11/28/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

To αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που προσπαθούν να τον στραγγαλίσουν σε κάθε πτυχή της ζωής του, να κλέψουν τη γη του, να καταβάλουν τη δίκαιη αντίστασή του. Έτσι ξεσπούν και αυθόρμητες επιθέσεις σε στρατιωτικά μπλόκα και ομάδες που κάνουν τις επιδρομές σε σπίτια.
Την Παρασκευή το πρωί ένας Παλαιστίνιος έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε Ισραηλινούς στρατιώτες σε σημείο ελέγχου σε ένα σταθμό λεωφορείων κοντά στον ισραηλινό εποικισμό Κφαρ Αντουμίμ, βορειοανατολικά της Ιερουσαλήμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τραυμάτισε δύο. Στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα ισραηλινά πυρά, που λέγεται ότι προήλθαν από πολίτη. Ο Παλαιστίνιος έγινε γνωστό αργότερα ότι ήταν οΦάντι Χάσιμπ, από τη Ραμάλα, ο αδελφός του οποίου είχε σκοτωθεί την περασμένη Κυριακή μετά επίσης από επίθεση στο στρατό κατοχής.
Μερικές ώρες αργότερα ένας ακόμη Παλαιστίνιος, ο Όμαρ Ζαακίκ, 20 ετών, σκοτώθηκε αφού τραυμάτισε πέντε Ισραηλινούς στρατιώτες πέφτοντας πάνω τους με αυτοκίνητο στο Μπέιτ Ούμαρ, κοντά στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Επίσης χθες ο στρατός άνοιξε πυρ με σφαίρες καουτσούκ και πραγματικά πυρά ενάντια σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 50 Παλαιστίνιοι και σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ένας έχει χτυπηθεί σοβαρά από σφαίρα στο στομάχι. Πολλές παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καλέσει σε ημέρα οργής κάθε Παρασκευή για να διατρανώνεται η αντίθεση στην κατοχή.
Χθες επίσης πραγματοποιήθηκε κοντά στην κοινότητα Μπέιτ Τζάλα, κοινή διαδήλωση Παλαιστινίων και Ισραηλινών διαδηλωτών μπροστά σε σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού.
Από την 1η Οκτώβρη πάνω από το 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το στρατό είτε σε επιθέσεις κατά περιπόλων είτε σε επιδρομές και 17 άνθρωποι στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένας Αμερικανός και ένας Ευρωπαίος.

Η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η απάντηση με συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 3 Δεκέμβρη είναι επιτακτική ανάγκη. Εκείνη τη μέρα, πρέπει πραγματικά να βουλιάξουν οι δρόμοι από τα απεργιακά παλλαϊκά συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.
Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός και κυρίως οι αναφορές σε παλιότερους νόμους, που αποτελούν «καλούπι» για τα μέτρα που τώρα σχεδιάζονται, σημαίνουν απεργιακό συναγερμό. Κυβέρνηση και εργοδοσία πάνε να «εξοικονομήσουν» περίπου 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 από το Ασφαλιστικό και αυτό το ποσό μεταφράζεται σε μέτρα σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Επομένως, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα μέτρα που θα επιλεγούν, η χρονιά που έρχεται θα βρει τους συνταξιούχους σε ακόμα χειρότερη μοίρα από την προηγούμενη σε ό,τι αφορά το ύψος των εισφορών, που αυξάνεται, τον εργάσιμο βίο, που επιμηκύνεται, και τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που μειώνονται.
Επιπλέον, τα νέα μέτρα προστίθενται σ' αυτά που πάρθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρούνται αυτούσια από τη σημερινή. Επομένως, «κάθε χρόνο και χειρότερα» για το λαό...
Με νόμους και διευκρινιστικές εγκυκλίους που εντάσσονται στα «προαπαιτούμενα», η κυβέρνηση αύξησε μέχρι και 17 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, μείωσε τις συντάξεις μέσω της αύξησης των εισφορών για την Υγεία και της επιβολής ανάλογης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις, που δεν υπήρχε.
Τώρα δρομολογείται η επόμενη φάση της επίθεσης, με τον αντιασφαλιστικό νόμο που θα επιχειρήσει να «περάσει» μέσα στο Δεκέμβρη. Βασικά χαρακτηριστικά και αυτού του νόμου είναι η παραπέρα μείωση των συντάξεων και η αύξηση των εισφορών για τους ασφαλισμένους.
Ταυτόχρονα, οι νέες ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης - πιθανότατα σε ένα «υπερ-ταμείο» - θα οδηγήσουν σε εξίσωση όλων προς τα κάτω σε ό,τι αφορά τις παροχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Πρόνοια, ενώ με τη θέσπιση «ενιαίων κανόνων» για όλους τους ασφαλισμένους - εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες - όπως εξαγγέλλει η κυβέρνηση, ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι «ένα το κρατούμενο».
Ειδικά για τους αγρότες, οι «καμπάνες» έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν επικίνδυνα. Στον προϋπολογισμό εγγράφονται επιπλέον 102 εκατ. ευρώ εισπράξεις του ΟΓΑ από εισφορές και ταυτόχρονα μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 145 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απειλεί με διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσους δεν αποπληρώσουν έγκαιρα το χαράτσι που επιβάλλεται από την υποχρεωτική μεταφορά χιλιάδων ασφαλισμένων σε ανώτερη κλάση, που συνοδεύεται από αύξηση εισφορών.
Αν αυτά γίνονται τώρα, εύκολα φαντάζεται κανείς πόσοι μικρομεσαίοι αγρότες θα βρεθούν ξεκρέμαστοι όταν τριπλασιαστούν οι εισφορές τους! Να γιατί η μικρομεσαία αγροτιά έχει κάθε λόγο να κλιμακώσει την πάλη της, αλλά και να συμμετάσχει μαζικά στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 3 Δεκέμβρη.
Τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση δεν συνιστούν έκπληξη. Η στόχευση είναι σαφής: Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, να απαλλαγεί η εργοδοσία από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης και το κράτος να εξοικονομήσει χρήματα που θα γίνουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Αυτό είναι το «κουκούτσι» κάθε αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης και εκεί πρέπει να στοχεύσει η πάλη των εργαζομένων, ενισχύοντας μέσα από κάθε μάχη τα αντιμονοπωλιακά - αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά της.

Αν θέλαμε να σχολιάσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα για το Ασφαλιστικό, θα μπορούσαμε να πούμε απλά «μας τα ‘παν κι άλλοι» και να ξεμπερδεύαμε, αν τα στελέχη της κυβέρνησης δεν ήταν τόσο προκλητικά.
Ακριβώς τα ίδια έλεγε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που νόμο το νόμο, μέτρο το μέτρο μείωναν συντάξεις, λεηλατούσαν ασφαλιστικά ταμεία, χάριζαν εργοδοτικές εισφορές και αποφάσιζαν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Τώρα με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί και στο Ασφαλιστικό να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Πρώτος και καλύτερος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Δραγασάκης: «Να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο στο χρόνο, που θα εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών». Γνωστό και χιλιοειπωμένο. Αλλά δεν μας λέει: Ποιος φταίει; Οι εργαζόμενοι που πλήρωναν τις εισφορές τους ή αυτοί που δεν πλήρωναν -κράτος και εργοδοσία- και την ίδια στιγμή λεηλατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία;
«Αναδιανεμητικός χαρακτήρας, κοινωνική δικαιοσύνη και διαγενεακή αλληλεγγύη», συνεχίζει την κοροϊδία. Οι μειώσεις στις συντάξεις, το κόψιμο του ΕΚΑΣ, η εθνική σύνταξη-επίδομα πτωχοκομείου από πού και ως πού είναι κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές;
Και τέλος, πάει πολύ να λέει ο Δραγασάκης «να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ειδικά της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα». Πότε τα νέα παιδιά που δουλεύουν σε συνθήκες μερικής απασχόλησης και εργασιακής ζούγκλας θα συμπληρώνουν τα 40 χρόνια ασφάλισης; Ποτέ. Και ποια σύνταξη θα καταφέρουν να πάρουν με τους μισθούς πείνας; Σύνταξη-επίδομα φτώχειας και εξαθλίωσης. Γι' αυτό το Ασφαλιστικό για όλους, νέους και παλιούς, αποτελεί αιτία πολέμου. Επόμενη μάχη η απεργία στις 3 του Δεκέμβρη.  

Να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, καλούν τους ναυτεργάτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Ναυτεργάτες, συνταξιούχοι, σπουδαστές,
Με αγωνιστική αισιοδοξία και με παρακαταθήκη τις απεργιακές κινητοποιήσεις (4ήμερη 2-6/11 και 24ωρη 12/11), συνεχίζουμε τον ταξικό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των ΕΕ, ΔΝΤ.
Στην κλίνη του Προκρούστη βάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση που με το αίμα και τον ιδρώτα τους έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι.
Όχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης!
Όχι στη νέα φοροεπιδρομή!
Η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης τις επόμενες μέρες φέρνει νέες μειώσεις στις συντάξεις και στις παροχές, φέρνει νέα φοροκαταιγίδα, σαρωτικά χτυπήματα συνολικά στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Διαλύουν ό,τι έχει απομείνει στην  Κοινωνική Ασφάλιση. Η βασική αρχή του νέου ασφαλιστικού συστήματος θα στηρίζεται στο βασικό νόμο που ισχύει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στην ιδιωτική υγεία και στα διαγνωστικά κέντρα.
Αυτό σημαίνει μηδενικές παροχές και συντάξεις ξεροκόμματα για τη συντριπτική πλειοψηφία που σήμερα βρίσκεται στην ανεργία. Στο νέο σύστημα ασφάλισης που προετοιμάζουν θα είναι καθορισμένα τα ποσά που θα πληρώνουμε, αλλά δεν θα γνωρίζουμε τι συντάξεις και παροχές θα έχουμε!!! Δηλαδή "θα ξέρεις τι πληρώνεις, αλλά δεν θα ξέρεις τι και αν θα πάρεις".
Να μπλοκάρουμε τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης! Να μην αφήσουμε την Ασφάλιση στα νύχια των αρπακτικών!
Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν! Ήρθε η ώρα να σταματήσει το διαίρει και βασίλευε, οι λογικές "το ταμείο μου",  "η κατηγορία μου", οι διαχωρισμοί "νέοι -παλιοί εργαζόμενοι". Αυτό είναι το δηλητήριο που έσπερναν και σπέρνουν χρόνια τώρα κεφάλαιο, κυβερνήσεις, αλλά και φορείς του εργοδοτικού συνδικαλισμού, υψώνοντας τείχη στην ενότητα της εργατικής τάξης απέναντι στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς.
Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται πως κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την επίθεση, καμιά ατομική στάση δεν μπορεί να δώσει διέξοδο. Στον ολομέτωπο και άγριο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, χρειάζεται οργανωμένη, συλλογική αγωνιστική απάντηση. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς παντού. Να δυναμώσει η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, να συσπειρωθούμε περισσότερα σωματεία και συνδικαλιστές με το ΠΑΜΕ!
Υπάρχει διέξοδος! Να βαδίσουμε στο δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξουμε το σημερινό αρνητικό συσχετισμό, ώστε να αποτινάξουμε από πάνω μας τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, να έχουμε ανάπτυξη που μοναδικό κίνητρο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Σε δήλωση του για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογραμμίζει:
«Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους για να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τσακώνεται με τα άλλα κόμματα, που στήριξαν το μνημόνιο, για τον επιμερισμό της ευθύνης.
Η κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα από στημένους διαλόγους και διακομματικές επιτροπές, εκτός βουλής, ν' αποσπάσει την ανοχή του λαού στα βάρβαρα μέτρα. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, υπηρετούν τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, τμημάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που συμμετέχει η Ελλάδα. Δεν έχουν καμία σχέση με την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του λαού και της χώρας.
Αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ κράτησε τη μόνη συνεπή στάση προς όφελος των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, αρνούμενο να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη – παρωδία.
Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τ’ άλλα αστικά κόμματα, με τη στάση τους. Ο μόνος επωφελής για το λαό δρόμος βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του, στη λαϊκή συμμαχία, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που συνεδρίασε από τις 12.15 το μεσημέρι του Σαββάτου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με την ατζέντα να αφορά το προσφυγικό, τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αναμένεται η έκδοση ανακοίνωσης από την Προεδρία.
Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
Γιάννης Πλακιωτάκης
«Ήρθαμε για να ακούσουμε» δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα πάρει μέρος σε «επικοινωνιακά τεχνάσματα», ενώ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας». Ο μεταβατικός πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψε στη Βουλή για τη συζήτηση των θεμάτων του ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης. Για το προσφυγικό επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση για την αύξηση των προσφυγικών ροών και για τον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
Φώφη Γεννηματά
«Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι απορρίφθηκε η πρόταση του πρωθυπουργού για τη σύσταση δυο επιτροπών με εμπειρογνώμονες για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση. Τάχθηκε υπέρ της συζήτησης στη Βουλή τόσο για τη συνταγματική αναθεώρηση όσο και για το Ασφαλιστικό και ζήτησε την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για το προσφυγικό το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με την κυβερνητική πολιτική.
Σταύρος Θεοδωράκης
Δεν έγινε δεκτή η πρόταση να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Βουλή δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ανέφερε πως συμφώνησε σε ένα κείμενο για το Προσφυγικό, ενώ πρότεινε της δημιουργία μιας «κυβέρνησης Εθνικής Ελλάδας» αποκλείοντας τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Βασίλης Λεβέντης
«Ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση» αλλά ο πρωθυπουργός «μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν το σκέπτεται» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Πρόσθεσε ότι αντιλήφθηκε πως ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει παραχωρήσεις στο Προσφυγικό προκειμένου να πάρει παραχωρήσεις στο Ασφαλιστικό από τους δανειστές. Υποστήριξε ότι αυτό «το πονηρό σχέδιο θα αποτύχει». 
Πάνος Καμμένος
«Δυστυχώς η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων πρώην εταίρων» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προσθέτοντας ότι «προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο». Δήλωσε ότι πλέον πρέπει «να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας, εξεταστικής επιτροπής, για τα αποτελέσματα του PSI.
Τι προηγήθηκε της συνεδρίασης 
Σαφής είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί κλίμα συναίνεσης και ανοχής από κόμματα και το λαό στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και κουβαλούν μαζί τους σημαντικό πολιτικό κόστος. Ωστόσο, στην ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ' αρχάς είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».
Για την ατζέντα προστέθηκε και η συνταγματική αναθεώρηση καθώς «ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το Προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση».
«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα». 

Δεν συμμετέχει το ΚΚΕ 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού μαζί του, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, γιατί αυτό θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Σημείωσε πως διάλογος γίνεται και μπορεί να γίνει στo πλαίσιο των σημερινών διαδικασιών της Βουλής.
Επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για το Ασφαλιστικό δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί ο λαός, να αντιπαλέψει τη νέα σφαγή και στο Ασφαλιστικό και τελικά να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
 Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του την Πέμπτη ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. 

Προκαλεί ο Γ. Κατρούγκαλος

Το ασφαλιστικό είναι «εθνικό ζήτημα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό. Για ακόμη μια φορά αναμάσησε τα περί «κόκκινων γραμμών», υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να μη μειωθούν καθόλου οι κύριες συντάξεις.
«Το να μην μειωθούν οι συντάξεις για 12η φορά, το να έχουμε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαταστήσει και τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να είναι μια εθνική κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, τη στιγμή που το κυβερνητικό σχέδιο θα φέρει δραματικές μειώσεις και στις κύριες και στις επικουρικές. Μάλιστα εμπαίζοντας κυριολεκτικά, δήλωσε πως δεν θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξουν κόμματα που δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για διάλογο, προκειμένου, όπως είπε, να τηρηθεί η«εθνική κόκκινη γραμμή». 

Θα παραβρεθεί η ΝΔ 

«Θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών» δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή μου, όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».
Ανέφερε επίσης πως ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή «παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό».
Είναι προφανές ότι η ΝΔ ενώ συμφωνεί στρατηγικά με την ασκούμενη πολιτική, που είναι συνέχεια της πολιτικής που άσκησε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση, δεν θέλει ωστόσο να χρεωθεί μέρος του πολιτικού κόστους από την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων όπως στο Ασφαλιστικό. Μεταφέρει το κέντρο βάρους της κριτικής της στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, προβάλλοντας ότι έχει εγκλωβιστεί στο λαϊκισμό των ψεύτικων υποσχέσεων.

ΠΑΣΟΚ: Ναι στο Συμβούλιο όχι στο Ασφαλιστικό

Και το ΠΑΣΟΚ θα πάει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αν και η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια, μιλώντας στο συνέδριο της ΟΤΟΕ. Ανέφερε πως «εμείς θέλουμε την Εθνική Συνεννόηση και το αποδείξαμε όταν έπρεπε να σωθεί η χώρα και να αποφευχθεί το Grexit. Ο κ. Τσίπρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων αυτό το κεκτημένο με τις εκλογές». Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παρωδία προσχηματικού διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις. Ούτε να παγιδευτούμε στα επικοινωνιακά τους κόλπα» και εκτίμησε ότι «ο κ. Τσίπρας αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, αναζητά συνενόχους». Επιπλέον, από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται η πληροφορία ότι η Φώφη Γεννηματά διαφώνησε με την ατζέντα που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός και ειδικότερα για τη συμπερίληψη του Ασφαλιστικού και πως τον ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αφήνοντας ανοιχτό να αποχωρήσει από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Τις θέσεις αυτές τις εξέφρασε και στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Συμμετέχουν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων 

«Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης. Θετικά απάντησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου Βασίλης Λεβέντης.  
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε ότι στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως θέλει να έχουν «κατ ιδίαν συνάντηση» για να συζητήσουν τα εννέα σημεία της Ένωσης Κεντρώων. Τα εννέα σημεία αποτελούν ένα συνονθύλευμα αντιλαϊκών προτάσεων όπως η περικοπή των υψηλότερων συντάξεων.
Ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε πως εάν διαπιστώσει πως υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων σε αυτά τα εννέα σημεία, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση χωρίς να ζητήσει σε αντάλλαγμα κάποιο υπουργείο. 

Στο Ιράν μεταβαίνουν σήμερα και θα μείνουν ως τη Δευτέρα υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες και επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια να διευρύνουν τις μπίζνες του ελληνικού κεφαλαίου με ιρανικά μονοπώλια σε μια περίοδο που ανοίγονται, όπως λέγεται, ευκαιρίες μετά τη συμφωνία του Ιράν με τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τη σταδιακή άρση των κυρώσεων.
Τα αστικά επιτελεία έχουν «μυριστεί ψητό» και γι' αυτό στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο υφυπουργός, Δ. Μάρδας και η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη. Ταυτόχρονα συμμετέχουν και διευθυντικά στελέχη και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας όπως η «AEGEAN», τα «Ελληνικά Πετρέλαια», η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η ΜΕΤΚΑ, η ΒΙΑΝΕΞ και άλλοι.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Χ. Ροχανί, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μ. Ζαρίφ και τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, Α. Λαριτζανί. Θα πάρει επίσης μέρος σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας, παρουσία των μελών της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, καθώς και Ιρανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών.
Τη Δευτέρα ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον υπουργό Πετρελαίου, Μπ. Ζανγκανέχ και τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, A. A. Akhoundi. Μετά θα απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα με θέμα «Ιράν - Ελλάδα: Ανεξερεύνητες ευκαιρίες».
Επίσης θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης με θέμα  «Οι προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην παρούσα περιφερειακή και διεθνή συγκυρία».
Βέβαια, αυτή η διεθνής συγκυρία είναι η εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην οποία η Ελλάδα με την ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι με τα μπούνια μπλεγμένη. Η προσπάθεια που καταβάλλει για την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στον τομέα της Ενέργειας, του Εμπορίου κλπ. μέσω της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μόνο νέα δεινά μπορεί να φέρει για το λαό μας.  

Εξορμήσεις και παρεμβάσεις στα καταστήματα της επιχείρησης «Carrefour - Μαρινόπουλος» οργανώνουν σήμερα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, αλλά και οι δυνάμεις της ΔΑΣ στην επιχείρηση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας την Τρίτη 1 Δεκέμβρη. Η απεργία αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση την περασμένη Κυριακή.
Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της κινητοποίησης και να διεκδικήσουν: Να μη γίνει καμία μείωση στο μισθό. Να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή δουλειά για όλους. Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει: «Μπαίνουμε όλοι στη μάχη, με δημιουργία απεργιακών επιτροπών σε κάθε κατάστημα, σε κάθε περιοχή, συζητάμε συνάδελφο το συνάδελφο. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, για να πάρει απάντηση η εργοδοσία και τα φερέφωνά της».
«Τα κλεισίματα των καταστημάτων πανελλαδικά, οι απολύσεις εργαζομένων που η εργοδοσία τις εμφανίζει ως "οικειοθελείς αποχωρήσεις", οι ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, οι δυσμενείς μεταθέσεις σε μαγαζιά όσο γίνεται πιο απομακρυσμένα από τον τόπο κατοικίας, όλο αυτό το μπαράζ της επίθεσης της εργοδοσίας εντάσσεται σε σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική στον κλάδο, την ίδια ώρα που γίνονται σοβαρές ανακατατάξεις στο χώρο, που δυναμώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ για το ποιος θα επικρατήσει στην αγορά, ποιος θα έχει περισσότερες πωλήσεις και τζίρο», σημειώνει από την πλευρά του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν με συμμετοχή τόσο στην απεργία την 1η Δεκέμβρη όσο και στην πανεργατική απεργία στις 3 Δεκέμβρη.
Σε εξέλιξη η 24ωρη απεργία στα «Carrefour - Μαρινόπουλος» στη Λάρισα
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Λάρισας, σε έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τους εργαζόμενους στα καταστήματα «Carrefour - Μαρινόπουλος» του Νομού Λάρισας, με αίτημα την απόσυρση των ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών που προσπαθεί να επιβάλει η διεύθυνση της επιχείρησης.  

Στις 28 Νοέμβρη 1820 γεννιέται ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία θεωρητικοπολιτική μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο Φ. Ενγκελς από κοινού με τον Κ. Μαρξ συνδιαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο, νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Και έδωσαν έτσι στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της, προκειμένου να φέρει σε πέρας την ιστορική της αποστολή, την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική εκμετάλλευση.
Ο Ενγκελς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, αντιμετωπίζοντας πλήθος θεωρητικών προβλημάτων και αναλαμβάνοντας να αντικρούσει τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Συνδύασε τη συγγραφική του δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη και πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ο Ενγκελς γενίκευσε την πείρα της επαναστατικής περιόδου του 1848 - 1849 στη Γερμανία σε δύο έργα του, «Ο πόλεμος των χωρικών στη Γερμανία» και «Επανάσταση και Αντεπανάσταση στη Γερμανία», που γράφτηκε σε συνεργασία με τον Μαρξ. Σ' αυτό το έργο του, ο Ενγκελς στρέφει την προσοχή του στη μελέτη των ζητημάτων της ένοπλης εξέγερσης.
Μαζί με τον Μαρξ, επεξεργάστηκαν το πρώτο στην ιστορία Πρόγραμμα προλεταριακού κόμματος, το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος». Ανάμεσα στα πολλά έργα του που ξεχώρισαν, το «Αντι - Ντύρινγκ»«Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους»«Ουτοπικός και Επιστημονικός Σοσιαλισμός»«Λουδοβίκος Φόιερμπαχ και το τέλος της γερμανικής κλασικής φιλοσοφίας»,«Για το ζήτημα της κατοικίας» και άλλα. Επίσης, ο Ενγκελς ασχολήθηκε με τη μελέτη των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας βρίσκονται συμπυκνωμένα στο περίφημο έργο του «Διαλεκτική της Φύσης».
Μετά το θάνατο του Μαρξ, ο Ενγκελς αναλαμβάνει να εκδώσει το δεύτερο και τρίτο τόμο του «Κεφαλαίου». Ο δεύτερος τόμος κυκλοφόρησε το 1885 και ο τρίτος, με δικές του συμπληρώσεις απαραίτητες για την έκδοσή του, το 1894.

Η σημερινή σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών - στην οποία δεν συμμετέχει το ΚΚΕ - με στόχο την επιδίωξη της λεγόμενης «εθνικής συναίνεσης», αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει στήριξη απ' όλα τα αστικά κόμματα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει αναλάβει την ευθύνη να προωθήσει με σταθερότητα και αποφασιστικότητα τις αναγκαίες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Ο στόχος αυτός συγκεκριμενοποιείται ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως το Προσφυγικό, η Παιδεία, η συνταγματική αναθεώρηση. Επικεντρώνεται, όμως, ιδιαίτερα στο θέμα του Ασφαλιστικού, που πρόκειται να έρθει το επόμενο διάστημα, ενώ θα ακολουθήσουν και τα Εργασιακά. Επίσης, μόλις χτες διέρρευσε η νέα λίστα προαπαιτούμενων που συμφώνησε η κυβέρνηση με το κουαρτέτο. Παρ' όλες τις επιφυλάξεις, τις τακτικές κινήσεις, τις διαφοροποιήσεις, τους όρους που τίθενται για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία συναίνεσης, μεγάλες δυσκολίες δεν υπάρχουν, αφού υπάρχει κοινή στρατηγική στόχευση.
Στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου είναι η επίτευξη της ανάκαμψης, η έξοδος από τη φάση της κρίσης. Η επίτευξη αυτού του στόχου ακολουθεί συγκεκριμένο δρόμο. Είναι ο ίδιος δρόμος που είχαν ακολουθήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και που συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό το δρόμο στήριξαν από κοινού και με το Ποτάμι το καλοκαίρι.
Η Ένωση Κεντρώων δεν περνά μέρα που να μη ζητά «οικουμενική κυβέρνηση».
Ενώ τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, διά στόματος Μιχαλολιάκου, ξεκαθάρισαν πως θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ ή ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας ως όρο την «καταγγελία των μνημονίων». Την ίδια, βεβαίως, στιγμή ασκούν «εποικοδομητική κριτική» - όπως και τα άλλα αστικά κόμματα - στην κυβέρνηση, γιατί δεν προχωρά με αποφασιστικότητα τους στόχους στήριξης του κεφαλαίου, που είναι άλλωστε ο πυρήνας των μνημονίων. Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων αστικών κομμάτων στη συζήτηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το νέο κρατικό προϋπολογισμό. Όλοι τους εξέφρασαν την αγωνία τους για το αν και πώς η κυβέρνηση θα στηρίξει τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Να, λοιπόν, πού μπορεί να βρεθεί το κοινό έδαφος γι' αυτού του τύπου τη συναίνεση.
Όμως, το ζητούμενο της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων δεν είναι μόνο και κύρια η μεταξύ τους συναίνεση. Αυτό που επιδιώκουν μέσα από αυτή τη συζήτηση, είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης του ελληνικού λαού. Θέλουν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσουν την ανοχή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων στα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, αλλά και όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει την ανοχή του λαού στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με αφορμή τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις.
Είναι δυνατόν ο λαός να δώσει συναίνεση ή ανοχή σε σχέδια που στην κυριολεξία τον καταδικάζουν; Προφανώς και όχι. Το ζητούμενο είναι να σταθεί απέναντι και σε αυτούς τους σχεδιασμούς και να οργανώσει την πάλη του, ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Της Κάλι Καρά
Όπως το δελτίο καιρού έχει καταντήσει το δελτίο θανάτων και των μικρών παιδιών στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Εκατό προσφυγόπουλα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο, το διάστημα από 2 Σεπτέμβρη έως και 26 Οκτώβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ).
Ο αριθμός των παιδιών που ζητούν άσυλο σε χώρες της Ευρώπης, σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες, ανακοίνωσε το παράρτημα της UNICEF στη Βρετανία.
Τα στοιχεία για την Ευρώπη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, προειδοποίησε η UNICEF. Το 2014, πάνω από τους μισούς πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο ήταν τα παιδιά. Ένα στα δέκα παιδιά -δηλαδή περίπου 230 εκατομμύρια- μεγαλώνει σε εμπόλεμες περιοχές.
Από το Γενάρη μέχρι το Σεπτέμβρη, περίπου 190.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη. Πολλά, από τα 190.000 παιδιά, προέρχονται από τη Συρία ή από γειτονικές χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες.
«Από όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τα ασυνόδευτα παιδιά είναι η πιο ευπαθής ομάδα, καθώς μπορεί να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης», τόνισε η UNICEF. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εισέρχονται περισσότερα από 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα φτάνουν στα ελληνικά νησιά χωρίς να έχουν κανέναν να τα προσέχει, χωρίς χρήματα, χωρίς προστασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για παιδιά ηλικίας 6 με 15 ετών, των οποίων οι γονείς πέθαναν, κατά τη διάρκεια του άκρως επικίνδυνου ταξιδιού προς της Ευρώπη ή χωρίστηκαν λόγω συνθηκών. Είναι η πλέον ευάλωτη ομάδα προσφύγων και μεταναστών και ο νούμερο 1 στόχος αδίστακτων διεθνών εγκληματικών οργανώσεων.
Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής της Europol, σπείρες δραστηριοποιούνται σε όλη την Ευρώπη εξαναγκάζοντας ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών στη δουλεία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας κρούει τον κώδωνα για παιδιά που βρίσκονται σε βαλκανικές χώρες, τα οποία με την υπόσχεση ενός καλύτερου αύριο μεταφέρονται στην Κεντρική Ευρώπη και εκεί κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κυκλωμάτων σωματεμπορίας.
Όλα αυτά την ώρα που…
- Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι καμία φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ΕΕ. Ότι αποτελούν πρόκληση για ενίσχυση όλων των μηχανισμών άγριας καταστολής προσφύγων και μεταναστών, όπως η «Shenghen», η «FRONTEX», η «Εuropol» κ.ά., που η δολοφονική δράση τους αποδεδειγμένα έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο και αέρα στα πανιά των διακινητών και εγκληματικών οργανώσεων, που ποικιλοτρόπως εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.
- Ο φιλεύσπλαχνος Ομπάμα σώζει τις 2 γαλοπούλες από τη σφαγή την «Ημέρα των Ευχαριστιών» στις ΗΠΑ.
- Ο «αριστερός» πρωθυπουργός της χώρας μας συνοδεύοντας τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου σε καταυλισμό προσφύγων απαντάει γελώντας (!) στο μικρό προσφυγόπουλο που ζητάει χρήματα από τον Σουλτς «και εγώ τόσο καιρό αυτό του ζητάω».
Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, με την «ελευθερία κίνησης εργατικού δυναμικού» και την «κινητικότητα» τρέφεται από την εκμετάλλευση των μεταναστών και προσφύγων με την οποία θησαυρίζουν τα μονοπώλια και οι παντός είδους δουλέμποροι.
Στο σύνθημα του πανό που ανάρτησε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην Ακρόπολη, βρίσκεται η απάντηση σε αυτή την καπιταλιστική βαρβαρότητα:


«ΕΕ και ΝΑΤΟ κάνουν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών. Να σταματήσει τώρα το έγκλημα. Αλληλεγγύη και άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων».

Υπέρ της επαναχάραξης των συνόρων σε Συρία - Ιράκ, της δημιουργίας ενός πετρελαιοπαραγωγού «σουνιτικού» και ενός κουρδικού κράτους στην περιοχή, αλλά και υπέρ της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων με πρόσχημα την δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» πρότειναν, με αρκούντως αποκαλυπτικά άρθρα τους στον αμερικάνικο και βρετανικό Τύπο που δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στις 24 Νοέμβρη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Ο Βρετανός πρώην υπουργός «θυμίζοντας» πως τα σύνορα Συρίας και Ιράκ χαράχτηκαν πριν έναν αιώνα από έναν Βρετανό και έναν Γάλλο διπλωμάτη (συμφωνία των Σάικς - Πικό) τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να θεωρούνται απρόσβλητα εάν οι ηγέτες έκαστης χώρας δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα κράτος στο οποίο να μπορούν να ζήσουν όλες οι κοινότητες» και ότι «θα ήταν σωστό να υπάρξει διεθνής υποστήριξη για την διχοτόμησή τους» . Ο Χέιγκ, μολονότι παραδέχεται πως η εισβολή των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων το 2003 στο Ιράκ «ήταν λάθος», προτείνει την επαναχάραξη των συνόρων, διαπιστώνοντας παράλληλα «την ανάγκη να επεμβαίνουμε στο εξωτερικό πιο συχνά μέσα στην επόμενη 25ετία από ό,τι στην προηγούμενη, να είμαστε εξοπλισμένοι γι' αυτό και να το κάνουμε τώρα»! Βασικό του επιχείρημα είναι ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ«δεν είναι φαινόμενο που θα περάσει γρήγορα» και ότι τα τεράστια πλήθη προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή «θα κατακλύσουν την Ευρώπη εκτός και εάν οι λαοί αυτοί έχουν πιο σταθερές χώρες στις πατρίδες τους». Υποστηρίζει έτσι την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων τους στη Συρία ισχυριζόμενος«ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια» μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή...
Σαν συνεννοημένος, παρόμοιες απόψεις προώθησε με άρθρο του στους «Τάιμς της Ν.Υόρκης» ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον. Υποστηρίζει ότι η «σημερινή πραγματικότητα σε Ιράκ και Συρία άλλαξε» τις δύο χώρες και ότι «το ισλαμικό κράτος δημιούργησε μία νέα οντότητα» κινητοποιώντας την σουνιτική αντιπολίτευση στο καθεστώς του (Σύρου) προέδρου Μπασάρ Ασαντ και της «κυριαρχούμενης από το Ιράν κυβέρνησης στο Ιράκ», ενώ ξεπροβάλλει «μετά από χρόνια προσπάθειας ένα ντε φάκτο ανεξάρτητο Κουρδιστάν».
Συμβουλεύει την κυβέρνηση Ομπάμα να μην πασχίζει να «αναδημιουργήσει τον χάρτη όπως διαμορφώθηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο» αλλά να αναγνωρίσει τη «νέα γεωπολιτική κατάσταση που με τη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου σουνιτικού κράτους να είναι η καλύτερη εναλλακτική από το "Ισλαμικό Κράτος" στη βορειοανατολική Συρία και το δυτικό Ιράκ»! Ο λόγος βεβαίως που ο Μπόλτον προωθεί μία τέτοια πρόταση δεν είναι η ευημερία των λαών της περιοχής, αλλά το ξαναμοίρασμα της τράπουλας στα κοιτάσματα πετρελαίων, αμφοτέρων χωρών, αφού, όπως υποστηρίζει, «ένα σουνιτικό κράτος θα είχε δυνατότητες (να σταθεί) ως πετρελαιοπαραγωγό (σε διαπραγμάτευση με τους Κούρδους)», αν και στη συνέχεια παραδέχεται ότι ένα τέτοιο κράτος «δεν θα ήταν Ελβετία», σημειώνοντας ότι η πρότασή του «δεν αφορά μία πρωτοβουλία για τη δημοκρατία αλλά ψυχρή πολιτική συμφερόντων»!
Σε άλλο σημείο ο Μπόλτον τονίζει ότι η πρότασή του για σουνιτικό κρατίδιο «διαφέρει σημαντικά από το όραμα του ρωσο-ιρανικού άξονα και των πληρεξούσιών τους (Χεζμπολάχ, Ασαντ και η υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη κυβέρνηση στη Βαγδάτη) αφού ο σκοπός τους για αποκατάσταση των ιρακινών και συριακών κυβερνήσεων στα παλιά τους σύνορα είναι ένας στόχος θεμελειωδώς αντίθετος με τα συμφέροντα των Αμερικανών, των Ισραηλινών και φιλικών αραβικών κρατών" ενώ δεν διστάζει να χαρακτηρίσει "ανεπιθύμητο έναν αμερικανο-ρωσικό συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους»!
Υποστηρίζει επίσης σθεναρά τη δημιουργία «ενός λειτουργικου ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους» παρότι θα«αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις, με επικινδύνως αβέβαια σύνορα ιδιαίτερα με την Τουρκία»σημειώνοντας ότι πλέον οι Κούρδοι στην περιοχή «έχουν γίνει παρα πολύ μεγάλη δύναμη ώστε να την εκτοπίσει η Βαγδάτη ή η Δαμασκός».

Με αφορμή τα 71 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, το ΚΚΕ ετοίμασε και έδωσε στην δημοσιότητα ιστορικό βίντεο.
Οι μαχητές του ΕΛΑΣ στην Αθήνα και το Πειραιά έδωσαν τη μάχη για 33 μέρες ενάντια στην αστική τάξη και τους μηχανισμούς της.Στις δολοφονικές ομάδες των Ταγμάτων Ασφαλείας και άλλων παρόμοιων σωμάτων, ενάντια στα πάνοπλα βρετανικά στρατεύματα. Στο πλάι του ΕΛΑΣ πολεμούσε ολόκληρος ο λαός.
Αυτή η αθέατη πλευρά είναι πολύ σημαντική για το ρόλο που έπαιξαν σε κρίσιμες ώρες η οργάνωση του λαού, οι λαϊκές εργατικές οργανώσεις που είχαν φτιαχτεί, οι οργανώσεις του ΚΚΕ του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ.
Εκτός από τα πολύτιμα ιστορικά διδάγματα και πολιτικά συμπεράσματα στο βίντεο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ αλλά και χαρακτηριστικά πλάνα της περιόδου που απεικονίζουν την σφοδρότητα αυτής της ένοπλης ταξικής σύγκρουσης.

Σε εξέλιξη είναι από τις 12:15 το μεσημέρι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με την ατζέντα να αφορά το προσφυγικό, τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση
Σαφής είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί κλίμα συναίνεσης και ανοχής από κόμματα και το λαό στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και κουβαλούν μαζί τους σημαντικό πολιτικό κόστος. Ωστόσο, στην ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ' αρχάς είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».
Για την ατζέντα προστέθηκε και η συνταγματική αναθεώρηση καθώς «ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το Προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση».
«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα». 

Δεν συμμετέχει το ΚΚΕ 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού μαζί του, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, γιατί αυτό θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Σημείωσε πως διάλογος γίνεται και μπορεί να γίνει στo πλαίσιο των σημερινών διαδικασιών της Βουλής.
Επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για το Ασφαλιστικό δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί ο λαός, να αντιπαλέψει τη νέα σφαγή και στο Ασφαλιστικό και τελικά να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
 Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του την Πέμπτη ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. 

Προκαλεί ο Γ. Κατρούγκαλος

Το ασφαλιστικό είναι «εθνικό ζήτημα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό. Για ακόμη μια φορά αναμάσησε τα περί «κόκκινων γραμμών», υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να μη μειωθούν καθόλου οι κύριες συντάξεις.
«Το να μην μειωθούν οι συντάξεις για 12η φορά, το να έχουμε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαταστήσει και τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να είναι μια εθνική κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, τη στιγμή που το κυβερνητικό σχέδιο θα φέρει δραματικές μειώσεις και στις κύριες και στις επικουρικές. Μάλιστα εμπαίζοντας κυριολεκτικά, δήλωσε πως δεν θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξουν κόμματα που δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για διάλογο, προκειμένου, όπως είπε, να τηρηθεί η«εθνική κόκκινη γραμμή». 

Θα παραβρεθεί η ΝΔ 

«Θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών» δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή μου, όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».
Ανέφερε επίσης πως ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή «παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό».
Είναι προφανές ότι η ΝΔ ενώ συμφωνεί στρατηγικά με την ασκούμενη πολιτική, που είναι συνέχεια της πολιτικής που άσκησε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση, δεν θέλει ωστόσο να χρεωθεί μέρος του πολιτικού κόστους από την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων όπως στο Ασφαλιστικό. Μεταφέρει το κέντρο βάρους της κριτικής της στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, προβάλλοντας ότι έχει εγκλωβιστεί στο λαϊκισμό των ψεύτικων υποσχέσεων.

ΠΑΣΟΚ: Ναι στο Συμβούλιο όχι στο Ασφαλιστικό

Και το ΠΑΣΟΚ θα πάει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αν και η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια, μιλώντας στο συνέδριο της ΟΤΟΕ. Ανέφερε πως «εμείς θέλουμε την Εθνική Συνεννόηση και το αποδείξαμε όταν έπρεπε να σωθεί η χώρα και να αποφευχθεί το Grexit. Ο κ. Τσίπρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων αυτό το κεκτημένο με τις εκλογές». Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παρωδία προσχηματικού διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις. Ούτε να παγιδευτούμε στα επικοινωνιακά τους κόλπα» και εκτίμησε ότι «ο κ. Τσίπρας αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, αναζητά συνενόχους». Επιπλέον, από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται η πληροφορία ότι η Φώφη Γεννηματά διαφώνησε με την ατζέντα που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός και ειδικότερα για τη συμπερίληψη του Ασφαλιστικού και πως τον ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αφήνοντας ανοιχτό να αποχωρήσει από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Τις θέσεις αυτές τις εξέφρασε και στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Συμμετέχουν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων 

«Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης. Θετικά απάντησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου Βασίλης Λεβέντης.  
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε ότι στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως θέλει να έχουν «κατ ιδίαν συνάντηση» για να συζητήσουν τα εννέα σημεία της Ένωσης Κεντρώων. Τα εννέα σημεία αποτελούν ένα συνονθύλευμα αντιλαϊκών προτάσεων όπως η περικοπή των υψηλότερων συντάξεων.
Ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε πως εάν διαπιστώσει πως υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων σε αυτά τα εννέα σημεία, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση χωρίς να ζητήσει σε αντάλλαγμα κάποιο υπουργείο. 

Με μύριους τρόπους δρομολογείται η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη γενίκευση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και τους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, με αφορμή τους τζιχαντιστές, ακριβώς όπως τη μεθοδεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων.
Όπως αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης» κομβικό σημείο είναι η ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, από το Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις 17/11. Τότε, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της ΕΕ (η Συνθήκη του Μάαστριχτ), σύμφωνα με το οποίο, εάν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, ενώ «θεμελιώδης» ρόλος αναγνωρίζεται και στο ΝΑΤΟ.
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη».


Σε ανακοίνωση για την έναρξη «εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία» από την κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Μια ματιά να ρίξει κανείς σε Νηπιαγωγεία, σχολεία, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ θα καταλάβει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει, με πασπάλισμα διαλόγου, τα τραγικά αδιέξοδα στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης με τα οποία δίνουν καθημερινά μάχη εκπαιδευτικοί, μαθητές, σπουδαστές και γονείς.
Η κυβέρνηση μιλάει για "εθνικό και κοινωνικό διάλογο", τη στιγμή που ψήφισε στο τρίτο μνημόνιο μέτρα που:
  • Προβλέπουν τη συνέχιση αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία (κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις, παραπέρα αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, αντιδραστική αξιολόγηση).
  • Συνεχίζουν την εφαρμογή του νόμου 4186/2013 (Αρβανιτόπουλου) για το Λύκειο (επέκταση της μαθητείας, πρόωρη κατηγοριοποίηση των μαθητών, άμεση παρέμβαση των επιχειρήσεων στις δομές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης).
  • Ευθυγραμμίζονται με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τα Πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ, όπως σύνδεση της χρηματοδότησης με τις "αξιολογήσεις" σύμφωνα με τα κριτήρια της αγοράς, εισαγωγή διδάκτρων στα προπτυχιακά κ.ά.
Στόχος είναι να αποπροσανατολίσει το λαό από τα επείγοντα προβλήματα και να εξασφαλίσει την ανοχή στα νέα μέτρα-φωτιά που ετοιμάζονται.
Το ΚΚΕ συμμετέχοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα καταθέσει τις απόψεις του. Δεν θα συμμετάσχει σε καμία άλλη από τις "Επιτροπές" και τα "Συμβούλια" που συγκροτεί ή επανασυστήνει η κυβέρνηση, στα χνάρια προηγούμενων κυβερνήσεων.
Το βασικό σήμερα είναι ο λαός να μη δείξει καμία ανοχή και συναίνεση. Να οργανώσει την πάλη του σε κάθε χώρο, να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζονται. Να συμμετάσχει μαζικά στην απεργία στις 3 του Δεκέμβρη».  

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ορίστηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για Ασφαλιστικό, Προσφυγικό και συνταγματική αναθεώρηση, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Σαφής είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί κλίμα συναίνεσης και ανοχής από κόμματα και το λαό στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και κουβαλούν μαζί τους σημαντικό πολιτικό κόστος. Ωστόσο, στην ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ' αρχάς είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».
Για την ατζέντα προστέθηκε και η συνταγματική αναθεώρηση καθώς «ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το Προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση».
«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο πως «είναι μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα». 

Δεν θα συμμετάσχει το ΚΚΕ 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού μαζί του, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, γιατί αυτό θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Σημείωσε πως διάλογος γίνεται και μπορεί να γίνει στo πλαίσιο των σημερινών διαδικασιών της Βουλής.
Επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για το Ασφαλιστικό δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί ο λαός, να αντιπαλέψει τη νέα σφαγή και στο Ασφαλιστικό και τελικά να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
 Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του την Πέμπτη ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. 

Προκαλεί ο Γ. Κατρούγκαλος

Το ασφαλιστικό είναι «εθνικό ζήτημα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό. Για ακόμη μια φορά αναμάσησε τα περί «κόκκινων γραμμών», υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να μη μειωθούν καθόλου οι κύριες συντάξεις.
«Το να μην μειωθούν οι συντάξεις για 12η φορά, το να έχουμε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαταστήσει και τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να είναι μια εθνική κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, τη στιγμή που το κυβερνητικό σχέδιο θα φέρει δραματικές μειώσεις και στις κύριες και στις επικουρικές. Μάλιστα εμπαίζοντας κυριολεκτικά, δήλωσε πως δεν θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξουν κόμματα που δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για διάλογο, προκειμένου, όπως είπε, να τηρηθεί η«εθνική κόκκινη γραμμή». 

Θα παραβρεθεί η ΝΔ 

«Θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών» δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή μου, όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».
Ανέφερε επίσης πως ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή «παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό».
Είναι προφανές ότι η ΝΔ ενώ συμφωνεί στρατηγικά με την ασκούμενη πολιτική, που είναι συνέχεια της πολιτικής που άσκησε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση, δεν θέλει ωστόσο να χρεωθεί μέρος του πολιτικού κόστους από την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων όπως στο Ασφαλιστικό. Μεταφέρει το κέντρο βάρους της κριτικής της στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, προβάλλοντας ότι έχει εγκλωβιστεί στο λαϊκισμό των ψεύτικων υποσχέσεων.

ΠΑΣΟΚ: Ναι στο Συμβούλιο όχι στο Ασφαλιστικό

Και το ΠΑΣΟΚ θα πάει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αν και η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια, μιλώντας στο συνέδριο της ΟΤΟΕ. Ανέφερε πως «εμείς θέλουμε την Εθνική Συνεννόηση και το αποδείξαμε όταν έπρεπε να σωθεί η χώρα και να αποφευχθεί το Grexit. Ο κ. Τσίπρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων αυτό το κεκτημένο με τις εκλογές». Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παρωδία προσχηματικού διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις. Ούτε να παγιδευτούμε στα επικοινωνιακά τους κόλπα» και εκτίμησε ότι «ο κ. Τσίπρας αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, αναζητά συνενόχους». Επιπλέον, από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται η πληροφορία ότι η Φώφη Γεννηματά διαφώνησε με την ατζέντα που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός και ειδικότερα για τη συμπερίληψη του Ασφαλιστικού και πως τον ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αφήνοντας ανοιχτό να αποχωρήσει από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Τις θέσεις αυτές τις εξέφρασε και στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Συμμετέχουν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων 

«Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης. Θετικά απάντησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου Βασίλης Λεβέντης.  
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε ότι στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως θέλει να έχουν «κατ ιδίαν συνάντηση» για να συζητήσουν τα εννέα σημεία της Ένωσης Κεντρώων. Τα εννέα σημεία αποτελούν ένα συνονθύλευμα αντιλαϊκών προτάσεων όπως η περικοπή των υψηλότερων συντάξεων.
Ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε πως εάν διαπιστώσει πως υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων σε αυτά τα εννέα σημεία, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση χωρίς να ζητήσει σε αντάλλαγμα κάποιο υπουργείο. 

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget