12/17/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Περισσότερα κίνητρα για εξαγωγές ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών καθώς όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο του οι ελληνικές εξαγωγές «παρά την κρίση, και ίσως λόγω της κρίσης, συνεχίζουν να επεκτείνονται με 3,6% κατά μέσο όρο ετησίως από το 2009 και μέχρι το 2014», ενώ «η πορεία αυτή συνεχίσθηκε και στο δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2015 (+9,4%)».
Ο ΣΕΒ θεωρεί τις εξαγωγές προστιθέμενης αξίας ως μόνη διέξοδο και ζητά να μειωθεί το ενεργειακό και το μη μισθολογικό κόστος, σημειώνοντας ότι τα «αποτελέσματα που θα ήσαν ακόμη θεαματικότερα εάν είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε το κόστος της Ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία, το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και τα αντικίνητρα στην επιχειρηματικότητα».
Εκτιμά πως «η οικονομία βρίσκεται σε πορεία εξωστρεφούς μετασχηματισμού, έχοντας, σε κάποιο βαθμό, αυτονομηθεί από το πολιτικό περιβάλλον, η οποία θα αποδώσει ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα εφόσον οι επιχειρήσεις και η πολιτεία στρέψουν τις δυνάμεις τους στην ενσωμάτωση υψηλότερης τεχνολογικής αξίας στα παραγόμενα αγαθά».
Για τον ΣΕΒ είναι «προτεραιότητα η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων σε κάθε κλάδο που αναπτύσσει δεξιότητες και που μπορεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση των εξαγωγών και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας. Η ανάπτυξη μονάδων μεταποίησης γύρω από το διαμετακομιστικό άξονα ΟΛΠ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα».


Για μετά τις γιορτές μετατίθεται η  ψήφιση του «παράλληλου προγράμματος». Την απόφαση της μετάθεσης πήρε τυπικά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, «μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Βουλής.
Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη συζήτηση στην Επιτροπή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο διατύπωσε ενστάσεις για την κατάθεση του νομοσχεδίου και έτσι θα γίνουν διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. 
Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης δήλωσε ότι «τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου». Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε για «να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».

Δήλωση του Θανάση Παφίλη

Αμέσως μετά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσε: «Η διαφημιστική απάτη που επιχείρησε η κυβέρνηση με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, τελείωσε άδοξα. Ο λαός να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και να μην ελπίζει στα παραμύθια των παράλληλων προγραμμάτων, που αποδεικνύονται κοροϊδία».
Σε σχόλιό του που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το «παράλληλο πρόγραμμα», ανέφερε τα εξής:
«Η διαφημιστική απάτη της κυβέρνησης, με τίτλο "παράλληλο πρόγραμμα", όχι μόνο δεν αποτελεί αντίβαρο στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων, ανακυκλώνοντας τα περσινά προγράμματα διαχείρισης ακραίας φτώχειας, την οποία οξύνει η ίδια η κυβερνητική πολιτική, αλλά αντίθετα ενσωματώνει και νέες επικίνδυνες διατάξεις, όπως η ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών Υγείας». 

«Συναινετικός τρόπος»...

Επικαλούμενο πηγές από την ΕΕ και την Ελλάδα, το Reuters μεταδίδει ότι το νομοσχέδιο αποσύρθηκε καθώς υπήρξε «απειλή» για καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Επίσης αναφέρει ότι μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα συναντηθούν για να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντας της ευρωζώνης δήλωσε ότι κάποια κράτη - μέλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συντονισμού με τους «θεσμούς» και τελικά το θέμα με το «παράλληλο πρόγραμμα» λύθηκε με «συναινετικό τρόπο».
Νωρίτερα συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και αποφάσισε ότι μέχρι αύριο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τη Δευτέρα το πρωί.Aυτό που απομένει είναι να δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση για τα μέτρα που αφορούν τον τομέα της υγείας.

Θέλει να συντηρήσει τη διαφημιστική απάτη

Ενώ το νομοσχέδιο επί της ουσίας έχει αποσυρθεί, η κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να συντηρήσει τη διαφημιστική απάτη περί «παράλληλου προγράμματος».
«Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις» αναφέρει το Μαξίμου. «Η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους» προσθέτει, αποσιωπώντας ότι θα πρόκειται για ένα καινούργιο νομοσχέδιο.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «οι ''θεσμοί'' το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο». Επίσης αφήνει αιχμές ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να μην είχε προκύψει εάν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση στην Επιτροπή με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Επιβεβαιώνοντας ότι το περιβόητο «ανθρωπιστικό» σκέλος του νομοσχεδίου είναι ψίχουλα στην καλύτερη των περιπτώσεων, το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι «το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό (περίπου 100 εκ. ευρώ με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος)», καθώς και ότι «δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων».


Mε το πρόσχημα των μεταναστευτικών ροών προωθείται η συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία και η εναπόθεση της φύλαξης των συνόρων στο νέο ευρωενωσιακό μηχανισμό, τόνισε ο Κώστας Στεργίου,βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ1 την Πέμπτη.
Όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει κρύψει ποτέ τις προθέσεις της να έχει μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο του Αιγαίου. Υπογράμμισε τον κίνδυνο να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών μεταναστών και προσφύγων και τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για απεγκλωβισμό από τις αντιμεταναστευτικές συνθήκες της ΕΕ.
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» είπε ότι είναι απάτη, ενώ επισήμανε ότι στο σχετικό νομοσχέδιο περιέχονται ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη» σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση και τη λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανοίγοντας το δρόμο που θα ακολουθήσει το σύστημα Υγείας.

Πολλές οι ταινίες της βδομάδας. Σπονδυλωτή, κοινωνική, αισθηματική και τουριστική, η πολυδιαφημιζόμενη άρα πολυαναμενόμενη, ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος» που συνίσταται σε τρεις ανεξάρτητες ιστορίες διαφορετικού ύφους, ανάμεσα σε Έλληνες και διαφορετικού «στάτους» ξένους, με κοινό παρανομαστή τον έρωτα. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στην τελευταία του αυτή ταινία εμφανίζεται με την τριπλή ιδιότητα του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου και του πρωταγωνιστή. (Δείτε εδώ το Trailer).
Πρεμιέρα κάνει απόψε και η γαλλική ταινία της Εμανουέλ Μπερκό «Με το κεφάλι ψηλά» (2015) (La tete haute). Δεν πρόκειται για κοινωνικό σινεμά μια που δύσκολα διακρίνει κανείς στο φιλμ την πραγματική κοινωνική δυστυχία, αλλά για σινεμά κοινωνικό μέσα από τους διαδρόμους των κοινωνικών υπηρεσιών. Ταινία υποτονική με φόντο κομφορμιστικό και εκτιμήσεις αόριστα δημαγωγικές και μάλλον όχι προοδευτικές, που ακολουθεί τη χαοτική πορεία του δύσκολου αγοριού Μαλονί, από τα 6 έως τα 18 του χρόνια. Με πατέρα απόντα, με μητέρα ανεύθυνη έφηβη, το παιδί πετιέται σε κέντρα υποδοχής υπό τον έλεγχο της δικαστή ανηλίκων Φλοράνς, στο ρόλο η Κατρίν Ντενέβ. (Δείτε εδώ το Trailer).
Κριτική: Τζία Γιοβάνη
«Ο ηλίθιος» (Durak) του Γιούρι Μπίκοφ
Τοποθετημένη στη Ρωσία του «Λεβιάθαν» κι ακόμα χειρότερα, «Ο ηλίθιος», η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του νεαρού Ρώσου σκηνοθέτη Γιούρι Μπίκοφ, πρωτοπροβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών. Ηθοποιός εξαρχής ο Μπίκοφ, σεναριογράφος, μοντέρ και συνθέτης, σπούδασε σκηνοθεσία στην περίφημη σχολή VGIK της Μόσχας... «Ο ηλίθιος», κάτι μεταξύ Ντοστογιέφσκι και Κάφκα, ένα σκληρό δράμα με πολιτικές αιχμές, πολύ οργή και ανθρωπιά, περιγράφει με οξύτητα σάτιρας και νευρικότητα θρίλερ την πορεία του ιδεαλιστή, ενθαρρυντικά ηθικού και τραγικά μοναχικού, υδραυλικού Ντίμα Νικιτίν, του επικεφαλής συντήρησης δημοσίων κτιρίων σε μια μικρή ρώσικη πόλη, που συνεχίζει να σπουδάζει για μηχανικός... Έντονη καταγγελία της διαφθοράς στη Ρωσία, άψογα στημένη και ερμηνευμένη, με γρήγορο ρυθμό και στεγνό στυλ, με ενότητα χωροχρόνου και δράσης. Η επικείμενη κατάρρευση της εργατικής πολυκατοικίας κάνει την ταινία σύγχρονη τραγωδία, με δράση και σουσπάνς. Η κυριολεκτικά υπαρκτή ρωγμή του κτιρίου είναι το μέσο που ο Μπίκοφ επιλέγει για να δείξει μεταφορικά και την πολιτική ρωγμή. Τη σημερινή ρώσικη τραγωδία, που σαν παράλληλη ρωγμή διατρέχει την ταινία, που, οπλισμένη με τραχύ ενθουσιασμό, παίρνει το ρίσκο να γίνει γροθιά, με βολές εξέγερσης και παραίτησης... Τα κυρίαρχα χρώματα της μονολιθικής και αρκετά επαναληπτικής δομής ταινίας, το μπλε, το κόκκινο και το λευκό, χρώματα της ρώσικης σημαίας, στηρίζουν την κοινωνικοπολιτική κριτική που ντύνεται με μουσική γενικευμένης μελαγχολίας.
Ο υδραυλικός Ντμίτρι Νικιτίν, φτάνοντας ένα βράδυ σε μια εργατική πολυκατοικία με πρόβλημα διαρροής, αντιλαμβάνεται ότι το πολυώροφο κτίριο που μέσα του στοιβάζει 800 ανθρώπους πρέπει να εκκενωθεί, γιατί αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης. Ένας νορμάλ, απαθής πολίτης θα πήγαινε για ύπνο πνιγμένος στη βότκα, εφόσον πειθόταν για την επικείμενη αναπόφευκτη κατάρρευση και το πρωί θα έβλεπε στην τηλεόραση τι έγινε. «Ο ηλίθιος» Ντίμκα όμως - η αντανάκλαση της χαμένης καθαρότητας - ταράζεται, τηλεφωνεί μες στη νύχτα, διασχίζει την παγωμένη πόλη, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει τους φτωχοδιαβόλους που σαν να βγαίνουν ξανά από τις σελίδες του «Έγκλημα και τιμωρία», εκείνους που ο καπιταλισμός διαγράφει. Ο Ντίμκα πρέπει να ειδοποιήσει τη δήμαρχο, που μόνο εκείνη μπορεί να κινήσει τα νήματα της εκκένωσης και προσωρινής μετεγκατάστασης των ενοίκων... Εκείνη, όμως, γιορτάζει τα γενέθλιά της με φίλους πότες, κυνικούς και υποκριτές.
Ο Μπίκοφ αποδίδει με κάμερα στον ώμο τη νυκτερινή οδύσσεια σε πραγματικό σχεδόν χρόνο, μια ολόκληρη νύχτα, ο αφελής ιδεαλιστής υδραυλικός αντιπαρατίθεται με μια κυρίαρχη τάξη διεφθαρμένη και με μια υφιστάμενη, καταπιεσμένη, παραιτημένη και αλκοολική. Εικονογραφεί την καπιταλιστική κατάπτωση, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τη διαφορά ανάμεσα στο «ζω» και «επιζώ», με χρώματα κυνικά και βίαια.
Ο σκηνοθέτης αναφέρει: «Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στην άποψη που έχουν οι άλλοι για τον πρωταγωνιστή και τις πράξεις του και όχι φυσικά για τις ικανότητές του. Είναι ένας απόλυτα λογικός και σοβαρός άνθρωπος σε ένα παράλογο κόσμο. Όταν η "μάχη" ξεκινάει, οι περισσότεροι ήρωες αντιδρούν σύμφωνα με τα φυσικά τους ένστικτα: να μείνουν ζωντανοί, να διατηρήσουν την ησυχία τους και τον τρόπο ζωής τους. Ξαφνικά, σε αυτή τη μάχη εμφανίζεται ένας στρατιώτης με ένα συγκεκριμένο κώδικα, τη συνείδησή του. Τέτοιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι σήμερα. Τους αποκαλούμε ρομαντικούς, αλτρουιστές, ιδεαλιστές ή απλά ανόητους και "ηλίθιους", για να δείξουμε ότι δε συμπεριφέρονται νορμάλ, σε μια εποχή που ο κυνισμός, ο φόβος και η αδιαφορία κυριαρχούν. Τέτοιοι "ηλίθιοι" υπάρχουν ακόμα στη χώρα μου και αυτό μου δίνει ελπίδα».
Με τους: Αρτιόμ Μπιστρόφ, Νίνα Αντιουκόβα, Σεργκέι Αρτσιμπάσεβ κ.ά.
Παραγωγή: Ρωσία (2014)
«Ο διαιτητής» (L' arbitro) του Πάολο Τζούκα
Μικρή και πρωτότυπη η ταινία «Ο Διαιτητής» του Πάολο Τζούκα που γεννήθηκε από προγενέστερη, ομότιτλη και βραβευμένη μικρού μήκους ,ταινία του σκηνοθέτη. Θεωρούμε πάντως ότι απευθύνεται κύρια σε παθιασμένους με το ποδόσφαιρο θεατές. Ανομοιογενές το σύνολο, με στοιχεία που δύσκολα συμβιβάζονται και δεν βρίσκουν πραγματική αρμονία. Ταινία γυρισμένη σε ασπρόμαυρο σαν ντοκουμέντο εποχής. «Επέλεξα να χρησιμοποιήσω ασπρόμαυρο για να επιτύχω το μέγιστο βαθμό αφαίρεσης από την πραγματικότητα και το χρόνο», λέει ο σκηνοθέτης. Το φιλμ αντανακλά τις δυναμικές που ρυθμίζουν τον κόσμο του ποδοσφαίρου, αναμιγνύοντας με τρόπο απρόβλεπτο διάφορα είδη και στιλ - μιούζικαλ, γουέστερν σπαγγέτι - σε φόντο ποδοσφαιρικού πάθους, κάτι διαφορετικό και διασκεδαστικό. Η ιστορία / παρωδία, σε διάλεκτο, με έντονο το κωμικό στοιχείο είναι τοποθετημένη στη βαθιά, αρχαϊκή Σαρδηνία της δεκαετίας του '50, σε έναν «καμβά», με συμπεριφορές και μικρούς παραλογισμούς της επαρχιακής καθημερινότητας, κακοποιημένο από το ιταλικό σινεμά. Ο Τζούκα, παρά ταύτα, δημιουργεί στιγμές αυθεντικότητας με απλούς και στοιχειώδεις χαρακτήρες, με ζωντανά οπτικά ευρήματα που μιλούν περισσότερο από τις λέξεις: Άλογα που μπαίνουν στο μπαρ, τυφλοί προπονητές, αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται πριν μπουν οι αθλητές στο γήπεδο και άλλα. Με τις αδυναμίες της, η ταινία βρίσκει μια δύναμη και μιλά με προσωπική φωνή υπερβαίνοντας το στόρι. Μιλά για την εξουσία, που κάποιος ασκεί και κάποιος υφίσταται και για τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, στον αθλητισμό και την πολιτική, δείχνοντας παράλληλα σωστά τα υπαρκτά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και τον «εξαναγκασμό» στη μετανάστευση από τη μιζέρια.
Στην ταινία δείχνεται ο κόσμος του ποδοσφαίρου από την οπτική του αναδυόμενου επαγγελματία διαιτητή Κρουτσιάνι που φιλοδοξεί ουσιαστική ανέλιξη της σταδιοδρομίας του, αλλά ζητά βοήθεια από λάθος πρόσωπα και την οπτική δύο τοπικών, ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων σε σύγκρουση. Η «Atletico Pabarile» με τη μια ήττα πίσω από την άλλη, είναι η χειρότερη ομάδα 3ης κατηγορίας στη Σαρδηνία μέχρι που επιστρέφει από την Αργεντινή ο Ματσούτσι, γιος μετανάστη, που ανατρέπει την κακοτυχία της ομάδας, οδηγώντας την ένα βήμα από την κορυφή, με σύμμαχο τον τυφλό πατέρα του και την αγαπημένη του Μιράντα.
Ίντριγκες και επιχειρηματικές διαφορές καταγγέλλονται ανοιχτά στο καλογραμμένο σενάριο που έχει αιχμές διακριτικής ειρωνείας και αόριστες θρησκευτικές αναφορές που παραπέμπουν στα πάθη, υπογραμμίζοντας έτσι την θρησκευτικότητα του ποδοσφαίρου και τη σημασία της τελετουργίας. Την ίδια στιγμή, επικό και γκροτέσκο συναντιούνται, εκλεπτυσμένο και χοντροκομμένο συνυπάρχουν, όπως επίσης η ατμοσφαιρική μουσική, η αφηρημένη και καλαίσθητη ασπρόμαυρη φωτογραφία, η ρητορική του slow motion, το μπουρλέσκ, το φελινικό γκροτέσκο των προσώπων, η υπερβολική απαγγελία, το μελόδραμα της βεντέτας, η αθλητική διαφθορά φτιαγμένη από σάουνες, καθολικισμό και κτίρια εξουσίας και η πολύ απλή, άμεση κωμωδία...
Με τους: Στέφανο Ακόρσι, Τζέπι Κουτσιάρι, Γιάκοπο Κουλίν, κ.ά.
Παραγωγή: Ιταλία, Αργεντινή (2013)
«Ο Καλόσαυρος» (The Good Dinosaur) (3D) του Πίτερ Σον
Δεν είναι η καλύτερη ταινία της Pixar, παρά την animation που εμφανίζεται στα καλύτερά της στην αναπαράσταση αρχέγονων πανοραμάτων και πασχίζει να μαγέψει τον εθισμένο θεατή σε συνθετικά computer graphics, αλλά μάλλον είναι η πιο ασυνήθης, δεδομένης της ανατροπής που βρίσκεται στη βάση της ιστορίας: Ένας μετεωρίτης που θα έπεφτε στη Γη πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, λάθεψε, με αποτέλεσμα οι δεινόσαυροι να μην εξαφανιστούν, αλλά να συνεχίσουν την εξελικτική τους πορεία. Στοιχειώδης και προβλέψιμη η ιστορία, έξυπνη, συναισθηματική και γουστόζικη ωστόσο και για μεγαλύτερα παιδιά. Ο Άρλο είναι το μικρότερο παιδί μιας οικογένειας εξελιγμένων δεινοσαύρων. Τα μεγαλύτερα αδέλφια του βοηθούν τους γονείς στην καλλιέργεια των αγρών, κερδίζοντας έτσι «στάτους» αναγνώρισης. Ο Άρλο που φοβάται ότι βρίσκεται γύρω του, ακόμα και τις κότες του αγροκτήματος, βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Έτσι, ο πατέρας αποφασίζει να του αναθέσει μια υπεύθυνη αποστολή: Να διώξει τον μυστηριώδη κλέφτη που ρημάζει τις προμήθειες. Ο κλέφτης όμως είναι ένα άγριο παιδάκι, που ο Άρλο δεν βρίσκει το κουράγιο να σκοτώσει για να τελειώσουν οι κλεψιές. Ο πατέρας, που θα συνοδεύσει τον μικρό Άρλο στην αναζήτηση του θηράματος που ξέφυγε, θα έχει τραγικό τέλος, γεγονός που θα λειτουργήσει σαν έναυσμα στο μακρύ ταξίδι ενηλικίωσης του Άρλο. Η φιλία ανάμεσα στον Άρλο και το σκληρό και πεισματάρικο αγόρι Σπόρο, είναι συμβιωτική και η διαδρομή τους, πορεία μύησης που θα τους φέρει ωριμότητα αλλά και την αναγνώριση ότι ανήκουν σε φυλές διαφορετικές, αλλά όχι γι' αυτό ασυμβίβαστες. Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά.
Παραγωγή: ΗΠΑ (2015)

Εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η κατάθεση της αστυνομικού της ομάδας Δίας (που έφθασε στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα)Αγγελικής Λεγάτου που δήλωσε παντελή άγνοια για το πώς δρουν και κινούνται τα τάγματα εφόδου. Τα οποία δεν τα ξέρει, δεν τα έχει δει η αστυνομικός, παρά μόνο από την τηλεόραση. «Έκανα δουλειές και άκουγα στην τηλεόραση για τα τάγματα εφόδου», «δεν έκατσα να δω τι είναι τάγμα εφόδου και πώς επιτίθεται» είπε χαρακτηριστικά!
Ενδεικτικά, η μάρτυρας αστυνομικός, δε γνώριζε αν ο χώρος της Χρυσής Αυγής είναι φιλικός προς την Αστυνομία(!), «δεν γνώριζε ποιες ομάδες στοχοποιεί η Χρυσή Αυγή»(!) δεν γνώριζε αν η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να υποκαταστήσει την αστυνομία(!) δεν γνώριζε αν υπήρχαν μέτρα επαγρύπνησης μετά την επίθεση στο Πέραμα και γενικώς η αστυνομικός της ομάδας Δίας, δεν γνώριζε το πλαίσιο στο οποίο δρα και κινείται η Χρυσή Αυγή...
Επιπρόσθετα, από την κατάθεσή της αναδείχθηκε γι' ακόμη μια φορά ότι οι αστυνομικοί της ομάδας Δίας ήταν απλά παρατηρητές εκείνο το βράδυ, πριν, αλλά και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Όχι μόνο δεν έπραξαν τα δέοντα, αλλά δεν μπόρεσε να εξηγήσει πειστικά και το γιατί. «Σας έχουμε για τα δύσκολα, για ''εκείνη την ώρα", για να αποτρέπετε...» εξανέστη η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Λεπενιώτη.
Για το ότι δεν συνέλαβαν, ούτε καν προσήγαγαν έστω κι έναν, από τα 50 άτομα που η μάρτυρας αστυνομικός αναγνώρισε ως χρυσαυγίτες με ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, ή ότι δεν μπόρεσαν καν να σταματήσουν τα τέσσερα - πέντε άτομα και τον Ρουπακιά, την ώρα της επίθεσης στον Παύλο Φύσσα, η Πολιτική Αγωγή αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που σε πολύ μεγαλύτερο πλήθος ομάδες της ΔΙΑΣ διεμβολίζουν διαδηλωτές με κίνδυνο ακόμη και ζωής, σε αντίθεση με την... αδράνεια που επέδειξαν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αλλά η μάρτυρας δεν απάντησε.
Πολιτική Αγωγή: Ψάξατε αν απειλείται κάποιος άλλος πολίτης από τα 40-50 άτομα;
Μάρτυρας: Δεν ήρθε κανείς.
Πρόεδρος: Ήρθε η κοπέλα (σ.σ. η φίλη του Παύλου Φύσσα).
Οι συνήγοροι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών, με ερωτήσεις προς τη μάρτυρα προσπάθησαν ν' αποδομήσουν με τις ερωτήσεις τους, τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες, με λεκτικές ακροβασίες. Έφτασαν στο σημείο να υπονοήσουν πως πάλι καλά που 15 χρυσαυγίτες άρχισαν να τρέχουν, αλλιώς η ομάδα ΔΙΑΣ δεν θα είχε φτάσει στο σημείο της δολοφονίας! Αποκορύφωμα της παιδαριώδους λογικής, η προσπάθεια σύγκρισης μιας απλής παρέλασης των ταγμάτων εφόδου σε ανύποπτο χρόνο από βίντεο που προβλήθηκε σε ΜΜΕ, με την επιχειρησιακή δράση των ταγμάτων εφόδου το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, για ν' αποδείξει ότι δεν είναι τάγμα εφόδου αυτοί που του επιτέθηκαν και τον δολοφόνησαν (σ.σ. ο χρυσαυγίτης Ρουπακιάς) επειδή π.χ. μπορεί να μη φορούσαν όλοι παντελόνια παραλλαγής...
Μέχρι αν έχει συλλάβει ποτέ κάποιον που να φοράει φούμο, αν έχει υπάρξει ποτέ πρόσκοπος και αν έχουν το δικαίωμα οι πολίτες να ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, ρώτησαν οι υπερασπιστές επειδή προηγουμένως η Πολιτική Αγωγή είχε κάνει αρκετές ερωτήσεις σε σχέση με τη στρατιωτική εκπαίδευση των χρυσαυγιτών, όπως εκπαίδευση νύχτα για προσανατολισμό χωρίς πυξίδα, ανάποδη πορεία σε ποτάμι και στη μέση βολή, σε έρπην, φούμο για παραλλαγή.
Η μάρτυρας αστυνομικός ρωτήθηκε από την Πολιτική Αγωγή σε τι προσιδιάζει τέτοια εκπαίδευση και απάντησε «μόνο στο στρατό». Λόγω αυτών των αναφορών, η υπεράσπιση επιχείρησε με τις ερωτήσεις περί προσκοπισμού κτλ να δείξει ότι τάχα η εκπαίδευση των χρυσαυγιτών είναι «παιχνιδάκια», κάτι που μπορεί να κάνει όλος ο κόσμος κτλ.


Με επίκεντρο την ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα της ΕΕ και άλλα ζητήματα που αφορούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, συνεδριάζει από το μεσημέρι της Πέμπτης η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Οι ηγέτες της λυκοσυμμαχίας θα αξιολογήσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το προσφυγικό και αναμένεται να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων και την αποτροπή της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.
Στο τραπέζι της Συνόδου βρίσκεται το σχέδιο της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός νέου κατασταλτικού μηχανισμού που θα δρα στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ. Αυτή η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αντικαταστήσει τη Frontex και θα έχει τη δυνατότητα φύλαξης των συνόρων ενός κράτους - μέλους ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.
Επιπλέον, θα συζητηθούν η δημιουργία των κέντρων καταγραφής (hot spots), η εφαρμογή των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και ο σχεδιασμός για επίσπευση της επαναπροώθησης μεταναστών. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν στα ευρωπαϊκά μονοπώλια να κάνουν τη «διαλογή» των προσφύγων που θα αποτελέσουν φτηνό εργατικό δυναμικό, ενώ για τους υπόλοιπους επιφυλάσσουν τον εγκλωβισμό ή την επαναπροώθηση πίσω στις χώρες τους.
Η ΕΕ συνδέει το προσφυγικό με την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» που αποτελεί το πρόσχημα για να πατήσει πόδι όπου το επιτάσσουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Η συζήτηση για την «τρομοκρατία» αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, τους ελέγχους στα σύνορα, «την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού», την «αντιτρομοκρατική συνεργασία» με τρίτες χώρες κ.ά.
Επίσης θα συζητηθούν η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή στην ΕΕ.

Συμφωνούν Γερμανία και Γαλλία 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
«Απόλυτα σύμφωνος» δήλωσε και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Επιπλέον, κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. «Aν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία» ανέφερε.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει ευάλωτη όταν μέλη της συνθήκης Σένγκεν δεν είναι ικανά να προστατεύουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας πως «αν απορρίψουμε την πρόταση της Κομισιόν, θα πρέπει να βρούμε μια άλλη, εξίσου επώδυνη εναλλακτική». 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για το νέο μηχανισμό φύλαξης των συνόρων. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει καταρχήν συμφωνία για κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων» σημείωσε. Συμπλήρωσε πως «εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε πλέον πολλά σύνορα. Έχουμε ένα και έχουμε κοινή ευθύνη για την προστασία του», επιβεβαιώνοντας ότι με τη «βούλα» της ΕΕ οδηγούμαστε σε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις κρατών - μελών δήλωσε πως τις γνωρίζει αλλά «πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αν αποτύχουμε θα πρέπει να τα κλείσουμε». Όπως είπε, «θέλουμε να υπερασπιστούμε ό,τι αντιπροσωπεύει η Σένγκεν, και επιτρέψτε μου να σας πω ότι η Σένγκεν είναι εδώ για να μείνει».

«Μίνι» Σύνοδος

Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου πραγματοποιήθηκε «μίνι» Σύνοδος με τη συμμετοχή της Άγκυρας, όπου συζητήθηκε το σχέδιο της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ. Η μετεγκατάσταση αυτή είναι σε εθελοντική βάση και δεν σχετίζεται με τις ποσοστώσεις και τη δέσμευση για την «απορρόφηση» 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία για τα επόμενα δύο χρόνια.
Στη «μίνι» Σύνοδο συμμετείχαν Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα και Τουρκία.

Πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» για το προσφυγικό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των hot spots» είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι απαιτείται να ενισχυθεί η συνεργασία με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση συναντήθηκε νωρίτερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Θέλοντας να παρουσιάσει ένα «ανθρώπινο» πρόσωπο δήλωσε ότι χρειάζεται να δείξουμε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά παράλληλα, ζήτησε να ενισχυθούν τα μέτρα που αποτρέπουν την πρόσβαση στους μετανάστες. «Θεωρώ ότι τώρα είναι καιρός για περισσότερη συνεργασία προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και κυρίως οι μη προσφυγικές ροές» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, προσερχόμενος στη Σύνοδο απέφυγε κάθε σχόλιο σχετικά με το σχέδιο της Κομισιόν για τη φύλαξη των συνόρων, το οποίο για την Ελλάδα σημαίνει αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και προώθηση της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, κάτι που έχει θέσει ευθέως η ΕΕ και ορισμένα κράτη - μέλη. 

Προχωράνε τα παζάρια με την Τουρκία

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Μαξίμου, στη «μίνι» Σύνοδο και στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τη σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην ΕΕ κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (π.χ. από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε «θετικό κλίμα», καθώς και ότι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα ανωτέρω ζητήματα «πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί». Παράλληλα, «απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διϋπουργικής ομάδας εργασίας». 
Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό:
- Συζητήθηκε πρόγραμμα διμερών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε υπουργικό και υπηρεσιακό επίπεδο την επόμενη περίοδο.
- Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση Συνόδου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, εντός του Φεβρουαρίου.
- Συμφωνήθηκε η ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας με τη Βουλγαρία, στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων και των μεταφορών/συγκοινωνιών. Εντός του Μάρτη είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί Σύνοδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Την καθιερωμένη ετήσια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, την 11η στη σειρά, στην οποία ήταν διαπιστευμένοι 1.390 δημοσιογράφοι. Η συνέντευξη κράτησε πάνω από 3 ώρες έγιναν συνολικά 32 ερωτήσεις και κατά ένα μεγάλο μέρος της ασχολήθηκε με ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Όπως ήταν αναμενόμενο σημαντικό μέρος αφιερώθηκε στην επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, με αφορμή την κατάρριψη στις 24 Νοέμβρη του ρωσικού βομβαρδιστικού στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτώμενος για το αν θεωρεί ότι συμμετείχε και άλλος στην ενέργεια αυτή ή αν βλέπει δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα.

«Η τουρκική ηγεσία... γλύφει τους Αμερικάνους»

Καταρχήν χαρακτήρισε την πράξη αυτή όχι απλά «μη φιλική» αλλά «εχθρική και εγκληματική» και για το αν συμμετείχε άλλος είπε με νόημα προκαλώντας τα γέλια στους παραβρισκόμενους στην συνέντευξη: «Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα και δεν ξέρουμε αν είναι σωστό ή λάθος, αν κάποιοι στην τουρκική ηγεσία αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικανούς σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Δεν ξέρω αν το χρειάζονταν και οι Αμερικανοι. Ίσως πάντως υπήρξε κάποια συμφωνία σε ένα ορισμένο επίπεδο, ότι θα "καταρρίψουμε ένα ρωσικό αεροπλάνο και κάντε τα στραβά μάτια σε αυτό" ή "ας μπούμε στο Ιράκ και ας καταλάβουμε ένα μέρος του"». Και πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα: «Δεν ξέρω, αλλά ίσως αυτή η ανταλλαγή έλαβε χώρα, όμως, δεν το ξέρω στα σίγουρα. Οι τουρκικές αρχές υποτίθεται ότι δεν ήξεραν ότι ήταν ένα ρωσικό αεροπλάνο! Τι έπρεπε να γίνει σε τέτοιες περιπτώσεις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ενα τηλεφώνημα θα έπρεπε να γίνει και να ακολουθήσουν. Αλλά αντί αυτού οι τουρκικές αρχές αμέσως έτρεξαν στις Βρυξέλλες φωνάζοντας "βοήθεια, βοήθεια, μας επιτίθενται". Μήπως έχουμε αγγίξει κάποιον εκεί; Τότε άρχισαν να κρύβονται πίσω από το ΝΑΤΟ. Μήπως το ΝΑΤΟ χρειαζόταν; Αποδείχθηκε ότι όχι».
Επίσης σημείωσε ότι βλέπει δύσκολο με την σημερινή τουρκική ηγεσία που σέρνεται στην ισλαμοποίηση, να υπάρχει προοπτική για βελτίωση των σχέσεων. Την κατηγόρησε ότι υποθάλπτει ισλαμιστές ακόμα και από τον Καύκασο, ότι κάνει λαθρεμπόριο με τους εγκληματίες του ΙΚ και την προειδοποίησε ότι πλέον δεν μπορεί να παραβιάζει τον συριακό εναέριο χώρο γιατί η Ρωσία τον καλύπτει με τα αντιεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400.

Συνέχιση της επέμβασης στην Συρία

Αναφερόμενος στην επέμβαση της Ρωσίας στην Συρία, είπε ότι δεν ξεκίνησε η Ρωσία αυτό τον πόλεμο και ότι κλήθηκε να βοηθήσει, αναπαράγοντας το πρόσχημα της «καταπολέμησης των ισλαμιστών» που αξιοποιούν σήμερα και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) που ξεκίνησαν την επέμβαση στην Συρία, και τώρα τους δημιούργησαν. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σπεύσει να υπερασπιστούν τα σημαντικά συμφέροντα των μονοπωλίων στην περιοχή.
Όσον αφορά την τύχη του Σύρου προέδρου, επανέλαβε την θέση της Ρωσίας, ότι αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο συριακός λαός. Πάντως δήλωσε ότι με τους «εταίρους ΗΠΑ και Ευρωπαίους, δουλεύουμε από κοινού για πολιτική λύση στην Συρία». Επίσης ερωτώμενος αν θέλει βάσεις στην Συρία, είπε ότι δεν είναι κάτι το απαραίτητο με τις υποδομές που υπάρχουν σήμερα και υπάρχουν τα μέσα να γίνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Επίσης είπε ότι οι υπερπόντιες στρατιωτικές δεσμεύσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, δεν επιβαρύνουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δηλώσεις του αρχηγού του ρωσικού κράτους διατυπώνονται την παραμονή συνεδρίασης για τη Συρία στη Νέα Υόρκη μεταξύ υπουργών Εξωτερικών.

Επιδείνωση εμπορικών σχέσεων με Ουκρανία

Σε ότι αφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία, που απασχόλησε ένα σημαντικό μέρος της συνέντευξης, διέψευσε ότι η χώρα έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα, αλλά δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν άτομα που ασκούν και στρατιωτικά καθήκοντα, και δεν απέκλεισε την «ανταλλαγή κρατουμένων με το σχήμα "όλοι με όλους"». Είπε ότι πιέζουν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ και τις αρχές του Ντονμπάς (σ.σ. των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) και να καταλήξουν σε συμβιβασμό αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι είναι αυτή που την παραβιάζει κατάφωρα μη προχωρώντας την πολιτική διευθέτηση που είχε συμφωνηθεί.
Σε ότι αφορά την εμπορική σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ που ξεκινάει από την 1 Γενάρη του 2016 σημείωσε ότι έχει το δικαίωμα να την κάνει, αλλά δεν μπορεί να περιμένει ότι θα διατηρηθεί η προνομιακή σχέση που υπήρχε με την Ρωσία, γιατί αυτό «θα πλήξει τα συμφέροντα μας» όπως τόνισε με έμφαση. Άρα κατέληξε «οι σχέσεις των δύο χωρών δεν μπορεί παρά να επιδεινωθούν».

Καταγραφή της κρίσης

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην οικονομία που ήταν το θέμα των πρώτων ερωτήσεων που του έγιναν, παραδέχτηκε την ύφεση της τάξης του 2,8% - 2,9% του ΑΕΠ και λόγω της συντριπτικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου στα 37 δολάρια το βαρέλι, αλλά είπε ότι έχει παρέλθει η κορύφωσης της κρίσης. Βεβαίως η κρίση δεν οφείλεται μόνο στην πτώση των καυσίμων αλλά είναι καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης και υπερπαραγωγής.
Ο Πούτιν πάντως ισχυρίστηκε ότι αναμένεται 0,7% ανάπτυξη για το 2016 , 1,9% το 2017 και 2,4% το 2018. Σημείωσε ότι είναι ικανοποιητικός ο δείκτης της ανεργίας που βρίσκεται στο 5,6% και αναφέρθηκε σε κάποιες θετικές ενδείξεις σε μερικούς κλάδους, όπως η αγροτική παραγωγή.
Αίσθηση επίσης προκάλεσε ότι χαρακτήρισε τον υποψήφιο στις εσωκομματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ για το προεδρικό χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ έναν «σπουδαίο άνθρωπο, γεμάτο ταλέντο, αδιαφιλονίκητο φαβορί, που θέλει βαθύτερες και ισχυρότερες σχέσεις με την Ρωσία».

Δεν κωλώνουν πουθενά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ! Στην προσπάθειά τους να στηρίξουν την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική, ασχημονούν στην πραγματικότητα και καταφεύγουν σε οφθαλμοφανή ψεύδη. Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του χτες στον ΣΚΑΪ, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι υπέγραψαν μνημόνιο επειδή τους το ζήτησε ...ο λαός! «Υπογράψαμε μια συμφωνία δύσκολη για όλους μας και πήραμε αυτή τη μεγάλη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στη διάθεση του ελληνικού λαού που φάνηκε στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις» είπε, φορτώνοντας τις επιλογές τους, που γίνονται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στην πλάτη του λαού που τον γονατίζουν. Αλλά και γι' αυτό ψέμα πάνω στο ψέμα. «Εμείς παλεύουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες για τη χώρα μας», υποστήριξε ο Π. Ρήγας, ταυτίζοντας τη χώρα και το λαό με το κεφάλαιο και τα κέρδη του που είναι και το μόνο για το οποίο παλεύει αυτή η κυβέρνηση.

Η επαναλειτουργία κλειστών εργοστασίων με τη συνδρομή του κράτους είναι το «φάρμακο διά πάσαν νόσο» που μοστράρει τελευταία η κυβέρνηση για να καλλιεργήσει προσδοκίες σε χιλιάδες ανέργους. Τελευταίο παράδειγμα είναι οι πρώην εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Γάλακτος ΑΓΝΟ, με τους οποίους συναντήθηκαν ο Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο αντιδήμαρχος Λαγκαδά, όπου βρίσκεται το κλειστό εργοστάσιο. Στη συνάντηση, η κυβέρνηση υποσχέθηκε γενικόλογα να στηρίξει την προσπάθεια να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας, να τους καταβληθούν χρήματα από το ταμείο φερεγγυότητας κ.ά. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την «ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και εκπόνησης οικονομοτεχνικής αξιολόγησης, ώστε να προωθηθεί η κοινή πρόταση όλων των φορέων για επαναλειτουργία του εργοστασίου ΑΓΝΟ και συνολικά της επιχείρησης, με βάση ένα βιώσιμο πλαίσιο και σχέδιο». Μάλιστα, η κυβέρνηση είπε ότι θα στηρίξει την εκποίηση της επιχείρησης ως σύνολο και όχι την τμηματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων και του εξοπλισμού, ώστε να υπάρχει προοπτική επαναλειτουργίας του εργοστασίου, με επενδύσεις από επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θυμίζουμε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες υπάρχουν και για άλλες επιχειρήσεις, όπως η ΕΝ.ΚΛΩ. Εκεί όπου η ανεργία χτυπάει «κόκκινο» και οι απολυμένοι έχουν ακόμα απαιτήσεις από τους πρώην εργοδότες και τις τράπεζες, η κυβέρνηση παρεμβαίνει είτε για να πουλήσει φρούδες ελπίδες, είτε για να ανοίξει το δρόμο σε επιχειρηματικά συμφέροντα που καραδοκούν να βγάλουν κέρδη, πατώντας πάνω και στη μειωμένη απαιτητικότητα των απολυμένων, που ψάχνουν πάση θυσία ένα μεροκάματο.

Στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 5.694 εργαζομένους και στη διακοπή λειτουργίας 179 καταστημάτων θα προχωρήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2017, στο πλαίσιο των νέων αναθεωρημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Θυμίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ήδη μεγάλη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα, όπου, από τα τέλη του 2009, έχουν χαθεί πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Οτι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που προβλήθηκε σαν επίτευγμα από την κυβέρνηση, δεν είναι το ίδιο ...ωφέλιμη για όλους και προπάντων για τους εργαζόμενους στις τράπεζες, καθώς χιλιάδες από αυτούς θα πάρουν άμεσα το δρόμο για την ανεργία. Το δεύτερο που χρειάζεται προσοχή είναι ότι ο επόμενος γύρος «εκκαθάρισης» στις τράπεζες συμπίπτει με τις συζητήσεις για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ως ένα από τα συστατικά στοιχεία της μεταρρύθμισης στα Εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Πληροφορούμαστε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που επείγει η νομοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου είναι η «διευκόλυνση» των τραπεζικών ομίλων να απαλλαγούν από μερικές χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους.

Μια εξέλιξη που στοιχειοθετεί την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που εκδηλώνονται στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, είναι και η νέα πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε προχτές από τη Σαουδική Αραβία, φυσικά και πάλι με πρόσχημα την «καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων». Αυτή αφορά στη συγκρότηση νέου συνασπισμού της «Ισλαμικής Στρατιωτικής Συμμαχίας» 34 χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, που υποτίθεται θα συγκρουστούν με το ΙΚ, γιατί «το Ισλάμ δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία». Και μόνο να δει κανείς τα μέλη της «νέας συμμαχίας», μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα. Συμμετέχουν οι Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Μαρόκο, Κουβέιτ, Λίβανος, Λιβύη, Τυνησία, Υεμένη, Κατάρ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Μαλαισία, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Πακιστάν, Νησιά Μαλβίδες, Μάλι, Τσαντ, Τζιμπουτί, Μαυριτανία, Νίγηρας, Σουδάν, Σομαλία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Γκαμπόν, Μπενίν, Τόγκο, Γουινέα, Νησιά Κομόρες, Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία.
***
Καταρχήν, οι βασικές χώρες που αποδεδειγμένα έχουν δημιουργήσει, εξοπλίσει, χρηματοδοτήσει αδρά τους τζιχαντιστές, όπως πρώτες απ' όλες η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εμφανίζονται τώρα ως δήθεν διώκτες τους. Ο υπουργός Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «το ΙΚ είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τον ισλαμικό κόσμο και η συμμαχία είναι η εμπροσθοφυλακή που θα την αντιπαλέψει», ενώ η κυβέρνηση της Ιορδανίας δήλωσε ότι «αυτός είναι δικός μας πόλεμος, πόλεμος των Μουσουλμάνων». Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ανέκδοτο, αλλά δείχνει το πόσο μπλεγμένο είναι το «κουβάρι» στην περιοχή (Συρία, Ιράκ, ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους και τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι η Σαουδική Αραβία αλλά και η Τουρκία συμμετέχουν και στο λεγόμενο διεθνή συνασπισμό στην επέμβαση στη Συρία, στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και από κοντά η ΕΕ, ακόμα και η Αυστραλία. Γίνεται, έτσι, φανερό ότι μια από τις κύριες επιδιώξεις του νέου εγχειρήματος που δεν αποκλείει και τη χρησιμοποίηση χερσαίων δυνάμεων, αφορά τα ιδιαίτερα συμφέροντα των αστικών τάξεων των ξεχωριστών χωρών, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν σε κοινούς ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς. Και βέβαια και μέσα στην ίδια την «Ισλαμική Συμμαχία» δε σημαίνει ότι εκλείπουν οι αντιπαραθέσεις και οι κόντρες. Αλλωστε, αυτή είναι η φύση όλων των λυκοσυμμαχιών των καπιταλιστών (των συγκυριακών και των πιο μόνιμων), που ως μια αγέλη επιτίθενται σε ό,τι ορίζεται ως «κοινό θύμα» και στη συνέχεια τρώγονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι στη μοιρασιά της λείας. Μόνο που η πραγματική λεία σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους είναι πάντα οι εργάτες, οι εκμεταλλευόμενοι και ο τεράστιος πλούτος που αυτοί παράγουν.
***
Επίσης, ένα κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο της νέας λυκοσυμμαχίας είναι η συμμετοχή κρατών ή υπό διαμόρφωση κρατών, που έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, όπως και πολιτική συμβολική σημασία έχει το όλο εγχείρημα, ως καταγραφή και υποδήλωση των συμφερόντων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της περιοχής, που θέλουν να δηλώσουν «ηχηρό παρών». Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «τάιμινγκ», την ώρα δηλαδή εκδήλωσης της πρωτοβουλίας και τη σκοπιμότητά της, εδώ τα αστικά επιτελεία δίνουν διάφορες ερμηνείες. Σύμφωνα με διεθνή αστικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ «θέλουν να αποκτήσουν σαφή εικόνα για τη σκοπιμότητα της κίνησης» και μετά να τοποθετηθούν. Κάποιες πρώτες εξηγήσεις, ωστόσο, είναι χαρακτηριστικές. Λέει ο Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, τώρα αντιπρόεδρος του Woodrow Wilson International Center (ίδρυμα του Κογκρέσου προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου Γουίλσον το 1913-21): «Οι Σαουδάραβες είναι κάτω από μεγάλη πίεση γι' αυτό που κάνουν στην Υεμένη και τις κατηγορίες ότι από εκεί εξαπλώνεται ο Ουαχαμπιτισμός (ακραίος ισλαμισμός) και γιατί δε συμβάλλουν στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του ΙΚ». Ετσι αποφαίνεται ότι δεν πρόκειται να έχει η συμμαχία καμία πρακτική αξία. Ο Φαρέα αλ Μουσλίμι, αναλυτής για ζητήματα του Περσικού Κόλπου από το ίδρυμα Carnegie Endowment στο Λίβανο, επίσης μιλάει για «συμβολική σημασία» και ότι το «ΙΚ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις θα ευδοκιμούν όπου υπάρχει κενό εξουσίας όπως στην Υεμένη, τη Συρία, τη Λιβύη».
***

Οι εξηγήσεις αυτές μπορεί να έχουν κάποια δόση αλήθειας, ωστόσο δεν αγγίζουν, όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι η κίνηση των «34» της Σαουδικής Αραβίας όπως και των «65» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπου εμπλέκεται και η Ελλάδα με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, είναι κινήσεις στη σκακιέρα των σφοδρών ανταγωνισμών καπιταλιστικών κρατών που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων. Και φυσικά, από αυτούς τους ανταγωνισμούς χαμένοι βγαίνουν οι λαοί, όσο μπαίνουν κάτω από τις σημαίες των αστών και δε σηκώνουν τις δικές τους, για ρήξη με τους ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές τους, την καπιταλιστική εξουσία και οικονομία, που είναι η μήτρα των επεμβάσεων και των πολέμων.

«Σημαντική επιτυχία» της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ηιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε χτεσινό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο σημειώνεται πως η επιλογή αυτή «εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί της διαχείρισης και την ιδιοκτησία επί του Δικτύου Υψηλής Τάσης».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» προβλέπει το Ελληνικό Δημόσιονα διατηρήσει τον έλεγχο του 51% (πλειοψηφικός μέτοχος) των μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ, το 20% των μετοχών να πωληθεί σε εταιρεία που φέρει «πιστοποίηση» ως διεθνής Διαχειριστής Δικτύων και το υπόλοιπο 29% να διατεθεί μέσω του χρηματιστηρίου στο «επενδυτικό κοινό». Στη συμφωνία επισημαίνεται ακόμη πως η απόκτηση του προβλεπόμενου ποσοστού από τον «στρατηγικό επενδυτή» (αυτόν που θα αγοράσει το 20%) θα πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατόν» και η διάθεση του υπόλοιπου μέρους των μετοχών στο χρηματιστήριο σε επόμενη φάση.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αποζημίωση της ΔΕΗ ΑΕ για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, προβλέπεται το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει το αντίτιμο για το Δίκτυο Υψηλής Τάσης, με τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του μετοχικού μεριδίου στον «στρατηγικό» επενδυτή, από τη διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και με ένα ποσοστό έως 10% από τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ΑΔΜΗΕ σε ετήσια βάση, μέχρι την πλήρη εξόφληση του οριζόμενου τιμήματος.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτηρίζει την τελική συμφωνία «αποτέλεσμα επίπονης και εμπεριστατωμένης διαπραγμάτευσης», με την οποία διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί πως βρίσκεται «σε αντίθεση με την προηγούμενη επιλογή - η οποία είχε νομοθετηθεί - για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με απώλεια ποσοστού της τάξης του 66% των μετοχών του».
Συμπληρώνει, επίσης, πως η δομή της μετοχικής σύνθεσης του νέου ΑΔΜΗΕ «αντιστοιχεί με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση της ίδιας της ΔΕΗ, όπου το Δημόσιο διατηρεί επίσης το 51% των μετοχών».
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραδέχεται δηλαδή ότι προχωρά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που έγινε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από τους προκατόχους της...

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιβεβαιώνει και η κατάληξη των αντιλαϊκών παζαριών για τον ΑΔΜΗΕ, είναι ότι η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως την ευρωενωσιακή στρατηγική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προωθείται σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και των εργαζομένων του κλάδου.

Ο συνδυασμός «υπεύθυνης αντιπολίτευσης», αλλά και διαμόρφωσης
«εναλλακτικών κυβερνητικών επιλογών» εξακολουθεί να
προβληματίζει τα αστικά επιτελεία
Συνεχίζεται η συζήτηση σε μια σειρά από αστικά επιτελεία για το πώς πρέπει να σταθούν η ΝΔ και η όποια νέα ηγεσία της απέναντι στην κυβέρνηση, δεδομένου μάλιστα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται για ψήφιση στη Βουλή και νέα βάρβαρα μέτρα ως προαπαιτούμενα του κεφαλαίου. Αυτό που τους απασχολεί είναι πώς θα στηριχθεί ενεργά και από τη ΝΔ η στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά και πώς ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση θα εμφανίζεται ως ικανή εναλλακτική στη διαχείριση της αστικής εξουσίας.
Χαρακτηριστικά, έγραφε χτες η «Καθημερινή» στο κύριο άρθρο της, με τίτλο «Να μην παρασυρθεί»: «Η Κεντροδεξιά δεν πρέπει να παρασυρθεί από το γενικότερο κλίμα του λαϊκισμού σε μία στείρα αντιμνημονιακή αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Οποτε το δοκίμασε δεν έγινε πειστική. Οι πολίτες περιμένουν υπεύθυνες, μετριοπαθείς προτάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, όχι πυροτεχνήματα και αφορισμούς. Σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, πέρα από ένα ξερό ΟΧΙ, οι πολίτες απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις. Ας ελπίσουμε ότι οι υπερβολές που έχουν ακουσθεί το τελευταίο διάστημα οφείλονται στον πυρετό της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας. Η χώρα χρειάζεται μία στιβαρή, υπεύθυνη αντιπολίτευση».
Την ίδια ώρα, η ίδια εφημερίδα που καλεί τη ΝΔ να βάλει πλάτη στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση, σε άλλο σχόλιό της, αποτυπώνει τον προβληματισμό των αστικών επιτελείων για τη διαμόρφωση «εφεδρειών» και «εναλλακτικών επιλογών διακυβέρνησης»:
«Υπάρχει ασφαλώς», αναφέρει, «ένα αίτημα της κοινωνίας που θέλει να χειραφετηθεί από το παλιό, το συστημικό, το παραδοσιακό. Ενα κομμάτι της βρήκε έκφραση σε αυτό το αίτημα στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Καθώς απογοητεύεται, αναζητεί νέα πρόσωπα και σχήματα.Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να αργήσει και κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν και πότε θα φέρει καρπούς. Οι πραγματικές εθνικές εφεδρείες είναι λιγοστές (...) Εν τω μεταξύ, η χώρα πρέπει να έχει μια ισχυρή αντιπολίτευση και εναλλακτικές επιλογές διακυβέρνησης».
Είναι προφανής η πρεμούρα των επιτελείων του συστήματος να προχωρήσει και στα «δεξιά» του αστικού πολιτικού σκηνικού μια αναμόρφωση - «αναβάπτιση» αντίστοιχη με αυτή που προχώρησε στη σοσιαλδημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ...
«Αποφύσεις» και «συκοφαντίες»...
Οι διεργασίες αυτές, άλλωστε, βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, με τις αντίστοιχες «επικοινωνίες» ανάμεσα στα διάφορα τμήματά του.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο φόντο πληροφοριών που επαναφέρουν το θέμα ύπαρξης διαύλου το προηγούμενο διάστημα μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του πρώην προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή, σε άρθρο τους τα «Νέα» μιλούσαν για «αποφύσεις του καραμανλικού συστήματος που έχουν διακλαδωθεί αρμονικότατα στο σώμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και σχολίαζαν ότι «οι καραμανλικοί εμφανίζονται έτσι ως επισπεύδοντες μιας ΝΔ συναινετικής που - όπως ακριβώς θα ήθελαν και οι δανειστές - θα έδινε στην κυβέρνηση το απαραίτητο οξυγόνο».
Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης, που φέρεται να έχει τη στήριξη Καραμανλή, έσπευδε για άλλη μια φορά, με συνεντεύξεις του σε ΣΚΑΪ και MEGA, να ξορκίσει ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά και στο ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να δώσει πάτημα αποχώρησης στελεχών και διάσπασης της ΝΔ, όπως φοβούνται πολλοί στο εσωτερικό της: «Γιατί επανερχόμαστε μονίμως σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο διάφοροι κύκλοι καλλιεργούν (...) ότι ο Μεϊμαράκης, τελικά, θα εκλεγεί ως "υποκινούμενο κάποιων για να συμφωνήσει με τον Τσίπρα"; Θεωρώ ότι πέρα από κάποιο σημείο, αυτό καταντάει και συκοφαντία», είπε.

Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «δικός μας είναι ο δρόμος της σύνεσης, του μέτρου, της μετριοπάθειας. Εξετάζει καθετί το θετικό. Και καθετί το αρνητικό προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Αν όχι το καταψηφίζουμε».

Για τη δράση ενός νέου ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ συζητά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής με θέμα τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη συγκρότησή του με πρόσχημα να εξασφαλιστεί η ισχυρή και από κοινού διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.
Κατά την Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα σχηματιστεί με βάση το Frontex και θα χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα: Θα διαθέτει εφεδρείες συνοριοφυλάκων ταχείας κινητοποίησης και τεχνικού εξοπλισμού. Ο οργανισμός θα είναι σε θέση να βασίζεται σε τουλάχιστον 1.500 εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα μπορούν να αναπτυχθούν σε λιγότερο από τρεις μέρες. Θα έχει ρόλο παρακολούθησης και εποπτείας των συνόρων με τη σύσταση κέντρου παρακολούθησης και ανάλυσης κινδύνου, το οποίο θα παρακολουθεί τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και εντός αυτής. Ο οργανισμός θα εκτιμά την επιχειρησιακή ικανότητα, τον τεχνικό εξοπλισμό και τους πόρους που διαθέτουν τα κράτη - μέλη, ώστε να αντιμετωπίζουν τη φύλαξη των εξωτερικών τους συνόρων και θα απαιτεί από τα κράτη - μέλη να λάβουν μέτρα σε περίπτωση προβλημάτων σε αυτά. Θα διαθέτει δικαίωμα παρέμβασης. Συγκεκριμένα, τα κράτη - μέλη μπορούν να ζητήσουν την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, καθώς και την αποστολή ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων προς υποστήριξή τους. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις ή που κράτος - μέλος υφίσταται σημαντική μεταναστευτική πίεση και εφόσον δεν επίκειται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο ή εάν αυτά είναι ανεπαρκή, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκτελεστική απόφαση, με την οποία θα ορίζεται ότι η κατάσταση σε συγκεκριμένο τμήμα των εξωτερικών συνόρων απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέπει στον οργανισμό να παρεμβαίνει και να αποστέλλει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αναλαμβάνεται επιτόπια δράση, ακόμη και όταν ένα κράτος - μέλος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα.
Οι εθνικές ακτοφυλακές θα αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στο βαθμό που εκτελούν καθήκοντα συνοριακών ελέγχων. Οι εντολές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα θα ευθυγραμμιστούν με την εντολή της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Οι τρεις οργανισμοί θα είναι σε θέση να αναλαμβάνουν κοινές επιχειρήσεις επιτήρησης, για παράδειγμα, μέσω της από κοινού λειτουργίας των τηλεκατευθυνόμενων αεροπορικών συστημάτων (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο οργανισμός θα έχει δυνατότητα για αποστολή αξιωματικών - συνδέσμων σε γειτονικές τρίτες χώρες και έναρξη κοινών επιχειρήσεων με αυτές, μεταξύ άλλων και στο έδαφός τους.
Οπως προκύπτει από τα παραπάνω και αυτός ο οργανισμός της ΕΕ είναι ένα στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα για το συντονισμό στις απελάσεις μεταναστών. Ενα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων. Οι «εχθροί» του θα είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ποικίλων επεμβάσεων. Συγχρόνως, θα είναι ένας μηχανισμός ευρύτερης παρέμβασης ενάντια στα συμφέροντα των λαών της ΕΕ και των λαών άλλων χωρών, αφού θα μπορεί να δρα ως ένας μηχανισμός ταχείας επέμβασης, ανάλογα με τις ανάγκες της ΕΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η νέα στρατιωτική φρουρά συνόρων εντείνει την καταστολή, θίγει κυριαρχικά δικαιώματα
Η νέα στρατιωτική φρουρά συνόρων, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εντείνει την καταστολή απέναντι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ενώ θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, όπως της Ελλάδας, όπου προωθεί τη συνδιαχείριση του Αιγίου με την Τουρκία, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στη συζήτηση για «την απόφαση σχετικά με τη δέσμη μέτρων περί Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία τόνισε τα εξής:
«Η αναβάθμιση της FRONTEX, ή η νέα, στρατιωτική ουσιαστικά, ευρωενωσιακή φρουρά συνόρων, εντείνει την καταστολή ενάντια στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στα εκατομμύρια προσφύγων - μεταναστών, για να τους ξαναστέλνει πίσω στην κόλαση των πολέμων, την ίδια ώρα που οι ιμπεριαλιστές τους κλιμακώνουν, αυξάνονται οι πρόσφυγες και η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποθήκη εξαθλιωμένων με φράχτες που υψώνονται στη μια χώρα μετά την άλλη.
Η φύλαξη - διαχείριση των συνόρων περνάει στους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς χωρίς καν συμφωνία των κρατών. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει προώθηση της συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία, αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, με τη σφραγίδα ΕΕ και ΝΑΤΟ, εν μέσω ανταγωνισμών και παζαριών των αστικών τάξεων και των μονοπωλιακών ομίλων.
Τα "έξυπνα σύνορα" της ΕΕ ανοιγοκλείνουν για να εξασφαλίζουν πάμφθηνη εργασία στο κεφάλαιο, πίεση όλων των μισθών προς τα κάτω, πετώντας στον Καιάδα όσους μετανάστες και πρόσφυγες περισσεύουν.

Οι λαοί θα αντισταθούν στη βαρβαρότητα, για να καταργηθούν το Δουβλίνο, η Σένγκεν και η FRONTEX, για ανθρώπινες συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες, άμεση μεταφορά στις χώρες προορισμού τους».

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Προηγείται μίνι Σύνοδος για το Προσφυγικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας
Σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με κύρια θέματα συζήτησης την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τη μετανάστευση, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, την ενιαία αγορά, το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία κ.ά.
Σε ό,τι αφορά την «τρομοκρατία», η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ανοίξει όλη τη «βεντάλια» των μεθόδων που στο όνομα της αντιμετώπισής της θα επιτρέψει στην ΕΕ να πατήσει πόδι σε χώρες όπου διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα των μονοπωλίων της. Δηλώνεται, εξάλλου, ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί με κατεύθυνση έντασης της «αντιτρομοκρατικής δράσης», με αποφάσεις που αφορούν στην ανταλλαγή πληροφοριών, στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, στις «συνθήκες που οδηγούν στην τρομοκρατία, την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και το βίαιο εξτρεμισμό», την «αντιτρομοκρατική συνεργασία με τρίτες χώρες» κ.ά.
Για τη μετανάστευση, η Σύνοδος Κορυφής θα αξιολογήσει την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει και θα εγκρίνει περαιτέρω μέτρα. Αναμένεται να εστιάσει στη λειτουργία τωνσημείων υποδοχής («hot spots»), την εφαρμογή των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση, καθώς και την εκτέλεση των επιστροφών, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης κ.ά.
Θέμα συζήτησης θα αποτελέσει ξανά η έκθεση των προέδρων σχετικά με την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, αλλά και ηενιαία αγορά, στην κατεύθυνση λήψης μέτρων ολοκλήρωσης και αναβάθμισής της, ώστε να διευρύνονται οι ορίζοντες για τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί η Ενεργειακή Ενωση, η ψηφιακή ενιαία αγορά και η Ενωση Κεφαλαιαγορών.
Σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την πορεία των εργασιών για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα μπορούσε να αποτρέψει τη διεξαγωγή του και να διασφαλίσει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Ανάλογα με τις εξελίξεις, η Σύνοδος Κορυφής ενδέχεται επίσης να συζητήσει επίκαιρα διεθνή θέματα.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογό του, Ντ. Κάμερον.
Μίνι Σύνοδος για το Προσφυγικό
Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, καθώς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προηγηθεί συνάντηση οκτώ κρατών - μελών της ΕΕ (Αυστρία, Ελλάδα, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία) με την Τουρκία, υπό την προεδρία της Αγκελα Μέρκελ. Στη συνάντηση αναμένεται να πάρει μέρος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το σχέδιο της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ, το οποίο στηρίζεται απ' τις χώρες που συμμετέχουν. Ο πρωθυπουργός συμμετέχει λόγω της γενικότερης εμπλοκής της χώρας στο Προσφυγικό. Η μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία Σύρων προσφύγων είναι εθελοντική για τα κράτη - μέλη και δε σχετίζεται με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει να πάρουν από την Ελλάδα και την Ιταλία 160.000 πρόσφυγες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργο, Ζ. Αλσεμπορν, φρόντισε χτες να διαμηνύσει στην Αγκυρα, προκαταλαμβάνοντας τυχόν απαιτήσεις της, ότι «δε θα πρέπει να πιστέψει ότι μπορούμε να πάρουμε από το έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget