03/04/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV


  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Οχι στα «hot spots» γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάστασης ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτούς θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων, εφόσον το επιθυμούν.
  • Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Εξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθούν, «κουμπώνουν» με τους άθλιους μισθούς και την επέκταση της εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης
Στόχος του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό είναι να προσαρμόσει την Ασφάλιση και τη σύνταξη στα δεδομένα που έχουν ήδη διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, με την κυριαρχία των χαμηλών μισθών, της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας.
Αυτό προκύπτει από την αντιπαραβολή της πρότασης που συζητάνε κυβέρνηση - τρόικα και των στοιχείων για το 2015 από το σύστημα «Εργάνη». Μια προσαρμογή που, με δεδομένους τους μίζερους μισθούς και την ευελιξία, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε συντάξεις εξαθλίωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη», σχεδόν οι μισοί από τους σημερινούς εργαζόμενους αμείβονται με μεικτό μισθό μικρότερο από τα 751 ευρώ που προέβλεπε η ΕΓΣΣΕ πριν από την ΠΥΣ του 2012, με την οποία καθορίστηκε με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 586 και 511 ευρώ μεικτά για τους πάνω και κάτω των 25 ετών αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, κάτω από 751 ευρώ μεικτά έπαιρναν το 2015 810.459 μισθωτοί, δηλαδή το 50% του συνόλου των 1.619.845 που είναι ο συνολικός αριθμός τους.
Από αυτούς τους χαμηλόμισθους (βλέπε και στον πίνακα):
  • 155.266 (9,59% του συνόλου) λαμβάνουν μεικτό μηνιαίο μισθό από 501-600 ευρώ.
  • 151.887 (9,38% του συνόλου) λαμβάνουν μεικτό μισθό από 601-700 ευρώ.
  • 139.596 μισθωτοί (8,62% του συνόλου) παίρνουν 701-800 ευρώ μεικτά.
Τα πραγματικά εισοδήματα αυτών των εργαζομένων είναι κατά 20% τουλάχιστον μικρότερα από τον ονομαστικό μισθό, αν αφαιρεθεί η φορολογία εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται 363.710 μισθωτοί (22,45% του συνόλου), που το 2015 εργάστηκαν με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία και των οποίων ο μεικτός μισθός είναι χαμηλότερος και από τα 500 ευρώ! Σημειώνουμε, επίσης, ότι ο αριθμός των απασχολούμενων με τέτοιες ελαστικές μορφές αυξήθηκε κατά 30.000 ή κατά 8,92% σε σχέση με το 2014, φτάνοντας τις 363.710 από 333.918.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του μέσου μεικτού μισθού, αυτός διαμορφώθηκε το 2015 στα 1.019 ευρώ, από 1.042 ευρώ το 2014 (μείωση 2,2%). Είναι προφανές ότι ο μέσος μισθός δεν αποδίδει την πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, με δεδομένο μάλιστα ότι κάτω από τα 1.019 βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτοί (1.023.093), δηλαδή το 63,2% του συνόλου (σχεδόν 2 στους 3).
Δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη!
Πάνω σ' αυτό το έδαφος εξαπολύει η κυβέρνηση το νέο γύρο της επίθεσης στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά. Η γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας και της μερικής απασχόλησης οδηγεί σε παραπέρα συρρίκνωση και καθήλωση των μισθών, που σημαίνει ακόμα μικρότερες συντάξεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων, με δεδομένα και τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Επιπλέον, η μεθόδευση για αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για την κατοχύρωση ασφαλιστικού δικαιώματος από τα 15 χρόνια στα 20 (από τα 4.500 ένσημα στα 6.000) σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι, που απασχολούνται με ευέλικτες μορφές, ακόμα και αν συνεχίσουν να δουλεύουν και δεν χάσουν κάποια στιγμή τη δουλειά τους, δεν θα συμπληρώσουν ποτέ τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, πολύ περισσότερο αν τα ελάχιστα αναγκαία ένσημα αυξηθούν στα 6.000.
Αρκεί να σημειώσουμε μόνο τούτο: Από τους 363.710 ελαστικά και εκ περιτροπής απασχολούμενους, περίπου οι 300.000 εργάζονται κάτω από 20 ώρες τη βδομάδα, που σημαίνει ότι δεν παίρνουν ολόκληρο το ένσημο. Αρα, γι' αυτούς απομακρύνεται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο να συμπληρώσουν κάποια στιγμή τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, στόχος που γίνεται ακόμα δυσκολότερος αν το όριο αυτό αυξηθεί κι άλλο.
Αλλο ένα αποκαλυπτικό στοιχείο που προκύπτει από την επεξεργασία του «Εργάνη», είναι ότι το 70% των μισθωτών έχει πάνω από 35 ώρες εργασίας τη βδομάδα, έχει δηλαδή σχεδόν πλήρη αριθμό ενσήμων. Το υπόλοιπο 30%, αν και βρίσκεται στην παραγωγή, έχει ελλιπή ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς να συνυπολογίζουμε τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, που εκτιμάται γύρω στο 20% με 25% επί του συνόλου.
Τα μέτρα που ετοιμάζουν
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση συζητάει με την τρόικα και ετοιμάζεται να νομοθετήσει:
  • Παραπέρα μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση, που έτσι κι αλλιώς έριχνε σχεδόν στο μισό το ύψος της σύνταξης με βάση τα ισχύοντα.
  • Αύξηση από τα 15 στα 20 χρόνια για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση. Μια τέτοια εξέλιξη εμμέσως προκύπτει και από την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση στις εισφορές των αγροτών, η οποία όμως προϋποθέτει ταυτόχρονα τη μείωση της «εθνικής» σύνταξης. Η διασύνδεση αυτή δείχνει ότι τελικά στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η διασύνδεση με τα χρόνια ασφάλισης. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να δίνεται η «εθνική» σύνταξη ολόκληρη μόνο στην περίπτωση της 20ετίας και με αυτόν τον τρόπο, από την πίσω πόρτα να εισαχθεί τελικά η 20ετία ως απαραίτητη προϋπόθεση για το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.
  • Ορισμό και εισοδηματικών κριτηρίων για την απόδοση της «εθνικής» σύνταξης, για να μειώνεται με αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των δικαιούχων.
  • Ακόμα μικρότερο πλαφόν στο ύψος εισοδήματος από συντάξεις που μπορεί να έχει κάποιος συνταξιούχος και αυτό ανεξάρτητα από το ύψος των εισφορών του ή αν είναι δικαιούχος κάποιας άλλης σύνταξης.

Ολα αυτά, βέβαια, πρόσθετα στην παραπέρα μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων, επικουρικών και κύριων, που θεωρείται πλέον δεδομένη, και αυτό που μελετάται είναι τα όρια πάνω από τα οποία θα πέσει το νέο μαχαίρι. Για τις επικουρικές φαίνεται ότι οι μειώσεις θα φτάσουν μέχρι και το 30% από το ποσό των 170 ευρώ και άνω, ενώ δεδομένες θεωρούνται μειώσεις στα εφάπαξ, αλλά και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας», επισημαίνει υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ενόψει και του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας, που συνεδριάζει ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι θεσμοί θα επιστρέψουν από κοινού στην Αθήνα» και με «κοινή θέση για να διαπραγματευθούν με τις ελληνικές αρχές». Επιπλέον, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης, σχετικά με το χαρακτήρα των αντιθέσεων με το ΔΝΤ, τόνισε πως το ζήτημα «διογκώθηκε απ' έξω» και όχι από τους «θεσμούς», ενώ σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η διαδικασία σύγκλισης ανάμεσα στους «θεσμούς» και την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεπέφτουν οι κάλπικοι διαχωρισμοί - σε ό,τι αφορά τα αντιλαϊκά μέτρα - που επιχειρεί να εμφανίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στα δημοσιονομικά κενά και το ύψος των μέτρων που υπολογίζεται από την κάθε εμπλεκόμενη πλευρά.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της Ευρωζώνης, η απόφαση επιστροφής των επικεφαλής θα ληφθεί από τους «θεσμούς», όταν κρίνουν πως η κατάσταση είναι η κατάλληλη. «Δεν ξέρω αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «θετική αποτίμηση» των διαβουλεύσεων. Ο ίδιος ανέφερε πως η τεχνική προετοιμασία προχωράει καλά, ωστόσο κάποια θέματα είναι ακόμα ανοιχτά.
Ξεκαθάρισε, επίσης, πως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον αριθμό των αφίξεων στη Λέσβο...«Πρέπει να λύνονται τα προβλήματα που προκαλούν εκτροχιασμούς και όχι να παρατείνονται», ανέφερε σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού. Ουσιαστικά, η Ευρωζώνη αποσυνδέει το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων από το «κόστος» που προκαλεί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Τέλος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό, υπενθύμισε ότι τον Απρίλη η Γιούροστατ θα επικυρώσει τα στοιχεία του 2015 και οι εκτιμήσεις για το 2016 και το 2017 θα είναι περισσότερο ξεκάθαρες.
Σε αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση και το ΔΝΤ
Την επιστροφή του ΔΝΤ στην Αθήνα προανήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Τζ. Ράις.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για «έγκαιρη επιστροφή», λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το Γιούρογκρουπ της προσεχούς Δευτέρας«Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα δημοσιονομικά κενά (και βέβαια τα αντιλαϊκά μέτρα που θα τα συμπληρώσουν), τόνισε πως το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει θέση και δε ζητά τίποτα περισσότερο από αυτά που ήδη έχουν συμφωνηθεί.«Οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους», σημείωσε.
Για να επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι, ανέφερε, απαιτούνται μέτρα στο4,5% του ΑΕΠ (9 δισ. ευρώ), ενώ, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, ο Π. Τόμσεν (επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ) επιχείρησε να εξηγήσει το πώς θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι. Η άποψη του ΔΝΤ συμπίπτει με αυτή που εκφράζει μέσω του άρθρου του ο Π. Τόμσεν, διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι «θα είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει υποφέρει από τόσα χρόνια ύφεσης» να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα, τόνισε χαρακτηριστικά...
Παράλληλα, έριξε στην «παλάντζα» το ζήτημα της ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, από την πλευρά της Ευρωζώνης: «Σε αυτό το σημείο είναι οι συζητήσεις. Ευρωπαίοι και Ελληνες πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία γι' αυτά τα δύο σκέλη», τόνισε.
«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμαστε ως σκληροί. Αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε ρεαλιστικά τα στοιχεία στο τραπέζι. Πάντα προσπαθούμε να δουλέψουμε με εποικοδομητικό τρόπο, αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας», υπογράμμισε.
Για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει «πολιτική συμφωνία» ώστε να προσχωρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ακόμα και αν δεν είναι ικανοποιημένο από αυτό, χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο«εξαιρετικά απίθανο».
Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι «υπήρξε γεύμα των θεσμών με συμμετοχή του Πολ Τόμσεν», χωρίς να αποκαλύψει ποιοι άλλοι μετείχαν. «Εγινε πρόοδος στις συζητήσεις και περιμένουμε γρήγορη επιστροφή των επικεφαλής. Δεν έχω ημερομηνία, αλλά αναμένω να είναι σύντομα», συμπλήρωσε.

Θυμίζουμε ότι στο άρθρο του Π. Τόμσεν, για το οποίο γίνεται λόγος, αναφέρεται ότι «παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα». Και προσθέτει: «Για να πετύχει το φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4% - 5% του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακόμα και μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, συνεχίζει να ισχυρίζεται πως ναι μεν θα τηρήσει τη συμφωνία, αλλά θα φροντίσει η εφαρμογή της να μη θίξει τους «αδύναμους». Μόλις όμως προχτές, σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, που αφορά τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων που μπήκαν στην παραγωγή μετά το 1993 και έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης, 15ετία ή 20ετία, προβλέπει ότι όσοι απ' αυτούς δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, θα λαμβάνουν κουτσουρεμένες τις κατώτερες συντάξεις. Εκεί οδηγεί η σχετική διάταξη του νόμου 4336/2015 για τη μη καταβολή ολόκληρων των κατώτερων συντάξεων, αλλά μόνο του τμήματος που προέρχεται από τις εισφορές του ασφαλισμένου (οργανικό ποσό), αφού παρακρατείται το ποσό που προέρχεται από τη συμμετοχή του κράτους. Θύματα σε αυτή την περίπτωση είναι όσοι συνταξιοδοτούνται στα 62 με 15ετή συντάξιμο χρόνο, καθώς και όσοι συνταξιοδοτούνται στο 50ό ή 55ο έτος ηλικίας, με 20ετή συντάξιμο χρόνο, δηλαδή μητέρες ή χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη αντίστοιχα. Ετσι θα έχουμε περιπτώσεις όπου οι πιο αδύναμοι, γονείς με ανίκανα προς βιοπορισμό παιδιά, συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, οι οποίοι με το καθεστώς που ίσχυε πριν το 3ο μνημόνιο θα λάβαιναν σύνταξη 486 ή 473 ευρώ, τώρα μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους θα λαμβάνουν σύνταξη μόλις 201 ευρώ! Αυτή είναι η προστασία στους αδύναμους που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Τις μέρες αυτές, ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης αγκαλιάζει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Από το υστέρημά τους, οι λαϊκές οικογένειες συνεισφέρουν ό,τι μπορούν, όχι μόνο για να ανακουφίσουν τον πόνο των ξεριζωμένων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, αφού η απουσία του κράτους είναι παντελής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά. Χιλιάδες από αυτούς δεν θα είχαν ούτε ένα πλήρες γεύμα τη μέρα, ένα γάλα για τα παιδιά τους, αν δεν κινητοποιούνταν οργανωμένα τα συνδικάτα και οι φορείς της Αττικής, αλλά και, μεμονωμένα, άνθρωποι με ευαισθησία, για να προσφέρουν απλόχερα την αλληλεγγύη τους.
Από αυτήν τη σκοπιά, είναι τουλάχιστον προκλητικό να εμφανίζεται η κυβέρνηση ως «εμπνευστής» και υποστηριχτής όλης αυτής της προσπάθειας, για να ξεπλυθεί από τις ευθύνες της για τον ξεριζωμό αυτών των ανθρώπων, τον εγκλωβισμό τους και τη διαβίωσή τους σε άθλιες συνθήκες.
Οι ευθύνες αυτές δεν μπορούν να κρυφτούν με λόγια συμπάθειας και ευχολόγια. Δεν μπορεί η γνήσια λαϊκή - ταξική αλληλεγγύη να χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο της κρατικής απουσίας στην εξασφάλιση των ελάχιστων μέσων επιβίωσης των κυνηγημένων από τις πατρίδες τους. Ούτε, βέβαια, να αποτελεί μανδύα για τη στάση της κυβέρνησης, που προσπαθεί να την οικειοποιηθεί.
Η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι της περιοδεύουν στα νησιά του Αιγαίου και φωτογραφίζονται με τους κατοίκους που σώζουν τους πρόσφυγες και τα μωρά τους από τη μανία της θάλασσας.
Είναι, όμως, οι ίδιοι που συγκρούονται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και μεταξύ τους για τις σφαίρες επιρροής, για τον έλεγχο πηγών και δρόμων Ενέργειας. Είναι οι ίδιοι που εξόπλισαν και εκπαίδευσαν στρατούς ολόκληρους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής για να υπηρετήσουν τους σκοπούς τους.
Το νήμα του ξεριζωμού για κάθε πρόσφυγα και κάθε μετανάστη εκεί ακριβώς έχει την άκρη του: Στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς, στην ανάμειξη και των δικών τους χωρών, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων, σ' αυτό το μπερδεμένο και επικίνδυνο για τους λαούς κουβάρι.
Αλλά και τώρα, που ο δρόμος της προσφυγιάς άνοιξε για εκατομμύρια οικογένειες και παιδιά, η διαχείριση του ζητήματος γίνεται στη βάση των συγκρουόμενων συμφερόντων που έχει η αστική τάξη σε κάθε χώρα. Τόση αξία έχουν οι δακρύβρεχτες διακηρύξεις των ιμπεριαλιστών για τον «ανθρωπισμό» της ΕΕ, στον οποίο ομνύει και η ελληνική κυβέρνηση!
Η οποία, ταυτόχρονα, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, μπάζει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, αυξάνοντας τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.
Η υποκριτική και προκλητική στάση της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για να καταλαγιάσει η λαϊκή αλληλεγγύη, αλλά, αντίθετα, λόγος για να πάρει αυτή πιο μαζικά, πιο ουσιαστικά χαρακτηριστικά. Να δυναμώσει η συμπαράσταση σε πρόσφυγες και μετανάστες οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, να δυναμώσει επίσης το μέτωπο με την πολιτική της κυβέρνησης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την πολιτική που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων.

Η καλύτερη, η μεγαλύτερη προσφορά στους ξεριζωμένους είναι να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, στα συμφέροντα και την εξουσία του, που ευθύνονται για τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, είτε με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, είτε με την ιμπεριαλιστική ειρήνη τους.

Την ενεργότερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του Προσφυγικού, προωθεί η κυβέρνηση, όπως αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι «πολιτικός συντονιστής» του «Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης» που έστησε η κυβέρνηση, ορίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός ΆμυναςΔημήτρης Βίτσας. Το συντονιστικό όργανο απαρτίζεται από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, Ναυτιλίας και το Μακεδονίας - Θράκης, ενώ θα μετέχει και ο γγ του υπουργείου Άμυνας Γ. Ταφύλλης.
Ήδη η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπόθεση είναι χαρακτηριστική: Μονάδες του Μηχανικού, με επικεφαλής υποστράτηγο των Ειδικών Δυνάμεων, κλήθηκαν να διαμορφώσουν τα 5 hot - spots σε ΛέσβοΧίο,ΣάμοΚωΛέρο, όπως και τα δύο «κέντρα προσωρινής φιλοξενίας» (όπως ονοματίζονται πλέον τα «κέντρα μετεγκατάστασης») σε Σχιστό και Διαβατά. Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζουν 5 νέους χώρους «φιλοξενίας», με στόχο να παραδοθούν έως τη Δευτέρα, οπότε και γίνεται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, όλοι σε χώρους του υπουργείου Άμυνας, στα Γιανιτσά και το Κιλκίς.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη ο Δ. Βίτσας και ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, έδωσαν το στίγμα των επιπλέον μέτρων για τη διαχείριση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Αυτά προβλέπουν την εγκατάσταση ενός ακόμα χώρου «φιλοξενίας» στη Στερεά Ελλάδα, σε έκταση που παραχωρείται από την Περιφέρεια, την αναζήτηση χώρων από τους δήμους, για τη δημιουργία συνολικά 15.000 νέων θέσεων «φιλοξενίας», αλλά και την αναζήτηση (σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) ενοικιαζόμενων σπιτιών για τη στέγαση άλλων 20.000 προσφύγων και μεταναστών.

«Σκοπός είναι οι παράνομοι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία»

Η συγκυβέρνηση, μέσω του «Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης», θα εφαρμόσει απόλυτα την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό. Έτσι εκτός από τον εγκλωβισμό των προσφύγων και τη διαχείριση του Προσφυγικού, το Κέντρο θα αναλάβει και την επαναπροώθηση των χαρακτηριζόμενων «ως μεταναστών» στην Τουρκία. Όπως είπε ο Δ. Βίτσας, καθεστώς πρόσφυγα θα αναγνωρίζουν μόνο στους προερχόμενους από ΣυρίαΙράκ και Αφγανιστάν. Όσοι λαμβάνουν το καθεστώς αυτό, θα «προστατεύονται» από τις επαναπροωθήσεις και τις απελάσεις και θα παραμένουν στα «κέντρα φιλοξενίας», μέχρι οι αστικές τάξεις της ΕΕ ζητούν φτηνά εργατικά χέρια και ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ.
Για την τύχη όσων δεν λαμβάνουν το καθεστώς του πρόσφυγα, ο Δ. Βίτσας είπε ότι σκοπός είναι «ναεπαναφέρεται ο παράνομος μετανάστης στην Τουρκία».

Πάνω από 30.000 οι εγκλωβισμένοι μετανάστες σε όλη τη χώρα

Περίπου 35.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δίμηνο του 2016 ήρθαν στην Ελλάδα περίπου 125.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 90.000 έχουν περάσει σε άλλες χώρες. Σήμερα 12.000 άνθρωποι ήταν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, 1.420 στο Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 1.571 στο γήπεδο χόκεϊ, 680 στο γήπεδο μπέιζ μπολ, 1.269 στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο στο Ελληνικό, 2.128 στα Διαβατά, 2.690 στο Χερσό, 2.500 στη Ν. Καβάλα, 2.500 στο λιμάνι του Πειραιά, 400 στην πλατεία Βικτωρίας, 5.000 στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το πρώτο δίμηνο του 2016, 131.724 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο. Οι 122.637 έφθασαν στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός πρέπει να συγκριθεί με τις 147.209 των αφίξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Περί το 1.000.000 άνθρωποι εισήλθαν συνολικά κατά το 2015 στην Ευρώπη.
Σύμφωνα δε με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ),  μόνο το Γενάρη του 2016, επί 67.415 ανθρώπων που έφθασαν στην Ελλάδα, το 44% ήταν άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% ανήλικοι.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η ΠΓΔΜ κατέγραψε 87.036 αφίξεις από την 1η Γενάρη μέχρι τις 24 Φλεβάρη. Κατά εκτιμήσεις, 98.752 άνθρωποι καταγράφηκαν στην Κροατία, 95.744 στη Σλοβενία, 87.704 στηΣερβία και 2.476 στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τις αρχές των χωρών αυτών.
Περισσότεροι από 418 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, στο διάστημα από την 1η Γενάρη μέχρι τις 24 Φλεβάρη. Σύμφωνα με το ΔΟΜ, ο θαλάσσιος δρόμος ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι ο φονικότερος, με 321 θανάτους. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2015, 428 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διέλευση.
Συνολικά το 2015, 3.770 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Συνωστισμός εγκλωβισμένων στο λιμάνι του Πειραιά και τα νησιά

Κατά εκατοντάδες φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά του Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες με προδιαγεγραμμένο το μέλλον του εγκλωβισμού τους στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, περίπου 1.100 άνθρωποι έφτασαν το πρωί στο Λιμάνι. Το επιβατηγό οχηματαγωγό «Βlue Star 1» κατέπλευσε, μεταφέροντας 580 πρόσφυγες, τους 255 από τη Χίο και τους 325 από τη Λέσβο. Στο Λιμάνι έφτασε και το πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 515 πρόσφυγες από Λέρο και Κάλυμνο. Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο Λιμάνι, είτε μέσω των αφίξεων, είτε λόγω των ανθρώπων που είναι εκεί από τις προηγούμενες μέρες ή επιστρέφουν από την πλατεία Βικτωρίας, έφτασε τις 2.500.
Από τον ΟΛΠ έχουν διατεθεί τρεις επιβατικοί σταθμοί, αλλά και η πέτρινη αποθήκη για τη φιλοξενία των προσφύγων. Οι περισσότεροι σταθμοί είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτοι. Αρκετοί από τους πρόσφυγες μόλις φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά προτιμούν να φύγουν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό, αφού στόχος τους είναι να κατευθυνθούν στα σύνορα.
Το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά δέκα πούλμαν για να παραλάβουν πρόσφυγες προκειμένου να τους μεταφέρουν στις Θερμοπύλες, αλλά μόνο σε τρία από αυτά έγινε επιβίβαση. Οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να μετακινηθούν και έμειναν στο χώρο του Λιμανιού. Στο μεταξύ, πάνω από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.
Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει καταγραφεί, ανερχόταν στους 3.000 περίπου. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι χτες το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόρια έφτασε στους 1.268. Στη Χίο από την Τετάρτη και μέχρι νωρίς χτες το πρωί καταγράφηκαν 940 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμα να αναχωρήσουν ήταν 1.227 άτομα. Στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 63 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονταν 857 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.
Την ίδια ώρα, άλλους 1.183 πρόσφυγες διέσωσε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό, σε 25 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Xίου και Σάμου.
Τέλος, ολοκληρώθηκε η επανεισδοχή στην Τουρκία 267 από τους 308 μετανάστες, οι οποίοι κρατούνταν στηνΚόρινθο και σε άλλα κλειστά κέντρα κράτησης για απέλαση. Η επανεισδοχή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας. Οι 267 μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν, μέσω του Αστυνομικού Τμήματος Κήπων Έβρου, είναι υπήκοοι ΜαρόκουΑλγερίας και Τυνησίας

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget