02/15/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Από τη συγκέντρωση στον Πανιώνιο στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, 22 Φλεβάρη 1976
Στις 20 Φλεβάρη, στο Σπόρτιγκ, η εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ (18 - 22 Φλεβάρη 1976).
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 20 Φλεβάρη, στις 19.00, στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ (σταθμός ΗΣΑΠ «Άγιος Ελευθέριος»), όπου ακριβώς είχε γίνει και το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ, και θα μιλήσει ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική έχουν ριχτεί στη μάχη για την προετοιμασία της εκδήλωσης. Έχουν βάλει στόχο για πλατύ άνοιγμα σε όλους τους χώρους, όπου ζει, εργάζεται και μορφώνεται η νεολαία. Να συζητήσουν για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης. Να αναδείξουν την αναγκαιότητα οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να βγουν στο προσκήνιο, να συγκρουστούν με τον πραγματικό εχθρό, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Η εκδήλωση εντάσσεται στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ, που συμπληρώνονται το 2018. Το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ επιβεβαίωσε πανηγυρικά την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ίδρυσή της. Η ΚΝΕ είναι η επαναστατική οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ. Μέχρι σήμερα έχει καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της πάλης της νεολαίας, αποτελεί το πιο πρωτοπόρο τμήμα της. Το δυνάμωμα της ΚΝΕ, τα βήματα που μετρά στη στρατολογία και την οικοδόμηση σε όλους τους χώρους παίζουν καθοριστικό ρόλο στο δυνάμωμα του κινήματος, στον αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του, στην άνοδο του βαθμού οργάνωσης και συνείδησης των νέων.
Ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό και φωτογραφικό αφιέρωμα από το αρχείο του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή», τόσο για τις μέρες που διεξαγόταν το 1ο Συνέδριο, όσο και για την πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία της Οργάνωσης, που προπαγάνδιζε το Συνέδριο με κάθε μέσο, αλλά και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το Συνέδριο, για να φτάσουν οι Αποφάσεις του πλατιά στη νεολαία. Οι μορφές που αξιοποίησαν ήταν πολλές: Εκδίδουν αυτοκόλλητα, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και μαζέματα. Οργανώνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Πραγματοποιούν οικονομική εξόρμηση. Καλούν σε δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου προς τιμήν του Συνεδρίου...
Γεγονός με μεγάλη απήχηση στη νεολαία της Ελλάδας και διεθνώς

theseis-ks-kne-gia-to-a-synedrio.jpg

Το εξώφυλλο των Θέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ για το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριό τηςΤο εξώφυλλο των Θέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ για το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριό της
Το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε από τις 18-22 Φλεβάρη 1976 στο γήπεδο του Σπόρτιγκ και αποτέλεσε σταθμό αφού ήταν «το πρώτο συνέδριο κομμουνιστικής οργάνωσης νεολαίας στη χώρα μας μετά από 40 χρόνια, από τότε που έγινε το τελευταίο συνέδριο της ΟΚΝΕ (…) μετά από σχεδόν 30 χρόνια παρανομίας κι ανελέητων διωγμών του προοδευτικού και κομμουνιστικού κινήματος» («Οδηγητής», 20/2/1976).
Μπορεί το 1ο Συνέδριο να πραγματοποιήθηκε το 1976, αλλά η ΚΝΕ ιδρύθηκε 8 χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σεπτέμβρη του 1968 ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Η ΚΝΕ ιδρύθηκε στις συνθήκες της παρανομίας που είχε επιβληθεί από τη χούντα των συνταγματαρχών (1967-1974). Η απόφαση για την ίδρυση της ΚΝΕ ήταν τολμηρή, αλλά δικαιώθηκε από τη ζωή. Η ίδρυση της ΚΝΕ ήρθε να καλύψει το κενό που υπήρχε από την πολύχρονη απουσία οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ. Η ΚΝΕ συγκροτώντας παράνομες Οργανώσεις μαζί με το Κόμμα σήκωσαν το βάρος της οργάνωσης της αντιδικτατορικής πάλης από κάθε μετερίζι. Μέσα από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας, την αλύγιστη στάση στα ξερονήσια και στις φυλακές, μέσα από την ασίγαστη παράνομη συνωμοτική δουλειά, την κυκλοφορία και τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή», μέσα από τη δράση για την ανασύνταξη του εργατικού και φοιτητικού κινήματος. Συνέβαλαν καθοριστικά στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών, με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το 1974, με την κατάρρευση της δικτατορίας, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ επιβάλλουν defacto τη νόμιμη δράση τους. 
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βγαίνουν από την περίοδο της παρανομίας με τεράστιο κύρος στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Σε αυτές τις συνθήκες η ΚΝΕ οδηγείται στο 1ο Συνέδριό της το 1976, που αποτέλεσε γεγονός με μεγάλη απήχηση τόσο στη νεολαία της χώρας μας όσο και διεθνώς.
Η προετοιμασία του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΚΝΕ

afisa-a-synedrio-kne-2.jpg

Αφίσα για το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕΑφίσα για το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ
Από τη μέρα που δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση του ΚΣ που κάνει γνωστό ότι η ΚΝΕ μπαίνει σε προσυνεδριακή διαδικασία (29/6/1975), οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, αξιοποιώντας δεκάδες τρόπους και πραγματοποιώντας εκατοντάδες εκδηλώσεις, οργανώνουν πλατύ άνοιγμα μπροστά στο 1ο Συνέδριο. Συζητήσεις, εκδηλώσεις, μικρά φεστιβάλ, έντυπα που εκδόθηκαν με την ευθύνη καθοδηγητικών οργάνων της ΚΝΕ (π.χ. ο «Νέος Μαχητής» που εκδόθηκε με ευθύνη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας της ΚΝΕ προς τιμήν του Συνεδρίου), εφημερίδες τοίχου, συναυλίες, γλέντια, εκθέσεις αφίσας και άλλων υλικών. Αυτή η δραστηριότητα ξεπερνάει τα σύνορα και αγκαλιάζει τη ελληνική νεολαία που ζει στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα βλέμματα της νεολαίας ήταν στραμμένα πάνω στο 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΚΝΕ.
Παράλληλα, με κάλεσμα του Κεντρικού Συμβουλίου οργανώνεται οικονομική εξόρμηση προς τιμήν του Συνεδρίου, ενώ οργανώνεται και άμιλλα στρατολογίας. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΣ (29/6/1975): «Προκηρύσσεται άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις. Οι Οργανώσεις με τα καλύτερα αποτελέσματα θα τιμηθούν με ειδικά βραβεία στο Συνέδριο. Η άμιλλα προκηρύσσεται στα εξής σημεία: α) Στρατολογία νέων μελών, β) Στρατολογία νέων εργατών, γ) στρατολογία νέων κοριτσιών». Το σύνθημα της άμιλλας είναι «Κάθε Κνίτης κι ένας τουλάχιστον εργάτης μέχρι το Συνέδριο».
Οι Θέσεις του ΚΣ και το προτεινόμενο καταστατικό της ΚΝΕ δημοσιεύθηκαν σε έκτακτο φύλλο του «Οδηγητή» στις 27/10/1975.
Ο «Οδηγητής» εκείνης της περιόδου με τη σειρά του, αναλαμβάνοντας κομβικό ρόλο στην προπαγάνδα, τη διαφώτιση και την προετοιμασία του Συνεδρίου, οργανώνει διαγωνισμό αφίσας, μονόπρακτου έργου, ποίησης και ζωγραφικής προς τιμήν του Συνεδρίου, φιλοξενεί πλούσια αρθρογραφία και ανταποκρίσεις από την προσυνεδριακή δουλειά των Οργανώσεων, φιλοξενεί συνεντεύξεις αγωνιστών από την ΟΚΝΕ και την περίοδο 1940-1949, αναδεικνύει την πείρα της ΚΝΕ ως οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ από το 1968 μέχρι τότε μέσα από πλευρές για την παράνομη δράση της Οργάνωσης μέσα και έξω από τις φυλακές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό πήραν μέρος εκατοντάδες νέοι και νέες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από το εξωτερικό, ενώ τιμητικά συμμετείχαν ο Γιάννης Ρίτσος και ο λογοτέχνης Ζήσης Σκάρος.
Μπροστά στην προετοιμασία του 1ου Συνεδρίου και προς τιμήν των 7χρονων της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» διοργανώνεται και το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
Όλη αυτή η πλούσια δράση κορυφώνεται, όπως είναι αντικειμενικό, τις μέρες του Συνεδρίου, το Φλεβάρη του 1976. Στην έναρξη του Συνεδρίου συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους ο μεγάλος ποιητής του λαού μας, Γιάννης Ρίτσος, η παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη, η ποιήτρια Έλλη Αλεξίου, ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης και πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο των Επιστημών, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού καθώς και βετεράνοι κομμουνιστές.
Τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου παρακολούθησαν 28 αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών και άλλων Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο, ενώ άλλες 15 Οργανώσεις από το εξωτερικό έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα στην ΚΝΕ. Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με ανοιχτή συγκέντρωση νεολαίας στις 22 Φλεβάρη στο Γήπεδο του Πανιωνίου όπου δεκάδες χιλιάδες νέοι με τη συμμετοχή τους τίμησαν το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΚΝΕ καθώς και την επέτειο των 33 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προκάλεσε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα απαίτησε να μην προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Ρόδο κατά το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στο Ιράν, τη στιγμή που και οι δύο έχουν αποδεχθεί την ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το σχέδιο πτήσης που κατατέθηκε από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία προέβλεπε αναχώρηση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού από την Ελευσίνα, ανεφοδιασμό στη Ρόδο και μετάβαση στο Ιράν μέσω Τουρκίας. Ωστόσο, η Τουρκία αντέτεινε ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι στρατιωτικό και επομένως δεν μπορεί να προσγειωθεί στη Ρόδο γιατί το νησί είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Με βάση αυτόν τον ισχυρισμό απαίτησε να μην προσγειωθεί το αεροσκάφος για ανεφοδιασμό στη Ρόδο, προκειμένου να δώσει άδεια να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Μάλιστα αντιπρότεινε να κατατεθεί νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Άγκυρα. 
Τελικά, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε με νέο σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν περιελάμβανε διέλευση από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η πτήση πραγματοποιήθηκε νότια της Κύπρου, πέρασε από Αίγυπτο όπου έγινε ο ανεφοδιασμός, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στο Ισφαχάν του Ιράν.
«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία» δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννης. «Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», πρόσθεσε.
Το γραφείο του πρωθυπουργού κατηγόρησε τη ΝΔ για «ανεύθυνα παιχνίδια», ενώ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. «Η Ελλάδα διά της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε», αναφέρει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως «προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στο Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία».
Κυβέρνηση και ΝΔ επικαλούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά φέρουν βαριές ευθύνες για το γεγονός ότι αποδέχθηκαν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όταν ως γνωστόν η λυκοσυμμαχία δεν αναγνωρίζει σύνορα και αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα.

Σε ρότα σκληρού μνημονίου κινήθηκε και τον 1ο μήνα του 2016 η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, με βασικά γνωρίσματα την παραπέρα συμπίεση των κονδυλίων, που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με την άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,1 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 483 εκατ. ευρώ, καθώς ο στόχος ήταν 3,6 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,141 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.625 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,006 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 438 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,654 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 8 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016.
Το πρωτογενές πλεόνασμα (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών, πλην τόκων) εμφανίζεται στα 1,193 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 307 εκατ. ευρώ.


Να απαντήσει στα πέντε αιτήματα στα οποία κατέληξαν οι αγρότες από 68 μπλόκα της χώρας στη συνεδρίαση που έγινε την Κυριακή 7 Φλεβάρη, κάλεσε την κυβέρνηση ο Βαγγέλης Μπούτας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων από το μπλόκο της Νίκαιας, μιλώντας στην τηλεόραση του «Mega» το βράδυ της Δευτέρας 15 Φλεβάρη 2016.
Ερωτηθείς για τους αγρότες που μετέβησαν στο Μαξίμου, επισήμανε ότι είναι οι γνωστοί πρόθυμοι να συνδιαλλαγούν με την κυβέρνηση, οι οποίοι μάλιστα αλληλοσπρώχνονταν για το ποιος θα πρωτανέβει τα σκαλιά του Μεγάρου

Πρόθυμους «συμπαίκτες» βρήκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο «παιχνίδι» του διαλόγου που προσπαθεί να στήσει από την πρώτη στιγμή για να διεμβολίσει και τελικά να «σπάσει» τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Έτσι, το μεσημέρι της Δευτέρας κατέφθασαν στο Μαξίμου εκπρόσωποι της αποκαλούμενης Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής από ορισμένα μπλόκα ανά την Ελλάδα και κατέθεσαν «πλαίσιο αιτημάτων», ενώ σύμφωνα με τους ίδιους τα αιτήματα αυτά εκπροσωπούν 30 μπλόκα από όλη τη χώρα, 18 αλιευτικούς συλλόγους και έξι ακόμη μαζικούς αγροτικούς φορείς.
Κύριο αίτημα στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο Μαξίμου είναι, όπως σημειώνεται στο κείμενο, «η αυστηροποίηση του όρου "κατ' επάγγελμα αγρότης" από το 35% που είναι σήμερα, σε 51% τουλάχιστον, του ετήσιου συνολικού εισοδήματος» και στη βάση αυτής της ρύθμισης διεκδικούν σειρά ευνοϊκών φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων ρυθμίσεων.
Πρόκειται ξεκάθαρα για αποτύπωση αιτημάτων που εκφράζουν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρότερων τμημάτων των αγροτών, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλοαγρότες οι οποίοι πιέζουν για αύξηση του παραπάνω εισοδηματικού κριτηρίου ακόμη και στο 70% του ετήσιου εισοδήματος!
Η προς τα πάνω αύξηση του εισοδηματικού ορίου είναι πρόταση και της κυβέρνησης -την είχε εκφράσει ανοιχτά ο Αλ. Τσίπρας στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρσι το καλοκαίρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- και αποσκοπεί στην ενίσχυση του μεγαλοαγροτικού στοιχείου της υπαίθρου με την ταυτόχρονη επιβάρυνση, στα όρια της οικονομικής εξόντωσης, των μικροκληρούχων και αγροτοεργατών.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός «ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο» και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια «ούτως ώστε η επιτροπή των αγροτών που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα».
Δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών 
Την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται ο «διάλογος των προθύμων», κυβερνητικά στελέχη με διάφορες δηλώσεις τους συνεχίζουν την τακτική της υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, αναφέρθηκε στην «οικονομική ζημία» που προκαλούν οι αγώνες των αγροτών, τονίζοντας ιδιαίτερα το πλήγμα που δέχονται οι εξαγωγές, καθώς όπως είπε «όταν ένας πελάτης στο εξωτερικό δεν τροφοδοτείται, όπως πρέπει, παύει να αγοράζει από τη χώρα και στρέφεται σε άλλους προμηθευτές». Πρόσθεσε ακόμη ότι η πλειοψηφία των αγροτών θέλει το διάλογο, ωστόσο εκείνοι που δεν το θέλουν «φοβίζουν τους υπόλοιπους»...
Ο υφυπουργός Υποδομών, Π. Σγουρίδης, αναφέρθηκε στις «ευεργετικές προτάσεις» που υπάρχουν στο σχέδιο Κατρούγκαλου τις οποίες όμως οι αγρότες ...δεν τις ξέρουν. Γενικότερα κατά τον υφυπουργό Υποδομών «οι αγρότες βγήκαν έξω στους δρόμους χωρίς να ξέρουν τι ζητάνε. Είναι δυνατόν να γίνει διάλογος αν δεν ξέρουν τι ζητάνε;»...
Στο πλαίσιο της ίδιας επικοινωνιακής τακτικής, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών από το 7% στο 20%, τη διατήρηση της «αυτοτέλειας του ΟΓΑ» ή την ασφάλιση σε χαμηλότερη κατηγορία για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω και άλλα που ενδέχεται να σκεφθεί η κυβέρνηση, σε τίποτα δεν αλλάζουν το βαθύ αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του νέου «μοντέλου» που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή και όσον αφορά το σκέλος των εισφορών, αλλά κυρίως στο σκέλος των παροχών για τους αγρότες, όπως και για όλους τους ασφαλισμένους.
Γιατί η ύπαρξη «μεταβατικής περιόδου», όπως και στην περίπτωση των επιστημόνων, δεν αλλάζει το γεγονός ότι μετά από 3-4 χρόνια όλοι τους θα πληρώνουν δυσβάστακτα ασφάλιστρα. Η δε «αυτοτέλεια» του ΟΓΑ δεν έχει την παραμικρή αξία, αφού εισφορές και παροχές θα είναι ακόμα χειρότερες από τις σημερινές.
Όσο για τις χαμηλότερες εισφορές -και αυτό προσωρινά- αυτές ενδέχεται να συνδεθούν με όρο τις ακόμα χαμηλότερες συντάξεις και αυτό θα αφορά και την περίπτωση της εθνικής σύνταξης που θα δίνεται μειωμένη στους αγρότες, στην περίπτωση που περάσει ένα τέτοιο σενάριο.

Τις δεκάδες χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα, εργατοϋπαλλήλους, ανέργους και συνταξιούχους, επαγγελματίες, έμπορους και βιοτέχνες, επιστήμονες νέους και γυναίκες που πήραν μέρος στα μεγαλειώδη αγωνιστικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Παρατίθεται η ανακοίνωση ενώ παρακάτω επισυνάπτεται σε μορφή PDF.
 «Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο! 
Χαιρετίζουμε τις δεκάδες χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα, εργατοϋπαλλήλους, ανέργους και συνταξιούχους, επαγγελματίες, έμπορους και βιοτέχνες, επιστήμονες, νέους και γυναίκες που πήραν μέρος στα μεγαλειώδη αγωνιστικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Με την οργάνωση αυτής της μεγάλης κινητοποίησης στην πρωτεύουσα της χώρας αποδείξαμε ότι μπορούμε, με επιτυχία, να συντονίζουμε σε πανελλαδικό επίπεδο και να κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, εναλλάσσοντας τις μορφές πάλης, ώστε να απαντάμε στις μεθοδεύσεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης που στόχο έχουν να υπονομεύσουν, να ξεστρατίσουν και να σταματήσουν τον αγώνα μας. Κι αυτή η επιτυχία έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι ένα “σταθερό δεδομένο” και για τη συνέχεια.
Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη μας, να την κλιμακώνουμε όποτε κι όπως χρειαστεί, με διάφορες μορφές και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων μας.
Η αγωνιστική μας αποφασιστικότητα και ο αγωνιστικός συντονισμός με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν επέτρεψαν, μέχρι τώρα, στην κυβέρνηση να φέρει το Ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι όποτε και να φέρει αυτό το ασφαλιστικό τερατούργημα για ψήφιση θα μας βρίσκει αγωνιστικά μπροστά της.
Δεν πρόκειται να κουραστούμε ν' αγωνιζόμαστε. Κι ας μην κάνει το λάθος να νομίζει ότι, επειδή σε λίγο καιρό ανοίγουν οι δουλειές για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, θα παρατήσουμε τον αγώνα και θα βρει ανοιχτούς τους δρόμους να περάσει τα μέτρα εξόντωσής μας.
Επιμένει η κυβέρνηση να μας κατηγορεί ότι αρνούμαστε το διάλογο. Εξαρχής ξεκαθαρίσαμε ότι σε διάλογο για “το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο λαιμό μας” δεν θα πάμε. Γι' αυτό η κυβέρνηση ας συζητήσει με τους διάφορους “προθύμους” που αλληλοσπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου κι ύστερα μερικοί από αυτούς έχουν το θράσος να κατηγορούν εμάς ότι θέλουμε “να τα βρούμε με την κυβέρνηση για να ξεφουσκώσει ο αγώνας”.
Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί το σχέδιο για το Ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το Φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται (φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια) και μετά να γίνει συζήτηση. Όχι, όμως, στη βάση των εξοντωτικών κυβερνητικών σχεδίων, αλλά για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων που προβάλλουμε κι αφορούν στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Για παράδειγμα, ζητάμε κατάργηση τεκμηρίων και να υπάρχει αφορολόγητο για τους αγρότες και για όλους. Επιμένουμε σ' αυτή την εύλογη απαίτησή μας, αλλά η κυβέρνηση δεν μας απαντάει αν θα υπάρξει αφορολόγητο και πόσο και μας κατηγορεί κι από πάνω ότι είμαστε κατά του διαλόγου.
Όμως, εμείς κοντά στον ένα μήνα που βρισκόμαστε στα μπλόκα, διάλογο κάνουμε. Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους συμμάχους μας, με τους οποίους έχουμε τον ίδιο αντίπαλο, κοινά προβλήματα και αιτήματα. Διάλογο κάνει και η κυβέρνηση τόσο καιρό, αλλά με τους δικούς της συμμάχους και δικούς μας αντιπάλους: Την ΕΕ και το ΔΝΤ που ζητούν ακόμα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα, τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας.
Διαμηνύουμε προς την κυβέρνηση και σ' όλους όσοι με διάφορους τρόπους την σιγοντάρουν ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε.
Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε...».



Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε το πρωί της Κυριακής στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ για τη μάχη της Φλώρινας.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
"Αξιον εστί το χώμα
που ανεβάζει μια οσμή κεραυνού, σαν από θειάφι.
Του βουνού ο πυθμένας, όπου θάλλουν οι νεκροί
άνθη του αύριο.
ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ Τ΄ ΑΓΑΛΜΑΤΑ",
έγραψε ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.
"Ανάμεσα σε τόσες νύχτες, τόσους βράχους, τόσους σκοτωμένους -είπε-
Εσύ επανάσταση, μας άνοιξες φαρδιές λεωφόρους για μια πανανθρώπινη συνάντηση.
Τις νύχτες αφουγκραζόμαστε τα βήματά σας.
Ακούμε τα βήματά σας.
Έρχονται, πλησιάζουν.
Αν τίποτε άλλο δεν κερδίσουμε -είπε-
Μάθαμε τουλάχιστο, πώς αύριο, θα συναντηθούμε".
Αυτό έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος.
Έτσι λοιπόν, σήμερα συναντιόμαστε εδώ στη Φλώρινα, όπου από τις 11 έως τις 13 Φλεβάρη του 1949, γράφτηκε μια από τις πιο ηρωικές σελίδες της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΔΣΕ, τους συγγενείς και τους απογόνους των μαχητών που έπεσαν, τραυματίστηκαν ή πήραν μέρος σε αυτή ή άλλες μάχες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης, αλλά και σε όσους και όσες λόγω προβλημάτων υγείας και άλλων δεν μπόρεσαν να βρίσκονται σήμερα εδώ σε αυτόν τον τιμημένο τόπο.
Αποτελεί χρέος και καθήκον μας να αναδείξουμε την αιματοποτισμένη προσφορά του λαϊκού ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη σκληρή, άνιση, αλλά δίκαιη πάλη του.
Η μάχη της Φλώρινας ήταν μια από τις πιο δύσκολες και πολύνεκρες μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ.
Ο αστικός στρατός είχε έγκαιρα αντιληφθεί τις προθέσεις του ΔΣΕ από τη συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεών του στην περιοχή και τις εντατικές ασκήσεις του με πραγματικά πυρά.
Το γεγονός ότι ο αστικός στρατός ήταν προετοιμασμένος γι' αυτή τη μάχη και έχοντας το συσχετισμό δύναμης υπέρ του, έκανε εξαρχής αυτή την πολεμική σύγκρουση άνιση σε βάρος του ΔΣΕ, εφόσον ο ΔΣΕ είχε χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση από το ξεκίνημά της.
Όμως οι μαχητές και οι μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πολέμησαν και σε αυτή τη μάχη με άφθαστο ηρωισμό και αυτοθυσία, έχοντας συναίσθηση του καθήκοντος και της αποστολής τους. 'Οπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχείρησαν μέσα σε αφάνταστα δύσκολες συνθήκες, με κύριο όπλο την αλύγιστη θέληση και την αφοσίωση στο δίκιο του αγώνα τους, με τη γενναιότητα τους να ανατρέψουν τον άνισο συσχετισμό δύναμης και να κάνουν κατορθωτό το ακατόρθωτο.
Και στη μάχη της Φλώρινας, παρά την ήττα και τις πολύ μεγάλες απώλειες (πάνω από 800 ήταν οι νεκροί και πάνω από 1.000 οι τραυματίες), αναδείχθηκε περίτρανα η ηθική, η πολιτική ανωτερότητα και το ακατάβλητο σθένος του ΔΣΕ.
Μετά το τέλος των επιχειρήσεων, ο αστικός στρατός διέπραξε ένα μεγάλο ανοσιούργημα. Μάζεψε τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ μαζί με πολλούς τραυματίες και όλους μαζί, ζωντανούς και νεκρούς, τους παράχωσε με μπουλντόζες σε ένα λάκκο που άνοιξε σε χωράφι στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή Αγιος Γεώργιος, ακριβώς δηλαδή στο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα.
Αυτό το χωράφι αγόρασε το ΚΚΕ το 2009, για να γίνει το μνημείο των ηρωικών και τιμημένων νεκρών της Φλώρινας, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα.
Το μνημείο είναι έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη, Μέμου Μακρή του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του Κλειώ Μάκρη. Η κατασκευή και τοποθέτηση του έγινε με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία.
Σημαντική ήταν η οικονομική συμβολή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και πολλών αγωνιστών του ΔΣΕ, των απογόνων τους, καθώς και φίλων του Κόμματος, για την εξασφάλιση του χώρου, τη διαμόρφωσή του και την ανέγερση του μνημείου που αναδεικνύει τη μεγάλη θυσία των τιμημένων νεκρών μας.
Τους ευχαριστούμε θερμά, όλους και όλες.
Φίλοι και φίλες,
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Μπροστά στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος μας, η ανάδειξη του αγώνα του ΔΣΕ έχει τεράστια σημασία. Τιμάμε τον ΔΣΕ, την προσφορά του και εμπνεόμαστε από τον τιτάνιο αγώνα του.
Μελετάμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε. Αυτή είναι η καλύτερη και μεγαλύτερη τιμή για τους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ που "έπεσαν σε άνιση μάχη κι αγώνα".
Και η σημερινή εκδήλωση προσφέρεται για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Αυτή τη χρονιά, κατά την οποία συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις, ξεκινώντας από τη σημερινή μας εκδήλωση.
Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν πέρα για πέρα δίκαιος.
Αποτέλεσε τη μαζική, λαϊκή, ένοπλη απάντηση στην αδίστακτη επιχείρηση της αστικής τάξης να υποδουλώσει ή να εξοντώσει το μεγάλο ΕΑΜικό κίνημα, προκειμένου να στερεώσει την αντιλαϊκή της εξουσία. Για να το πετύχει, χρησιμοποίησε κυριολεκτικά όλα τα μέσα με κύριο όπλο τη δολοφονική βία και την ωμή μαζική τρομοκρατία έχοντας την καθοριστική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και στήριξη αρχικά από το βρετανικό και στη συνέχεια από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 και την απαράδεκτη "συμφωνία της Βάρκιζας" που επέβαλε τον αφοπλισμό και τη διάλυση του απελευθερωτικού λαϊκού στρατού, του ΕΛΑΣ, σε βάρος του ΕΑΜικού κινήματος και του ΚΚΕ είχαν γίνει: 1.289 δολοφονίες, 6.671 τραυματισμοί, 31.632 βασανισμοί, 18.767 λεηλασίες και φυλακίσεις, 84.931 συλλήψεις, 509 απόπειρες φόνου, 265 βιασμοί γυναικών.
Το αμείλικτο δίλημμα για το Κόμμα και το κίνημα ήταν: Υποταγή ή ένας νέος ξεσηκωμός. Επέλεξε, έστω με καθυστερήσεις, να βαδίσει το δρόμο της σύγκρουσης και όχι αυτόν της υποταγής και της ταπείνωσης.
Έτσι από τη μία αντιπαρατέθηκε η ένοπλη, μαζική, λαϊκή πάλη και από την άλλη η ένοπλη, αστική, κρατική βία που διεύθυναν κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων, με τη στήριξη των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας που επιδίωκαν να διασφαλίσουν το βάρβαρο εκμεταλλευτικό τους σύστημα και να προσδέσουν τη χώρα σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Η πολεμική αναμέτρηση ήταν σκληρή και χρόνο με το χρόνο γινόταν όλο και πιο άνιση σε βάρος των ταξικών - λαϊκών δυνάμεων. Το "δόγμα Τρούμαν" και το "σχέδιο Μάρσαλ" συντέλεσαν αποφασιστικά στη νίκη της αστικής τάξης.
Οι αμερικάνικες βόμβες Ναπάλμ πρωτοχρησιμοποιήθηκαν και δοκιμάστηκαν κατά των μαχητών του ΔΣΕ.
Ο ΔΣΕ μπορεί να ηττήθηκε στρατιωτικά όμως παρά τις θηριωδίες, τη μισαλλοδοξία και το αντικομμουνιστικό μένος του μετεμφυλιακού αστικού κράτους που εκδηλώθηκε με την άγρια τρομοκρατία των εκτελέσεων, των μαζικών διώξεων, των φυλακών και των εξοριών, δεν κατόρθωσαν να σβήσουν το μεγαλείο της πάλης του, την ηθική και πολιτική του ανωτερότητα και υπεροχή του.
Γι' αυτό και οι μηχανισμοί της αστικής εξουσίας δεν σταμάτησαν ποτέ να διαστρεβλώνουν και να συκοφαντούν τον αγώνα του ΔΣΕ και το ΚΚΕ. Τη δική του συμβολή σε αυτήν την επιχείρηση είχε και έχει και ο οπορτουνισμός που χαρακτηρίζει ως μάταιες τις θυσίες και ως τυχοδιωκτισμό την ένοπλη λαϊκή πάλη.
Κανένας αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των κομμουνιστών δεν πήγε χαμένος και καμιά θυσία δεν είναι μάταιη. Αυτό διδάσκει η ιστορία των λαών και του επαναστατικού κινήματος. Μέσα από τις μικρές και μεγάλες νίκες, τις οδυνηρές ήττες και τα προσωρινά πισωγυρίσματα, το επαναστατικό κίνημα της εργατικής τάξης διδάσκεται, ανασυντάσσεται και προχωρά, γίνεται πιο ικανό και ισχυρό στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και με περισσότερη ορμή εφορμά για τη νίκη των λαών, το σοσιαλισμό.
Ο αγώνας του ΔΣΕ τίμησε τους προηγούμενους αγώνες του λαϊκού κινήματος και κυρίως ενέπνευσε τους αγώνες των επόμενων γενιών. Συνεχίζει, και να εμπνέει και να διδάσκει.
Τιμούμε τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, άντρες και γυναίκες, τους απλούς μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Όλες και όλους, νεολαίους στη μεγάλη πλειοψηφία τους, που πολέμησαν ηρωικά, στο Γράμμο και στο Βίτσι, στα Αγραφα και στο Πήλιο, στη Ρούμελη και στην Πελοπόννησο, στα νησιά, παντού, όπου "βρόντηξε ο Όλυμπος και πάλι". Αντιπαρατέθηκαν με τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, της Εθνοφυλακής, της Αστυνομίας και των ΜΑΥδων.
Τιμούμε όλους αυτούς, που σε αφάνταστα δύσκολες συνθήκες, συνέχισαν την παράνομη δράση για την ενίσχυση του ΔΣΕ. Ολους όσοι στα Μακρονήσια και στο εκτελεστικό απόσπασμα κράτησαν ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ.
Τιμάμε ιδιαίτερα τις νέες κοπέλες αγωνίστριες του ΔΣΕ, απλές χωριατοπούλες, που ένιωσαν στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο τη δικαίωση της ύπαρξής τους, το αληθινό νόημα της ζωής, αλλά και γνώρισαν στον πολιτικό αγώνα το πλαίσιο για την κατάκτηση της ισοτιμίας και της χειραφέτησης των γυναικών.
Όλες και όλους αυτούς δεν τους παραδίδουμε στη λήθη, στη διαστρέβλωση και στη συκοφάντηση της πάλης και των θυσιών τους.
Κρατάμε στα χέρια μας γερά και σηκώνουμε ψηλά τη σημαία με τα πιο μεγάλα και πανανθρώπινα ιδανικά για τα οποία έπεσαν. Για να βάλουμε τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στους πολέμους, τη φτώχεια. Για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Φίλες και φίλοι,
Οι δύο εντελώς αντίθετοι και εχθρικοί κόσμοι που αναμετρήθηκαν τότε, παραμένουν το ίδιο εχθρικοί και ασυμφιλίωτοι και σήμερα.
Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες υποφέρουν από την επίθεση διαρκείας σε βάρος των πιο βασικών δικαιωμάτων τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που σταμάτησαν οι κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Με τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου και της ΕΕ επιχειρεί να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του λαού μας.
Οι υποσχέσεις που είχε δώσει στο λαό αποδείχτηκαν ψεύτικες ενώ τα ιδεολογήματα, "ότι υπάρχει πολιτική που αυξάνει τα κέρδη των καπιταλιστών και βελτιώνει τη ζωή των εργαζομένων", "ότι η ΕΕ αλλάζει" και άλλα μεγάλα λόγια αποδείχθηκαν παγίδες εγκλωβισμού της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης και αγανάκτησης.
Το καπιταλιστικό σύστημα και το κράτος του, μόνο συμφορές φέρνουν στο λαό, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Είναι ιστορικά ξεπερασμένο πλέον, εμποδίζει την κοινωνική πρόοδο, γεννά μόνο φτώχεια, ανεργία, οικονομικές κρίσεις και πολέμους.
Ο μόνος δρόμος για να βάλει ο λαός τέλος στη φτώχεια, στην ανεργία και να εξασφαλίσει τη δική του ευημερία, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αυτός της Λαϊκής Συμμαχίας για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και της αποδέσμευσης της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με εργατική - λαϊκή εξουσία.
Και αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει με ΚΚΕ ισχυρό και χειραφετημένο λαό που γνωρίζει την Ιστορία του, που διδάσκεται και εμπνέεται από αυτή.
Κάθε εργάτης και εργάτρια που είναι θύμα της ανελέητης εκμετάλλευσης, κάθε νέα και νέος που αρχίζει τη ζωή μέσα στη ζούγκλα όπου κυριαρχεί το άδικο του ισχυρού, είναι σε θέση να αντιληφθεί την αιτία και το στόχο αυτής της ιδεολογικής επίθεσης.
Οι εκμεταλλευτές, οι παρατρεχάμενοι, οι πολεμοκάπηλοι και οι ενώσεις τους χτυπούν γενικά την ιδεολογία της ταξικής πάλης, επειδή ακριβώς ανησυχούν για το μέλλον της ταξικής κυριαρχίας τους.
Φοβούνται την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους. Παίρνουν προληπτικά μέτρα, ώστε να μη μπορέσει η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει την κοινωνική θέση και την ιστορική αποστολή της.
Ο φόβος τους για το μέλλον είναι που στρέφει την ιδεολογική τους επίθεση κυρίως κατά της νεολαίας. Θέλουν να εντάξουν στους σχεδιασμούς τους τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα, τις αγωνιστικές διαθέσεις της.
Δεν θα το πετύχουν! Οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της λεγόμενης δήθεν εθνικής ομοψυχίας και της υποτιθέμενης κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών, που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, με τη συγχορδία των πρόθυμων υπηρετών του συστήματος.
Οπως αποδείχνει η ιστορία, την ανθρωπότητα έφεραν μπροστά οι μεγάλες αστικές επαναστάσεις, όπως η Γαλλική επανάσταση του 1789, οι προλεταριακές επαναστάσεις, με πρώτη απ' όλες τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία.
Μπροστά έφεραν τον κόσμο η καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, η πάλη των λαών της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Κούβας και της Παλαιστίνης.
Είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε αγωνιζόμενο λαό που διεκδικεί το δίκιο του. Παλεύουμε να δυναμώσει ο μαζικός πολιτικός αγώνας στην Ελλάδα.
Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι δύσβατος, όπως και ότι τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά. Αλλά έχουμε βαθιά πίστη στην εργατική τάξη, στις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις.
Η πολιτική του ΚΚΕ μπορεί να συνεγείρει πολλές νέες χιλιάδες εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, νεολαίων, γυναικών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, ΕΒΕ, διανοούμενων.
Ο συσχετισμός δυνάμεων θα αλλάξει. Το ζητούμενο είναι να γίνει αυτό το γρηγορότερο. Να αρχίσει τώρα και να εκφραστεί παντού.
Στην καθημερινή πάλη, μέσα στο κίνημα, στα εργατικά συνδικάτα, στους αγροτικούς συλλόγους, στους συλλόγους των ΕΒΕ, στα σχολεία, στα Ανώτατα Ιδρύματα, στις τοπικές εκλογές, στις εκλογές για το κοινοβούλιο, όποτε κι αν γίνουν.
Να εκφραστεί αυτό με αποδυνάμωση όλων των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, των μνημονίων τους, των αντιλαϊκών νόμων και των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών τους.
Να κάνουμε όσο γίνεται πιο ισχυρό το ΚΚΕ, να το φτάσουμε ψηλά, με ιδεολογική πολιτική και οργανωτική δύναμη, ικανή να προχωρήσει μια μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων, με ενίσχυση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία μια νέας μεγάλης Κοινωνικής Αντικαπιταλιστικής Αντιμονοπωλιακής Συμμαχίας για την εργατική - λαϊκή εξουσία.
Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το λαό. Οι εκπρόσωποι της σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, που διατυμπανίζουν ως εναλλακτική λύση την ανάγκη για ένα άλλο "ευρωπαϊκό μοντέλο", εξαπατούν τους εργαζόμενους.
Γνωρίσαμε το "μέσο δρόμο" με τέτοιες κυβερνήσεις στο παρελθόν και στις μέρες μας, και στην Ιταλία, και τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, σήμερα στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Παντού διάψευση ελπίδων και προσδοκιών, παντού μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, απογοήτευση για το λαό, οπισθοχώρηση και διάλυση του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Ο δήθεν ρεαλιστικός "μέσος δρόμος" είναι ο δρόμος του κεφαλαίου, ο δρόμος της ήττας των λαών, ο δρόμος της διαπόμπευσης των ιδανικών και των οραμάτων τους.
Κάποιοι, απολογητές του συστήματος και του μίσους των νικητών, που ξορκίζουν τον εμφύλιο πόλεμο ως κατάρα, το κάνουν με σκοπό να δικαιολογήσουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού που οργανώνει και διεξάγει τον καθημερινό εμφύλιο πόλεμο κατά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
'Εχουν σαν μοναδικό σκοπό τους να καταδικάσουν το νόμιμο δικαίωμα των λαών να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους με όλες τις μορφές πάλης που διαθέτουν και πάνω απ΄ όλα το δικαίωμα και τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι την Ιστορία πρέπει να την κοιτάζεις κατάματα. Να τη μελετάς με τα θετικά και τα αρνητικά της, με τα λάθη και τις αδυναμίες.
Η πείρα των ταξικών αγώνων, η πείρα ειδικά του αγώνα του ΔΣΕ είναι μεγάλη.
Ταξικό μίσος δεν υπάρχει, ούτε πρέπει να υπάρχει για τα παιδιά της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, για το λαό, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που επιστρατεύθηκαν και πολέμησαν στον εμφύλιο, αδελφός εναντίον αδελφού, κάτω από τις τάξεις του αστικού στρατού.
Το ταξικό μίσος και οι διαχωριστικές γραμμές, δεν στρέφονται ενάντια στον εργαζόμενο λαό, είτε ψήφισαν "δεξιά" είτε "αριστερά", είτε νοιώθουν έτσι είτε αλλιώς.
Ταξικό μίσος υπάρχει και πρέπει να ισχυροποιείται απέναντι σε ένα σύστημα, μια τάξη, ένα κράτος, και τις ιμπεριαλιστικές πολεμοχαρείς λυκοσυμμαχίες τους που ματοκυλάνε τους λαούς.
Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν τη σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ, καθώς και άλλα κόμματα της ονομαζόμενης κεντροαριστεράς ή του κέντρου και της δεξιάς, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά θέση σε αυτούς τους σχηματισμούς.
Όλοι και όλες αυτοί, οι απλοί άνθρωποι του λαού μας, έχουν εδώ τη θέση τους: Στο ΚΚΕ και μαζί με το ΚΚΕ.
Η επιχείρηση αμαύρωσης της ιστορικής προσφοράς αλλά και της σημερινής δράσης του ΚΚΕ παίρνει πολλές μορφές διαστρέβλωσης. Μια από αυτές είναι η καθαρή συκοφαντία ότι το ΚΚΕ δήθεν δεν ενδιαφέρεται για τα άμεσα προβλήματα, για τις διεκδικήσεις, ότι τα παραπέμπει όλα στο μακρινό σοσιαλιστικό μέλλον.
Η σχέση ενός κόμματος όμως, στη σχέση του με το εργατικό λαϊκό κίνημα, δεν διαμορφώνεται συγκυριακά, τυχοδιωκτικά, ευκαιριακά. Η σχέση του ΚΚΕ με το λαό οικοδομήθηκε στο γεγονός ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης για όλες τις κοινωνικές ανάγκες όπως εκφράζονται σε κάθε ιστορική περίοδο.
Έτσι και σήμερα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μαζί με όλο το λαό για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έκτρωμα, για να μην υπάρξουν φορολογικά βάρη, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί νόμοι.
Είμαστε πρώτοι στην μάχη της απεργίας, στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια, στα μπλόκα της αγροτιάς, στις διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και επιστημόνων, στους αγώνες των φοιτητών - σπουδαστών και μαθητών, των συνταξιούχων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.
Εδώ χτυπά η καρδιά του μέλλοντός μας. Εδώ βρίσκεται η δικαίωση του αγώνα και της θυσίας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.
Εδώ, με το ΚΚΕ, στο καμίνι των ταξικών λαϊκών αγώνων, γίνονται ένα, το χτες με το σήμερα και το αύριο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στην πορεία για το μεγάλο γιορτασμό των 100 χρόνων του μέλλοντός μας, το 2018, ορκιζόμαστε στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων ηρώων του λαού μας ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια ταξική γραμμή πάλης για το δίκιο του μισθωτού εργάτη, εργαζόμενου και της οικογένειάς του.
Δεσμευόμαστε να παλέψουμε σε συμμαχία με τον αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο, την υπεράσπιση των αναγκών των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των προσφύγων και μεταναστών.
Δεσμευόμαστε ότι θα εντείνουμε τις πρωτοβουλίες για το συντονισμό της κομμουνιστικής γραμμής πάλης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, τους πολέμους.
Δεσμευόμαστε με όπλο τη μαρξιστική μόρφωση, την ιστορική γνώση της ταξικής πάλης, την ίδια την εμπειρία του αγώνα, να συμβάλουμε ώστε να απομακρυνθεί από την ιστορική αλήθεια η στάχτη της ταξικής σκοπιμότητας του κεφαλαίου αλλά και της ηττοπαθούς ψευτοαριστερής προσαρμογής σε αυτήν.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ!
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΗΡΩΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟ 1949!
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ».

Τη λήψη αντιποίνων σε βάρος της Τουρκίας για την επίθεση που εξαπολύουν δυνάμεις του τουρκικού πυροβολικού από το περασμένο Σάββατο σε βόρεια συριακά εδάφη, κατά Σύρων στρατιωτών και Κούρδων μαχητών, ζήτησε νωρίς σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διπλωματικός εκπρόσωπος της Συρίαςστα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας επιστολή της συριακής κυβέρνησης, ενώ βαραίνουν δραματικά τα σύννεφα πολέμου πάνω από τη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας.
«Τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού στα συριακά εδάφη συνιστούν άμεση υποστήριξη των ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή», σημειώνει παράλληλα σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η συριακή κυβέρνηση, αναφερόμενη στην υποστήριξη που παρέχει ποικιλοτρόπως η τουρκική κυβέρνηση σε τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μέτωπο Νούσρα».Η συριακή κυβέρνηση προειδοποιεί παράλληλα την Άγκυρα ότι «διατηρεί το νόμιμο δικαίωμά της να απαντήσει στα τουρκικά εγκλήματα και επιθέσεις, και να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκαλούν».
Νωρίτερα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει από την Τουρκία να τερματίσει την επίθεση σε βάρος Κούρδων μαχητών της βόρειας Συρίας, χωρίς βεβαίως το παραμικρό αποτέλεσμα.
Αντίθετα, η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τα σχέδια ιμπεριαλιστικής δράσης της σε βάρος της Συρίας, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει (εάν τελικώς μπορέσει...) την προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά της. Αμφισβητεί έτσι καθαρά την ηγεσία των ΗΠΑ στη λεγόμενη «συμμαχία κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» και συντονίζει τα επιθετικά της σχέδια με μοναρχίες του Κόλπου, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, μαχητικά αεροσκάφη της οποίας προσγειώθηκαν, για πρώτη φορά στα χρονικά, στην τουρκική ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, μολονότι η Σαουδική Αραβία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ...
Άλλωστε, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ο Τούρκος υπουργός ΕξωτερικώνΜεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι οι 65 χώρες που συμμετέχουν στη λεγόμενη «συμμαχία» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», «πρέπει να καθαρίσουμε το "Ισλαμικό Κράτος" με εναέριες και χερσαίες επιχειρήσεις αντί να κρυβόμαστε πίσω από τρομοκρατικές οργανώσεις», υπονοώντας ως τέτοιες το «Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης» (DUP) και τους μαχητές των «Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας» (YPG) των Κούρδων της Συρίας...

«Ο Κεραυνός του Βορρά»...

Αξίζει να σημειωθεί πως αργά το βράδυ της Κυριακής, στρατιωτικοί αξιωματούχοι από 20 μουσουλμανικές (ως επί το πλείστον σουνιτικές) χώρες που συμμετέχουν στη λεγόμενη «Ισλαμική Στρατιωτική Συμμαχία» που συγκροτεί η σαουδαραβική κυβέρνηση του βασιλιά Σαλμάν, συγκεντρώθηκαν εκτάκτως σε περιοχή της βόρειας Σαουδικής Αραβίας με πρόσχημα την έναρξη «των πιο σημαντικών», όπως ανακοίνωσαν, «στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην περιοχή»!
Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος της παρουσίας τους στην περιοχή αφορά τα σχέδια άμεσης χερσαίας επέμβασης σε βάρος της Συρίας με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του "Ισλαμικού Κράτους" που οι ίδιοι δημιούργησαν, και τα οποία επεξεργάζεται η Σαουδική Αραβία σε συνεργασία μεταξύ άλλων με την Τουρκία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν κ.ά.
Σύμφωνα με το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων SPA, οι στρατιωτικές ασκήσεις του λεγόμενου «αραβικού ΝΑΤΟ» φέρουν κωδική ονομασία «Κεραυνός του Βορρά» και πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, επιδιώκοντας να στείλουν το μήνυμα (σύμφωνα πάντα με το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων SPA) ότι «το Ριάντ και οι σύμμαχοί του στέκονται ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας όλες τις προκλήσεις και διατηρώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Πίσω βεβαίως από την υποκριτική αυτή ανακοίνωση, κρύβονται τα ιμπεριαλιστικά αποσταθεροποιητικά σχέδια της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου και της λεγόμενης «Ισλαμικής Στρατιωτικής Συμμαχίας» με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των αστών και των μονοπωλίων όχι μόνο σε βάρος της Συρίας και του Ιράν (που ιδιαίτερα το τελευταίο προβάλλει ως ο μεγαλύτερος περιφερειακά γεωπολιτικός αντίπαλος), αλλά και της ευρύτερης περιοχής...
Στον «Κεραυνό του Βορρά» συμμετέχουν πέρα από τις πέντε μοναρχίες του Κόλπου που απαρτίζουν το«Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», το Τσαντ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Μαλαισία, το Μαρόκο,το Πακιστάν, η Σενεγάλη και η Τυνησία.
Σαουδάραβας στρατιωτικός αξιωματούχος υπενθύμισε ακόμη, ότι εντός του ερχόμενου μήνα αναμένεται να συγκεντρωθούν οι υπουργοί Άμυνας από τη λεγόμενη «Αντιτρομοκρατική Ισλαμική Στρατιωτική Συμμαχία» για την πρώτη τους συνάντηση στη Σαουδική Αραβία.



Συνεδριάζουν το απόγευμα της Δευτέρας 15 Φλεβάρη, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των Νομών της Θεσσαλίας, ενώ αμέσως μετά θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας, για την εκτίμηση της πανελλαδικής κινητοποίησης, αλλά και την παραπέρα πορεία του αγώνα, στο φόντο της μαζικότητας των συλλαλητηρίων της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο.
Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του «SKAI» o Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτικών μπλόκων, σημείωσε ότι τα συλλαλητήρια της Παρασκευής και του Σαββάτου, καθώς και η μαζική συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων της Αθήνας δίνει ώθηση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της. Παράλληλα, ο Ρίζος Μαρούδας επανέλαβε τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών σημειώνοντας ότι είναι αιτήματα επιβίωσης. 
Την Κυριακή το απόγευμα, οι μικρομεσαίοι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, με χειροκροτήματα, υψωμένες γροθιές, συνθήματα, αλλά και μέσα σε κλίμα αγωνιστικής διάθεσης και συγκίνησης  υποδέχτηκαν τους συναδέλφους τους που με τα τράκτερ τους κατέβηκαν στην Αθήνα, στα συλλαλητήρια της Παρασκευής και του Σαββάτου στην Αθήνα, όπου χιλιάδες εργάτες και αγρότες από κοινού έστειλαν το μήνυμα: «Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο, δεν παζαρεύουμε τη ζωή μας».



«Ο αγώνας συνεχίζεται» είναι «μάχη επιβίωσης», η κατάσταση «δεν πάει άλλο», δήλωσε από το μπλόκο της Νίκαιας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «το αντιασφαλιστικό έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί», όπως και το Φορολογικό.
Επιστρέφοντας από τη Φλώρινα την Κυριακή το απόγευμα, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε τους αγωνιζόμενους αγρότες στο μπλόκο. 
Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε:
«Ο αγώνας συνεχίζεται γιατί τα μέτρα είναι πολύ σκληρά, το αντασφαλιστικό έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί, επιμένουμε σε αυτή μας τη θέση, το φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να έρθει επίσης καθόλου. Θα πρέπει στην πραγματικότητα να πάρουν πίσω και όλα τα αντιλαϊκά και αντιαγροτικά μέτρα που έχουν ψηφίσει όλα αυτά τα χρόνια και έχουν οδηγήσει εδώ τους Έλληνες αγρότες. Είναι μάχη επιβίωσης αυτό πρέπει να το καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός, ο λαός βέβαια το έχει καταλάβει, οι κυβερνώντες δεν το θέλουν να το καταλάβουν, η ΕΕ δεν θέλει να το καταλάβει, αλλά εμείς θα παλέψουμε θα συνεχίσουμε την ενημέρωση, την πάλη του ΚΚΕ μαζί με τους αγρότες, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους μέσα στη Βουλή, έξω απ' αυτή, παντού, στους δρόμους, στα μπλόκα, έτσι ώστε στο τέλος να τα καταφέρουμε γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο, και βέβαια να έχουμε το κουράγιο, την υπομονή, ο αγώνας θα είναι μακρύς, δεν σταματάει, μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά η πορεία θα είναι ανοδική, και στο τέλος το δίκιο του λαού, το δίκιο του Έλληνα αγρότη θα λάμψει, αυτοί είναι που θα νικήσουν, ο λαός θα νικήσει».
Σε ερώτηση αν θα πρέπει οι αγρότες να πάνε σε διάλογο, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση καταρχήν να απαντήσει αν δέχεται να πάει σε μηδενική βάση, να πει έχω κατανοήσει επιτέλους ότι αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η πρόταση δεν στέκει πουθενά για πουθενά, αυτό το λέει σύσσωμη η αγροτιά από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα το λένε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, τα παίρνω πίσω αυτά και μετά μπορώ να συζητήσω τις προτάσεις των αγροτών, άλλωστε οι αγρότες έχουν πάρα πολλά αιτήματα και έχουν καταλήξει σε 4-5 συγκεκριμένα πράγματα, δεν ζητάνε τον ουρανό με τ' άστρα, τη ζωή τους ζητάνε, να θρέψουν τα παιδιά τους, να ζουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειες τους, και αντί για αυτό έρχεται συνέχεια να τους φορολογεί, να τους τσεκουρώνει, να παίρνει όλα αυτά τα μέτρα - που πήραν οι προηγούμενοι και παίρνουν και οι σημερινοί κυβερνώντες. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Αθήνα, τόνισε ότι «ο κοινωνικός αυτοματισμός αποτελεί ήδη παρελθόν μετά την κινητοποίηση της Παρασκευής και του Σαββάτου στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, με τα τρακτέρ της Νίκαιας μπροστά και όλη η αγροτιά από κοντά και τους άλλους εργαζόμενους, δίνουν το μήνυμα».




Η συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα ήταν πρωτοφανής, η αλληλεγγύη που επιδείχτηκε στους αγρότες από τους εργαζόμενους, το λαό της πρωτεύουσας ήταν τεράστια, ενώ με τον αγώνα μας εκφράσαμε όλα τα λαϊκά στρώματα, τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά στην πρωινή εκπομπή του «ΜΕGA» τη Δευτέρα και απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, ο οποίος προηγουμένως είχε ισχυριστεί ότι το συλλαλητήριο στην Αθήνα «ήταν κατώτερο των προσδοκιών των διοργανωτών» και για αυτό δεν έγινε συγκέντρωση και το Σάββατο το απόγευμα.
Για πρώτη φορά, υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας, τρακτέρ έφτασαν και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας μετά από μια πορεία 800 χιλιομέτρων για να πάνε και να επιστρέψουν, προκειμένου να διατρανώσουν τα δικαιώματα των μικρομεσαίων αγροτών.
Όπως σημείωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, από την εικόνα που έχει τα μπλόκα δυναμώνουν, καθώς οι μικρομεσαίοι αγρότες, μετά και την επιτυχία των συλλαλητηρίων, πείσμωσαν περισσότερο, ενώ επανέλαβε το πλαίσιο αιτημάτων που έχουν θέσει στην κυβέρνηση και που επί αυτών αναμένουν απαντήσεις.

Η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο των αναγκών μας, το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, έχει τυπωθεί από τη «Σύγχρονη Εποχή» σε μια καλαίσθητη μπροσούρα των 50 περίπου σελίδων και διατίθεται ήδη στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ διακινείται και από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ. Η πρόταση θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα σε εκδήλωση στην Αθήνα, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ τουΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Το επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει η δημοσίευση σειράς άρθρων που θα φωτίζουν πλευρές της πρότασης, θα αναλύουν και θα εκλαϊκεύουν σημεία της. Άλλωστε και στο ίδιο το κείμενο της πρότασης, σημειώνεται: «Επιδίωξή μας είναι (σ.σ. αυτή) να αποτελέσει βάση για την πιο πλατιά συζήτηση μέσα στο λαό, με τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων, των εκπαιδευτικών, των γονιών, της εργατικής τάξης στο σύνολό της. Να συμβάλει στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης στο μέτωπο της Παιδείας, για να μην περιοριστούμε σε μάχες οπισθοφυλακής μπροστά στη στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων για την Εκπαίδευση».
Περίπου 16 χρόνια αφότου το ΚΚΕ πρωτοέθεσε την ολοκληρωμένη πρότασή του για το σχολείο και πάνω στην ίδια βασική κατεύθυνση για Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Γενικής Παιδείας, αυτή εμπλουτίστηκε με βάση τις εξελίξεις στην αστική στρατηγική για την Εκπαίδευση, αλλά και με βάση την επεξεργασία του Προγράμματος του Κόμματος που ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο. Στο Πρόγραμμα σημειώνεται σχετικά ότι το ΚΚΕ «αγωνίζεται για μια βαθιά ανθρωπιστική, επιστημονικά θεμελιωμένη λαϊκή Παιδεία», και στην προγραμματική αντίληψη του Κόμματος για την Εκπαίδευση στο σοσιαλισμό σημειώνεται: «Παρέχεται σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή, εξασφαλίζεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν γενική δωδεκάχρονη Εκπαίδευση μέσα από έναν τύπο σχολείου με ενιαία δομή, πρόγραμμα, διοίκηση και λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή, ενιαία εκπαιδευμένο εξειδικευμένο προσωπικό. Τα συστήματα αξιολόγησης στοχεύουν στην εμπέδωση της γνώσης, στην ανάπτυξη διαλεκτικής - υλιστικής σκέψης, στην αυτοπειθαρχία και τη συλλογικότητα. Εξασφαλίζεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά από τη γενική (βασική) υποχρεωτική Εκπαίδευση. Μέσα από ένα σύστημα ενιαίας ανώτατης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης, διαμορφώνεται επιστημονικό δυναμικό κατάλληλο να ασκήσει τη διδασκαλία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να στελεχώσει ως υψηλά ειδικευμένο δυναμικό τους τομείς της έρευνας, την κοινωνικοποιημένη παραγωγή και τις κρατικές υπηρεσίες». Παράλληλα, το νέο αυτό κείμενο της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο λαμβάνει υπόψη του τη συλλογική μελέτη που έκανε το ΚΚΕ στο 18ο Συνέδριό του για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Σοβιετική Ένωση.
Πρόκειται, όπως σημειώνεται και στην εισαγωγή του κειμένου, για την «καρδιά» της εκπαιδευτικής αντίληψης του ΚΚΕ, που πηγάζει από τις δυνατότητες της εποχής, το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, την ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης και είναι στον αντίποδα της στρατηγικής του κεφαλαίου. Από αυτήν την άποψη, πέρα από το ότι περιγράφει σε γενικές γραμμές πώς θα είναι το σχολείο στο σοσιαλισμό, δίνει απαντήσεις και στο σήμερα, αφού ενισχύει τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να στέκονται οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι νέοι απέναντι στο σχολείο που έχουν σήμερα και στις αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζονται για την Εκπαίδευση.

Για τη σχέση εκπαίδευσης και οικονομίας στον καπιταλισμό

Το κείμενο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος του αφορά την αστική στρατηγική για το σχολείο. Εξετάζει αρχικά τη σχέση της εκπαιδευτικής πολιτικής με τις εξελίξεις στην οικονομία, δίνοντας μεθοδολογικά εργαλεία για την παρακολούθηση των αλλαγών στην Παιδεία ως στοιχείο του εποικοδομήματος και παρουσιάζοντας βασικά στοιχεία που διακρίνονται στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στην εποχή μας. Κάτω από αυτό το πρίσμα εξετάζονται στη συνέχεια η κατάσταση στην Ελλάδα και οι βασικές τάσεις που διέπουν τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις τόσο αναφορικά με τη δομή του σχολείου όσο και με το παιδαγωγικό και ιδεολογικό του περιεχόμενο. Στην ίδια ενότητα εντάσσονται προβληματισμοί ως προς το ρόλο του εκπαιδευτικού, την αξιολόγηση, την εμπλοκή των επιχειρήσεων στην Εκπαίδευση, τις εξελίξεις στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Το πρώτο μέρος του κειμένου κλείνει με τις ταξικές συνέπειες της αστικής εκπαιδευτικής πολιτικής, που τις ζουν στο πετσί τους οι λαϊκές οικογένειες, ενώ σημειώνονται και προβλήματα που τα ίδια τα αστικά επιτελεία εντοπίζουν, τα παρουσιάζουν όμως αταξικά και ως απάντηση σε αυτά προβάλλουν την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων προσαρμογής της Εκπαίδευσης στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Γι' αυτό και στο ίδιο το κείμενο επισημαίνεται: «Ως Κόμμα θέτουμε την ανάγκη να αντιπαλευτούν στη λαϊκή συνείδηση τα αστικά κριτήρια για την αποδοτικότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Δεν αποτελούν απόδειξη για το αν ικανοποιούνται τα σύγχρονα μορφωτικά λαϊκά δικαιώματα και οι ανάγκες. Δεν αποτιμούν το μορφωτικό και διαπαιδαγωγητικό ρόλο του σχολείου από τη μεριά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των παιδιών τους. Οι αναδιαρθρώσεις αποτελούν απάντηση πάνω σε υπαρκτά προβλήματα στην εξέλιξη της οικονομίας και της εκπαίδευσης, από τη σκοπιά της αστικής τάξης. Ωστόσο, η ουσία του προβλήματος στην Εκπαίδευση δεν είναι άλλη από τον αστικό - ταξικό χαρακτήρα της».

Για τη σχέση οικονομίας και εκπαίδευσης στο σοσιαλισμό

Στο δεύτερο μέρος του κειμένου παρουσιάζονται οι βασικές αρχές του σχολείου των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών. Το πρώτο κεφάλαιο σε αυτό το μέρος αφιερώνεται στην προσφορά του σοσιαλισμού στην Παιδεία με άξονα την ΕΣΣΔ. Οι μεγάλες κατακτήσεις στην Παιδεία, στο έδαφος των νέων σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών κοινωνικών σχέσεων, η εντυπωσιακή αύξηση των ανθρώπων που βρίσκονταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε δομές Εκπαίδευσης, η ταχύτατη γενίκευση της υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με παράλληλη εξάλειψη του αναλφαβητισμού στις μεγαλύτερες ηλικίες, η μεγάλη αύξηση του αριθμού των φοιτητών, οι προσπάθειες εισαγωγής του πολυτεχνισμού, είναι πλευρές που θίγονται στο κείμενο, παράλληλα με προβληματισμούς για αδυναμίες που εντοπίζονται στις τελευταίες δεκαετίες πριν από τις αντεπαναστατικές ανατροπές.
Στη συνέχεια ακολουθεί η ενότητα για την Εκπαίδευση στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, όπου παρουσιάζονται η βασική αντίληψη του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση στη σοσιαλιστική κοινωνία και τα βασικά χαρακτηριστικά της δομής αυτής της Εκπαίδευσης από την Προσχολική Αγωγή έως τις επαγγελματικές σχολές, την Ανώτατη Εκπαίδευση, το δίκτυο περιοδικής επιμόρφωσης όλων των εργαζομένων, το σύστημα Ειδικής Αγωγής κ.τ.λ. Εξετάζεται το σχολείο ως κοινωνική λειτουργία του εργατικού κράτους, θίγονται πλευρές για τη διοίκησή του, το προσωπικό του, τη σύνδεσή του με την κοινωνική παραγωγική ζωή ως οργανική ανάγκη και ουσία της μαθησιακής και παιδαγωγικής πράξης. Εξηγείται η ανάγκη τού να είναι το σχολείο ενιαίο, η ανάγκη για άμεση επέκταση της γενικής εκπαίδευσης με δωδεκάχρονο σχολείο, αναλύεται το πώς εκφράζεται και πώς εφαρμόζεται η οργανική σύνδεση θεωρίας και πράξης στο σχολείο. Παράλληλα, περιλαμβάνεται ένα κεφάλαιο για την προοπτική των αποφοίτων του ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου και αυτό το δεύτερο μέρος του κειμένου κλείνει με την επισήμανση κάποιων βασικών παραμέτρων της λειτουργίας του σχολείουσύμφωνα με την αντίληψη του ΚΚΕ.

Ειδικότερα ζητήματα για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο

Στο τρίτο μέρος του κειμένου παρουσιάζονται ζητήματα ειδικότερα για το γνωστικό, διαπαιδαγωγητικό περιεχόμενο του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται ορισμένα ζητήματα για τη διαδικασία κατάκτησης της γνώσης, δηλαδή τη διδασκαλία και τις αρχές που πρέπει να τη διέπουν με βάση τα στάδια διανοητικής ανάπτυξης του παιδιού, ο αναγκαίος αναπροσανατολισμός του αναλυτικού προγράμματος, καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά του γνωστικού περιεχομένου του Ενιαίου Δωδεκάχρονου Σχολείου. Στα ζητήματα του γνωστικού περιεχομένου δίνονται αναλυτικά βασικές πλευρές της γνώσης που αφορούν τηΓλώσσα, τα Μαθηματικά, τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες. Επίσης, παρουσιάζονται συνοπτικά τα ζητήματα της αισθητικής και της φυσικής αγωγής ως συστατικά στοιχεία της διαπαιδαγώγησης για όλα τα παιδιά, ενώ δίνεται απάντηση για το πώς θα αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες στο σχολείο. Θίγονται επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της μορφής του σχολικού μαθήματος, προϋποθέσεις για τον ίδιο το χώρο του σχολείου και την αίθουσα - τάξη, ζητήματα ομαδικών εργασιών. Συμπυκνώνεται στο τέλος του τρίτου μέρους ο ρόλος του σχολείου στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση και θίγονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό, την εφαρμογή και τον έλεγχο της διαπαιδαγωγητικής και μαθησιακής εργασίας, όπου εμπεριέχονται θέματα συμμετοχής και ευθύνης των μαθητών, θέματα κανόνων και οργάνωσης του σχολείου.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget