12/16/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV


Για «μεγάλους κινδύνους» από τη φύλαξη των συνόρων από τη νέα συνοριοφυλακή της ΕΕ και χωρίς τη συμφωνία των χωρών-μελών έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για τα 20 χρόνια από τη συμφωνία του Ντέιτον.
Ο Κώστας Παπαδάκης ανέφερε:
«Είκοσι χρόνια μετά το Ντέιτον, που η ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση οδήγησε στο προτεκτοράτο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, η ζωή επιβεβαίωσε τους κομμουνιστές ότι η ειρήνη των ιμπεριαλιστών με το πιστόλι στον κρόταφο φέρνει στους λαούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια, εθνοτικές διαιρέσεις και προσφυγιά.
Από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το βρώμικο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, έως σήμερα στη Συρία, την Ουκρανία, τη Λιβύη και το Ιράκ και όπου αλλού, οι ιμπεριαλιστές ξαναχαράζουν τα σύνορα με το αίμα των λαών.
Μεγάλους κινδύνους γεννά η αποκαλούμενη φύλαξη των συνόρων, χωρίς καν τη συμφωνία των κρατών-μελών που ευαγγελίζεται η ΕΕ και με τη νέα συνοριοφυλακή της. Σύνορα που ανοιγοκλείνουν όταν και όσο το κεφάλαιο χρειάζεται πάμφθηνη εργασία, που γίνονται λάστιχο ανάλογα με τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας.
Οι λαοί με την πάλη τους να μη δεχθούν να χύσουν το αίμα τους για τα μονοπώλια. Να ορίσουν οι ίδιοι τις τύχες τους με τη δική τους εξουσία, με αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ».   

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επιβεβαίωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης στη Μόσχα την πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης της 20μελούς «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη την ερχόμενη Παρασκευή, από την οποία ωστόσο δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα πλην ίσως της υιοθέτησης μίας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα «επισημοποιεί» τα ανακοινωθέντα που συμφωνήθηκαν στις 30 Οκτώβρη και στις 14 Νοέμβρη στη Βιέννη σε σχέση με την ειρηνευτική διαπραγμάτευση στη Συρία.
Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε -σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ από τη Μόσχα- ότι κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του «επιβεβαιώθηκαν» οι συμφωνίες που αφορούν το συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους και ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε να κάνουν αποτελεσματικότερο τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Τόνισε πως αμφότεροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες «σε ένα πιο προηγμένο στάδιο» προκειμένου να καταρτιστεί μία και μοναδική λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία, προσθέτοντας ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα «έφεραν πιο κοντά τις θέσεις τους» σε σχέση με το συγκεκριμένο κατάλογο και κατέληξε προσθέτοντας: «Όλοι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες για τη Συρία έχουν κοινή θέση ότι το Ισλαμικό Κράτος και το "Μέτωπο Νούσρα" είναι τρομοκράτες».


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», το πρωί της Τετάρτης 16 Δεκέμβρη 2015.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης: 
«Όποτε έρχεται εδώ ο κ. Κουτσούμπας είναι σε άλλη πολιτική σφαίρα, μιλά μόνο για την ουσία της πολιτικής. Δηλαδή όταν ήρθε σήμερα εδώ, κουβεντιάζαμε για το θέμα Λαζόπουλου - Γεωργιάδη και γέλαγε, λέει "δεν είναι πολιτική αυτό το πράγμα"...».
«Αυτό το γεγονός θα έγινε κάποια στιγμή που ασχολιόμουν μάλλον με σοβαρότερα καθήκοντα. Ήταν η κινητοποίηση που έκανε το ΠΑΜΕ και η πορεία στη Βουλή, αμέσως μετά ήταν η ομιλία στο Σπόρτιγκ, όπου ήταν πολύ μεγάλη συγκέντρωση, για τις εξελίξεις στη Συρία και βεβαίως ήταν και η ομιλία και η ψηφοφορία στη Βουλή και στη συνέχεια συναντήσεις και δεν παρακολούθησα το γεγονός και πραγματικά εδώ το άκουσα. Μιλάμε για τσίρκο της πολιτικής, δηλαδή ένα μεγάλο παιχνίδι γίνεται, τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω εγώ. Μια σατιρική εκπομπή και απ’ έξω ένας υποψήφιος αρχηγός κόμματος να φωνάζει να μπει μέσα, ο άλλος να του λέει ότι είναι σατιρική εκπομπή και δε σε βάζω μέσα, γιατί είσαι αυτός που είσαι κ.λπ. Μιλάμε για τραγωδία στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλεί γέλιο και να φαίνεται στην πλειοψηφία του κόσμου ως αστείο γεγονός, αλλά είναι τραγωδία. Είναι ένα στοιχείο της τραγωδίας που ζει το πολιτικό σύστημα της χώρας αυτή την περίοδο».
«Αυτό δείχνει και μια κατάπτωση γενικότερα στον πολιτικό και δημόσιο βίο; Δηλαδή ότι μπαίνει ένας ηθοποιός σε πολιτικά πράγματα, ένας πολιτικός να θέλει να συμμετάσχει στο σόου που κάνει ο ηθοποιός… Όλα αυτά δείχνουν μια ευρύτερη κατάπτωση»;
«Το αστικό πολιτικό σύστημα έχει σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας και σε άλλες χώρες βέβαια. Ως ένα βαθμό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και όλων αυτών που βιώνουμε. Εμείς στην εκτίμησή μας λέμε ότι βρίσκεται σε πορεία αναμόρφωσης, ακόμα δηλαδή δεν έχει "ισορροπήσει", όχι ότι έχουμε κανένα νταλκά εμείς να ισορροπήσει αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο το θεωρούμε σάπιο, φθαρμένο και ότι έχει φάει τα ψωμιά του, γι’ αυτό και μιλάμε για ανατροπές εκ βάθρων - και στο κράτος και στην κοινωνία και στην οικονομία. Παρ’ όλα αυτά το σύστημα, έτσι όπως θέλουνε να το διαχειρίζονται και αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία και βρίσκονται πίσω απ’ τις τηλεοπτικές κάμερες και αυτοί που βρίσκονται στη δημοσιότητα και μιλάνε εξ ονόματος αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία, αυτό το παιχνίδι όλο δεν έχει αποκρυσταλλωθεί και αυτό το βλέπουμε και στα κυβερνητικά κόμματα. Δηλαδή έχουμε συνεχείς μετατοπίσεις, προβλήματα, άσχετα αν κρατάει μια στοιχειώδη συνοχή ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ...».
«Καλά κράτησε…».
«Είμαστε και δυο μήνες μετά τις εκλογές...».
«Έχουμε περάσει και πάρα πολλά, εσείς νιώθετε ότι έχουν περάσει μόνο δύο μήνες απ’ τις εκλογές»;
«Έχει περάσει ένας χρόνος από την "πρώτη φορά Αριστερά". Το ζήτημα είναι όμως ότι δεν υπάρχει - ξαναλέω στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος - ο δεύτερος πόλος αυτού του αστικού πολιτικού συστήματος, που λογικά θα ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή έχουμε στην κυβέρνηση ένα σοσιαλιστικό - αριστερό, ένα εθνικιστικό - πατριωτικό κόμμα, τη συγκυβέρνηση και από την άλλη μεριά έχουμε μια ΝΔ, που είναι το δεύτερο κόμμα σήμερα στη χώρα μας, το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει από το 2012. Η ΝΔ ταλανίζεται με τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, με την ουσία της πολιτικής, δηλαδή δε μπορεί ακόμη να βρει περπατησιά. Εμείς γενικά δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Είναι δικό τους ζήτημα να εκλέξουν τον αρχηγό τους. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα πρόσωπα ούτε ανακατευόμαστε με τα πρόσωπα. Η διαπάλη όμως είναι πολιτική και στο εσωτερικό της ΝΔ και γενικότερα. Δηλαδή για το τι χαρακτήρα θα έχει το κόμμα, αν θα είναι στο κεντροδεξιό χώρο, αν θα πιάσει την ακροδεξιά, ακόμα και παλαιοβασιλικές δυνάμεις, που τώρα εμφανίζονται ξανά στο προσκήνιο θέλοντας να αποχαρακτηριστούν από το κακό τους παρελθόν… νομίζω ότι έχουν ενδιαφέρον και οι ίδιοι γι’ αυτό».
«Θεωρείτε ότι θα καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση να περάσει και το τρίτο των προαπαιτουμένων, που είναι και το βαρύ, το Ασφαλιστικό, το Αγροτικό; Εκεί θα δοκιμαστεί η συνοχή».
«Κατ’ αρχήν υπάρχει ένα δεδομένο ότι αυτό το τρίτο προαπαιτούμενο, όπως και τα προηγούμενα, περιέχονται και περιγράφονται ως κατευθύνσεις στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο το ψήφισαν και άλλες δυνάμεις - κάτω βέβαια και από συγκεκριμένους εκβιασμούς είτε τμημάτων του κεφαλαίου της χώρας μας είτε των ονομαζόμενων "θεσμών", του κουαρτέτου. Θυμόσαστε τότε τι έγινε. Δεν ξέρω αν θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση αρχές του χρόνου, με το Ασφαλιστικό και τα άλλα προαπαιτούμενα, γιατί είναι και τα εργασιακά μέτρα επίσης σκληρά και ποιες θα είναι οι απαιτήσεις των γνωστών εταίρων της Ελλάδας και αν θα καταλήξει ξανά σε μια συμφωνία κορυφών, έτσι ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων για να υλοποιηθεί το τρίτο μνημόνιο...».
«Τα άλλα κόμματα λένε δεν ξαναψηφίζουν έτσι…».
«Ζητάνε κάποιες προϋποθέσεις, βάζουν κάποιους όρους. Οι όροι αυτοί αφορούν και κυβερνητική συνεργασία, με ποια μέτρα θα πάνε, ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης…».
«Η εκτίμησή σας ποια είναι»;
«Δεν αποκλείουμε να έχουμε εξελίξεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα με ποια μορφή δε μπορώ ακριβώς να την προσδιορίσω».
«Εκλογές»;
«Καλά τίποτε δεν αποκλείεται, δεν το βλέπω όμως αυτή τη στιγμή, ως πολιτική εκτίμηση και με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα που υπάρχουν. Βλέπω ότι θα γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, όχι οικουμενικής, όπως λέει ο Λεβέντης, γιατί δεν πρόκειται να είναι οικουμενική. Δεν είμαι τόσο σίγουρος αν αυτή τη στιγμή είναι ώριμο και για μια κυβέρνηση όλου του "ευρωενωσιακού τόξου", όπως λέει η κ. Γεννηματά. Περισσότερο σε πρώτη φάση μάλλον θα προσπαθήσουν κάποιες δυνάμεις, από τα μικρότερα κόμματα, να συνδράμουν την ασταθή πλειοψηφία που έχει αυτή τη στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
«Είστε ένα κόμμα που μπορεί και να κινητοποιήσει κόσμο, στηρίζεστε στον κόσμο και ακούς σχόλια: "οι συντάξεις πάνε κατά διαόλου, ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και ο κόσμος είναι στον καναπέ του". Τώρα, φταίει ο κόσμος; Φταίνε τα κόμματα που θα έπρεπε να τον κινητοποιήσουν και δε μπορούν; Πάντως υπάρχει μια αδράνεια. Αν είχαν κάνει οι προηγούμενοι την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, θα ήταν κατειλημμένα τα αεροδρόμια τώρα, αλλά όλα είναι μια χαρά…».
«Καλά, αδράνεια δε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πρωτοπόρες δυνάμεις, δυνάμεις μέσα στο λαό μας και δεν αναφέρομαι μόνο στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, αναφέρομαι σ’ αυτό που λέμε σωματεία, συλλόγους, εργατικό κίνημα, είτε ανάμεσα στους εργαζόμενους, είτε στους υπάλληλους, είτε στους αγρότες, στους επαγγελματοβιοτέχνες. Για πρώτη φορά και αυτό έχει τη σημασία του, είχαμε, μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε διάστημα 10 μηνών, δηλαδή δύο εκλογές και ένα δημοψήφισμα, που το έχει κερδίσει μια κυβέρνηση, η οποία είναι "καινούρια" και "νέα", με την έννοια ότι δεν κουβαλάει τις αμαρτίες των προηγούμενων, για τη λαϊκή αντίληψη που υπάρχει σήμερα, και είχαμε δύο μεγάλες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Δεν έχει γίνει μέσα σε ένα μήνα μετά από εκλογές, όπου παίρνει πανηγυρικά πλειοψηφία ένα κόμμα μαζί με ένα άλλο και κάνουν κυβέρνηση και επιβεβαιώνεται σ’ αυτή τη φάση η πολιτική του μέσα στο λαό, και να έχεις μεγάλες απεργιακές μάχες στις 12/11 και 3/12. Θέλω να πω ότι υπάρχουν εστίες αντίστασης, δυναμώνουν αυτές, όπως μεγαλώνει και η αγανάκτηση. Απ’ αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ καλεί μέσα απ’ αυτά τα συλλαλητήρια που γίνονται, τις δραστηριότητες. Σήμερα και αύριο έχουμε νέες κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, άλλων ομάδων, ετοιμάζονται οι αγρότες - η πανελλαδική συντονιστική των μπλόκων που έκανε σύσκεψη στη Θεσσαλία αποφάσισε ότι θα μπλοκάρουν τους εθνικούς δρόμους ή θ’ αρχίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις - αντίστοιχα έχουμε νέα απεργιακή κινητοποίηση το Γενάρη. Θέλω να πω ότι κάτι κινείται, είναι σε θετική κατεύθυνση και αυτό θα έρθει να δέσει πιστεύουμε και με τα νέα σκληρά μέτρα που θα παίρνονται συνεχώς».
«Λένε όμως στην κυβέρνηση ότι κάνουμε τα δύσκολα μέτρα, κάνουμε όμως και κάτι καλό π.χ. οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό εσείς πως το εισπράττετε»;
«Στο πρόσωπο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν βρει τους κατάλληλους για να κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά, όπως έχουμε ξαναπεί, που δε μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι. Γιατί ακριβώς έχει σοσιαλιστικές, αριστερές αναφορές, είχε επαφές με το κίνημα, με εργαζόμενες δυνάμεις, με αριστερό κόσμο που κινητοποιείται ή ήταν μέσα σ’ αυτό που λέμε εργατικό - λαϊκό κίνημα και απ’ αυτή τη σκοπιά παίζουν αυτό το ρόλο. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ξεπουλάνε π.χ. 14 αεροδρόμια, που για τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον θεωρητικά και συνθηματολογικά πριν ένα - δυο χρόνια ήταν αιτία πολέμου. Το ίδιο κάνουν και για μια σειρά άλλα ζητήματα για τα οποία έβγαιναν στους δρόμους, κατήγγειλαν σ’ όλους τους τόνους κ.λπ. Άρα γι’ αυτό έχει επιλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνει αυτή τη βρώμικη δουλειά, να τα περάσει όσο μπορεί πιο γρήγορα, όσο ακόμη ο κόσμος περιμένει, επειδή δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση ή δε μπορεί να δει άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα αυτό που του προτείνουμε εμείς. Άλλες δυνάμεις, όπως είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τις έχει δει και τις έχει τιμωρήσει και τις τιμωρεί ακόμη, ακριβώς γι’ αυτή την αντιλαϊκή τους πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε με τα απατηλά συνθήματα, με ψεύτικες προσδοκίες, με ψεύτικες ελπίδες και στη λογική "μήπως γίνει κάτι καλύτερο, αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο τώρα, ας τον ανεχτώ". Αυτή η λογική μαζί με το φόβο, την τρομοκρατία. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρότι λέει ότι είναι αριστερή και μιλά εξ ονόματος της αριστεράς -καμιά σχέση μαζί της λέμε εμείς- όμως παρόλα αυτά ακολουθεί τακτική τρομοκρατίας και εκφοβισμού με κάθε τρόπο. Ρίχνει κανένα ψίχουλο για τις ομάδες ακραίας φτώχειας και βέβαια τα παίρνει απ’ όλους τους υπόλοιπους, αλλά και απ’ αυτές τις ομάδες, με διάφορους άλλους τρόπους».
«Το παράλληλο πρόγραμμα δηλαδή δε σας κάνει»;
«Έχει γίνει ανέκδοτο πλέον. Ακόμη και οι ίδιοι αν τους ρωτήσεις στους διαδρόμους της Βουλής, γελάνε. Είναι ανέκδοτο και αυτό που καταθέτουν και όλα αυτά που κάνουν».
«Χθες άκουγα ότι στους δημόσιους υπαλλήλους δίνουν κάτι».
«Μοίρασαν στη Βουλή, για να αποδείξουν ότι κάτι δίνουν και δεν είναι περικοπές - έτσι όπως τους κατήγγειλε η αντιπολίτευση - ένα χαρτί από το οποίο αποδεικνύεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι συνολικά από το 2016 έως το 2019, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε χθες, θα χάσουν πάνω από 2 δισ. - εξοικονόμηση δαπανών λέγεται αυτό - πράγμα που σημαίνει ένας μισθός χαμένος αυτή την τετραετία. Δίνουν λεφτά σε κάποιους διευθυντές, τμηματάρχες, 50 - 100 ευρώ σε πορεία τεσσάρων χρόνων, ανάλογα πόσο διευθυντικό στέλεχος θα είναι αυτός που θα το πάρει. Σημειωτέον ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει ήδη 6 μισθούς».
«Να πάμε σε ένα άλλο θέμα που συζητιέται πολύ αυτές τις ημέρες. Το ΚΚΕ για το σύμφωνο συμβίωσης τι άποψη έχει»;
«Εμείς θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Ανοίγει το δρόμο για το ζήτημα που εμείς διαφωνούμε, αλλά όχι μόνο εμείς ως κόμμα, στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση και είναι το ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών, η δημιουργία οικογένειας, εδώ είναι το κρίσιμο ζήτημα. Εμείς θεωρούμε ότι το τι σεξουαλικό προσανατολισμό έχει ο κάθε άνθρωπος ή ένα ζευγάρι είναι δικό του θέμα. Υπάρχουν τρόποι και μέσα στην ελληνική πολιτεία, αλλά μπορούν να γίνουν και βελτιώσεις στο αστικό δίκαιο, για να επιλύονται μια σειρά ζητήματα. Το κληρονομικό, που προβάλλεται από ορισμένες πλευρές, θα μπορούσε να λυθεί με ένα συμφωνητικό ή μια διαθήκη, αν κάποιος θα ήθελε να αφήσει κάτι στο σύντροφό του. Επίσης ένα άλλο ζήτημα που ακούγεται είναι ότι δε μπορούν να μάθουν από το γιατρό για την πορεία της υγείας των συντρόφων τους, επειδή δεν είναι πρώτου βαθμού συγγένειας, πράγμα βέβαια που συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και αυτό το ζήτημα μπορεί να λυθεί με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ή μια ανάθεση. Αυτά τα ζητήματα λύνονται πολύ απλά».
«Δε φοβάστε ότι θα σας κατατάξουν στους συντηρητικούς»;
«Όχι δε φοβόμαστε. Εμείς ψηφίσαμε όλους τους νόμους και τις διατάξεις σε προηγούμενες τροπολογίες - και αν θέλουν ας τις κάνουν και πιο αυστηρές - για ρατσιστικά φαινόμενα, για δυσμενή και ανισότιμη αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων, που έχουν επιλέξει να ζήσουν έτσι. Θεωρούμε ότι είναι δική τους υπόθεση, είναι απαράδεκτο το οποιοδήποτε ρατσιστικό σχόλιο, κοροϊδία ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά η υιοθεσία είναι κρίσιμο ζήτημα...».
«Μα ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι δεν τοποθετείται η πολιτεία στο θέμα της υιοθεσίας…».
«Μπορεί να μην προβλέπεται από το νομοσχέδιο, αλλά ανοίγει το δρόμο. Το ζήτημα έτσι όπως άνοιξε, ξεκίνησε από τον προηγούμενο νόμο. Δεν ισχύει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιμένει ότι οι χώρες πρέπει να έχουν σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε αρνητική κριτική στην Ελλάδα, διότι πέρασε ένα σύμφωνο συμβίωσης για ετεροφυλόφιλους και δεν συμπεριελάμβανε τους ομοφυλόφιλους. Εάν δεν υπήρχε λοιπόν το σύμφωνο συμβίωσης, κατά τη γνώμη μας δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε για τους ετεροφυλόφιλους. Το καταψηφίσαμε κι αυτό γιατί άνοιξε το δρόμο για το σημερινό σύμφωνο. Λένε ότι κάνουν το σύμφωνο συμβίωσης γιατί δεν έχει τόση γραφειοκρατία, η πρότασή μας ήταν ότι θα μπορούσε να απλοποιηθεί ο πολιτικός γάμος, τι διαφορά έχει;».
«Λένε ότι εξωσωματική δε μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι αν δεν έχει έστω το σύμφωνο συμβίωσης…».
«Θα μπορούσαν να κάνουν πολιτικό γάμο. Ο πολιτικός γάμος και το σύμφωνο συμβίωσης, αν δείτε τους νόμους, είναι περίπου το ίδιο πράγμα. Απλά και μόνο θα μπορούσε να απλοποιηθεί η διαδικασία του πολιτικού γάμου. Το σύμφωνο συμβίωσης ανοίγει το ζήτημα της δημιουργίας οικογένειας, της υιοθεσίας ή και της γέννησης παιδιού με άλλους τρόπους». 

Σε πεδίο διαμάχης μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ αναδεικνύεται η στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
«Ποιος δεν θα ευχαριστιόταν με τη στήριξη Καραμανλή, όλοι την ήθελαν, το πρόβλημα είναι ότι δεν την είπε για αυτούς, και για αυτό φωνάζουν», δήλωσε στο «ΣΚΑΪ» ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Επίσης επέκρινε τονΑντώνη Σαμαρά ότι στηρίζει όλες τις υποψηφιότητες εκτός από τη δική του.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι έχει τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή, προκαλώντας την αντίδραση των συνυποψηφίων του που αμφισβητούν ότι υπάρχουν τέτοιες διαρροές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.
«Ο κ. Καραμανλής όταν έχει να πει κάτι το λέει ευθέως», δήλωσε στον «ΑΝΤ1» ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αφήνοντας αιχμές κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα αλλά κυρίως τη διεύρυνση», πρόσθεσε.

Με στόχο να ελαφρυνθούν οι λαϊκές οικογένειες, η Δημοτική Αρχή Πάτρας συνεχίζει την πολιτική μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΥΑΠ.
Συγκεκριμένα, διατηρείται για το 2016 η μείωση 30% των τιμολογίων και επεκτείνεται για τις κοινωνικές κατηγορίες με οξυμένα προβλήματα, με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Έτσι για το 2015 οι λαϊκές οικογένειες ελαφρύνθηκαν κατά 1.500.000 ευρώ από τη μείωση της τιμής του νερού.
Στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε αποδεκτό και αποφασίστηκε η μείωση κατά 50% της τιμής του νερού για όλους τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ το χρόνο.
Επίσης μειώνεται από 80 σε 50 ευρώ η τιμή στην εκκένωση των βόθρων.
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων σημειώνει:
«Η παράταξη της ΝΔ ("Νέα Πόλη" - Κ. Χριστόπουλος) καταψήφισε την εισήγηση γιατί διαφωνεί να αυξηθούν οι κλίμακες τιμολόγησης για τις μεγάλες καταναλώσεις.
Καταψήφισε επίσης η κυβερνητική παράταξη (ΡΑΠ), μετά από ένα ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και διαστρέβλωσης, όπου πρότεινε μεγαλύτερες μειώσεις των τιμολογίων και εξαίρεση μάλιστα των σχολικών συγκροτημάτων από κάθε τιμολόγηση, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος και την κυβέρνηση από την ευθύνη της χρηματοδότησης των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, ενώ ταυτόχρονα αποδέχεται και στηρίζει την ανταποδοτικότητα στη λειτουργία των δήμων και της ΔΕΥΑΠ, να πληρώνει δηλαδή δεύτερη φορά η λαϊκή οικογένεια για τις υπηρεσίες που της προσφέρουν.
Με το γνωστό πολιτικό θράσος που τους διακρίνει κατηγορούν για χαλαρή αντιμετώπιση των μεγάλων οφειλετών την ΔΕΥΑΠ, ενώ γνωρίζουν ότι το ΔΣ της ΔΕΥΑΠ είναι υποχρεωμένο κι έχει εντάξει τους μεγάλους οφειλέτες στη ρύθμιση για τις δόσεις με νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Αποδέχεται το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει να λειτουργεί η ΔΕΥΑΠ ως εμπορική επιχείρηση και να φορολογείται με 26%, να μη χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδα της επιχείρησης να υπερβαίνουν τις λειτουργικές δαπάνες της και να δημιουργούν αποθεματικά για έργα, με αποτέλεσμα το νερό που είναι ύψιστης ζωτικής ανάγκης κοινωνικό αγαθό να έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα που θα γίνει μάλιστα πανάκριβο και σπάνιο για τα λαϊκά στρώματα αν ο Δήμος πρωτοστατήσει στη δημιουργία φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου - Παραπείρου με κορμό τη ΔΕΥΑΠ.
Γι’ αυτό η ΡΑΠ καταψήφισε, μεταξύ άλλων, και την απόφαση να διεκδικηθούν:
  • Η άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης της επάρκειας και της ορθολογικής διαχείρισης του φθηνού, καθαρού νερού, χωρίς ΣΔΙΤ, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Με βάση αυτή τη θέση διεκδικείται το Φράγμα Πείρου - Παραπείρου.
  • Η τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο.
  • Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Άμεσα να προσληφθούν οι 34 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ γιατί μετά τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών η λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης είναι οριακή».


«Για το ΚΚΕ είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα η επιστροφή των κάθε μορφής πολιτιστικών αγαθών που αποτελούν την καλλιτεχνική δημιουργία κάθε τόπου» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ψηφίστηκε και το ΚΚΕ δήλωσε παρών.  
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους - μέλους. 
«Τα πολιτιστικά αγαθά ανήκουν στο λαό που τα δημιούργησε και είναι αναπόσπαστο μέρος του φυσικού χώρου στον οποίο δημιουργήθηκαν» είπε ο Σταύρος Τάσσος. Πρόσθεσε ότι η κοινοτική οδηγία και το παρόν νομοσχέδιο δεν λύνουν αυτά τα προβλήματα και περιέχουν «θολά» σημεία. 
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναφέρεται στα πολιτιστικά αγαθά που απομακρύνθηκαν παράνομα από το έδαφος της Ελλάδας μετά την 1η Γενάρη του 1993. Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, το νομοσχέδιο δεν ορίζει τι ακριβώς είναι παράνομο, ενώ πολλά πολιτιστικά αγαθά έχουν αφαιρεθεί πολύ νωρίτερα, όπως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και η Νίκη της Σαμοθράκης. «Δεν νοείται νόμιμη απομάκρυνση πολιτιστικών αγαθών από μια χώρα, που η ίδια δεν εγκρίνει την απομάκρυνσή τους, και σε κάθε περίπτωση όχι ως εμπόρευμα προς πώληση με σκοπό το κέρδος» ανέφερε.
Επίσης στηλίτευσε το υπουργείο Πολιτισμού γιατί κατέθεσε τροπολογία που παραδίδει τα αρχαιολογικά έργα σε ιδιώτες, ενώ παράλληλα απέρριψε τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στον ΟΔΙΕ ΑΕ, για τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες και για την κατάργηση του ΦΠΑ στον κινηματογράφο. 


Να μη συνηθίσει ο λαός ότι τα μέτρα είναι «της μοίρας του γραφτό» ούτε να προσδοκά κάτι καλύτερο από την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ1 την Τετάρτη.
Όπως είπε, από την ανάκαμψη θα ενισχυθεί το μεγάλο κεφάλαιο και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη μείωση της εργατικής δύναμης, κτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και ιδιωτικοποιήσεις. Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων, είπε ότι είναι δείγμα της αποφασιστικότητας με την οποία η κυβέρνηση θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις κυβερνητικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και τη συμμετοχή κομμουνιστικών κομμάτων σε «αριστερές» κυβερνήσεις διαχείρισης, είπε ότι υπάρχει ιστορική εμπειρία και το ΚΚΕ αντλεί διδάγματα από αυτήν. «Κομμουνιστικά κόμματα με πολύ μεγάλη ιστορία καταποντίστηκαν γιατί ενσωματώθηκαν στα πλαίσια μιας διαχείρισης και συνεργασίας με σοσιαλδημοκρατικά κόμματα», είπε χαρακτηριστικά.

Καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ Θ. Γκώγκος τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2016 στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Δεκέμβρη.
Στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Γκώγκος ανέφερε:
«Ο προϋπολογισμός για το 2016 κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τους προηγούμενους. Προβλέπει νέα δραματική μείωση των ποσών που καλύπτουν τις ανάγκες των ανέργων και των οικογενειών τους. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 1,77 δισ. ευρώ που δίνονταν για την προστασία των ανέργων πριν 5 χρόνια με τα ποσοστά ανεργίας στο 11%, σήμερα δίνονται μόλις 830 εκατομμύρια, 160 λιγότερα από πέρσι, σε συνθήκες που οι άνεργοι στη χώρα μας υπολογίζονται σταθερά στο 1,5 εκατομμύριο περίπου.
Πλέον όλο και λιγότεροι είναι οι δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας. Επιδοτείται κατά μέσο όρο κάθε μήνα περίπου το 12% των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ. Παράλληλα με τις διατάξεις που περιορίζουν τη δυνατότητα για πλήρη επιδότηση, μεγάλο τμήμα των ανέργων επιδοτείται μόλις για 5 μήνες.
Για την κυβέρνηση, σε πρώτο πλάνο παραμένουν ως λύση στην ανεργία τα κακοπληρωμένα πεντάμηνα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας, τα οποία μετά τη λήξη τους δεν προβλέπουν σταθερή επιδότηση, δεν προσφέρουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αντιμετωπίζουν τους ανέργους ως ωφελούμενους και όχι ως εργαζόμενους. Μέσω αυτών των προγραμμάτων ο ΟΑΕΔ αποτελεί τον επίσημο, κρατικό φορέα που χτυπά το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, με σταθερό προσανατολισμό στη φτηνή εργασία για τα αφεντικά.
Από τις κοινωνικές παροχές που βρίσκονταν στην ευθύνη των καταργηθέντων Οργανισμών της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας επιβιώνει μόνο το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, το οποίο είναι κουτσουρεμένο σε ποσά και δικαιούχους. Απουσιάζει πλήρως το κατασκευαστικό έργο για φθηνή κατοικία, έργο ζωτικής σημασίας για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Παραμένουν τα προβλήματα στην πρακτική άσκηση των σπουδαστών των ΕΠΑΣ, τόσο στο μεροκάματο όσο και στην αντιστοιχία της εργασίας με το αντικείμενο σπουδών. Βιβλία για τη νέα χρονιά δεν έχουν δοθεί ακόμα, αρκετοί σπουδαστές βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν κενά σε αναλώσιμα και εξοπλισμό.
Κενά υπάρχουν επίσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ, στην κάλυψη θέσεων εργασίας οι οποίες συμπληρώνονται άλλοτε με 5μηνα προγράμματα και άλλοτε με σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους. Η έλλειψη εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η κτιριακή δυναμική που θα μπορούσε να έχει ο κάθε σταθμός και να "κόβονται" κάθε χρόνο εκατοντάδες βρέφη και νήπια.
Παράλληλα συνεχίζεται αμείωτα η απαράδεκτη ανάθεση βασικών λειτουργιών του ΟΑΕΔ (καθαριότητα, φύλαξη) σε ιδιώτες εργολάβους.
Οι εργαζόμενοι, οι σπουδαστές, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν έχουν άλλο δρόμο πέρα από την αγωνιστική κινητοποίηση και δράση για να μην υπάρχει άνεργος απροστάτευτος, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των ανέργων και των οικογενειών τους, για το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». 

Σε ανακοίνωση για το νέο ευρωενωσιακό μηχανισμό φύλαξης συνόρων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕαναφέρει:
«Ο σχεδιασμός για να περάσει η φύλαξη των συνόρων στους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, που θα επεμβαίνουν χωρίς καν τη συγκατάθεση των κρατών - μελών, σημαίνει για τη χώρα μας αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, με τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προώθηση της συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία, κάτι το οποίο ευθέως έχει θέσει η ΕΕ στο όνομα της αντιμετώπισης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτές τις εξελίξεις, όχι μόνο γιατί το προηγούμενο διάστημα κάλεσε επίσημα τις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης (RABITS) στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, αλλά και γιατί ουσιαστικά αποδέχεται τη δημιουργία και του νέου “ευρωμηχανισμού” φύλαξης συνόρων και έντασης της καταστολής κατά των ίδιων των θυμάτων των επεμβάσεων.
Την ίδια στιγμή οι ιμπεριαλιστές κλιμακώνουν τις επεμβάσεις τους, οι πρόσφυγες αυξάνονται, η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών, οι φράχτες υψώνονται στη μια χώρα μετά την άλλη, γιατί τα “έξυπνα” σύνορα της ΕΕ ανοιγοκλείνουν μόνο όταν οι χώρες της χρειάζονται πάμφθηνη εργασία για το κεφάλαιο.
Η κατάργηση του Δουβλίνο, της Σένγκεν, του Frontex, η διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών για πρόσφυγες και μετανάστες και άμεσης μεταφοράς στις χώρες προορισμού τους πάει χέρι - χέρι με την πάλη για να γίνει παρελθόν το σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους».

Ηχηρή απάντηση στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έδωσαν οι εργαζόμενοι ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις, στις αρχαιρεσίες. Η ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) βγήκε ενισχυμένη με μία επιπλέον έδρα στο ΔΣ και έναν επιπλέον αντιπρόσωπο στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα:
Για τη Διοίκηση του ΕΚΗ
  • Ψήφισαν 244 αντιπρόσωποι (από 225 έγκυρες ψήφους το 2013).
  • Η ΔΑΣ πήρε 50 ψήφους (από 36 το 2013) και 4 έδρες (από 3) στη Διοίκηση.
  • Η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων» (ΠΑΣΚΕ από κοινού με τη ΔΑΚΕ) έλαβε 177 ψήφους (από 180 το 2013 αθροιστικά με τη ΔΑΚΕ) και 14 έδρες (από 16 το 2013 από κοινού με τη ΔΑΚΕ).
  • Η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση» (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ) πήρε 17 ψήφους (από 9) και μια έδρα (από καμία).
  • Η ΔΑΚΕ, που στις εκλογές του 2013 είχε πάρει 13 ψήφους και είχε μια έδρα στο ΔΣ, δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο.
Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ
  • Ψήφισαν 156 αντιπρόσωποι με ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.
  • Η ΔΑΣ έλαβε 31 ψήφους (από 20 το 2013) και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (από 1).
  • Η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων» (ΠΑΣΚΕ από κοινού με ΔΑΚΕ) πήρε 124 ψήφους (από 119 το 2013 αθροιστικά με τη ΔΑΚΕ) και εξέλεξε 6 αντιπροσώπους (όσους είχε).
  • Η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση» (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ) δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο (2 ψήφους το 2013) με φανερή στήριξη του ψηφοδελτίου των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.
Η πλειοψηφία της απελθούσας Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΣΚΕ σε συνεργασία με τη ΔΑΚΕ) προχώρησε έξι μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία στη σύγκληση του Συνεδρίου, με στόχο να «προλάβει» το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεθοδεύσεις δεν έλειψαν ούτε από την εκλογική διαδικασία, όπως παραιτήσεις αντιπροσώπων όπως από το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν. Ακόμη, η παράταξη "Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση" (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ) δεν κατέθεσε ψηφοδέλτιο με υποψήφιους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, ώστε να ενισχύσουν οι ψήφοι της τους υποψηφίους της πλειοψηφούσας παράταξης. Ακόμα κι έτσι όμως, η πλειοψηφία εξέλεξε τον ίδιο αριθμό αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Όλο το προηγούμενο διάστημα "έδωσαν και πήραν" οι μεθοδεύσεις και τα φαινόμενα νοθείας, οι αυθαίρετοι αποκλεισμοί καταξιωμένων σωματείων με αναγνωρισμένη δράση και η ένταξη στη δύναμη του ΕΚΗ σωματείων - σφραγίδων. Φαινόμενα που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταγγείλαμε έγκαιρα, ως μια προσπάθεια του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού να στηθεί "φάμπρικα" κατασκευής αντιπροσώπων και διαμόρφωσης ακόμα πιο αρνητικών συσχετισμών στο ΕΚΗ και τη ΓΣΕΕ.
Η σταθερή ανοδική πορεία των ταξικών δυνάμεων στο ΕΚΗ και στα σωματεία της δύναμής του δίνουν εκκωφαντική απάντηση στις προβοκάτσιες που δε διστάζει να προχωρήσει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός προκειμένου να σπιλώσει το ταξικό κίνημα, να αποτρέψει την αποκάλυψη του εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος στον οποίο επιδίδονται αυτές οι δυνάμεις και να αποπροσανατολίσει από την κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από κοινού με το κεφάλαιο και την ΕΕ.
Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό στην εργατική τάξη του νομού, ιδιαίτερα χαιρετίζει τους αντιπροσώπους που εμπιστεύτηκαν το συνδυασμό που συγκρότησαν οι δυνάμεις μας και ξεπέρασαν τους εκβιασμούς και τους ελιγμούς της ΠΑΣΚΕ να εμφανιστεί ως δήθεν ανεξάρτητη από κοινού με τη ΔΑΚΕ, που χέρι - χέρι κατήλθαν στις αρχαιρεσίες.
Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός μας στα δικαιώματά του στη δουλειά, το μισθό, την ασφάλιση, τη ζωή του, στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις να οργανώσουμε τις επόμενες ημέρες την απεργιακή απάντηση στη νέα επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ στο Ασφαλιστικό!
Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μέσα από τα σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές σε όλους τους συναδέλφους μας που το έχουν ανάγκη, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενόψει των γιορτών!
Ενισχύουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα των εργατών της Ανακύκλωσης για το δικαίωμά τους στη δουλειά, μέχρι τη νίκη!».

Δεν αποκλείει συμπληρωματικό μνημόνιο για την Ελλάδα όταν εκπνεύσει χρονικά και το 3ο μνημόνιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον μνημόνιο αναφέρει πως τον τελικό λόγο για το χρέος τον έχει η ΕΕ και γνωστοποιεί ότι είναι σε συζήτηση με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.
Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο «MNI» και το «Euro2day», και σε ερώτηση αν θα χρειαστεί και άλλο μνημόνιο η Ελλάδα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν το απέκλεισε απαντώντας πως «με βάση την τρέχουσα συμφωνία, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό MoU (Memorandum of Understanding - Μνημόνιο Κατανόησης) όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος. Ωστόσο, σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς το πρόγραμμα προχωράει -επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα- δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού MoU κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα».
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο μνημόνιο απάντησε πως «τα έγγραφα της ΕΕ ή η Συνθήκη του ESM δεν μπορούν να καθορίσουν τι θα κάνει ή τι δεν θα κάνει το ΔΝΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει. Αυτό που εξυπακούεται είναι πως οι χώρες σε προγράμματα της EE θα πρέπει, όποτε είναι δυνατό, να υποβάλλουν αίτημα και για αντίστοιχα προγράμματα του ΔΝΤ. Αυτή είναι μια ισχυρή προσδοκία από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης». Πρόσθεσε ότι «μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει. Το ΔΝΤ ήδη παίρνει μέρος στο σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ένα στοιχείο που είναι σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα του χρέους». Ειδικά για το χρέος, ο Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως «είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με το ΔΝΤ και τελικά είναι οι πιστωτές, οι χώρες-μέλη του ευρώ δηλαδή, αυτές που θα αποφασίσουν ποιοι όροι για το χρέος είναι αποδεκτοί και ποιοι δεν είναι».
Για το Ασφαλιστικό αναφέρει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και πως οι θεσμοί δεν συμφωνούν με την αύξηση των εισφορών και ότι οι δανειστές θα εξετάσουν εναλλακτικά μέτρα ίδιου αποτελέσματος της κυβέρνησης.
Το Φλεβάρη του 2016 προσδιορίζει το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης λέγοντας: «Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος».
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τα όσα δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις και σε «non paper» του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται πως «ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο Ελληνικό Πρόγραμμα» και ότι «εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων».  

Το ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ με την εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων ταυτοποίησης (Hot spots) προσφύγων και μεταναστών, ήθελε να καταδείξει ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στη Χίο και τη Λέρο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό και τη νέα Frontex που ετοιμάζεται να αναλάβει τη φύλαξη θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.
«Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει τη βασική της υποχρέωση απέναντι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα... να ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις».
Ζήτησε «να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης», «να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες» και «η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές».
Ο Αλέξης Τσίπρας, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποθήκη ανθρώπων καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίζονται εντός των ελληνικών συνόρων. Όπως είπε, «καθημερινά έχουμε ροές μεγεθών 10-15.000, δεν είναι εύκολο κανείς να αντεπεξέλθει» και πως από τους 65.000 πρόσφυγες που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ να μετεγκαταστασθούν από την Ελλάδα σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης «μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100».
Επιπλέον, τις τελευταίες μέρες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται από χώρο σε χώρο δίχως να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή φιλοξενίας, καθώς πάνω από 2.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο και έπειτα στο γήπεδο του Χόκεϊ στο Ελληνικό για τρεις μήνες και κανείς αρμόδιος δεν είναι σε θέση να πει τι θα απογίνουν στη συνέχεια, όπως και τι θα απογίνουν όσοι εισέρχονται καθημερινά αφού τα σύνορα της ΠΓΔΜ είναι κλειστά.
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στη νέα Frontex που η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων, ακόμα και δίχως της σύμφωνη γνώμη του κράτους - μέλους, όπως επίσης για μια ακόμα φορά απέφυγε να μιλήσει για τα αίτια των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, για τις εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και επικέντρωσε μόνο στην τήρηση των δεσμεύσεων προκειμένου να αναχαιτιστούν -και στο εσωτερικό- οι «απειλές» για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Η Τουρκία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «υπερβάλλει» όταν μιλά για τουρκική στρατιωτική απειλή, η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα δεν υπάρχει. «Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ενεργούν εδώ και λίγο καιρό σα να υπάρχει ενδεχόμενη απειλή από την Τουρκία, μια υπερβολική κατάσταση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου ΕξωτερικώνΤανζού Μπιλγκίτς.
«Η Τουρκία δεν ενεργεί με επιθετικό τρόπο εναντίον στρατιωτικών στόχων της Ρωσίας και η ελπίδα μας είναι κυρίως να μην κλιμακώσουμε τις εντάσεις», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Ο Μπιλγκίτς δήλωσε επίσης πως δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν οι ρωσικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις σχετικά με το πολεμικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξέι Μεσκόφ είχε δηλώσει πως η Τουρκία πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις για το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο που κατέρριψε κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA».
Ο Μεσκόφ δήλωσε στη συνέντευξή του στο «RIA» ότι η Τουρκία θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει πως δεν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό. Ο Μεσκόφ πρόσθεσε παράλληλα πως η Ρωσία πιστεύει ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να περιληφθούν σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για τη Συρία στο μέλλον. «Υποστηρίζουμε τη συμμετοχή ενός ευρέως κύκλου δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούν το συριακό λαό, στη συριακή διαπραγματευτική διαδικασία. Οι Κούρδοι, οπωσδήποτε, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν από αυτή τη διαδικασία», είπε.

Για 5ο συνεχή μήνα μειώνονται οι θέσεις μισθωτής εργασίας
Μείωση των θέσεων μισθωτής εργασίας για πέμπτο κατά σειρά μήνα δείχνουν τα στοιχεία των ροών απασχόλησης του συστήματος «Εργάνη». Σύμφωνα με αυτά, το Νοέμβρη συνεχίστηκε η τάση που εκδηλώθηκε από τον προηγούμενο Ιούλη να χάνονται περισσότερες θέσεις μισθωτής εργασίας απ' αυτές που δημιουργούνται.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των «ροών μισθωτής απασχόλησης» του Νοέμβρη 2015, οι αναγγελίεςπρόσληψης ανήλθαν σε 141.709, ενώ οι απολύσεις σε 166.383, από τις οποίες οι 53.244 εμφανίζονται ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις».Έτσι, το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις  24.674.
Προκύπτει, επίσης, ότι το Νοέμβρη 2015 οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 4.343 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Η διαφορά απολύσεων - προσλήψεων το Νοέμβρη 2014 ήταν 20.331 και αυξήθηκε το Νοέμβρη 2015 σε 24.674.
Τα στοιχεία καταγράφουν επίσης τη συνεχή αύξηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων έναντι της σταθερής και πλήρους απασχόλησης.
Ενδεικτικά, στις νέες προσλήψεις που έγιναν την περίοδο από 1 Γενάρη 2015 έως 30 Νοέμβρη 2015 το 55,36%έγινε με καθεστώς ελαστικών σχέσεων απασχόλησης και το 44,64% με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. 
Στο ποσοστό 55,36% της ελαστικής απασχόλησης, που σημαίνει «μισό μισθό, μισή ασφάλιση, μισά δικαιώματα», αθροίζεται το 18,01% της μερικής απασχόλησης και το 37,35% της εκ περιτροπής εργασίας.

Με την κατάθεση της μάρτυρας αστυνομικού της ομάδας «ΔΙΑΣ», Αγγελικής Λεγάτου, που είχε πάρει εντολή το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα να μεταβεί στην οδό Τσαλδάρη, μαζί με άλλους τέσσερις αστυνομικούς, συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Και αυτή η μάρτυρας αστυνομικός επιβεβαίωσε καταθέτοντας στο δικαστήριο ότι 4-5 άτομα που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας βοηθούσαν τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά να καταφέρει τις μαχαιριές στον αντιφασίστα μουσικό. Όπως είπε, η εικόνα που αντίκρισε ήταν «τέσσερα με πέντε άτομα να χτυπιούνται και να παίζουν ξύλο» και ότι κατάλαβε πως ο Π. Φύσσας ήταν μόνος απέναντι «στους άλλους τέσσερις».
Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, ο δολοφόνος του Π. Φύσσα ήταν «ήρεμος κατά την αποχώρησή του, δεν έτρεχε», ενώ σε ερώτηση των αστυνομικών που τον συνέλαβαν εκείνος απάντησε «γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου». Για το τάγμα εφόδου που βρισκόταν στη δεξιά πλευρά της καφετέριας «Κοράλι», η μάρτυρας περιέγραψε: «Στη δεξιά πλευρά είδαμε 40 με 50 άτομα, μαυροφορεμένοι, κάποιοι φορούσαν άσπρα κράνη και κάποιοι κρατούσαν πιθανόν ρόπαλα (...) Μετά από λίγα λεπτά έρχεται ένας κύριος και μας δηλώνει ότι είναι συνάδελφος και ότι συνέβη κάτι μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών, μια παρεξήγηση και ότι το περιστατικό έληξε».
Η μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε πως όταν πλησίασαν στο σημείο, γύρω στα 15 άτομα άρχισαν να κατευθύνονται προς την Π. Τσαλδάρη. «Τους ακολουθήσαμε και τότε άκουσα να φωνάζουν "πιάστε τους". Έτρεχαν, φώναζαν και έβριζαν», είπε.
- Πρόεδρος: Είδατε αυτούς τους 15 να τρέχουν και να βρίζουν. Δεν είδατε γιατί το έκαναν;
- Μάρτυρας: Όχι. Ακολουθήσαμε τους 15 εγώ με τον Δεληγιάννη και ο Τσολακίδης έγραφε (σ.σ. αστυνομικοί της ΔΙΑΣ).
- Πρόεδρος: Αυτό το βρίσκετε σωστό; Να τρέχουν και να φωνάζουν και ο Τσολακίδης να γράφει ονόματα;
- Μάρτυρας: Όχι, δεν το βρίσκω σωστό.
Να επισημανθεί ότι και από αυτή την κατάθεση μάρτυρα αστυνομικού, αναδείχθηκε χαρακτηριστικά η αδράνεια της Αστυνομίας, με τη μάρτυρα να επαναλαμβάνει, ανά τακτά διαστήματα, στην κατάθεσή της «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε» ή ότι «θα μπορούσαν να στείλουν τα ΜΑΤ, τα ΥΜΕΤ ή τη "ΔΕΛΤΑ", που είναι εκπαιδευμένοι».
Όταν ρωτήθηκε: «Πώς το εννοείται το καλύτερο; Χάνει ένας άνθρωπος τη ζωή του και καμία σύλληψη δεν είχε γίνει από αυτούς που τρέχουν;», η μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι «θα μπορούσε να μην έχει συλληφθεί ο κατηγορούμενος»...
Aξίζει να σημειωθούν οι έντονες παρατηρήσεις της προέδρου Μ. Λεπενιώτη για το πώς λειτούργησε η ομάδα «ΔΙΑΣ». Ενδεικτικά: «Συγνώμη, από αυτούς τους 15 δεν ρωτήσατε έναν πού πάει; Ποιοι είναι»; «Τους 15 δεν τους προλαβαίνετε που φεύγουν; Με τι ρυθμούς κινείστε; Εσείς θεωρείται ότι οι κινήσεις που κάνατε ήταν αυτές που έπρεπε να κάνει ένας αστυνομικός;», «Πώς αυτό που έγινε θα μπορούσε να αποτραπεί;», «Κάποιος έκανε λάθος πάντως. 'Η αυτός που έκανε τη διαβίβαση (σ.σ. στο κέντρο) ή εσείς».

Η «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, η αναζήτηση «νέων πόρων» και η ενοποίηση φορέων διαχείρισης κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι οι άξονες με βάση τους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.
Για το λόγο αυτό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) αποφάσισε τη συγκρότηση διυπουργικής ομάδας εργασίας, που μέσα στο Γενάρη του 2016 θα παρουσιάσει σχετική εισήγηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος είναι μια «συνολική στρατηγική για τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων και την κινητοποίηση νέων πόρων, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος μακροπρόθεσμα».
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «αποφασίστηκε η σύσταση μιας διυπουργικής επιτροπής που πρόκειται να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για νέους πόρους και νέες διαδικασίες τροφοδότησης των αποθεματικών». Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο για το από πού θα αντληθούν τα χρήματα, ο υπουργός απάντησε «την πρώτη παρουσίαση των απόψεών μας και των προτάσεών μας θα τη δείτε στο Ασφαλιστικό».
Αν και ο υπουργός απέφυγε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, γίνεται αντιληπτό πως στόχος της κυβέρνησης είναι να φορτώσει στο λαό ένα ακόμα χαράτσι υπέρ του Ασφαλιστικού, το οποίο θέλει να λειτουργεί σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ανακοίνωση αναφέρει πως ο σχεδιασμός θα βασιστεί στους άξονες: «Ενοποίηση των φορέων διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας. Αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης» και «Αναζήτηση νέων κοινωνικών πόρων».
Επίσης το ΚΥΣΚΟΙΠ έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο νέος σχεδιασμός -σύμφωνα με την εισήγηση- προβλέπει μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «σε επίπεδο γειτονιάς».  

«Εθνική συνεννόηση» ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στο γήπεδο Σπόρτιγκ, συμπληρώνοντας ότι «προϋπόθεση είναι ο ανοιχτός διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή». Ταυτόχρονα, αναφέροντας ότι «η παρένθεση της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ έκλεισε οριστικά» και το ΠΑΣΟΚ λέει «όχι στο δήθεν αριστερό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέδειξε ως στόχο τη δημιουργία ενός τρίτου σοσιαλδημοκρατικού κεντροαριστερού πόλου, λέγοντας ότι «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη και αυτή θα την χτίσουμε εμείς».  
Η Φ. Γεννηματά άσκησε βολική κριτική προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται» και πως είναι «φάντασμα ο αναπτυξιακός νόμος». Επί της ουσίας ζητά από την κυβέρνηση πιο γρήγορα να δώσει κίνητρα και φιλέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να έχουν κέρδη.
Ακόμα και στο Ασφαλιστικό φαίνεται πως κάνει πάσα στην κυβέρνηση προκειμένου να πετσοκόψει κι άλλο τις επικουρικές συντάξεις καθώς ανέφερε ότι «δεν θα ψηφίσουμε νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις». Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση θα είναι «μαχητική και προγραμματική» και πως «δεν λέμε όχι σε όλα, ούτε και ναι σε όλα».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατάσχονται σπίτια -πρώτη κατοικία- για χρέη στο Δημόσιο αφήνει το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα και η οποία θα είναι στο πνεύμα της νομοθεσίας που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες που προστατεύει μόλις το 25% των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «η πολιτική βούληση της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη νομοθεσία που αφορά τα "κόκκινα δάνεια" προς τις τράπεζες» και πως «το ίδιο θεσμικό πλαίσιο θα ισχύσει (με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα), για τα χρέη προς το Δημόσιο ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία».
Το υπουργείο εξέδωσε την ανακοίνωση διότι από την 1η Νοέμβρη του 2015 άρχισαν ξανά οι διαδικασίες κατάσχεσης με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δημόσιο.

Με 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μέχρι το 2020, δηλαδή συνολικά 250 εκατ. ευρώ, θα επιδοτηθεί η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ» με τη μορφή των «άγονων γραμμών», προκειμένου ο αγοραστής-επενδυτής να εξασφαλίσει σίγουρα κέρδη!
Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε για την επικύρωση σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ» ο υφυπουργός Μεταφορών Παναγιώτης Σγουρίδης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ανέφερε ότι την επιδότηση των «άγονων γραμμών», που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον, προβλέπει ο κανονισμός 1370/2007 της ΕΕ και ως επιδοτούμενες έχουν χαρακτηριστεί οι σιδηροδρομικές γραμμές μεγάλου μέρους του δικτύου της χώρας.
Πέραν των επιδοτήσεων, η κυβέρνηση σχεδιάζει κι άλλα κίνητρα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «επιδιώκουμε να ηλεκτροκινήσουμε τη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, επειδή υπάρχει ένα logistics στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που εδώ και πολύ καιρό έχουν γίνει έργα υποδομής, για να μπορούμε να παρακάμψουμε τον Ελλήσποντο. Δηλαδή τα φορτία που έρχονται και από Τουρκία ακόμα να φεύγουν κατευθείαν επάνω χωρίς να περνάνε από τα Στενά».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε πως «αυτό που κάνετε με τη σύμβαση αυτή, είναι να δίνετε προίκα 250 εκατ. ευρώ στον όμιλο που θα πάρει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είτε ο ρώσικος, είτε ο γαλλικός. Θα πάρει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 250 εκατ. όταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ του ΟΣΕ, δεν θα είναι πάνω από 30 εκατ. ευρώ αυτό που θα καταβάλουν οι όμιλοι».
Όσον αφορά τα περί προστασίας των εργαζομένων, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε: «Ποιον δουλεύετε; Υπάρχει ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο που κατοχυρώνει την εργοδοσία, τους επιχειρηματίες να απολύουν, να καταργούν τις ΣΣΕ, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τώρα μιλάνε και για ομαδικές απολύσεις. Και εσείς λέτε ότι προστατεύονται οι εργαζόμενοι με την ιδιωτικοποίηση;».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget