09/25/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Εν μέσω σοβαρών αντιθέσεων, κυρίως για την κατανομή των προσφύγων, οι ηγέτες της ΕΕ επιμένουν στη λογική της καταστολής, αλλά και σε μέτρα που συνιστούν ασπιρίνη απέναντι στα μεταναστευτικά κύματα που δημιουργούν οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών. 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκκαι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη που παραχώρησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, επισήμαναν ότι είναι απόλυτη ανάγκη να ελεγχθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εννοώντας την ένταση του ανθρωποκυνηγητού.
«Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ» είπε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε και μια συζήτηση που θα συνεχιστεί σχετικά με την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Επίσης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά και την εθνική κυριαρχία και για αυτό οι συζητήσεις θα γίνουν με προσοχή.
Στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε να «στηριχτούν» οι τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία και οι οργανώσεις που συνδράμουν τους πρόσφυγες στην περιοχή. Επίσης, θα δοθεί χρηματοδοτική στήριξη στη Σερβία και τη ΠΓΔΜ, αλλά και οικονομική ενίσχυση για την «προστασία» των συνόρων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων. 
Για την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι το τέλος Νοέμβρη θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων. Εκεί θα αποφασίζεται ποιοι θα χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και θα διαμοιράζονται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, με βάση τις αποφάσεις μετεγκατάστασης που έχουν ληφθεί. Οι υπόλοιποι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, τις οποίες εγκατέλειψαν για να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια.
Για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ είχαν ήδη συμφωνήσει, κατά πλειοψηφία, ότι 120.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη - μέλη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις που έκαναν, συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία, με τη λειτουργία κέντρων καταγραφής των προσφύγων σε αυτές τις δύο χώρες. Μάλιστα κατέστησαν σαφές, ότι όσοι «δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην ΕΕ» θα πρέπει να απελαύνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. «Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα, αλλά χρειάζεται να δουλέψουμε ακόμη σκληρά» είπε.
Αθωώνοντας τη λυκοσυμμαχία, που με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σπρώχνει εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους, ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέλει ευρωπαϊκή λύση, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση με χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία.

«Ουσιαστικά, αναγκαζόμαστε να κάνουμε σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα όσα το παλαιοκομματικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάνει σε σαράντα χρόνια. Έχουμε αποδείξει, όμως, ως κυβέρνηση ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τόσο κρίσιμες προκλήσεις».
Με αυτή τη φράση, ο εκ νέου υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δεσμεύτηκε χτες δημόσια για την ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, μαζί με τις προαποφασισμένες νέες ανατροπές στα Εργασιακά.
Αυτές οι διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου, που απευθύνονται κατά βάση στο κεφάλαιο και στην ΕΕ, είναι αρκετές για να περιγράψουν το εύρος της επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά.
Δείχνουν, επίσης, ότι έχει γίνει η σχετική προεργασία από την προηγούμενη και την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι σαρωτικές αλλαγές.
'Αρα, καθόλου καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, στην προσπάθεια να οργανωθούν αντιστάσεις και να μπουν εμπόδια στο ξερίζωμα όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια.
Το χρονοδιάγραμμα που περιγράφει το μνημόνιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και της νομοθεσίας για τα Εργασιακά είναι ασφυκτικό. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το κεφάλαιο «καίγεται» να προχωρήσουν οι αλλαγές σ' αυτά τα δύο πεδία, που είναι κρίσιμα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.
Γι' αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται να παραδώσει μέχρι τις αρχές Οκτώβρη το πόρισμα για το Ασφαλιστικό και να ξεκινήσει άμεσα τον «κοινωνικό διάλογο», με τον οποίο θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει τις νέες ανατροπές.
Γι' αυτό σχεδιάζει άμεσα να ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης με εγχώριους και διεθνείς παράγοντες σχετικά με τα Εργασιακά, στη βάση των «καλών πρακτικών» της ΕΕ, που σημαίνει παραπέρα ελαστικοποίηση και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ιδιαίτερα για τους νέους.
Και για όσους νομίζουν ότι η κυβέρνηση απλά εφαρμόζει ένα μνημόνιο «που δεν το πιστεύει», όπως έλεγαν τα στελέχη της προεκλογικά, ήρθε ο Γ. Κατρούγκαλος στη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου να ξεκαθαρίσει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» είναι επιλογή της κυβέρνησης.
Είπε συγκεκριμένα: «Τώρα είναι ο καιρός να αποδείξουμε ότι είμαστε και δύναμη μεταρρυθμίσεων, όχι επειδή μας το ζητούν από έξω, αλλά γιατί οι μεταρρυθμίσεις, οι ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι τομές, οι ρήξεις είναι αναγκαίες στην Ελλάδα».
Με τέτοια επιχειρήματα προσπάθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να νομιμοποιήσουν μέτρα υπέρ της εργοδοσίας, είτε αυτά αφορούσαν στο Ασφαλιστικό είτε στις εργασιακές σχέσεις. Θυμίζουμε ότι ο Αδ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, δήλωνε ότι δεν ήθελε η τρόικα να του πάρει τη «δόξα» των απολύσεων!
Επομένως, όλα τα «χαρτιά» είναι ανοιχτά στο τραπέζι. Οι εργαζόμενοι, το κίνημά τους πρέπει να διαψεύσουν τον προκλητικό ισχυρισμό του υπουργού Εργασίας ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα «θα γίνει αποδεκτό από τον ελληνικό λαό (...) γιατί αυτό αποτελεί όχι απλώς κοινωνική αλλά εθνική αναγκαιότητα».
Ετοιμάζουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αυστηροποίηση του συνδικαλιστικού νόμου, πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και από πάνω κοροϊδεύουν το λαό ότι αυτά γίνονται για το καλό του, θεωρώντας δεδομένη τη συναίνεσή του!
Δεν υπάρχει χρόνος να σπαταληθεί σε αναμονές και ανοχή προς τη «νέα» κυβέρνηση. Η ΕΕ, το κεφάλαιο και τα κόμματά του «παίρνουν μέτρα» στο λαό και αυτός πρέπει να πάρει τα μέτρα του.
Τα μέτρα που έρχονται πρέπει να βρουν ισχυρές αντιστάσεις πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς, με καλή οργάνωση της πάλης και προετοιμασία για σκληρούς, επίμονους ταξικούς αγώνες. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για πολύμορφη δράση και κλιμάκωση με πανεργατική απεργία, όταν η κυβέρνηση φέρει τους αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους.

Τη βεβαιότητα ότι «ο λαός θα βγει στο προσκήνιο, θα συγκρουστεί με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου» εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ-Tραπεζών σε ανακοίνωσή του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς εκτιμά ότι «οι εκλογικοί εκβιασμοί, η πίεση στους εργαζόμενους με τα ψευτοδιλήμματα για παλιό και νέο, γρήγορα θα καταρρεύσουν μπροστά στην σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν».
Στην ανακοίνωση αναφέρει: 
«Οι εκλογές έγιναν - Οι αγώνες έρχονται
Οι εκλογές δεν άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό, έκαναν τον αρνητικό συσχετισμό σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων χειρότερο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επανεκλέχτηκε έχοντας στο ενεργητικό της δύο πολύ μεγάλες . . . επιτυχίες! Την υπογραφή του τρίτου αντιλαϊκού μνημονίου και την μεταστροφή της συνείδησης του λαού, από αντιμνημονιακή σε φιλομνημονιακή. Από εχθρό των μνημονιακών πολιτικών, των αντιλαϊκών μέτρων σε οπαδό και υποστηριχτή τους. Το κυβερνητικό αυτό δίδυμο πέτυχε την πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας, που εκφράστηκε με τον έστω και ελλιπή τρόπο του 62% κατά του μνημονίου στο δημοψήφισμα.
Η "νέα" ίδια συγκυβέρνηση, μπορεί να ισχυρίζεται πλέον ότι ο λαός στηρίζει και υπερασπίζεται την πολιτική των μνημονίων, τα αντιλαϊκά μέτρα που θα έρθουν αμέσως μετά τις εκλογές για τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία κλπ. που τα πρώτα δείγματα τα έχουμε δει με τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει αυτή η αντίληψη, αυτή η πολιτική. Όσο κι αν το θέλει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι και ο λαός, οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε την πολιτική αυτή, δεν θα την αποδεχτούμε, θα παλέψουμε με κάθε τρόπο αγωνιστικό για την αποτροπή της. Η κυβερνητική προσπάθεια για την ψήφιση και υλοποίηση των εφαρμοστικών, μνημονιακών μέτρων θα μας βρει στους δρόμους. Στις συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια, στις πορείες, στις παρεμβάσεις, στην κοινή δράση με τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ.
Οι εκλογικοί εκβιασμοί, η πίεση στους εργαζόμενους με τα ψευτοδιλήμματα για παλιό και νέο, γρήγορα θα καταρρεύσουν μπροστά στην σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Ο λαός θα βγει στο προσκήνιο, θα συγκρουστεί με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου.
Σε αυτούς τους αγώνες οι συνταξιούχοι, με μπροστάρη την ΟΣΙΚΑ, με την συνεχή, σταθερή δράση του συλλόγου μας δηλώνουν παρών. Είμαστε από καιρό έτοιμοι. Εμάς δεν μας ξεγελούν. Ξέραμε τι έρχεται, ξέρουμε τι να κάνουμε, πώς να το κάνουμε. Και θα το κάνουμε».

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Volkswagen» Μάρτιν Βίντερκορν, παραιτήθηκε σήμερα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει πλήξει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στα 78 χρόνια της ιστορίας της. «Η "Volkswagen" χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα - επίσης και όσον αφορά το προσωπικό της. Ανοίγω το δρόμο για αυτό το νέο ξεκίνημα με την παραίτησή μου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βίντερκορν.
Στην ανακοίνωση το πρώην πλέον στέλεχος της εταιρείας δηλώνει ουσιαστικά «άγνοια» για την υπόθεση, λέγοντας ότι «σοκαρίστηκε» από την αποκάλυψη ότι ήταν δυνατή μια τέτοια κακοδιαχείριση σε τόσο μαζική κλίμακα από την εταιρεία. Ωστόσο, η φράση που συνήθιζε να λέει ο Βίντερκορν με αρκετή δόση έπαρσης «γνωρίζω κάθε βίδα των αυτοκινήτων μας!», υποδεικνύει ότι ήξερε πολύ περισσότερα από όσα δηλώνει ότι γνώριζε...
Γνώριζε και το υπουργείο Μεταφορών
Την ίδια ώρα, το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωνε ουσιαστικά ότι γνώριζε την ύπαρξη μιας γενικότερης διαφοράς μεταξύ των τιμών που καταγράφονται στις «δοκιμές» και σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, αλλά αρνήθηκε ότι γνώριζε πως η «Volkswagen» χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο λογισμικό για να παραποιεί τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων.
Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του από τις 28 Ιούλη, δήλωνε ότι είχε γνώση του θέματος και ότι επιδίωκε την επιβολή αυστηρότερων κανόνων. Η απάντηση ωστόσο, δεν αναγνώριζε εσκεμμένη νοθεία στις μετρήσεις. Το θέμα το είχαν ανακινήσει μέλη του κόμματος των Πρασίνων, που είχαν κάνει αναφορά στην κυβέρνηση, σχετικά με τις αποκλίσεις μεταξύ των εκπομπών κατά τη διάρκεια δοκιμών και κατά τη διάρκεια της κανονικής οδήγησης.
Πόλεμος συμφερόντων
Το μεγάλο σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε από τις αμερικανικές αρχές, ότι δηλαδή περίπου 11 εκ. οχήματα της εταιρείας είναι εφοδιασμένα με ένα λογισμικό εξαπάτησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις από τη Δευτέρα. Η αποκάλυψη του σκανδάλου δεν σχετίζεται βέβαια με τις «ανησυχίες» των Αμερικανών για το περιβάλλον ή τη «δικαιοσύνη», αλλά με τον εντονότατο ανταγωνισμό των αμερικάνικων μονοπωλίων με αυτά της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ, για τον έλεγχο ακόμη μεγαλύτερων κομματιών της αγοράς.
Οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση και η εταιρεία κινδυνεύει με πρόστιμο που θα μπορούσε να αγγίξει και τα 16 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή της υποχώρησε κατά 20% χθες.

«Ήττα δεν είναι το 4%» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του Ποταμιού, προσθέτοντας ότι «ήττα ήταν που δεν κυριαρχήσαμε στο χώρο που θέλαμε να κυριαρχήσουμε».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «ήττα είναι που κάποιοι “παλιοί” έφυγαν και πήγαν -προσωρινά έστω- στη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι ήττα που έχουμε ξανά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στη Βουλή ενισχύθηκαν συντηρητικές και ακραίες φωνές. Και όλα αυτά θα ήταν ήττα ακόμη κι αν παίρναμε 6%».
Ανέφερε πως «το Ποτάμι ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί. Δεν θα γίνει πάντως συμπλήρωμα στη ΝΔ - το ΠΑΣΟΚ - τον ΣΥΡΙΖΑ» και κάλεσε όσους πρεσβεύουν συγκολλήσεις «να επιλέξουν μια ακτή και να βγουν». Ξεκαθάρισε πάντως, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργασθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβιβαστούμε».
Μέχρι το συνέδριο του κόμματος θα δημιουργηθούν «Τομείς Πολιτικής - Τοπικές Οργανώσεις - Ιντερνετικές Κοινότητες», ενώ για τη φυσιογνωμία του Ποταμιού ανάφερε πως «στο εσωτερικό μας υπάρχουν δύο όχθες: Μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά και μια φιλελεύθερη κεντροαριστερή» και πως «το Ποτάμι δεν πρέπει να επιλέξει μεταξύ των δύο τάσεων, πρέπει όμως συνεχώς να συνθέτει τις δύο τάσεις και να τις εκφράζει με λέξεις». Για τον εαυτό του δήλωσε ότι «δεν αισθάνομαι αδύναμος».

Να μη χαθεί άλλος χρόνος στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου, ήταν η επισήμανση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
Στη συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, συμμετείχε και οΜάρτεν Φερβέι, ο νέος επικεφαλής της task force της Κομισιόν για την εφαρμογή του μνημονίου και το επίκεντρο ήταν το μνημόνιο και το προσφυγικό.
Σε ότι αφορά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έβαλε στη συζήτηση τα σημεία που έθεσε και στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, χωρίς περαιτέρω χάσιμο χρόνου.
Για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, οι δύο άντρες συζήτησαν λεπτομερώς τα επιχειρησιακά, οικονομικά και νομικά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κομισιόν θα εργαστούν μαζί για το προσφυγικό.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Νίκος Ξυδάκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης διμερείς επαφές με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Β. Φάυνμαν και τον Πρόεδρο της Ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζ. Πιττέλα.  

Με έντονες τις διαφωνίες για το πώς θα διαχειριστούν τα εκατομμύρια των προσφύγων που έρχονται κατά κύματα στις χώρες της ΕΕ, από τη Συρία και το Ιράκ, η συνεδρίαση της έκτακτη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων η ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα των χωρών-μελών, η συνεργασία με χώρες διέλευσης των προσφύγων και η κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ. Ειδικά το θέμα της κατανομής προκαλεί σοβαρές διαφοροποιήσεις, όπως φάνηκε και κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών την Τρίτη, όπου η πρόταση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Η ίδια πρόταση είχε εγκριθεί προηγουμένως από το Ευρωκοινοβούλιο, επίσης κατά πλειοψηφία. 
Τα αποκαλυπτικά tweets του Τουσκ
Χαρακτηριστική και η ανάρτηση στο twitter του προέδρου του Συμβουλίου της ΕυρώπηςΝτόναλντ Τούσκ, που έγραψε «οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών σε κρίσιμο σημείο, πρέπει να δώσουμε τέλος στον κύκλο των αλληλοκατηγοριών και παρεξηγήσεων». Πρόσθεσε ότι«το πιο επείγον ερώτημα σήμερα είναι πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με άλλο τρόπο» και «χρειαζόμαστε τα εξωτερικά μας σύνορα για να ενισχυθεί ο έλεγχος συμπεριλαμβανομένων Frontex και Europol». Εκτίμησε πως «οι συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ δεν θα τελειώσουν σύντομα. Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Συρίας. Τέσσερα εκατομμύρια έχουν καταφύγει στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ» και πως οι χώρες «χρειάζονται περισσότερες βοήθεια, όπως και και οι χώρες της ΕΕ που είναι στην πρώτη γραμμή».
Δηλώσεις Μέρκελ - Κάμερον - Γιούνκερ
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ειδικά για τον έλεγχο των ροών προς την Ευρώπη. ΗΆνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως «είναι σημαντικό καθήκον να στείλουμε τα σωστά μηνύματα», ενώ για την Τουρκία ανέφερε ότι «μετά την επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Τουρκία, θα μιλήσω και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη».
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε ότι πρέπει «να σταθεροποιήσουμε τις χώρες, την περιοχή από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες», αφήνοντας ανοιχτό το βάθεμα της εμπλοκής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι πρώτοι που έχουμε συνεισφέρει χρηματικά και θα συνεισφέρουμε ακόμα περισσότερο» και ότι «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διευκολύνουμε την κατάσταση με μια λογική προσέγγιση».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «η ΕΕ πρέπει να θέσει στη διάθεση της Ελλάδας και της Ιταλίας, ίσως αύριο και σε άλλες χώρες τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, είναι αδιανόητο η Ελλάδα μόνη να μπορέσει να αντέξει το οικονομικό βάρος προκειμένου να θέσει σε λειτουργία τα κέντρα για τους πρόσφυγες».
Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα
Τις αυταπάτες περί της αλληλεγγύης και των αξιών της ΕΕ, επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά οΑλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο. Δήλωσε πως«Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες, τα βάρη, τις δεξιότητες και το κοινό μας μέλλον» όταν και ο ίδιος γνωρίζει πως η ΕΕ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη τραγωδία των προσφύγων που ξεβράζονται πνιγμένοι στις ακτές της Μεσογείου.

Ένα γιγαντοπανό με την φωτογραφία του μικρού Αϊλάν, που πνίγηκε προσπαθώντας να περάσει με την οικογένειά του από την Τουρκία στην Ελλάδα, και το σύνθημα «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές» ανάρτησε το ΠΑΜΕ, στην πρόσοψη του κτηρίου της αντιπροσωπείας της ΕΕ, όταν η μεγάλη και μαχητική πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες που διοργάνωσε, έφτασε στα γραφεία της ΕΕ, από την πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια τα μέλη του ΠΑΜΕ, πετάξαν μπογιές στην πρόσοψη του κτηρίου, ενώ έκαψαν και την σημαία της ΕΕ.
Συνθήματα όπως «Εμείς δεν προσκυνάμε φονιάδες των λαών και τους δολοφόνους των μεταναστών», «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», «Κέρδη βουτηγμένα, στων εργατών το αίμα» και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», δόνησαν την ατμόσφαιρα (Δείτε εδώ βίντεο). Το κεντρικό πανό της πορείας ανέγραφε: «Στοπ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ. Αυτές ξεριζώνουν και δολοφονούν λαούς. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες».
Νωρίτερα στην ομιλία της η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, σημείωσε:
«Το ΠΑΜΕ, τα σωματεία μας που το απαρτίζουν, είμαστε εδώ, για να εκφράσουμε τη γνήσια εργατική μας αλληλεγγύη στα ταξικά αδέλφια μας, που αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στη Συρία, στο Λίβανο, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στη Β. Αφρική. Να φωνάξουμε ενάντια στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που συντελείται με 2.500 πνιγμένους σε ένα καλοκαίρι. Πόσοι ακόμα;
Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε μέτρα ουσιαστικά και άμεσα, για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι και που συνεχώς επιδεινώνεται. Να σταματήσει το έγκλημα τώρα. Τώρα να σταματήσει ο πόλεμος και η εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι αντιπαλεύουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους, για την τραγωδία του ξεριζωμού χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια και τις χώρες τους, που δεν είναι άλλοι από τα μεγάλα μονοπώλια, τους ιμπεριαλιστές και τις δολοφονικές ενώσεις τους, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που επεμβαίνουν ή και προκαλούν πολέμους στη γειτονιά μας, στο όνομα των κερδών και των ανταγωνισμών τους, για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και του πλούτου. "Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές".
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν κι εξόπλισαν, αρχικά αντιδραστικές - δολοφονικές οργανώσεις, όπως ο ISIS, που αποτέλεσμα της πολιτικής τους είναι τα τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.
Η ΕΕ, ενώ είναι μέρος του προβλήματος, βγάζει "ανθρωπιστικές" κορόνες και χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους πνιγμένους στη  Μεσόγειο και το δράμα των προσφύγων. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζει και εφαρμόζει νέα συστήματα καταστολής στα σύνορα, μέχρι και βομβαρδισμούς τρίτων χωρών, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης των διακινητών μεταναστών και προσφύγων. Στα απελπισμένα χέρια των προσφύγων που πιάνονται από τις βάρκες για να μην πνιγούν, τα αφεντικά, η καπιταλιστική εργοδοσία, βλέπουν φτηνά εργαλεία για τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις τους.
Η στρόφιγγα του Δουβλίνου και της Σένγκεν ανοιγοκλείνει προκλητικά από τα καπιταλιστικά κράτη-μέλη της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Όλοι μαζί στη σφαγή των λαών, ανταγωνιστές στο μοίρασμα της λείας.
Μεγάλες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το σχήμα της και πριν και μετά τις εκλογές. Συμμετέχει πιο ενεργητικά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έχει εξαγγείλει νέα στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ. Παραχωρεί λιμάνια, αεροδρόμια σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που σφαγιάζουν τους λαούς. Ήξεραν, αλλά δεν πήραν κανένα μέτρο. Βρήκαν 500 εκ. για τη «ΛΟΚΧΙΝΤ ΜΑΡΤΙΝ», για να φτιάξουν υποδομές για τους πρόσφυγες δε βρήκαν.
Καλλιεργεί, ταυτόχρονα, επικίνδυνες αυταπάτες, περί δήθεν αλληλεγγύης της ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Ποια αλληλεγγύη, αλήθεια, μπορεί να έχει ο θύτης προς το θύμα;
Εκτός αν εννοούν τη μετεγκατάσταση των μόλις 40.000 προσφύγων, που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο Συμβούλιο της ΕΕ και δεν θα είναι καν υποχρεωτική. Ή την ένταση της καταστολής στα σύνορα με την ενίσχυση της Frontex, τη συμφωνία ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα παραμένει, τη δημιουργία κέντρων διαλογής των "χρήσιμων" για τα μονοπώλια προσφύγων, που θα μπορέσουν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη-μέλη.
Η ΕΕ και όλες οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμοί βλέπουν στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, που οι ίδιοι δημιουργούν, μια δεξαμενή φτηνού, ευέλικτου, υποταγμένου εργατικού δυναμικού και σε αυτή τη βάση αποφασίζουν και παίρνουν μέτρα. Την ίδια τύχη επιφυλάσσουν σε όλους τους εργαζόμενους, με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο (minijobs, oncall, συμβόλαια μηδενικού χρόνου, μαθητεία), προκειμένου να γίνουν φθηνότεροι για τα κέρδη των μονοπωλίων.
Στο πλαίσιο αυτό και όχι προς όφελος των μεταναστών και προσφύγων, συνεδριάζει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής, όπου συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να μπει μπροστά, να εντείνει την αλληλεγγύη του, να παλέψει και να απομονώσει τις ρατσιστικές εκδηλώσεις και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών. Να στείλει στο καλάθι των αχρήστων, γιατί εκεί είναι η θέση τους, τα τσιράκια των αφεντικών, τους ναζιστές της ΧΑ που χύνουν το ρατσιστικό, δολοφονικό δηλητήριό τους ενάντια στους αδύναμους και τους κατατρεγμένους και ταυτόχρονα φτιάχνουν δουλεμπορικά, για να προσφέρουν στα αφεντικά τους, στους καπιταλιστές φτηνά εργατικά χέρια, δηλαδή περισσότερα κέρδη. Αυτό τους κόφτει, τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Αυτό αποτελεί και τον κοινό τους τόπο με όλους όσους τους τρέφουν.
Να αγωνιστεί για :
  • Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, ακόμα και με απευθείας πτήση τσάρτερ.
  • Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια.
  • Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή-ταυτοποίηση, στέγαση-σίτιση-περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
  • Άμεση χρηματοδότηση από ΟΗΕ και ΕΕ.
  • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Σένγκεν.
Λέμε:
  • Όχι σε νέες επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, με πρόσχημα δήθεν το χτύπημα των διακινητών. Όχι στα νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα που μόνο περιπλέκουν και οξύνουν το πρόβλημα, παρά οδηγούν στην επίλυσή του.
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις των ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ σε τρίτες χώρες.
  • Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας. Να κλείσει η βάση της Σούδας - ορμητήριο πολέμου. Να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις με ελληνική συμμετοχή. Κανένας Έλληνας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω τα πλοία.
  • Ούτε ένα ευρώ για Νατοϊκούς εξοπλισμούς».
Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν μηνύματα αλληλεγγύης, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, από ταξικά συνδικάτα της Ευρώπης. Στη συγκέντρωση και την πορεία παραβρέθηκαν οι Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και οΚώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.
Νωρίτερα, σε μια πράξη έμπρακτης αλληλεγγύης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, παρέδωσε, ένα τόνο κουτιά γάλα σε πρόσφυγες που στεγάζονται προσωρινά στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο.

Στην ανεργία οδηγεί εργαζόμενους η εταιρεία «CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» καθώς κλείνει καταστήματα και αποθήκες.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε κλείσιμο καταστημάτων στην Αττική και πανελλαδικά. Στην Αττική κλείνει τα καταστήματα στον Αγ. Ελευθέριο, στην Πατησίων και στο Μενίδι.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αναφέρει: «Το κλείσιμο αυτό συμπληρώνει μια σειρά μέτρων που έχει πάρει η εργοδοσία "Μαρινόπουλος" μέχρι τώρα, όπως μειώσεις μισθών, απολύσεις, μείωση καταστημάτων, εντατικοποίηση της εργασίας, τρομοκρατία.
Η CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και στην περίοδο της κρίσης αύξησε την κερδοφορία της ως αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης εργαζομένων, μικρών παραγωγών, προμηθευτών και καταναλωτών.
Έχει ηγεμονική θέση στην αγορά τροφίμων, μια αγορά στην οποία έχουν δρομολογηθεί ήδη με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 τα πάγια αιτήματα των μεγαλεμπόρων του κλάδου για κατάργηση της Κυριακής αργίας, απελευθέρωση απολύσεων, μείωση εργοδοτικών εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, απαγόρευση απεργιακών κινητοποιήσεων.
Το κλείσιμο των καταστημάτων δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους μας στα συγκεκριμένα καταστήματα, είναι μια εξέλιξη που ίσως δρομολογεί γενικότερες ανακατατάξεις από την εργοδοσία "Μαρινόπουλος", που συνδέονται με απολύσεις και περαιτέρω μειώσεις μισθών.
Τώρα, άμεσα οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν οργανωμένη απάντηση στη νέα επίθεση της εργοδοσίας, να συζητήσουμε σε κάθε κατάστημα, να δρομολογήσουμε ακόμα και γενικές συνελεύσεις ανά χώρο εργασίας, να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας και το μεροκάματό μας.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το κλαδικό σωματείο, καλούμε τους συναδέλφους στα καταστήματα "Μαρινόπουλος", να μην εμπιστευτούν την εργοδοσία που προσπαθεί να μας εφησυχάσει για να μην κινητοποιηθούμε και να κερδίσει χρόνο.
Το κλαδικό σωματείο έχει ήδη στείλει επιστολή στον υπουργό Εργασίας για συνάντηση την Παρασκευή 25/9/2015 με παρόντες εργαζόμενους, εργοδότη, κλαδικό σωματείο.
Οργανωθείτε - συσπειρωθείτε στο κλαδικό σωματείο 
Το κλαδικό σωματείο έχει συσσωρευμένη πείρα και εμπειρία χρόνων, γνωρίζετε καλά τη δράση του, έχει τις δυνατότητες για συντονισμό και δράση εργαζομένων στον κλάδο, μαζί με εσάς, τους συναδέλφους στα καταστήματα "Μαρινόπουλος" να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε το αυτονόητο, τη δουλειά μας και το μεροκάματό μας, η εργασία μας και το μεροκάματό μας δεν είναι παροχή της εργοδοσίας, είναι δικαίωμά μας». 

Την πλήρη χρεοκοπία του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, επιβεβαίωσε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ την Τετάρτη, με θέμα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η πλειοψηφία συγκάλεσε τη συνεδρίαση, καθώς στις 30 Σεπτέμβρη, λήγει η ισχύς της σημερινής ΕΓΣΣΕ, η οποία υπογράφτηκε στις 26 Μάρτη 2014 και από τότε της έχουν δοθεί αλλεπάλληλες παρατάσεις.
Πρόκειται για μια ΕΓΣΣΕ που νομιμοποιεί τους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά, αφού η συνδικαλιστική πλειοψηφία και οι εργοδοτικές ενώσεις δεν μπήκαν καν σε συζήτηση για το μισθολογικό, το οποίο ορίζεται από την ΠΥΣ 6/2012. Κι όμως, η συνδικαλιστική πλειοψηφία υπερασπίζεται αυτό το αίσχος που συμφώνησε με τους εργοδότες και αντί να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αναζητά νομικά και γραφειοκρατικά «πατήματα», προκειμένου να ανανεώσει για μια ακόμη φορά την ισχύ της σημερινής ΕΓΣΕΕ.
Σε αυτό συμφώνησαν όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις, εκτός από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση για τη διεκδίκηση και υπογραφή νέας ΕΓΣΕΕ, αλλά και πρόγραμμα πάλης ενάντια στο σύνολο των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το οποίο κλιμακώνεται με πανελλαδική πανεργατική απεργία μόλις η νέα συγκυβέρνηση επιχειρήσει να νομοθετήσει τους «εφαρμοστικούς» του βάρβαρου τρίτου μνημονίου.
Συνένοχη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ άσκησαν κριτική στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία «την τελευταία στιγμή και χωρίς ίχνος δράσης και αγώνα, αναζητά διέξοδο για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ με τη μορφή παράτασης της ήδη υπάρχουσας αρνητικής συμφωνίας που υπάρχει. Δηλαδή καμιά συζήτηση, για οργάνωση της πάλης, για το ξεκίνημα ενός αγώνα, για μισθό στα 751 ευρώ ως βάση για επιπλέον αυξήσεις».
Τόνισαν ακόμα ότι «ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο παλιός αλλά και η μετεξέλιξή του, έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση των εργαζομένων. Πιστός στο θεό της ανταγωνιστικότητας και της ταξικής συνεργασίας, σπέρνοντας το δηλητήριο του δήθεν ρεαλισμού, όχι απλά δεν οργάνωσε την απάντηση των εργαζομένων και των συνδικάτων μπροστά στη βάρβαρη και κλιμακούμενη επίθεση αλλά έβαλε νερό στο μύλο της εκμετάλλευσης, των άθλιων μισθών, του διαχωρισμού με βάση την ηλικία.
Όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνο είναι απών από τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά συμβάλει στην επιδείνωση της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Δίνει σταθερά άλλοθι στην πολιτική των ψίχουλων, σπέρνει την ηττοπάθεια, καλλιεργεί την αναμονή κρατώντας τους εργαζόμενους σε απόσταση από τους αγώνες.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί στήριξε την κοροϊδία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι θα επαναφέρει τις ΣΣΕ και τον κατώτερο μισθό, δημιουργώντας αυταπάτες στην εργατική τάξη, ότι μπορεί χωρίς οργάνωση, αγώνα, χωρίς σύγκρουση με την μεγαλοεργοδοσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την ίδια τη συμμετοχή της εργατικής τάξης θα επανέλθουν δικαιώματα και κατακτήσεις που τσακίστηκαν από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις τους, την ΕΕ.
Η διέξοδος και η ελπίδα για την εργατική τάξη, που θα βοηθήσει στο δυνάμωμα των διεκδικήσεων παντού, είναι η οργάνωση στα σωματεία, η ανάπτυξη αγώνων σε κάθε κλάδο, ένα ταξικό εργατικό κίνημα που μαζί με τους συμμάχους του θα είναι καρφί στο μάτι του κεφαλαίου και παράλληλα θα παραμερίσει τη σαπίλα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία πρέπει να πάρουν την υπόθεση υπογραφής της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συμβάσεων αποκλειστικά στα χέρια τους».
Η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ
Σε ότι αφορά την πρόταση για την ΕΓΣΕΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημείωσαν στην τοποθέτησή τους: «Η υπογραφή αξιοπρεπούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κεντρικό κριτήριο την άμεση κάλυψη των απωλειών που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια είναι ζήτημα ζωτικής και ουσιαστικής σημασίας για την εργατική τάξη, το λαό.
Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ με νομοθετική ρύθμιση ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί αλλιώς οι συνέπειες στους μισθούς των εργαζομένων θα συνεχίσουν να είναι οδυνηρές, θα επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση στο λαϊκό εισόδημα.
Η συνολική πρόταση του ΠΑΜΕ αντιτάσσεται στη λογική των μνημονίων και των νέων συμφωνιών που θα φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κόντρα στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου που θέλουν να μας μάθουν να ζούμε με τα ψίχουλα, χωρίς δικαιώματα.
Πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά στις νέες αρνητικές εξελίξεις. Θεωρούμε πως η πρόταση του ΠΑΜΕ για την ΕΓΣΣΕ, πρέπει να γίνει στοιχείο της αγωνιστικής ενότητας, της συσπείρωσης και της οργάνωσης του εργατικού λαϊκού κινήματος, να αποτελέσει αφετηρία αντεπίθεσης.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα ΔΣ των σωματείων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων, να συζητήσουν πάνω στις προτάσεις για την ΕΓΣΕΕ, τις κλαδικές συμβάσεις, να μη δεχτούμε το νέο σφαγιασμό, νέες θυσίες για να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν την κερδοφορία τους μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι. Να μη δεχτούμε με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς αγώνες και αντίσταση, τη νέα άγρια επίθεση που ψήφισαν ενιαία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget