02/26/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Κάποιο περίεργο ζόρι φαίνεται να τραβάει ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» τον τελευταίο καιρό, με το δήμαρχο Πατρέων, Πελετίδη. Ο σταθμός, διευθυντής του οποίου είναι ο Κώστας Αρβανίτης, φαίνεται να δίνει βήμα σε φωνές που «αντιπολιτεύονται» τον Πελετίδη, από ένα ευρύ φάσμα ιδεολογικών αφετηριών που ξεκινάνε από το νεοφιλελευθερισμό και φτάνουν μερικές φορές να περνάνε σύριζα από τη θεωρία των δύο άκρων.
Εντάξει ίσως να μην είναι και τόσο ευρύ το φάσμα…
1
Διαβάζουμε λοιπόν μια κριτική από τον κύριο Ντρίνια που λέει:
…Ειδικά στο κομμάτι αυτό που σχετίζεται με το νέο ΕΣΠΑ και ένα πλάνο που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει χρήσιμες υποδομές και κρίσιμες δομές κοινωνικής υποστήριξης για την πόλη. Μιλάμε για τα απορρίμματα, το αποχετευτικό, την ύδρευση, τις διαβρώσεις των ακτών…
και δεν ενοχλούμαστε τόσο, από τη θεωρία που θέλει τη μίσθωση ιδιωτικών εταιρειών για τη στήριξη δημοτικών υποδομών να είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα από την απευθείας διαχείριση από το δήμο. Άλλωστε 6 χρόνια τώρα έχουμε βομβαρδιστεί με τη θεωρία πως είναι πιο φτηνό να πληρώνεις έναν ιδιώτη που θέλει να βγάλει και το κέρδος του, για να κάνει μια δουλειά, από το να την αναλάβει το κράτος, ή ο δήμος στην προκειμένη.
2
Το πράγμα αρχίζει και βρωμάει λίγο στο δεύτερο άρθρο που συναντήσαμε, όπου διαβάζουμε:
Στα δημοτικά τέλη έκαναν το άσπρο μαύρο. Αύξησαν τα δημοτικά τέλη και λένε ότι τα μείωσαν.
Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε, πως τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν για τις μεγάλες επαγγελματικές στέγες (από 750 τ.μ. και άνω) και μείωσε τα ανταποδοτικά τέλη στις κατοικίες κατά 13% που αφορά το 80% των κατοικιών του Δήμου Πατρέων. Πράγμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε, ποιον στον κόρακα εκπροσωπεί ο κύριος Γκοτσόπουλος; Ο οποίος συνεχίζει:
το παραλιακό μέτωπο που δόθηκε στην Πάτρα, τι εικόνα παρουσιάζει; Έγινε πάρκινγκ αναρχίας.
Δηλαδή ο κύριος Γκοτσόπουλος έχει ένα χαβά, που το παραλιακό μέτωποδεν πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ, που διαμορφώθηκε για 1000 ευρώ έναντι 300.000 (σοβαρά τώρα;) και που δε θα χρειάζεται να κόψεις εισιτήριο για να πας σε μια παραλία. Απεναντίας μάλλον φαίνεται να διαλέγει τοστρατόπεδο του ΟΛΠΑ;
3
Και περνάμε στον αγαπημένο Ηλία Γρηγόρη, ο οποίος φλερτάρει με τη γραφικότητα, πιο έντονα απ’ ότι φλερτάρει ο Μπογδάνος με την ανεργία. Ο Ηλίας Γρηγόρης, ο γνωστός Πατρινός οδοντίατρος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που φημίζεται για τις καυτές αναρτήσεις του στα social media και τα εξίσου καυτερά σχόλια του για τις πολιτικές εξελίξεις, όπωςδιαβάζουμε, δε φαίνεται να συμμερίζεται ιδιαίτερα την «αριστεροσύνη» του κόμματός του, παίρνωντας μια κάπως νεοφιλελεύθερη στάση όταν ασκεί κριτική στο δήμαρχο Πατρέων:
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν έχει καμία αναπτυξιακή πρόταση για το Δήμο Πατρέων. Ο Πελετίδης -κακά τα ψέματα-, κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι είναι ένα κακό κακέκτυπο του ΚΚΕ.
Αναρωτιέται στο κείμενό του ο Ηλίας, πώς θα έρθει η ανάπτυξη στην Πάτρα, αν δεν αρχίσουμε να ξεπουλάμε, ό,τι έχει ξεμείνει. Και γιατί ο Πελετίδης δε στέκεται στο ύψος του ΚΚΕ που ανήκει, αλλά γίνεται ένα κακέκτυπό του; Άντε να βγεις να το πεις παραέξω αυτό. Και συνεχίζει…
4
Όσες φωτογραφίες και να βγάλει, όπου και να φωτογραφηθεί, -μόνο στην τουαλέτα δεν έχει φωτογραφηθεί-, δεν μπορεί να κάνει παραγωγική δουλειά. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τις φωτογραφίες του
Εντάξει, πέρα από την πλάκα, δε μπορείς να μιλάς για τουαλέτες, όταν για 5 χρόνια, ιδεολογικός σου καθοδηγητής ήταν αυτός:
Και πάμε στο αποκορύφωμα…
5
Όπου οι θεούληδες φάγαν τόσο κράξιμο που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον τίτλο του σε κάτι λιγότερο χρυσαυγίτικο.
6
στο οποίο αρθρογραφει ο Ηλίας Κυριακόπουλος και από τον οποίο διαβάζουμε για τον Πελετίδη:
Έχει κάποιο σχέδιο για την ανάδειξη της πόλης, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις;
Γιατί υπάρχουν πολλοί άνεργοι. Και πώς θα επιδοτείς όλους τους ανέργους; Και αν οι άνεργοι δε θέλουν να δουλέψουν; Γιατί…
Αν εγώ για παράδειγμα, δηλώσω ότι το μόνο που ξέρω είναι να καθαρίζω ουρανοξύστες, θα παίρνω επίδομα ανεργίας, μέχρι να βρεθεί ουρανοξύστης στην Πάτρα!
Και επίσης οι φτωχοί είναι τεμπέληδες που έλεγε και ο Κικίλιας, να συμπληρώσουμε εμείς. Αναρωτήθηκαμε, γιατί τα γράφει αυτά ο Ηλίας;
Αιτία αυτού που γράφω, είναι η παραπληροφόρηση για το πρόγραμμα «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους νέους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας του ΟΑΕΔ,  το οποίο όπως ανέφερε ο ίδιος, προβλέπει αμοιβή 293,5 ευρώ το μήνα». Η αλήθεια όμως είναι ότι η αμοιβή του εν λόγω 260 ωρών προγράμματος, είναι 1471 ευρώ!
Το θαυμαστικό είναι δικό του! Για να τονίσει πως ο λόγος που γράφει ό,τι γράφει, είναι η παραπληροφόρηση του Πελετίδη για ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Την ίδια παραπληροφόρηση δηλαδή που έκανε και το υπουργείο Εργασίας όταν με τον ανασχεδιασμό του προγράμματος αποφάσισε πως οι άνεργοι θα λαμβάνουν 1471 ευρώ, και όχι 799 ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά. Και συνέχισε ο Ηλίας σε ένα γενικότερο μοτίβο σκέψης «θα σταματήσει ποτέ ο Πελετίδης να διεκδικεί;».
Εμείς μια αφέλεια την έχουμε. Δεν ξέρουμε αν ο ρ/σ «Στο Κόκκινο» είναι ένα από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν είδαμε πουθενά στο site του κάποια ξεκάθαρη επισήμανση πως είναι, γι’ αυτό και ασχοληθήκαμε. Θα θέλαμε να δώσουμε μια παρηγοριά στο «Στο Κόκκινο» και να τους πούμε πως δεν πειράζει που στην Πάτρα υπάρχει ο Πελετίδης. Υπάρχουν πολλοί Μπουτάρηδες, Καμίνηδες και Μπέοι εκεί έξω, που μπορούν να κάνουν τη δουλειά της κυβέρνησης μια χαρά. Καλοφάγωτοι.

Με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο δίχρονο, συνδικαλιστές από τον κλάδο του Μετάλλου σέρνονται συστηματικά από δίκη σε δίκη, ύστερα από εκατοντάδες μηνύσεις που έχει καταθέσει σε βάρος τους η εργοδοσία του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ). Σε πολλές περιπτώσεις, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης ήταν καταδικαστικές, ενώ το επόμενο διάστημα εκκρεμούν πολλές ακόμα δίκες, σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό.
Το κατηγορητήριο στις περισσότερες υποθέσεις είναι πανομοιότυπο. Αρωγός της εργοδοσίας, όμως, είναι και η ταξική Δικαιοσύνη, που επιτρέπει να συνεχίζεται αυτό το μπαράζ των διώξεων, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες συνδικάτων και φορέων στις αρμόδιες αρχές και παρά το γεγονός ότι έχουν καταπέσει στο ακροατήριο δεκάδες υποθέσεις με το ίδιο κατηγορητήριο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Δικαιοσύνη επαναφέρει υποθέσεις που είχαν μπει στο αρχείο και ήταν στο όριο της παραγραφής. Σε άλλες δίκες, οι κατηγορούμενοι συνδικαλιστές καταδικάζονται με απόφαση του προέδρου, παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα, ενώ υπάρχουν και καταδίκες εντελώς ανυποστήρικτες, πραγματική πρόκληση για την εργατική τάξη.
***
Ολα συνηγορούν ότι πρόκειται για μια «βιομηχανία» διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, που στήθηκε από μηχανισμούς της εργοδοσίας στο ΒΙΠΑΣ, για να τρομοκρατήσουν το κλαδικό Συνδικάτο και γενικότερα τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.
Το ιστορικό αυτών των διώξεων είναι το εξής: Το 2006 ξεκίνησε η λειτουργία του ΒΙΠΑΣ με τη μετεγκατάσταση σε αυτό 80 μεταλλουργικών επιχειρήσεων από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Οι περισσότερες από αυτές έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Στο τέλος του 2007, το σύνολο των επιχειρήσεων στο ΒΙΠΑΣ είχαν ξεκινήσει πλήρως τη λειτουργία τους και ταυτόχρονα το σωματείο είχε αρχίσει τις προσπάθειες για να ιδρύσει παράρτημα μέσα στο χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου.
Η προσπάθεια αυτή προκάλεσε τη λυσσαλέα αντίδραση της εργοδοσίας, που έκανε ό,τι μπορούσε για να μην μπουν στην «αυλή» της το ταξικό σωματείο και η συνδικαλιστική δράση. Η εργοδοτική τρομοκρατία κορυφώθηκε όταν το 2007 έγινε απεργία στο χώρο, που κράτησε 2,5 μήνες, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την επέκταση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου στα μηχανουργεία που σχετίζονται με τη Ζώνη (μέχρι τότε ίσχυε μόνο στα επισκευαζόμενα πλοία).
***
Από το τέλος εκείνης της χρονιάς, οι μηνύσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή... Στη θέση του κατηγορούμενου εναλλάσσονται όλα σχεδόν τα στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου και στη θέση του κατήγορου «φιγουράρουν» επιχειρήσεις εργολάβων, ορισμένοι από τους οποίους διατηρούν στενές επαφές με τη Χρυσή Αυγή.
Καθόλου τυχαία, σε μία από αυτές τις υποθέσεις έγινε προσπάθεια από την πλευρά της εργοδοσίας (με τη γνωμοδότηση γνωστού καθηγητή του Ποινικού Δικαίου) να αποσπάσει καταδικαστική απόφαση που θα χαρακτηρίζει το Συνδικάτο «εγκληματική οργάνωση»!
Σε άλλη δικογραφία, αναφέρονται επί λέξει τα παρακάτω: «Τα τελευταία χρόνια, όπως είναι γνωστό, το ως άνω Συνδικάτο (σ.σ. Μετάλλου) αναπτύσσει τη συνδικαλιστική του δράση κατευθυνόμενο απροκάλυπτα από συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, με αποτέλεσμα να μετέρχεται πολλές φορές μεθόδους και πρακτικές που αναμφισβήτητα νοθεύουν την έννοια της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης και τη μετατρέπουν σε μακρύ και ευέλικτο βραχίονα πολιτικών επιδιώξεων εναρμονισμένων με τη φιλοσοφία και την ιδεολογία μιας άλλης πολιτικής και ιδεολογικής κοσμοθεωρίας»!
Είναι φανερό ότι η εργοδοσία προσπαθεί να δώσει πολιτική χροιά στις δίκες που προκαλεί με τις μηνύσεις της και, σε τελική ανάλυση, να ποινικοποιήσει την ίδια την ταξική πάλη.

Από αυτήν τη σκοπιά, το ζήτημα δεν αφορά στενά το Συνδικάτο Μετάλλου, το οποίο απειλείται από την εργοδοσία και με οικονομική εξόντωση, εξαιτίας του μεγάλου κόστους που έχουν οι δίκες. Η «βιομηχανία» των διώξεων πρέπει να συνεγείρει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων των Συνδικάτων και των φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να ορθώσει τείχος προστασίας στο Συνδικάτο Μετάλλου και συνολικά στη συνδικαλιστική δράση.

Ανακοίνωση για τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό
«Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων,αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, «προκειμένου να πάρει θέση η κυβέρνηση στο πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίσαμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη στη Νίκαια στις 7 Φλεβάρη», όπως αναφέρει.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τονίζει ότι: «Ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματά μας, αλλά και για το ίδιο το κίνημα, γιατί δεν είναι αγώνας "μια και έξω". Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό είναι ανάγκη η δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών που η πείρα μας ήδη έδειξε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για οργανωμένη και αποτελεσματική αγωνιστική διεκδίκηση.
Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών. Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συζητήσουν συλλογικά την πορεία του αγώνα και τα αποτελέσματα της συνάντησης και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα».
Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία των 69 μπλόκων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών σημειώνει: «"Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο", ισχυρίσθηκε η κυβέρνηση.
Το ζήτημα είναι σε αυτήν την παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης».
Οι απαντήσεις της κυβέρνησης
Αναφερόμενη σε ένα προς ένα τα αιτήματα που έθεσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αναφέρει στην ανακοίνωση:
«1. Φορολογικό: Επισημάναμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ελαφρυνθεί η φοροεπιδρομή στα φτωχά λαϊκά στρώματα, αν φορολογηθούν ψηλά εισοδήματα και κέρδη που υπήρχαν τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης που η "πίτα" ήταν μεγάλη και τώρα που είναι μικρότερη. Για τα ελλείμματα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά αυτοί που πλούτισαν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.
Καταφέραμε, με τον αγώνα μας, η κυβέρνηση να συζητήσει και να δεσμευτεί για τη θέσπιση αφορολόγητου ατομικού ορίου στα 9.500 ευρώ. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα είναι αφορολόγητες η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και παραμένουμε σε ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα.
2. Ασφαλιστικό: Δεν υπήρχε καμιά δέσμευση στα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Κάτω από την κοινή αγωνιστική δράση μας με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και ενώ έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί, έχουμε καταφέρει να καθυστερήσει η κατάθεσή του και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με στόχο να μην κατατεθεί στη Βουλή κι αν κατατεθεί να μην ψηφιστεί.
3. "Κόκκινα" δάνεια: Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ό,τι ισχύει γενικότερα και ότι θα προσπαθήσει να μη γίνουν κατασχέσεις.
4. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την πρότασή μας γιααφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση του αγροτικού ρεύματοςκαθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη κι εμείς αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο, αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.
5. Απέφυγε να δεσμευτεί συγκεκριμένα στο αίτημά μας γιακατάργηση του φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο των διήμερων.

6. Αγροτοδικεία και δικαστικές διώξεις: Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών, με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για να σταματήσουν τα "αγροτοδικεία". Η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα, αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός "είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκειμένω, των αγροτικών κινητοποιήσεων"».

Με πρόταγμα «Ανατροπή τώρα», εννοώντας κυβερνητική εναλλαγή, ηΛαϊκή Ενότητα παρουσίασε χτες τη διακήρυξή της.
«Κι όταν λέμε ανατροπή, για άλλη μια φορά και με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια και επάρκεια, αποσαφηνίστηκε ότι αναφερόμαστε σε μια δημοκρατική αντιμνημονιακή ανατροπή. Μια ανατροπή που θα ακυρώσει όλα τα μνημόνια και πρώτα απ' όλα δεν θα εφαρμόσει και θα ακυρώσει το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο» υποστήριξε ο Π. Λαφαζάνης, ελπίζοντας προφανώς ότι ο λαός ξέχασε πως με την ίδια ακριβώς υποσχετική είχαν υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο πριν ένα χρόνο.
Στη διακήρυξή της, η ΛΑΕ κάνει λόγο για «ένα σύγχρονο ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα», που ωστόσο συνίσταται από διαχειριστικές προτάσεις, με αλλαγές υπέρ της ανασυγκρότησης της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας, στις οποίες φοράει τη «μάσκα» του «μεταβατικού» π.χ. έξοδος απ' την Ευρωζώνη, διαμόρφωση «εθνικής νομισματικής πολιτικής με αποκλειστικό προσανατολισμό την ανάπτυξη, τη ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια στην οικονομία, τις επενδύσεις...».
Στη βάση αυτή απευθύνει κάλεσμα «διαλόγου και συνεργασίας σε όλες τις αριστερές δυνάμεις», για να συγκροτήσουν «ένα ευρύ δημοκρατικό αντιμνημονιακό μέτωπο, στη βάση ενός μεταβατικού προγράμματος σοσιαλιστικής προοπτικής». Καλεί και το λαό να στρατευτεί κάτω απ' τις ξεφτισμένες αντιμνημονιακές παντιέρες που του προτείνει και να πολεμήσει για την καπιταλιστική ανάκαμψη.
Επιτίθεται, δε, στο ΚΚΕ, ακριβώς επειδή αποκαλύπτει αυτήν την απάτη, προσάπτοντάς του «αντιενωτικές και διχαστικές λογικές στους λαϊκούς αγώνες»...


Με «ορισμένες παραμετρικές αλλαγές» μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των «προτάσεων» με το κουαρτέτο και για το ζήτημα της καρατόμησης των συντάξεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας, επί της ουσίας, το γεγονός ότι το τελικό σχέδιο θα είναι χειρότερο ακόμη και από αυτό που προτεινόταν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ετοιμάζοντας το «κλίμα» οι κυβερνητικοί παράγοντες, αναφέρουν ως «ενδεχόμενο» τις «περικοπές» στις επικουρικές συντάξεις, ζήτημα το οποίο φαίνεται να αποτελεί το προοίμιο για την επανέναρξη της «αξιολόγησης», με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενδεχομένως και στις αρχές της επόμενης βδομάδας, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες. Και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη, ανοιχτά πλέον γίνεται λόγος και για τη μείωση του πλαφόν τόσο στην κύρια σύνταξη, όσο και στις πολλαπλές συντάξεις...
Ο ΣΕΒ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ότι «σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου για την ελληνική οικονομία», κάνοντας λόγο για την... επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Ο ίδιος, προλειαίνοντας το έδαφος, «πρότεινε» τη φορολόγηση όλων «από το πρώτο ευρώ εισοδήματος», αλλά με... «προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο», δηλαδή την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και για μισθωτούς - συνταξιούχους, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας. Σε ό,τι αφορά τα υψηλά κλιμάκια των προσωπικών εισοδημάτων εστιάζει την κριτική του στα σενάρια για «υψηλούς συντελεστές», λέγοντας ότι «ένας υψηλός συντελεστής, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους περιουσίας θα ισοδυναμεί με δήμευση περιουσίας». Οι καπιταλιστές απαιτούν φοροαπαλλαγές, άρα φοροληστεία του λαού.
Αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και επίσημα χτες από την ελληνική κυβέρνηση τη νομοθεσία για τα παρακάτω ζητήματα:
Φορολογία στο γάλα και το κρέας, που την χαρακτηρίζει «διακριτική» σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, οι φόροι δεν εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο στα εγχώρια προϊόντα όπως γίνεται σε προϊόντα από άλλα κράτη - μέλη. Ορισμένα εθνικά προϊόντα απαλλάσσονται από τη φορολογία και άλλα φορολογούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Οινοπαραγωγοί Σάμου: Ζητείται η τροποποίηση του κανονισμού της εθνικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία είναι μέλη του τοπικού συνεταιρισμού και παραδίδουν την παραγωγή τους στο συνεταιρισμό. Η Κομισιόν θεωρεί ότι η υποχρέωση συμμετοχής σε μια οργάνωση παραγωγών είναι αντίθετη προς την αρχή της ανοιχτής αγοράς. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Σιδηρόδρομοι: Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Ρουμανία να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τηνευρωπαϊκή οδηγία για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου. Η εν λόγω οδηγία ορίζει τους κανόνες για τη διαχείριση των υποδομών και των σιδηροδρομικών μεταφορών, τα κριτήρια για την αδειοδότηση των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, κ.ά.

Βέβαια, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως οι παραπάνω, αποσκοπούν στο άνοιγμα της αγοράς στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Το άμεσο κλείσιμο της «αξιολόγησης», με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται σε αυτή ως αναγκαίο όρο και προϋπόθεση για την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάκαμψης, αποτελεί το κεντρικό μήνυμα στην ετήσια έκθεση, για το 2015, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρα.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες και πηγάζουν όχι μόνο από απρόβλεπτες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, αλλά κυρίως από κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν την εγχώρια μακροοικονομική συγκυρία, όπως είναι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης». Ανάμεσα σε αυτές, ο Γ. Στουρνάρας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ, ξεχώρισε «την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και την ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος».Πρόκειται για τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, και όχι μόνο για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», αλλά και δράσεις «απαραίτητες για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και του δημοσίου χρέους, καθώς και για να αποκαταστήσουν την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη μεταξύ γενεών και μεταξύ ομάδων φορολογουμένων».
Τα παραπάνω αποτελούν το επόμενο βήμα προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η ακολουθία των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών κερδών. Σε αυτό το φόντο, η ΤτΕ ανάμεσα σε άλλους θέτει τους παρακάτω άξονες:
Τραπεζικό σύστημα: Η ενίσχυσή του περνά «μέσα από την αντιμετώπιση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Τονίζεται ότι θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι ανά τραπεζικό όμιλο, με ορίζοντα εφαρμογής από τον Ιούνη του 2016 και με παρακολούθηση ανά τρίμηνο. Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, συνδέονται με τη «δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επίσπευση δικαστικών διαδικασιών και με την ευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων από τις τράπεζες». Τα παραπάνω «φωτογραφίζουν» και την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου μέσα στην επόμενη διετία (μέχρι το 2018) να υπάρξει σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Προβλέπονται παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, με κρίσιμο ζήτημα την ανάληψη ενεργητικών πρωτοβουλιών, όπως για την αλλαγή διοικήσεων υπερχρεωμένων εταιρειών, σε περίπτωση που αυτές δεν «συνεργάζονται» με τις τράπεζες, αλλά και αλλαγές τόσο στη «δομή όσο και στα επιχειρηματικά σχέδια της οφειλέτριας επιχείρησης». Επιπλέον, απαιτείται η κοινή από τις τράπεζες δράση σε περίπτωση εταιρικών κοινοπρακτικών δανείων, καθώς, όπως διαπιστώνεται, «σχεδόν το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων αφορούν περισσότερους του ενός πιστωτές».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2015 υπήρξε αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, στο τέλοςΣεπτέμβρη 2015 το ποσοστό του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε στο 43,6% επί της μάζας των δανείων (από 39,9% το Δεκέμβρη του 2014). Στην ίδια περίοδο τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια έφτασαν σε 39,8%, τα καταναλωτικά σε 55,4% και τα επιχειρηματικά σε 43,3%. Οπως αναφέρεται, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και η αναβολή της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η λιγότερο ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων από τις τράπεζες, «με έμφαση κυρίως σε λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα».
Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Στο επόμενο διάστημα στοχεύουν ειδικότερα:
-- Στα δίκτυα και τις υπηρεσίες (Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Εμπόριο) με την άρση των περιορισμών και την απλοποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων «που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό».
-- Στην αγορά εργασίας, έμφαση δίνεται στην «απλούστευση και τον εξορθολογισμό της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας μέσω της κωδικοποίησής της σε έναν Κώδικα Εργατικής Νομοθεσίας», στη δημιουργία «πλαισίου για την ενθάρρυνση της μαθητείας και της επαγγελματικής κατάρτισης», στην «καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας».
-- Στην κρατική διοίκηση, απαιτείται η εφαρμογή προγράμματος μεταρρυθμίσεων «με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την αποκομματικοποίησή της».
Ιδιωτικοποιήσεις. Κρίνεται ως ζήτημα «καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη», ιδιαίτερα στην περίπτωση που«συνοδεύονται από ισχυρή δέσμευση για μελλοντικές επενδύσεις» έτσι ώστε να «ενισχύουν περαιτέρω την εισροή στη χώρα παραγωγικών κεφαλαίων, που αυξάνουν την απασχόληση και τη συνολική ενεργό ζήτηση». Σύμφωνα με την έκθεση, η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, «εάν αξιοποιηθεί σωστά μέσω της αναβάθμισης των χρήσεων γης και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, μπορεί να προσελκύσει σημαντικές, άμεσες ξένες επενδύσεις».
Μείγμα πολιτικής: Με δεδομένη τη «συνέχιση της προσαρμογής στους τομείς των οικονομικών της γενικής κυβέρνησης και του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» το ζητούμενο είναι ο επανακαθορισμός του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η έως τώρα έμφαση στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών επί των εισοδημάτων από εργασία και των κερδών των επιχειρήσεων, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, ενισχύει τα κίνητρα για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή (...) Εξασθενίζει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων και αποτρέπει προσπάθειες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Σε κάθε περίπτωση, το μείγμα της πολιτικής περιλαμβάνει την «κατάργηση ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις φορολογίας», την ασφαλιστική νομοθεσία, τον «επανασχεδιασμό» των αυτοτελών πόρων για την Τοπική Διοίκηση, την «καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών» (δηλαδή κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα), την ενίσχυση της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού του κράτους.

«Ενθάρρυνση επενδύσεων». Μεταξύ 2007 και 2014, η συνολική επενδυτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο μισό. Η ανάκαμψή τους στηρίζεται στην «εμπέδωση περιβάλλοντος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που ενδυναμώνει το κλίμα εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και ενθαρρύνει την ανάληψη επενδυτικών σχεδίων». Κεντρικός άξονας είναι «η ταχεία μεταστροφή του εγχώριου παραγωγικού υποδείγματος από την παραγωγή μη εμπορεύσιμων προς την παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget