08/22/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπαςαναφέρει:
«Ο λαός μας, ήδη έχει δοκιμάσει τα άλλα κόμματα και τις διάφορες εκδοχές κυβερνητικής διαχείρισης και όλες κατέληξαν σε βάρος του. Όμως υπάρχει εναλλακτική λύση. Με το ΚΚΕ μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο της πραγματικής ανατροπής».

Αυτό που επιχειρεί ο Π. Λαφαζάνης και η ομάδα του, ο ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2 είναι μία ξαναζεσταμένη σούπα, όταν αυτά που λένε σήμερα, τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του το 2012 και η κατάληξη ήταν η υπογραφή του 3ου μνημονίου, επεσήμανε μεταξύ άλλων οΝίκος Καραθανασόπουλος μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ το πρωί του Σαββάτου 22 Αυγούστου 2015. 
Πρόσθεσε ότι οι διαφωνούντες συμμετείχαν σε κυβερνητικές θέσεις που οδήγησαν στο συγκεκριμένο μνημόνιο και στήριξαν την κυβερνητική πολιτική και τώρα με το νέο μόρφωμα επιχειρούν να διατηρήσουν τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες περί φιλολαϊκής λύσης, χωρίς να θίγονται οι υπεύθυνοι των προβλημάτων, που είναι η ΕΕ, τα μονοπώλια και η εξουσία τους. 
Στην επικείμενη εκλογική μάχη έχει σημασία  να απεγκλωβιστεί ο λαός από τα ψεύτικα διλήμματα,  να ριζοσπαστικοποιηθεί ακόμα περισσότερο η λαϊκή συνείδηση και να ισχυροποιηθεί η λαϊκή πάλη με ενισχυμένο το ΚΚΕ υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος καλώντας τον λαό ανεξάρτητα εάν συμφωνεί με το σύνολο της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ να το εμπιστευτεί και να το στηρίξει με αποφασιστικότητα, ώστε την επόμενη μέρα ο λαός να μπορέσει να οργανώσει από καλύτερες θέσεις την πάλη του χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.  

Την εναγώνια προσπάθεια να βρουν διαφορές μεταξύ τους τα πολιτικά  κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και τον δρόμο των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων που φτωχοποιούν τον λαό για να σώσουν από την καπιταλιστική κρίση μια χούφτα ολιγαρχών, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πρωτούληςμέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση του «Mega» το πρωί του Σαββάτου 22 Αυγούστου 2015. 
Το ΚΚΕ στο επτάμηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου για κατάργηση μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, αλλά δεν την ψήφισε κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 1 ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2, πρόσθεσε ο Γ. Πρωτούλης και υπογράμμισε ότι τα παιχνίδια που γίνονται για να ξεγελαστεί ο λαός πρέπει να τελειώνουν. 
Κάλεσε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα να μην ξεγελαστούν από το νέο ανάχωμα που ξεφύτρωσε για να νοθεύσει τον ριζοσπαστισμό του κόσμου και να τον ξαναβάλει στη ρότα της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά να αντισταθούν, να οργανωθούν, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ.  

Η χώρα βαδίζει προς ένα τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα, που περιλαμβάνει έναν βαρύτατο λογαριασμό για τη λαϊκή οικογένεια, και έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα για να «σώσουν» την πατρίδα επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ το βράδυ της Παρασκευής 21 Αυγούστου 2015.
Κατήγγειλε την υποκρισία των διαφωνούντων του ΣΥΡΙΖΑ που όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν όλα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και κατέληξαν σε πολιτικό κόμμα αφού παραιτήθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα.
Υπενθύμισε ότι δεν διαφοροποιήθηκαν όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άδειαζε τα αποθεματικά του δημοσίου για να πληρώνουν τις δόσεις ούτε όταν η κυβέρνηση Τσίπρα κατέθετε την αντιλαϊκή πρόταση των 47 σελίδων προς την ΕΕ, παραμονές του δημοψηφίσματος.
Η κυβέρνηση Τσίπρα συνολικά κορόϊδευε τον λαό όταν ισχυριζόταν προεκλογικά ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση εντός των τειχών της ΕΕ και ότι η συμμαχία των εταίρων μπορεί να αλλάξει, για να έρθει 7 μήνες μετά, να πει ότι αυτό δεν ισχύει, κάτι που το ΚΚΕ το έλεγε από την πρώτη στιγμή.
Το πραγματικό δίλημμα σήμερα δεν μπορεί να είναι μνημόνιο - αντιμνημόνιο, ούτε ευρώ ή δραχμή, αλλά ποιος κάνει κουμάντο στην οικονομία, υπογράμμισε ο Νίκος Σοφιανός και κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό να το εμπιστευτούν και να το ενισχύσουν στην επικείμενη εκλογική μάχη. 

Τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εκχωρεί τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σε ιδιώτες καταγγέλλει η ΕνωτικήΣυνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Για άλλη μια φορά βλέπουμε τα αεροδρόμια να αποτελούν την "πολύφερνη νύφη" στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Τώρα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πριν από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και τώρα και πριν από τις κυβερνήσεις, που προωθούν με κάθε μέσο την καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου, που δεν αμφισβητούν την ευρωενωσιακή πορεία της χώρας μας, δηλαδή τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα και από την απελευθέρωση των αερομεταφορών με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας.
Ήδη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκχώρησε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας στη κοινοπραξία της γερμανικής "Fraport" με τη "Slentel" (όμιλος Κοπελούζου), εφαρμόζοντας στο ακέραιο τους όρους της συμφωνίας που είχαν τεθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ.
Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός με την νέα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποκαλυφθεί αυτό που ως ΕΣΚ λέγαμε, ότι οποιοδήποτε αστικό κόμμα κι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα υλοποιήσει με απόλυτη συνέπεια τις αποφάσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση των αερομεταφορών, ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να καθόμαστε με "σταυρωμένα τα χέρια", να αφήνουμε την τύχη τη δικιά μας και της "λαϊκής" περιουσίας σε πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των όποιων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Θα ξανατονίσουμε τις τραγικές συνέπειες που συνεπάγεται η εκχώρηση των αεροδρομίων για τους εργαζόμενους στην ΥΠΑ και το λαό: Δραματική συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, επισφαλείς και πανάκριβες υπηρεσίες για το επιβατικό κοινό, για τα λαϊκά στρώματα. Στις τραγικές αυτές συνέπειες πρέπει να συνυπολογισθούν και εκείνες που θα ανακύψουν από την πλήρη εφαρμογή των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της αεροναυτιλίας και την ενσωμάτωση του εθνικού χώρου στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, αφού θα ανοίξει ο δρόμος στους παρόχους-ιδιώτες υπηρεσιών αεροναυτιλίας να εκμεταλλεύονται τους δημόσιους πόρους και θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Και ενώ μπροστά σ’ αυτή τη τραγική κατάσταση, η ΟΣΥΠΑ και οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου (ΕΕΕΚΕ, ΕΝΗΜΑΕΚ και ΠΣΤΥΠΑ), δηλαδή οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΣΥΠΡΟΣΥΠΑ (ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ), θα έπρεπε να είχαν ήδη αναλάβει αποφάσεις για άμεση και δυναμική απάντηση των εργαζομένων, οι ηγεσίες τους, τηρούν την ίδια στάση με τα προηγούμενα χρόνια. Απέχουν από κάθε είδους ουσιαστική κινητοποίηση!!! Η ηγεσία της ΟΣΥΠΑ και η πλειοψηφία της όλα τα προηγούμενα χρόνια, απέκρυπτε τους πραγματικούς υπαίτιους της αντιλαϊκής πολιτικής που είναι η κερδοφορία των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και κοκορομαχώντας με τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου και της ΥΠΑ, συστηματικά στήριξαν τις αποφάσεις για το ξεπούλημα των αεροδρομίων και τη διάλυση της υπηρεσίας. Το ίδιο κάνουν και τώρα αφού με "απειλές" για δικαστικές προσφυγές και με άλλες προφάσεις, προσπαθούν να εγκλωβίσουν την οποιαδήποτε αγωνιστική διάθεση και αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα των αεροδρομίων.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα
Γύρνα την πλάτη σε όσους σου πούλησαν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες", στις αυταπάτες που αφειδώς σου μοίρασαν ότι μπορεί μέσα στη ΕΕ να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική, να καταργηθούν τα "μνημόνια", να σταματήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σκέψου ότι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η μείωση του λεγόμενου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και για αυτό προωθούν μια μικρή δημόσια διοίκηση με φθηνούς υπαλλήλους. Γι’ αυτό σου λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται πως στην καπιταλιστική Ελλάδα, με όποιο νόμισμα κι αν έχει, μέσα ή έξω από το ευρώ, μέσα ή έξω από την ΕΕ, μπορεί να περιφρουρήσει την δημόσια περιουσία, τα λαϊκά - εργατικά δικαιώματα, το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, τις θέσεις εργασίας.
Θυμήσου το ν. 3913/2011, άρθρο 22 που αναφέρεται ήδη σε "πλεονάζον προσωπικό της ΥΠΑ" μετά την έναρξη λειτουργίας των αεροδρομίων από τον ανάδοχο…
Η εργασία μας, η τεχνογνωσία μας, η εμπειρία μας στα ζητήματα των υπηρεσιών των αεροδρομίων και γενικότερα στα ζητήματα της πολιτικής αεροπορίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά όπλα, που πρέπει να τα θέσουμε στην υπηρεσία του λαού.
Αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας και να δώσουμε ενιαία, όλοι οι κλάδοι, όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για ΥΠΑ ενιαία και δημόσια, με όλα τα αεροδρόμια στη δύναμή της (και το Ελευθέριος Βενιζέλος), που θα αποτελεί μέρος του κρατικού φορέα αερομεταφορών με σύγχρονες, φθηνές, ασφαλείς υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του λαού και όχι για την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Να δώσουμε την μάχη για να ανακόψουμε την επίθεση της ΕΕ, των μονοπωλίων και των κομμάτων που τους στηρίζουν. Να χτίσουμε το δικό μας δρόμο, για τα δικά μας συμφέροντα, που δεν θα συμβιβάζεται με την εξουσία του κεφαλαίου στην οικονομία, στη δημόσια - λαϊκή περιουσία, στη ζωή μας.
Χτίζουμε το δικό μας ΟΧΙ στην εκχώρηση των αεροδρομίων και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τα ΔΣ των Πρωτοβάθμιων Σωματείων μας να συγκαλέσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις και να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργίες, στάσεις εργασίας, καταλήψεις κ.ά.) για τη παρεμπόδιση της εξέλιξης των διαδικασιών εκχώρησης των αεροδρομίων».

Με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, με τη μία ή την άλλη έκφρασή τους, επιχειρούν ένα νέο εγκλωβισμό του λαού στο μονόδρομο που οδηγεί στην ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών με τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.
Ηδη με την έναρξη των διαδικασιών για νέες εκλογές, επιχειρείται αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό ώστε να χειραγωγηθεί η λαϊκή αντίδραση, την ώρα ακριβώς που γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι με κάθε εκδοχή διαχείρισης το σύστημα όχι μόνο παραμένει βάρβαρο, αλλά σε κάθε βήμα του τραβάει στον γκρεμό την εργατική τάξη.
Με δήλωσή του, εκπρόσωπος της ΕΕ έκανε καθαρό: «Δεν ανησυχούμε για την εφαρμογή του προγράμματος (...) Ανεξάρτητα από τις εκλογές, οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν». Η ίδια η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι «η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης».
Με αυτά τα δεδομένα, έχει ξεχωριστή σημασία η τοποθέτηση του ΚΚΕ ότι δεν παίρνει μέρος στις διάφορες απόπειρες διαμόρφωσης αντιλαϊκών κυβερνήσεων διαχείρισης, όπως κι αν ονομαστούν, «ειδικού σκοπού», «αριστερές», «σωτηρίας», που όμως όλες τους οδηγούν συνέχεια το λαό στη χρεοκοπία. Ο λαός έχει ήδη αρκετή εμπειρία από τέτοιες κυβερνήσεις και από τις διάφορες εκδοχές της συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Στην επιχείρηση για το νέο εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων μετέχουν κι εκείνα τα τμήματα της αστικής τάξης που φλερτάρουν με τη δυνατότητα αλλαγής νομίσματος, στο πλαίσιο του ίδιου αντιλαϊκού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτό άλλωστε σηματοδότησαν οι χτεσινές δηλώσεις της ομάδας Λαφαζάνη.
Το ΚΚΕ έχει κάνει εξαρχής καθαρό ότι πραγματικός αντίπαλος για το λαό είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετείται από διάφορες «εναλλακτικές πολιτικές». Οπως έχει αποδείξει η πορεία συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2012 μέχρι σήμερα, αυτός ο αντιλαϊκός δρόμος δεν υπηρετείται μόνο απ' όσες δυνάμεις εφαρμόζουν άμεσα τα αντιλαϊκά μέτρα αλλά και όσους σπέρνουν αυταπάτες ότι χωρίς ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους μπορεί να υπάρξουν εναλλακτικές υπέρ του λαού, αλλάζοντας π.χ. το νόμισμα, αλλά στηρίζοντας το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να καταδικάσει και με την ψήφο του τόσο τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και τα άλλα κόμματα που στήριξαν τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου και το ίδιο το τρίτο μνημόνιο. Να μην αφήσουν στο απυρόβλητο και εκείνες τις δυνάμεις του κυβερνητικού κόμματος που ενώ έως χτες στήριξαν κάθε κυβερνητική απόφαση, τώρα παριστάνουν τους διαφωνούντες.
Κόντρα στην επιδίωξη όσων θέλουν το λαό θεατή στη σφαγή του, η μάχη των εκλογών πρέπει να δοθεί έτσι ώστε να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης, της πάλης ενάντια στα επαίσχυντα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς - αντιλαϊκούς νόμους, έτσι που να ενισχύεται η μόνη δύναμη πάνω στην οποία μπορεί να στηριχτεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ, που μπορεί να ηγηθεί στην πάλη για μια πραγματική εναλλακτική διέξοδο προς όφελος του λαού.
Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ήδη το ΚΚΕ, αρνούμενο να παίξει στα όποια παιχνίδια αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης του λαού. Εκανε καθαρό ότι διεκδικεί κάθε λαϊκή ψήφο, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή, σε κάθε πόλη και χωριό, για να βγει ο λαός δυνατός, για τη δική του προοπτική και εξουσία.

Ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτης Γληνός μιλά σε συγκέντρωση εργατών
1862 Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Κλοντ Ντεμπισί.
1864 Υπογράφεται από 12 κράτη η Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία συγκροτούνταν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.
1882 Γεννιέται στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Η πορεία του Δημήτρη Γληνού είναι μια συνεχής πορεία «όλο προς τα αριστερά», όπως έλεγε ο ίδιος, ενώ αυτοβιογραφούμενος τόνιζε ότι η ιδεολογική του διαδρομή ήταν «από τον Μιστριώτη στον Λένιν».
Η μεγάλη φτώχεια χαρακτηρίζει τα παιδικά του χρόνια. Το 1899 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή. Είναι υπέρμαχος της καθαρεύουσας και οπαδός της «Μεγάλης Ιδέας». Οι οικονομικές δυσκολίες τον αναγκάζουν να διακόψει δυο φορές τις σπουδές του, για να εργαστεί ως δάσκαλος. Οι σκληρές εμπειρίες ενισχύουν τις πολιτικές του ανησυχίες και τον φέρνουν στο στρατόπεδο των δημοτικιστών. Το 1905 παίρνει με άριστα παμψηφεί το δίπλωμά του από το Πανεπιστήμιο. Συνεχίζει τις παιδαγωγικές του σπουδές στη Γερμανία, όπου μεταξύ των άλλων γνωρίζει τον Γιώργο Σκληρό και τον Φώτο Πολίτη και έρχεται σε επαφή με τη σοσιαλιστική ιδεολογία.
Το 1911 επιστρέφει στην Αθήνα και αργότερα μαζί με τον Δελμούζο και τον Τριανταφυλλίδη αποτελούν την καρδιά του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» που στάθηκε στην πρωτοπορία των προοδευτικών αναζητήσεων. Κατόπιν, ορίζεται βασικός υπεύθυνος και σχεδιαστής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Βενιζέλου. Ωστόσο, η εισήγησή του απορρίπτεται το 1914 ως ανατρεπτική. Ήδη ο Γληνός περνάει στην περίοδο της αμφισβήτησης του Βενιζέλου και της μοναρχίας. Αρχίζει η πρώτη περίοδος των διωγμών του.
Η διαρκής αναζήτηση τον οδηγεί το 1927 στη διαπίστωση πως το εκπαιδευτικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί οριστικά μέσα από την πάλη των τάξεων. Στη συνέχεια συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους και αρθρογραφεί σε περιοδικά, ενώ το 1934 μαζί με τον Βάρναλη επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση, ένα ταξίδι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα επιλογές του. Το 1935 εξορίζεται από τη δικτατορία του Κονδύλη και το Γενάρη του 1936 εκλέγεται βουλευτής του Λαϊκού Μετώπου. Εξορίζεται από τη μεταξική δικτατορία και φυλακίζεται στην Ακροναυπλία. Το 1941 συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς και το 1942 απολύεται, βαριά άρρωστος. Είναι πλέον μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Γράφει τη μπροσούρα «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Το 1943 αποφασίζει να ανέβει στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας. Εξάλλου, τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν να τεθεί επικεφαλής της ΠΕΕΑ. Λίγο πριν την αναχώρησή του κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης, ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του δεν άντεξε. Πέθανε στις 26 Δεκέμβρη 1943.
1910 Υπογράφεται η ιαπωνοκορεατική συνθήκη με την οποία ο ιαπωνικός ιμπεριαλισμός προσαρτά την Κορέα.
1921 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Η Μπέλλου συνδέθηκε από τα νεανικά της χρόνια με το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Μετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, καθώς και στο Δεκέμβρη του 1944, όπου τραυματίστηκε. Σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις στον «Ριζοσπάστη» (27/2/94), θυμόταν: «Και "Ριζοσπάστη" διακινούσα... Ήμουν, είμαι και θα είμαι αριστερή. Το λέω και το φωνάζω... Πέρασα πολλά. Και ξύλο και φυλακές».
1922 Δολοφονείται ο ηγέτης του ιρλανδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μάικλ Κόλινς, πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ιρλανδίας.
1925 Ξεκινά τις εργασίες του το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Εργατικής Διεθνούς στη Μασσαλία (22/8-27/8/1925). Μεταξύ άλλων, το συνέδριο διακήρυξε πως η συμμετοχή των σοσιαλιστών σε αστικές κυβερνήσεις και σε συνασπισμούς με αστικά κόμματα, δεν αποτελούσε παρά το «φυσικό» δρόμο προς το σοσιαλισμό. Ταυτόχρονα καλούσε τους εργάτες να στηρίξουν τα διάφορα μέτρα, πολιτικά και οικονομικά, σταθεροποίησης του καπιταλισμού που λαμβάνονταν (συχνά με την ενεργό –και πολλές φορές ηγετική- συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών) για τη σταθεροποίηση του καπιταλισμού. Το συνέδριο πρόβαλε επίσης το ζήτημα της «ορθολογικής» ρύθμισης και διαχείρισης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, των διεθνών συναλλαγών, κλπ., καθώς και της δίκαιης κατανομής των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών. Οι σοσιαλδημοκράτες ισχυρίζονταν πως ο καπιταλισμός ήταν δυνατό να απορροφηθεί σταδιακά και με ειρηνικό τρόπο από το «σοσιαλισμό» (αξιοποιώντας συν τοις άλλοις και διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς).
1926 Στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον Γ. Κονδύλη ανατρέπει τη δικτατορία του Πάγκαλου. Απολύονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και εξόριστοι. Επανέρχεται στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο ναύαρχος Κουντουριώτης.
1927 Τα μεσάνυχτα της 22 προς 23 Αυγούστου 1927 οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, δολοφονούνται στην ηλεκτρική καρέκλα. Η κατηγορία που τους οδήγησε στον θάνατο ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Ανήμερα της εκτέλεσής τους, το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη έγραφε: «ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ - Ο ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ Ο ΒΑΝΖΕΤΤΙ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ - ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΣΣΟΥΣΑΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ - ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΙΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ - ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ».
1936 Πεθαίνει ο ναύαρχος και πολιτικός Παύλος Κουντουριώτης, δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1941 Η κατοχική Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας ψηφίζει νόμο για την απαγόρευση της δράσης των κομμουνιστών.
1943 Συνέρχεται στο Καρπενήσι το Α’ Περιφερειακό Συνέδριο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Φθιώτιδας-Φωκίδας-Ευρυτανίας, με τη συμμετοχή 700 περίπου αντιπροσώπων.
1943 Τριήμερη απεργία των τροχιοδρομικών πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά με αίτημα να μη σταλούν εργάτες στη Γερμανία, να καταργηθούν οι μαύροι πίνακες και να αποφυλακιστούν οι φυλακισθέντες συνάδελφοί τους, να παρθούν μέτρα κατά των μαυραγοριτών, κ.ά. Κανένα τραμ δεν κινείται.
1964 Ξεκινά τις εργασίες της η Α’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της συνδικαλιστικής κίνησης «115 ΣΕΟ».
1966 Το Κυπριακό θεωρεί ως το πλέον περίπλοκο και επικίνδυνο πρόβλημα του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ου. Θαντ στην ετήσια έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα.
1971 Πραξικόπημα ανατρέπει τον πρόεδρο της Βολιβίας Χουάν Χοσέ Τόρες και επιβάλει στρατιωτική χούντα.
1978 Πεθαίνει σε ηλικία 86 χρόνων ο Γιόμο Κενιάτα, ηγέτης της Κένυας από την απελευθέρωσή της το 1963 και από τους πρωτεργάτες των κινημάτων που οδήγησαν στην κατάλυση του αποικιοκρατικού συστήματος στην Αφρική. Η πολιτική του δράση άρχισε από το 1920, ενώ από το 1931 ως το 1946 σπούδασε και εργάστηκε στη Βρετανία. Με την επιστροφή του στην Κένυα τίθεται επικεφαλής της «Ένωσης των Αφρικανών». Συνελήφθη και εξορίστηκε δυο φορές από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Συνέχισε, όμως, τη δράση και το 1961 επέστρεψε στην Κένυα. Ο Κενιάτα έγραψε σειρά έργων που ξεσκεπάζουν τη βρετανική αποικιοκρατία.
1985 Αεροσκάφος που εκτελεί πτήση τσάρτερ αναφλέγεται κατά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν 82.

Είθισται πολλά από τα βαριά αντεργατικά μέτρα οι κυβερνήσεις να επιλέγουν να τα περνάνε καλοκαίρι, όταν η πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται σε άδεια, έστω και ολιγοήμερη και οι αντιδράσεις είναι εκ των πραγμάτων πιο άμαζες. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρωτοτύπησε και σ' αυτό, αποφασίζοντας να περάσει όχι ένα μεμονωμένο νομοσχέδιο, αλλά ένα ολόκληρο μνημόνιο (!) από τη Βουλή παραμονές Δεκαπενταύγουστου, στην καρδιά δηλαδή του καλοκαιριού. Βεβαίως, έχει εμπιστοσύνη στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και γνωρίζει καλά ότι οι δυνάμεις που επηρεάζει στο κίνημα δεν έχουν ούτε τη διάθεση ούτε, βέβαια, το μέγεθος για να σηκώσουν την παραμικρή αντίδραση. Ασε που τα περισσότερα συνδικαλιστικά στελέχη του εργατοπατερισμού, παλιού και νέου, έκαναν τα μπάνια τους...
***
Μόνο το ΠΑΜΕ ήταν εκεί, με μαζικές διαδηλώσεις, τη μέρα που ψηφιζόταν το τρίτο μνημόνιο, αλλά και οι προηγούμενες αντιλαϊκές συμφωνίες με τα προαπαιτούμενα. Μέσα σε λίγες μέρες, διοργάνωσε τρεις μαζικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και δεκάδες ακόμα σε όλη τη χώρα. Χώρια η ασταμάτητη δράση του στους χώρους δουλειάς για τη διαφώτιση και την οργάνωση των εργαζομένων, η στήριξη σε κλαδικούς και επιχειρησιακούς αγώνες, από τις δυνάμεις του ταξικού κινήματος. Τα αντανακλαστικά των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, η ετοιμότητα των στελεχών και μελών τους, λειτούργησαν ακαριαία και έτσι καταγράφηκε μια ισχυρή πρώτη απάντηση στο τρίτο μνημόνιο που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ψηφίστηκε από ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ.
***
Αυτή η ακαριαία αντίδραση, συνέχεια των αγώνων που προηγήθηκαν, είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Η μάχη μεταφέρεται τώρα στους τόπους δουλειάς, εκεί όπου αργά ή γρήγορα θα περάσουν σε εφαρμογή τα βάρβαρα μέτρα. Η διαφώτιση των εργαζομένων για το χαρακτήρα και τους στόχους τους, η αποκάλυψη της στρατηγικής που τα επιβάλλει, η αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που προσπαθεί να κρατήσει τους εργαζόμενους σε στάση ανοχής και αναμονής, η οργάνωση πυρήνων σε κάθε τόπο δουλειάς, που θα παίζουν το ρόλο του οργανωτή στο χώρο τους, η προετοιμασία για νέους, σκληρούς ταξικούς αγώνες, με την αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, είναι στην ημερήσια διάταξη του σχεδιασμού που κάνουν τώρα τα ταξικά συνδικάτα σε κλάδους και περιοχές.
***

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι το ΠΑΜΕ, οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές που δρουν μέσα από τις γραμμές του, είναι το πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων στη λαίλαπα των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής. Η ενίσχυση του ταξικού πόλου και η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος είναι προϋπόθεση για να ζήσει ο λαός μας καλύτερες μέρες. Αυτή η ανάγκη πρέπει να κυριαρχήσει ως κριτήριο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και μπροστά στις επικείμενες εκλογές, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, που δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Από τις εργασίες απορρύπανσης στον αποθηκευτικό
χώρο της Τιαντζίν
Δέκα μέρες μετά τις καταστροφικές εκρήξεις σε αποθήκη με χημικές ουσίες στην πόλη - λιμάνι της βορειοανατολικής Κίνας, Τιαντζίν, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους (107 έχουν ήδη αναγνωριστεί και ανάμεσά τους είναι 56 πυροσβέστες), υπάρχουν ακόμη 69 αγνοούμενοι, από τους οποίους οι 48 είναι πυροσβέστες, ενώ οι νοσηλευόμενοι τραυματίες είναι 648, με 53 από αυτούς σε πολύ κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση. Την ίδια ώρα και χτες σημειώθηκαν 4 νέες εκρήξεις από τα χημικά που έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα, κυρίως του κυανιούχου νατρίου, και ο κίνδυνος γενικευμένης ρύπανσης γίνεται ακόμα πιο μεγάλος.
Οι επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης, δείχνουν ότι έχουν ανιχνευτεί πολύ υψηλά επίπεδα κυανίου σε σημεία συγκέντρωσης νερού, στην περιοχή του δυστυχήματος. Γίνεται λόγος για μετρήσεις ακόμα και ως 356 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας. «Υπερβολικά υψηλά επίπεδα κυανίου ανιχνεύτηκαν σε οχτώ διαφορετικά σημεία (συγκέντρωσης νερού)», εντός της περιοχής «απομόνωσης» που έχει οριοθετηθεί περιμετρικά του σημείου όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Τιαντζίν και πρόσθεσε ότι «το υψηλότερο επίπεδο ήταν 356 φορές πάνω από το ανεκτό όριο». Ανέφερε, επίσης, ότι ίχνη κυανίου εντοπίστηκαν χτες και σε 25 σημεία συγκέντρωσης νερού εντός της ζώνης απομόνωσης. Σε 16 άλλα σημεία που εξετάστηκαν εκτός του τομέα αυτού, αντίθετα, δεν ανιχνεύτηκε κυάνιο παρά σε έξι από αυτά και το επίπεδο ήταν κάτω από τα ανεκτά όρια. Πιθανή αιτία μπορεί να είναι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ένα μέσο επίπεδο κυανίου 40 φορές υψηλότερο από το κανονικό, στη φυσική δεξαμενή νερού που γέμιζε τον τεράστιο κρατήρα που δημιουργήθηκε στο έδαφος από τις εκρήξεις. Τουλάχιστον 17.000 νοικοκυριά και 1.700 επιχειρήσεις επλήγησαν και 6.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι αρχές, πάντως, εμφανίστηκαν χτες καθησυχαστικές: «Ολο το μολυσμένο νερό περιέχεται εντός της περιοχής απομόνωσης», δήλωσε ο Ουεϊγιόνγκ Τιάν, αξιωματούχος του υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας. «Και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην άντλησή του πριν από τον καθαρισμό του».
Οι ομάδες διάσωσης έχουν υψώσει φράγματα από χώμα και άμμο, περικλείοντας μία περιοχή 100.000 τετραγωνικών μέτρων γύρω από το σημείο των εκρήξεων, ώστε να αποτραπεί τυχόν διαρροή τοξικών αποβλήτων, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές που εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν ότι ο αέρας και το νερό σε άλλα σημεία της πόλης δεν εγκυμονούν «κινδύνους» για τα 15 εκατομμύρια των κατοίκων της Τιαντζίν.
θυμίζουμε, πάντως, ότι η εταιρεία χημικών «Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics», από όπου εμφανέστατα, λόγω των τεράστιων κενών στα μέτρα ασφάλειας, ξεκίνησαν οι εκρήξεις, είχε συνολικά στις αποθήκες της 700 τόνους κυανιούχου νατρίου και άλλα επικίνδυνα χημικά, απ' τα οποία ακόμα είναι άγνωστο τι ποσότητα έχει εκλυθεί στην ατμόσφαιρα. Πάντως, από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας όσο προχωράει η έρευνα, αποδεικνύεται ότι η εν λόγω εταιρεία είχε παραβιάσει σειρά μέτρων προστασίας, όπως η απόσταση από κατοικημένες περιοχές και μεταφορικούς κόμβους, ενώ και ο τρόπος απόκτησης των απαραίτητων πιστοποιητικών για την άδεια λειτουργίας έχουν πολλές σκιές, όπως ακόμα και ο τρόπος που είχε συγκροτηθεί η εν λόγω εταιρεία, με εικονικούς μετόχους και υπόνοιες για χρηματισμό και διασυνδέσεις με την αστυνομία και την πυροσβεστική.
Η τραγωδία αυτή στην Τιαντζίν πρέπει να σημειωθεί ότι συμβαίνει σε μια χώρα όπου αναπτύσσονται ραγδαία οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και το κυνήγι του κέρδους από τις επιχειρήσεις, ενώ η ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας γίνεται αφορμή για μεγάλα δυστυχήματα και απώλεια της ζωής εργαζομένων.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η ζημιά στον τεράστιο αποθηκευτικό χώρο όπου βρίσκονταν χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια ή σταθμευμένα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα, εκτιμάται σε 1-1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες «Toyota», «Volkswagen», «Hyundai», «Renault» έχασαν πολλές χιλιάδες αυτοκίνητα που κάηκαν, όπως επίσης και άλλες εταιρείες άλλων κλάδων. Και βέβαια, αναμένεται «στο χορό» να μπουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες όπου ήταν ασφαλισμένα τα χιλιάδες εμπορεύματα που καταστράφηκαν.

Κατεστραμμένο από τον ουκρανικό στρατό σπίτι στην πόλη
Γκορλόφκα της Ανατολικής Ουκρανίας
Το αποτέλεσμα των προχτεσινών επιθέσεων και βομβαρδισμών του στρατού σε περιοχές των περιχώρων του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες, ήταν ο τραυματισμός δύο αμάχων στο προάστιο Κουιμπισέφσκι και Σταρομιχαϊλόφκα και η καταστροφή πολλών κατοικιών. Οπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, η πόλη Γκορλόφκα είναι αυτή που έχει τα περισσότερα κατεστραμμένα κτίρια, που ξεπερνούν τα 2.200, ανάμεσά τους 80 σχολεία και νοσοκομεία και 11 πολιτιστικά κέντρα.
Ταυτόχρονα, ο στρατιωτικός διοικητής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ,Εντουάρντ Μπασούριν, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου σχεδιάζει μια συντονισμένη επίθεση το αμέσως επόμενο διάστημα, σε δύο κυρίως μέτωπα όπου φαίνεται ότι συγκεντρώνει μεγάλη στρατιωτική ισχύ. Αναφέρθηκε στις περιοχές του Ντεμπάλτσεβο και της Μαριούπολης, όπου μπορεί να γίνει χρήση πυρών πυροβολικού και προσπάθεια εισόδου στρατιωτικών μονάδων. Επίσης, ότι στόχος είναι να περικυκλωθεί η πόλη του Ντονέτσκ που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές. Ταυτόχρονα, ο Μπασούριν έδωσε την πληροφορία ότι ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, από στρατιωτικούς που αρνούνται να συνεχίσουν τον πόλεμο στις ανατολικές επαρχίες και να πάρουν μέρος στη νέα επίθεση. Επίσης, στο θύλακα του Λουγκάνσκ, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων για επίθεση και προς αυτή την κατεύθυνση.
Ακόμη, ο εκπρόσωπος των πολιτοφυλακών της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Λουγκάνσκ, συνταγματάρχης Ιγκόρ Γιαστσένκο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου σκόπιμα καθυστερεί την ανταλλαγή κρατουμένων, αφού προγραμματισμένες τέτοιες ενέργειες αναβλήθηκαν έως τώρα 3 φορές μέσα στις τελευταίες 4 βδομάδες.
Από την πλευρά της, η Νταρία Μορόζοβα, λεγόμενη συνήγορος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην αυτοαποκαλούμενη ΛΔ του Ντονέτσκ, ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να εξετάσει 200 κρατούμενους πολιτοφύλακες που ανταλλάχτηκαν πρόσφατα και κατήγγειλε ότι φέρουν εμφανέστατα τα σημάδια της κακοποίησης και βασανιστηρίων που δέχτηκαν από την πλευρά των δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου, στη διάρκεια της πολύμηνης κράτησής τους. Επίσης, σημείωσε ότι εδώ και ένα χρόνο, πάνω από 600 πολιτοφύλακες που κρατούνταν, δεν έχουν εξεταστεί, παρότι ζητήθηκε επανειλημμένα.
Κατά τ' άλλα, συνεχίζονται τα διπλωματικά παζάρια για την έτσι κι αλλιώς παραμένουσα στα χαρτιά συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015. Τη Δευτέρα αναμένεται η συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας, Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Πέτρο Ποροσένκο, στο Βερολίνο, συνάντηση στην οποία δεν έχει προσκληθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, όπως συνηθιζόταν στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», που είναι υποτίθεται και ο εγγυητής της συμφωνίας του Μινσκ.

Ωστόσο, η χτεσινή δήλωση του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, εν αναμονή αυτής της συνάντησης, δυναμιτίζει το κλίμα και δείχνει τις επιδιώξεις του. Σημείωσε με νόημα: «Το βασικό καθήκον των ουκρανικών αρχών είναι να επιδιώξουν έναν ισχυρό διεθνή συνασπισμό, που θα σταματήσει τον επιτιθέμενο. Αυτό σημαίνει συντονισμένες δράσεις που σχετίζονται τόσο με την αντιμετώπιση της επιθετικότητας στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όσο και με τη μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία». Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι επιζητείται από την κυβέρνηση του Κιέβου μια νομιμοποίηση και από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, για να κλιμακώσει την πολεμική σύγκρουση.

Από παλιότερη απεργία εργαζομένων στην «Amazon»
Σε άρθρο τους οι «New York Times» έγραψαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα γραφεία της εταιρείας διαδικτυακού εμπορίου «Amazon». Το άρθρο της εφημερίδας, το οποίο βασίστηκε σε συνεντεύξεις άνω των 100 νυν και πρώην εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της «Amazon» στο Σιάτλ των δυτικών ΗΠΑ, αποκαλύπτει ένα άκρως ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, όπου τα στελέχη υφίστανται ταπεινώσεις και οφείλουν να εργάζονται πολύ και σκληρά. «Σχεδόν κάθε συνάδελφός μου έχει ξεσπάσει σε λυγμούς κάποια στιγμή της σταδιοδρομίας του στην "Amazon"», είπε μιλώντας στην εφημερίδα πρώην στέλεχος. Κάποιοι εργαζόμενοι αποκάλυψαν ότι η εταιρεία εξώθησε σε παραίτηση στελέχη τα οποία έπασχαν από καρκίνο ή γυναίκες που υπέστησαν αποβολές κατά την κύηση. Συνήθης πρακτική της εταιρείας είναι η αποστολή μηνυμάτων μέσω email μετά τα μεσάνυχτα, στα οποία τα στελέχη απαιτείται να απαντήσουν. Εάν δεν το πράξουν, η διοίκηση τους καλεί στο τηλέφωνο (το ρεπορτάζ από την «Καθημερινή» 18/8/2015). Στο συγκεκριμένο μονοπώλιο, που απασχολεί 84.000 εργαζόμενους - πολλούς εποχιακά - σε 10 χώρες στον κόσμο, υπάρχουν συχνά διαμαρτυρίες για τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς.
Συνθήκες - κόλαση
Τι είναι η «Amazon»; Είναι ένα αμερικανικό διεθνικό πολυκλαδικό μονοπώλιο, που ξεκίνησε με βάση το ηλεκτρονικό εμπόριο και επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς (π.χ., υπηρεσίες, Ερευνα), με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα το Σιάτλ της Ουάσιγκτον. Αποτελεί τη μεγαλύτερη online εταιρεία λιανικού εμπορίου στην Αμερική, με πωλήσεις άνω των 60 δισ. δολαρίων το χρόνο. Διαθέτει το μεγαλύτερο διεθνές πελατολόγιο και την ευρύτερη γκάμα προϊόντων, ενώ φροντίζει να έχει πάντα τις χαμηλότερες δυνατές τιμές στους πελάτες της.
Μόνο στη Γερμανία, η «Amazon» μέσα σε μία μέρα στέλνει 2,7 εκατομμύρια εμπορεύματα. Εκτός από τους 7.700 μόνιμους, έχει και χιλιάδες άλλους μετακινούμενους εργαζόμενους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Bild», η εταιρεία «υπόσχεται καλά μεροκάματα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας». Αλλά σύμφωνα με καταγγελίες στην «Amazon» Γερμανίας, που δημοσίευσε η ίδια εφημερίδα, τα συμβόλαια που υπογράφουν οι εργαζόμενοι, αν και είναι στη γερμανική γλώσσα γερμανικά, επειδή πολλοί απ' αυτούς είναι αλλοδαποί δε τη γνωρίζουν, άρα δεν ξέρουν και τι υπογράφουν. Ετσι, αντί των όρων που υπόσχονται στις αγγελίες αναζήτησης προσωπικού, δίνεται μικρότερο μεροκάματο.
Στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι στην «Amazon», ξεπερνώντας την εργοδοτική τρομοκρατία, κατέβηκαν σε απεργία στις μεγάλες εγκαταστάσεις στο Μπαντ Χέρσφελντ και τη Λιψία, και μάλιστα δύο φορές, το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη 2013, διεκδικώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης που ισχύει για τον κλάδο του εμπορίου. Η «Amazon», βασιζόμενη στη νομοθεσία που θωρακίζει το κεφάλαιο, έχει καθιερώσει ατομικές συμβάσεις περιορισμένης διάρκειας, απασχολεί μαζικά ενοικιαζόμενους ή εποχικούς εργάτες με μισθούς τουλάχιστον κατά 20% χαμηλότερους από αυτούς παρόμοιων κλάδων, σε συνδυασμό με τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς.
Επίσης, την ώρα της δουλειάς μια εταιρεία σεκιούριτι ελέγχει συνεχώς τους εργάτες. Τους απειλεί με εκφοβισμούς, ενώ διαρκώς προχωρά σε ελέγχους στα δωμάτιά τους - καθώς οι προσωρινοί εργάτες στεγάζονται σε ένα πάρκο στην περιοχή της Εσσης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχει διασύνδεση της εταιρείας σεκιούριτι με ακροδεξιές οργανώσεις...
Αλλο ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την άκρατη εκμετάλλευση
Οι βάρβαρες εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς που επιβάλλει η «Amazon» στους εργαζομένους της ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά από ρεπορτάζ από τα μέσα, όταν δημοσιογράφος προσλήφθηκε στην εταιρεία. Στο «Βήμα», 25/11/2013, γράφτηκαν τα εξής, σύμφωνα με «έρευνα του BBC με κρυφή κάμερα σε αποθήκη της "Amazon" στη Βρετανία. Η κάμερα κατέγραψε τη νυχτερινή βάρδια, κατά την οποία οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν ως και 18 χιλιόμετρα περπατώντας. Από τον δημοσιογράφο που έπιασε δουλειά στην αποθήκη, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, αναμενόταν να χειρίζεται μια παραγγελία κάθε 33 δευτερόλεπτα. Ο δημοσιογράφος ήταν ένας από τους 15.000 έκτακτους υπαλλήλους που προσελήφθησαν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των Χριστουγέννων. Ο 23χρονος Ανταμ Λίτλερ έπιασε δουλειά στην αποθήκη της "Amazon " στο Σουόνσι. Προσελήφθη ως "συλλέκτης", δηλαδή για να διεκπεραιώνει τις παραγγελίες από τα 74.000 τετρ. μέτρα του χώρου αποθήκευσης.
Μέσω ενός ακουστικού, ο Λίτλερ ειδοποιούνταν ποιο προϊόν να βρει και να βάλει στο καροτσάκι του. Για να το εντοπίσει του δίνονταν ορισμένα δευτερόλεπτα και ο χρόνος άρχιζε να μετράει ανάποδα. Αν έκανε λάθος ακουγόταν ένας ήχος. "Ημασταν μηχανές, ρομπότ. Συνδέαμε το σκάνερ μας και το κρατούσαμε πάνω μας αλλά ήταν σαν να συνδεόμασταν εμείς οι ίδιοι", είπε. "Δε σκεφτόμασταν μόνοι μας, ίσως δεν μας εμπιστεύονταν για να σκεφτόμαστε σαν ανθρώπινα όντα, δεν ξέρω". Το σκάνερ του Λίτλερ κατέγραφε τις επιδόσεις του στη συλλογή προϊόντων και τις έστελνε στους προϊσταμένους του. Αν ή επίδοσή του ήταν υπερβολικά χαμηλή τον προειδοποιούσαν ότι θα αντιμετώπιζε επιπτώσεις.
Υστερα από μια νυχτερινή βάρδια δεκάμιση ωρών, είπε: "Κατάφερα να περπατήσω ή να τρεκλίσω σχεδόν 18 χιλιόμετρα χτες. Τα πόδια μου με ενοχλούν περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο"».
Για το ίδιο θέμα, η ιστοσελίδα «iefimerida» έγραψε: «Ο 23χρονος είπε μάλιστα πως ακόμα και οι επισκέψεις τους στην τουαλέτα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και χρονομετρημένες».
Η «Amazon», ως μονοπώλιο διαδικτυακού λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών, χρησιμοποιεί την πληροφορική, δηλαδή τα κομπιούτερ και στην οργάνωση της εργασίας. Και την χρησιμοποιεί οργανώνοντας την εργασία με μεθόδους που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα. Αντικειμενικά, η αξιοποίηση των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας ενισχύει την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, άρα και την ανταγωνιστικότητα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει πολλαπλάσια το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Βεβαίως, αυτή η πραγματικότητα διαμορφώνεται επειδή υπάρχει καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Και ενώ θα μπορούσε η τεράστια παραγωγικότητα να μειώνει τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, όσα έχουν δημοσιευτεί σχετικά με το συγκεκριμένο μονοπώλιο, που φυσικά δεν είναι και το μοναδικό που δρα επιβάλλοντας τέτοιες εργασιακές συνθήκες, αυξάνει και τον εργάσιμο χρόνο, μειώνοντας το σταθερό εργατικό δυναμικό (σε χρονικές περιόδους αύξησης των παραγγελιών χρησιμοποιεί εποχικούς εργαζόμενους).
Ο δρόμος των εργαζομένων
Βεβαίως, ένα ακόμη ζήτημα, αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών των εργαζομένων, είναι γιατί ενώ υπάρχει τέτοια μεγάλη παραγωγικότητα της εργασίας, αυξάνεται συνεχώς η εντατικοποίηση της δουλειάς. Μα ακριβώς οι καπιταλιστές με την εφαρμογή της πληροφορικής στην παραγωγή, επειδή αυτή συμβάλλει στην τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, δηλαδή στην παραγωγή περισσότερων εμπορευμάτων ή υπηρεσιών στη μονάδα του χρόνου, την χρησιμοποιούν ταυτόχρονα για να αυξάνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς. Οι ρυθμοί που τα νέα μέσα παραγωγής μπορούν να λειτουργούν αυξάνονται συνεχώς. Οι καπιταλιστές αυτό το χρησιμοποιούν μειώνοντας συνεχώς το εργατικό δυναμικό, αυξάνοντας τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να προσαρμόζονται στους ρυθμούς των δυνατοτήτων των μέσων παραγωγής. Αλλωστε, φαντάζει πιο ξεκούραστη η δουλειά με τα νέα μέσα. Για παράδειγμα, η χρήση ενός υπολογιστή από έναν εργαζόμενο στη δουλειά μπορεί να τον καθηλώσει τόσο ώστε να δουλεύει σχεδόν ασταμάτητα. Χωρίς διαλείμματα ανάσας. Αυτό απαιτούν οι καπιταλιστές. Στις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής λοιπόν είναι η αιτία αυτής της εξαντλητικής βαρβαρότητας που καταγγέλλεται από εργαζόμενους στο συγκεκριμένο μονοπώλιο, το οποίο ως παράδειγμα το παίρνουμε. Οπως είπαμε και πιο πάνω δεν είναι το μοναδικό με τέτοιες συνθήκες δουλειάς, αλλά σε όλα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τέτοιες επικρατούν.
Ετσι, ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία στην παραγωγή, οι επιστημονικές μέθοδοι οργάνωσης της ανθρώπινης εργασίας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με τη μείωση του χρόνου εργασίας, τη μείωση της έντασης της δουλειάς, τη μείωση έως την εξάλειψη της ανεργίας, θα μπορούσε δηλαδή να ήταν εργαλεία για την απελευθέρωση του ανθρώπου, στα χέρια του κεφαλαίου γίνονται κόλαση για τους εργαζόμενους.

Οσο λοιπόν και αν είναι θαυμαστά τα επιτεύγματα των νέων τεχνολογιών, όσο και αν αναδεικνύουν τις πραγματικές δυνατότητες του ανθρώπου για την ικανοποίηση όλων των αναγκών του, όσο κριτήριο για την παραγωγή θα είναι το κέρδος των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων τόσο αυτές οι δυνατότητες θα μένουν απραγματοποίητες. Αυτή όμως η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αποκαλύπτει ότι η εργατική τάξη, μαζί με τους συμμάχους της, πρέπει να αγωνιστεί για να απαλλαγεί από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, την παραγωγή με κριτήριο το κέρδος, ανατρέποντας την εξουσία του κεφαλαίου για να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο να οργανώσει την οικονομία και την κοινωνία ως ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, ώστε να μπορεί με την άμεση κοινωνική εργασία να ικανοποιεί τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες όλων των εργαζομένων.

Ζητάνε από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να τους ψηφίσουν, για να ...ανατρέψουν το μνημόνιο που έφεραν με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ!
Την κατάσταση που διαμορφώνει στο κόμμα η αποχώρηση της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας», η συγκρότηση των ψηφοδελτίων αλλά και η παραπέρα εξέλιξη της εσωκομματικής διαδικασίας, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση χτες βράδυ της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα, αλλά και των προσκείμενων στην «Αριστερή Πλατφόρμα» μελών του οργάνου που δεν έχουν υποβάλλει παραίτηση, όπως η Σόφη Παπαδόγιαννη.
Παρότι το Μαξίμου αρκέστηκε να σχολιάσει πως η αποχώρηση των διαφωνούντων ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, χρεώνοντας βεβαίως τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στον Π. Λαφαζάνη και τους «οπαδούς της δραχμής», ο προβληματισμός είναι μεγάλος για την επίδραση της κατ' ουσίαν διάσπασης, με δεδομένη τη μεγάλη επιρροή της «Αριστερής Πλατφόρμας» στις οργανώσεις του κόμματος. Ο προβληματισμός επιτείνεται λόγω της ασάφειας των προθέσεων της Ζ. Κωνσταντοπούλου όπως και του Γ. Βαρουφάκη. Για την πρώτη έχει διαρρεύσει η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να μη συμπεριληφθεί στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο δεύτερος φέρεται να δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος και πάντως όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Μαξίμου προκαλεί εκνευρισμό και η στάση της ΝΔ απέναντι στις εκλογές. Λίγο πριν την υποβολή παραίτησης του πρωθυπουργού, κυβερνητικά στελέχη διατείνονταν ότι η διαδικασία των διερευνητικών μπορεί να προσπεραστεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Συγγρού έχει συναινέσει σε κάτι τέτοιο, κάτι που διαψεύστηκε απ' τις εξελίξεις. Χτες, κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν: «Μόλις χτες, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωνε ότι δε φοβάται τις εκλογές και είναι έτοιμος γι' αυτές. Σήμερα, υποτίθεται ότι επιχειρεί τη δημιουργία κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Φτιάχνει φανταστικά κυβερνητικά σενάρια, όπου εμπλέκει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδέχεται ακόμα και να συναντηθεί με προέδρους κομμάτων που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως "δραχμιστές" και τη Χρυσή Αυγή. Τελικά, επιχειρεί να ροκανίσει το χρόνο, την ώρα που ισχυρίζεται ότι είναι πολύτιμος για το μέλλον της χώρας. Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει».
Την ανάδειξη σταθερής και συνεκτικής κυβέρνησης τετραετίας ζήτησε, με ανάρτησή του στο Τwitter χτες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. «Το ζητούμενο των εκλογών είναι μια σταθερή και συνεκτική κυβέρνηση 4ετίας. Η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη εγγύηση» έγραψε.
«Οι συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε στέρεες προγραμματικές βάσεις, αλλά και στη φερεγγυότητα των πολιτικών προσώπων» υποστήριξε ο απερχόμενος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «δε βλέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους προϋποθέσεις για μετεκλογικές συνεργασίες με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ».
Σχολιάζοντας το νέο κόμμα του Π. Λαφαζάνη, δήλωσε: «Είμαστε όλοι οπαδοί εκείνης της Αριστεράς που πιστεύει στο διάλογο (...) Από τους συντρόφους της "Αριστερής Πλατφόρμας" δε μας χωρίζουν πολλά πράγματα. Εκείνο, λοιπόν, που θα προσπαθήσουμε να πούμε είναι, με πολύ σαφήνεια, το εξής: Μπροστά στις επιλογές που είχαμε πριν υπογράψουμε τη συμφωνία, διαλέξαμε τη λιγότερο επώδυνη και καταστροφική...». Κάπως έτσι αιτιολόγησε και την παραίτηση της κυβέρνησης, επειδή τάχα αναγκάστηκε να υπογράψει μια συμφωνία σε εναντίωση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θέτει, όπως είπε, «θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης». Ο Π. Σκουρλέτης ζήτησε στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της ψευδαίσθησης ότι θα επιχειρήσει, εφόσον αναδειχτεί ξανά στην κυβέρνηση, «να προσπεράσει τα στενά όρια της συμφωνίας που αναγκάστηκε να υπογράψει»...

Η κυβέρνηση, πάντως, όπως φάνηκε και από την προχτεσινή δήλωση παραίτησης του πρωθυπουργού, επιχειρεί να εξαπατήσει για άλλη μια φορά το λαό, ζητώντας του να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αυτοδύναμο στις επικείμενες εκλογές, για να ανατρέψει το μνημόνιο που έφερε και ψήφισε μαζί με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Ταυτόχρονα, υπόσχεται καπιταλιστική ανάκαμψη, που θα περάσει πάνω από τα συντρίμμια εργατικών δικαιωμάτων, ενώ η ταχύτητα με την οποία προσέφυγε στις κάλπες σχετίζεται ακριβώς με αυτό. Με το γεγονός, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει έναν πιο ευνοϊκό κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό συσχετισμό, που θα του επιτρέψει να περάσει τους εφαρμοστικούς νόμους που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο.

Με δηλώσεις που επιδέχονται διάφορες ερμηνείες, υποδέχτηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών μηχανισμών τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Ταυτόχρονα, επιχαίρουν για το ότι έχει ψηφιστεί το μνημόνιο που καταδικάζει τον ελληνικό λαό, ενώ πολλοί εξ αυτών θεωρούν ότι αυτές οι εξελίξεις μπορούν να εξελιχτούν θετικά στην κατεύθυνση της υλοποίησης της αντιλαϊκής, αντιδραστικής πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε έρθει σε επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες και τους είχε ενημερώσει για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι του διαμήνυσαν πως τα χρονικά περιθώρια είναι στενά έως την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου που πρέπει να προηγηθεί, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του Οκτώβρη ύψους 16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και πως εάν δε γίνει η αξιολόγηση, δε θα εκταμιευτεί η δόση. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει συζήτηση για μετάθεση της αξιολόγησης πιο πίσω χρονικά, πιθανά το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη εάν χρειαστεί.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, φέρεται σύμφωνα με την «Telegraph» να είπε πως «η παραίτηση του Αλ. Τσίπρα είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος της κρίσης», χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο θέμα των εκλογών. Αυτή η αναφορά έγινε, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, κατά την επίσκεψή της στη Βραζιλία, σε συζήτηση με την Πρόεδρο της χώρας, Ντ. Ρουσέφ. Τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα φέρουν και καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δανειακής βοήθειας, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γ. Βαϊσγκέρμπερ και υπενθύμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβρη. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, είπε πως «συμφωνίες που έχουν συναφθεί ισχύουν και πέρα από ημερομηνίες εκλογών». Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν, δήλωσε στην εφημερίδα «Rheinische Post» πως «η βοήθεια από τον ΕΜΣ και οι απαραίτητες γι' αυτήν μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί με το ελληνικό κράτος, όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει, επομένως, ό,τι έχει συμφωνηθεί. Περιμένουμε ότι οι υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν ως το φθινόπωρο».
Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, Αν. Μπράιτχαρτ, μέσω twitter σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την ανακοίνωση για εκλογές στην Ελλάδα και ότι «η ευρεία στήριξη στο Μνημόνιο Συνεννόησης και η προσήλωση στις δεσμεύσεις θα είναι το κλειδί για την επιτυχία». Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι στενός συνεργάτης του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε πως οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να διευρύνουν την υποστήριξη των πολιτών στο πρόγραμμα στήριξης που υπέγραψε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με δήλωσή του, υπενθύμισε την ευρεία στήριξη της Βουλής των Ελλήνων για το νέο πρόγραμμα και το μεταρρυθμιστικό πακέτο και ελπίζει ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη. Νωρίτερα, πάλι με tweet, ανέφερε ότι λαμβάνει υπόψη του το διάγγελμα του Ελληνα πρωθυπουργού για την προκήρυξη εκλογών και τονίζει πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, ζήτησε «να διεξαχθούν οι εκλογές το ταχύτερο δυνατό».
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, επεσήμανε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Helsingin Sanomat» πως η χώρα του θεωρεί ότι η παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης δε θα επηρεάσει το νέο πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα. «Υποθέτουμε πως όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, η νέα αυτή συμφωνία και οι όροι της θα παραμείνουν. Ανεξάρτητα από τις εκλογές, τα προβλήματα στην Ελλάδα δε θα εξαφανιστούν» και πρόσθεσε ότι «ένας αισιόδοξος θα μπορούσε φυσικά να σκεφτεί ότι αυτό που θα προκύψει, θα είναι ένας ευρύτερος συνασπισμός και καλύτερη υποστήριξη για το πακέτο βοήθειας».
Από την πλευρά του, ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group, ξεκαθάρισε - μιλώντας στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF - ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα δε θα επηρεάσουν το πακέτο οικονομικής βοήθειας, και τόνισε πως «οι εξελίξεις ήταν πραγματικά ένα αναμενόμενο βήμα και για πολύ κόσμο ένα επιθυμητό βήμα για να υπάρξει μια σαφέστερη δομή στην ελληνική κυβέρνηση. Τον Οκτώβρη έχουμε μια συνεδρίαση για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους και μετά τις εκλογές ελπίζουμε για την περαιτέρω πρόοδο του προγράμματος».

Τέλος, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, με tweet του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σεβόμαστε την απόφαση του κ. Τσίπρα, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι είναι κάπως κυνική η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας, μετά την εκταμίευση της 1ης δόσης».

Δεν εξωραΐζεται
Σε άρθρο της «Αυγής» 20/8/2015, αναφερόταν ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνέβαλλε ώστε να ανοίξουν τα κορυφαία στρατηγικά προβλήματα της ΕΕ, θα συνεχίσει την προσπάθειά του, ώστε να συγκροτηθεί ένας μεγάλος συσχετισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων Προόδου και Δημοκρατίας, βασισμένος στην ενότητα των λαών της Ευρώπης». Αλλο ένα πλαστό δίλημμα βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να χειραγωγήσει το λαό στην πολιτική του κεφαλαίου που τον χρεοκοπεί, επιμένοντας, σε αντίθεση με όλες τις αποδείξεις περί του αντιθέτου, ότι «η Βαστίλη των λαών» μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Το χαρακτήρα της ΕΕ ως διακρατικής ένωσης καπιταλιστικών κρατών και συνεπώς αντιλαϊκής, τον έχουν αποδείξει οι αντιλαϊκές πολιτικές, τα μνημόνια διαρκείας κ.λπ. Αλήθεια, ποιες είναι οι περίφημες προοδευτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ; Αυτές που αντιδρούν στην πολιτική της Γερμανίας για λογαριασμό των συμφερόντων του δικού τους κεφαλαίου, όπως η Γαλλία; Η ΕΕ δεν αλλάζει, δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Ο δρόμος που θα φέρει μια άλλη Ευρώπη για τους λαούς, προϋποθέτει την αποδέσμευση από την ιμπεριαλιστική ένωση, την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε κράτος.
Εχουν αντιλαϊκή συμμετοχή
Στις 20 του Φλεβάρη, το Γιούρογκρουπ πήρε μια απόφαση - προάγγελο του τρίτου μνημονίου. Να τι έλεγε η συγκεκριμένη απόφαση: «Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης (...) Επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως (...) Δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012 (...) Δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς». Ο Λαφαζάνης, υπουργός της κυβέρνησης, έλεγε τότε, καλλιεργώντας αυταπάτες, ότι «οι ασάφειες και τα κρίσιμα προβλήματα του κειμένου της συμφωνίας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να θολώσουν το κυβερνητικό έργο και τη νέα προοδευτική πορεία της χώρας». Κάπως έτσι φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο και ευθύνονται γιατί συνέβαλαν σ' αυτό.
Και ... ευρω-άλλοθι
Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Μάρτιν Σουλτς «την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου "κουαρτέτου των πιστωτών" - στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας (...) Θεωρώ πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο». Είναι πράγματι να γελάει κανείς. Πρώτα, η κυβέρνηση προσπάθησε να εξωραΐσει την τρόικα, βαφτίζοντας «θεσμούς» τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που την συναποτελούν. Τώρα, ζητάει την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να θολώσει ακόμα περισσότερο τα νερά γύρω από το ρόλο που θα παίζει κάθε φορά η αξιολόγηση του προγράμματος της δανειακής σύμβασης σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, αφού θα ελέγχει και θα γνωμοδοτεί υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου, για τα οποία έγινε το μνημόνιο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Τσίπρας λέει στο λαό ότι η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγγυάται πως η αξιολόγηση, άρα και τα μέτρα, δε θα είναι τάχα σε βάρος του λαού λόγω «κεκτημένου». Αλλοθι, για να κάνει το λαό να καταπιεί το μνημόνιο και το «κεκτημένο», που το ξέρουν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι στα άλλα κράτη της ΕΕ, όπου τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα πέρασαν ή περνάνε με ή χωρίς μνημόνια...
Σόου με ντεκόρ τους μετανάστες
Από τα προεκλογικά σόου του ΣΥΡΙΖΑ δε γλίτωσαν ούτε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Από τη μια η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την έξαρση του προβλήματος μέσα στα ασφυκτικά όρια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ταλαιπωρώντας στην καλύτερη περίπτωση τους χιλιάδες κατατρεγμένους και από την άλλη τους χρησιμοποιεί σαν ντεκόρ, για να διαφημίσει την ευαισθησία της τάχα και την πρόνοιά της γι' αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε η «συνέντευξη Τύπου» που διοργάνωσε τις προάλλες η κυβέρνηση στον καταυλισμό του Ελαιώνα, τον οποίο η αρμόδια υπουργός για το Μεταναστευτικό, Τ. Χριστοδουλοπούλου, παρουσίασε ως «χώρο - υπόδειγμα και για άλλους χώρους φιλοξενίας που χρειάζεται να γίνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα». Τα πράγματα, όμως, κάθε άλλο παρά ειδυλλιακά είναι. Οι μετανάστες και πρόσφυγες που καταφέρνουν να γλιτώσουν από τα εμπόλεμα πεδία των ιμπεριαλιστικών αναμετρήσεων και δεν πνιγούν ή δε σκοτωθούν στο δρόμο, έρχονται στη συνέχεια αντιμέτωποι με την Ευρώπη - φρούριο και τις κατασταλτικές της πρακτικές απέναντι στους μετανάστες. Στην Ελλάδα διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και πέφτουν θύματα κυκλωμάτων, ρατσιστών και επιτηδείων. Στοιβάζονται και περιπλανώνται μέρες για να φτάσουν στα βόρεια σύνορα και από εκεί να ξαναμπούν στην ίδια περιπέτεια μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Μπροστά σ' αυτό το «Γολγοθά», τα σόου της κυβέρνησης στον Ελαιώνα μόνο σαν πρόκληση μπορούν να εκληφθούν...

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget