01/16/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σαν υπερασπιστές του λαϊκού εισοδήματος επιχειρούν να εμφανιστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας τις αντεγκλήσεις τους με αφορμή το Ασφαλιστικό.
Θυμίζοντας το «δολοφόνο που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος» η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ανικανότητα, καθώς «η διαχείριση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει κοστίσει 7% στο ΑΕΠ, ενώ η επίπτωση στο χρέος είναι 25% του ΑΕΠ» και πως «αυτά προσπαθεί να τα αντισταθμίσει με μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, μειώσεις μισθών και εξοντωτική αύξηση εισφορών» που επίσης έγιναν επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Βασανίζοντας τη λαϊκή μνήμη η ΝΔ ισχυρίζεται ότι «βαδίζουμε ολοταχώς προς φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας» όταν και οι δικές της επιλογές με το μνημόνιο 2 φτωχοποίησαν λαϊκά στρώματα. Πάντως για το Ασφαλιστικό το μόνο που αναφέρει είναι πως η ΝΔ «θα παρουσιάσει σύντομα το εναλλακτικό σχέδιό της για το Ασφαλιστικό», αποφεύγοντας να αναφέρει έστω και στα λόγια ότι δεν θα προτείνει μείωση συντάξεων.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου απάντησαν και με προσωπικές αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση «Siemens» και επιχείρησαν να κρύψουν τα αντιλαϊκά μέτρα της σημερινής κυβέρνησης πίσω από τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης.
Σχολίασαν πως «αυτοί που γονάτισαν τον τόπο, αυτοί που δεν πρόλαβαν να απολύσουν 15.000 ανθρώπους και να εξαφανίσουν τις επικουρικές συντάξεις, με χοντρά ψέματα υπόσχονται σήμερα ευημερία στους πολίτες από ένα τηλεφωνικό κέντρο «Siemens» αξίας 120.000 ευρώ που έλαβαν ως δώρο. Αλλά κανείς σε αυτό τον τόπο δεν είναι χθεσινός»

Σε μαζική συμμετοχή καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων ΕΝ, Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης 20 Γενάρη έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 22 Γενάρη 2016. Επίσης, καλούν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια των δυνάμεων του ΠΑΜΕ το Σάββατο 23 Γενάρη, στον Πειραιά στις 11.00 πλατεία Καραϊσκάκη.
Ακολουθεί η ανακοίνωση, ενώ παρακάτω επισυνάπτεται σε μορφή PDF:
«Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, διαλύει το ΝΑΤ, τα Ταμεία Πρόνοιας, την ΕΛΟΕΝ, λεηλατείται η κινητή και ακίνητη περιουσία όπως και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που εντάσσονται στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ψέματα, εκφοβισμό και καταστολή επιδιώκει τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου
Τώρα γενικός ξεσηκωμός παντού
Να πάρουν πίσω το νόμο - λαιμητόμο
Καμιά υποταγή, κανένα συμβιβασμό στην προπαγάνδα της κυβέρνησης. Στην κλίνη του Προκρούστη της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι το σύνολο των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι. Απομονώνουμε τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, υπηρέτησαν και υπηρετούν τον κοινωνικό εταιρισμό, τον συντεχνιασμό, την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της για να υπηρετεί τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Δεν προωθεί την πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων που είναι ενάντια στη "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία και είναι: "Το σύνολο των πλοίων που υπόκεινται στο ν.27/1975 να καταθέτουν στο ΓΕΝΕ τις καταστάσεις πληρώματος (crew list) και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ και κοινωνικοασφαλιστική προστασία".
Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο έκτρωμα περιλαμβάνει:
  • Μειώνουν τις συντάξεις για όλους, νομοθετούν νέο τρόπο υπολογισμού για το σύνολο του εργάσιμου βίου.
  • Επέκταση των μειώσεων και στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, μέσω του επανυπολογισμού τους.
  • Το ΚΕΑΝ έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ, στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ για το 2016 δεν υπάρχουν έσοδα και παροχές. Με την ισχύουσα νομοθεσία η επικουρική είναι το 30% της κύριας σύνταξης και εξανεμίζεται.
  • Διαλύουν τα Ταμεία Πρόνοιας (εφάπαξ) και θα γίνει επανυπολογισμός.
  • Νέες ενοποιήσεις Ταμείων. Στο νέο φορέα που θα ονομάζεται Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα ενταχθούν σταδιακά από την 1/1/2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ), με παραπέρα συρρίκνωση των παροχών για όλους.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Βγάζουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων για να πληρώσουν τους δανειστές "στην ώρα τους", όπως έκαναν και με τα λεφτά των ταμείων. Η ακίνητη και κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργήθηκε με το αίμα και τον ιδρώτα των ασφαλισμένων τους.
Σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, οργανώνουμε, προετοιμάζουμε τον απεργιακό αγώνα, ούτε ώρα χαμένη, να γίνει υπόθεση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων μας.
Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση
Δεν είναι για παζάρια και για διάλυση
Στον Πειραιά στις 20 Γενάρη, Απεργιακή Προσυγκέντρωση ναυτεργατών στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη». 

Η επίθεση της κυβέρνησης στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες είναι ολομέτωπη και θα έχει διάρκεια. Κάθε μέρα που περνά εμφανίζεται ένα ακόμα αντιλαϊκό «φρούτο», που, μαζί με όλα τα προηγούμενα, δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση για τα νοικοκυριά που παλεύουν να επιβιώσουν. Ασφαλιστικό, φορολόγηση, ιδιωτικοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία και τη Δημόσια Διοίκηση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών διαπραγματεύονται για το πώς θα γίνουν παρεμβάσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο η ανάγκη για ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέα πεδία κερδοφορίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Κι ενώ αυτή η ολομέτωπη επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβερνητική προπαγάνδα περί «διαπραγμάτευσης που θα φέρει αποτελέσματα» και περί «κυβέρνησης που πασχίζει για να βρει λύσεις», εντείνεται.
Σχετικά με το θέμα της διαπραγμάτευσης, προσπαθούν να στήσουν μια εικόνα ψεύτικη, δίνοντας την εντύπωση ότι το αποτέλεσμά της με τα - πάλαι ποτέ - γεράκια των αγορών, που σήμερα είναι οι καλύτεροι φίλοι των ΣΥΡΙΖΑίων, θα ωφελήσει τα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα νέα ζευγάρια...
Κακά τα ψέματα. Το ξέρουν πλέον και οι πέτρες πως στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον θεωρούν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «παράδειγμα προς μίμηση» σε ό,τι αφορά το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να τσακίσει το λαό, το πόσο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και με τα παραμυθάκια περί «διαπραγμάτευσης για το καλό του λαού» γελάει και το παρδαλό κατσίκι.
Τα συμπεράσματα από την πρώτη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σχετικά με την ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό μιλάνε μόνα τους. Από τους αξιωματούχους των Βρυξελλών διαρρεόταν πως αναγνωρίζουν ότι «είναι σοβαρή η πρόταση της κυβέρνησης» και πως «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά». «Πρέπει να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Ντάισελμπλουμ.
Οι ύμνοι για το σχέδιο του Ασφαλιστικού από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, η αποθέωση που επιφυλάσσουν για την κυβέρνηση Ολάντ και Μοσκοβισί, ο ...«έρωτας» του Τόμσεν και του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση, είναι ενδεικτικά του τι ακριβώς συμβαίνει.
Ερχονται να προστεθούν στη στήριξη που τους παρέχει και το ντόπιο κεφάλαιο διά των εκπροσώπων του (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κ.λπ.). Λογικό, αφού η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως επισπεύδει αναδιαρθρώσεις και ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση που οι αστικές κυβερνήσεις πάλευαν να περάσουν εδώ και 20 χρόνια.
Ομως, υπάρχει και κάτι ακόμα. Αυτή τη στιγμή, τη στιγμή που κυβέρνηση και δανειστές «χτενίζουν» το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, το χρέος, την «αξιολόγηση», είναι ξεκάθαρο πως αυτές οι επαφές, αυτές οι διαπραγματεύσεις, θα φέρουν και άλλα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.
Το έχει δείξει η ιστορία, το «φωνάζουν» όσοι γνωρίζουν ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων για να κλείσει και να εγκριθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό...
Ερχεται, λοιπόν, μία ακόμα θύελλα που θα πλήξει το λαό μας. Και αυτή η κατάσταση δε θα έχει τέλος, εάν δεν μπει φρένο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες, τα φτωχά νοικοκυριά της υπαίθρου, με οργανωμένο αγώνα και κινητοποιήσεις, ενάντια σε όσα έχουν έρθει και θα έρθουν στο μέλλον...

Καθώς οξύνονται οι αντιδράσεις στα αντιασφαλιστικά της σχέδια, η κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθεια να στηρίξει προπαγανδιστικά τις νέες ανατροπές που ετοιμάζει. 
Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι αναγκαίες και γίνονται με πρόθεση να προστατευτούν οι συντάξεις που καταβάλλονται «στο ύψος που καταβάλλονται», και να συγκροτηθεί ένα «βιώσιμο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «ήδη έχουμε δεσμευτεί να μην υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων, και έχουν ληφθεί εκείνα τα μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό. Υπάρχει αυτή η συμφωνία, να δοθεί 1% από τους εργοδότες και 0,5% τους εργαζόμενους, για να μην έχουμε μείωση ούτε στις επικουρικές συντάξεις».
Αυτό που δεν είπε βέβαια ο υφυπουργός είναι ότι η κυβέρνηση, με το σχέδιό της, που αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερο, μετά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, δε νομιμοποιεί μόνο τις 11 μειώσεις που έχουν υποστεί στα χρόνια της κρίσης οι συνταξιούχοι, αλλά προσθέτει κι άλλες, τόσο για τους σημερινούς όσο και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
Τις μειώσεις αυτές πάει να καλύψει με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς», σε ότι αφορά τους σημερινούς συνταξιούχους, η οποία μεταθέτει επί της ουσίας την ονομαστική μείωση των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων για μετά το 2018, ανεξάρτητα από τις «διαβεβαιώσεις» που μοιράζει τώρα η κυβέρνηση για το αντίθετο.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Τ. Πετρόπουλος, άφησε ανοιχτό το δρόμο για νέες γενικευμένες ανατροπές στο άμεσο μέλλον, λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο θα παραπέμπει σε μελλοντικές διορθώσεις όπου χρειάζεται», γιατί πρόκειται για ένα σύστημα «που θα έχει την ευλυγισία να προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες, ακόμη και ως προς τις δομές οργάνωσής του».
Οι «ανάγκες» στις οποίες αναφέρεται ο υφυπουργός είναι βέβαια αυτές του κεφαλαίου και όχι των εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Ο ίδιος κινδυνολόγησε με το επιχείρημα της «βιωσιμότητας», λέγοντας ότι «το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απουσία δομών, μηχανισμών και προοπτικής καταβολής συντάξεων». Ανέφερε μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «το 2010 είχαμε ένα πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ (...) Το 2014 έχουμε ένα έλλειμμα 2,8 δισ».
Βέβαια, ο Τ. Πετρόπουλος δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει γιατί, ενώ η κατάσταση στα ταμεία ήταν συγκριτικά καλύτερη το 2010, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξανά με το επιχείρημα της βιωσιμότητας, προώθησε τη μεταρρύθμιση Λοβέρδου  - Κουτρουμάνη, την οποία αντιγράφει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προς το χειρότερο.
Για να συσκοτίσει πλήρως την πραγματικότητα και να θολώσει τα νερά, είπε ακόμα ότι «σε άλλες πτέρυγες της Βουλής, υπάρχουν φωνές που μιλάνε για στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Εμείς θέλουμε την Κοινωνική Ασφάλιση για τους πολίτες»...

Στα «απόνερα» της εκλογής Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, επιταχύνονται οι διεργασίες για την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος και στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, προκειμένου να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη ισχυρών μερίδων της πλουτοκρατίας και να αναβαθμίσει τη θέση της στη διαχείριση.
Με συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) Φώφη Γεννηματά, προτείνει «ιδρυτική και προγραμματική συνδιάσκεψη» το Μάρτη για τη δημιουργία νέας παράταξης, τύπου ιταλικής «Ελιάς», με τη συμμετοχή κομμάτων και δυνάμεων «που εκφράζονται από τις απόψεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και προέρχονται από την "κοίτη" της δημοκρατικής παράταξης και της κεντροαριστεράς».
Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η Φώφη Γεννηματά, ο αρχηγός αυτής της νέας παράταξης θα μπορούσε να εκλεγεί από τη βάση τον ερχόμενο Μάη, ενώ η διάσκεψη θα αναλάβει να καθορίσει το όνομα, τα σύμβολα και «το προγραμματικό πλαίσιο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».
Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στη νέα παράταξη, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα διατηρήσουν την αυτονομία τους, ενώ το μητρώο των συμμετεχόντων στην εκλογή του νέου αρχηγού θα είναι ανοιχτό μέχρι και την ημέρα της εκλογής του.
Ο Στ. Θεοδωράκης
Απαντώντας από τις σελίδες της ίδιας εφημερίδας στο έμμεσο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, δε συναινεί στη δημιουργία μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης επειδή, όπως σημειώνει, «οι παρατάξεις δε δημιουργούνται με χειραψίες» και «το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις».
Στον αντίποδα, κάνει άνοιγμα σε πολιτικούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στελέχη παλιότερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλες περγαμηνές στο ξήλωμα λαϊκών δικαιωμάτων την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη. 
Με θερμά λόγια μιλάει ο Στ. Θεοδωράκης και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το Ποτάμι δεν τον φοβάται και ότι «αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι οι δεξιοί γιατί θα τους μεταμορφώσει σε κεντρώους».
Σύμφωνα με τον Στ. Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μία μεγάλη προσωπική νίκη, είναι επίμονος και δουλεύει με σχέδιο. «Αυτά πρέπει να τα εκτιμά κανείς» σημειώνει και προσθέτει ότι «για να μεταρρυθμίσει τη χώρα πρέπει πρώτα να μεταρρυθμίσει το κόμμα του».

Αγρότες από την περιοχή της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης ενσωματώθηκαν χθες Παρασκευή 15 Γενάρη, στο μπλόκο της Φθιώτιδας στην Ανθήλη ενισχύοντας έτσι τον αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση και την ανεργία.
Η Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου Φθιώτιδας καλεί «όλους τους συναδέλφους να ενισχύσουν το μπλόκο της Φθιώτιδας στην Ανθήλη και όλοι μαζί να αγωνιστούμε προκειμένου να σταματήσουμε το ξεκλήρισμά μας, που αποφάσισαν κυβέρνηση, "θεσμοί", ΕΕ και όλοι όσοι στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές των μνημονίων. Εμείς δεν ζητάμε την κατανόησή τους, αγωνιζόμαστε για να κατακτήσουμε ό,τι τόσα χρόνια μας κλέβουν για να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τις οικογένειές μας.
Η μόνη απάντηση απέναντι στον πόλεμο που μας κήρυξαν είναι η μαζική και αγωνιστική μας συμμετοχή στο μπλόκο της Φθιώτιδας και ο συντονισμός μας με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, προκειμένου να μπει ένα φρένο στο ξεκλήρισμά μας, την πείνα και την ανεργία και να ξεκινήσει η αντεπίθεσή μας, με τελικό στόχο έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελός μας».

Το ύψος της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» και η κατάργηση της 15ετίας για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Εργασίας σε τηλεοπτικό σταθμό («ΣΚΑΪ»).
Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να πει «όχι» σε περαιτέρω μείωση των 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης και στην κατάργηση της 15ετίας.
Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει την εικόνα, ότι διαπραγματεύεται σκληρά για τα λαϊκά συμφέροντα σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, όταν το σύνολο του σχεδίου που παρουσίασε πλήττει τα εναπομείναντα δικαιώματα παλιών και νέων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Πολύμορφη δράση και αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν σωματεία και μαζικοί φορείς καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να ετοιμαστούν για τη νέα πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρηκαι να οξύνουν παντού την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία με αιχμή το Ασφαλιστικό.
Σε όλη τη χώρα οι γραμματείες του ΠΑΜΕ, Σωματεία και φορείς προχωρούν σε συσκέψεις για την καλύτερη οργάνωση και την αγωνιστική απάντηση. Συγκεκριμένα:
Σήμερα, Σάββατο 16 Γενάρη
- Στις 11 π.μ. η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση - πικετοφορία για την Κοινωνική Ασφάλιση. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στον «Βασιλόπουλο» στη Χαϊνά.
- Στις 11 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου διοργανώνει εξόρμηση και πικετοφορία στη Δάφνη.
- Στις 11 π.μ. η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας διοργανώνει πανεξόρμηση με αφετηρία την πλ. Δαβάκη.
- Στις 5 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου διοργανώνουν ημερίδα για το Ασφαλιστικό στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσουν ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ και ο Αλέκος Αρβανιτίδης μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Θα υπάρχουν παρεμβάσεις.
- Στις 5 μ.μ., το ΣΕΜΙΣΕΑ πραγματοποιεί γενική συνέλευση στα γραφεία του (οδός Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) για το ασφαλιστικό και την οργάνωση της απεργίας
- Στις 7 μ.μ. το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Χανίων πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων για το σχεδιασμό δράσης για το ασφαλιστικό.
Κυριακή 17 Γενάρη
- Στις 10.30 π.μ. γενική συνέλευση του Συλλόγου εργαζομένων ιδιωτικής εκπαίδευσης Αττικής «ο Βύρων», στο Ε.Κ.Α, Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος. 
- Στις 11 π.μ. η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης διοργανώνει σύσκεψη επαγγελματιών στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Μαυρολεύκης 17, περιοχή «Παλιό Τέρμα» Πολίχνης).
- Στις 6 μ.μ. η Γραμματεία Ηλείας του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί ενημερωτική συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας. Θα μιλήσει ο Θωμάς Κακκαβάς, μέλος της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό του ΠΑΜΕ.
- Στις 7 μ.μ., το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Θεσσαλονίκης διοργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο.
- Στις 6 μ.μ. το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΚΟ και ο Αγροτικός Σύλλογος Πελασγίας καλούν σε σύσκεψη για το Ασφαλιστικό στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πελασγίας.
- Στις 11 π.μ. συνεδρίαση του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής.

Τη διοίκηση της εταιρείας «Αφοί Βλάχου», η οποία απειλεί να βγάλει παράνομη τη στάση εργασίας που έχει εξαγγελθεί για σήμερα, καταγγέλλει το ΔΣ της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων.
Οι εργαζόμενοι ύστερα από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν για σήμερα Παρασκευή σε τρίωρες στάσεις εργασίας στη λήξη κάθε βάρδιας διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας τους,
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων σημειώνει πως «είναι απαράδεκτο ότι η εργοδοσία της εταιρείας αντί να έρθει απολογητικά να ζητήσει συγνώμη που οι εργάτες εδώ και μία εβδομάδα δουλεύουν απλήρωτοι, τολμάει να κουνάει το δάχτυλο απειλώντας για νομικές κυρώσεις. Αντί να σταθεί στην ουσία του προβλήματος που η ίδια έχει δημιουργήσει στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, ενοχλήθηκε τάχα από τις 3,5 ώρες “καθυστέρηση” στην ειδοποίηση της στάσης εργασίας. Το Σωματείο γνωρίζει πολύ καλά τι λέει ο νόμος για τις απεργίες, όπως και τι λέει ο νόμος για τις καθυστερήσεις πληρωμών.
Η διοίκηση της εταιρείας ξέρει να είναι απαιτητική στην εντατικοποίηση της παραγωγής, αλλά όχι να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της όπως οφείλει. Μπορεί να αυγατίζει τα κέρδη της χρόνο με το χρόνο και περισσότερο, αλλά από την άλλη όχι μόνο δεν περισσεύει ένα ευρώ αύξηση στους εργαζόμενους, αλλά καθυστερεί στην καταβολή των ήδη χαμηλών αποδοχών τους.
Αν νομίζει η εταιρεία ότι με απειλές στο Σωματείο, την Επιτροπή και τους εργαζόμενους μπορεί να κάμψει τις διαθέσεις, κάνει μεγάλο λάθος. Στην ιστορία του το Σωματείο έχει υποστεί διώξεις από πολύ ισχυρότερους αντιπάλους από την "Αφοί Βλάχου" και δεν λύγισε. Δεν θα λυγίσει ούτε τώρα! Κάθε χτύπημα στο κίνημα και τα όργανά του, θα μας ατσαλώνει, όπως δένει το ατσάλι από τα χτυπήματα.
Όσον αφορά το δικηγόρο της εταιρείας, που έδωσε τη συμβουλή να μας προειδοποιήσουν για νομικές κυρώσεις, καλά θα έκανε να συμβάλει στην επιτυχία της απεργίας που βρίσκεται ο κλάδος του και να μη συμβουλεύει τους βιομήχανους για το πώς θα βγάλουν παράνομες τις κινητοποιήσεις των απλήρωτων εργατών».
Σε αυτή τη φάση το ΔΣ του Σωματείου αποφάσισε την αναστολή της πρωινής στάσης εργασίας, επισημαίνοντας ότι «να είναι σίγουρη η εργοδοσία ότι υπάρχει συνέχεια και δεν ξεμπερδεύει έτσι εύκολα με τους αγώνες των εργατών. Οι στάσεις εργασίας στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια θα γίνουν κανονικά».

Με την ανακοίνωση της λίστας των δικαιούχων μετεγγραφής, η κυβέρνηση απορρίπτει το 55% των παιδιών που έκαναν αίτηση. Κι αυτοί ακόμα που θα εγγραφούν, χάνουν ντε φάκτο το εξάμηνο, έχουν χάσει τις προθεσμίες για το δικαίωμα δωρεάν στέγασης.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πετάει στο δρόμο 5.000 νέους και νέες, παιδιά των λαϊκών οικογενειών, παιδιά που αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους. Τους οδηγεί να εγκαταλείψουν τις σπουδές, πριν καν τις αρχίσουν.
Κανένας νέος και νέα να μη μείνει εκτός σπουδών.
Εδώ και τώρα:
  • Να γραφτούν όλοι οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις, χωρίς επιπλέον όρους και μοριοδοτήσεις.
  • Να μη χαθεί το εξάμηνο για κανένα μετεγγραφόμενο φοιτητή, να έχουν πλήρη πρόσβαση στη φοιτητική μέριμνα.
  • Να δοθούν έκτακτα επαρκή επιδόματα στέγασης και φοιτητικής μέριμνας για τα παιδιά ανέργων, μισοεργαζόμενων, πολύτεκνων οικογενειών.

Σε ανακοίνωσή του για τις μετεγγραφές φοιτητών - σπουδαστών, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:
«Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές μένουν ξεκρέμαστοι μετά την ανακοίνωση της λίστας των φοιτητών που παίρνουν μετεγγραφή. Από τις συνολικά 9.930 αιτήσεις για μετεγγραφή, που πληρούσαν τα ήδη πολύ αυστηρά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από περσινή εγκύκλιο, μόλις 4.534 τελικά θα γίνουν δεκτές.
Η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς ότι για τους περισσότερους από τους 5.400 φοιτητές η μετεγγραφή ήταν η μοναδική ευκαιρία που έχουν για να σπουδάσουν.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φορτώνει νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες, στραγγαλίζει οικονομικά τα ΑΕΙ - ΤΕΙ και το κόστος σπουδών για τους φοιτητές χτυπάει κόκκινο, την ίδια στιγμή σε χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που λόγω οικονομικών και οικογενειακών δυσκολιών δικαιούνταν μετεγγραφή, τους κλείνει την πόρτα και βάζει νέα εμπόδια στο δικαίωμα στη μόρφωση. Στερεί το δικαίωμα της μετεγγραφής ακόμα και σε φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στα όρια της φτώχειας.
Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να λύσει το τεράστιο πρόβλημα των φοιτητών. Η ΚΝΕ καλεί όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα και τη συλλογική διεκδίκηση για:
- Να γραφτούν όλοι οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις, χωρίς επιπλέον όρους και μοριοδοτήσεις.
- Να μη χαθεί το εξάμηνο για κανένα μετεγγραφόμενο φοιτητή, να έχουν πλήρη πρόσβαση στη φοιτητική μέριμνα.
- Να δοθούν έκτακτα επαρκή επιδόματα στέγασης και φοιτητικής μέριμνας για τα παιδιά ανέργων, μισοεργαζόμενων, πολύτεκνων οικογενειών».

«Όλοι και όλες στη Γενική Απεργία στις 4 Φλεβάρη - Όλοι και όλες στο Συλλαλητήριο στις 23 Γενάρη στην Ομόνοια στις 11 το πρωί. Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για Όλους Αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική! Να πληρώσει η πλουτοκρατία!».
Με αυτό το σύνθημα το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργιακό ξεσηκωμό παντού, σε οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνει:
«Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες
Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και ώρα απόφασης για ανυποχώρητο αγώνα!
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφού εφάρμοσε κατά γράμμα και επέκτεινε τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίοι διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έκαναν καθεστώς για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για 400 και 500 ευρώ, ισοπέδωσαν δικαιώματα στην Υγεία και την Πρόνοια, εκτίναξαν την ανασφάλιστη εργασία, έρχονται να δώσουν το τελικό χτύπημα διαλύοντας ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση! Ό,τι κατάφερε ο λαός μας με τον αγώνα του να κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έρχονται να το ξηλώσουν υλοποιώντας την διαχρονική απαίτηση της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας.
Θα επιτρέψουμε από φόβο να ριζώσει για εμάς και τα παιδιά μας η ανέχεια, η ζωή με τα ελάχιστα; Να γίνουν συνήθεια η μακροχρόνια ανεργία και οι άθλιοι μισθοί των 500 ευρώ, οι άθλιες συντάξεις, παροχές υγείας και πρόνοιας, η δουλειά ως τον τάφο;
Τώρα απεργιακός ξεσηκωμός παντού! Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο! Στους χώρους νεολαίας, στις πόλεις, στις γειτονιές! Οργανώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα με στόχο:

Να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα!

Να μην φτάσει καν στη Βουλή!
Από τη συμμετοχή στην απεργία, στη διαδήλωση, στον οργανωμένο αγώνα, από τη στάση του καθένα θα κριθεί το αποτέλεσμα!
Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη μας δύναμη!
Συνάδελφοι, συναγωνιστές
Η Κοινωνική Ασφάλιση για την μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση είναι κόστος! Για εμάς είναι αναφαίρετο δικαίωμα, είναι η ζωή μας και η προστασία των οικογενειών μας!
Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν χαρίστηκε. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων κατέκτησαν αυτό το δικαίωμα με σκληρούς αιματηρούς πολύχρονους αγώνες. Για να έχουν οι εργαζόμενοι ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, να μην πεθαίνουν «σαν το σκυλί στο αμπέλι», να έχουν προστασία οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην ασθένεια, στην αναπηρία, στην ανεργία, στη μητρότητα, στην ανατροφή των παιδιών, στον επαγγελματικό κίνδυνο και τις επαγγελματικές ασθένειες. Διεκδίκησαν και κατέκτησαν να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων μετά τον εργάσιμο βίο, κάλυψη και φροντίδα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, προνοιακά επιδόματα για πιο ευπαθείς ομάδες. Όλα αυτά τα δικαιώματα ήταν πάντα πολύ λιγότερα από όσα δικαιούμασταν με βάση τον πλούτο που παράγαμε, την ανάπτυξη της επιστήμης και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Όμως είχαν υποχρεωθεί κράτος και εργοδοσία ένα μέρος από τον κλεμμένο ιδρώτα μας να τον επιστρέφουν μέσω όλων αυτών των παροχών. Πάντα μας έκλεβαν λεηλατώντας τα ταμεία, χρηματοδοτώντας από αυτά ποικιλότροπα τραπεζίτες βιομήχανους εφοπλιστές μεγαλέμπορους όπως κάνουν και σήμερα. Με το νόμο της κυβέρνησης ανοίγει ο δρόμος για να απαλλαγούν κράτος και εργοδοσία από το να πληρώνουν για την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό φανερώνει ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλούν θα στηθεί πάνω στα δικά μας κορμιά, πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας!

Δε θα παραδώσουμε την ασφάλιση μας στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της υγείας!

Το κυβερνητικό σχέδιο δε διορθώνεται! Μόνο ανατρέπεται!
Αρκετά πια με τα άθλια ψέματα της κυβέρνησης και των παπαγάλων τους! Αρκετά με την κοροϊδία και τις απάτες τους!
  • Φέρνουν ένα νόμο - πακέτο που περιέχει όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους στην πιο επιθετική τους μορφή, οι οποίοι καταργούν την κοινωνική ασφάλιση, με όλες τις μειώσεις που έχουν τσακίσει το λαϊκό εισόδημα μαζί με νέες δυσβάσταχτες.
  • Χαρίζουν όλα τα κλεμμένα και λεηλατημένα από τα κουρέματα, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, την εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου.
  • Δουλειά ως τα 67 χρόνια για μια σύνταξη επίδομα φτώχειας για την συντριπτική πλειοψηφία.
  • Μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στο ελάχιστο και μόνο για ένα μέρος της σύνταξης και αυτή υπό προϋποθέσεις με στόχο την απαλλαγή του κράτους.
  • Βγάζουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων για να πληρώσουν τους δανειστές «στην ώρα τους» όπως έκαναν και με τα λεφτά των ταμείων.
  • Σφαγιάζουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους.
  • Νομοθετούν νέο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή μόνιμο μηχανισμό μειώσεων συντάξεων και παροχών. Η σύνταξη θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργασίμου βίου, με τους μισθούς σήμερα να παραμένουν στα άθλια επίπεδα των 586 και των 511 ευρώ.
  • Καταργούν το ΕΚΑΣ, το επίδομα που έπαιρναν οι φτωχοί συνταξιούχοι.
  • Πετσοκόβουν ακόμα μια φορά τις αναπηρικές συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα συνεχίζοντας ένα ακήρυχτο πόλεμο στους ανάπηρους και τις οικογένειές τους.
  • Η σφοδρότητα της επίθεσης στο ασφαλιστικό δεν αφήνει κανέναν κλάδο ανέγγιχτο. Χτυπά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων με μπλοκάκια, αγροτών, ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων!
  • Την ίδια μέρα με το νόμο Κατρούγκαλου έφεραν στη Βουλή νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, στρώνοντας κόκκινο χαλί για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Στον πόλεμο τους, απαντάμε με πόλεμο! Όλοι στην απεργία και τα συλλαλητήρια! Όλοι οι κλάδοι, όλα τα σωματεία, όλες οι λαϊκές γειτονιές στο δρόμο του αγώνα! Κάθε μέρα, κάθε ώρα, να νιώθουν το σφυροκόπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος!
Κανένας εργάτης να μην παρασυρθεί από την υποκριτική στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, ψήφισαν τις μειώσεις και το σφαγιασμό των δικαιωμάτων και τώρα προσπαθούν να αναβαπτιστούν. Κανένας να μην παρασυρθεί από τις όψιμες κορώνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν στηρίξει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές επιθέσεις. Κανένας να μην ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες τους, τους λεγόμενους κοινωνικούς διαλόγους με τους οποίους συνδιαμόρφωναν την επίθεση στα δικαιώματά μας!
Δικαιοσύνη για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι η αύξηση των κερδών τους!
Δικαιοσύνη για εμάς είναι η αξιοπρεπής ζωή, να ζούμε ανθρώπινα τον 21ο αιώνα και να μην φυτοζωούμε, να καρπωνόμαστε τον πλούτο που εμείς παράγουμε!
Η ασφάλιση είναι δικαίωμα! Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική! Να πληρώσει η πλουτοκρατία!
Ή οι ανάγκες του κεφαλαίου ή οι δικές μας ανάγκες!
Ή θα πληρώσουν ή θα ανατραπούν!
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!
Η ελπίδα δεν είναι σύνθημα! Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων στα οποία θυσιάζεται το παρόν και το μέλλον μας, οι ζωές μας. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, στο δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.
Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι!
Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά!
Όλοι και όλες στη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη
Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο 23 Γενάρη στην Ομόνοια στις 11 το πρωί». 

Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.


Την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής - πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 4 Φλεβάρη αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ που συνεδρίασε την Παρασκευή 15 Γενάρη.
Στη συνεδρίαση αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο κίνημα. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ και ΕΜΕΙΣ, στις ομιλίες τους αφιέρωσαν χρόνο σε διαπιστώσεις για τις συνέπειες των «μνημονίων», τα οποία βέβαια παρουσιάζουν αποσυνδεδεμένα από τη στρατηγική του κεφαλαίου. Επίσης υπερασπίστηκαν τη γραμμή της καπιταλιστικής «ανάπτυξης», με το ψευδοεπιχείρημα ότι μια άλλη κυβέρνηση και μια άλλη διαχείριση μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και επικεφαλής της ΔΑΣ στην ΓΣΕΕ, σημείωσε ότι τα ταξικά συνδικάτα θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της απεργίας στους τόπους δουλειάς, μαζί με τις αγωνιστικές συσπειρώσεις των άλλων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την ίδια πολιτική.
«Η μόνη απάντηση της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, των επιστημόνων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι μόνο μια. Ο σχεδιασμός κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων να μην πάει στη Βουλή. Πρέπει να φτάσει παντού το σύνθημα: Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο», σημείωσε.
Σε άλλο σημείο ο Γιώργος Πέρρος τόνισε: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είμαστε σήμερα εδώ και θέλουμε να μεταφέρουμε στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα την ελπίδα του αγώνα, της αντεπίθεσης, να απαντήσουμε στο ερώτημα μπορούν να ανατραπούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης; Απαντάμε ναι, βεβαίως υπό προϋποθέσεις. Θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή, την ευθύνη του εργατόκοσμου, την γραμμή πάλης, την κατεύθυνση του αγώνα».
Αναφερόμενος στην απεργία ο Γιώργος Πέρρος υπογράμμισε: «Η απεργία θέλει απεργούς με διακοπή της παράγωγης, όχι ρεπό και άδειες ασθενείας. Θέλει εργάτες στους δρόμους και όχι αντιπροσωπείες σε συγκεντρώσεις. Προϋποθέτει πλατιά συζήτηση στους τόπους δουλειάς, συζήτηση, γενικές συνελεύσεις, αποφάσεις από τους ιδίους τους εργαζομένους. Απαιτούνται μέτρα προστασίας της απεργίας, περιφρούρηση από τους ιδίους τους εργαζόμενους, άμυνα απέναντι στις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Απαιτείται καλή οργάνωση, συντονισμός στους κλάδους, στις βιομηχανικές ζώνες, στις περιοχές. Χρειάζεται πλατιά διαφώτιση με ανακοινώσεις, περιοδείες, επαφή με τους εργαζόμενους. Απεργία δεν είναι μόνο μια απόφαση αλλά η συμμετοχή. Η δυναμική και η αποτελεσματικότητα μιας απεργίας κρίνεται στη μαζικότητα άρα και στην καλή προετοιμασία της».
 Σχετικά με τη γραμμή με την οποία πάει στην απεργία η συνδικαλιστική πλειοψηφία, ο Γ. Πέρρος σημείωσε ότι δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα ένας αγώνας «όταν λιβανίζεις την ΕΕ και την θεωρείς κοινό σου σπίτι, όταν δεν βάζεις στο στόχαστρο την εργοδοσία και τους φορείς της, που είναι οι δολοφόνοι των εργατικών δικαιωμάτων, όταν αυτός ο αγώνας έχει στην προμετωπίδα του την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα ένας αγώνας που τα αιτήματά του δεν καθορίζονται από τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, αλλά των επιχειρήσεων, της αντοχής της οικονομίας». 
Σημείωσε, ακόμα, ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη, επειδή «για μεγάλο χρονικό διάστημα καλλιέργησε στην εργατική τάξη τη λογική του "περίμενε", την αναμονή, γιατί όπως έλεγαν όλοι μαζί ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ, η κυβέρνηση κάνει "θετικά βήματα" και χρειάζεται στήριξη». Κατήγγειλε, τέλος, ότι «με χέρια και με πόδια, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ συμφωνούσαν και έμπαιναν μπροστά στη δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουν ήδη καλά οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα, στο Φάρμακο και αλλού. Για παράδειγμα, στο Φάρμακο οι μειώσεις των συντάξεων από το επαγγελματικό Ταμείο έχουν φτάσει στο 57%».
 Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιώργου Πέρρου.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα διανοούμενους που υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο ζητούν τον τερματισμό των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του, το οποίο προκάλεσε την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με εντολή εισαγγελέα, 21 πανεπιστημιακοί συνελήφθησαν την αυγή ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση στο Κοτζάελι, στη βορειοδυτική Τουρκία, στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε σε βάρος τους για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Περίπου 1.200 άνθρωποι υπέγραψαν τη Δευτέρα μια «πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών για την ειρήνη». Με το κείμενο αυτό, πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι ζητούν τον τερματισμό της επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των υποστηρικτών του PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία υπογράφουν όχι μόνον Τούρκοι αλλά και ξένοι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, προκάλεσε την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το πανεπιστήμιο του Ντούζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, αποφάσισε να απολύσει μια καθηγήτρια κοινωνιολογίας, την Λατιφέ Άκγιουζ, που είχε υπογράψει το κείμενο


Τον ενταφιασμό της Κοινωνικής Ασφάλισης από την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου αναπαρέστησαν μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στην κινητοποίηση που οργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 15 Γενάρη το απόγευμα.
Ξεκινώντας από την πλατεία Κάνιγγος δεκάδες εργαζόμενοι στις κατασκευές έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας με πορεία, στην κεφαλή της οποίας, προπορευόταν το φέρετρο με τα ...ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Την ... εκλιπούσα Κοινωνική Ασφάλιση πλαισίωναν τα στεφάνια των «θλιμμένων φίλων» της. 
«Να μας ζήσει η ιδιωτική ασφάλιση. Άντε και καλά κέρδη», έγραφε το στεφάνι του ΣΕΒ
«Δύσκολη δουλειά, καλά τα καταφέραμε» ήταν το στερνό κατευόδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
«Επιτέλους τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης» έλεγε το στεφάνι της ΝΔ«Βάλαμε κι εμείς πλάτη» αυτό τουΠΑΣΟΚ«Πάμε για άλλα» διαβεβαίωνε εκείνο της ΕΕ.
Οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη δεν πρόκειται να συναινέσει στο έγκλημα του σφαγιασμού της Κοινωνικής Ασφάλισης, τόνισε έξω από το υπουργείο ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και κάλεσε το λαό σε ξεσηκωμό. «Τους ενημερώνουμε ότι το Ασφαλιστικό τους δεν το δεχόμαστε γι' αυτό και το λαμπαδιάζουμε», κατέληξε και οι εργαζόμενοι έβαλαν φωτιά στο νόμο - φέρετρο.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής, το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου, το Σωματείο Εργαζομένων στην κατασκευή του «Αττικό Μετρό», το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία ανελκυστήρων «ΚΟΝΕ» και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Ζαριφόπουλος».

Τη συγκρότηση ομάδας - λόμπι με την επωνυμία «Φίλοι της Μακεδονίας» καταγγέλλει Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι στο πλαίσιο των εντεινόμενων ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή μας, στην οποία μυρίζει μπαρούτι, η συγκρότηση ομάδας - λόμπι από ευρωβουλευτές με την επωνυμία «Φίλοι της Μακεδονίας» συνιστά μια ακόμα προκλητική ενέργεια με στόχο να ενταθούν οι εθνικιστικές μηχανορραφίες στα Βαλκάνια.
Σε μια περιοχή που οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και με τη σφραγίδα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών τους, έχουν οδηγήσει σε διαμελισμούς κρατών, αλλαγές συνόρων και κράτη - προτεκτοράτα, τέτοιες ενέργειες ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν και να παλέψουν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς και να απομονώσουν εθνικιστικές, αλυτρωτικές ενέργειες».

Στο Τελωνείο του Προμαχώνα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα παρέταξαν σήμερα τα τρακτέρ τους αγρότες των Σερρών, οι οποίοι από το πρωί βρίσκονταν στον κόμβο του Λευκώνα
Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις και μπλόκα από τις 20 Γενάρη προανήγγειλε η λεγόμενη «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων» που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη. Αποφασίστηκε επίσης να γίνει συλλαλητήριο στις 28 Γενάρη, στο πλαίσιο της «Agrotica».
Την Κυριακή 17 Γενάρη, θα συνεδριάσει και η λεγόμενη «Πρωτοβουλία Αγροτών», προκειμένου να αποφασίσει τη στάση της απέναντι στις κινητοποιήσεις.
Τόσο η «Πανελλήνια Συντονιστική», όσο και η «Πρωτοβουλία», αποτελούν σχήματα αγροτοσυνδικαλιστών που δεν αμφισβητούν την ΚΑΠ της ΕΕ και ζητάνε «βελτιώσεις» στην κυβερνητική πολιτική, με πλαίσιο που αντικειμενικά υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.

Το βρώμικο ρόλο του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, αναδεικνύει το μπαράζ δημοσιευμάτων στον αστικό τύπο της Σουηδίας αλλά και σε συνδικαλιστικά έντυπα, στα «κατορθώματα» της ηγεσίας τηςΟμοσπονδίας των Δημοτικών Υπαλλήλων, της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας στη Σουηδία με 600.000 μέλη.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η Ομοσπονδία διέθετε προς ενοίκιαση σε διάφορες εταιρείς «αγοραίου ερωτα», ένα εστιατόριο και ένα συνεδριακό κέντρο που έχει στην κατοχή της, για να πραγματοποιούνται πάρτυ και άλλες «εκδηλώσεις»!
Παράλληλα, διέθετε διαμερίσματα ιδιοκτησίας της, σε στελέχη της ηγεσίας συνδικαλιστικών ομοσπονδιών, σε στελέχη και βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ακόμα και υπουργούς της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης κλπ, παρότι υπάρχει λίστα προτεραιότητας για το δικαίωμα να νοικιάσει κάποιος ένα διαμέρισμα.

Βρώμικες δουλειές με χρήματα των εργαζομένων

Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται βέβαια αυτό. Κι άλλες ομοσπονδίες κάνουν βρώμικες δουλειές με τα χρήματα των μελών τους και έχουν βγει στη δημοσιότητα κατά καιρούς, με την Ομοσπονδία μετάλλου, Οικοδόμων, της Γενικής συνομοσπονδίας εργαζομένων Σουηδίας κλπ.
Οι ομοσπονδίες των εργαζομένων αλλά κι πρωτοβάθμια συνδικάτα, εκτός φωτεινών εξαιρέσεων, έχουν ξεπουληθεί στην εργοδοσία και το κεφάλαιο συνολικά. Τα συνδικάτα έχουν καταντήσει ανώνυμες εταιρείες, επενδύοντας σε κατασκευαστικές κι άλλες εταιρείες με επενδύσεις σε μετοχές.
Παράλληλα δίνουν προνόμια στα ανώτερα στελέχη των Ομοσπονδιών αλλά και σε στελέχη που ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, έτσι ώστε να ξεπουλάνε ευκολότερα την εργατική τάξη και να πισωγυρίζουν τυχόν αγωνιστικές διαθέσεις της εργατικής τάξης με μισθούς ανωτέρων διευθυντικών στελεχών. Για παράδειγμα ενώ ένας μέσος μισθός είναι γύρω στις 25.000 σουηδικές κορώνες (μικτά), οι μισθοί των προέδρων των εργατικών ομοσπονδιών κυμαίνονται από 80.000-120.000 κορώνες τον μήνα. Το δικαίωμα κήρυξης απεργίας που υπάρχει με το νόμο μόνο από τις ηγεσίες των εργατικών ομοσπονδιών, κάνει τα πράματα για την εργατική τάξη ακόμα πιό δύσκολα.

Μακρύ χέρι του κεφαλαίου

Τα ρεφορμιστικά συνδικάτα έχουν γίνει το μακρύ χέρι του κεφαλαίου και βέβαια αυτά τα σκάνδαλα είναι αναμενόμενα μιας και τα ρεφορμιστικά σοσιαλδημοκρατικά συνδικάτα λειτουργούν με τους όρους του συστήματος, χωρίς να αμφισβητούν οτιδήποτε. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνονται τώρα από διάφορους, σαν αντίδραση σε αυτά που δημοσιεύονται, κύρια σοσιαλδημοκράτες και οπουρτουνιστές, έχει να κάνει με το ότι η συγκεκριμένη συνδικαλιστική ηγεσία είναι διεφθαρμένη, όπως λένε, και απαιτείται η παραίτηση της, χωρίς να θίγουν βέβαια, ούτε κατά διάνοια την πηγή του προβλήματος, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που δημιουργεί αυτά τα φαινόμενα.
Είναι επιτακτική ανάγκη στη Σουηδία, κάτω κι από αυτές τις εξελίξεις, η ενίσχυση των ταξικών συνδικάτων που υπάρχουν, η δημιουργία πόλου του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για να συγκρουσθεί με το κεφάλαιο, την κυβέρνηση, την ΕΕ αλλά και με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ξεπουλάνε την εργατική τάξη στη Σουηδία.
Ήδη το ταξικό συνδικάτο εργαζομένων στο μετρό με καταγγελία του παρεμβαίνει στις εξελίξεις, καταδικάζοντας αυτά τα συνδικάτα, επισημαίνει την ρίζα του κακού στο καπιταλιστικό σύστημα και καλεί συνολικά τους εργαζομένους και τα λίγα ταξικά συνδικάτα, να πάρουν πρωτοβουλίες για να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Την νέα απόπειρα εγκλωβισμού και διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των πυροσβεστών, καταγγέλλει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), με αφορμή την σύσταση νέου σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος» (ΕΠΑΥΠΣ).
Σημειώνοντας ότι η Ένωση αυτή, δεν δημοσιοποιεί το καταστατικό της, τονίζει ότι αποκαλύπτεται ο συντεχνιακός χαρακτήρας της συγκεκριμένης κίνησης, από την θέση των ιδρυτών της, ότι «θα διαφυλάξουν τα συμφέροντα των μελών τους», χωρίς να λένε κουβέντα για κοινούς αγώνες μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΑΚΠ σημειώνει:
«Σε μια χρονική περίοδο που διεξάγεται ολομέτωπη επίθεση εναντίον των εργαζομένων, από την κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μηχανισμούς τους, σε μια περίοδο που απαιτείται συνεχής αγώνας και ενότητα όλων των εργαζομένων, μας παρουσιάζεται πριν από λίγες ημέρες με ιδρυτική διακήρυξη σε διαδικτυακό μέσο, η δημιουργία ενός νέου συνδικαλιστικού πανελλαδικού σωματείου στον χώρο μας, με την επωνυμία "Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος".
Καταρχήν, μας προβληματίζει έντονα το γεγονός, ότι η παραπάνω "Ένωση" καλεί τους συναδέλφους να εγγραφούν ηλεκτρονικά,χωρίς να γνωρίζουν το καταστατικό και τα ιδρυτικά μέλη. Αλήθεια τι ακριβώς θέλουν να κρύψουν; Ποιος τελικά είναι ο σκοπός τους;
Με βάση τα ανωτέρω και διαβάζοντας την συγκεκριμένη διακήρυξη, η ΕΑΚΠ θέτει τους προβληματισμούς της και τις σκέψεις της απέναντι σε όλους εσάς, τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα, επιδιώκοντας να εξαχθούν συμπεράσματα από όλους, σχετικά με το τι εξυπηρετεί και ποιος τελικά ωφελείται από αυτήν την ενέργεια.
Συγκεκριμένα:
  • Η ΕΠΑΥΠΣ μέσω των θέσεων της, παρόλο που ισχυρίζεται ότι είναι ακηδεμόνευτη και "απαλλαγμένη από κάθε είδος Εργοδοτικής, Κομματικής, Κυβερνητικής και Κρατικής εξάρτησης και παρέμβασης", συμβιβάζεται με την οικονομική συρρίκνωση της υπηρεσίας μας, αλλά και του εισοδήματοςτων υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος. Πουθενά δεν αναφέρει ότι διεκδικεί την επαρκή - απαιτούμενη χρηματοδότηση των δομών μας από το κράτος, ούτε την ανάκτηση των απωλειών που μας επιβλήθηκαν κατά την τελευταία πενταετία. Δεν λέει κουβέντα για τα τεράστια προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην υπηρεσία μας, για τις τεράστιες ελλείψειςσε προσωπικό και τα χιλιάδες κενά.
  • Αποκαλύπτεται ο συντεχνιακός χαρακτήρας της συγκεκριμένης κίνησης, από την θέση των ιδρυτών της, ότι δηλαδή "θα διαφυλάξουν τα συμφέροντα των μελών τους", χωρίς να λένε κουβέντα για κοινούς αγώνεςμαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενουςστο ΠΣ, όταν ισχυρίζονται πως είναι δυνατόν να διασφαλίσουν τα οικονομικά, τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα, τη στιγμή που από όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους αφαιρούνται. Η λογικήτης εξαίρεσής μας από τα μέτρα των κυβερνήσεων, έχει αποδειχτεί καταστροφική.
  • Επιπλέον η ΕΠΑΥΠΣ, εκφράζει την πίστη της στα ιδεώδη και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μαζί με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, ευθύνονται για την σημερινή δυσμενή κατάσταση που βιώνει ο λαός μας.
  • Η θέση που διατυπώνει για την "συμπληρωματικότητα των Σωμάτων και των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας», αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα των προθέσεών τους και πρέπει να καταδικαστεί από τους πυροσβέστες. Η αποστολή και τα καθήκοντά μας δεν συμπίπτουν πουθενά με τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας. Αυτές οι θέσεις έχουν στόχο το Πυροσβεστικό Σώμα να εμπλέκεται σε κατασταλτικές ενέργειες ενάντια στο λαό.
Επίσης, γεγονός είναι και ότι,ο αντιπρόεδρος της κατά τα άλλα "νέας" συνδικαλιστικής κίνησης, έχει διατελέσει στο παρελθόν ως Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) με τη συνδικαλιστική παράταξη της τότε "ΠΑΣΚΠ", αλλά και σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις (Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) καιαξιοποιήθηκε στο έπακρο από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς την περίοδο 2009 - 2012, για να περάσουν όλα τα μέτρα που έπληξαν και το ΠΣ και τσάκισαν τα δικαιώματα των πυροσβεστών και των εργαζομένων.
Καταδεικνύεται λοιπόν, ότι ορισμένοι από τους εμπνευστές και υποκινητές της ΕΠΑΥΠΣ δεν προέρχονται από παρθενογένεση. Αντίθετα, έρχονται από τα παλιά, για να συνεχίσουν πιο οργανωμένα τη σύγχρονη εξέλιξη του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο χώρο μας.
Αξιοποιούν και προβάλλουν τα πτυχία τους, με στόχο να εδραιώσουν στη συνείδηση των πυροσβεστών όλες τις εργασιακές ανατροπές που εκπονήθηκαν στα ευρωπαϊκά επιτελεία και υλοποιούνται από τις πολιτικέςτων ντόπιων κυβερνήσεων. Το πρώτο δείγμα δίνεται και από την ίδια τη διακήρυξή τους, όπου δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς, ότι αποδέχονται την αύξηση ορίων ηλικίας όπως ισχύει σήμερα (νόμος Λοβέρδου).
Επιπρόσθετος στόχος τους είναι ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων στο ΠΣ και η διάσπαση, για άλλη μια φορά, σε περισσότερα κομμάτια του συνδικαλιστικού κινήματος στον χώρο μας, εξυπηρετώντας και με αυτόν τον τρόπο στο έπακρο, τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και της σημερινής κυβέρνησης.
Στο χώρο του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν υπάρχει μόνο ο κυβερνητικός συνδικαλισμός που αναφέρει και που υποτίθεται ότι διαφωνεί η Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ. Υπάρχει και ο αγωνιστικός, μαχητικός, συνδικαλισμός που υπηρετεί η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών. Αυτός που συσπειρώνει και μαζικοποιεί εμάς τους πυροσβέστες στην κατεύθυνση της μόνης διεξόδου που έχουμε, των αγωνιστικών διεκδικήσεων για την ανατροπή της πολιτικής που στρέφεται ενάντιά μας και ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους.
Ο κατακερματισμός του συνδικαλιστικού μας κινήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από διασπαστικές κινήσεις δημιουργίας νέων σωματείων μονίμων, συμβασιούχων, υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων, έβαλαν σοβαρά εμπόδια στην μαζική συσπείρωση και την αντίσταση των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Σας καλούμε να απομονώσετε τους κάθε μορφής διασπαστές και κυβερνητικούς συνδικαλιστές και να στηρίξετε την προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και τόσα χρόνια η ΕΑΚΠ για την δημιουργία ενιαίων, μαζικών συνδικαλιστικών οργάνων στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς αποκλεισμούς,την αλλαγή των συσχετισμών και την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού μας κινήματος και μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να διεκδικήσουμε την κατάργηση των πολιτικών που μας εξαθλιώνουν και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget