Ζήτημα ημερών, με ορόσημο τη Μεγάλη Εβδομάδα, η ολοκλήρωση και κατάθεση του νόμου
Με ορόσημο τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς θα έχει προηγηθεί το Γιούρογκρουπ στις 22 Απρίλη, κυβέρνηση και κουαρτέτο προχωρούν στην κατάληξη και ψήφιση των νέων ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Ολα τα μέχρι τώρα δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους «θεσμούς», θα επιχειρήσει να επιβάλει ένα νέο ακόμα πιο επώδυνο Ασφαλιστικό, που ρίχνει συντάξεις και παροχές στα Τάρταρα.
Το νέο μοντέλο, με το «σπάσιμο» της κύριας σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική», στα 40 χρόνια εργασίας για μετά το 62ο έτος ηλικίας και στα 67 χρόνια με προϋπόθεση τα 15 χρόνια εργασίας, με συντάξιμο μισθό υπολογισμένο στο σύνολο του εργάσιμου βίου και ποσοστά αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνούν το 45%, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συντάξεις πείνας και ανέχειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση - κουαρτέτο:
1. Η λεγόμενη «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ θα δίνεται ολόκληρη μόνο με την προϋπόθεση των 20 ετών ασφάλισης (6.000 ένσημα) και θα μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος κάτω απ' αυτά, με όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα), για την οποία η «εθνική» σύνταξη θα είναι μόλις 346 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό δίνεται το πρώτο χτύπημα για την υπονόμευση της 15ετίας ως το χρονικό όριο για την κατοχύρωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, αφού πλέον δεν θεωρείται σύνταξη με πλήρη δικαιώματα στο νέο σύστημα, ανοίγοντας εμμέσως το δρόμο για την κατάργησή της στο μέλλον.
2. Η «ανταποδοτική σύνταξη» για τα 40 χρόνια ασφάλισης θα υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνά το 45%, ενδέχεται και χαμηλότερα. Στην περίπτωση 35ετίας, το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 30%, αντί του 70% που ισχύει μέχρι τώρα.
3. Ταυτόχρονα, με το νέο Ασφαλιστικό προωθείται κατά γράμμα η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού (3ο μνημόνιο), στο οποίο προβλέπεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη στο 20% επί του εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες, καθώς και η αύξηση των εισφορών για την επικούρηση. Από το ύψος της αύξησης στις εισφορές για την επικουρική σύνταξη θα εξαρτηθεί και το νέο μαχαίρι που θα πέσει στις επικουρικές συντάξεις που ήδη αποδίδονται, με εκτιμήσεις να το ανεβάζουν και στο 40%!
4. Σε κάθε περίπτωση, θα τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια ηπερικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης για φέτος κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2017-2018, πέραν των περικοπών του προηγούμενου καλοκαιριού με την αύξηση των κρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις (6% για πρώτη φορά). Η περικοπή των δαπανών την τρέχουσα τριετία θα επέλθει και μέσω της δραστικής μείωσης των εφάπαξ, αλλά και της σταδιακής εξολόθρευσης του ΕΚΑΣ (αρχίζοντας από φέτος) σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων.
5. Το νέο έγκλημα συμπληρώνεται με τη στοχοποίηση των νέων συντάξεων χηρείας, οι οποίες σχεδιάζεται - από την ψήφιση του νόμου - να αποδίδονται μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει το 57ο έτος της ηλικίας του. Σημειώνεται ότι σήμερα λαμβάνουν σύνταξη χηρείας περίπου 403.000 συνταξιούχοι ή το 15% του συνόλου τους. Η προϋπόθεση της συμπλήρωσης του συγκεκριμένου ηλικιακού ορίου, ακόμα και αν υπάρξει η πρόβλεψη προσωρινής καταβολή της (τρίχρονη) μετά το θάνατο του άμεσου δικαιούχου, σημαίνει ότι θα υπάρξουν οικογένειες, πέραν της απώλειας του οικείου προσώπου τους, που θα βρεθούν να ζούνε χωρίς εισόδημα.

Το συγκεκριμένο μέτρο γίνεται ακόμα πιο επώδυνο μέσα σε συνθήκες κρίσης, όπου εργάζεται μόνο ένα μέλος της οικογένειας, ή ο εκλιπών, όντας συνταξιούχος, άφηνε πίσω του μέλη οικογένειας που ίσως να μην έχουν άλλη πηγή εισοδήματος προς το ζην.