11/25/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με κυρίως πιάτο το Ασφαλιστικό και την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, που είναι βήμα για να αποκατασταθεί η «κανονική» λειτουργία των τραπεζών, γευμάτισαν την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Το συγκεκριμένο γεύμα θύμισε το γνωμικό «όσα είπαμε, νερό κι αλάτι», καθώς πέραν όλων των άλλων ήταν και το επιστέγασμα της νέας καλής συνεργασίας της κυβέρνησης με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πλέον τα μαύρα σύννεφα στις σχέσεις τους ανήκουν στο παρελθόν.
Η συζήτηση είχε στο επίκεντρό της την άποψη ότι πρέπει έγκαιρα να επανέλθει η κανονική λειτουργία των τραπεζών προκειμένου να επιτελέσουν τον κεντρικό τους στόχο που είναι η παροχή ρευστότητας στην αγορά, με τη νέα δανειοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, έτσι ώστε να τερματισθεί η ύφεση και να επανέλθουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας.
Για να συμβεί αυτό, οι τρεις συνδαιτυμόνες συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση πρέπει το συντομότερο να ολοκληρώσει και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση από το κουαρτέτο, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και θα ανοίξει τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, με την κυβέρνηση να προσδοκά νέα ρύθμιση, με στόχο να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησής του για να μπορεί να μοιράζει περισσότερα χρηματικά ποσά σαν κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους με αναπτυξιακούς νόμους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη συζήτηση οι ομοτράπεζοι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των νέων δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα καθώς έρχονται μειώσεις των συντάξεων και των κονδυλίων για τις συντάξεις. Εκτιμήθηκε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό αγκάθι για την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει τις αντασφαλιστικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, αφού είναι προϋπόθεση για την κερδοφορία τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων.


Ο Πούτιν κάνει λόγο για εξισλαμισμό της Τουρκίας από τον Ερντογάν
Η Ρωσία θα αναπτύξει στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «S-400» μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων τελευταίας γενιάς θα ολοκληρώσει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Επιτελείο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ανοικτά της επαρχίας της Λαττάκειας ρωσικού καταδρομικού πλοίου εξοπλισμένου με πυραύλους «Moskva» και αντιαεροπορικά συστήματα και τη συνοδεία των ρωσικών βομβαρδιστικών που επιχειρούν στη Συρία από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη.

Για «εξισλαμισμό της Τουρκίας» μιλά ο Πούτιν
Φωτό ΑΡ
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας ενθαρρύνουν τον εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας, κάτι το οποίο είναι πρόβλημα, είπε, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Μιλώντας την επομένη της κατάρριψης από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, ο Πούτιν είπε: «Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «TASS». «Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε ...πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της».
Όπως μεταδίδει εξάλλου το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέστησε στους συμπατριώτες του να μη μεταβαίνουν πλέον στην Τουρκία, έναν από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς τους.
«Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και το θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο (δηλαδή να μεταπεισθούν οι Ρώσοι από το να πηγαίνουν στην Τουρκία) και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε τους πολίτες μας για τον κίνδυνο» παραμονής στην Τουρκία, ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Σε κατάληψη του κτιρίου του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) προχώρησαν από το πρωί της Τετάρτης οικότροφοι από τις εστίες της Αττικής σε συντονισμό με το ΜΑΣ.
Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των εστιών, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί θα μείνουν εκτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη στην εφορεία που εξέτασε τις εισδοχές στη Φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ, οι αιτήσεις για εισδοχή αριθμούσαν τις 326, ενώ τα διαθέσιμα δωμάτια μόνο 162!
Αυτό σημαίνει ότι 164 φοιτητές αυτή τη στιγμή πετιούνται εκτός εστίας και κυριολεκτικά μένουν εκτός σπουδών. Στη ΝΦΕ ΕΜΠ υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι έμειναν εκτός εστίας, τη στιγμή που έχουν ανάγκη για δωμάτιο, λόγω παραβίασης του εισοδηματικού κριτηρίου για μερικές δεκάδες ευρώ!
Οι φοιτητές απαιτούν: 
  • Άμεση ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχείο για τους φοιτητές που δεν πήραν δωμάτιο στην εστία με ευθύνη του ΕΚΠΑ.
  • Άμεσα να δοθούν δωμάτια στους φοιτητές στη ΝΦΕΕΜΠ που έχουν κάνει αίτηση.
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των εστιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Σε ανακοίνωσή τους οι εστιακοί φοιτητές τονίζουν ότι «συντονίζουμε τον αγώνα και τη δράση μας γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση αφορά όλους τους φοιτητές. Θα μείνουμε μέχρι να βρεθεί λύση. Ζητάμε στήριξη από όλους τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους».

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, αναφέρει:
«Στο λεξιλόγιο κυβέρνησης και κεφαλαίου «αναδιανομή» και «δικαιοσύνη» στο ασφαλιστικό σημαίνει: Άγριο τσεκούρι στις συντάξεις και αντικατάστασή τους από ένα επίδομα πτωχοκομείου (εθνική σύνταξη), που κι αυτό ακόμη θα δίνεται υπό προϋποθέσεις. Συμπίεση των παροχών στο ελάχιστο, μέσω της ενοποίησης των ταμείων και της προς τα κάτω εξίσωσης. Παράδοση των εργαζομένων στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων υγείας.

Η εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και δεσμεύσεων των μνημονίων αποτελεί για τους εργαζόμενους αιτία πολέμου και πρέπει να δοθεί μαχητική απάντηση, με τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία, στις 3 Δεκέμβρη».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η εγκληματική πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι θα αξιοποιηθεί για ένταση της καταστολής κατά των λαών και για κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και γι΄ αυτό οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, τόνισε οευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση για τις «πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Στην ομιλία του τόνισε:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την εγκληματική πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των αδικοχαμένων.
Ο ΙSIS αποτελεί εγκληματικό μηχανισμό που δημιουργήθηκε, εξοπλίστηκε, εκπαιδεύτηκε από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους σύμμαχούς τους. Χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την ένταση της καταστολής και τρομοκράτησης σε βάρος των λαών, τον περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, τη στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών, την ενίσχυση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Το κύριο ερώτημα είναι ποιοι αξιοποιούν και θα αξιοποιήσουν στη συνέχεια το πολύνεκρο δολοφονικό χτύπημα στο Παρίσι. Ήδη με διατάξεις και μηχανισμούς έτοιμους από καιρό, όπως αυτή του άρθρου 42(7) του Μάαστριχτ, η ΕΕ προωθεί νέο γύρο κλιμάκωσης της καταστολής κατά των λαών και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή. Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που διεκδικούν από θέση ισχύος οι ΗΠΑ, ισχυρά κράτη της ΕΕ σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Οι λαοί επιβάλλεται να επαγρυπνούν, αυτό τονίζει και η επικίνδυνη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία με την κάλυψη του ΝΑΤΟ.
Καμιά νομιμοποίηση νέων πολεμικών επεμβάσεων. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ».  

«Τη βιομηχανία» των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και των fast track διαδικασιών, με τις οποίες νομοθετεί η κυβέρνηση, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.
Η παρέμβασή του έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής όπου έχουν εισαχθεί για κύρωση δώδεκα ΠΝΠ, ανάμεσα τους και αυτές που αφορούν την επιβολή των capital controls.
Ο Σάκης Βαρδαλής απάντησε και στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για «εθνικό διάλογο» και «συνεννόηση». Όπως είπε, «όσο κλιμακώνεται αυτή η αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική, τόσο θα βγαίνουν στον αφρό αυτά τα γνωστά καλέσματα περί συναίνεσης». Πρόσθεσε, ότι αυτές οι εκκλήσεις δεν απευθύνονται μόνο στα κόμματα που μαζί με την κυβέρνηση ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αλλά και στο λαό για να βάλει πλάτη στα μέτρα που σφαγιάζουν τα δικαιώματα του.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η επιβολή των capital controls και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγιναν για να σώσουν τις τράπεζες. «Αυτή η προσπάθεια για τη διάσωση των τραπεζικών ομίλων είχε και έχει τραγικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα» σημείωσε. Ενδεικτικά, ανέφερε τα υπέρογκα δάνεια που πήρε το κράτος και φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού, τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το προηγούμενο «κούρεμα» (PSI) και το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Ο Σάκης Βαρδαλής ανέδειξε και τον ταξικό χαρακτήρα που έχουν τα capital controls, καθώς έπληξαν τα λαϊκά νοικοκυριά, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και τους αυτοπασχολούμενους. Αντίθετα, το μεγάλο κεφάλαιο είχε τη δυνατότητα πληρωμών μέσα από τις τράπεζες του εξωτερικού, ενώ η «Επιτροπή Έγκρισης» ενέκρινε τις συναλλαγές που είχε ανάγκη.
Σχολιάζοντας την «πρεμούρα» της κυβέρνησης να επιβάλει το «πλαστικό» χρήμα σε όλες τις συναλλαγές, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να συγκεντρωθεί όλο το χρήμα στις τράπεζες που θα το διαχειρίζονται προς όφελος τους. 

Η δευτερολογία του Σ. Βαρδαλή

Την πρακτική της κυβέρνησης με την αιφνίδια κατάθεση τροπολογιών κατήγγειλε ο Σάκης Βαρδαλής μιλώντας στη δευτερολογία του όπου αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. 
Κατήγγειλε επίσης συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού. 

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η κατάρριψη χθες του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων.
Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τουρκικές εταιρείες μπορεί να χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς, επισημαίνει ο Μεντβέντεφ σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Την επικίνδυνη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ήρθε να αναδείξει η κατάρριψη την Τρίτη 24 Νοέμβρη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, τύπου «Su-24», από τουρκικά «F-16» στα τουρκο-συριακά σύνορα, στο πρώτο θερμό επεισόδιο μεταξύ κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ και Ρωσίας στο συριακό μέτωπο και σε μια περίοδο που εντείνονται ολόπλευρα οι διπλωματικές, αλλά και στρατιωτικές διεργασίες για την κλιμάκωση της επέμβασης στη Συρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη 25 Νοέμβρη ότι αντιαεροπορικά συστήματα «S-400» καθώς και ένα πολεμικό πλοίο θα σταλούν σε ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία.
Την Τρίτη το απόγευμα, οι «εταίροι» της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, και η Ελλάδα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης, παρείχαν την απόλυτη στήριξή τους στην τυχοδιωκτική ενέργεια της Τουρκίας. Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που συμπορεύεται με τις άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην κλιμάκωση της όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή.
«Δεν θα ανεχτούμε ποτέ εγκλήματα όπως το σημερινό», δήλωσε Βλαντιμίρ Πούτιν, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου και κάνοντας λόγο για «μαχαιριά στην πλάτη μας από συνεργούς της τρομοκρατίας». Παράλληλα, έσπευσε να επισημάνει ότι «εδώ και καιρό παρουσιάσαμε την έντονη παράνομη διακίνηση πετρελαίου από περιοχές που έχει καταλάβει το "Ισλαμικό Κράτος"».
Εκπρόσωπος του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, ανακοινώνοντας πρώτα μέτρα, σημείωσε ότι σχεδιάζεται η ανάσχεση της ρωσο-τουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας, η ενίσχυση της ρωσικής αεράμυνας στη Συρία με την αποστολή της ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του καταδρομικού«Μόσκβα» έξω από τη Λαττάκεια και την ενίσχυση της ρωσικής βάσης στο Ταρτούς.
Ακόμα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους Ρώσους πολίτες «να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Τουρκία για τουρισμό ή άλλο λόγο».
Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη Ομπάμα και Ερντογάν και συμφώνησαν «για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης», ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε «το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας».
Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος, που κράτησε την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «πιστεύουν» πως το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος χτυπήθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό μαχητικό κατοικούν Τουρκμένοι, τουρκικά φύλα των οποίων την προστασία η Άγκυρα συχνά επικαλείται για να «σπρώξει» τους δικούς της σχεδιασμούς στη Συρία.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, πρότειναν σε Ρωσία και Τουρκία να αποφύγουν την κλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης, γιατί θα ήταν «εξαιρετικά επιβλαβής». Ωστόσο, διαφάνηκε πως επί του παρόντος ο Γάλλος ηγέτης δεν κατάφερε να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του να «ενώσει» τις δυνάμεις του με εκείνες της Ρωσίας στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ώστε να συγκροτηθεί ένα «διεθνές μέτωπο». «Έχουμε ένα συνασπισμό 65 χωρών. Η Ρωσία τώρα έχει ένα συνασπισμό των δύο: Του Ιράν και της Ρωσίας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Άσαντ», είπε ο Ομπάμα, αφήνοντας όμως «ανοικτό» και ένα παραθυράκι συνεργασίας με τη Ρωσία, θέτοντας ως όρο «να επικεντρώσει η Μόσχα τη στρατιωτική της δράση στο "Ισλαμικό Κράτος"».

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός, με την ισχυρή αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας, συνέχισε και την Τρίτη τις ανακαταλήψεις εδαφών στα περίχωρα της Λαττάκειας και το χτύπημα θέσεων τζιχαντιστών.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει το ΝΑΤΟ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κάλυψη που παρέχει στην επικίνδυνη ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η κάλυψη που παρέχει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός του ΝΑΤΟ στην επικίνδυνη και τυχοδιωκτική ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο, που επιχειρούσε στη Συρία στις 24 Νοέμβρη, δείχνει για άλλη μια φορά τον κίνδυνο της γενίκευσης του πολέμου, που εδώ και 5 χρόνια εκτυλίσσεται στη Συρία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναλαμβάνει βαριές ευθύνες για την εξέλιξη, αφού συμπορεύεται μαζί με τις άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην όξυνση της αντιπαράθεσης.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο δολοφονικός, επιθετικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ, η επικίνδυνη και υποκριτική στάση των ΗΠΑ, που ενώ καταδικάζουν την υποτιθέμενη παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας, σιωπούν όταν καθημερινά γίνονται παραβιάσεις σε βάρος της Ελλάδας από την Τουρκία.
Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι εκτεθειμένες, όταν εδώ και χρόνια κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό ότι το ΝΑΤΟ και η συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτόν τον οργανισμό είναι παράγοντες διασφάλισης της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σήμερα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο το σύνθημα "Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτό το μακελειό", στο οποίο ηγείται το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και άλλα καπιταλιστικά κράτη».  

ΣΧΕΤΙΚΑ

Στιγμιότυπο από το βίντεο της δολοφονίας
του 17χρονου Αφροαμερικανού
Οργή και αποτροπιασμό προκαλεί ένα σοκαριστικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το οποίο δείχνει ένα λευκό αστυνομικό να πυροβολεί 16 φορές και να σκοτώνει ένα μαύρο έφηβο.
Το βίντεο, που τραβήχτηκε από κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο ταμπλό του αστυνομικού οχήματος, καταγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε τον Οκτώβρη του 2014 σε ηλικία 17 ετών ο Λακάν ΜακΝτόναλντ.
Ο Λακάν περπατούσε στη μέση του δρόμου, κρατώντας στα χέρια του ένα αντικείμενο, ένα μαχαίρι σύμφωνα με τις αρχές. Ο νεαρός φαίνεται να μην υπακούει στους αστυνομικούς που θέλουν να τον ελέγξουν, χωρίς όμως παράλληλα να κάνει καμία απειλητική κίνηση εναντίον τους.
Την ώρα που ο έφηβος αρχίζει να κατευθύνεται προς την άκρη του δρόμου, ο αστυνομικός Τζέισον Βαν Ντάικανοίγει πυρ, στοχεύοντας κατευθείαν τον Λακάν. Όταν ο έφηβος πέφτει στο οδόστρωμα, ο αστυνομικός συνεχίζει να τον πυροβολεί.
Όπως έδειξε η νεκροψία του Λακάν, ο έφηβος είχε δεχθεί πυροβολισμούς στο κεφάλι, το λαιμό, το θώρακα, τα μπράτσα, το ένα χέρι και το μηρό. Επίσης είχε δεχθεί σφαίρες στο πρόσωπο και την πλάτη.

Έντονες αντιδράσεις
Διαδηλώσεις στο Σικάγο για τη νέα δολοφονία (φωτό ΑΡ)
Διαδηλώσεις στο Σικάγο για τη νέα δολοφονία
Ο φόνος του Λακάν ΜακΝτόναλντ σημειώθηκε τον Οκτώβρη του 2014, όμως τις τελευταίες ημέρες έχουν οξυνθεί οι εντάσεις μετά την κινητοποίηση κατοίκων του Σικάγο, οι οποίοι ζητούσαν να δοθεί στη δημοσιότητα το βίντεο. Τελικά, δικαστήριο ενέκρινε το αίτημά τους.
Οι έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν, ανάγκασαν την εισαγγελέα της κομητείας, Κουκ Ανίτα Άλβαρεζ, να ασκήσει δίωξη εναντίον του Βαν Ντάικ για «φόνο εκ προμελέτης».




«Εργαλείο αναδιανομής του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2016 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι «συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αντιλαϊκή πολιτική».
Ανέφερε πως «είναι απόρροια της διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο Τσίπρα» και προσθέτει «νέα ασήκωτα βάρη στο λαό» τόσο με τα αυξημένα έσοδα από τους φόρους όσο και από τη μείωση των δαπανών σε μισθούς, συντάξεις, Υγείας και Παιδεία.
Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αναφορές για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τόνισε ότι αυτές «αποτελούν τη διαμόρφωση των μόνιμων μηχανισμών που θα αναπαράγουν φτηνή εργατική δύναμη χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» και πρόσθεσε πως αν για αυτά πανηγυρίζει η κυβέρνηση, «τότε είναι άξιος ο μισθός και ο κόπος σας» και ότι «άξια σας εμπιστεύθηκε η αστική τάξη», για να ολοκληρωθεί η επιδρομή που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Υπογράμμισε πως «επιβεβαιώνεται πλέον ότι δεν υπάρχει εναλλακτική φιλολαϊκή πολιτική πρόταση στο πλαίσιο του συστήματος, της πολιτικής και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ».

Πραγματοποιήθηκε το 26ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας (ΕΚΠ), την Πέμπτη και την Παρασκευή, 19 και 20 Νοέμβρη αντίστοιχα.
Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εορδαίας του ΠΑΜΕ αναφορικά με το συνέδριο του ΕΚΠ τονίζει:
«Το συνέδριο θα έπρεπε να είναι μία σημαντική στιγμή, ένας σταθμός για όλα τα σωματεία - μέλη του ΕΚ. Θα έπρεπε η συζήτηση, οι αποφάσεις, οι αρχαιρεσίες να αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος όλων των εργατών της περιοχής. Θα έπρεπε, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, να διεξάγεται διάλογος, ιδεολογική, πολιτική αντιπαράθεση για το πρόγραμμα δράσης και για το πλαίσιο πάλης που θα υποστηρίζει τη δράση. Θα έπρεπε να γίνει σε βάθος συζήτηση για την αποτίμηση της δράσης του Εργατικού Κέντρου, για τη συμβολή του στην υπεράσπιση των εργατών, σε μια περίοδο που η εργατική τάξη δέχεται άγρια χτυπήματα από τους εργοδότες, τις κυβερνήσεις, τους διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Τι έγινε από όλα αυτά στο Συνέδριο; Απολύτως τίποτα.
Όμως το 26ο Συνέδριο δεν πρέπει να πέσει στη λησμονιά. Οι εργάτες της περιοχής πρέπει να το θυμούνται για κάτι. Ήταν το συνέδριο της νοθείας και του απόλυτου εκφυλισμού. Το συνέδριο, όπου τα πάντα επισκιάστηκαν από τη σαπίλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, ιδιαίτερα του ΠΑΣΚίτικου συνδικαλισμού. Το συνέδριο των εργατοκάπηλων, αυτών που κάθε μέρα συκοφαντούν την έννοια του συνδικαλισμού.
Ήταν το δεύτερο έκτακτο συνέδριο μέσα σε 1,5 χρόνο. Το προηγούμενο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2014. Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Τσιλφίδης αιτιολόγησε την ανάγκη διεξαγωγής του συνεδρίου με το αμίμητο επιχείρημα της ενίσχυσης της εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα, ενόψει της κατασκευής της μονάδας V. Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος μπορεί εύκολα να φανεί από τα στοιχεία που παρατίθενται και παίρνοντας υπόψη ότι τον ερχόμενο Μάρτιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Στο συνέδριο νομιμοποιήθηκαν 141 αντιπρόσωποι έναντι 119 στο προηγούμενο (το μέτρο για την εκλογή αντιπροσώπου είναι 50). Στα 23 σωματεία ψήφισαν 8.096 έναντι 7.234 στο προηγούμενο. Η συμμετοχή εκτοξεύθηκε. Το ΕΚΠ πιθανό να είναι το μόνο σε αυτή την περίοδο που παρουσιάζει αύξηση, τέτοιας μάλιστα τάξης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι εργάτες συσπειρώνονται στα σωματεία τους, συμμετέχουν στις διαδικασίες. Θα σκόνταφτε όμως στην πραγματικότητα που βοά. Ότι το ΕΚΠ είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός, εχθρικός στους εργάτες. Η αύξηση στους ψηφίσαντες υπάρχει στα χαρτιά, πουθενά αλλού δεν υπάρχει συμμετοχή εργατών. Τις διαδικασίες συμμετοχής (γενικές συνελεύσεις κλπ.) τις έχουν εδώ και καιρό καταργήσει. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις που κάνουν είναι όλο και λιγότεροι.
Πώς βγήκαν οι αντιπρόσωποι;
Στη δύναμη του ΕΚΠ ανήκουν δύο σωματεία μετάλλου, το Σωματείο Ενέργειας - Μετάλλου ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού Τομέα Δυτικής Μακεδονίας, όπου ψήφισαν 485, αναδεικνύοντας 10 αντιπροσώπους και τοΣωματείο Εργατών και Εργατοτεχνιτών στο Μέταλλο όπου "ψήφισαν" 588, αναδεικνύοντας 12 αντιπροσώπους.
Στο πρώτο σωματείο ήταν τόσο απροκάλυπτη η νοθεία που δεν έγιναν δεκτοί οι αντιπρόσωποί του στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), ακόμα και από τους "συντρόφους" ΠΑΣΚίτες του Τσιλφίδη, που έχουν την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία.
Στο δεύτερο σωματείο "πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες" σε ώρες εργασίας (Δευτέρα 26 Μαΐου 2014, 11.00-15.00, Τρίτη 27 Μαΐου, 11.00-15.00, Τετάρτη 28 Μαΐου 14.00-17.00). Οι μεταλλεργάτες δηλαδή, με λίγα λόγια, παρατούσαν τις δουλειές τους και έτρεχαν με ενθουσιασμό, ένας εργάτης κάθε λεπτό, να ψηφίσουν σε ένα σωματείο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού, εκτός από τις λίστες του Πρωτοδικείου.
Το Σωματείο Ηλεκτροοξυγονοσυγκολλητών "Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" πραγματοποίησε έναν άθλο και από 230 στις προτελευταίες αρχαιρεσίες ψήφισαν 587 στις τελευταίες, 2,5 φορές περισσότεροι, αναδεικνύοντας επτά επιπλέον αντιπροσώπους. Πόσες παρεμβάσεις - ανακοινώσεις υπάρχουν από αυτό το σωματείο τα τελευταία 10 χρόνια; Καμία. Πού δουλεύουν όλοι αυτοί οι ηλεκτροοξυγονοσυγκολλητές; Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο στο μυαλό και την αρρωστημένη φαντασία της ΠΑΣΚίτικης πλειοψηφίας του ΕΚΠ.
Ας κάνουμε εδώ μία παρένθεση: Στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΜ, στον κατάλογο των σωματείων που ανήκουν στη δύναμή της, εμφανίζονται 21 σωματεία - μέλη σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Τα τέσσερα από αυτά (κοντά στο 20%) ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΠ. Η μόνη επιχείρηση όμως στην περιοχή, όπου υπάρχει εργασία στο μέταλλο, και αν εξαιρέσουμε τις οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι η ΔΕΗ. Όπου οι περισσότεροι εργάτες είναι γραμμένοι στα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην επιχείρηση.
Αν υπάρχουν όλοι αυτοί οι ψηφίσαντες, στα σωματεία του ΕΚΠ δεν διπλοφηφίζουν απλά, ψηφίζουν και τρεις και τέσσερις φορές.
Το Σωματείο Χειριστών Βορείου Συστήματος ΔΕΗ "πραγματοποίησε" εκλογές για την ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής και ΔΣ σε μία μέρα, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014, από τις 9.00-18.00. Ψήφισαν 491, αναδεικνύοντας 10 αντιπροσώπους. Και εδώ από ό,τι φαίνεται οι χειριστές παράτησαν τις δουλειές τους και στριμώχτηκαν για να ψηφίσουν σε ένα σωματείο, που ζήτημα είναι αν θα έχει σφραγίδα.
Στο Σωματείο Εργαζομένων στον τομέα της ζαχαροπλαστικής ψήφισαν 186, ενώ στις προηγούμενες 26, αναδεικνύοντας τρεις επιπλέον αντιπροσώπους. Τι κι αν δεν άνοιξε καμία καινούρια επιχείρηση στη ζαχαροπλαστική; Η οργάνωση των εργατών στα ζαχαροπλαστεία προχωράει…
Το ΠΑΜΕ είχε καταγγείλει τις αρχαιρεσίες στο Σωματείο Οικοδόμων, όπου προσέρχονταν μαζικά γυναίκες για να ψηφίσουν.
Στη δύναμη του ΕΚΠ ανήκουν πέντε σωματεία χειριστών στα οποία ψηφίζουν 1.682 χειριστές. Θα είχε την πλάκα του αν μας έλεγε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και αντιπρόσωπος στο συνέδριο, πόσοι χειριστές εργάζονται στα ορυχεία της Εορδαίας, πόσοι υπολογίζονται οι άνεργοι και να τα συγκρίνουμε. Δεν μπορεί, θα ξέρει. Εδώ ξέρει πόσοι πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος σε κάθε νομό της Ελλάδας.
Τέλος, για να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης. Στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης ψηφίζουν 4.310 σε 33 σωματείαΑυτά σε ένα αστικό κέντρο αρκετά μεγαλύτερο από την Πτολεμαΐδα.
Με τέτοια σωματεία σχηματίζουν την εκπληκτική τους πλειοψηφία οι εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ. Φυσιολογικό και επόμενο είναι αυτό που έγινε την 1η μέρα του Συνεδρίου. Έγιναν 4-5 τοποθετήσεις σε διοικητικό απολογισμό, ο οποίος δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. Όπως δεν τέθηκε και ο οικονομικός απολογισμός και το πρόγραμμα δράσης.
Η ΠΑΣΚΕ κατέλαβε με το βρώμικο σπαθί της τις 11 από τις 15 έδρες του ΔΣ και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο ακόμα για τη ΓΣΕΕ που θα ψηφίσει μαζί με τους υπόλοιπους τους διάφορους Παναγόπουλους, τους δηλωμένους εχθρούς των εργατών.
Το Συνέδριο τελείωσε, χωρίς να γίνει γνωστό στους εργάτες της περιοχής. Όσοι το έμαθαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έμειναν αδιάφοροι.

Ας μην πανηγυρίζουν οι καλοθρεμμένοι εργατοπατέρες. Οι εργάτες θα βρουν το δρόμο τους, θα τα νοικοκυρέψουν τα σωματεία τους. Θα έχουν δίπλα τους, πρωτοπόρες, τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ».

Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή που δρομολογούνται στο πλαίσιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, φαίνεται να παίρνουν νέα διάσταση, ύστερα από την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικό F16.
Την στήριξη του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα εξέφρασε -όπως ήταν αναμενόμενο-  ο ΓΓ του Συμφώνου, τονίζοντας ότι «είμαστε αλληλέγγυοι στην Τουρκία και υποστηρίζουμε την [προάσπιση της] εδαφικής ακεραιότητας της χώρας- συμμάχου μας στους κόλπους του NATO».
Για «πισώπλατη μαχαιριά» από «συνεργούς τρομοκρατών», έκανε λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι αναστέλλει όλες τις στρατιωτικές επικοινωνίες με την Τουρκία.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ,προέτρεψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να διατηρήσουν την ψυχραιμία», ενώ δήλωσε ότι πρόκειται για μια «επικίνδυνη» συγκυρία.
Να αποφύγουν την κλιμάκωση κάλεσαν Μόσχα και Άγκυρα, οι  ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία 
Στήριξη από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία
Στήριξη στην Τουρκία προσέφερε – όπως ήταν αναμενόμενο - ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και απέρριψε τοποθετήσεις ότι το περιστατικό συνέβη εκτός τουρκικών συνόρων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «Η κατάσταση είναι σοβαρή και αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση» και κάλεσε τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές τους, για να επιλύσουν το ζήτημα. «Έχουν ήδη υπάρξει επαφές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και θα θέλαμε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν», ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενημερώθηκε από τον Τούρκο πρέσβη για τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ τόνισε ότι μίλησε ο ίδιος με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Έχω εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι είναι αλληλέγγυοι με την Τουρκία και στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητά της. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορά του.
Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία «να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία».
«Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων», είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Η Τουρκία έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της» δήλωσε ο Μπ. Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προέτρεψαν σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλιμάκωση» τόνισε ο Ομπάμα έχοντας στο πλευρό του τον Γάλλο ομόλογό του στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν.
«Πρέπει να αποφύγουμε μια κλιμάκωση. Θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβής» επέμεινε και ο Ολάντ.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η Τουρκία, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της» πρόσθεσε ο Ομπάμα.
Ο Μπ. Ομπάμα (πηγή: ΑΡ)
Η χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, δηλώνει ο πρόεδρος Ερντογάν
«Το καθεστώς Άσαντ και οι χώρες που το στηρίζουν έχουν ξεκινήσει νέες επιθέσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το πνεύμα της Βιέννης» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας έμμεσα στη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για «πισώπλατη μαχαιριά από αυτούς που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
Ο Ερντογάν είπε πως «χωρίς να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην υπόθεση της Συρίας, δεν μπορεί να εμποδιστεί ούτε η παράνομη μετανάστευση, ούτε η τρομοκρατία» και αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς διαφόρων θέσεων από ρωσικά μαχητικά στη Συρία εδώ και μέρες υπογράμμισε τα περί χωρών που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Καταδικάζουμε τις σφοδρές επιθέσεις που επικεντρώνονται στη περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι» είπε ο τούρκος πρόεδρος και τόνισε: «Εκεί έχουμε συγγενείς και ομοεθνείς».
Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε πως έγινε «στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολύ πιο δραματικά γεγονότα στη Συρία, οφείλεται στην ψύχραιμη στάση της Τουρκίας. Να μην αμφιβάλλει κανείς για το ότι και σε αυτό το περιστατικό καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να το εμποδίσουμε. Όλοι όμως πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να προασπίζει τα σύνορά της».
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στις περιοχές τις οποίες βομβαρδίζουν τα ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία υπάρχουν μόνο Τουρκομάνοι λέγοντας «στην περιοχή που βρίσκονται οι Τουρκομάνοι δεν υπάρχει «Ισλαμικό Κράτος». Λένε ότι χτυπούν το «ισλαμικό Κράτος», αλλά βομβαρδίζουν τους Τουρκομάνους».
Σχετικά με το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ενέργειας, ρωτήθηκε σήμερα ο νέος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Άλμπαϊρακ είπε «έχουμε με τη Ρωσία φιλικές, εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις που στηρίζονται σε μακρινό παρελθόν. Έχουμε σχέσεις σε πολλούς τομείς πέραν της ενέργειας. Ως προς τις σχέσεις μας στον τομέα της ενέργειας, δεν είμαι απαισιόδοξος».
Η αντίδραση της Ρωσίας
«Πισώπλατη μαχαιριά», χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε από «συνεργούς τρομοκρατών». Προειδοποίησε, μάλιστα, την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «σημαντικές συνέπειες».
Μιλώντας πριν από τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «το γεγονός αυτό κινείται πέρα από το φυσιολογικό πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας».
«Φυσικά, ο στρατός μας επιτελεί ηρωικό έργο κατά της τρομοκρατίας. Αλλά η σημερινή απώλεια αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά που διενεργήθηκε από συνεργούς τρομοκρατών. Δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά» είπε, σημειώνοντας ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη πάνω από συριακό έδαφος, με τη χρήση πυραύλου αέρος-αέρος από τουρκικό F16. O ρώσος πρόεδρος είπε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την Τουρκία.
«Κανείς από τους πιλότους μας, ούτε τα μαχητικά μας δεν απείλησαν το τουρκικό έδαφος. Αυτό είναι φανερό. Πολεμούν τρομοκράτες στις βόρειες περιοχές γύρω από τη Λαττάκεια, όπου υπάρχουν ένοπλοι, κυρίως άνθρωποι που προέρχονται από τη Ρωσία και τελούν το βασικό τους καθήκον, εξασφαλίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη Ρωσία. Είναι άνθρωποι που είναι ξεκάθαρα διεθνείς τρομοκράτες», σημείωσε ο Πούτιν.
Και συνέχισε: «Καθώς η ISIS διαθέτει εκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από λαθρεμπόριο πετρελαίου και προστατεύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις άλλων κρατών, τότε είναι ξεκάθαρο γιατί είναι θρασύτατη, γιατί σκοτώνει ανθρώπους, γιατί πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης».
Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει τα πάντα και σημείωσε: «Το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σημαντικές συνέπειες, ανάμεσά τους και για τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις».
«Φερόμασταν πάντοντε στην Τουρκία ως φιλικό κράτος. Δεν γνωρίζω προς ποίου το συμφέρον ήταν το σημερινό γεγονός, σίγουρα όχι προς το δικό μας. Και αντί να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας, εξ όσων γνωρίζουμε, η τουρκική πλευρά αμέσως στράφηκε στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για να συζητήσει το γεγονός, σαν να είχαμε εμείς καταρρίψει το δικό τους αεροσκάφος και όχι εκείνοι το δικό μας», είπε.
Και προχώρησε σε ακόμα μία αιχμή: «Θέλουν να κάνουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί την ISIS. Κατανοώ ότι κάθε κράτος έχει τα περιφερειακά του συμφέροντα και πάντα το σεβόμασταν αυτό, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί ένα τέτοιο έγκλημα όπως αυτό που συνέβη σήμερα. Και ελπίζουμε πως η διεθνής κοινότητα θα βρει τη δύναμη να ενωθεί και να πολεμήσει κατά του κοινού κακού», τόνισε.
Ο Βλ. Πούτιν κατά την συνάντησή του με τον Αμπντάλα


Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη, επίσκεψή του στην Τουρκία.
Νεκροί και οι δύο πιλότοι από πυρά Σύρων αντικαθεστωτικών
Νεκροί είναι και οι δύο Ρώσοι πιλότοι του αεροσκάφους, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διοικητής της δύναμης των Τουρκμένων Σύρων αντικαθεστωτικών που δρουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους, ο Αλπασλάν Τζελίκ: «Και οι δύο πιλότοι εντοπίστηκαν νεκροί. Οι σύντροφοί μας άνοιξαν πυρ ενώ εκείνοι βρίσκονταν στον αέρα και τους σκότωσαν πριν προσγειωθούν στο έδαφος».
Ο ίδιος κρατούσε στα χέρια του, όπως τουλάχιστον υποστήριξε, ένα κομμάτι από το αλεξίπτωτο ενός εκ των πιλότων. Οι δηλώσεις έγιναν στην περιοχή κοντά στο συριακό χωριό Γιαμάντι

Η Μόσχα επιβεβαιώνει τον θάνατο του ενός πιλότου

Ο ένας από τους δύο πιλότους έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του, αλλά σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό γενικό επιτελείο.
Χτυπήθηκε και ρωσικό ελικόπτερο - Ένας νεκρός στρατιώτης
Το ρωσικό ελικόπτερο που πέταξε στην περιοχή, προκειμένου να εντοπίσει τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους, χτυπήθηκε από Σύρους αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, το ρωσικό ελικόπτερο χτυπήθηκε από πύραυλο αμερικανικής κατασκευής και έκανε αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Σύμφωνα με το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο, ένας άνδρας του ρωσικού σώματος πεζοναυτών σκοτώθηκε από τα πυρά που δέχθηκε το ελικόπτερο
Ελικόπτερο τύπου Hind, που δέχθηκε την επίθεση

Πύραυλοι αμερικανικής κατασκευής τύπου TOW, που χρησιμοποιούν οι ένοπλο του «Ισλαμικού Κράτους» και οι αντικαθεστωτικοί

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget