01/18/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Παναττική συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων την Τρίτη στις 19 Γενάρη, στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ..
Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ καταγγέλλουν την κυβέρνηση που ετοιμάζεται να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση, μετά τις ανατροπές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση, μετά τις μεγάλες αντιλαϊκές ανατροπές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεσμοθέτησαν και εφάρμοσαν με τα μέτρα των δύο πρώτων μνημονίων.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια τρομοκρατικά επιχειρήματα των προηγούμενων, όσον αφορά τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Δεν περιέχει καμιά αναφορά στη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών των ταμείων, που ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ περίπου. Κι ακόμα επικυρώνει και θωρακίζει με νόμο τις μέχρι τώρα περικοπές των συντάξεων και των δώρων.
Το σχέδιο αποτελεί ταφόπλακα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, αφού βασικός στόχος είναι η απόσυρση του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότηση του συστήματος. Γι' αυτό έχει τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Μερικά από τα κύρια σημεία της κυβερνητικής πρότασης στοχεύουν στα εξής:
  1. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση όλο τον εργασιακό βίο και η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης που θα σημάνει την άμεση μείωση των συντάξεων.
  2. Αυτό θα ισχύσει και για τους σημερινούς συνταξιούχους από το 2018 και μετά, ισοπεδώνοντας τις σημερινές συντάξεις προς τα κάτω.
  3. Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης προσεγγίζει το 62% για 42 χρόνια δουλειάς.
  4. Η κυβέρνηση εγγυάται την κάλυψη μόνο της "εθνικής" σύνταξης των 384 ευρώ.
  5. Μπαίνει σε εφαρμογή η σταδιακή μέχρι το 2019 κατάργηση του ΕΚΑΣ, σφαγιάζονται τα εφ’ άπαξ και άλλες παροχές.
  6. Για τους αυτοαπασχολούμενους ορίζεται υποχρεωτική μηνιαία εισφορά ποσοστού 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος.
  7. Ενοποιούνται τα ταμεία σε ένα, που κληρονομεί από ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ έλλειμμα 2,7 δισ. ευρώ με προοπτική τη μείωση των συντάξεων.
  8. Στις επικουρικές επιβάλλεται αύξηση των εισφορών των εργαζομένων κατά 0,5% και των εργοδοτών κατά 1% για τρία χρόνια. Όμως το ποσό της σύνταξης θα εξαρτιέται κάθε φορά από τα διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού του ενιαίου επικουρικού ταμείου.
Η κυβέρνηση με ψέματα προσπαθεί να πείσει ότι οι ανατροπές θα σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα και θα εξασφαλίσουν τις συντάξεις των επόμενων γενεών. Προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπαράθεση ανάμεσα στους παλιούς και νέους, κοινωνικό αυτοματισμό, διαίρει και βασίλευε.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων
Τα σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν
Μια πρώτη απάντηση πήρε με τη μαζική συγκέντρωση στις 8 Γενάρη στο Υπουργείο Εργασίας και την αγωνιστική παράσταση μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ΣΕΑ οργανώνει παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 19 Γενάρη, στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ.. Βγαίνουμε όλοι στους δρόμους.
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:
  • Ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων με όλα όσα έχουν αφαιρέσει διαχρονικά κράτος και πλουτοκρατία.
  • Επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2009 της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κάτω τα χέρια από το ΕΚΑΣ και τις επικουρικές.
  • Η υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και των δομών της δημόσιας
    Υγείας μπαίνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα μας».

Να επεκταθεί σε όλο το χώρο του «κέντρου» το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς», για να συμπεριλάβει το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, προτείνει ο Ευάγγ. Βενιζέλος, την ώρα που έχει «ανάψει» για τα καλά η συζήτηση για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. 
«Ο κοινός παρονομαστής της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατικής Παράταξης δεν αυτοπεριορίζεται στην ''κεντροαριστερά'' που εμφανίζεται ως μετριοπαθής αριστερά και αφήνει ελεύθερο χώρο στη λεγόμενη 'κεντροδεξιά', αλλά επεκτείνεται σε όλο το χώρο του κέντρου», αναφέρει σε άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα.
«Το κέντρο είναι εξ ορισμού προοδευτικό και εκφράζει τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες και τη σοσιαλδημοκρατία που ταυτίζεται αξιακά με τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό και φιλελεύθερο σοσιαλισμό και εκφράζει τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις κάθε κοινωνίας», προσθέτει, θεωρώντας προφανώς ότι αυτός είναι ο πιο προσφιλής τρόπος για να ξανακερδίσει η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία την εμπιστοσύνη ισχυρών τμημάτων του κεφαλαίου.
Αναφερόμενος στην Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις), επισημαίνει ότι δεν αρκεί να ολοκληρωθεί θεσμικά. «Δεν αρκεί συνεπώς η αναπαραγωγή των εσωτερικών συσχετισμών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τη φιλική σύμπραξη ορισμένων κινήσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, «το λιγότερο που χρειάζεται ως πρώτο βήμα με δυναμική είναι η κοινή πορεία με το Ποτάμι, αρχίζοντας από την παρουσία στη Βουλή, μαζί με την ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων προσώπων και κινήσεων του ευρύτατου αυτού, αλλά και αξιακά προσδιορισμένου χώρου». Επίσης, «και η Ένωση Κεντρώων που έχει κοινοβουλευτική παρουσία και ευθύνη πρέπει να κληθεί να μετάσχει στις συζητήσεις, τις κοινές πρωτοβουλίες, τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αντίληψης. Και ας τοποθετηθεί».
ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ


Στη συζήτηση για την "ετήσια έκθεση για την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ" στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα τα εξής:
«Παραπλάνηση, ανησυχία και ένα βασικό ψέμα περιέχει η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα.
Παραπλάνηση για δήθεν ισότιμο ανταγωνισμό που όμως οδηγεί πάντα στην κυριαρχία των μονοπωλίων.
Ανησυχία για τον ανταγωνισμό με Ρωσία, Κίνα, ιδιαίτερα με ΗΠΑ: Στην ψηφιακή οικονομία με τις διαδικτυακές πωλήσεις χωρίς σύνορα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στα μέσα ενημέρωσης. Στα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα ενόψει της Διατλαντικής Συμφωνίας. Στην ενέργεια όπου η ανταγωνιστικότητα σημαίνει πολέμους και προσφυγιά.
Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις μειώνονται σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, όχι όμως και στις τράπεζες που την ανακεφαλαιοποίησή τους πληρώνει ο λαός όπως και τις νόμιμες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου παρά την ψευτοκριτική φορολογικών παραδείσων.
Και το ψέμα: η απόκρυψη της προϋπόθεσης της ανταγωνιστικότητας, η μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους. Αυτό θα εξασφαλίζουν αυτόματα τα εθνικά συμβούλια ανταγωνιστικότητας μαζί με ΕΕ και κυβερνήσεις.
Δεν υπάρχει κακή και καλή ανταγωνιστικότητα. Σημαίνει πάντα λαϊκές θυσίες στην οικονομία της αγοράς, τον καπιταλισμό. Ο λαός αντί να την υπηρετεί, να της κηρύξει τον πόλεμο, για τη δική του εξουσία».


Με τις ψήφους της συγκυβέρνησης, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου «Κύρωση των διορθωτικών τροποποιήσεων της Σύμβασης Έκδοσης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Καναδά δι’ ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων», με το οποίο διευκολύνεται η διαδικασία έκδοσης ατόμων στον Καναδά. Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών».
Ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει στο σύνολο και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου, ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι οι διορθώσεις της σύμβασης επί της ουσίας δεν αλλάζουν το αντιδραστικό περιεχόμενο της σύμβασης.
Ενδεικτικά ο Μ. Συντυχάκης ανέφερε ότι οι διορθωτικές τροποποιήσεις δίνουν τη δυνατότητα να εκδίδονται όχι μόνο Καναδοί υπήκοοι, αλλά και Έλληνες και υπήκοοι άλλων κρατών, κατεβάζει πολύ χαμηλά τα όρια της ποινής που προβλέπεται ως προϋπόθεση της έκδοσης, δεν καθορίζει ποιος και με ποιον τρόπο θα αξιολογεί τα κριτήρια για την έκδοση, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα αυτός που εκδόθηκε να δικαστεί στον Καναδά για πράξεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί.

Την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΑΠ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου με σημερινές δηλώσεις του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή», τονίζει η ΠΑΣΥ
Σε ανακοίνωσή της (παρακάτω επισυνάπτεται σε μορφή PDF), επισημαίνει ότι ο υπουργός «παραδέχθηκε τη μεγάλη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους, αλλά επανέλαβε τα χιλιοειπωμένα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως προς το ύψος τους.
Η πραγματική επιβάρυνση για ένα αγροτικό νοικοκυριό, όπου εργάζονται ο άνδρας και η σύζυγός του κι έχουν καθαρό εισόδημα έως 10.000 ευρώ το χρόνο, το συνολικό ποσό για φόρο και Ασφάλιση που θα κληθεί να πληρώσει, θα ξεκινήσει από τα 5.400 ευρώ το 2016, θα ανεβεί στα 7.613 ευρώ το 2017, στα 7.951 ευρώ το 2018 και θα φτάσει στα 8.288,5 ευρώ το 2019!
Τα 3,5 δισ. ευρώ τα οποία ισχυρίσθηκε ότι πάνε γενικά στους αγρότες, τα καρπώνονται οι λίγοι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες και όχι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών που παίρνουν τα κουτσουρεμένα ψίχουλα των ενισχύσεων της ΚΑΠ, η οποία, μαζί με την κυβερνητική φοροληστεία σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό στην οποία έχουν συμφωνήσει και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.
Στα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης απαντάμε:
Καμιά συναίνεση και ανοχή στη σφαγή.
Αγώνας ενάντια στην ΕΕ, στην ΚΑΠ, στους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση, που με εργαλείο την ΚΑΠ επιδιώκουν το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική. Αύξηση των συντάξεων, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο Υγείας.
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Όλοι στον αγώνα ! Όλοι στα μπλόκα!».


Τουρκία - Γερμανία δηλώνουν έτοιμες να ενισχύσουν την κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας, αλλά και για το μεταναστευτικό

Στις 22 Γενάρη, η Μέρκελ υποδέχεται τον Νταβούτογλου στο Βερολίνο

Το νέο μακελειό στην Τουρκία, αυτήν τη φορά σε μια από τις πιο πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στο Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά, σημειώθηκε σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως επιταχύνονταν οι διεργασίες για την κλιμάκωση των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή, στο όνομα της καταπολέμησης του «Ισλαμικού Κράτους». Σε μια περίοδο που η ίδια η Τουρκία υψώνει τους τόνους, υπερασπιζόμενη με κάθε τρόπο τη δική της «αντι-τρομοκρατική δράση», εκτός αλλά και εντός των συνόρων της, με στόχο «την υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και την ασφάλειά της», όπως εξηγεί με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση.

Οπως έγινε και μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση του περασμένου Ιούλη στη Σουρούτς, αλλά και μετά το «λουτρό αίματος» του Οκτώβρη στην Αγκυρα (όπου σκοτώθηκαν πάνω από 32 και 100 άνθρωποι, αντίστοιχα), η κυβέρνηση του AKP συνέχισε με νέα ορμή τις στρατιωτικές της επιθέσεις κατά των «τρομοκρατών». Επιθέσεις βέβαια τις οποίες η τουρκική ηγεσία επιλέγει να εστιάζει στην εξουδετέρωση του ΡΚΚ, ειδικά μετά την ανοιχτή έκκληση για αυτονομία νοτιοανατολικών επαρχιών της που απευθύνουν πλέον πολλές φιλοκουρδικές οργανώσεις, όπως και το HDP, τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι οι δέκα άνθρωποι που σκοτώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Τρίτη ήταν όλοι τους Γερμανοί τουρίστες, ξεκίνησε μια νέα συζήτηση ως προς το μέγεθος που αποκτά πλέον η απειλή «Ισλαμικό Κράτος». Οπως και στο Παρίσι τον Νοέμβρη χτυπήθηκαν πολυσύχναστα μέρη, με στόχο να προκληθούν πολλοί νεκροί.

Μάλιστα, αρκετοί αναρωτήθηκαν αν ήταν τυχαίο το ότι όλα τα θύματα ήταν Γερμανοί (αρχικά υπήρχε μια πληροφορία και για έναν πολίτη του Περού, ωστόσο στην πορεία αποδείχτηκε ότι η μια γυναίκα από το Περού συγκαταλέγεται στους 15 τραυματίες και έχει διαφύγει τον κίνδυνο). Παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο της σκόπιμης ενέργειας κατά πολιτών της, οι εξελίξεις συνέβαλαν στο να αξιοποιήσει τη σφαγή, για να διεκδικήσει πιο διευρυμένο ρόλο στις εξελίξεις που «τρέχουν» στη Μέση Ανατολή, και σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Αρπαξαν» την ευκαιρία

Η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, έκανε δηλώσεις ενδεικτικές των προθέσεων της χώρας της να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην «αντι-τρομοκρατική εκστρατεία» (ορισμένοι αναλυτές μάλιστα αναρωτήθηκαν / προέτρεψαν στη συνέχεια να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες όπως αυτές που πήρε ο Φρ. Ολάντ μετά τα «χτυπήματα» στο Παρίσι, οργανώνοντας προσωπικές συναντήσεις για την επέκταση των βομβαρδισμών στη Μέση Ανατολή και την «αντι-τρομοκρατική δράση» στην ίδια τη Δύση).

«Χτύπησε (η τρομοκρατία) την Κωνσταντινούπολη. Χτύπησε ήδη Παρίσι, Τυνησία, Αγκυρα. Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό της ξανά. Νιώθουμε πίκρα, αλλά η επίθεση δείχνει ξανά την ανάγκη για αποφασιστική δράση», τόνισε η Μέρκελ. «Η διεθνής τρομοκρατία αλλάζει τα μέρη των επιθέσεων, αλλά ο στόχος της μένει πάντα ίδιος - η ελεύθερη ζωή μας σε μια ελεύθερη κοινωνία», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η νέα επίθεση αναδεικνύει πόσο επιτακτική είναι η ανάληψη σταθερής και αποφασιστικής δράσης ενάντια στην τρομοκρατία.

Συμπτωματικά, μερικές μέρες πριν, η Μπούντσεβερ (σ.σ. οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας) είχε αποφασίσει να παρατείνει κατά (τουλάχιστον) ένα χρόνο ακόμα, την αποστολή μέσα από την οποία εκπαιδεύει τους Κούρδους μαχητές του ιρακινού Κουρδιστάν «Πεσμεργκά». Οταν η απόφαση εγκριθεί και από τη Μπούντεστανγκ (σ.σ. γερμανική Βουλή), θα σημάνει και η ενίσχυση της αποστολής με αύξηση όσων τη στελεχώνουν από 100 σε 150. Επιπλέον, τη γερμανική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή έχει σηματοδοτήσει η απόφαση για αποστολή αναγνωριστικών αεροσκαφών τύπου «Tornado», αεροπλάνων ανεφοδιασμού και μιας φρεγάτας.

Μετά τα προσωπικά συλλυπητήρια που εξέφρασε στη Μέρκελ τηλεφωνικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, έφτασε στην Τουρκία ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για την πορεία των ερευνών. Ακολούθησε η άφιξη στην Τουρκία και ειδικευμένου προσωπικού της γερμανικής αστυνομίας, επίσης για τον εντοπισμό των ενόχων.

Επιπλέον, η νέα αυτή ώθηση που δίνουν οι εξελίξεις στη γερμανο-τουρκική συνεργασία πιθανώς εκφραστεί και στη δράση τους για την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών», ειδικά μετά τα στοιχεία που - σύμφωνα τουλάχιστον με τις τουρκικές αρχές - ο βομβιστής αυτοκτονίας της Κωνσταντινούπολης ήταν ένας 28χρονος Σύρος, γεννημένος στη Σαουδική Αραβία, μέλος του «ΙΚ», που πέρασε τα σύνορα με τη Συρία και έφτασε στην Τουρκία υποβάλλοντας αίτηση για άσυλο. Σε συνδυασμό και με τη νέα πίεση για «αυστηρότερα μέτρα» ελέγχου και επαναπροώθησης των μεταναστών που δέχεται η Μέρκελ, μετά τις μυστηριώδεις επιθέσεις που δέχτηκαν πολλές γυναίκες σε ευρωπαϊκές πόλεις στη διάρκεια των γιορτών, δεν αποκλείεται να δυναμώσει πάλι η συζήτηση που «φούντωσε» στις αρχές Δεκέμβρη, από την οποία εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τα «ανεξέλεγκτα» «εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», τα οποία βέβαια ... τυχαίνει να είναι και εθνικά σύνορα της Ελλάδας, που η Τουρκία συστηματικά αμφισβητεί. Μέσα από την ίδια συζήτηση είναι που, Βερολίνο αλλά και Βρυξέλλες, υπέβαλαν και προτάσεις για «συνδιαχείριση» ουσιαστικά των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάχτηκε και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για «διορισμό Τούρκου αξιωματικού συνδέσμου στη FRONTEX».

Στην παραπάνω κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί και η συνάντηση που, όπως ανακοινώθηκε προχτές το απόγευμα, θα έχει η Μέρκελ με τον Νταβούτογλου στις 22 Γενάρη, ώστε να συνομιλήσουν για θέματα που «βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τη βομβιστική επίθεση της Κωνσταντινούπολης», «συμπεριλαμβανομένων του "αγώνα κατά της τρομοκρατίας" και των τεράστιων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη».

Παρέμβαση όμως δεν έκανε μόνο η Γερμανία, αφού και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται ενωμένοι στη μάχη εναντίον όλων των μορφών τρομοκρατίας». Ακόμα, ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, που προχτές επισκέφτηκε την Αγκυρα, τόνισε τη «ζωτική σημασία μιας ισχυρής βρετανο-τουρκικής συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Επιπλέον, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «θα σκεφτούμε σοβαρά την εποικοδομητική προσφορά της τουρκικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη χρήση των (τουρκικών) αεροπορικών βάσεων».

Ζητούν μεγαλύτερη «επέμβαση»

Τις μέρες που ακολούθησαν τη νέα πολύνεκρη επίθεση, στα τουρκικά ΜΜΕ αναζωπυρώθηκε ξανά η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, το πώς πρέπει να κινηθεί σε Συρία - Ιράκ. «Οι αεροπορικές επιδρομές είναι ακατάλληλες για την αντιμετώπιση του κινδύνου που αποτελεί το ΙΚ», τόνιζε σε κεντρικό της άρθρο η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ», λίγες μόνο ώρες μετά το «χτύπημα». Σε μια ανάλυση που φαίνεται να παροτρύνει σε πιο «δραστική» παρέμβαση, που θα λαμβάνει υπόψιν ειδικά τις κινήσεις αντίπαλων δυνάμεων, αλλά και έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη κινητοποίηση συμμαχικών χωρών, η εφημερίδα θύμιζε ότι «επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του ΙΚ και του χάους (σ.σ. την πολιτική κατάσταση στη Συρία) που γέννησε αυτή την απωθητική οργάνωση. Κάθε ολοκληρωμένο μέτρο απαιτεί συνεργασία, γνώση, και επικέντρωση στα κοινά συμφέροντα... Κανείς δεν μπορεί να περιμένει να προκύψει κάτι χρήσιμο από μια στρατηγική που αγνοεί ότι η Ρωσία και το Ιράν προωθούνται στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ, κρατών που και πρέπει να θεωρηθούν αποτυχημένα κράτη».

Αλλα πάλι ΜΜΕ έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση ότι αποδυνάμωσε τη δράση της κατά του «ΙΚ» και μείωσε τα περιθώρια παρέμβασης και ευελιξίας της στη Συρία με κινήσεις όπως η κατάρριψη του ρωσικού Su-24.

Η αντικυβερνητική «Χουριέτ» αναρωτιόταν ειρωνικά «γιατί η Τουρκία επέλεξε να διευκολύνει τη δουλειά της Ρωσίας και του αλ-Ασαντ καταρρίπτοντας το ρωσικό αεροσκάφος το Νοέμβρη;»

Παράλληλα, ανάγλυφα καταγράφηκαν οι προσδοκίες της τουρκικής αστικής τάξης για πιο ωφέλιμα για την ίδια «παζάρια». Ετσι έγραφε ξανά η «Χουριέτ»: «Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μπορούσε να εμποδίσει μια τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε ξένους σίγουρα θα περιπλέξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ειδικά εν μέσω της κριτικής ότι δεν κάνει αρκετά στον πόλεμο κατά του ΙΚ»

Επιπλέον, θυμίζοντας ότι «η επίθεση ήρθε σε μια περίοδο που Τουρκία και ΕΕ σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες τους για την πρόσφατη συμφωνία για τους πρόσφυγες, απολαμβάνοντας ένα είδος "άνοιξης" στις σχέσεις τους», μεταξύ άλλων κατέληγε: «Φαίνεται ότι η επίθεση της Κωνσταντινούπολης θα οδηγήσει την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους της να ψάξουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και άλλα ζητήματα - "κλειδιά". Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία και οι χώρες της ΕΕ - σε θεσμικό αλλά και διμερές επίπεδο - θα εξετάσουν το ζήτημα μέσα από ευρύτερη σκοπιά, ώστε να αποφύγουν μελλοντικές επιθέσεις όπως αυτές που ήδη έγιναν σε Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο κ.τ.λ.»
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


«Ολα τα πλάνα της ανθρώπινης αντοχής, οι αγωνιστές τα ξεπερνάνε, όταν πιστεύουν και θέλουν. Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για τους κομμουνιστές!».

Μ' αυτή τη φράση πέρασε στην Ιστορία ένας από τους ξεχωριστούς αγωνιστές του επαναστατικού κινήματος, ο καπετάνιος Δημήτρης (Μήτσος) Τατάκης.
Δολοφονήθηκε τη νύχτα 9 προς 10 Γενάρη του 1949, στη Μακρόνησο, πριν καν συμπληρώσει τα 36 χρόνια του, έχοντας, όμως, διανύσει ιστορικά μια εξαιρετικά μεγάλη διαδρομή.
Συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα της ταξικής πάλης, δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με τους ναυτεργάτες, κατέκτησε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους, αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή. Ατσαλώθηκε στις δυσκολίες, στα βασανιστήρια, έφτασε μέχρι του σημείου να διαθέτει την ίδια του τη ζωή για το δίκιο της τάξης του, για τα κομμουνιστικά ιδανικά, για το κόμμα του, το ΚΚΕ.
Ορκος
Το όνομα του Τατάκη έγινε θρύλος, μέτρο για το μπόι των ανθρώπων, ποίημα.
«Απόψε στις σκηνές γονατιστοί
κοιτάζουμε προς στ' άδειο σου τσαντίρι
κι ανάβουν οι λαμπάδες της καρδιάς
στο άγνωστο που σ' έχουν κοιμητήρι.
Και στο λαό μας κάνουμε την προσευχή
Ν' αξιωθούμε τίμιο θάνατο
Και δίνουμε στη μνήμη σου τον όρκο

την πίστη σου να κάνουμε ένα λάβαρο».

(δημοσιεύθηκε το 1992 με υπογραφή Γ. Π. στον «Ριζοσπάστη»)
***
Ο Δημήτρης Τατάκης γεννήθηκε το 1913 στην Ανδρο. Μετά το σχολείο μπάρκαρε αρχικά σαν δόκιμος και στη συνέχεια σαν αξιωματικός καταστρώματος. Εκείνη την περίοδο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μετρούσε ήδη πλούσια πείρα και αγώνες. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρήκε στο εξωτερικό, όπου μετείχε ενεργά στις προσπάθειες για την καλύτερη οργάνωση του αντιφασιστικού, εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, αλλά και την πιο αποτελεσματική οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών στα καράβια. Αρχικά σαν στέλεχος της Ενωσης Ναυτίλων Αξιωματικών και μετά το 1943 σαν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕNO). Πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του συνθήματος της ΟΕΝΟ «τα πλοία εν κινήσει», προσφέρθηκε ως εθελοντής και είχε συμβολή στην οργάνωση της απόβασης στη Νορμανδία. Μαζί με τους άλλους συντρόφους έδωσαν τη μάχη και κατέκτησαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΟΕΝΟ, η οποία προέβλεπε πολύ σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες ζωής, δουλειάς, αμοιβής στα καράβια. Με το τέλος του πολέμου η ΟΕΝΟ βρέθηκε στο στόχαστρο της αστικής βίας και καταστολής, αφού, μεταξύ πολλών άλλων, θεωρούνταν υπεύθυνη από το εφοπλιστικό κεφάλαιο για το ότι, όπως έλεγαν, «το ελληνικόν πλοίον απώλεσε το μοναδικόν του πλεονέκτημα, το χαμηλόν κόστος εκμεταλλεύσεως, που του επέτρεπε να συναγωνίζεται επιτυχώς τας ξένας ναυτιλίας». Οι αγωνιστές της ΟΕΝΟ, εκείνοι που προσέφεραν τα πάντα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, άρχισαν τώρα να φυλακίζονται, να βασανίζονται, να εξορίζονται και να στήνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Το 1945 ο Τατάκης γύρισε στην Ελλάδα με το πλοίο «ΕΛΛΑΣ» για να απολυθεί άμεσα από τις αρχές με τη δικαιολογία ότι δήθεν είχε οργανώσει στάση στο καράβι! Στη συνέχεια, από τη στιγμή που απολύθηκε μέχρι και τη στιγμή που πιάστηκε, σε καθεστώς ημιπαρανομίας, θα αφιερωθεί με συνέπεια και με όλες του τις δυνάμεις στην υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα των ναυτίλων αξιωματικών και γενικότερα όλων των ναυτεργατών.

Ο Δημήτρης Τατάκης
Στις 8 Γενάρη του 1948 το ΚΚΕ τέθηκε και τυπικά εκτός νόμου, με το νόμο 509, ενώ η Ασφάλεια, στις 14 του ίδιου μήνα, έκανε επιδρομή στα γραφεία της ΟΕΝΟ, διαλύοντας ουσιαστικά την οργάνωση και απαγορεύοντας την έκδοση της εφημερίδας της, της «Ναυτεργατικής Φωνής». Πολλά κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη συνελήφθησαν. Δρομολογήθηκε η δίκη της ΟΕΝΟ.

Στο εδώλιο του έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών οδηγήθηκαν τελικά 36 κατηγορούμενοι. Για τους απόντες, γύρω στους 40 - μεταξύ αυτών και ο Τατάκης - η δίκη διαχωρίστηκε. Ολοι κατηγορούνταν πως επιδίωκαν την απόσπαση μέρους της ελληνικής επικράτειας σε όφελος τρίτης χώρας! Ομως, οι Αμπατιέλος, Τιμογιαννάκης, Μπεκάκος, Κολιαράκης, Ορφανός και οι άλλοι σύντροφοι συγκατηγορούμενοι δεν πτοήθηκαν, δεν υπέκυψαν στην τρομοκρατία της έδρας του στρατοδίκη. Αντίθετα, μετέφεραν το αγωνιστικό ήθος του κομμουνιστή και στη δικαστική αίθουσα, μετατρέποντας το εδώλιο του κατηγορουμένου σε κατηγορητήριο κατά της αστικής εξουσίας, υπερασπίζοντας αταλάντευτα το δίκιο των ναυτεργατών και συνολικά της εργατικής τάξης.

Η δίκη - παρωδία κατέληξε με την καταδίκη 10 κομμουνιστών - στελεχών της ΟΕΝΟ σε θάνατο, 8 σε ισόβια και άλλες μικρότερες ποινές.

Την ίδια χρονιά, το 1948, ο Τατάκης πιάστηκε και στάλθηκε εξορία, αρχικά στην Ικαρία και από κει, στις 5 Νοέμβρη 1948, στάλθηκε στις Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών, την περιβόητη ΣΦΑ στο Μακρονήσι.

Με το που πάτησε το πόδι του στη ΣΦΑ δέχτηκε τον πρώτο, συνήθη, κύκλο βασανιστηρίων υποδοχής των νέων κρατουμένων. Ρίχτηκε στον κλωβό της απομόνωσης και μαζί με τους υπόλοιπους «αδήλωτους» συγκρατούμενούς του, πέρασε μια σειρά βασανιστηρίων, δίχως όμως να υποκύψει στη βία και στον εκβιασμό της δήλωσης.

Στις 14 Μάη 1949 μεταφέρθηκε στη Γενική Ασφάλεια της Αθήνας για ανάκριση. Σύντομα, όμως, οι ανακριτές - βασανιστές του αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για «αμετανόητο» κομμουνιστή και ότι δεν επρόκειτο να λυγίσει μπροστά στην ανάκριση. Ετσι αποφάσισαν να τον στείλουν και πάλι στη Μακρόνησο για περαιτέρω ...«αναμόρφωση».

Τριάντα τρία μερόνυχτα

Οταν στις 8 του Ιούνη 1949 έφτασε ξανά στη ΣΦΑ, οι δεσμοφύλακες του επιφύλασσαν ένα ιδιαίτερο μαρτύριο, σχεδιασμένο να τον εξοντώσει, είτε ψυχικά είτε σωματικά: Την ορθοστασία μέχρι θανάτου!

Επρόκειτο για ένα ιδιότυπο και ταυτόχρονα διεστραμμένα απάνθρωπο βασανιστήριο: Ο κρατούμενος ριχνόταν αρχικά στη θάλασσα φορτωμένος με όλα τα πράγματα ως το λαιμό. Κατόπιν, και αφού μουσκευόταν μέχρι το μεδούλι, στηνόταν όρθιος, ακίνητος και αμίλητος, με δύο φρουρούς να τον επιτηρούν μέρα - νύχτα, μην επιτρέποντάς του να καθίσει ούτε στιγμή ή να μιλήσει με κανέναν. Μόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού του επιτρεπόταν να καθίσει, και αυτό μόλις 5 λεπτά, αυστηρά, με το ρολόι.

Ταυτόχρονα με τη σωματική κόπωση, ο κρατούμενος έπρεπε να δέχεται βουβά και όλες τις προκλήσεις, τους εξευτελισμούς, τις ύβρεις των δεσμοφυλάκων - βασανιστών του.

Το όλο μαρτύριο λάμβανε χώρα πάνω σε έναν βράχο, στην παραλιακή ακτή της ΣΦΑ, μπροστά στις σκηνές των χιλιάδων κρατουμένων της Μακρονήσου. Και αυτό, γιατί το «σπάσιμο» του αγωνιστή έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε κοινή θέα, «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν» όλων. Κάθε ατομικό «σπάσιμο» στόχευε στο να αποτελέσει χτύπημα, να προκαλέσει ρήγμα στην αγωνιστική διάθεση και ηθικό του συνόλου.

Ο χρόνος περνούσε, αλλά ο «καπετάνιος» δε λύγιζε. Οι κρατούμενοι αντλούσαν κουράγιο και οι βασανιστές του Μακρονησιού έχαναν την υπομονή τους.

-- Βάζεις στοίχημα, Τατάκη, πως θα υπογράψεις δήλωση; τον ρώτησε ο βασανιστής Κοθράς μετά από μια βδομάδα μαρτυρίου.

-- Οχι, Κοθρά, του απαντάει. Δεν βάζω στοίχημα. Γιατί είσαι φτωχός και σε λυπάμαι, θα χάσεις το στοίχημα.

Και οι μέρες έρχονται και παρέρχονται η μία μετά την άλλη, οι πόνοι γίνονται αβάσταχτοι, οι παραισθήσεις μόνιμος σύντροφος, γύρω από τους αστραγάλους σχηματίζονται δακτύλιοι από αίμα. Ο Τατάκης τραβούσε πια για το 20ήμερο. Η ψυχή παλεύει με το σώμα, τους πόνους και την κόπωση του μαρτυρίου. 30ή, 31η, 32η, 33η μέρα. Η επίσημη γνώμη των γιατρών της ΣΦΑ ήταν πως κανείς δεν μπορούσε να υπερβεί εκ φύσεως τις 12-15 μέρες ενός τέτοιου μαρτυρίου. Και όμως, ο Τατάκης έμεινε όρθιος 33 ολόκληρες μέρες και νύχτες. Δεν έσπασε. Δεν υπέγραψε.

Οταν οι δήμιοί του τον ρώτησαν «γιατί το έκανες αυτό, Τατάκη;» εκείνος απάντησε:

«Το έκαμα για να αποδείξω πως όλα τα πλάνα της ανθρώπινης αντοχής, οι αγωνιστές τα ξεπερνάνε, όταν πιστεύουν και θέλουν. Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για τους κομμουνιστές!».

Αφού ο ταξικός εχθρός δεν κατάφερε να τον εξοντώσει ηθικά, ψυχικά και ιδεολογικά, έπρεπε να τον εξοντώσει βιολογικά. Ο «καπετάνιος» οδηγήθηκε στον κλωβό της απομόνωσης με άλλους 20 συντρόφους του. Εκεί, στις 9 Γενάρη 1949, οι αλφαμίτες επιχείρησαν σχεδιασμένη δολοφονική επίθεση, οπλισμένοι με μπαμπού, λοστούς και σίδερα. Και αφού βασάνισαν άγρια τον Τατάκη επί ώρες, τον άφησαν μισοπεθαμένο να τον αποτελειώσουν τα τραύματά του. Το ξημέρωμα τον βρήκε νεκρό.

Μια πελώρια δρυς

«Η απουσία του Μήτσου (σ.σ. του Δ. Τατάκη) κράτησε τη βραδιά εκείνη αρκετή ώρα. Από μια σχισμή του αντίσκηνου, κοιτάζω προς το φυλάκιο και αφουγκράζομαι. Το ούρλιασμα των βασανιστών, σα να ξεχωρίζει μέσα από το βουνό, τον αγέρα και το βογκητό της θάλασσας, που ξέσπαγε στο βράχο της απομόνωσης.

Σε μια στιγμή φάνηκαν να κινούνται δύο σκιές από το φυλάκιο προς την απομόνωση. Οσο πλησιάζουν, ξεχωρίζουν καλύτερα. Ο Μήτσος μπροστά ξυπόλυτος, κρατούσε τη μέση του και δύσκολα περπατούσε. Από κοντά ο αλφαμίτης, που συνέχεια τον κτυπούσε με την κάννη του όπλου.

Μπήκαν στον κλωβό. Τώρα δε διακρίνω τίποτα. Ενας βόγκος σαν να 'ρχεται από πολύ βαθιά. Περασμένα μεσάνυχτα, ο βόγκος σβήνει σιγά - σιγά. Υστερα από λίγο ακούγονται ποδοβολητά προς το μέρος της σκηνής του.

Τον παίρνουν, ο Μήτσος ήταν νεκρός. Αφησε την τελευταία του πνοή με το ΟΧΙ στα χείλη, το ΟΧΙ που μας είχε απομείνει, το μοναδικό όπλο πάλης, ενάντια στην κτηνωδία και τις φρικαλεότητες του φασισμού. Υψώθηκε ο Τατάκης σαν μια πελώρια δρυς και σκέπασε το νησί μας.

Πρωί - πρωί κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα: ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ».

(Μαρτυρία του Γιάννη Παλαβού για τον Δημήτρη Τατάκη)


Με αυτό το τεύχος, η ΚΟΜΕΠ συμπληρώνει 95 χρόνια από την πρώτη έκδοσή της, το Γενάρη του 1921. Ως θεωρητικό και πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΚΟΜΕΠ ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια την πολυκύμαντη πορεία του Κόμματος, ενώ στο περιεχόμενό της την τελευταία 25ετία αντανακλάται και η πορεία αποκατάστασης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος. Το επόμενο διάστημα, η ΚΟΜΕΠ φιλοδοξεί να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης του Κόμματος, στην προσπάθεια απόσπασης πρωτοπόρων εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων από το άρμα της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής.

Οσον αφορά, τώρα, την πολιτική επικαιρότητα, μετά τα τρία μνημόνια, τα δύο πακέτα προαπαιτούμενων και την πλειάδα εφαρμοστικών νόμων που εξειδικεύουν τα παραπάνω, ήρθε η σειρά του Ασφαλιστικού, σε πρώτη φάση, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν τα «κόκκινα δάνεια» και οι αλλαγές στα Εργασιακά. Σε διεθνές επίπεδο, το «κουβάρι» των αντιμαχόμενων αστικών επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας και η προσπάθεια διευθέτησής τους με στρατιωτικά μέσα εγκυμονεί κινδύνους γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Αναδιαρθρώσεις στο φόντο της κρίσης

Το νέο έτος αποτελεί το όγδοο έτος στο οποίο η ελληνική καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται - με εξαίρεση μια πολύ σύντομη φάση σχετικής σταθεροποίησης - στη φάση της κρίσης. Οι δυσκολίες περάσματος σε φάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την πολύπλευρη νομοθετική παρέμβαση του αστικού κράτους και την αντίστοιχη καθοδήγηση και βοήθεια από τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις στην κατεύθυνση δημιουργίας «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος».

Χαρακτηριστικά είναι τα εγκώμια του μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον (ο οποίος έχει ήδη επενδύσει σημαντικό κεφάλαιο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο) στον Αλ. Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «επιδέξιο πολιτικό αρχηγό».

Την ίδια στιγμή, ο Τ. Πόλσον εξέφρασε την ετοιμότητά του να επενδύσει κι άλλα κεφάλαια στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς». Αυτές τις μεταρρυθμίσεις - τόσο των δικών του όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - διαφημίζει άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους καπιταλιστές ανά τον κόσμο (π.χ. στο Φόρουμ «Επενδύστε στην Ελλάδα» που έλαβε χώρα το Δεκέμβρη στη Ν. Υόρκη).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα παρουσιάσει μάλιστα και επίσημα το Μάρτη του 2016 το γενικό σχέδιο κρατικής υποβοήθησης της ασθμαίνουσας ακόμα - ελέω κρίσης - καπιταλιστικής δραστηριότητας, το οποίο βαφτίζει κατ' ευφημισμό «νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης». Το πιο χαρακτηριστικό κείμενο που προδιαγράφει την κατεύθυνση αυτού του «νέου μοντέλου», έρχεται από τους κυρίως ενδιαφερόμενους, από τον ΣΕΒ, ο οποίος κατέθεσε «πακέτο προτάσεων» προς την κυβέρνηση ζητώντας νέες φοροαπαλλαγές, την άρση «αντικινήτρων», πρόσθετα εργαλεία κρατικής ενίσχυσής τους κ.ά.

Ηδη στελέχη της κυβέρνησης (π.χ. ο Τρ. Αλεξιάδης και η Θ. Τζάκρη) υποστηρίζουν ανοιχτά τέτοιες προτάσεις. Δε θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι και αλλιώς, αφού το καπιταλιστικό κέρδος αποτελεί, σύμφωνα με μια ωραία έκφραση του Μαρξ, «το ζωογόνο πυρ της καπιταλιστικής παραγωγής». Ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε, επίσης, ότι από τον επόμενο Σεπτέμβρη ετοιμάζει με τον Ν. Φίλη την εισαγωγή στα σχολεία μαθήματος Φορολογικής Συνείδησης... κάνοντας τις παλιότερες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του «δεν πληρώνω» να μοιάζουν με κακόγουστο αστείο...

Την ίδια στιγμή, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσόγονος και Κούλογλου, διαισθανόμενοι σε μικρότερο βαθμό την πίεση των προπαγανδιστικών αναγκών εντός της χώρας, δήλωσαν ότι πολλά από αυτά που ζητά η τρόικα «έπρεπε να τα κάνουμε μόνοι μας». Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι μετά από ένα έτος σφοδρότατης αντιλαϊκής επίθεσης προς όφελος του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος να νεκραναστήσει προπαγανδιστικά τη χίμαιρα της φιλολαϊκής κυβερνητικής διαχείρισης του καπιταλισμού, την οποία δήθεν σηματοδοτούν οι κυβερνητικές αλλαγές σε Πορτογαλία και Ισπανία, με τη νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας να δηλώνει ανοιχτά ότι θα σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της χώρας και θα κινηθεί εντός του πλαισίου του καπιταλισμού και της ΕΕ.

Ιδιαίτερο συστατικό στοιχείο αυτής της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» φαίνεται ότι θα αποτελέσει η λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», με τις σχετικές αναφορές να πολλαπλασιάζονται το προηγούμενο διάστημα (Αντωνοπούλου, Χαρίτση, Σταθάκης κ.λπ.). Με αυτήν, η αστική τάξη πετυχαίνει «μ' ένα σμπάρο... πολλά τρυγόνια». Καταρχάς, αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο επιδίωξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε περιόδους υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας. Κατά δεύτερο, με αυτήν η κυβέρνηση προβάλλει ως προοπτική για τους ανέργους τη μετατροπή τους σε επιχειρηματίες. Κατά τρίτον, αποτελεί τρόπο διαχείρισης των πολύ υψηλών επιπέδων ανεργίας και, τέλος, αποτελεί όχημα ελάφρυνσης του κράτους και ιδιωτικοποίησης - και μάλιστα με το μανδύα της «κοινωνικής οικονομίας» - μιας σειράς πλευρών Πρόνοιας που βρίσκονται ακόμα στην ευθύνη του. Με βάση τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό γιατί η ίδια η Στρατηγική 2020 της ΕΕ αναφέρει ότι πρέπει «να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης των επιχειρήσεων σε εργαζόμενους», ενώ καλεί και σε συγκεκριμένη στήριξη από ειδικό κονδύλι του προϋπολογισμού.

Οπως όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την καπιταλιστική οικονομία, έτσι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επικαλείται για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής υπαρκτά φαινόμενα, τα οποία όμως αποκόβει τόσο από τη μεταξύ τους αλληλεξάρτηση όσο και - κυρίως - από την καπιταλιστική μήτρα που τα γεννά. Ετσι, προβάλλει την επιδείνωση στη σχέση συνταξιούχων - εργαζομένων, το λεγόμενο δημογραφικό πρόβλημα και την επακόλουθη συρρίκνωση των αποθεματικών των Ταμείων, αποσιωπώντας ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ανεργίας, της αδήλωτης - ανασφάλιστης εργασίας και της πολύμορφης αξιοποίησης των αποθεματικών των Ταμείων προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αλήθεια, όλα αυτά τα φαινόμενα δεν απορρέουν από την καπιταλιστική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, δεν απορρέουν από τον άναρχο χαρακτήρα της ανάπτυξης με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος;

Καθήκον των κομμουνιστών είναι ακριβώς να αναδείξουν αυτήν τη σύνδεση, να συμβάλουν - όσο περνά από το χέρι τους - ώστε ο λαός να μην «κόψει και ράψει» τη ζωή του στα μέτρα των αναγκαιοτήτων της καπιταλιστικής κερδοφορίας, να εκπαιδεύουν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στη σύγκρουση με το κεφάλαιο, να παρεμβαίνουν με τρόπο (ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, αιτήματα, μορφές πάλης) που διευκολύνει την ανάπτυξη της εργατικής πολιτικής συνείδησης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αναδεικνύοντας από τη μία την αντίφαση ανάμεσα στις σημερινές δυνατότητες για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, που αποτελούν τροχοπέδη σε αυτήν, και από την άλλη τη δυνατότητα και αναγκαιότητα άρσης αυτής της αντίφασης μέσω της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού.

Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Αντίστοιχο χαρακτήρα έχει η παρέμβαση των κομμουνιστών και στο ζήτημα του πολέμου. Η επιτακτικότητα της ανάδειξης του πολέμου ως απόρροια των αντίπαλων καπιταλιστικών επιδιώξεων και ως συνέχεια της αστικής πολιτικής της περιόδου της «ειρήνης» αυξάνεται στις περιοχές όπου απειλούνται ή βρίσκονται κοντά σε εστίες πολέμου, από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία και τη Λιβύη. Σε αυτό συμβάλλει και η ανάδειξη της πορείας των εξελίξεων με σημείο στροφής τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», από την πυροδότηση της οποίας συμπληρώθηκαν το Δεκέμβρη 5 χρόνια. Το άπλωμα αυτών των σχεδιασμών σε πολλά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου (Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβύη, Υεμένη, Συρία), σε συνδυασμό με την αντιπαράθεση στο εσωτερικό των αστικών τάξεων αυτών των κρατών, αποτέλεσαν το θερμοκήπιο της σημερινής εκρηκτικής κατάστασης στην περιοχή. Για άλλη μια φορά (το ίδιο συνέβη και παλιότερα στην «Ανοιξη της Πράγας», όπως και πιο πρόσφατα στην «Ανοιξη των πορτοκαλί επαναστάσεων») επαληθεύτηκε ότι όταν οι λαοί ακούν τα καπιταλιστικά κράτη να κάνουν λόγο για «Ανοιξη», πρέπει να ετοιμάζονται για... βαρυχειμωνιά!

Προϊόν αυτής της «Ανοιξης» αποτελεί και η δημιουργία και γιγάντωση - με τις ευλογίες και την ανοιχτή στήριξη των δυτικών εμπνευστών της - του ισλαμικού φονταμενταλισμού, με πιο εμβληματική μορφή αυτή του λεγόμενου ISIS. Αλλωστε, οι ΗΠΑ και τα πιο ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη έχουν συσσωρευμένη εμπειρία στη δημιουργία και αξιοποίηση αντίστοιχων θρησκευτικών ομάδων, από τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» παλιότερα στην Αίγυπτο μέχρι τους «Μουτζαχεντίν» στο Αφγανιστάν. Αλήθεια, μετά από μια 15ετία, δεν είναι καθαρό ποιος ωφελήθηκε από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001 και από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του Μπιν Λάντεν»; Αντίστοιχα, δεν είναι φανερό ποιος ωφελείται σήμερα από τρομοκρατικά χτυπήματα σαν αυτό που έγινε πρόσφατα στο Παρίσι;

Η πολεμική διευθέτηση των αντικρουόμενων καπιταλιστικών επιδιώξεων - κυρίως στη Συρία - αποτελεί την αιτία και του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εμπόλεμες περιοχές. Οι αστικές επιδιώξεις κρύβονται πίσω και από τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη. Βασικό συστατικό στοιχείο αυτής της διαχείρισης αποτελεί ο κυνικός διαχωρισμός τους σε αξιοποιήσιμους και μη αξιοποιήσιμους από το κεφάλαιο, το κυριολεκτικό ξεδιάλεγμά τους στα λεγόμενα hot spots. Ταυτόχρονα, η αντικατάσταση της FRONTEX από το νέο σώμα της Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής (με αρμοδιότητες που προσιδιάζουν σε ένα είδος «ευρωστρατού») δημιουργεί τη δυνατότητα παρέμβασης σε «συνοριακές» περιοχές της ΕΕ, όπως τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας - με δυνατότητα μάλιστα συνεργασίας και τρίτων μελών, όπως η Τουρκία - χωρίς άδεια από τα κράτη - μέλη.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να παρέμβει στις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος της ελληνικής αστικής τάξης, φορώντας το μανδύα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας στην περιοχή». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπερψήφισε την ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ, που αποτελεί τη θεσμική «ομπρέλα» της στρατιωτικής επέμβασης των κρατών - μελών· δηλώνει ετοιμότητα παραχώρησης των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων προς όφελος των στρατιωτικών επεμβάσεων στην περιοχή, έχει αποστείλει δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναβαθμίζει τη στρατιωτική και πολιτική της συνεργασία με το Ισραήλ. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος ανέφερε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα: «Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, έχετε γίνει πλέον σημαία της σημερινής δημοκρατίας. Κάνατε ακριβώς αυτό το οποίο χρειαζόταν ο λαός και όχι αυτό που ήθελε...». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας ανοίγει το ζήτημα της στράτευσης των γυναικών και της δημιουργίας στρατιωτικών σχολείων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑίος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας επισκέπτεται το Στρατηγείο Αμεσης Ανάπτυξης Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικό των ελατηρίων της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας - όπως και οποιουδήποτε άλλου καπιταλιστικού κράτους - είναι το περιεχόμενο της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τις αστικές τάξεις αυτών των κρατών, όπως η Ενέργεια, το εμπόριο και η διαμετακόμιση, οι κατασκευές, η ναυτιλία και ο τουρισμός. Επίσης, το μοίρασμα και η αξιοποίηση των εντοπισμένων, αλλά και των υπό διερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή θα βρεθεί στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Γενάρη και της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στο Τελ Αβίβ την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση διερευνά τα περιθώρια συμμαχιών με Ιορδανία, Ιράκ και Λίβανο. Από αυτές τις συμφωνίες αποδεικνύεται ότι η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια ενεργητικής προώθησης των συμφερόντων του εγχώριου κεφαλαίου, σε μια περιοχή όπου έχουν βλέψεις και άλλα - πιο ισχυρά - κεφάλαια.

Οι διεργασίες στο πολιτικό σύστημα

Οι παραπάνω επιδιώξεις της αστικής τάξης στο εσωτερικό και το εξωτερικό τροφοδοτούν και τις εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Το προηγούμενο διάστημα, στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη ΝΔ, οι οποίες αποτελούν «κόμβο» της γενικότερης αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος. Ο πρώτος γύρος των εκλογών έδειξε την κυριαρχία της «γραμμής» που αφήνει τουλάχιστον ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων προς όφελος της επιτυχούς προώθησης των αστικών επιδιώξεων, προς όφελος της συνένωσης του αστικού πολιτικού κόσμου σε μια «γροθιά» απέναντι στο λαό. Ιδιαίτερη πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση ασκεί και η Ενωση Κεντρώων, η οποία ιεραρχεί την επίτευξη ευρύτερων αστικών συναινέσεων (με στόχο τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης ή τουλάχιστον κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - Ενωσης Κεντρώων) ως απαραίτητη προϋπόθεση σταθερότητας και αποτελεσματικότητας της αστικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει - μέσω δηλώσεων κεντρικών του στελεχών - σε «ανοίγματα» προς την Ενωση Κεντρώων, με τον Δ. Μάρδα να δηλώνει ότι πρόκειται για «κόμμα που δεν έχει σχέση με το παρελθόν» και «έχει θέσεις ενδιαφέρουσες» και τον Αλ. Φλαμπουράρη να θαυμάζει την «πολιτική ωριμότητα» του Β. Λεβέντη... Το ΠΑΣΟΚ, με τη σειρά του, πρωτοστατεί στη συνένωση του λεγόμενου «προοδευτικού μεσαίου χώρου» σε ένα ενιαίο σχήμα.

Συνολικά, το αστικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, που απορρέει από την επιτακτικότητα περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου, και στην ανάγκη διατήρησης του ιδιαίτερου ιδεολογικοπολιτικού στίγματος κάθε αστικής πολιτικής δύναμης.

Την ίδια στιγμή, κινητικότητα παρατηρείται και στο χώρο του οπορτουνισμού, αφού ακόμα δεν έχουν κατασταλάξει οι διεργασίες για την κάλυψη του κενού που έχει αφήσει η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αστικό κυβερνητικό κόμμα.

Στη ΛΑΕ εξελίσσεται η αντιπαράθεση για το πολιτικό στίγμα του κόμματος, με μια ομάδα (με βασικό εκφραστή την Ν. Βαλαβάνη) να υποστηρίζει την υιοθέτηση «πιο εφαρμόσιμων» θέσεων, ενώ μια άλλη ομάδα (με βασικό εκφραστή τον Δ. Μπελαντή) προβάλλει όλο και περισσότερο το σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα της ΛΑΕ ως «μεταβατικό πρόγραμμα». Στη βάση αυτή, δημιουργούνται συγκλίσεις και με το υπόλοιπο τμήμα του οπορτουνιστικού φάσματος. Σε αυτό ιδιαίτερα ξεχωρίζει η αύξηση της κινητικότητας - χωρίς προσδοκία ωστόσο άμεσης επίτευξης συμφωνίας - από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ομάδες όπως ο «Εργατικός Αγώνας», ο «Σύλλογος Κορδάτος» και η νεοεμφανιζόμενη «Ενωση Δικαίων», για δημιουργία νέου οπορτουνιστικού πολιτικού φορέα, που θα φέρει μάλιστα στον τίτλο του και το επίθετο «κομμουνιστικό».

Απέναντι στις παραπάνω εξελίξεις, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να προτάξουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση. Μετά από τις δύο απεργίες του Δεκέμβρη, το Ασφαλιστικό έχει ανακηρυχτεί ως αιτία πολέμου από το ΠΑΜΕ, ενώ ήδη έχει προκηρυχτεί απεργία για τη μέρα που θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων έχει αποφασίσει για το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις με ισχυρά μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Η ύλη του τεύχους

Η αρθρογραφία αυτού του τεύχους της ΚΟΜΕΠ, από τη μία, βαθαίνει στα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, ενώ, από την άλλη, περιλαμβάνει υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί στην πορεία προς τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας στις 8 Μάρτη.

  • Το άρθρο, με τίτλο «Η στρατιωτική - πολιτική εξίσωση στη Συρία» αναδεικνύει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της σχετικής πολεμικής σύγκρουσης. Κωδικοποιεί τις εξελίξεις (ποια κράτη παρεμβαίνουν στρατιωτικά στην περιοχή, ποιος είναι ο στρατιωτικός συσχετισμός, ποια η στάση των διάφορων κρατών) και τις οικονομικές - γεωπολιτικές επιδιώξεις των εμπλεκόμενων μερών.
  • Το άρθρο, με τίτλο «Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, στο φόντο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος» αναδεικνύει την ουσία των συγκεκριμένων διεργασιών και τη θέση που έχουν στη συνολική αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.
  • Το άρθρο για το Σύμφωνο Συμβίωσης παρουσιάζει, από τη μία, τις επιδιώξεις και την εξέλιξη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας από την πλευρά του αστικού κράτους και, από την άλλη, τη θέση και τις προτάσεις του ΚΚΕ στο ζήτημα.
  • Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνεται αφιέρωμα στις γυναίκες αγωνίστριες, με τίτλο «Οι αλύγιστες της ταξικής πάλης», που επεξεργάστηκε η επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια, που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό αρχειακό υλικό από τη ζωή των γυναικών στις φυλακές και τις εξορίες.
  • Τέλος, στο άρθρο με τίτλο «Η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο στόχαστρο του κεφαλαίου» αναδεικνύεται ο ταξικός χαρακτήρας του ζητήματος.

Σε αυτό το τεύχος δημοσιεύονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 4.11.2015 έως 4.12.2015. Επίσης, μαζί με το παρόν τεύχος διανέμεται και το Θεματικό Ευρετήριο της αρθρογραφίας της ΚΟΜΕΠ για την περίοδο 2011 - 2015.


Με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», δεκάδες μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής με τα αγροτικά τους οχήματα συγκεντρώθηκαν το  πρωί σήμερα Δευτέρα 18 Γενάρη, στην περιφερειακή οδό Νάουσας - Βέροιας, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού, ξεκινώντας τις κινητοποιήσεις που είχαν αποφασίσει σε πρόσφατη σύσκεψή τους. Την Τετάρτη στις 5 μ.μ. θα γίνει στο χώρο συγκέντρωση με τη συμμετοχή των φορέων της περιοχής.

Σε σχετική τους ανακοίνωση, τονίζουν:

«Πάνε να μας ξεγελάσουν, να μας βάλουν να τσακωνόμαστε μεταξύ μας ή με μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους. Ανταγωνιστής μας δεν είναι ο φτωχός εργάτης-συνταξιούχος που συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημά του από το χωραφάκι του. Δε θα γλιτώσει ο "κατ' επάγγελμα" φτωχός αγρότης από το ξεκλήρισμα και τη φοροληστεία. Δε θα σωθούν οι αγρότες αν περιοριστεί ο αριθμός αυτών που παίρνουν την χρηματοδότηση.

- Αύξησαν το ΦΠΑ στο 23% (λιπάσματα, φάρμακα, ζωοτροφές κ.λπ.).

- Εφαρμόζουν τη φοροληστεία που αποφάσισε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013, που θα φτάσει ο φόρος μέχρι 100% προκαταβολή από το πρώτο ευρώ.

- Έρχονται διορθωμένα εκκαθαριστικά της εφορίας για το εισόδημα του 2014, επιβάλλοντας νέο χαράτσωμα με διπλασιασμό της προκαταβολής (από 27,5% σε 55%).

- Μειώθηκαν οι συντάξεις, αυξάνονται οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη.

- Έχουν συμφωνήσει για τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών για ΟΓΑ.

- Έρχονται τα ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ, νέες περικοπές συντάξεων, άνοιξε ο δρόμος για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και χωραφιών.

- Αδειάζουν την τσέπη μας, μας διώχνουν από τα χωράφια μας, είμαστε αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας, τις καταστροφές και το εμπάργκο.

Όλα αυτά μαζί με την ΚΑΠ που μειώνει τις ενισχύσεις μέχρι 50% ως το 2019, θα οδηγήσουν στο βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων φτωχών αγροτών, στη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Μας στέλνουν στις στρατιές των ανέργων. Είναι αποφασισμένοι να περάσουν τη μνημονιακή καταιγίδα.

Όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι, συντονισμένοι με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Διεκδικούμε:

- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

- Την κατάργηση του εμπάργκο.

- Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ.

- Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποιήσεις ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

- Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

- Να παραμείνουν οι φυτωριούχοι, η δαπάνη πιστοποίησης φυτών να γίνεται με ευθύνη των υπηρεσιών της πολιτείας.

- Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο" συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

- Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

- Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

- Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

- Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων».


Η πείνα και τα βάσανα των κατοίκων της Μαντάγια
 γίνονται στοιχείο της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας
Ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτωπα της Συρίας, ενόψει της έναρξης των συνομιλιών της 25ης Γενάρη στη Γενεύη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, και την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, που αποφασίστηκε πριν από ένα μήνα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με δηλωμένο στόχο τη συγκρότηση μεταβατικής συριακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στη σύνταξη νέου συντάγματος και στη διεξαγωγή εκλογών.

Ωστόσο, αρκετές από τις προϋποθέσεις, που είχε αποφασίσει στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της η λεγόμενη «Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας (απαρτίζεται από ΟΗΕ, Αραβικό Σύνδεσμο, ΕΕ και 17 διεθνείς και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις), δεν τηρούνται.

Συνομιλίες σε «ρευστό» περιβάλλον

Για παράδειγμα, ένα ζήτημα είναι η μη τήρηση εκεχειρίας σε διάφορες ζώνες συγκρούσεων, κυρίως μεταξύ συριακού στρατού και αντικαθεστωτικών ομάδων, πλην των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα», που έτσι κι αλλιώς είναι εκτός της συμφωνίας. Αυτό συμβαίνει σε αρκετές στρατηγικές περιοχές της επαρχίας Λαττάκειας, Ιντίλμπ και του Χαλεπίου, όπου ο συριακός στρατός, με την αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας, εκδιώκει τους αντικαθεστωτικούς ενόπλους. Επιπλέον, ζητούμενο παραμένει η κατάρτιση της περιβόητης «λίστας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που είχε αναλάβει να φτιάξει η Ιορδανία, από την πρώτη κιόλας συνάντηση της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» τον περασμένο Οκτώβρη στη Βιέννη. Η λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία και στην οποία θα έπρεπε να έχουν συμφωνήσει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία και περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία παραμένει άφαντη.

Κάπως έτσι, ένα 10ήμερο περίπου πριν τις συνομιλίες, οι διαπραγματευτικές ομάδες κάθε πλευράς, ετοιμάζονται να πάρουν θέση στο τραπέζι, ενώ στο μεταξύ ξεδιπλώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα τόσο μεταξύ της Ρωσίας και διαφόρων εταίρων των ΗΠΑ (π.χ. Γαλλία), όσο και μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επανέλαβε ότι ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, «δεν έχει ρόλο στο μέλλον της Συρίας» και απαίτησε από το συριακό στρατό και τη ρωσική αεροπορία να σταματήσουν τις βομβιστικές επιχειρήσεις και να άρουν την πολιορκία σε περιοχές όπως η κωμόπολη Μαντάγια και οι μικρότερες επαρχιακές πόλεις Φούα και Καφράγια, που πλήττονται από πολύμηνες ελλείψεις σε τρόφιμα, Ενέργεια και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα ο Ολάντ αποσιώπησε πως προτείνει να συνεχιστούν οι αεροπορικές επιχειρήσεις της γαλλικής, βρετανικής, αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και των συμμάχων τους. Ζήτησε ακόμη να συγκεκριμενοποιηθεί η ημερήσια διάταξη των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών της 25ης του μήνα, επιχειρώντας να προκαταλάβει την ατζέντα των συνομιλιών, για να προωθήσει τους απώτερους στόχους των γαλλικών μονοπωλίων που επιβουλεύονται το σημαντικό ορυκτό πλούτο και τη στρατηγική θέση της Συρίας στους διεθνείς και περιφερειακούς χάρτες Ενέργειας...

Πυροσβεστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, ανέλαβε τις τελευταίες δέκα μέρες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, ο Ιταλο-σουηδός διπλωμάτης Στάφαν ντε Μιστούρα που «περιόδευσε», μεταξύ άλλων, σε Ριάντ, Τεχεράνη, Μόσχα, Δαμασκό, Λονδίνο και Γενεύη.

«Παίζοντας» με το δράμα του συριακού λαού

Στο «κάδρο» αυτών των σχεδιασμών και του ανταγωνισμού των παραπάνω δυνάμεων θα πρέπει κανείς να προσθέσει και την εκμετάλλευση του δράματος των πεινασμένων κατοίκων ορισμένων συριακών κωμοπόλεων, όπως η Μαντάγια, Φούα και Καφράγια από τους ιμπεριαλιστές. Δυτικά συγκροτήματα του Τύπου, για μια ακόμη φορά, συμμετείχαν στον πόλεμο της προπαγάνδας των καπιταλιστών αφεντικών τους, παραποιώντας φωτογραφίες, βίντεο και άλλα «ντοκουμέντα». Σε αυτήν την προσπάθεια, ξέθαψαν φωτογραφίες αρχείου με υποσιτισμένους από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, της Δαμασκού, το 2014, εικόνες παιδιών και ηλικιωμένων που είχαν φωτογραφηθεί πριν από μερικά χρόνια σε καταυλισμούς της Ιορδανίας και του Λιβάνου. Επιστράτευσαν ακόμη και «μαχητές» της οργάνωσης «Ahrar al Sham al-Islamiyya» (που συνεργάζεται με την «Αλ Κάιντα» και έχει καταλάβει μέρος της Μαντάγια) σε ρόλο «κατοίκων» της περιοχής, που διαμαρτύρονταν για την πείνα και την ανέχεια «που τους έχει καταδικάσει το καθεστώς Ασαντ». Το παιχνίδι της προπαγάνδας χόντρυνε τόσο που ανάγκασε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» να αποσύρει, μεσοβδόμαδα, ανάλογη φωτογραφία.

Γεγονός πάντως είναι πως η πείνα σε περιοχές όπως η Μαντάγια είναι υπαρκτή. Αυτό, ωστόσο, που αποσιωπάται είναι πως η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει κατά διαστήματα η συριακή κυβέρνηση και άλλοι φορείς «κατάσχεται» και λεηλατείται από τους ντόπιους «αντικαθεστωτικούς» και μαυραγορίτες και χρυσοπουλιέται στη συνέχεια, κάνοντας απλησίαστες τις τιμές για τον απλό λαό, αφού ένα κιλό ρύζι φτάνει και τα 250 δολάρια!


Εντός των επόμενων ημερών, η κυβέρνηση θα αποστείλει συμπληρωματική πρόταση στους δανειστές για το Ασφαλιστικό με συγκεκριμένα μεγέθη που αφορούν τη χρηματοδότηση του συστήματος και το ύψος εισφορών και συντάξεων. 

Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη που έγινε στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση αναζητά φόρμουλα για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τη μεγάλη αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, που σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας επιφέρει καίρια πλήγματα στο εισόδημά τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει ένα ανώτατο όριο για την καταβολή εισφοράς και φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από την πλευρά της Κομισιόν έγινε γνωστό ότι σύντομα στην Αθήνα θα καταφτάσουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου, ενώ για το Ασφαλιστικό η εκπρόσωπος Τύπου Άνικα Μπράιντχαρτ δήλωσε ότι «εξετάζεται λεπτομερώς» και πως «είναι μέρος της αξιολόγησης». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κουαρτέτο έχει βάλει στο τραπέζι το θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, όπως επίσης και την επιβολή εισοδηματικού κριτηρίου για την απονομή της αποκαλούμενης εθνικής σύνταξης. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες πως οι «θεσμοί» δεν είναι ικανοποιημένοι από το σύνολο της κυβερνητικής πρότασης και ζητούν παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις, προκειμένου να μειωθεί το συνολικό πόσο επί του ΑΕΠ που αποτελεί την κρατική χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού. 

Επικοινωνιακή διαχείριση 


Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η επικοινωνιακή διαχείριση του Ασφαλιστικού και αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συζητηθεί το Ασφαλιστικό σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανεβάσει τους τόνους με τη ΝΔ, που υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί του ζητήματος, και το Μέγαρο Μαξίμου με την ανακύκλωση των διακηρύξεων για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων φιλοδοξεί να απορροφήσει κραδασμούς που προκαλεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget