12/04/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Τρία στοιχεία ξεχωρίζουν από τις αποφάσεις της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε προχτές στις Βρυξέλλες.
Το πρώτο είναι η παραπέρα επικίνδυνη ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ σε ένα τόξο από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Ενα τόξο στρατηγικής σημασίας, δηλαδή, στο οποίο οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ευρωατλαντικών μονοπωλίων με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα και πρώτα και κύρια με τη Ρωσία.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι αποφάσεις αυτές σηματοδοτούν στήριξη της τουρκικής αστικής τάξης, την ίδια ώρα που οξύνεται η κόντρα με τη Ρωσία. Τα «πρόσθετα μέτρα στήριξης» της Τουρκίας, που ανήγγειλε η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, σχετίζονται άμεσα με τον καθοριστικό ρόλο που αυτή παίζει για την προώθηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, με τη γεωστρατηγική της θέση και την οικονομική - στρατιωτική της ισχύ.
Το τρίτο στοιχείο, που πρέπει και να σημάνει συναγερμό για το λαό της χώρας μας, είναι ότι όλες οι παραπάνω αποφάσεις του ΝΑΤΟ, όπως και οι αντίστοιχες της ΕΕ, φέρουν την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία αναζητά ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου και προβαίνει σε «μπαράζ προσφορών» (βάσεων, μέσων, δυνάμεων, «διαμεσολάβησης» κ.ο.κ.) σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Λίγες μέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δίνουν πλήρη κάλυψη συνολικά στις ενέργειες της Αγκυρας και την παραπέρα εμπλοκή της στον πόλεμο στη Συρία.
Προηγήθηκαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, την περασμένη Κυριακή, όταν, με όχημα το Προσφυγικό, η ΕΕ έδωσε σειρά «ανταλλαγμάτων» στην τουρκική αστική τάξη, όπως, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ, με ξεμπλοκάρισμα των αντίστοιχων κεφαλαίων, αναβάθμιση των εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων, χορήγηση οικονομικής βοήθειας και δρομολόγηση της κατάργησης της βίζας.
Την Τρίτη και την Τετάρτη, η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ προχώρησε παραπέρα: Ανήγγειλε «πρόσθετα μέτρα στήριξης» της Τουρκίας, με συγκέντρωση επιπλέον ΝΑΤΟικών στρατιωτικών μέσων και δυνάμεων σε βάσεις στην Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία και συνολικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο: ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία έχουν ήδη ανακοινώσει τη «συμβολή» τους με αεροπορικές, ναυτικές και πυραυλικές δυνάμεις, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι περιμένει «και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις».
Τα... τιτιβίσματα του Αλ. Τσίπρα στο διαδίκτυο επιχείρησαν να «κουκουλώσουν» τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αυτές τις αποφάσεις.
Πολύ περισσότερο, επιχειρώντας να ενισχύσει τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης στον ανταγωνισμό της με την τουρκική και να γίνει «χρήσιμη στο παγκόσμιο σύστημα», όπως λέει ο υπουργός Εξωτερικών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αρπάζοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της, εμπλέκει το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Μεταξύ άλλων, «προσφέρεται» για δημιουργία νέων ΝΑΤΟικών βάσεων στο Αιγαίο και την Κρήτη, επέκταση και ενίσχυση της βάσης της Σούδας. Συζητά την εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Καστέλι Ηρακλείου, δίνει 500 εκατ. δολάρια στην αμερικάνικη «Lockheed Martin» για την ανακατασκευή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, διαφημίζει την ετοιμότητά της να συμβάλει στον τομέα των «πληροφοριών» στις επικείμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...
Οι εξελίξεις «τρέχουν» και επιβάλλουν επιφυλακή, ενίσχυση της λαϊκής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς. Τα λαϊκά συμφέροντα υπηρετούνται μόνο με την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, υποδέχεται σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε μια επίσκεψη που έρχεται να «επισφραγίσει» την πλήρη στοίχισή της με τα προτάγματα της Ουάσιγκτον, μέσα από την οποία εκτιμά ότι μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί πρώτα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών για συνάντηση με τον υπουργό Ν. Κοτζιά.Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Η επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα είχε προαναγγελθεί ήδη κατά το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και την εκεί συνάντησή τους στις 30 Σεπτέμβρη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τότε, ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε για τα «πολύ πιο ευήκοα ώτα» που βρήκε η κυβέρνησή του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των αντιλαϊκών παζαριών που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, «από εκείνα που βρήκαμε στις Βρυξέλλες». Ο δε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «επαναβεβαίωσε τη στενή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου της ΕΕ» και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ταχέως τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν «την επιστροφή της στην ευημερία και την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».
Από τότε και μέχρι τη σημερινή επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα, μεσολάβησε η έλευση στην Ελλάδα μιας σειράς υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων για την «προετοιμασία του εδάφους».
Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε η επίσκεψη που πραγματοποίησε τέλη Οκτώβρη στην Αθήνα η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Κοτζιά.
Ερωτώμενη τότε για το περιεχόμενο της επίσκεψης Κέρι στην Αθήνα, δεν είχε κρύψει λόγια: «Πιστεύω ότι όταν έρθει, θα είναι για να επιδείξει την ισχυρή επένδυση και υποστήριξή μας γι' αυτή τη διμερή σχέση. Για να μιλήσει για τα οικονομικά θέματα, για να μιλήσει για τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας,για να μιλήσει για τη δουλειά που κάνουμε μαζί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Συρία κ.λπ. Και επίσης ενδιαφέρεται πολύ για τιςευκαιρίες ενεργειακής ασφάλειας εδώ».

Συνεχίζονται και για το 2016 οι μειώσεις τιμολογίων σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ) για την τιμολογιακή πολιτική της ερχόμενης χρονιάς.
Συγκεκριμένα, το 2016 απαλλάσσονται από το Ειδικό Τέλος τα δημόσια σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ μειώνονται οι εκκενώσεις λυμάτων στα 50 ευρώ από τα 100 που ήταν το 2015.
Σημειώνεται ότι μέσα στο 2015, οι λαϊκές οικογένειες της Πάτρας είχαν ελάφρυνση ύψους 1.500.000 ευρώ περίπου από τη μείωση της τιμής του νερού. 
Από αυτά 500.000 ευρώ περίπου ήταν η ελάφρυνση από την εφαρμογή του Κοινωνικού Τιμολογίου στις κοινωνικές κατηγορίες με οξυμένα προβλήματα. Σε σύνολο 2.550 οικογενειών, το 2015 εντάχθηκαν 1.450, οι οποίοι προσήλθαν στη ΔΕΥΑΠ μετά τις προειδοποιητικές διακοπές που έγιναν.
Ποσό 30.000 ευρώ διατέθηκε στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου για τις ανάγκες της Τράπεζας Τροφίμων και του Προγράμματος Παροχής Δεκατιανού σε υποσιτιζόμενους μαθητές.
Η ΔΕΥΑΠ τονίζει, επίσης, ότι κανένας καταναλωτής δεν έμεινε χωρίς νερό πάνω από μερικές ώρες, αφού οι διακοπές νερού ως μέσο πίεσης για την εξόφληση λογαριασμών αντικαταστάθηκαν με προειδοποιητικές διακοπές για λίγη ώρα, ως μέσο προσέγγισης με τους καταναλωτές, «ώστε να επωφεληθούν από την πολιτική διακανονισμού που έχει θεσπίσει η ΔΕΥΑΠ, και κυρίως για να ενημερωθούν εκατοντάδες συμπολίτες μας για να μπορέσουν να ενταχθούν στα ειδικά τιμολόγια κοινωνικές κατηγορίες με οξυμένα προβλήματα».
Η ΔΕΥΑΠ υπογραμμίζει ότι όλα αυτά γίνονται παρά τους περιορισμούς της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της επιχείρησης.
Όπως σημειώνει, «οι ΔΕΥΑ θεωρούνται εμπορικές επιχειρήσεις και φορολογούνται με 26%. Αποτέλεσμα για τη ΔΕΥΑΠ; 360.000 ευρώ να αποδοθούν ως φόρος εισοδήματος.
Την τιμολόγηση από τη ΔΕΗ του ηλεκτρικού ρεύματος με το οικιακό τιμολόγιο, για μια ενεργοβόρα επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει σε εξευτελιστικές τιμές το ρεύμα στους βιομηχάνους. Αποτέλεσμα; Διαφορά μεταξύ βιομηχανικού και οικιακού τιμολογίου 700.000 ευρώ περίπου που αποδίδεται ως "δώρο" στη ΔΕΗ.
Τη δραστική μείωση του προσωπικού από 258 το 2008 σε 143 με την απαγόρευση των προσλήψεων και αυτών ακόμα των 34 που έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2009 και δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα στις θέσεις τους».
Επισημαίνει ακόμη, την προωθούμενη διάλυση των υπηρεσιών των δήμων «ώστε να παραδοθούν σαν φιλέτα στο μεγάλο κεφάλαιο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μέρος αυτής της πολιτικής.
Η ΔΕΥΑΠ διεκδικεί:
- Την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης της επάρκειας και της ορθολογικής διαχείρισης του φθηνού, καθαρού νερού, χωρίς ΣΔΙΤ, από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.
- Την τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο.
- Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Άμεσα να προσληφθούν οι 34 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.
(Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία ολόκληρη την ανακοίνωση)

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Βίντεο με στιγμιότυπα από την κινητοποίηση της Αθήνας στην απεργία στις 3 Δεκέμβρη κυκλοφόρησε το ΠΑΜΕ.
Καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα, ακόμα πιο μαζικά, για να μη γίνει η Ασφάλιση κουφάρι, για να μη μετατραπούν οι συντάξεις σε επιδόματα κηδείας, για να μη γίνουν οι παροχές Υγείας εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς. Για να δοθεί απάντηση στο νέο γύρο επίθεσης που προετοιμάζεται στους μισθούς, στις ομαδικές απολύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που εμπλέκει την Ελλάδα και το λαό στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ανέδειξε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στη Βουλή όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2016.
«Κύριοι της κυβέρνησης, η συμπάθεια με την οποία εκφράζεστε για το δράμα των προσφύγων και μεταναστών, για τις καταπατήσεις δικαιωμάτων μειονοτήτων, δεν μπορεί να σας ξεπλύνει, δεν μπορεί να γίνει το πλυντήριο και το άλλοθι για τη μεγάλη προθυμία που δείχνετε να πάρετε ακόμα πιο ενεργά μέρος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο και στη νέα κλιμάκωση που φαίνεται ότι θα έρθει, με τη συγκέντρωση στρατευμάτων μεταξύ ανταγωνιζόμενων καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή της Συρίας», ανέφερε.
Επισήμανε ότι αυτό είναι «προπατορικό αμάρτημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν υπήρχε πόλεμος που να μην έπαιρνε θέση διπρόσωπη από τη δεκαετία του '90. «Υιοθετούσατε όλα τα προσχήματα των επιτιθεμένων δυνάμεων, ζητούσατε όμως νομιμοποίηση των πολέμων», σημείωσε. «Τώρα ως κυβέρνηση είσαστε μονοπρόσωποι», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με την ελληνική κυβέρνηση, η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε ότι υποκρύπτουν νέο δράμα στο Κυπριακό και υποσχέσεις για συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που γίνεται στην περιοχή. «Εγκληματείτε κυριολεκτικά», είπε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος δεν γίνεται για την ελευθερία, τη δημοκρατία και για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, αλλά για να οριστικοποιηθεί η νέα μοιρασιά της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου βρίσκονται πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. «Θέλετε να ντύσετε την εμπλοκή της Ελλάδας και τους κινδύνους που άμεσα ή μεσοπρόθεσμα θα ζήσει ο ελληνικός λαός με ένα προσωπείο», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας της.
Αναφερόμενη στις οργανώσεις των τζιχαντιστών, σημείωσε πως δεν θα έπαιρναν τέτοιο μαζικό χαρακτήρα, εάν δεν είχαν τη στήριξη συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και τα τοπικά αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα.
«Η Ελλάδα είναι πια ένα ξέφραγο αμπέλι, όχι μόνο με την κλασική Σούδα, αλλά από βορρά προς νότο έχει γίνει χώρα που διευκολύνει τον πόλεμο», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση παζαρεύει κάποια ανταλλάγματα, όπως επενδύσεις, από τις οποίες δεν θα ωφεληθεί ο ελληνικός λαός αλλά μια χούφτα καπιταλιστές.
Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να στηρίξει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. «Η σημαία του λαού για την υπεράσπιση της πατρίδας, των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας πρέπει να είναι όχι μόνο μια σημαία πάλης κατά του εξωτερικού εχθρού, αλλά και κατά του εσωτερικού εχθρού που υπάρχει στη χώρα μας και σε κάθε χώρα» είπε. «Ο ελληνικός λαός πρέπει να παλέψει τον εξωτερικό και τον εσωτερικό εχθρό μαζί, διαφορετικά η ειρήνη θα είναι ένα άπιαστο όνειρο», πρόσθεσε. Καταλήγοντας τόνισε ότι «δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να συνδέσει την τύχη του και τη βελτίωση της ζωής του με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους Ευρωστρατούς και σε όλα αυτά που γίνονται τώρα με πρόσχημα την τρομοκρατία».  

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σε ανακοίνωση για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην Αθήνα και οι φιλοφρονήσεις που αντάλλαξε με την ελληνική κυβέρνηση, πέρα απ’ τα όρια της εθιμοτυπικής διπλωματίας, σηματοδοτούν την, πολύ επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο στη Συρία, που βρίσκεται σε εξέλιξη και επισφραγίζει την πρόθυμη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.
Η επίσκεψη Κέρι, σε συνέχεια προηγούμενων επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, που ενισχύεται και διευρύνεται η στρατιωτική παρουσία και δράση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.
Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς έχει ήδη αποδεχθεί τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή, με την αποδοχή της ενεργοποίησης του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, αλλά και την προσυπογραφή των επικίνδυνων αποφάσεων του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 1-2 Δεκέμβρη 2015, που ανοίγουν το δρόμο για πιο ενεργό ρόλο στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας ενάντια στους λαούς.
Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση στα ζητήματα της οικονομίας και των επενδύσεων, προϋποθέτει τη γρήγορη υλοποίηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου, ενώ οι συζητήσεις για τα Ενεργειακά, είτε αυτά αφορούν συμφωνίες εκμετάλλευσης πρώτων υλών στην Ελλάδα είτε μεταφορά μέσω Ελλάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν γίνονται προς όφελος του λαού, αλλά για λογαριασμό του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου.
Στην ατζέντα των συζητήσεων ξετυλίγεται ένα πλέγμα θεμάτων που αποδεικνύει ότι η επιδιωκόμενη από την άρχουσα τάξη της χώρας μας "γεωστρατηγική αναβάθμιση" είναι επικίνδυνη για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών της περιοχής, καθώς και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κέρι κάλυψε την Τουρκία για τις παραβιάσεις της στο Αιγαίο με το σαθρό επιχείρημα ότι "Ελλάδα - Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ". Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία σε επαγρύπνηση, σε ένταση της δράσης ενάντια στη χρήση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και σε οποιαδήποτε συμμετοχή, εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Καταγγελία για τραμπουκισμούς και τρομοκρατία από υπερασπιστή χρυσαυγίτη σε βάρος αλλοδαπού δημοσιογράφου και γυναίκας από το ακροατήριο που παρακολουθούσε τη διαδικασία, έκανε στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η Πολιτική Αγωγή και αποχώρησε.
Σύμφωνα και με μαρτυρίες, ο υπερασπιστής Στ. Καρυδομάτης ζήτησε από αλλοδαπό δημοσιογράφο να αποχωρήσει, καθώς τον θεώρησε «ξένο σώμα» στο χώρο(!) (σ.σ.διάδρομος που περνάνε όλοι για να πάνε στις τουαλέτες) και δεν δίστασε να τον σπρώξει, όταν εκείνος αρνήθηκε. Η μεσολάβηση της γυναίκας έκανε τον εν λόγω να τη «χαστουκίσει», σπρώχνοντάς τη με πίεση στο πρόσωπο.
Οι τραμπουκισμοί έρχονται να επισφραγίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Ξεκινώντας με την τραμπούκικη επίθεση από χρυσαυγίτες που δέχθηκαν δύο βασικοί μάρτυρες κατηγορίας στην έναρξη της δίκης λίγο πριν περάσουν την πύλη των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, συνεχίζοντας με τις απειλητικές χειρονομίες και ύβρεις που εκτοξεύτηκαν από τους χρυσαυγίτες κατηγορούμενους προς μάρτυρες, συγγενείς θυμάτων και δημοσιογράφους, «θα τα πούμε», «θα σας λιώσουμε σαν σκουλήκια» και άλλα μαργαριτάρια, με υπερασπιστές χρυσαυγιτών που στη διάρκεια συνεδρίασης προκαλούν γονείς, συγγενείς και φίλους του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού, με υπερασπιστές χρυσαυγιτών που απειλούν φωτορεπόρτερ που πάνε να κάνουν τη δουλειά τους και με την πρόσφατη συνεδρίαση όπου απείλησαν και την αυτόπτη μάρτυρα Δ. Ζώζου όπως κατήγγειλε στο δικαστήριο κ.ο.κ...
Να σημειωθεί ότι όταν η Πολιτική Αγωγή προσπάθησε να πει το όνομα του υπερασπιστή, η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη ούτε ν' ακούσει. «Νίπτοντας τας χείρας της» είπε πως το επεισόδιο δεν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά έξω από το χώρο, ως εκ τούτου «δεν ενδιαφέρει» το δικαστήριο. Λες και ο διάδρομος είναι εκτός δικαστηρίου...
«Δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο αν διεξάγεται σε συνθήκες τραμπουκισμού η δίκη;» ανταπάντησε η Πολιτική Αγωγή. «Αν πυροβοληθεί ένας από το ακροατήριο δεν σας αφορά;», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την Πολιτική Αγωγή. «Πώς είναι ελεύθερη η πρόσβαση στο δικαστήριο;». Μάλιστα η πρόεδρος συνέστησε στην Πολιτική Αγωγή να μην αποχωρήσει και επικαλέστηκε τη λήξη της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων «μην καθυστερείτε, μη χρονοτριβείτε με τις αποχωρήσεις, ο Φεβρουάριος πλησιάζει»... «Δεν ευθυνόμαστε εμείς», φώναξε η Πολιτική Αγωγή.
Καταπέλτης σχετικά με ουσιαστικά ζητήματα ήταν και η κατάθεση της αυτόπτη μάρτυρα Π. Καραγιαννίδου στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στη χτεσινή συνεδρία της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή: «Ο Ρουπακιάς ήξερε πολύ καλά το στόχο του... ήξερε πού να πάει όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο... αλλά και οι άλλοι που ήδη χτυπούσαν τον Φύσσα δεν αιφνιδιάστηκαν, φαινόταν σαν να υπήρχε συνεννόηση... πήγαν αμέσως πίσω από τον Ρουπακιά και του άνοιξαν χώρο για να μην μπορεί να ξεφύγει ο Φύσσας». «Η επίθεση ήταν οργανωμένη και εξελίχτηκε πολύ γρήγορα και συντεταγμένα, ενώ ο Γ. Ρουπακιάς πήγε στο σημείο συνεννοημένος να σκοτώσει», εκτίμησε η μάρτυρας. «Στην ουσία εκείνο το βράδυ την είχαν στημένη», είπε για τον Π. Φύσσα, ενώ πρόσθεσε πως «όταν τον συνέλαβε ο αστυνομικός (σ.σ. τον Ρουπακιά) μετά το μαχαίρωμα, ο συνοδηγός του αυτοκινήτου και δυο - τρεις ακόμα επιχείρησαν να τον απελευθερώσουν». «Η επίθεση που έγινε μπροστά στα μάτια μου ήταν οργανωμένη, ήταν όλοι μαζί και έφυγαν όλοι μαζί, δεν ήταν σκόρπιοι... φάνηκε πως ήταν συνεννοημένοι και τα ρούχα τους ήταν ίδια», κατέθεσε χαρακτηριστικά η αυτόπτης μάρτυρας.
Και η  φοιτήτρια Π. Καραγιαννίδου αναγνώρισε στον κατηγορούμενο χρυσαυγίτη Ι. Καζαντζόγλου, ως προς το σωματότυπο, το συνοδηγό του δολοφόνου του αντιφασίστα μουσικού.

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή 4 Δεκέμβρη στο Δήμο Χαλκίδας. Μια 30χρονη εργαζόμενη σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, όταν έπεσε από απορριμματοφόρο που βρισκόταν σε κίνηση, στη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων στην Κοινότητα Δροσιάς, της Δημοτικής Ενότητας Ανθιδόνας του Δήμου Χαλκίδας. Γλίστρησε από τη λεγόμενη πατήστρα, το σημείο όπου στέκεται το κάθε μέλος του πληρώματος στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να χτυπήσει στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου διασωληνώθηκε, ενώ κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Να σημειωθεί ότι αλλεπάλληλα ατυχήματα έχουν σημειωθεί σε βάρος εργαζομένων στα πεντάμηνα, οι οποίοι, κατά παράβαση των όσων προβλέπονται, υποχρεώνονται εκβιαστικά από μια σειρά δήμους να απασχολούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων, επιβαίνοντας σε απορριμματοφόρα, εργασία που απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό.
Οι ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ έχουν κατ' επανάληψη καταγγείλει ανάλογα περιστατικά, ενώ το υπουργείο Εργασίας κάθε φορά αναλώνεται σε ανακοινώσεις-ευχολόγια και σε εκ των υστέρων απειλές για επιβολές κυρώσεων σε βάρος των δήμων που παρανομούν, που και αυτές μένουν στα χαρτιά.
Να σημειωθεί ότι σε άλλο ατύχημα, που έγινε επίσης την Παρασκευή, ένας μόνιμος υπάλληλος στην υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκίδας τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά στο χέρι, όταν κατά την επιστροφή του απορριμματοφόρου από το ΧΥΤΑ προς τη Χαλκίδα, το όχημα ανετράπη.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλκίδας σε ανακοίνωσή της, αφού σημειώνει ότι η εργαζόμενη ήταν «ανεκπαίδευτη για μια τέτοια δουλειά», αναφέρει:
«Η δημοτική αρχή έχει ευθύνη καθώς παρά τις πολλαπλές παρεμβάσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης", τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και σε όλες τις δομές του δήμου, για προσλήψεις προσωπικού άρτια εκπαιδευμένου και εξοπλισμένου, με μόνιμη και σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν έχει πάρει μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, αποδεικνύεται και με το σημερινό συμβάν ότι εκθέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους των υπηρεσιών της.
Όσο για τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, κ. Αντωνοπούλου, για το συμβάν, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι με οδηγίες να μην απασχολείται το προσωπικό κοινωφελούς εργασίας σε βαριές δουλειές, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των εργαζομένων και των δήμων. Ούτε αντιμετωπίζονται με το ρίξιμο της ευθύνης για την ασφάλεια των εργαζομένων στους ίδιους, με παροτρύνσεις για αναφορές προς την Επιθεώρηση Εργασίας.
Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, διαθέτοντας τους αναγκαίους πόρους για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, για την εξασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και για την εξασφάλιση άριστης κατάστασης του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν στην εργασία τους ώστε η χρήση του να μην εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα».

Δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα μέσα σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα, ένας εργάτης έχασε τη ζωή του σε εργασίες ασφαλτόστρωσης λίγο έξω από την πόλη της Φλώρινας και ένας ακόμα εργαζόμενος σε εργολάβο της ΔΕΗ στο Ορυχείο του Νότιου Πεδίου.
«Η εργατική τάξη θρηνεί μέσα στο τελευταίο 24ωρο δύο θύματα στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Φλώρινας του ΠΑΜΕ. Και αναφέρει:
«Τα εργατικά ατυχήματα που γίνονται στους οδικούς άξονες και στο χώρο της Ενέργειας έχουν πάρει σχεδόν καθημερινό χαρακτήρα. Στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι σχεδόν ανύπαρκτα και σε συνδυασμό με τα χαμηλά μεροκάματα και τη δουλειά ήλιο με ήλιο κάνουν τη ζωή των συναδέλφων όλο και πιο δύσκολή. Παρόλο που είναι γνωστό ότι τα εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται ολοκληρωμένα, ακόμη και τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία δείχνουν την τραγική πραγματικότητα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ, από το 1999 έως το 2012 σχεδόν 1.700 εργαζόμενοι δεν γύρισαν σπίτι τους. Δηλαδή κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα (στην καταγραφή αυτή εξαιρούνται τα ατυχήματα σε εργάτες γης, ναυτεργάτες, εργάτες ορυχείων).
Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα ή δυστυχήματα δεν οφείλονται στην ατυχία, αλλά στο ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαν να ληφθούν, με βάση το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής. Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τις επιλογές κάθε εργοδότη σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας, είναι η επίδραση που θα έχουν αυτές στα κέρδη της επιχείρησης.
Χιλιάδες εργατικά "ατυχήματα", εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές μορφές και ανασφάλιστους φέρνει η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που είναι στην κυριολεξία μια εργασιακή ζούγκλα, η οποία έχει θεσπιστεί και νομοθετηθεί από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις.
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας δεν έχουν κάνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Ήταν μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, "έστηναν" σωματεία-σφραγίδες, δεν συγκρούονταν με τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, με την εργοδοσία και αντί να καλούν σε αγώνες, αρκούνταν σε ευχολόγια και προτροπές για τήρηση των νόμων, βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση, δείχνοντας καθαρά το πρόσωπο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Και έρχονται τώρα να μας πληροφορήσουν πως "στην ασφάλεια στην εργασία μας δεν χωράνε τα συνδικάτα" και να απενοχοποιήσουν τελικά την εργοδοσία, απαλλάσσοντάς την από τις βαριές ευθύνες, λέγοντάς μας ξεδιάντροπα πως η ασφάλεια των εργαζομένων είναι δική τους ευθύνη».
Η Γραμματεία Φλώρινας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «να μετατρέψουν τη θλίψη, την οργή και την αγανάκτηση που νιώθουν σε οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πραγματική αιτία που γεννά όχι μόνο τα εργατικά ατυχήματα, αλλά και όλα τα δεινά που ζούμε τα λαϊκά στρώματα».
Τους καλεί επίσης «να μην υποκύπτουν μπροστά στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, που με πρόσχημα την κρίση ή με την απειλή της απόλυσης, μας έχουν να δουλεύουμε υπό απάνθρωπες συνθήκες. Να αγωνιστούν για έναν ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και έναν κατασκευαστικό τομέα αποκλειστικά δημόσιο, που θα σχεδιάζει τα έργα με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σε δρόμους, στην αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, σε κτίρια, στην κατοικία κλπ. Να παλέψουν από κοινού, με τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς και μεσαίους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κάθε αστικής κυβέρνησης, στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων. Να παλέψουν από κοινού για έναν ριζικά άλλο δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρό του θα έχει τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών».

Σε συμφωνία για το λεγόμενο PNR, δηλαδή το φακέλωμα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων, κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στη σημερινή τους συνεδρίαση με θέμα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.
Η συμφωνία αυτή ήρθε καθώς οι πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για να καμφθούν οι αντιδράσεις που είχε προβάλει το Ευρωκοινοβούλιο, κυρίως σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα διατηρούνται τα εν λόγω δεδομένα.
«Σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα τα κράτη-μέλη συναίνεσαν έτσι ώστε το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων να ανέρχεται στους έξι μήνες», όπως ζητήθηκε από τους ευρωβουλευτές, δήλωσε μετά από τη συνεδρίαση ο Ετιέν Σνάιντερ, προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου. Από την πλευρά του επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε «ισορροπημένη» τη συμφωνία, μεταξύ της «ασφάλειας των πολιτών» και της «προστασίας των προσωπικών δεδομένων».
«Έχουμε λάβει τη δέσμευση όλων των κρατών-μελών οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις και οι πτήσεις charter θα συμπεριλαμβάνονται» στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών της ΓαλλίαςΜπερνάρ Καζανέβ, αναφερόμενος σε ένα ακόμα ζήτημα το οποίο παρέμενε ανοιχτό. Σύμφωνα με τον Ε. Σνάιντερ, αυτό θα γίνεται όχι σε υποχρεωτική, αλλά σε «εθελοντική βάση».
Επιπλέον, οι 28 υπουργοί ενέκριναν μεταξύ άλλων την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών-μελών.
Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ


Σε κλοιό καταστολής είναι πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη του Κιλκίς.
Οι εγκλωβισμένοι -επί της ουσίας- χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, προσπαθούν αν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους κουβαλώντας μαζί τους και μικρά παιδιά.
Στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ ζουν σε άθλιες συνθήκες στη βροχή και το κρύο και η πολυήμερη παραμονή των εγκλωβισμένων έχει πυροδοτήσει την ένταση. Μετά και την τοποθέτηση του συρμάτινου φράχτη από την πλευρά της ΠΓΔΜ, που σηματοδότησε την απόφαση για οριστικό φραγμό στο πέρασμά τους, η κατάσταση οξύνθηκε. Κάθε τους προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα αντιμετωπίζεται από τις δυνάμεις καταστολής της ΠΓΔΜ με χημικά και ξύλο.
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μεγάλη ομάδα προσφύγων αρνήθηκε να περάσει τα σύνορα, ζητώντας να περάσουν μαζί τους και οι πρόσφυγες - μετανάστες που δεν τους επιτρέπεται η είσοδος. Αυτή η στάση προκάλεσε εκ νέου το κλείσιμο των συνόρων από τις αρχές των Σκοπίων.
Στην περιοχή έφτασαν και τοποθετήθηκαν δύο λυόμενες εγκαταστάσεις προκειμένου να «φιλοξενηθούν» οι δυνάμεις του Frontex. Τόσους μήνες όμως καμία μέριμνα δεν υπήρξε από την κυβέρνηση για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει, με ευθύνη του κράτους, χώρος φιλοξενίας που να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σίτισης και υγιεινής για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η FRONTEX 

«Παράθυρο» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από ευρωενωσιακούς αστυνομικοστρατιωτικούς μηχανισμούς, ανοίγουν δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων. O υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε σήμερα πως «η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόταση... που θα έχει σκοπό, όταν ένα εθνικό κράτος δεν εκπληρώνει αποτελεσματικά το καθήκον του στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, τότε αυτό να μπορεί να το αναλάβει η Frontex».
Επιπλέον ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτα παντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της Frontex και το αν θα μπορούσε να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων από τα κράτη - μέλη είπε πως «η Γερμανία και η Γαλλία -ήδη έγινε συζήτηση στις Βρυξέλλες- έχουν ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Frontex. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί η Frontex στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων».

Ικανοποιημένη η Κομισιόν

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού, που «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση», εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών). Επίσης, η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σ' ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Για τα hot spots επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ενώ για το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες μέρες.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget