να διαχειριστεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. «Τους δίνετε ότι σας ζητούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε τα παραδείγματα της παραχώρησης του ΟΤΕ αλλά και της «Ολυμπιακής» που συνοδεύτηκαν με μειώσεις των θέσεων εργασίας, αντικατάσταση παλιών εργαζομένων με συγκροτημένα δικαιώματα, από νέους με τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χτύπημα της σταθερής δουλειάς, εργολαβίες, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μειώσεις μισθών κ.ά. «Είχαμε βαθύτερη εκμετάλλευση συνολικά των εργαζομένων», σημείωσε.
Σημείωσε ακόμη ότι, ούτε οι υπηρεσίες προς τα λαϊκά στρώματα θα είναι φθηνότερες γιατί, όπως ανέφερε, στις μεταφορές θα ενσωματωθεί το κόστος της λειτουργίας του λιμανιού, που δεν θα είναι μικρότερο, αλλά και αν είναι, θα είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης που θα απασχολεί ο επιχειρηματικός όμιλος.

Ομιλία του Νίκου Καραθανασόπουλου

«Η αντίθεση του ΚΚΕ είναι στρατηγικής σημασίας» στις ιδιωτικοποιήσεις που ικανοποιούν «τις στρατηγικές ανάγκες του κεφαλαίου» που αναζητά διέξοδο τοποθέτησης των συσσωρευμένων κεφαλαίων, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Σημείωσε πως οι τομείς της ενέργειας και των μεταφορών έχουν προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις που αποτελεί βασική επιλογή της ΕΕ και της αστικής τάξης στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι θα είναι ραγδαία η επιδείνωση της θέση των εργαζομένων στον ΟΛΠ, καθώς μετά από κάθε ιδιωτικοποίηση έρχονται οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι απολύσεις και η εντατικοποίηση της εργασίας.
Τόνισε ότι τα υπόλοιπα κόμματα στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και προσπαθούν να κρύψουν τη συμφωνία τους πίσω από την κριτική περί αφερεγγυότητας και για το τίμημα της ιδιωτικοποίησης.
Σχολιάζοντας την πτώχευση του «Μαρινόπουλου» σημείωσε ότι «οι μεγαλομέτοχοι δεν πρόκειται να μείνουν στη ψάθα, έχουν διασφαλιστεί». Αντίθετα θα επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων που θα χάσουν τη θέση εργασίας τους. Έκανε αναφορά στα θαλασσοδάνεια, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια προς τους εφοπλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους, λέγοντας πως η κυβέρνηση αυτό το σύστημα υπερασπίζεται και όποιος δεν αποκαλύπτει την πραγματικότητα έχει αντιδραστική λογική όπως η Ένωση Κεντρώων που θεωρεί ότι φταίνε οι συντάξεις και όχι κεφαλαιοκράτες για την ανέχεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Ως ευκαιρία να αναδείξει πως η ΝΔ είναι ικανότερη να διαχειριστεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων εξέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόθεση με τις αλλαγές που ζήτησε η «COSCO» στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ λίγο πριν τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Χρειαζόμαστε «μια κυβέρνηση που να κρατά σταθερό το πηδάλιο στα φουρτουνιασμένα νερά» ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως η οικονομία «δεν έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που όταν λέει άσπρο εννοεί μαύρο και νομοθετεί γκρίζο». Κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι «αντί να κυρώνετε τη συμφωνία την ακυρώνετε ουσιαστικά πολιτικά» πως «υπονομεύετε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα» και ότι «διώχνετε επενδύσεις». Ανέφερε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τα στελέχη του».
«Όταν συμφωνείς πρέπει να τηρείς τις συμφωνίες» ήταν η κατακλείδα της ομιλίας του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη προκειμένου να δείξει ότι διακαώς υπερασπίζεται την παραχώρηση του λιμανιού στην «COSCO».
Εξέφρασε σε όλους τους τόνους την ανησυχία του για την εικόνα της χώρας απέναντι στους επενδυτές υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στοίχισε στην (καπιταλιστική) οικονομία τουλάχιστον 5,1 δισ. ευρώ επικαλούμενος στοιχεία σχετικής έκθεσης.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πουλάει καλύτερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ήταν η λογική που εμφάνισε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός που ανέφερε ότι είναι πιο συμφέρουσα η τωρινή σύμβαση από εκείνη του 2014. Κατηγόρησε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι σήκωσαν θόρυβο «ενάντια στη χώρα» όπως είπε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα ασφάλειας για την προσέλκυση επενδύσεων.
Στήριξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και κριτική στην κυβέρνηση για αφερεγγυότητα από την εισηγήτρια τηςΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή την επιστολή της «COSCO». Έκανε λόγο για «τερατώδη ασυνέπεια λόγων και πράξεων» για «διασυρμό της ελληνικής πολιτείας» και αναρωτήθηκε, ο πρωθυπουργός «με τη μούτρα θα συναντήσει τους Κινέζους αξιωματούχος» στο ταξίδι του στην Κίνα. Εξέφρασε την ανησυχία για το πως θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις από μια «αναξιόπιστη και αφερέγγυα κυβέρνηση» και θύμισε ότι επί ΝΔ ξεκίνησε η «εξαιρετικά σημαντική επένδυση» της «COSCO» στον ΟΛΠ. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ από την πρώτη στιγμή «στήριξε τη συμφωνία», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με καθυστέρηση και ανέφερε πως «στόχος ζωής» του Θ. Δρίτσα ήταν «η ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ».
«Δεν μπορείς να πουλάς ένα μαγαζί από τη στιγμή που οι μετοχές του είναι χαμηλά. Αυτό δεν θα το έκανε κανένας μάνατζερ ιδιωτικής εταιρείας». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η θέση της Χρυσής Αυγής όπως εκφράστηκε από τον Νίκο Κούζηλο. Ο ειδικός αγορητής της εγκληματικής οργάνωσης σε κανένα σημείο της αγόρευσής του δεν τάχθηκε με σαφήνεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και αρκέστηκε στο να εγκαλέσει την κυβέρνηση για το τίμημά της κατηγορώντας την ότι προχωράει σε ξεπούλημα.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για «πολιτικό αυτοεξεφτιλισμό» του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, της κυβέρνησης και της χώρας και ανέφερε πως «αποδέχεστε μια εταιρεία να σας πει τι θα γράψετε». Ξεκαθάρισε πάντως ότι το κόμμα του έχει από την αρχή πει «ναι στην ιδιωτικοποίηση με παραχώρηση λειτουργιών».
Όλα για την καπιταλιστική ανάπτυξη και με ταχύτητα ήταν η κεντρική ιδέα της αγόρευσης του ειδικού αγορητήτου Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη ο οποίος είπε ότι το κόμμα του συναινεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Χαρακτήρισε το δημόσιο πλούτο εργαλείο ανάπτυξης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για μεγάλες καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.
Από την Ένωση Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο για «ντροπή» και πως «σας πιάσανε στα πράσα» και η κυβέρνηση έκανε τις αλλαγές που ζητήθηκαν από την «COSCO». Πρόσθεσε ότι «δεν έχετε καμία σχέση με την αγορά» και πως «χρειαζόμαστε τεχνοκράτες κύρους» διότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις ιδιωτικοποιήσεις σαν μια ευκαιρία ανάπτυξης».

Διακοπή για να γίνουν οι αλλαγές που ζήτησε η COSCO

Νωρίτερα, η συζήτηση διακόπηκε πριν καν ξεκινήσει. Με την έναρξη της διαδικασίας ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα κατατεθούν «νομοτεχνικές βελτιώσεις» οι οποίες προφανώς θα ικανοποιούσαν τις αξιώσεις της «COSCO», η οποία κατέθεσε επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι διαφορετικό από τη σύμβαση που συμφωνήθηκε.
Τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης από θέση στήριξης της σύμβασης με την «COSCO», πρότειναν να διακοπεί η συνεδρίαση μέχρι να γνωστοποιήσει η κυβέρνηση τις αλλαγές στο νομοσχέδιο. Η  κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημά τους και έτσι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει μετά από μία περίπου ώρα, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των «νομοτεχνικών βελτιώσεων». Με την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαφώνησε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι μεταβολές δεν αλλάζουν την ουσία του ζητήματος, στην οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση. 
Ο Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι η γενική γραμματεία της κυβέρνησης και όχι το υπουργείο Ναυτιλίας, όταν κατατέθηκε ο νόμος προέβη σε μία σειρά αλλαγές «με κριτήριο καλής νομοθέτησης», οι οποίες «δεν έχουν καμία σχέση με ανατροπή δεδομένων». Όπως είπε, «οι αλλαγές κατά την κρίση της κυβέρνησης δεν έγιναν για να ανατρέψουν συμφωνημένα, να ανατρέψουν συμφωνία ούτε τίποτα. Παρόλα αυτά οι αλλαγές αυτές διαβιβάσθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει τη διαρκή επικοινωνία με τους διαγωνιζομένους και τον παραχωρησιούχο. Δεν έγιναν για να αιφνιδιάσουν κανένα».
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τη σύμβαση που υπέγραψε με την κινεζική εταιρεία. «Οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα ο υπουργός αν υπάρχει εμπλοκή», ανέφερε προσθέτοντας πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».
«Εάν εδώ δεν έχουμε καθαρό αυτό που η κυβέρνηση υπέγραψε, δεν πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι «πορτοφολάς το έκανε αυτό».

Δ. Μανωλάκου: Στο κινεζικό μονοπώλιο έχετε δώσει όλοι

«Η κωμωδία έχει πολλά πρόσωπα και στο κινέζικο μονοπώλιο τα έχετε δώσει όλα, όλοι σας», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.
«Η μπότα του μονοπωλίου δεν ανέχεται καμία αμφισβήτηση των προνομίων που του δίνετε, απαιτεί με τον καθαρότερο και πιο απόλυτο τρόπο τους σκληρούς όρους που συμφωνείτε όλοι σας σε βάρος των εργαζομένων, του λαού και της χώρας» πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν αλλάζει η ουσία 

To KKE δεν εξαρτά τη στάση του από τις όποιες μεταβολές φέρει η κυβέρνηση γιατί δεν αλλάζουν την ουσία που είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και οι επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, με αφορμή την κοκορομαχία για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο. 
«Η κουβέντα γίνεται για να υπάρχει μια εύκολη κριτική από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις τις οποίες κάνει», είπε, συμπληρώνοντας ότι «συμφωνούν με την ουσία της σύμβασης παραχώρησης, με την ιδιωτικοποίηση και προσπαθούν με έναν τρόπο να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση». 
Καταλήγοντας, ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μπει η συζήτηση στην ουσία.

Η σύμβαση θα κυρωθεί λέει η κυβέρνηση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι ο θόρυβος γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με τον «COCSO», είναι «επί ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου».
Επίσης έκανε λόγο για «παιχνίδι εντυπώσεων» και για «απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης» του ζητήματος, την παραμονή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα, διαβεβαιώνοντας ότι η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά.
«Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως το δημοσιότητας για δήθεν διάβημα διαμαρτυρίας του Κινέζου Πρέσβη προς το Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην "COSCO" είναι παντελώς αναληθείς» δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget