08/05/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, διοργάνωσε το ΠΑΜΕ ενάντια στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται και με την άφιξη του 3ου μνημονίου.

Στις 10 το πρωί έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του νέου μνημονίου. (Δείτε εδώ video)
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. (Δείτε εδώ τη δήλωσή του)
Στους συγκεντρωμένους μίλησαν η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και η Λίνα Ράλλη, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. 
Τόνισαν τις οδυνηρές επιπτώσεις από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του μνημονίου στο σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και την ανάγκη οργάνωσης της πάλης και του αγώνα παντού με το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και τις δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στο νέο μνημόνιο.
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος προκλητικά παραδέχτηκε ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλα είναι ανοιχτά.
Για την κοινωνική ασφάλιση εμφανίστηκε σύμφωνος με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ αναφέρθηκε σε σχέδια συγχώνευσης κύριων και επικουρικών συντάξεων στην κατεύθυνση της κατάργησης των επικουρικών. Ουσιαστικά κάλεσε τους εργαζόμενους να ξεχάσουν το αίτημα για επαναφορά των 751 ευρώ ως κατώτερο μισθό και επιβεβαίωσε ότι είναι ανοιχτό το ζήτημα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και των ομαδικών απολύσεων.
Προκλητικά ο υπουργός Εργασίας, κατά τη συνάντηση, έφτασε στο σημείο να καλέσει το κίνημα αφού η κυβέρνηση υπογράψει το 3ο μνημόνιο να πιέσει για να γίνει ...ανθρώπινη η συμφωνία και ανθρώπινος ο καπιταλισμός!
Πάντως και από τη συνάντηση διαφάνηκε ότι στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, η ελληνική πλευρά στην κυριολεξία «καίγεται» να ολοκληρωθεί η συμφωνία με κάθε τρόπο και τίμημα, χωρίς να συνυπολογίζονται τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.
Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έθεσε στη συνάντηση το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων της που αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τις ΣΣΕ, την απλήρωτη εργασία, τις απολύσεις κ.λπ.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε:
«Εμείς θέσαμε όλο το πακέτο των εργασιακών ζητημάτων που μέσα εκεί είναι και τα θέματα του Ασφαλιστικού και η απάντηση του υπουργού ήταν σαφέστατη και καθαρή.
Είναι ήδη προετοιμασμένο το πακέτο που αφορά το σύνολο των ζητημάτων, δηλαδή ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα που σημαίνει ανατροπές στα όρια ηλικίας, αυτό είναι δεδομένο, που σημαίνει ανατροπές ακόμα και στο ποσό της σύνταξης που θα φθάσει να είναι επίδομα.
Επίσης προδιαγεγραμμένη είναι η τύχη των ομαδικών απολύσεων που φαίνεται ότι και αυτό προχωράει, ανεξάρτητα αν θα είναι τώρα ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Προδιαγεγραμμένος, και ήδη γράφεται στη συμφωνία, φαίνεται ότι είναι και ο συνδικαλιστικός νόμος με μεγάλες ανατροπές και παρεμπόδιση στη δράση των συνδικάτων και του εργατικού κινήματος και των εργαζομένων. Επίσης φαίνεται ότι ο υπουργός θα ανοίξει, όπως είπε, δημόσιο διάλογο για όλα τα θέματα, και για το Ασφαλιστικό, και για τα εργασιακά και για το συνδικαλιστικό νόμο. Για εμάς δημόσια συζήτηση, όπως την εννοεί η κυβέρνηση, και έχουμε πείρα για αυτό, σημαίνει να κάνουν συνένοχους τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στην αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτό που διαφάνηκε καθαρά είναι ότι μπροστά στην υπογραφή της συμφωνίας δεν υπολογίζουν κανένα εργατικό δικαίωμα, θέλουν να τα ισοπεδώσουν όλα.
Στέλνουμε ένα μήνυμα στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους, ότι ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και συνολικά, η συμπόρευση με τα συνδικάτα και το ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ».
Σε ερώτηση για πρόωρες συντάξεις, ο Γιώργος Πέρρος απάντησε: «Είναι δεδομένο πάμε για κατάργηση και μας το είπε θεωρεί δεδομένο τη συγχώνευση των επικουρικών συντάξεων με τις κύριες συντάξεις». 
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Τον διορισμό των νέων μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Επιλογής Αττικής από την Περιφερειακή Αρχή, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Περιφέρειας Αττικής (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).
Όπως τονίζει, πρόκειται για πρόσωπα που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή της «αξιολόγησης» και την απόλυση εργαζομένων και τώρα επιβραβεύονται γι αυτό από την «αριστερή» διοίκηση.
Αναλυτικά το κείμενο:
«Η επιλογή και ο διορισμός των τριών μελών στα συμβούλια αυτά λέει πολλά για το ύφος, αλλά και την ουσία των κριτηρίων, που βασίστηκε η «ανατρεπτική» Περιφερειακή Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ!!!
Οι 2 Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Αττικής (και αυτοί του Υπουργείου Εσωτερικών) πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή του νόμου της «αξιολόγησης» του Μητσοτάκη, βγάζοντας αποφάσεις με τα περιβόητα ποσοστά των «υπό απόλυση» υπαλλήλων, ανά Δ/νση. Στάθηκαν απέναντι από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, που αγωνίστηκαν και ακύρωσαν στην πράξη τον «αντεργατικό-αντισυναδελφικό» νόμο της αξιολόγησης. Για αυτό το λόγο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής τους διέγραψε από μέλη του Συλλόγου, με απόφαση Γενικής του Συνέλευσης. Αυτούς τώρα η Περιφερειάρχης τους επιβραβεύει και τους αναγορεύει κριτές στην επικείμενη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων!!!
Όσο για τους «μόνιμους θαμώνες» όλων των μηχανισμών εξουσίας, όλων των κυβερνήσεων, όλων των Περιφερειαρχών και τους όψιμους «αριστερούς» δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Πάντα η εξουσία χρειάζεται «αυλικούς», πάντα η «καρέκλα» είναι γλυκιά… σε όσους δεν κινούνται με πυξίδα τα συλλογικά εργατικά, λαϊκά συμφέροντα.
Δεν μας προκαλούν εντύπωση αυτές οι επιλογές της Περιφερειακής Αρχής. Τονίζουν μόνο τις ευθύνες των αιρετών, των δικών μας εκπροσώπων απέναντι στους συναδέλφους, να αξιοποιούν κάθε χαραμάδα παρέμβασης, μέσα σε αυτά τα αντιδραστικά από τη φύση τους, το ρόλο και τη σύνθεσή τους Συμβούλια (Υ.Σ.& Σ.Ε.Π.). Και για να γίνει αυτό απαιτείται η συλλογική δράση όλων των εργαζομένων.
Τηλέφωνα επικοινωνίας των εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης εκπροσώπων μας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Επιλογής προϊσταμένων».

Στην μαζική παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 5 Αυγούστου παραβρέθηκε και οΧρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. 
Στη δήλωση του ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε: 
«Είμαστε εδώ σήμερα, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον πόλεμο που συνεχίζει η αστική τάξη, το κεφάλαιο, η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τους υπηρετούν.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι σήμερα, μέσα από αυτή την πολιτική, ωφελούνται, ζημιώνονται οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες.
Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά από την ισχυρή συμμαχία και τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τις πολιτικές που τους υπηρετούν. Αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος για τον φτωχόκοσμο, για τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας».

H πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μπορεί πραγματικά να βγάλει στο ξέφωτο της λαϊκής ευημερίας, τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1. 
Με ευθύνη των άλλων κομμάτων, πρόσθεσε, βρισκόμαστε τώρα στη φάση του ποιος θα εφαρμόσει το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι αυτός καλύτερα μπορεί να το εφαρμόσει προσπαθώντας να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ότι δήθεν θα αμβλύνει τις επιπτώσεις από τα σκληρά μέτρα του μνημονίου, επιχειρώντας έτσι τη λαϊκή εξαπάτηση αλλά και τη λαϊκή συνενοχή στα μέτρα. Από την πλευρά της, η ΝΔ μιλά για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» επιχειρώντας και αυτή να συμβάλει στην προώθηση των μέτρων.
Εμείς ως ΚΚΕ, κατέληξε ο Γιάννης Γκιόκας, καλούμε σε οργάνωση της πάλης του λαού σε κάθε τόπο δουλειάς, κλάδο, γειτονιά, παντού, για να μπλοκαριστούν τα μέτρα του νέου μνημονίου, να υπάρχουν εστίες αντίστασης που θα ανοίγουν ταυτόχρονα το δρόμο στο πραγματικό εναλλακτικό σχέδιο του ΚΚΕ που αν γίνει συνείδηση του λαού μπορεί να πυροδοτήσει την πραγματική φιλολαϊκή προοπτική.

Αν ισχύουν ρεπορτάζ και πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, τότε φαίνεται πως μετά τη συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους εταίρους της, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα όσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα χτυπάει κόκκινο. Και είναι λογικό αυτό αφού στο περιεχόμενο της συμφωνίας, στο περιεχόμενο του μνημονίου, αποτυπώνονται πολλά - αν όχι όλα - από όσα θα ονειρεύονταν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλωστε, για να μην κοροϊδευόμαστε και κόντρα στην πολιτική απάτη που προσπαθούν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δεν μπορεί μια συμφωνία, στο έδαφος της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο έδαφος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ωφελεί και τους εργαζόμενους και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτά μόνο ακραιφνείς σοσιαλδημοκράτες, όπως οι του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να ισχυρίζονται για να εξαπατήσουν το λαό...
* * *
Ετσι, λοιπόν, μαθαίνουμε πως πυκνώνουν οι αφίξεις εκπροσώπων ξένων funds και μεγαλοεπενδυτών στην Αθήνα και οι επαφές τους με στελέχη της κυβέρνησης, με φόντο τις διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ρόλο «συνδέσμου» της κυβέρνησης με τους ξένους επενδυτές - λένε τα ρεπορτάζ - έχει αποκτήσει από την πρώτη στιγμή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης. Βέβαια, αυτός είναι ένας ρόλος που δεν τον αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού, όπως λένε όσοι ξέρουν καλά τα ενδοκυβερνητικά, ο Γ. Δραγασάκης πάντα ήταν ο άνθρωπος που είχε τις επαφές του με τους επιχειρηματικούς κύκλους, ακόμα και στις πολύ δύσκολες στιγμές, τη βδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, οπότε υπήρχε μια σχετική ένταση ανάμεσα σε κυβερνητικούς παράγοντες και επιχειρηματικούς κύκλους... Λένε, λοιπόν, ότι η αποστολή του Γ. Δραγασάκη σε αυτή την περίπτωση είναι διττή. «Αφενός να λειτουργήσει ως "κυματοθραύστης" των, φυσιολογικών τηρουμένων των εξελίξεων τον τελευταίο μήνα, ανησυχιών των ξένων funds για την κατάσταση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα και για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, και αφετέρου να "αναθερμάνει" τις σχέσεις με το ξένο κεφάλαιο, καθώς αποτελεί πλέον βασική παραδοχή στο κυβερνητικό σχήμα η αναγκαιότητα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων» (ρεπορτάζ «capital.gr» 31 Ιούλη).
* * *
Λέει το ρεπορτάζ: «Την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα βρέθηκαν εκπρόσωποι της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (National Development and Reform Commission - NDRC) αλλά και του γνωστού κινεζικού ομίλου Fosun Group, οι οποίοι συμμετέχουν στο σχήμα που έχει επιλεγεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπλαση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των πιστωτών να φέρει σε πέρας την αξιοποίηση του Ελληνικού με στόχο την είσπραξη του εφάπαξ τιμήματος ύψους 915 εκατ. ευρώ και την έναρξη των εργασιών ανάπλασης στην έκταση. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Fosun φέρονται να διαβεβαίωσαν πως το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει έντονο, τόσο στον τουρισμό και τις υποδομές αλλά και στον τραπεζικό κλάδο». Εμείς, απλά θέλουμε να προσθέσουμε μία μικρή λεπτομέρεια. Ειδικοί στα θέματα της επένδυσης του Ελληνικού επέμεναν ότι η δουλειά δεν θα χαλάσει, ακόμα κι όταν στελέχη της κυβέρνησης διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση...
* * *
Λέει, επίσης, το ρεπορτάζ του «capital gr» ότι «οι εξελίξεις στις τράπεζες μονοπώλησαν και τις συζητήσεις του κ. Δραγασάκη με τον Φαρχάντ Νάντζι, γενικό διευθυντή του επενδυτικού ομίλου Highfields Capital Management. Το επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται πάνω από 12 δισ. δολάρια, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους μετόχους της Eurobank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5% και εμφανίζεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στον νέο κύκλο αυξήσεων κεφαλαίου που θα απαιτηθούν. Προϋπόθεση, ωστόσο, για την υλοποίηση οποιασδήποτε κίνησης αποτελεί η ολοκλήρωση των stress tests, τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν από τη συμμετοχή του ESM και, βεβαίως, της συμφωνίας Ελλάδας - πιστωτών. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το ενδιαφέρον και των υπόλοιπων μεγάλων επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά assets, όπως ο John Paulson και ο Prem Watsa που ήδη έχει υλοποιήσει κύκλο επαφών, συναντώντας δύο φορές τον Ελληνα πρωθυπουργό».
* * *
Και συνεχίζει: «Ο επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου Fairfax Financial Holdings, ένας από τους μεγαλύτερους αν όχι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην ελληνική αγορά, μπορεί να έχει δηλώσει πως "η έκθεσή μας στην Ελλάδα είναι πολύ διαχειρίσιμη και δεν αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ως ιδιαίτερο πρόβλημα", ωστόσο πηγές της αγοράς σημειώνουν πως το ελληνικό στοίχημα (σ.σ. deep-value, contrarian-type bet, όπως περιγράφεται) δεν είναι ούτε απλό, ούτε στην επενδυτική στρατηγική του ομίλου να εγκαταλειφθεί. Σημειώνεται πως η Fairfax τέθηκε επικεφαλής ομάδας επενδυτών που περιλαμβάνουν τη WL Ross & Co. του μεγαλοεπενδυτή Wilbur Ross, τη Fidelity Investments και τη Mackenzie Investments για να υλοποιηθεί επένδυση 1,3 δισ. ευρώ στην Eurobank τον Απρίλιο του 2014, ενώ εμφανίζεται να εξετάζει διαρκώς συγκεκριμένες επενδυτικές περιπτώσεις στην Ελλάδα τις οποίες και αξιολογεί, μεταξύ των οποίων και στον κλάδο ασφάλισης και αντασφάλισης που αποτελεί πεδίο κύριας δραστηριότητάς της».
* * *

Το για ποιους διαπραγματεύτηκε και διαπραγματεύεται η συγκυβέρνηση γίνεται πλέον μέρα με τη μέρα όλο και πιο σαφές. Το ποιοι ωφελούνται από το επικείμενο μνημόνιο, από τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί, από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, μπορεί να το καταλάβει κι ένα μικρό παιδί. Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του για την κοροϊδία, τον εμπαιγμό. Και κυρίως πρέπει να πάρει τα μέτρα του απέναντι στην ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται από τη συγκυβέρνηση και τους συνεταίρους της.

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην Αρκτική, που είναι
πλούσια σε ενεργειακούς πόρους
Η Ρωσία υπέβαλε σήμερα και επισήμως στα Ηνωμένα Εθνη αίτημα για την επέκταση του εξωτερικού ορίου της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική κατά 1,2 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, υποστηρίζοντας ότι οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν τα δικαιώματά της στον τεράστιο φυσικό πλούτο του Αρκτικού Ωκεανού.
Στο αίτημα που υποβλήθηκε στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ορια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας (CLCS) η Ρωσία δηλώνει ότι με βάση τις επιστημονικές έρευνες θα πρέπει να επεκταθούν τα χωρικά ύδατά της. Ηδη από το 2001 είχε ζητήσει να αναγνωριστεί η κυριαρχία της στην περιοχή αυτή της Αρκτικής, όμως το αίτημά της είχε απορριφθεί λόγω έλλειψης στοιχείων και ο ΟΗΕ την είχε καλέσει να παρουσιάσει περισσότερες αποδείξεις για να στηρίξει το αίτημά της.
Στο αναθεωρημένο αίτημα που κατατέθηκε σημειώνεται ότι οι υποθαλάσσιες ράχες Λεμονόσοφ, Μεντελέγεφ-Αλφα και Τσούκτσι «ανήκουν στα υποθαλάσσια υψώματα που αποτελούν φυσική προέκταση του υφαλοπλαισίου». Στο κείμενο αναφέρονται επίσης οι Λεκάνες Ποντβοντνίκοφ και Τσούκτσι που χωρίζουν τις τρεις αυτές ράχες.
Στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 καθορίζεται ότι οι χώρες με κυριαρχικά δικαιώματα στα χωρικά ύδατά τους δικαιούνται να ορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους (ΑΟΖ) στα 200 ναυτικά μίλια. Στις περιπτώσεις όπου η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται πέραν του προκαθορισμένου ορίου, η ΑΟΖ μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 350 ναυτικά μίλια και η χώρα να έχει τον πλήρη έλεγχο των φυσικών πόρων που περιλαμβάνονται σ' αυτήν. Η περιοχή της Αρκτικής πιστεύεται ότι έχει τεράστια, ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Ρωσία υπολογίζει ότι οι ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να φτάνουν τα 5 δισεκατομμύρια τόνους και να αξίζουν σχεδόν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλες τέσσερις χώρες που έχουν σύνορα στον Αρκτικό Κύκλο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δράση τα δικά τους μονοπώλια και θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ρωσικές διεκδικήσεις. Μάλιστα, η Δανία και η Γροιλανδία υπέβαλαν πέρσι ένα αντίστοιχο αίτημα στον ΟΗΕ, διεκδικώντας την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους σε μια έκταση 485 ναυτικών μιλίων στην Αρκτική.

Ετοιμη να ξεκινήσει τη σύνταξη του νέου μνημονίου - φωτιά για το λαό, από σήμερα 5 Αυγούστου, δηλώνει η συγκυβέρνηση. Στελέχη της σε δηλώσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι βασική επιδίωξή τους είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του μνημονίου το αργότερο έως τις 19 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευτεί η πρώτη δόση ύψους 24 - 25 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Μάλιστα, είναι τέτοια η ζέση τους για να περάσουν μια σειρά αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που θα προστεθούν σε όσα έχουν ήδη ψηφίσει μαζί με ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ, ώστε οι διαρροές κάνουν λόγο για συμφωνία μια κι έξω, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα.
«Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία στις 18 Αυγούστου», δήλωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη. «Από αύριο αρχίζει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά «είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε έως τις 18 Αυγούστου να κατατεθεί το κείμενο στη Βουλή». Ενώ, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς πηγαίνουμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με στόχο να κλείσουμε τη συμφωνία (...) Ο χρόνος δεν είναι λίγος. Η ομάδα της διαπραγμάτευσης και οι επιμέρους ομάδες δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση, δεν δουλεύουν στην κατεύθυνση να έχουμε και νέα συμφωνία - ''γέφυρα'' αλλά μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Με το που θα κλείσει αυτή η συμφωνία, μπαίνει το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση της Αριστεράς».
Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για αδυναμία συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου αυξάνονται, με την κυβέρνηση να διερευνά τις δυνατότητες μιας μικρής παράτασης για την αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Εσωκομματικές διεργασίες και εκλογές
Η Ολγα Γεροβασίλη σχετικά με τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «δύο διαφορετικοί στρατηγικοί σχεδιασμοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα». Επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως «υπάρχουν άνθρωποι μέσα και έξω που δεν θέλουν συμφωνία. Μιλάω για ισχυρούς κύκλους που θέλουν τη χώρα εκτός ΕΕ για οικονομικούς λόγους», και έκανε λόγο για «λόμπι δραχμής», που αποτελείται από «ξένα συμφέροντα διαπλεκόμενα με ντόπια συμφέροντα». Οσον αφορά το θέμα των εκλογών, σημείωσε πως «εκλογές θα γίνουν όποτε χρειαστεί, δεν θα ασχοληθούμε σήμερα για το πότε θα γίνουν. Είναι λάθος να σχεδιάζουμε τώρα πολιτικές εξελίξεις. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση», πρόσθεσε. Σε ερώτηση για το εάν θα γίνουν εκλογές, σε περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία πέσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών κατά την ψηφοφορία επί της επικείμενης συμφωνίας, η κα Γεροβασίλη είπε ότι «μια κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν η ίδια δεν πατάει» και απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού πολυκομματικής κυβέρνησης. Η ίδια ανακοίνωσε, επίσης, ότι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς το μπόνους των 50 εδρών.
Από την πλευρά της, η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της, ανέφερε σε σχέση με το συνέδριό τους: «Πρέπει να είναι ένα συνέδριο στρατηγικού επανακαθορισμού, το οποίο θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα στη νέα συνθήκη και το κόμμα θα απαντήσει συλλογικά στα ερωτήματα που προκύπτουν, τόσο με τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και με τη βιωσιμότητα του αριστερού σχεδίου στην Ευρώπη». Ακόμα, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τραυματιστεί σοβαρά την προηγούμενη περίοδο και γι' αυτό είναι στο χέρι όλων να λειτουργήσουν συλλογικά και από κοινού να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα.
Χοντρά παιχνίδια σε βάρος του λαού
Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την πλευρά της «Αριστερής Πλατφόρμας» σε συνέντευξή του κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μη στηρίξουν το νέο μνημόνιο. Δίνοντας ένα χρώμα ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης στην κόντρα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, «διαφήμισε» τις σχέσεις του με την καπιταλιστική Ρωσία και τη συμφωνία που υπέγραψε για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. Προειδοποιώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεχίσει το έργο του παρά το γεγονός ότι αυτός δεν είναι πια υπουργός. Στην ίδια συνέντευξη ο Π. Λαφαζάνης δεν αμέλησε να επιτεθεί στην πολιτική του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντάς την βαθιά λαθεμένη στρατηγική και μέγα λάθος τη στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα. Επιτέθηκε δηλαδή στο ΚΚΕ γιατί δεν έβαλε πλάτη να στηρίξει τις αυταπάτες για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γιατί από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε ότι αντικειμενικά θα ακολουθήσει τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, πράγμα που επιβεβαιώθηκε. Επιτέθηκε στο ΚΚΕ γιατί στο δημοψήφισμα αποκάλυψε ότι το «όχι» που καλούσε το λαό να πει η κυβέρνηση ήταν «ναι» σε νέο μνημόνιο, κάτι που επίσης επιβεβαιώθηκε. Επιτίθεται, επίσης, στο ΚΚΕ γιατί αυτό αποκαλύπτει πως το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» είναι ψεύτικο για το λαό, γιατί τόσο με την πολιτική των μνημονίων εντός ευρώ όσο και με τη χρεοκοπία και την καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής πάλι ο λαός θα την πληρώσει.
Και τα λέει αυτά για να καλύψει το ρόλο του ως «αριστερού άλλοθι» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αυτούς τους 6 μήνες. Οταν ο ίδιος μετά τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, που σε μεγάλο βαθμό προέβλεπε τους άξονες του νέου μνημονίου που ετοιμάζεται τώρα, είχε λουφάξει πίσω από την έκφραση γνώμης εντός των ...κομματικών οργάνων και η «Αριστερή Πλατφόρμα» μιλούσε απλά για «ετεροβαρή συμφωνία» και για «συμφωνία - αίνιγμα». Οταν ο ίδιος και η λεγόμενη «Αριστερή Πλατφόρμα» υιοθετούν σχεδιασμούς για τους οποίους τρίβουν τα χέρια τους τμήματα του κεφαλαίου.
Ζητά την προστασία της από τους υπουργούς...
Επιστολή, με την οποία ζητά να την προστατέψει από τις επιθέσεις που δέχεται από τους υπουργούς Δημήτρη Μάρδα και Γιάννη Πανούση, έστειλε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η επιστολή εστάλη την 31η Ιούλη και φέρεται να είναι απάντηση στο αίτημα του πρωθυπουργού να διακοπούν οι εργασίες της Βουλής στο διάστημα 3 έως 16 Αυγούστου προκειμένου να ξεκουραστούν οι βουλευτές.
Η πρόεδρος της Βουλής καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά, καθώς, όπως αναφέρει στην επιστολή της, «ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, στο πλαίσιο σειράς προσβλητικών δηλώσεών του, που στρέφονται εναντίον μου ως Προέδρου της Βουλής αλλά και συνολικότερα, εναντίον της λειτουργίας και της αυτονομίας της Βουλής, προέβη και σε δηλώσεις που αφορούν το έργο και το αντικείμενο αυτής της Επιτροπής, δηλώσεις που δεν απηχούν την εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης, πλην όμως δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Το ίδιο φαινόμενο, των ανοίκειων και πολλαπλώς προσβλητικών τοποθετήσεων εναντίον μου ως Προέδρου της Βουλής αλλά και εναντίον της συνταγματικά και εκ του κανονισμού της Βουλής προβλεπόμενης άσκησης των αρμοδιοτήτων μου, παρατηρείται εδώ και μήνες από έτερο Αναπληρωτή Υπουργό της κυβέρνησής σας, τον κ. Γιάννη Πανούση, η επιθετική εμμονή του οποίου γεννά πολλές απορίες».
Και η Κωνσταντοπούλου καταλήγει, λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα: «Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε σχέση με ζητήματα σεβασμού της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και σεβασμού της προσωπικότητας των θεσμικών λειτουργιών, θα σας παρακαλούσα να μεριμνήσετε προσωπικά, ώστε αυτό το ονειδιστικό για την Δημοκρατία φαινόμενο να λάβει ένα τέλος, καθότι πρώτα τα μέλη της κυβέρνησης με το παράδειγμά τους, με την αυτοσυγκράτηση και την τήρηση των αρχών της πολιτικής και θεσμικής ευπρέπειας, θα πρέπει να δίνουν τον τόνο και να συγκροτούν το θεσμικό υπόδειγμα ώστε αυτές οι αρχές να γίνονται σεβαστές και από την Αντιπολίτευση, και συνολικά, να θωρακίζεται ο δημόσιος λόγος από φαινόμενα εκτράχυνσης, εκφυλισμού ή και απροκάλυπτου κανιβαλισμού».
  • Θέματα σχετικά με τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ εξέτασε χτες σε συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο ήταν η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θέσεων. Με τη χτεσινή συνεδρίαση εγκαινιάστηκαν οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Στο μεταξύ, χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα ψήφισμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση και η υποστήριξη στη βουλευτή Νάντια Βαλαβάνη με αφορμή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Η Ρωσία διαφωνεί με την αεροπορική «κάλυψη»
 που ΗΠΑ - Τουρκία θα προσφέρουν σε Σύρους
αντικαθεστωτικούς (φωτ. από την αεροπορική βάση
 στο Ιντσιρλίκ)
Στην επιφάνεια βαθιές αντιθέσεις και εντατικά «παζάρια»
ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν «τερματισμό της βίας» μεταξύ Αγκυρας - PKK, ενώ η Ρωσία αντιδρά στην αεροπορική «στήριξη» δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης
Τη δική τους «αντίληψη» για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η «μάχη κατά της τρομοκρατίας» υπερασπίζονται τα διάφορα κέντρα που εμπλέκονται στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, η οποία κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία και το Ιράκ, προκρίνοντας συνεργασίες που κάθε πλευρά εκτιμά ότι θα αναβαθμίσουν τη δική της θέση στην περιοχή και θα δυσχεράνουν τις κινήσεις των ανταγωνιστών της.
Μετά την έκφραση ικανοποίησης για την απόφαση της Τουρκίας να συμμετάσχει πιο ενεργά στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (παραχωρώντας και την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ), Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες διατυπώνουν ανοιχτά τη «δυσαρέσκειά» τους για την πιθανή (επίσημη) αναστολή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αγκυρας και PKK, αναδεικνύοντας και έτσι ότι ΗΠΑ και ΕΕ «επενδύουν» σε μια ενίσχυση του ρόλου των Κούρδων στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ΥΠΕΞ) Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι «υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα σε αυτήν την περίπτωση (σ.σ. που δέχεται ένοπλες επιθέσεις από το ΡΚΚ), αλλά θέλουμε να δούμε τη βία (σ.σ. μεταξύ τουρκικού στρατού και ΡΚΚ) να τελειώνει, θέλουμε να δούμε το ΡΚΚ να σταματά τις επιθέσεις και, όπως δηλώσαμε, την τουρκική κυβέρνηση να απαντά αναλογικά».
Από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν που είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ επισήμανε ότι «η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας για την πρόληψη και την αντίδραση σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η απάντηση πρέπει ωστόσο να είναι ανάλογη, στοχευμένη και να μη θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τον πολιτικό, δημοκρατικό διάλογο στη χώρα». Ο ίδιος είπε ακόμα ότι η ΕΕ «αναγνωρίζει τη δέσμευση των τουρκικών αρχών να εντείνουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» και ζητά από την Αγκυρα «να σταθεί στο ύψος του σημαντικού και στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει σε όλη την περιοχή, απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή».
Πάντως, από τη μεριά της η τουρκική κυβέρνηση δε δείχνει διάθεση αναστολής των βομβαρδισμών θέσεων του PKK, που ξεκίνησε στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων που άρχισε στις 24 Ιούλη εναντίον όποιων «τρομοκρατών» απειλούν τα σύνορα και την «ασφάλειά» της, εννοώντας - όπως η ίδια υποστηρίζει - και το «Ισλαμικό Κράτος».
Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ειδικά στις νοτιοανατολικές περιοχές, αυξήθηκαν και χτες από επιθέσεις ενόπλων που αποδίδονται στο PKK, καθώς δυνάμεις του φέρονται να επιτέθηκαν στην έδρα της αστυνομίας στην επαρχία Χακάρι, αλλά και εναντίον στρατιωτών στην περιοχή Σιρνάκ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων.
Επαφές για «ειρήνη»
Σημασία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν και οι διεργασίες που συνεχίζονται εντατικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, τόσο στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας όσο και για να μη σταματήσουν οι «διαπραγματεύσεις» με το PKK.
Το φιλοκουρδικό HDP έκανε νέα παρέμβαση, με τον πρόεδρό του Σελαχατίν Ντεμιρτάς να ισχυρίζεται ότι το ΡΚΚ είναι έτοιμο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επικαλούμενος την τοποθέτηση του Ρεμζι Καρτάλ, ενός στελέχους του ΡΚΚ και πρώην Τούρκου βουλευτή που έχει αυτοεξοριστεί στην Ευρώπη. Ο Ντεμιρτάς και η άλλη πρόεδρος του HDP Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ είχαν χτες συνάντηση με τον ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, με αντικείμενο - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - το «πώς θα σταματήσει η αιματοχυσία». Μάλιστα το CHP επιδοκίμασε την «αφοσίωση» του HDP στην ειρήνη και στελέχη του δήλωσαν μετά τις επαφές ότι «δε γίνεται ειρήνη με όπλα στα χέρια».
Την ίδια στιγμή, όλα μένουν ανοιχτά ως προς μια κυβερνητική συνεργασία, με τον αντιπρόεδρο (και στέλεχος του AKP) Μπουλέντ Αρίντς να δηλώνει προχτές ότι αν δεν ευοδωθούν οι επαφές με το CHP «θα στραφούμε προς το MHP». Πάντως, χτες, ο αντιπρόεδρος του MHP Σεμίχ Γιαλτσίν είπε ότι παρερμηνεύτηκαν δηλώσεις του στο «Ρόιτερς», το οποίο εμφάνισε το MHP έτοιμο να στηρίζει μια κυβέρνηση μειοψηφίας του AKP με τον όρο ότι θα προκηρύσσονταν εκλογές για τον επόμενο Νοέμβρη.
Ρωσική διαφωνία στην «κάλυψη» Σύρων αντικαθεστωτικών
Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι έγιναν οι πρώτες αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις με τις οποίες προσφέρθηκε «κάλυψη» σε δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που εκπαιδεύουν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους. Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν με το επιχείρημα ότι έτσι ενισχύεται ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η «κάλυψη» αυτή θα προσφέρεται στους αντικαθεστωτικούς απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, μεγαλώνει το ενδεχόμενο ενός «επεισοδίου» μεταξύ του «αντι-τρομοκρατικού συνασπισμού» και δυνάμεων της κυβέρνησης Μπασάρ αλ - Ασαντ, με δεδομένο ότι ο πόλεμος μεταξύ της εκλεγμένης κυβέρνησης και αντιπολιτευόμενων δυνάμεων συνεχίζεται με τη στήριξη διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Η Αγκυρα έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην αεροπορική «κάλυψη» των Σύρων αντικαθεστωτικών, όπως εξακολουθεί άλλωστε και να τάσσεται υπέρ της ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ.
Ωστόσο, τη διαφωνία της με αυτές τις αεροπορικές επιχειρήσεις εξέφρασε ακόμα μια φορά η Μόσχα, στη συνάντηση που είχε ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ντόχα, προχτές, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον «ποτέ δε ζήτησε τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης» οι επιχειρήσεις αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως τέτοιες αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές για να ηττηθεί το «Ισλαμικό Κράτος» και υπενθύμισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προτείνει τη δημιουργία «ενιαίου μετώπου», που θα ενοποιήσει όσους αντιπαλεύουν τους τζιχαντιστές. Αναγνώρισε ακόμα ότι η Μόσχα «παρέχει στήριξη» στην κυβέρνηση της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι αν αυτό δε γινόταν, οι τζιχαντιστές σήμερα θα είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας.
Από τη μεριά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία στη συνάντηση «αναγνωρίστηκαν οι κίνδυνοι που αποτελεί για το συριακό λαό η άνοδος του εξτρεμισμού και η ανάγκη για μια ουσιαστική πολιτική μετάβαση που θα καταστήσει δυνατή την ενοποίηση της μάχης κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων, που θα συμπεριλάβει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι δυνάμεις της (συριακής) αντιπολίτευσης».

  • Στο μεταξύ, χτες, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει για ακόμα ένα χρόνο τη συμμετοχή της στις αεροπορικές επιδρομές που συνεχίζονται στο Ιράκ, επίσης στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και του «Ισλαμικού Κράτους». Το φθινόπωρο το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει ξανά το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας και στους βομβαρδισμούς κατά τζιχαντιστών στη Συρία.

Ως μονόδρομο βλέπουν κάποια στελέχη της ΝΔ το σχηματισμό μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», ώστε να κλείσει άμεσα τα προαπαιτούμενα με τους «εταίρους» και να προχωρήσει άμεσα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με τη μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση.
«Πρώτο βιολί» αυτής της τάσης αναδεικνύεται η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας χτες στο «Mega», έκανε λόγο για δύο επιλογές που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας το αμέσως προσεχές διάστημα:
«'Η κάνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού δυο ετών που στηρίζεται από κόμματα και προχωρά και αντιπολίτευση δεν θα έχει τη Χρυσή Αυγή αλλά τον Λαφαζάνη, ή θα κάνει εκλογές και αυτή την κυβέρνηση θα την επιβάλει ο ελληνικός λαός διότι πλειοψηφίες αυτού του είδους όπως ονειρεύεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειωτέον, η νύξη της Μπακογιάννη για το ποιος θα κάνει «αντιπολίτευση» σε αυτήν την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», βασικά απαντά σε ενστάσεις που έχει προβάλει η πλευρά του Ευ. Μεϊμαράκη, ότι αν η ΝΔ συμπράξει σε ένα τέτοιο σχέδιο, ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει πλέον η Χρυσή Αυγή.
Παραπέρα, ξορκίζοντας η Μπακογιάννη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι έτσι «θα έχουμε χάσει όμως, θα έχει ένα τεράστιο κόστος αυτό, και ο ελληνικός λαός θα πληρώσει διπλά επειδή, λυπάμαι που το λέω, αλλά εμένα με έχει απογοητεύει πάρα μα πάρα πολύ αυτή η κυβέρνηση».
Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση, αναφερόμενη στη διαχείριση της αστικής εξουσίας από την κυβέρνηση, ότι «η σουρεάλ κατάσταση πρέπει να λήξει και θα λήξει στο τέλος Αυγούστου».
«Μέχρι εδώ ήταν», επέμεινε σημειώνοντας ότι «αυτή η παρακολούθηση αυτής της εικόνας, εάν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στην καμπούρα τη δικιά μας ή στην καμπούρα της όποιας αντιπολίτευσης θα λύνει τα εσωτερικά του προβλήματα και θα κυβερνά με τον τρόπο, με τον οποίο δεν κυβερνά σήμερα, είναι βαθιά νυχτωμένοι». Τοποθέτηση που αντανακλά, ουσιαστικά, την αγωνία κύκλων της αστικής τάξης, να καταληχτεί εκείνο το κυβερνητικό σχήμα και εκείνη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να σταθεροποιήσουν την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία φορτώνοντας φυσικά νέα βάρη στις πλάτες του λαού.

«Τρέχει» τα αντιλαϊκά παζάρια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με στόχο την ψήφιση του νέου αντιλαϊκού «προγράμματος» από τη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου
Αλλεπάλληλες επαφές με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) πραγματοποιούν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «τρέξει» τα αντιλαϊκά παζάρια, ώστε να καταληχθεί «εγκαίρως» το νέο μνημόνιο και να εγκριθεί από τη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου.
Ετσι, χτες, οι δύο υπουργοί της συγκυβέρνησης συζήτησαν με τους εκπροσώπους του λεγόμενου «κουαρτέτου» τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και του νέου «ανεξάρτητου ταμείου», καθώς και αυτά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Ζητήματα, δηλαδή, γύρω από τα οποία εκδηλώνονται έντονες ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με την κυβέρνηση να μιλά για «συγκλίσεις» και «αποκλίσεις»...
Σήμερα, εξάλλου, οι Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης θα συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι στην εν λόγω συνάντηση «θα γίνει το πρώτο "κλείσιμο" των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα».
Νέα αντιλαϊκά μέτρα είτε με «έγκαιρη» ολοκλήρωση του μνημονίου είτε με «δάνειο - γέφυρα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τη σημερινή συνάντηση θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για το κατά πόσο ισχύει το παραπάνω χρονοδιάγραμμα - στόχος της συγκυβέρνησης, για ψήφιση του νέου μνημονίου στη Βουλή έως τις 18/8, προκειμένου η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να γίνει πριν από τις 20 Αυγούστου και την αποπληρωμή 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, ή θα αναζητηθούν άλλες «εναλλακτικές», όπως π.χ. ένα νέο δάνειο - «γέφυρα» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), είτε ακόμα και μια σύντομη παράταση της προθεσμίας για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ.
Σε ερώτηση που του έγινε για το αν «βγαίνει» το χρονοδιάγραμμα, ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε: «Ναι. Ούτε η δική μας πλευρά έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα, ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο», ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου - «γέφυρα», ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο - "γέφυρα"».
Να σημειωθεί εδώ ότι σε αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο - της «γέφυρας» - αντιδρούν έντονα και μια σειρά εγχώρια αστικά επιτελεία, χαρακτηρίζοντάς το «μπάλωμα», που δε λύνει το ζήτημα της χρηματοδότησης και της «επανεκκίνησης» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, χαρακτήρισε «φιλόδοξο» αλλά «ρεαλιστικό», στο βαθμό που όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, το στόχο να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη εκταμίευση του νέου «προγράμματος» από τον ESM πριν από τις 20 Αυγούστου.
Στο πλαίσιο άλλωστε της κυβερνητικής προσπάθειας να «τρέξει» τα αντιλαϊκά παζάρια για το νέο μνημόνιο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, αναμενόταν να έχει τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του και παράγοντες της σοσιαλδημοκρατίας. Αύριο, Πέμπτη, εξάλλου, στο περιθώριο της παρουσίας του στα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο, θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, αλλά και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, σε ό,τι αφορά το λαό, είτε ως πρώτο μέρος του νέου μνημονίου αν αυτό «κλειδώσει» έως τις 18 Αυγούστου, είτε ως «προαπαιτούμενα» ενός νέου δανείου - «γέφυρα», το βέβαιο είναι ότι μέσα στις προσεχείς βδομάδες θα έρθουν προς ψήφιση νέα αντιλαϊκά μέτρα, την ίδια ώρα που θα «καθαρογράφονται» οι κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια.
Ανταγωνισμοί γύρω από τα «φιλέτα» των ιδιωτικοποιήσεων
«Πρώτο πιάτο» στη χτεσινή συνάντηση των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με το «κουαρτέτο» ήταν το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, τόσο σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των περιπτώσεων που ήδη «τρέχουν», όσο και σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και τη λειτουργία του περιβόητου «ανεξάρτητου» ταμείου, στο οποίο θα περάσουν κρατικά «περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας» προς... «αξιοποίηση» από τα μονοπώλια, με τον σχετικό αντιλαϊκό στόχο να φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιούλη, το εν λόγω Ταμείο θα λειτουργεί «υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών», ενώ από τα προβλεπόμενα έσοδά του, τα 25 δισ. ευρώ θα«χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων»«το 50% κάθε εναπομείναντος ευρώ» (δηλαδή μέχρι 12,5 δισ. ευρώ) θα δοθεί για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, και το υπόλοιπο «50% κάθε εναπομείναντος ευρώ» θα χρησιμοποιηθεί για «επενδύσεις», δηλαδή θα δοθεί με τη μορφή «ζεστού» κρατικού χρήματος σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος, στη χτεσινή συζήτηση «υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων», με τον ίδιο να προσθέτει: «Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία». Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα»σε ό,τι αφορά τη νομική υπόσταση του Ταμείου, «αλλά κυρίως είναι η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα - το καινούργιο Ταμείο - με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».
Πάνω σε αυτό το τελευταίο ζήτημα, η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει όσες ιδιωτικοποιήσεις έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ (ΟΛΠ, ΟΛΘ, περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ROSCO κ.ά.), για την ολοκλήρωση των οποίων έχει δεσμευτεί ρητά η συγκυβέρνηση, να γίνουν από το ίδιο.
Σε κάθε περίπτωση, γύρω από το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων εκδηλώνονται εντεινόμενες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, καθώς στο περιβόητο νέο Ταμείο θα περιλαμβάνονται κερδοφόρα «φιλέτα» και στρατηγικές υποδομές, πέρα και από αυτά που είχαν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (λόγος γίνεται, μεταξύ άλλων, και για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, για τις συμμετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες κ.ά.), με το λαό βέβαια να πληρώνει πολλαπλά τα «σπασμένα» από τους εν λόγω ανταγωνισμούς και την «αξιοποίηση» για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Τράπεζες: Ο λαός θα πληρώσει για τις «προτεραιότητες» του κεφαλαίου
Το άλλο θέμα στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ήταν το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, όπου πληροφορίες κάνουν λόγο για σύγκλιση στην ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του 2015, δηλαδή πριν από το Γενάρη του 2016, οπότε και ενεργοποιείται η σχετική οδηγία της ΕΕ για την «εξυγίανση» των τραπεζών με «ίδια μέσα» (bail in), δηλαδή, κατά σειρά με επιβάρυνση των μετόχων, των ομολογιούχων και στη συνέχεια με «κούρεμα» καταθέσεων, θεωρητικά άνω των 100.000 ευρώ.
Ως σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες προβάλλεται η ανακεφαλαιοποίηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι με απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον ESM, καθώς κάτι τέτοιο θα συνοδευόταν και πάλι από «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, ανεξάρτητα από την ευρωενωσιακή οδηγία. Ο λαός βέβαια βγαίνει χαμένος και στις δύο περιπτώσεις, αφού στη μεν πρώτη το σύνολο των κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης προστίθεται στο κρατικό χρέος, ενώ στην άλλη περίπτωση το «κούρεμα» - ακόμα και αν μείνει σε καταθέσεις μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ - θα εφαρμοστεί και σε καταθέσεις ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ, νοσοκομείων, πανεπιστημίων κ.τ.λ.
Σε κάθε περίπτωση, δρομολογούνται άμεσα οι αξιολογήσεις των ποιοτικών στοιχείων του ενεργητικού (AQR) των τραπεζών και συνολικότερα τα νέα «stress test» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ζήτημα - «κλειδί» σε αυτούς τους ελέγχους είναι τα «κόκκινα» δάνεια - τα οποία έχουν απογειωθεί στα 110 δισ. ευρώ - αλλά και οι προβλέψεις για το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ανέφερε ότι στη χτεσινή συνάντηση η πλευρά της συγκυβέρνησης κατέθεσε την πρότασή της, για «συνολική λύση», για δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, «με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, των κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων που εμπλέκονται», ωστόσο, όπως είπε, καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν έτοιμη για να τη συζητήσουν. Ανέφερε μάλιστα ότι παρότι η πρόταση της συγκυβέρνησης είναι «στο πνεύμα του αρχικού σχεδίου» (σ.σ. περί δημιουργίας ενός «ενδιάμεσου φορέα» διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων), πλέον «έχουν περάσει 3 μήνες και έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κόντρες του κεφαλαίου γύρω και από αυτό το ζήτημα θα ενταθούν: Υπενθυμίζουμε τις σχετικές αναφορές του ΣΕΒ ότι «ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων καθώς αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας», καθώς και τις «προειδοποιήσεις» του ότι «τυχόν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών»...

Θεομπαίχτες
Θεομπαίχτες με ...πτυχίο αναδεικνύονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουν το λαό χειροκροτητή του 3ου μνημονίου που ετοιμάζουν με τους «θεσμούς». Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης, σε ραδιοφωνικό σταθμό («Παραπολιτικά»): «Εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς, πορεία αλλάξαμε, δεν αλλάξαμε προορισμό. Δηλαδή, ο καπετάνιος έλαβε μήνυμα στον ασύρματο ότι προσεγγίζει τυφώνα, ασύντακτη χρεοκοπία και έστριψε το τιμόνι για να αποφύγει τον τυφώνα της ασύντακτης χρεοκοπίας. Ο προορισμός όμως παραμένει ο ίδιος και σε αυτόν τον προορισμό, όπως τον έχουμε περιγράψει και με τις προγραμματικές μας δηλώσεις, κατευθυνόμαστε (...) Εμείς λέμε "όχι" στο μνημόνιο, "ναι" στη συμφωνία. Σε ποια συμφωνία; Σε αυτή τη συμφωνία που μας δίνει αυτά τα περιθώρια που σας προανέφερα». Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε τα ψίχουλα που προέβλεπαν για το λαό οι προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιόμαστε ωστόσο: Σκοπεύει η κυβέρνηση μετά το «μνημόνιο 3», που μειώνει κι άλλο μισθούς και συντάξεις, να δώσει τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους; Σκοπεύει, μήπως, η κυβέρνηση να φέρει τον περιβόητο νόμο για τα 751 κατώτερο μισθό; 'Η μήπως σκοπεύει ο ...καπετάνιος να νομοθετήσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, όπως έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Είπαμε: Από το χωρατό έως τη γελοιότητα ο δρόμος δεν είναι και τόσο μακρύς...

Φταίει ο ... Χατζηπετρής
Συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό («Mega») έδωσε χτες ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε: «Το διάστημα του εξαμήνου (...) τα πρόσωπα που είχαν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματεύονται για το συνταξιοδοτικό, δεν ήξεραν Κοινωνική Ασφάλιση (...) Τα ίδια πρόσωπα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται και τώρα». Σε άλλο σημείο, μάλιστα, είπε ότι ένα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κλιμάκιο των «θεσμών» παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση έναν πίνακα για τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις των ορίων ηλικίας. Ο πίνακας αυτός «έχει προκύψει από έναν αλγόριθμο (...) Στην πράξη δεν βγαίνει βέβαια. Είναι παράλογος (...) Επί αυτού διαπραγματευόμαστε». Τι λέει ο Ρωμανιάς; Οτι για τις νέες ανατροπές που ετοιμάζονται στο Ασφαλιστικό ευθύνονται δύο βασικοί παράγοντες: Η απειρία των Ελλήνων διαπραγματευτών και ο ανορθολογισμός των εκπροσώπων των «θεσμών»! Αρα, αθώα του αίματος η κυβέρνηση και προπάντων το κεφάλαιο για τη νέα «σφαγή» που ετοιμάζεται σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Ασε που - σύμφωνα με τον Ρωμανιά - μια πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση θα μπορούσε να μας απαλλάξει, βρε αδερφέ, και από ορισμένα επώδυνα μέτρα... Με τέτοιους «λαγούς» πάει η κυβέρνηση να «κοιμίσει» το λαό και να αποτρέψει γενικευμένες αντιδράσεις στα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει.

Κοροϊδία (και) στην Υγεία
Τα νοσοκομεία στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να περιφέρει ανέξοδα τις υποσχέσεις της για προσλήψεις, για να συγκαλύψει ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με το τρίτο μνημόνιο που ετοιμάζει. Για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τις προάλλες ότι σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο του «ενημέρωσε ενδελεχώς για την πρόταση» που έκανε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (17/6) για προσλήψεις 13.000 ανέργων επαγγελματιών Υγείας με 24μηνη απασχόληση, για την οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν «είχε δώσει εντολή στους αρμόδιους επιτρόπους να συσταθεί ομάδα εργασίας προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς». Το «πυροτέχνημα» αυτό του υπουργού πετάχτηκε, βέβαια, για να ροκανίζει χρόνο η κυβέρνηση και να εκτονώνει τη δίκαιη αγανάκτηση υγειονομικών και ασθενών, που είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις. Αλλωστε, ο εμπνευστής τέτοιων εξαγγελιών είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στις 2/4 είχε ανακοινώσει ότι θα γίνουν 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα στο 2015 στα δημόσια νοσοκομεία. Τίποτα απολύτως απ' αυτά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και το βέβαιο είναι ότι το ξήλωμα του προσωπικού, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας θα συνεχιστούν και θα βαθύνουν με την εφαρμογή του «μνημονίου Τσίπρα» που «ψήνεται».

«Μπαλάκι» οι πρόσφυγες
Οποιος παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε πως στα νησιά (σ.σ. όπου οι αφίξεις από την αρχή του χρόνου έφτασαν τις 109.000) επικρατεί χαώδης κατάσταση, με επονείδιστες συνθήκες διαμονής, ενώ κανένας από τις αρχές δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για διάφορα προβλήματα, όπως η ηλεκτρική σύνδεση ή η παροχή νερού ή η διευθέτηση του θέματος των σκουπιδιών σε πρόχειρες εγκαταστάσεις όπου ζουν μέχρι να καταγραφούν οι πρόσφυγες. Ακόμα, έγινε αναφορά στους 500 πρόσφυγες που βρίσκονται στο Πεδίον του Αρεως και αναρωτήθηκαν αν κάπου υπάρχει κάποιος θεσμικά υπεύθυνος και γιατί δεν μπορεί να βρεθεί ένα κτίριο από τα τόσα άδεια κτίρια που υπάρχουν στην Αθήνα. Από τα παραπάνω προκύπτει πως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, στις περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις για ένα θέμα που αφορά ανθρώπινες ζωές. Φάνηκε ότι κανείς τους δεν αναλαμβάνει την ευθύνη κάνοντάς τες «μπαλάκι». Ενα «μπαλάκι» που βάζει σε κίνδυνο ακόμα και μικρά παιδιά...

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget