11/20/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Εχουμε πόλεμο, είπε χτες ο Φρανσουά Ολάντ, το ίδιο έσπευσαν να αναφωνήσουν όλα τα αστικά ΜΜΕ αμέσως μετά το μακελειό στη Γαλλία. Ομως, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι εξαπολύθηκαν το 1999 στη Γιουγκοσλαβία, το 2001 στο Αφγανιστάν, το 2003 στο Ιράκ, το 2011 στη Λιβύη, ήταν μάλιστα η Γαλλία που έκανε πρώτη την επίθεση και ακολούθησε το ΝΑΤΟ. Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έγιναν σε όλα τα κράτη της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης», στην Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία (πάλι με συμβολή της Γαλλίας). Ιμπεριαλιστική επέμβαση έγινε και στη Συρία. Η γαλλική Λεγεώνα των Ξένων είχε αποφασιστική συμβολή στην οργάνωση και εκπαίδευση αυτών που ανέτρεψαν τον Καντάφι, αλλά και στην οργάνωση και εκπαίδευση του λεγόμενου Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε και ο ISIS. Δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ, τον στήριξαν και δημιούργησαν. Και όλα αυτά για να ενισχύονται τα μονοπώλια στην Ενέργεια και στους δρόμους μεταφοράς της και τα κέρδη τους. Οποιος, λοιπόν, μιλάει σήμερα για πόλεμο, ουσιαστικά υπερασπίζεται όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, απ' όπου κι αν εξαπολύονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι κάθε μορφής, λαοί δολοφονούνται. Ετσι έγινε και με την «Αραβική Ανοιξη», έτσι γίνεται τώρα και στη Συρία, έτσι και στη Γαλλία. Οι λαοί πληρώνουν και με το αίμα τους τα κέρδη των μονοπωλίων.
«Ενωμένοι» με το ΝΑΤΟ για πόλεμο!
«(...) το χτύπημα στο Παρίσι είναι ένα χτύπημα για την Ευρώπη, όπως ήταν η 11η Σεπτεμβρίου (...) πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι να αντιληφθούμε ότι πλέον το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, που ο ISIS έκανε εξαγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Τάδε έφη, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, εξερχόμενος το Σάββατο το απόγευμα του Μεγάρου Μαξίμου, από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, σπεύδοντας να δημοσιοποιήσει την κυβερνητική βασική γραμμή περί στοίχισης του λαού πίσω από τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, και την επόμενη ιμπεριαλιστική εξόρμησή τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, κρίσιμες ζώνες για τα ευρωατλαντικά μονοπώλια. Βέβαια, χτες, τόσο ο Καμμένος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας, έσπευσαν, υποκριτικά, να ξορκίσουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στις εμπόλεμες ζώνες. Πολύ «βολικά» για τους ίδιους παρέκαμψαν το γεγονός ότι στους τέτοιους ...καταμερισμούς, εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ, η ντόπια αστική τάξη, εμπλέκεται ως τα μπούνια στα βρωμερά τους σχέδια, παρέχοντας κρίσιμες υπηρεσίες με βάσεις, πληροφορίες και άλλες υποστηρικτικές υποδομές, χώνοντας το λαό ως το λαιμό στο βούρκο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Μετά το μακελειό στο Παρίσι, έχουν «πάρει φωτιά» οι προπαγανδιστικές μηχανές της αστικής τάξης, προκειμένου η δεδομένη καταδίκη και η οδύνη για το μακέλεμα των απλών ανθρώπων να αξιοποιηθούν ως άλλοθι των νέων πολεμοκάπηλων σχεδίων, που ήδη προωθούνται από τους ίδιους που ενίσχυσαν τους εγκληματίες τζιχαντιστές και τώρα τους χρησιμοποιούν και πάλι. Δηλαδή, από τους ιμπεριαλιστές, περιλαμβανομένης και της αστικής τάξης της Γαλλίας. Ο Πρόεδρος αυτής της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, έριξε το σύνθημα ότι «είμαστε σε πόλεμο με την τρομοκρατία» και τον ακολούθησαν στη νέα «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» και άλλοι ηγέτες με το σύνθημα «είμαστε όλοι Γάλλοι» ή «ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία». Το μοτίβο είναι ένα ...τα κεφάλια μέσα, «προέχει η αντιμετώπιση των βαρβάρων», η «προάσπιση της δημοκρατίας», του «δυτικού τρόπου ζωής μας» και αυτό χρειάζεται «εθνική ομοψυχία, ενότητα και κοινωνική συναίνεση». Σε αυτό συγκλίνουν και όλα τα αστικά κόμματα στη χώρα μας.
Κάπως έτσι συνοψίζεται η προσπάθεια των υπηρετών του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, με όπλο το φόβο να παγιδεύσουν την εργατική - λαϊκή συνείδηση. Ομως, η σκέψη των λαϊκών ανθρώπων πρέπει να ανατρέξει στην ιστορική πείρα, και την πιο πρόσφατη, για το πώς χρησιμοποιούνται διάφορα προσχήματα, για να αιματοκυλιούνται λαοί και να στρώνεται ο δρόμος στους καπιταλιστές για τις μπίζνες τους. Να αναζητήσουν την αλληλουχία των γεγονότων. Το «έργο» της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ μετά την 11η Σεπτέμβρη, της Λιβύης επαναλαμβάνεται και στη Συρία, αφού πρώτα έχουν βρεθεί νέα προσχήματα για τη γενίκευση των στρατιωτικών επεμβάσεων.
***
Και είναι προσχήματα, γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτό που αναγορεύεται σήμερα ως διεθνής εγκληματική οργάνωση, δηλαδή το «Ισλαμικό κράτος», είναι κατασκεύασμα των ίδιων των ιμπεριαλιστικών κέντρων, που από κοινού και παράλληλα τον δυνάμωσαν, τον εξόπλισαν, τον στήριξαν πολιτικά, γιατί εξυπηρετούσε την αντίθεσή τους στο καθεστώς Ασαντ και το Ιράν. Τώρα, όπως έγινε παλιότερα και με άλλους, που οι ίδιοι είχαν στηρίξει σε προηγούμενες περιόδους, όπως ο Σαντάμ, οι «Ταλιμπάν», ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά και ο Καντάφι, αναγορεύονται στο απόλυτο κακό που πρέπει να εξαλειφθεί και το ...γαϊτανάκι συνεχίζεται.
Τα προσχήματα ντύνουν μια νέα πολεμοκαπηλία, στην οποία ιδιαίτερο ρόλο έχουν αναλάβει κορυφαίες «πένες» του συστήματος. Αρθρογράφος της «Καθημερινής» φτάνει στο σημείο να πει, μιλώντας για την «εξόντωση των τρελών με τα καλάσνικοφ»:
«Γιατί μια επέμβαση θα ήταν ιμπεριαλιστική και όχι αμυντική; Επειδή αυτό λέει η αριστερή κασέτα που επαναλαμβάνεται σε κάθε φριχτή στιγμή της Δύσης; Ως πότε θα αφήνονται ανενόχλητοι οι παλαβοί του Θεού να σφάζουν, να τρομοκρατούν, να κάνουν εμπόριο ανθρώπων στην περιοχή και εξ αυτού του λόγου να γεμίζει με πρόσφυγες η Ευρώπη; Δεν πρέπει να υπάρξει κάποια συλλογική, αλλά και δυναμική, απάντηση στον τρόμο;»
Αλλος αρθρογράφος, στην ίδια εφημερίδα, επικροτεί τη συμμετοχή στον «πόλεμο υπεράσπισης της δημοκρατίας», ενώ άλλος, στα «Νέα», το προχωράει και παραπέρα, ασκώντας κριτική σε αυτούς, που, τη «στιγμή της σύγκρουσης με την βαρβαρότητα», είναι «ναι μεν αλλά...». Σημειώνει όλο κομπασμό ότι αυτοί είναι «έτοιμοι να ανακαλύψουν την ενοχή της Δύσης στο μακελειό των δικών της, να συμψηφίσουν το έγκλημα με τον νεοφιλελευθερισμό ή την αποικιοκρατία ή τον ιμπεριαλισμό, να διακηρύξουν πως η "Γαλλία όπως έστρωσε, έτσι θα κοιμηθεί", να δικαιολογήσουν το μίσος - ακόμη χειρότερα: να το συμμεριστούν έστω και καλυμμένα».
***
Αυτήν την πολεμοκαπηλία ευνοεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία έσπευσε να μιλήσει για Ελλάδα «παράγοντα σταθερότητας» στην περιοχή «στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», συνεχίζοντας δηλαδή στη γραμμή της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γραμμή που έχει χαράξει από την πρώτη θητεία διακυβέρνησής της, από το Γενάρη του 2015. Οσο και αν οι διάφοροι υπουργοί προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά, η αλήθεια είναι άλλη. Η Ελλάδα είναι μπλεγμένη με ευθύνη και της σημερινής συγκυβέρνησης, που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου. Η αλήθεια είναι επίσης ότι οι δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι συγκεκριμένες. Θυμίζουμε την πρωτοβουλία της «Διάσκεψης» που πήρε η κυβέρνηση «για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής από τους τζιχαντιστές» και την ετοιμότητά της να συμμετέχει σε ιμπεριαλιστική δράση ενάντιά τους γι' αυτό το σκοπό. Επίσης, τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, στο συνέδριο «Αμυνας και Ασφάλειας» του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ότι «είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δώσουν ανοχή ή στήριξη. Δεν πρέπει να υιοθετήσουν το δηλητήριο της πολεμοκαπηλίας, πολύ περισσότερο δεν πρέπει να πιστέψουν στην εκδοχή ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να βγει ωφελημένος από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνες εξελίξεις. Αντίθετα, θα πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς.

Τα επιτελεία της ΕΕ και υπό το πρίσμα των επιθέσεων στο Παρίσι, αυστηροποιούν τα κριτήρια για την εισδοχή των προσφύγων και μεταναστών, ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που έτσι και αλλιώς γίνεται με πολλές δυσκολίες και πολλά «κόσκινα». Ταυτόχρονα, η διαχείριση αυτού του τεράστιου προβλήματος - που πολλοί καπιταλιστές βλέπουν ως ευκαιρία για αξιοποίηση φτηνού εργατικού δυναμικού - δημιουργεί και νέες σκέψεις, καθώς το κόστος είναι σημαντικό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε χτες ότι «το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης στους προϋπολογισμούς θα θεωρηθεί ως ειδική περίπτωση και δεν θα υπολογισθεί στο έλλειμμα. Η παραχώρηση θα γίνει μόνο μετά από μια κατάλληλη μέτρηση των πραγματικών δαπανών». Βεβαίως, αυτό δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα παρακολουθηθεί στενά η κατάσταση, για να καθοριστεί ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες και να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεασθεί η υλοποίηση των προϋπολογισμών του 2015 και του 2016.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης κάθε χρόνο για να διαπιστώσει, εάν αυτά είναι εναρμονισμένα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θέτει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες, οι χώρες πρέπει να έχουν έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μικρότερο από το 3% του ΑΕΠ και να επιδιώκουν τον ισοσκελισμό τους σε διαρθρωτικούς όρους - μετά την αφαίρεση, δηλαδή, των εφάπαξ εσόδων και δαπανών και της επίδρασης της οικονομικής συγκυρίας. Το διαρθρωτικό έλλειμμα πρέπει να μειώνεται τουλάχιστον κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, έως ότου αυτό ισοσκελιστεί ή προκύψει πλεόνασμα (ο λεγόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος). Αυτά βεβαίως ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ οι χώρες σε μνημόνιο όπως η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αυστηρότερο καθεστώς.
Την ίδια ώρα, πάντως, η ροή των προσφύγων γίνεται με πολλά εμπόδια. Η αντιδραστική κυβέρνηση τηςΟυγγαρίας, που, από την αρχή έθεσε εμπόδια, σήκωσε φράκτη και αντιμετώπισε με βία όσους κατάφερναν να περάσουν, προχώρησε σε ένα επιπλέον βήμα. Παίρνοντας και την έγκριση του κοινοβουλίου αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στις αναγκαστικές ποσοστώσεις στις χώρες - μέλη της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε με 141 ψήφους υπέρ, 41 κατά και 1 αποχή. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η αρχή της επιβολής ποσοστώσεων στη μετεγκατάσταση προσφύγων «δεν λαμβάνει υπόψη της την αρχή της επικουρικότητας και παραλείπει να δώσει στα εθνικά κοινοβούλια την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους». Επίσης, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Σλοβακία αντιτίθενται στις ποσοστώσεις που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εγκρίθηκε από τις υπόλοιπες χώρες στις 22 Σεπτέμβρη. Η Σλοβακία έχει, επίσης, ανακοινώσει ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον της απόφασης.
Επίσης, στις ΗΠΑ και υπό το πρίσμα των επιθέσεων στο Παρίσι, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Πολ Ράιαν, ζήτησε σήμερα η χώρα του να αναστείλει το πρόγραμμα υποδοχής των Σύρων προσφύγων. «Η χώρα μας παραμένει μια φιλόξενη χώρα, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τρομοκράτες να εκμεταλλευτούν τη συμπόνια μας. Αυτή τη στιγμή είναι καλύτερο το να λάβουμε προληπτικά μέτρα παρά να πολεμήσουμε», δήλωσε.

Στη Γερμανία, που τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα ρατσιστική συγκέντρωση στη Δρέσδη, από το αντιδραστικό κίνημα PEGIDA (Ευρωπαίοι πολίτες κατά του εξισλαμισμού της Δύσης), ανακοινώθηκε και επίσημα ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις κατά μεταναστών. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία αναφέρει ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 700 τέτοιες επιθέσεις. Οι περίπου 640 από αυτές έχουν πραγματοποιηθεί από νεοφασίστες.
Νέο ναυάγιο με εννέα νεκρούς πρόσφυγες
Συγκλονιστικά στοιχεία για το δράμα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών
Νέο ναυάγιο με εννέα νεκρούς πρόσφυγες σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στο Ακρωτήρι Αγ. Φωκά στην Κω, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε. Οι νεκροί είναι ένας άνδρας, τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά. Δύο από τους νεκρούς εντοπίστηκαν από δύτη και διεξήχθη επιχείρηση ανάσυρσης, καθώς ήταν εγκλωβισμένοι στο αναποδογυρισμένο σκάφος. Στην αρχή διασώθηκαν εφτά άτομα, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 2 - 4, καθώς δεν είχε αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στη λέμβο που ανατράπηκε. Στη βάρκα επέβαιναν περίπου 18 - 20 άτομα. Σκάφος της Frontex εντόπισε την αναποδογυρισμένη λέμβο και ανθρώπους στη θάλασσα, οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια. Αμεσα σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν δύο πλωτά του Λιμενικού και ελικόπτερο «Super Puma». Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονταν μέχρι χτες αργά. Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Πειραιά αναμενόταν να καταπλεύσουν τρία οχηματαγωγά πλοία με 4.000 πρόσφυγες.
Στο μεταξύ, συγκλονιστικά στοιχεία που αφορούν τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα μας δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα σε σχετική ημερίδα. Πολλά από αυτά τα παιδιά επιλέγουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με διακινητές για να φθάσουν πιο γρήγορα στη χώρα προορισμού τους αντί να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς μήνες, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο, σεξουαλική εκμετάλλευση, εμπορία οργάνων... «Πολλά ασυνόδευτα έχουν βρεθεί μόνα τους στα χωράφια στην Ειδομένη», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
«Τα παιδιά έχουν 40% παραπάνω πιθανότητες να παραμείνουν στην Ελλάδα και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες, όταν έχουν κάποιον άνθρωπο που θα τους προσφέρει την εξατομικευμένη υποστήριξη», αναφέρθηκε στην ημερίδα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση οι διοργανωτές μίλησαν για «υποκρισία» κρατών - μελών της ΕΕ, τα οποία, ενώ παρουσιάζονται ανοιχτά στο θέμα των προσφύγων, βάζουν εμπόδια στη διαδικασία επανένωσης ενός ασυνόδευτου ανηλίκου με μέλος της οικογένειάς του. Ζητάνε λ.χ. από τους γονείς που βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου να αποδείξουν ότι μπορούν να συντηρήσουν το ανήλικο παιδί τους που θα φθάσει από την Ελλάδα...
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκλωβισμού και εγκλεισμού, έχουν επιβιώσει από ναυάγια, ζουν μεγάλο χρονικό διάστημα σε κρατητήρια, θέλουν να φύγουν, νιώθουν επίσης αγωνία, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, απομόνωση... Πάνω από 2.500 ασυνόδευτα ανήλικα έχουν φιλοξενηθεί σε ξενώνες από το 2011 έως σήμερα, ενώ μόνο το τελευταίο δίμηνο πάνω από 350 παιδιά από τα νησιά φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες. Τα παιδιά είναι τα περισσότερα από Αφγανιστάν και Συρία, ενώ υπάρχουν και από Αίγυπτο, Σομαλία, Παλαιστίνη, Κονγκό, Σουδάν.
Σοβαρές ελλείψεις
Ακόμα, επισημάνθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις, με τις υπηρεσίες που δεν υφίστανται... «Ο εισαγγελέας ορίζεται ως επίτροπος του ασυνόδευτου ανηλίκου. Στην πράξη, όμως, ο εισαγγελέας είναι απογυμνωμένος από κάθε ουσιαστική βοήθεια», είπε η αντεισαγγελέας Αθηνών Κ. Κολιοκώστα, επισημαίνοντας πως δεν στελεχώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και πως οι υπάρχουσες, όπως αυτές των επιμελητών ανηλίκων, είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα εισαγγελείς να καταφεύγουν σε ΜΚΟ... ΗΕλ. Πετράκη, από την Υπηρεσία Ασύλου, αναφέρθηκε στην περίπτωση 8 ανηλίκων 14 έως 16 χρόνων που ζήτησαν προστασία. «Ο εισαγγελέας δεν μπορούσε να δώσει άδεια για ξενοδοχείο λόγω της ανηλικότητας. Μέχρι να βρεθεί ο ξενώνας το άλλο πρωί τα παιδιά κοιμήθηκαν στη ΓΑΔΑ και εμείς έπρεπε να τους εξηγούμε ότι δεν είναι κρατούμενοι», είπε, ενώ ανέφερε ότι διαπιστώνουν στον Ελαιώνα πως ανήλικοι καταγράφονται από τα νησιά έως 19 - 20 ετών στα υπηρεσιακά σημειώματα. Είτε τα παιδιά λένε ψέματα, είτε τους γράφουν έτσι για να αποφευχθεί η απαραίτητη διαδικασία, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ένα παιδί κάτω των 14 δεν μπορεί να καταθέσει αίτημα ασύλου χωρίς ενήλικο.
Η Σαμίς από τη Σομαλία έφτασε στη χώρα μας το Μάη του 2013 μαζί με τα δύο αδέλφια της για να γλιτώσει από έναν υποχρεωτικό γάμο με γηραιό συμπατριώτη της, που έδωσε τα χρήματα στον γιατρό που την χειρούργησε, όταν στα 13 της το σχολικό δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι. Ο πατέρας υποσχέθηκε την κόρη καθώς δεν είχε χρήματα για την εγχείρηση. Επιπλέον, η μικρή έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή. Η μάνα φυγάδευσε τα παιδιά στην Ευρώπη, όμως η Σαμίς τραυματίστηκε σοβαρά στη λεκάνη όταν έφτασε στη Μακεδονία. Χειρουργείται στην Καστοριά, τα αδέλφια της συνεχίζουν το δρόμο και αυτή μόνη παλεύει τα τελευταία δύο χρόνια με συνεχείς πόνους, με λάθη, με θεραπείες και όταν τελικά πρέπει να χειρουργηθεί για δεύτερη φορά στο ΚΑΤ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της εγχείρησης και της αναβολής του ταξιδιού της επανένωσης με έναν θείο της στην Ιταλία. Η Σαμίς διάλεξε να συνεχίσει το ταξίδι... «Εγώ φταίω, εγώ είπα στον μπαμπά μου να πάμε στην Ευρώπη για ασφάλεια», είπε μια 12χρονη, η μοναδική που έζησε από μια οικογένεια φωτορεπόρτερ από το Αφγανιστάν που πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου. Τα κύματα παράσερναν την μικρή μακριά από το ναυάγιο. Εκείνη κρατούσε καρφωμένα τα μάτια της στο σημείο όπου είδε τελευταία φορά την οικογένειά της...

«Πώς κατάφερες να φτάσεις στην Ελλάδα;», το ερώτημα στο έφηβο αγόρι αφγανικής καταγωγής που ζούσε στο Ιράν και έφτασε στη χώρα μας, μόνος και τυφλός. «Κρατώντας χέρια», απάντησε πριν φύγει για τη Γερμανία, αφήνοντας πίσω του ένα μελοποιημένο ποίημα για την περιπέτειά του...

Μετά τη Σύνοδο του G20 που, για πρώτη φορά, όπως σχολίασαν πολλοί, εξέδωσε κοινή ανακοίνωση για την «ενότητα» και την κοινή «πάλη κατά της τρομοκρατίας» που χρειάζεται, χτες, το ίδιο έκανε και η Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία και Ειρηνικό (APEC). Σε αυτή σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως τα γεγονότα στη Γαλλία «απαιτούν μια ενωμένη φωνή από τη διεθνή κοινότητα».
Θα μπορούσε κάποιος να πει απλά ότι «είναι λογικό», μετά από ένα τέτοιο μακελειό, οι κυβερνήσεις ακόμα και μακρινών χωρών να σπεύδουν να πάρουν θέση και να το καταδικάζουν. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο «αθώα». Οι φωνές περί ενότητας δεν μπορούν να κρύψουν τις βαθιές αντιθέσεις που οξύνονται και χαρακτηρίζουν το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, σε συνθήκες μάλιστα που εκδηλώνεται δυσκολία σε μια σειρά καπιταλιστικές οικονομίες να περάσουν σε φάση σταθερής και ισχυρής ανάκαμψης. Αντίθετα, πίσω από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις για την ανάγκη να δοθεί «ανελέητη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού» κρύβονται οι πυρετώδεις μελέτες και ετοιμασίες των αστικών επιτελείων για το πώς θα δώσουν διέξοδο στην καπιταλιστική οικονομία, πώς θα ενισχύσουν τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Η Ιστορία, ακόμα και η πολύ πρόσφατη, διδάσκει πως κάθε φορά που δινόταν ένας «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» (βλ. Αφγανιστάν, Ιράκ) ξεκινούσε μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση διείσδυσης μονοπωλίων σε παλιές και νέες αγορές, ένα ξαναμοίρασμα της «τράπουλας» του κλεμμένου πλούτου των λαών, σε συνδυασμό με μέτρα καταστολής των λαών, σαν κι αυτά που πήρε η γαλλική κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας.
***
Αλλωστε, η οικονομική συνεργασία και διαπάλη μεταξύ καπιταλιστικών κρατώναντικειμενικά προεκτείνεται στο πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο. Οικονομία και πολιτική είναι αναπόσπαστες μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η προώθηση επενδυτικών σχεδίων απαιτεί και εγγύηση της «ασφάλειας» αυτών των επενδύσεων, ιδιαίτερα π.χ. στον τομέα της Ενέργειας. Και κάπως έτσι προωθούνται νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών αλλά και των δρόμων μεταφοράς τους.
Αυτό που είναι φανερό είναι ότι εντείνονται ολόπλευρα οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες. Δεν είναι βεβαίως ούτε η αλληλεγγύη ούτε ο ανθρωπισμός που οδηγούν και άλλες δυνάμεις από τις άμεσα εμπλεκόμενες να δηλώνουν την πρόθεσή τους να εμπλακούν στις εξελίξεις στην περιοχή της Συρίας και της Μ. Ανατολής αλλά η επιδίωξη να συμμετάσχουν και αυτές στο ξαναμοίρασμα της πίτας, να έχουν περισσότερα οφέλη και μερίδια. Ετσι, η ένταση διεργασιών μπορεί να σημαίνει από τη μια διάθεση για συμβιβασμούς (στους οποίους όλοι προσπαθούν να χάσουν το λιγότερο δυνατό) αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και τις αντιθέσεις που βαθαίνουν, ακόμα και μεταξύ παλιών «εταίρων», δεδομένης της πίεσης που ασκεί η ίδια η οικονομία, προκαλώντας καβγάδες ακόμα και σε «κολλητούς» που πασχίζουν να κλέψουν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας για λογαριασμό τους.
***
Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της ενίσχυσηςεπικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, πρέπει να εξεταστεί και το αίτημα που η Γαλλία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε «να κινητοποιήσει» τις άλλες χώρες - μέλη «δυνάμει του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο ορίζει ότι, όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση, όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να παράσχουν την υποστήριξή τους». Πρόκειται για τη λεγόμενη «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής» της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση κατά την οποία κράτος - μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη - μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους». Μάλιστα, η Συνθήκη της Λισαβόνας πρόσθεσε σε αυτή και τη «ρήτρα αλληλεγγύης» (άρθρο 222), σύμφωνα με την οποία «εάν ένα κράτος - μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση ή πληγεί από φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή, η Ενωση κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων που θέτουν στη διάθεσή της τα κράτη - μέλη». Και βεβαίως πάρθηκε ομόφωνα απόφαση υπέρ της Γαλλίας.

Είναι δηλαδή ολοφάνερο ότι ελάχιστα 24ωρα μετά, τα γεγονότα του Παρισιού τροφοδοτούν μια σειρά από ραγδαίες εξελίξεις, σα να ήταν όλα έτοιμα από καιρό, θα μπορούσε να πει κάποιος. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν και να είναι σε ετοιμότητα. Η «αλληλεγγύη» που επιδεικνύουν οι ιμπεριαλιστές μεταξύ τους καμιά σχέση δεν έχει με την αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων του μόχθου, τη λύπη και την οργή τους για το χαμό τόσων αθώων ανθρώπων του μόχθου επίσης και στο Παρίσι. Αυτή η «αλληλεγγύη» επανειλημμένα έχει γίνει μοχλός προώθησης θανάσιμων για τους λαούς επιδιώξεων.

Με αφορμή τις αντιδράσεις της «Αυτοδιάθεσης» για τη συμφωνία με τη Σερβία...
«Κόκκινο» χτύπησε χτες το θερμόμετρο της πολιτικής έντασης στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, καθώς κλιμακώθηκε εκ νέου η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού,Ισα Μουστάφα και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της «Αυτοδιάθεσης» και της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσόβου» που εμποδίζουν τους τελευταίους 2,5 μήνες τις εργασίες της Βουλής,αντιδρώντας στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο με τη σερβική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, για τη συγκρότηση Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου.
Η νέα συγκέντρωση που πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί δεκάδες υποστηρικτές της «Αυτοδιάθεσης» έξω από το κυβερνητικό μέγαρο στην Πρίστινα, στιγματίστηκε από βίαια επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία παράλληλα πραγματοποιούσε (με εντολή της κυβέρνησης) έρευνες σε σπίτια τουλάχιστον τριών αντιπολιτευόμενων βουλευτών και στο σπίτι του αρχηγού της «Αυτοδιάθεσης», Αλμπίν Κούρτι, με στόχο τη σύλληψή τους. Το πλήθος των διαδηλωτών δεν αρκέστηκε μόνο σε συνθήματα για παραίτηση της κυβέρνησης Μουστάφα, αλλά επιτέθηκε με πέτρες, μπογιές και συγκρούστηκε με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που στάλθηκαν στην περιοχή για να διαλύσουν τη συγκέντρωση χρησιμοποιώντας «βροχή» δακρυγόνων. Κατά τις συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 17 αστυνομικοί (οι δύο σοβαρά), συνελήφθησαν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές, ενώ σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε παρακείμενα κτίρια, περιπολικά και ΙΧ αυτοκίνητα.
Το ίδιο διάστημα, στην Πρίστινα συνελήφθη η βουλευτής της αντιπολιτευόμενης «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου», Ντονίκα Καντάι Μπουγιούπι, ως ύποπτη για ρίψη δακρυγόνων στη Βουλή. Ανεπιτυχής υπήρξε η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη του ιδρυτή και βουλευτή του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι (μολονότι ο ίδιος εθεάθη νωρίτερα στη διαδήλωση στην Πρίστινα!), αφού όταν εισέβαλαν οι αστυνομικοί στο διαμέρισμά του, με ένταλμα εισαγγελέα, διαπίστωσαν ότι απουσίαζε. Επίσης, ανεπιτυχής ήταν και η επιχείρηση για τη σύλληψη και των βουλευτών της «Αυτοδιάθεσης» Αλιμπουλένα Χατζίου και Φατόν Τοπάλι, σε βάρος των οποίων η εισαγγελία της Πρίστινας απήγγειλε κατηγορίες για ρίψη δακρυγόνων και άλλων ουσιών και αντικειμένων στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου.
Τα γεγονότα αυτά αποτελούν συνέχεια του χάους που προκλήθηκε και προχτές στην Πρίστινα, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν για μία ακόμη φορά δακρυγόνο μέσα στη Βουλή και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού μέλη της κυβέρνησης, τον πρόεδρο της Βουλής και τους φρουρούς ασφάλειας.
Η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου», του πρώην πρωθυπουργού (και πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ), Ραμούς Χαραντινάι, ανακοίνωσε με αφορμή τη σύλληψη της βουλευτή Ντ. Μπουγιούπι, ότι πρόκειται για «πολιτική σύγκρουση» και κάλεσε τα δικαστικά όργανα «να μην επιδεικνύουν τυφλή υπακοή στην κυβέρνηση και σε πολιτικούς, εγκληματίες όπως ο Ισα Μουστάφα, ο Χασίμ Θάτσι και ο Κάντρι Βεσέλι».
Το κίνημα «Αυτοδιάθεση», σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ισα Μουστάφα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι, πως «είναι έτοιμοι να μετατρέψουν το Κόσσοβο σε αστυνομοκρατούμενο κράτος, απλά και μόνο για να μη χάσουν την εξουσία και να μην ακυρώσουν τη συμφωνία με το Βελιγράδι». Υποστήριξε, ακόμη, ότι δε θα σταματήσει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας «έως ότου η συμφωνία με τη Σερβία ακυρωθεί, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάει για να την προστατεύσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της «Αυτοδιάθεσης».
Ο πρωθυπουργός Ισα Μουστάφα και ο αναπληρωτής του και υπουργός Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι, καταδίκασαν τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και την επανειλημμένη ρίψη δακρυγόνων στην αίθουσα της Βουλής, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση ίσως πέρασε την «κόκκινη γραμμή» της ανοχής προς την αντιπολίτευση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, βρέθηκε χτες το πρωί στον αυλόγυρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Οι τοπικές αρχές εκκένωσαν το κτίριο και πυροτεχνουργοί της αστυνομίας έκαναν ελεγχόμενη έκρηξη.



Η κυβέρνηση διαφημίζει τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων,
αλλά η τσέπη των ασθενών έχει άλλη άποψη...
Φουντώνει η επιχειρηματική κόντρα στη φαρμακοβιομηχανία για την πίτα της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος
Σε σταδιακή απομείωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια της προστασίας των «off-patent» και γενόσημων φαρμάκων κατέληξε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των «θεσμών», σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Μέχρι τώρα, ίσχυε ότι η τιμή των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους («off-patent») δεν μπορούσε να πέσει κάτω από τα 12 ευρώ ανά συσκευασία και η τιμή των γενοσήμων κάτω από τα 7,8 ευρώ ανά συσκευασία.
Πιο συγκεκριμένα, η σταδιακή απομείωση που συμφωνήθηκε προβλέπει πως στο δελτίο τιμών του Α' εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα «off-patent» και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα, το Β' εξάμηνο θα είναι 7 ευρώ και 4 ευρώ, αντίστοιχα. Στο δελτίο τιμών του Α' εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα «off-patent» και 3 ευρώ για τα γενόσημα και το Β' εξάμηνο θα είναι 1 ευρώ για όλα. Τα παραπάνω θα ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναζωπύρωσαν την κόντρα ανάμεσα στους φαρμακοβιομήχανους, ντόπιους και ξένους, που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο ή να χάσουν το λιγότερο δυνατόν από την περιορισμένη «πίτα» του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (1,95 δισ. ευρώ).
Ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων αποσκοπεί στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (κράτους και ασφαλιστικών ταμείων), όχι όμως και των πληρωμών των ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι από τη μεσοσταθμική μείωση στην τελευταία τιμολόγηση φαρμάκων, λείπουν τόσο τα φάρμακα της αρνητικής λίστας (αυτά που συνταγογραφούνται, αλλά δεν αποζημιώνονται καθόλου), όσο και τα ΜΗΣΥΦΑ, που τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς.
Εξάλλου, παρά τις προηγούμενες μειώσεις στην τιμολόγηση φαρμάκων, η μέση συμμετοχή των ασθενών έχει εκτιναχθεί στο 27%.
«Πλαφόν» και στη δαπάνη των νοσοκομείων
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η καθιέρωση «πλαφόν» στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) από τη φαρμακοβιομηχανία. Το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back, είναι 570 εκ. ευρώ για το 2016, 550 εκ. ευρώ για το 2017 και 530 εκ. ευρώ για το 2018. Και αυτό το μέτρο στοχεύει στην παραπέρα μείωση των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων για τα φάρμακα των νοσηλευομένων.
Να θυμίσουμε πως η ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη όπως και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αφορά κυρίως φάρμακα υψηλού κόστους. Ενδεχομένως, ο μειωμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στην επάρκεια και στην έγκαιρη προμήθεια αυτών των φαρμάκων για ανθρώπους με χρόνιες, σπάνιες, σοβαρές ασθένειες.
Επίσης, η επιστήμη και η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσονται, κατασκευάζονται νέα φάρμακα πιο αποτελεσματικά, με λιγότερες παρενέργειες, τα οποία όμως είναι πατενταρισμένα και ιδιαίτερα ακριβά. Με το πλαφόν στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων υπάρχει ο κίνδυνος να μπαίνουν εμπόδια στη χορήγηση των πιο σύγχρονων θεραπειών με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Μήπως όμως και οι ίδιοι οι γιατροί των νοσοκομείων, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησής τους, θα αναγκαστούν να συνταγογραφούν τα πιο φθηνά φάρμακα και όχι εξατομικευμένα, ανάλογα με το τι ταιριάζει στον κάθε ασθενή;
Στο μεταξύ, ήδη υπάρχει η τάση ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο να αγοράζουν και να φέρνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους για παθήσεις άσχετες με την αιτία νοσηλείας τους. Ετσι φεύγει η φαρμακευτική δαπάνη από το νοσοκομείο και μεταφέρεται στο ασφαλιστικό Ταμείο και στον ασφαλισμένο. Μήπως αυτή η τάση, τώρα με τους κλειστούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, γίνει κανόνας;

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Χωρίς Ακτινολογικό Τμήμα ορισμένες μέρες του μήνα!
Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και οι αναμονές οδηγούν στα απογευματινά ιατρεία την ώρα της ανάγκης
Ούτε βασικές ακτινολογικές εξετάσεις δεν θα μπορούν να κάνουν όσοι ασθενείς απευθυνθούν στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» τη μέρα της γενικής εφημερίας στις 29/11, καθώς τη μέρα εκείνη το νοσοκομείο μένει ακάλυπτο από τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Αλλά και οι υπόλοιπες γενικές εφημερίες του νοσοκομείου γίνονται με τέσσερις γιατρούς στο Ακτινολογικό Τμήμα, όσο είναι το ελάχιστο όριο για ασφαλή κάλυψη.
Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων, από τις 10 οργανικές θέσεις γιατρών που προβλέπονται στο Ακτινολογικό Τμήμα, καλύπτονται οι 8 και αυτήν την περίοδο μόνο οι 7, λόγω άδειας μητρότητας. Επίσης, από τις 8 θέσεις των ειδικευόμενων, καλύπτονται μόλις 4. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό του τμήματος.
Ετσι, με βάση τον προγραμματισμό, στη γενική εφημερία της Κυριακής 29/11 το Ακτινολογικό Τμήμα θα είναι κλειστό ή θα καλυφθεί με απλήρωτη εργασία του προσωπικού, ενώ 10 εσωτερικές εφημερίες αυτό το μήνα θα καλυφθούν με εφημερία ετοιμότητας (on call), δηλαδή χωρίς την παρουσία γιατρού στο Τμήμα. Τους τελευταίους, μάλιστα, μήνες η κάλυψη αρκετών εσωτερικών εφημεριών γίνεται με υπέρβαση του ορίου εφημεριών.
Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου (και όχι μόνο) που απευθύνονται στο νοσοκομείο ταλαιπωρούνται από τη μεγάλη αναμονή, αναγκάζονται να πληρώνουν, ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου εργάζεται ιδιαίτερα εντατικά.
Στοιχεία των γιατρών του Τμήματος δίνουν μια ενδεικτική εικόνα: Το 2014 έγιναν 16.517αξονικές τομογραφίες και 34.292υπερηχοτομογραφήματα και έγχρωμα Doppler. Το 2013 έγιναν 15.040 αξονικές και 27.322υπερηχοτομογραφήματα και έγχρωμα Doppler. Το 2012 έγιναν 12.871 αξονικές και 23.210υπερηχοτομογραφήματα και έγχρωμα Doppler. Στα στοιχεία αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα υπόλοιπα τμήματα του Ακτινολογικού, όπωςΚλασική Ακτινολογία, Μαστογραφίες, Μέτρηση οστικής πυκνότητας, βιοψίες - παρακεντήσεις.
Οι αυξημένες ανάγκες, σε συνδυασμό με την έλλειψη της απαιτούμενης τεχνολογικής υποστήριξης, αλλά και την έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης, έχουν ως αποτέλεσμα και την καθυστέρηση στη γνωμάτευση των αξονικών τομογραφιών. Ετσι, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν αδρά στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου, καθώς η αναμονή για τις παραπάνω εξετάσεις είναι μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της υγείας τους αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση.
Τα παραπάνω στοιχεία αναπαράγει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), σημειώνοντας πως τα Απογευματινά Ιατρεία στο Ακτινολογικό Τμήμα από το Φλεβάρη του 2015 «έχουν αποσυμφορήσει την αναμονή για τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία και έχουν συμβάλει στην ομαλότερη διεκπεραίωση του πρωινού προγράμματος».
Την επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, το γεγονός δηλαδή ότι οι ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη πληρώνουν για να κάνουν τις εξετάσεις τους και όσοι δεν έχουν να πληρώσουν περιμένουν στις λίστες αναμονής, ο ΙΣΑ το αντιμετωπίζει ως ένα θετικό γεγονός, που έχει αποσυμφορήσει την αναμονή! Τέτοια επιχειρήματα, χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι βούτυρο στο ψωμί της λογικής του «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» και στην Υγεία...
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Πλαφόν και επιπλέον πληρωμές στην ινσουλίνη
Νέα χτυπήματα στις παροχές Υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, στο πλαίσιο των συνολικών περικοπών σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας των Διαβητικών, με τις τροποποιήσεις στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ που θα δημοσιευτεί άμεσα, «η τιμή των καθετήρων ινσουλίνης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή αγοράς, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή κατά ποσοστό 50% των ατόμων με διαβήτη, με μηνιαίο κόστος που θα ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά χρήστη αντλίας έγχυσης ινσουλίνης».
«Μέσα σε κατάσταση οικονομικής κρίσης», αυτό θα οδηγήσει «τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη που είναι χρήστες αντλιών ινσουλίνης, να αφαιρέσουν την αντλία τους και να επιστρέψουν σε διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης της πάθησής τους, με αμφίβολα και ίσως επικίνδυνα για την ίδια τους τη ζωή αποτελέσματα», καταγγέλλουν.
Επιπλέον, σημειώνεται: «Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στηνεπιβολή πλαφόν στην ποσότητα της ινσουλίνης που προμηθεύονται κάθε μήνα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άτομα που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας ή άτομα που έχουν ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης λόγω ινσουλινοαντίστασης να μην μπορούν να προμηθευτούν την απαραίτητη για τον οργανισμό τους ινσουλίνη.
Ο διαβήτης θα πρέπει σαν πάθηση να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, μια και οι ανάγκες του κάθε οργανισμού σε ινσουλίνη διαφέρουν και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην ανάγκη του υπουργείου για κάθε είδους περικοπές».
Παράλληλα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, εκτός από τη συμμετοχή τους κατά ποσοστό 10% στην ινσουλίνη, θα έρθουν πιθανότατα αντιμέτωπα και με την αύξηση της συμμετοχής τους σε αντιδιαβητικά δισκία, ενώ «ήδη παρατηρούνται φαινόμενα όπου λόγω των οικονομικών δυσκολιών, παραλείπουν τη φαρμακευτική τους αγωγή».

Τέλος, με τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια κατά 50% (στα 900 εκατ. ευρώ από 1,8 δισ. το 2015), αναμένεται να δεχτούν «ένα ακόμη πλήγμα οι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή ασφαλισμένοι στην Πρόνοια διαβητικοί», καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να περικοπεί το προνοιακό επίδομα και να φτάσει στα 150 ευρώ μηνιαίως (από 313 ευρώ που είναι σήμερα), οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση.

Θέμα: «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ»
Διημερίδα, με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοέμβρη, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.
  • Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με προσκλήσεις που προμηθεύουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.
Το πλήρες πρόγραμμα της Διημερίδας είναι το ακόλουθο:
Σάββατο, 21 Νοέμβρη (17.00 - 20.00)
Κεντρική εισήγηση από την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι σκοποί, οι ιδέες και η στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι σημαία ευκαιρίας».
Παρεμβάσεις με θέμα:
«Η σχέση του Κόμματος με την εργατική τάξη. Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής στην οργάνωση των αγώνων και του κινήματός της», από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Η οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής του», από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Κυριακή, 22 Νοέμβρη (10.00 - 13.00)
Ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι ταξικοί αγώνες. Η πείρα και τα συμπεράσματα».
Παρεμβάσεις με θέμα:
«Η διαπάλη με τον οπορτουνισμό στο εργατικό κίνημα σε συνθήκες κρίσης», από τονΓρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Εργατικό κίνημα και ιμπεριαλιστικός πόλεμος», από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, ένα μεγάλο μάθημα για τη νεολαία», από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
Παράλληλες εκδηλώσεις
  • Σάββατο 21/11: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα (20.15 - 21.30), με θέμα: «Το εργατικό - επαναστατικό τραγούδι στο Μεσοπόλεμο 1918 - 1935». Κάτω από τον τίτλο «Ενας δεν είμαι, μα χιλιάδες...», θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι του Μεσοπολέμου. Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν γνωστά και άγνωστα ποιήματα και τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία αναδύονται για πρώτη φορά μετά από 95 περίπου χρόνια, μέσα από συλλογές των κομματικών εκδοτικών οργανισμών της περιόδου, οι οποίες φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος.
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται με την αρωγή του Χρήστου Λεοντή, θα ερμηνεύσουν ο Πάνος Μπούσαλης στο τραγούδι, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro και πολυμελής ορχήστρα οργάνων.
Την ενορχήστρωση και διασκευή των τραγουδιών καθώς και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει οΜανώλης Ανδρουλιδάκης, τη διδασκαλία της χορωδίας η Ανθή Γουρουντή, ενώ στην αφήγηση μετέχουν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Λίλα Καφαντάρη.

  • Και τις δύο μέρες, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 - 1935, με τίτλο:«Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες».

Ενα από τα ταμπλό της έκθεσης με υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ
 που θα παρουσιαστεί στη διάρκεια της Ημερίδας της
ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική τάξη
Σε συνέχεια της παρουσίασης υλικών για τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, ενόψει της Ημερίδας που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα τη μεγάλη απεργία των καπνεργατών του Βόλου που έγινε το 1909:
Στο Βόλο πρώτοι οργανώθηκαν σε σωματεία, εξόν από τους τυπογράφους, οι καπνεργάτες και οι τσιγαράδες.
Οι καπνεργάτες, μάλιστα, παρ' όλη τη βαριά δουλειά τους, δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί μέσα σε μπουντρούμια, έτσι που οι περισσότεροι καταντούσαν φθισικοί.
Γι' αυτό οι καπνεργάτες, από τις αρχές του 1909, άρχισαν να εκδηλώνουν την αγανάχτησή τους και να μιλούν για απεργία, μια που βλέπανε πως οι εργοδότες αδιαφορούσαν για την κατάστασή τους.
Υστερα από πολλά σούρτα - φέρτα, μια που οι καπνέμποροι δεν ήθελαν ν' ακούσουν ούτε για αύξηση των μεροκάματων, ούτε για ελάττωση των ωρών δουλειάς, στις 23 του Φλεβάρη (1909) οι καπνεργάτες του Βόλου κήρυξαν απεργία.
Ισαμε τις 27 του μηνός η απεργία είχε ειρηνικό χαραχτήρα. Οι απεργοί ελπίζανε πως οι καπνέμποροι θα δέχονταν τα αιτήματά τους. Ομως, οι συνεννοήσεις ναυάγησαν, γιατί οι εργοδότες δε θέλανε να κάνουν και την πιο μικρή υποχώρηση. Στις 2 του Μάρτη η απεργία εξελίχτηκε σ' επαναστατική διαμαρτυρία.
Για τα γεγονότα που επακολούθησαν και που προκάλεσαν ζωηρή εντύπωση σ' ολόκληρη την Ελλάδα, δίνουμε πιο κάτω μιαν αντικειμενική, όσο κι ενδιαφέρουσα εξιστόρησή τους από έναν παλιό καπνεργάτη του Βόλου, που δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Βόλου (22 του Γενάρη 1952):
«Το πρωί της Δευτέρας, στις 2 του Μάρτη 1909, συγκεντρώνονται οι απεργοί καπνεργάται στο Εργατικό Κέντρο, όπου πληροφορούνται ότι ωρισμένοι καπνέμποροι αρνούνται να δεχθούν τα συμφωνηθέντα στην επί παρουσία του νομάρχου σύσκεψι της προηγουμένης. Επί πλέον κυκλοφορεί η διάδοσις ότι οι καπνέμποροι ηύξησαν τα ημερομίσθια μερικών εργατών, οι οποίοι πήγαν από το πρωί στις αποθήκες.
Αγαναχτισμένοι οι απεργοί πηγαίνουν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου η επιτροπή των καπνεργατών καταθέτει την εντολή.
Από την πλατεία Ελευθερίας οι καπνεργάται εξορμούν στις καπναποθήκες για να εξαναγκάσουν τους εργαζομένους σ' αυτές να εγκαταλείψουν τη δουλειά. Πηγαίνουν πρώτα στην αποθήκη Ζαρκάδου, που εργάζονταν περί τους 10 εργάτας και αρκετά παιδιά. Οι απεργοί αφού έβγαλαν έξω τους εργαζομένους, επιτίθενται με πέτρες κατά της αποθήκης και σπάζουν τα τζάμια.
Με φωνές διευθύνονται ύστερα στην αποθήκη Πανά, όπου επίσης σπάζουν τα τζάμια, όπως κάνουν το ίδιο και στις καπναποθήκες Γκιζίκη, Χαμσαραχή, Σαπόρτα και Πανταζοπούλου.
Εν τω μεταξύ φθάνουν στην αποθήκη Πανταζοπούλου ο εισαγγελεύς Γεωργόπουλος και άλλες αρχές, οι οποίες διώχνουν τους απεργούς. Αυτοί διευθύνονται ύστερα στα Παληά, όπου σπάζουν τις πόρτες και τα παραθυρόφυλλα της αποθήκης Αδάμου.
Επιχειρούν έπειτα να επιστρέψουν στην πόλι. Αλλά, ενώ βρίσκονται στη Λαχαναγορά, καταφθάνουν οι χωροφύλακες και στρατιωτική δύναμις υπό τον υπολοχαγό Μακρόπουλο. Η σύρραξις επέρχεται. Οι αρχές συλλαμβάνουν μερικούς απεργούς και οι χωροφύλακες πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό. Οι πυροβολισμοί συνεχίζονται, γιατί οι απεργοί δεν υποχωρούν και προσπαθούν να αποσπάσουν τους συναδέλφους των που συνελήφθησαν. Οι ανώτεροι αστυνομικοί Διοσκουρίδης και Πλαπούτας, καθώς και ο εισαγγελεύς Γεωργόπουλος είναι παρόντες. Η ταραχή συνεχίζεται. Οι πυροβολισμοί εξακολουθούν. Μερικές σφαίρες πέφτουν στο δικηγορικό γραφείο Μακροπούλου, χωρίς να τραυματίσουν κανέναν απ' όσους ήσαν μέσα. Αλλες σφαίρες όμως χτυπούν τους καπνεργάτας και τραυματίζουν τρεις απ' αυτούς. Χύνεται το πρώτο εργατικό αίμα...
Ορκο στις εικόνες!
(...) Αλλά οι καπνεργάται δεν αποθαρρύνονται. Μετά τις σκηνές των Παλαιών πηγαίνουν στην εκκλησία της Αναλήψεως, όπου, αγανακτισμένοι για τους τραυματισμούς, ορκίζονται μπροστά στις εικόνες ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους διεκδικούντες τα δίκαιά των και το αίμα των συντρόφων των.
(...) Οι πρόεδροι των συντεχνιών της Φιλοπτώχου Αδελφότητος συνέρχονται εκτάκτως και αποφασίζουν να ενισχύσουν τους καπνεργάτας. Εκτάκτως επίσης συνέρχεται και η διοικητική επιτροπή του Εργατικού Κέντρου, η οποία συντάσσει και σχετικό ψήφισμα, υπογραφόμενο από τον προϊστάμενο της Επιτροπής Γ. Μούσιο και τον γραμματέα Κ. Χρυσικόπουλο.
Με κωδωνοκρουσίες το απόγευμα καλούνται οι καπνεργάτες στη συγκέντρωσι της Αναλήψεως, όπου φθάνουν και οι συλληφθέντες απεργοί, οι οποίοι απεφυλακίσθησαν και γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό και κραυγές χαράς. Προς τους συγκεντρωθέντας ομιλεί, όπως και το πρωί, ο Γ. Αλεξανδράκης, ο οποίος παροτρύνει τους απεργούς να συνεχίσουν τον αγώνα των. Εν συνεχεία ομιλεί ο πρόεδρος της επιτροπής των καπνεργατών Ζησόπουλος και εκλέγεται δωδεκαμελής επιτροπή, η οποία αποσύρεται για λίγο και συσκέπτεται. Οταν παρουσιάζεται ξανά και γίνεται δεκτή με ζητωκραυγές, τίθεται επί κεφαλής των καπνεργατών (...) Διά των οδών Ιωλκού, Δημητριάδος και Ορμηνίου διευθύνονται στη Νομαρχία. Εκεί ο νομάρχης δηλώνει ότι οι καπνέμποροι δέχονται τα αιτήματα των καπνεργατών και παρακαλεί τους απεργούς να διαλυθούν ήσυχα.
«Χωρίς θυσίες, τίποτε δεν επιτυγχάνεται»
Οι εργάται δικαιώνονται. Οι αγώνες καρποφορούν.
Μετά την δήλωσιν του νομάρχου, οι απεργοί κατευθύνονται στην πλατεία Ελευθερίας, όπου εκφωνείται νέος λόγος και ύστερα διαλύονται (...) Από το πρωί της επομένης, 3ηςΜαρτίου, οι καπνεργάται άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ελευθερίας, και από εκεί κατευθύνονται στην εκκλησία της Αναλήψεως, όπου αναμένουν τις ανακοινώσεις της επιτροπής των.
Η επιτροπή καλεί τους απεργούς εντός του ναού και εκεί γνωστοποιεί το έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου, στο οποίο αναγράφονται τα προτεινόμενα υπό των καπνεμπόρων. Επί των προτεινομένων όρων επέρχονται ωρισμένες τροποποιήσεις και συντάσσεται υπόμνημα προς τον Εμπορικό Σύλλογο. Οι καπνεργάται διαλύονται ύστερα από αυτό για να επανέλθουν το απόγευμα (...) Σε αλλεπάλληλες εν συνεχεία συσκέψεις καπνεργατών, αρχών και άλλων αρμοδίων, το όλον ζήτημα βρήκε τη σωστή του λύσι και υπεγράφησαν συμφωνητικά, με τα οποία γίνονται γνωστοί οι όροι των καπνεργατών.
Μετά τις συσκέψεις η επιτροπή των καπνεργατών κατευθύνεται στην Ανάληψι, όπου περιμένουν οι απεργοί, οι οποίοι μόλις πληροφορούνται τα αποτελέσματα, προχωρούν με ζητωκραυγές προς τον Αγιο Νικόλαο, όπου αρχίζουν τις κωδωνοκρουσίες - σημείον λήξεως της απεργίας.
(...) Τετάρτη, 4 Μαρτίου 1909. Οι καπνεργάται επαναλαμβάνουν τις εργασίες των. Η απεργία, η ιστορική απεργία, έληξε. Με ευχάριστα για τους εργάτες αποτελέσματα. Ας είναι σοβαρή η κατάστασις του ατυχούς Β. Δήμα και ας χρειάστηκε σήμερα να του κοπή το πόδι. Χωρίς αγώνες, χωρίς αίμα, χωρίς θυσίες, τίποτε δεν επιτυγχάνεται».

(Αποσπάσματα από το έργο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ», του Γιάννη Κορδάτου)

Η Περίπτωση του δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, που θα δικαστεί επειδή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι χαρακτηριστική για τη λειτουργία και το χαρακτήρα του αστικού κράτους. Είναι ακόμα ενδεικτική για να αντιληφθεί κανείς ποιος είναι ο ρόλος της ίδιας της Τοπικής Διοίκησης ως τμήμα του αστικού κράτους. Και εξηγούμαστε: Οι κομμουνιστές δήμαρχοι στους δήμους που ασκούν διοίκηση, ανάμεσά τους και ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, όταν πριν μερικούς μήνες είχε σηκωθεί κουρνιαχτός για τους εργαζόμενους στους δήμους - μόνιμους και συμβασιούχους - και το κατά πόσο έχουν προσληφθεί νόμιμα ή όχι, έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσουν τα στοιχεία των εργαζομένων στις αρχές, επειδή ήταν φως - φανάρι πως αυτή η διαδικασία θα εξελιχθεί σαν το καλύτερο άλλοθι για να γίνουν απολύσεις εργαζομένων. Είχε προηγηθεί το προπαγανδιστικό μπαράζ περί επίορκων, περί πλαστών δικαιολογητικών, με αφορμή κάποιες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, περί «κοπρόσκυλων» που κάθονται και πληρώνονται παράνομα και άλλα τέτοια.
Τα πλαστά δικαιολογητικά σε αρκετές περιπτώσεις ήταν και είναι υπαρκτό φαινόμενο, απότοκο του αστικού πολιτικού συστήματος, ωστόσο «τσουβαλιάστηκαν» συλλήβδην όλοι οι εργαζόμενοι και - όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις - ετοιμαζόταν με δικαιολογία τούς ελάχιστους επίορκους ένα νέο μπαράζ απολύσεων. Απολύσεις όχι μόνο όσων είχαν πλαστά δικαιολογητικά. Αλλά και όσων - για παράδειγμα - ενώ είχαν λήξει οι συμβάσεις, συνέχιζαν να δουλεύουν, αφού οι αστικές κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι που στηρίζονταν από αστικά κόμματα, υπόσχονταν στους εργαζόμενους νέες συμβάσεις. Και τους έβαζαν να δουλεύουν χωρίς να έχουν υπογράψει όλα τα απαραίτητα χαρτιά, ελπίζοντας στη νέα σύμβαση... Τέτοιο αίσχος. Επιπλέον, εκείνη την περίοδο, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε δρομολογήσει ακόμα 11.000 απολύσεις στο Δημόσιο (είχαν προηγηθεί 4.000 απολύσεις το 2013), για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που προέβλεπαν οι συμφωνίες με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Είχε δρομολογήσει την περίφημη «αξιολόγηση» που οδηγούσε σε απολύσεις. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, ανακινήθηκε το θέμα των πλαστών δικαιολογητικών και γενικεύτηκε σε τέτοιο βαθμό (ενεργοποιώντας αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού) που η κοινή γνώμη να θεωρεί δικαιολογημένες τις χιλιάδες απολύσεις, αφού όλοι οι εργαζόμενοι είχαν στιγματιστεί ως «παράνομοι». Για να μπορεί η κυβέρνηση να κάνει τη βρώμικη δουλειά χωρίς αντιδράσεις...

Απέναντι σε αυτή την αντεργατική πολιτική - καρμανιόλα για τους εργαζόμενους, οι κομμουνιστές δήμαρχοι αρνήθηκαν να συνηγορήσουν και να παίξουν ένα τέτοιο βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων στους δήμους. Αλλωστε, αποβαίνει και σε βάρος των λαϊκών ανθρώπων - κατοίκων των δήμων, αφού δυσκολεύονται έτσι να παρέχουν υπηρεσίες. Ο δήμαρχος Πάτρας και οι υπηρεσίες του Δήμου μετά από έλεγχο απέπεμψαν όσους είχαν όντως πλαστά δικαιολογητικά. Και διαμήνυσαν ότι δε συντρέχει λόγος για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δήμου. Ομως, το αστικό κράτος ενεργοποίησε για ένα τμήμα του, που είναι η Τοπική Διοίκηση, όλο το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο, για να στείλει το δήμαρχο στα δικαστήρια. Επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η διαδικασία δίωξης του κομμουνιστή δημάρχου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον στέλνουν σε δίκη... Πράγματι, όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές του Γενάρη του 2015, «το κράτος έχει συνέχεια». Και λειτουργεί με κριτήριο την εξυπηρέτηση ταξικών συμφερόντων, των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των μηχανισμών του. Απέναντί τους η κυβέρνηση, η εξουσία του κεφαλαίου, γι' αυτή τους τη δράση, πρέπει να βρουν το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα, που πρέπει να στηρίξει, να υπερασπίσει τους κομμουνιστές δημάρχους που εναντιώνονται στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και που στέλνονται στα αστικά δικαστήρια.

Με την...«εξαΰλωση» κρατικών κεφαλαίων που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 40 δισ. ευρώ, ολοκληρώνεται η διεργασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Στο ύψος αυτό αναμένεται να φτάσει η χασούρα του κρατικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο στήριξε με αποφασιστικό τρόπο τη σωτηρία και την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, μέσω των δανειακών συμβάσεων που συνοδεύουν τα μνημόνια.
Την ίδια ώρα, μέσω αυτής της διαδικασίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, πέτυχε το στόχο για την εκ νέου εκχώρηση των τραπεζών στους ιδιώτες «επενδυτές», πρώτα και κύρια σε διάφορα διεθνή επιχειρηματικά κεφάλαια, τα οποία και πρωτοστάτησαν στις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων. Μάλιστα, ως πρόσθετα «μπόνους» στη μελλοντική κερδοφορία τους, η συγκυβέρνηση ολοκληρώνει τη δέσμη με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα (πλειστηριασμοί κ.ά.) τα οποία ανέμεναν οι «επενδυτές», προκειμένου να επιβεβαιώσουν και στην πράξη το ενδιαφέρον τους.
Αστρονομικές εκπτώσεις προς ενίσχυση των «επενδυτών»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εurobank, τα συνολικά κεφάλαια ύψους 2,038 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από τους ιδιώτες, καλύπτουν πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες και κατά συνέπεια δε θα χρειαστεί η πρόσθετη στήριξη από την πλευρά του ΤΧΣ. Στη βάση αυτών, υπολογίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ θα συρρικνωθεί χαμηλότερα στο 4% από 35,4% σήμερα. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές προσφοράς διαμορφώθηκαν στο 1 λεπτό ανά μετοχή (!) Το σύνολο το μετοχών θα συγκεντρωθεί σε αναλογία 100 παλαιών μετοχών έναντι μιας νέας μετοχής. Σε κάθε περίπτωση, οι αστρονομικές εκπτώσεις και το αρνητικό «ρεκόρ» των αποτιμήσεων κέντρισαν το ενδιαφέρον των «επενδυτών», με τη χασούρα να φορτώνεται στο ΤΧΣ. Αντίστοιχες καταστάσεις αναμένεται να υπάρξουν και για τις άλλες τράπεζες, η ανακεφαλαιοποίηση των οποίων ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες.

Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, η «επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτεί και την οριστική επίλυση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων, κάτι που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης».Παράλληλα, επισήμανε ότι «η επίλυση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων των επιχειρήσεων απαιτείται να συνοδευτεί από μια νέα πολιτική χορηγήσεων, που θα στηρίζει την απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας».

Την τακτική τού «βαφτίζω το κρέας ψάρι» ακολουθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ξεδίπλωμα μέρα με τη μέρα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, και προκειμένου να την υπερασπιστεί, προσπαθεί να την παρουσιάσει εξωραϊσμένη στα μάτια του λαού.
Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας χτες στο MEGA, παρουσίασε τη συμφωνία που αφορά στη δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας ως «προσπάθεια δημιουργίας ενός πλέγματος προστασίας, που θα προστατεύει κατά 60% τα νοικοκυριά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα»! Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Π. Ρήγας, υποστήριζε στο ρ/σ «Παραπολιτικά»: «Πρώτον, όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά με εισόδημα έως 20.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και 170.000 αντικειμενική αξία ακινήτου έχουν απόλυτη προστασία. Δεύτερον, για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 35.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως και 230.000 θα υπάρχει διαγραφή μέρους των οφειλών και θα υπάρξει και επιδότηση. Ισως να μην είναι το άριστο αλλά θα δείτε και στην πράξη ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας που αφορά αυτά τα κοινωνικά στρώματα».
Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, μια συμφωνία που αφήνει τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά έρμαιο των τραπεζών, με αφαίμαξη του λιγοστού εισοδήματός τους αλλά χωρίς προστασία των σπιτιών τους, παρουσιάζεται απ' την Κουμουνδούρου περίπου ως ...θρίαμβος της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης. «Καταφέραμε, μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση, όταν αρχικά η θέση των δανειστών ήταν να καλύπτεται μόλις το 16% των νοικοκυριών, να φτάσει στο 60% αυτή η προστασία έτσι ώστε να μην πληγούν τα πιο αδύναμα στρώματα», ισχυρίστηκε στη συνέχεια η Ράνια Σβίγκου, όταν οι πλειστηριασμοί είναι παρόντες, πριν περάσει στα πιο ανώδυνα, καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες στο λαό που υποφέρει και κάνοντας σήμα στο κεφάλαιο ότι «ολοκληρώνεται η αξιολόγηση για να συνεχίσουμε στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους (...) για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε παρακάτω και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα επανεκκίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας».
Ενισχύουν τις τράπεζες
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ακόμα λόγο για δημιουργία όρων «ώστε να μπορούν και οι πολίτες να αποπληρώνουν τα χρέη τους», προσθέτοντας, σαν να μην είναι το κόμμα της αυτό που κλιμακώνει τη φοροεπιδρομή φορτώνοντας χρέη στο λαό: «Γιατί αυτό το οποίο δημιουργήθηκε τα πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής ήταν οι πολίτες να πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και να φορτώνονται και με δυσβάσταχτα χρέη»! Πέρα βέβαια απ' τη δημιουργία όρων πλήρους αφαίμαξης του λαού, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κι άλλη αγωνία, το να υπάρξει «μια άλλη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που θα μπορεί να δίνει ανάσες στην οικονομία και την ανάπτυξη».
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η ανακεφαλαιοποίηση των οποίων φορτώνεται ως χρέος στο λαό, ο Π. Ρήγας καυχήθηκε πως «καταφέραμε όχι απλώς να ολοκληρωθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά να ολοκληρωθεί και με πολύ θετικούς όρους».
Επιβεβαιώνοντας τη σύμπλευση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η Ρ. Σβίγκου τούς συνέστησε να μην κουνάνε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ «για πολιτικές τις οποίες όχι απλά υλοποίησαν, αλλά ουσιαστικά οι ίδιοι τις πρότειναν».
Χτες, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, κατά τον γραμματέα της ΚΕ, το «κλίμα είναι εξαιρετικά καλό, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη».


Επιχειρούν να «κουκουλώσουν» τι έκαναν ως κυβέρνηση και τι ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο μνημόνιο...
Συνεχίζει η ΝΔ την προσπάθεια να παρουσιάζεται ως αντιπολιτευόμενη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κατακρίνοντάς τον υποκριτικά για μέτρα που και η ίδια έχει υπερψηφίσει και εφαρμόσει ως κυβέρνηση...
Ενδεικτικά, ο πρόεδρός της, Ευ. Μεϊμαράκης, επιτέθηκε χτες στην κυβέρνηση γιατί με το νέο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, «χιλιάδες συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία, με πλειστηριασμό». Επίσης, για το γεγονός ότι επιβάλλονται «νέοι φόροι και απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας». Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Λ. Αυγενάκης, για τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που φέρνει η κυβέρνηση στους αγρότες, ή ο βουλευτής τηςΜ. Κόνσολας, για την επιπλέον φορολόγηση στο κρασί.
Βέβαια, οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία ουσιαστικά προδιαγράφονται από τα προαπαιτούμενα του μνημονίου που και η ΝΔ ψήφισε τον Αύγουστο... Χώρια το γεγονός ότι οι νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις πατάνε ακριβώς πάνω στον «Κώδικα Δεοντολογίας» της Τράπεζας της Ελλάδας, που καταρτίστηκε επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Οσον αφορά τους επιπλέον φόρους πάνω στο λαό, πέρα από το ότι εντάσσονται κι αυτοί στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, είναι γνωστά σε όλους και τα ...πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ και σε αυτό το ζήτημα. Αλλά και όσα είπε τον Απρίλη, σε συνέντευξή του στο «Mega», ο πρ. πρωθυπουργός και πρ. πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αναγκαζόταν π.χ. να χαρακτηρίσει τον ΕΝΦΙΑ τη μεγαλύτερη «επικοινωνιακή ήττα» της ΝΔ και «Βατερλό», αποδεχόμενος ωστόσο την ουσία του, την επιβολή του πάνω στη λαϊκή κατοικία. Ελεγε, επίσης, ότι ο ίδιος «ιδεολογικά» είναι κατά των φόρων, αλλά ότι «για να σωθεί η χώρα» έπρεπε να υπάρξουν κι αυτοί! Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριζε ότι πρέπει να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, «διαφορετικά δε θα υπάρχουν επικουρικά ταμεία»...
«Ανησυχίες» για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές
Στο μεταξύ, λίγες μέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ για την ανάδειξη του νέου προέδρου, τα στελέχη του κόμματος, εκτός από το ποιος θα εκλεγεί, απασχολεί και το πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακής για να ψηφίσουν.
Οι υπολογισμοί γύρω από την ενδεχόμενη συμμετοχή ποικίλλουν, μεταξύ των απαισιόδοξων που μιλούν για 100.000 άτομα, και ορισμένων αισιόδοξων που υπολογίζουν ότι «υπό προϋποθέσεις» οι εκλογείς μπορούν να φτάσουν και τις 500.000.
Μια χαμηλή συμμετοχή ουσιαστικά ακυρώνει την προσπάθεια «αναβάπτισης» της ΝΔ και εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές συνέπειες για την παραπέρα πορεία της, τόσο σε ό,τι αφορά τη «νομιμοποίηση» του όποιου επόμενου προέδρου, όσο και σε ό,τι αφορά την απαξίωση της ΝΔ στα μάτια του κεφαλαίου ως πραγματικής εναλλακτικής στη διαχείριση της εξουσίας του, ικανής να ενσωματώσει ευρύτερα στρώματα στην πολιτική του.
Σημειωτέον, τους τέτοιους φόβους έχουν σκιαγραφήσει εδώ και καιρό υποψήφιοι. Π.χ. ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει: «Στις εκλογές για την προεδρία της ΝΔ περιμένω να ψηφίσουν 500.000 πολίτες. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 προσήλθε και ψήφισε το 1/3 της τότε εκλογικής μας δύναμης. Στις τωρινές εκλογές μάς ψήφισαν 1,5 εκατ. ψηφοφόροι, άρα το 1/3 της εκλογικής βάσης περιμένω να ψηφίσει στις εσωκομματικές. Αν έρθουν να ψηφίσουν 100.000 άνθρωποι, θα είναι ήττα για την παράταξη». Επίσης, μιλώντας προχτές στην Καλαμάτα, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νομιμοποίηση εκείνου που θα εκλεγεί. Αντίθετα, σημείωσε, η μικρή συμμετοχή θα στείλει την εικόνα ότι η ΝΔ άνοιξε την πόρτα της στην κοινωνία αλλά εκείνη της γύρισε την πλάτη...
Αντίστοιχα, ο Αδ. Γεωργιάδης, πρόσφατα, προειδοποιούσε τους άλλους υποψήφιους πως αν καταγραφεί «αρνητικό ρεκόρ ως προς τη συμμετοχή», θα είναι μια «εξέλιξη η οποία θα απαξιώσει όχι μόνο τη διαδικασία ή τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ. Θα απαξιώσει και τον όποιο επόμενο αρχηγό, καθιστώντας τον αδύναμο και χωρίς την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση, οδηγώντας νομοτελειακά την παράταξή μας σε νέο κύκλο έντονης - και, φοβούμαι, μακράς - εσωστρέφειας».
Στην ίδια βάση, και ο Ευ. Μεϊμαράκης, στις ομιλίες του, επιμένει οι οπαδοί της ΝΔ να προσέλθουν στις εκλογές, έτσι ώστε να μην αφήσουν την εκλογή του πρόεδρου τους στους «περαστικούς» ή τους «μηχανισμούς», όπως ο ίδιος λέει. Ως «περαστικούς» θεωρεί όσους χωρίς να έχουν κάποια οργανωτική ή άλλη σχέση με τη ΝΔ προσέλθουν στις κάλπες, και πληρώνοντας το ορισθέν αντίτιμο των 3 ευρώ, ψηφίσουν για πρόεδρο, ενδεχομένως και χωρίς καν να είναι ψηφοφόροι του κόμματος. Σε ό,τι αφορά τους «μηχανισμούς», μάλλον είναι μια προσπάθεια να υποδείξει ότι αντίπαλοί του στηρίζονται από αστικά επιτελεία.

Αλλά και ο Απ. Τζιτζικώστας έλεγε χτες στο «Star»: «Κάνω έκκληση στους πολίτες, στους Νεοδημοκράτες που πίστεψαν κάποτε σε αυτή την παράταξη και πληγώθηκαν, να έρθουν την Κυριακή να ψηφίσουν γιατί μπορεί να είναι η τελευταία τους φορά που ψηφίζει η κοινωνία και ο κόσμος για αρχηγό της ΝΔ»...

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget