08/04/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Ή θα πας με τα μνημόνια και τα μονοπώλια και τα βάσανα που φέρνουν ή θα οργανώσεις την πάλη με το ΚΚΕ για να τα γκρεμίσεις, τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την Τρίτη 4 Αυγούστου το πρωί σε εκπομπή της ΕΡΑ.
Όπως υπογράμμισε, το 3ο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να ισοπεδώσει και να γκρεμίσει ό,τι απέμεινε από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ενώ επανέλαβε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Πρόταση, που όπως είπε, η υλοποίησή της θα έχει δυσκολίες, αλλά είναι άλλο πράγμα να παλεύεις για να οργανώσεις την κοινωνία και την οικονομία με βάση τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και προτεραιότητες και άλλο να βασανίζεσαι για τα κέρδη των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων.
Παράλληλα αποδόμησε με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, τα περί εναλλακτικών σχεδίων με βάση το νόμισμα, λέγοντας πως και αυτά τα σενάρια κινούνται εντός των τειχών της ΕΕ και της Ευρωζώνης και των μονοπωλιακών ομίλων.
Ο Γιώργος Πέρρος κατέληξε απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, οργανώνοντας ταυτόχρονα την πάλη τους σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά για να μην περάσουν τα σκληρά μέτρα του μνημονίου.

Από διαμαρτυρία προσφύγων στη Μυτιλήνη
 για τις συνθήκες κράτησής τους
Μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα καταγγέλλουν ότι δέχονται ένοπλες επιθέσεις από ανθρώπους που προσπαθούν να τους εμποδίσουν να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με διάφορες πηγές. Παράλληλα, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χτες, 1.149 μετανάστες και πρόσφυγες πιάστηκαν σε 42 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, του Αγαθονησίου, της Ψερίμου και της Κω.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Hurriyet», μία διεθνής ΜΚΟ, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, έχει ξεκινήσει έρευνα, μετά από καταγγελίες μεταναστών ότι δέχθηκαν ένοπλες επιθέσεις. Κάποιοι από αυτούς καταγγέλλουν ότι οι ένοπλοι τους λήστεψαν, ενώ άλλοι ότι έκλεψαν τις μηχανές από τα σκάφη στα οποία επέβαιναν. Δεν είναι γνωστό ποιοι ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές, με τη ΜΚΟ να σημειώνει ότι υποπτεύεται δράση συμμοριών.
Οι περισσότερες καταγγελίες για επιθέσεις αφορούν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λέσβο. Ακτιβιστές αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 20 τέτοιες επιθέσεις κατά προσφύγων, στην πλειονότητά τους Σύρων. Σε μία τέτοια επίθεση, οι ένοπλοι φέρεται να έσκισαν τα ρούχα των αλλοδαπών, προκειμένου να βρουν χρήματα, ενώ πέταξαν τα υπάρχοντά τους στη θάλασσα.
Εξάλλου, τρεις ημεδαποί συνελήφθησαν από το Λιμενικό στη Σάμο, μετά από πολυήμερη επιχείρηση, επειδή διευκόλυναν την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στο νησί και στη συνέχεια έκλεβαν τα φουσκωτά και τις εξωλέμβιες μηχανές. Ο ένας από τους δράστες, που είναι δημόσιος υπάλληλος, εντοπίστηκε με το σκάφος του και, φορώντας ενδυμασία που έμοιαζε με στολή, να καθοδηγεί το φουσκωτό με τους μετανάστες προς τις ανατολικές ακτές του νησιού. Στη συνέχεια αφαίρεσε και φόρτωσε στο φουσκωτό του τον εξωλέμβιο κινητήρα του σκάφους των μεταναστών.
Πλήρωμα ελικοπτέρου εντόπισε, επίσης, στην ίδια περιοχή και δεύτερη λέμβο με επιβαίνοντες άλλους δύο συλληφθέντες, ημεδαπούς, ηλικίας 32 και 21 χρόνων. Και οι δύο φορούσαν, επίσης, ειδική στολή και περίμεναν την εξέλιξη της επιχείρησης του συνεργάτη τους. Εναν ακόμα ημεδαπό συνέλαβαν τα στελέχη του Λιμεναρχείου Σάμου, το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή Δροσιά, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Ο συλληφθείς 54χρονος είχε επιδοθεί στη δραστηριότητα υπεξαίρεσης εξωλέμβιων μηχανών, που μεταφέρουν τους μετανάστες και πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια στο νησί.
Επίσης, πέντε διακινητές προσφύγων συνέλαβαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ορεστιάδας, στην Εθνική οδό Ορεστιάδας - Αλεξανδρούπολης. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τέσσερις Βούλγαρους, που επέβαιναν σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, να λειτουργούν ως προπομπός σε δεύτερο ΙΧ, που οδηγούσε ένας εκ των συλληφθέντων, μεταφέροντας οχτώ Σύρους πρόσφυγες.
Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, στα όρια του Δήμου Αθηναίων και σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές, έχει ξεκινήσει η δημιουργία δομής φιλοξενίας για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως. Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε ότι οι εργασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως προχωράνε και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της βδομάδας.

Στο μεταξύ, για έλλειψη συντονισμού, ανάληψης ευθυνών και πρωτοβουλιών από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Βενσάν Κοστέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του οργανισμού, μετά την πενθήμερη επίσκεψή τους σε Λέσβο, Κω και Χίο. Σχετικά με τους μετανάστες στο Πεδίον του Αρεως, ο Βενσάν Κοστέλ επέρριψε σοβαρές ευθύνες στις αρμόδιες αρχές δηλώνοντας πως δεν υπάρχει επιχείρημα για να τον πείσει ότι η εν λόγω κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. «Υπάρχουν τόσα άδεια κτίρια, μη μου πείτε ότι δεν βρίσκεται ένας χώρος. Μια απόφαση χρειάζεται. Τι θα κάνουμε με τους επόμενους 500 που θα πάνε στο Πεδίον του Αρεως; Γι' αυτό ακριβώς η Ελλάδα πρέπει να σοβαρευτεί στη δημιουργία δομών υποδοχής», είπε, ενώ έθεσε ως παράδειγμα τη δημιουργία 7.000 θέσεων υποδοχής μεταναστών στην υπό οικονομική κρίση Βουλγαρία, σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, το 2013.

Σε εξέλιξη βρίσκονταν χτες το βράδυ, για άλλη μια φορά, στο Μινσκ της Λευκορωσίας μια νέα συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, ανάμεσα σε εκπροσώπους της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, τωνπολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Υποτίθεται εξετάζει την πορεία της συμφωνίας εκεχειρίας στην ίδια πόλη τον Φλεβάρη του 2015, που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς καθημερινές είναι οι παραβιάσεις ειδικά με τους σφοδρούς βομβαρδισμούς από την πλευρά των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου.
Νωρίτερα είχαν γίνει, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό στον Τύπο, οι συναντήσεις των λεγόμενων υποομάδων της Ομάδας Επαφής, που εξετάζουν το ζήτημα της πολιτικής διευθέτησης, της ασφάλειας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της οικονομικής κατάστασης. Από τις αρχές της Λευκορωσίας που φιλοξενούν τις συνομιλίες ανακοινώθηκε ότι και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η διάθεση αν δεν μπορέσουν σε μια μέρα να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις θα μπορούσε η συνάντηση να συνεχιστεί και σήμερα. Πάντως, ενδεικτικό των αντιπαραθέσεων είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ειδικά της αντιδραστικής κυβέρνησης περί απόσυρσης των βαρέων όπλων αυτά εξακολουθούν να σκορπούν την καταστροφή και το θάνατο σε καθημερινή βάση. Επίσης, από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ εγείρουν το ζήτημα της επιστροφής γύρω 400 παιδιών - ορφανών, που έχουν αποκοπεί από άλλους συγγενείς τους και βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχει η αντιδραστική κυβέρνηση.
Κατά τα άλλα, τίποτε δεν άλλαξε στην κατάσταση που επικρατεί στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, όπου το Σαββατοκύριακο και χτες υπήρξαν πάνω από 70 παραβιάσεις της εκεχειρίας, από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και δυνάμεων των λεγόμενων εθελοντικών ταγμάτων που δραστηριοποιούνται οι φασίστες του Δεξιού Τομέα. Χτυπήθηκαν χωριά κοντά στο Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, με βλήματα πυροβολικού, οβίδες τεθωρακισμένων και μικρότερα όπλα. Ενας άμαχος σκοτώθηκε, αρκετοί τραυματίστηκαν και πολλά σπίτια και υποδομές υπέστησαν ζημιές.
Επίσης, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε μάχες που δεν προσδιορίζει σε ποιες ακριβώς περιοχές, σκοτώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 5 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 15.
Νέα αστική παρέμβαση
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από τη Μόσχα όπου βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας επί προεδρίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς Μίκολα Αζάροφ, ανακοίνωσε τη λεγόμενη «Επιτροπή Σωτηρίας της Ουκρανίας», η οποία θα προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο τον πρώην βουλευτής της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Ολέινικ, που είναι επίσης στη Ρωσία. Πάντως, ο Αζάροφ διευκρίνισε ότι την επιτροπή δεν πρόκειται να πλαισιώνουν άνθρωποι από το περιβάλλον του Γιανουκόβιτς.

Από ό,τι φαίνεται πρόκειται για κίνηση μιας μερίδας αστών που, προτάσσοντας το ζήτημα του αιματοκυλίσματος και της «εγκληματικής πολιτικής των αρχών του Κιέβου που οδήγησε στην αποχώρηση της Κριμαίας με δημοψήφισμα και τις ανατολικές επαρχίες να εναντιωθούν στο πραξικόπημα», καλούν σε «εθνική συμφιλίωση μέσα από έναν συμβιβασμό». Ο Ολέινικ έχει περάσει αρχικά μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ουκρανία, με την Γιούλια Τιμοσένκο - «βασίλισσα του φυσικού αερίου», γιατί θησαύρισε από την καταλήστευση του ενεργειακού τομέα - και μετά πέρασε με το Κόμμα των Περιοχών, του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που ανατράπηκε από τις εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις το Φλεβάρη του 2014. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός καλεί την Ουκρανία να επανασυνδέσει τη γραμμή της ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης στη χερσόνησο της Κριμαίας. Επίσης, καλεί τους Ουκρανούς να αρνηθούν να στέλνουν τα παιδιά τους στον πόλεμο και προτείνει να εντατικοποιηθεί ο άμεσος διάλογος των δύο αντιτιθέμενων πλευρών. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μια γλώσσα και δύο κράτη είναι κακή λύση, ενώ δύο γλώσσες και μια χώρα είναι καλή λύση. Και μιλώντας για ομοσπονδιοποίηση δεν είναι κακό, είναι απλά ένα σύστημα διακυβέρνησης». Από την κίνηση αυτή είναι φανερό ότι επιχειρείται να αναδειχτεί μια νέα λογική εγκλωβισμού του λαού στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για συγκεκριμένους κεφαλαιοκράτες η παρατεταμένη σύγκρουση αποτελεί εμπόδιο για τις μπίζνες και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εκμετάλλευση του λαού στο όνομα της ...εθνικής συνεννόησης.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΕ - ΔΝΤ: Συμφωνούν στους
 αντιλαϊκούς στόχους, συζητάνε το ρυθμό υλοποίησης!
ΣΥΡΙΖΑίικες μαλαγανιές
«Χρειαζόμαστε χρόνο, ανάσες για να εκτιμήσουμε την ως τώρα πορεία μας, τα θετικά και τα αρνητικά και να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο για το επόμενο διάστημα που δεν θα μετατρέπει το μνημόνιο σε πολιτική μας, που θα δείχνει ότι η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα ενός εκβιασμού τον οποίο και θέλουμε να υπερβούμε». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, στην «Αυγή» της Κυριακής ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης. Η συνέντευξή του αθροίζεται στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει το λαό ότι ακολουθεί εξ ανάγκης την πολιτική των μνημονίων και ότι στόχος του παραμένει να την υπερβεί, παρά το γεγονός ότι ετοιμάζεται να ψηφίσει και να υπογράψει ένα τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο. Η τακτική τους είναι ύπουλη και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ο καλύτερος μαθητής των προηγούμενων κυβερνήσεων και του κεφαλαίου όχι μόνο σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων, αλλά κυρίως την ικανότητά του να ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις γι' αυτά τα μέτρα. Αυτό προσπαθεί να κάνει και τώρα. Ο λαός δεν πρέπει να πατήσει την μπανανόφλουδα. Το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή οι νέες ανατροπές σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις και άλλα, φέρει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν αλλάζει όσες μαλαγανιές κι αν σκαρφιστούν τα στελέχη του για να αποσπάσουν την ανοχή και τη συνενοχή του λαού στο νέο ξεκλήρισμα που του ετοιμάζει.
Να για ποιον «δουλεύει» η κυβέρνηση
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Νεώριο της Σύρου λειτουργεί ξανά από χτες, μετά από περίπου τρεις μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, που διεκδικούσαν δεδουλευμένα μηνών. Η λήξη της απεργιακής κινητοποίησης αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων κατά πλειοψηφία. Δεν κρίνουμε αυτή την απόφαση αλλά στεκόμαστε στις ανακοινώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοινώθηκαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει όλες τις υποχρεώσεις του Νεωρίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη ΔΕΗ για ένα εξάμηνο. Αντίστοιχα, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να καταβάλει μέρος των δεδουλευμένων από τις εισπράξεις ολοκλήρωσης των εργασιών σε ένα πλοίο που βρίσκεται τώρα στο ναυπηγείο και να συνεχίσει την αποπληρωμή ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών. Είναι φανερό από την ανάγνωση και μόνο της συμφωνίας ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης έγινε για το συμφέρον της εργοδοσίας και μόνο, αφού την απαλλάσσει από τις ασφαλιστικές και άλλες εισφορές, σε βάρος των Ταμείων και των ίδιων των εργαζομένων, ενώ η καταβολή και η εκκαθάριση των μισθών παραμένουν στο «περίμενε». Με βεβαιότητα, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν γρήγορα στην ίδια και χειρότερη θέση από αυτή που τους οδήγησε στην απόφαση για απεργία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη...
Κλάμα για το χρηματιστήριο
Μεγάλο θέμα έγινε χτες η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από παύση σχεδόν ενάμιση μήνα. Το πρωί, από το σύνολο σχεδόν των Μέσων παρουσιαζόταν σαν θετική εξέλιξη η επανέναρξη των συνεδριάσεων, ενώ από το μεσημέρι και μετά οι ειδήσεις γύρω από το χρηματιστήριο ακολουθούσαν τις διακυμάνσεις του δείκτη, που ακολουθούσε σταθερά πτωτική πορεία. Υπήρξε, ωστόσο, ένας ραδιοφωνικός σταθμός (όνομα και μη χωριό) που έδωσε πραγματικά τα ρέστα του. Ο ΣΚΑΪ προσπαθούσε να δικαιολογήσει το ενδιαφέρον του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των μετοχών με το επιχείρημα ότι χρηματιστήριο σημαίνει άντληση κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις και άρα δημιουργία θέσεων εργασίας. Επομένως, οι εργαζόμενοι, οι μεροκαματιάρηδες πρέπει να έχουν έγνοια όχι μόνο για την επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου, αλλά και να παρακαλάνε να πάει καλά ο δείκτης τιμών! Το επιχείρημα αυτό, βέβαια, δεν αντέχει στη λογική. Απλά, να σημειώσουμε ότι μια από τις πολυεθνικές που «αντλεί κεφάλαια» από το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι για παράδειγμα η «Coca Cola», η οποία το Δεκέμβρη του 2014 ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει παγκοσμίως σε 2.000 απολύσεις, για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά της...
Στο ίδιο έργο θεατές

Τσακαλώτος, Σταθάκης, εκπρόσωποι των δανειστών επί ώρες συζητούσαν την Παρασκευή για τα δημοσιονομικά, τα φορολογικά και τα εργασιακά. Επί ώρες σχεδίαζαν μία ακόμα επίθεση στα δικαιώματα του λαού. Οπως ακριβώς γινόταν τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Ετσι και τώρα, ο λαός είναι θεατής του ίδιου αντιλαϊκού έργου. Οι πρωταγωνιστές μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά η ουσία όχι. Το μόνο διαφορετικό είναι ότι η τρόικα ενισχύθηκε και έγινε κουαρτέτο. Και πως οι υπουργοί που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες μπορούν να «συνδιαμορφώνουν» με τους εταίρους τους τα αντιλαϊκά πλάνα, αλλά αμέσως μετά με χαρακτηριστική άνεση να βγαίνουν και να λένε με θράσος στο λαό πως ό,τι κάνουν το κάνουν για να τον σώσουν... Αλήθεια, πόσο ευτυχισμένοι και περήφανοι θα πρέπει να νιώθουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εντός και εκτός χώρας για όσα συμβαίνουν, έξι μήνες μετά την ανάληψη της αστικής διακυβέρνησης από την ...«αριστερά».

Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί - περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί
Καταγγελίες για άμαχους νεκρούς
Με σφοδρότητα συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι βομβαρδισμοί που ξεκίνησε η Τουρκία σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ με το επιχείρημα ότι «υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία και τα σύνορά της». Σύμφωνα με το τουρκικό Επιτελείο, από τις 24 Ιούλη που ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 260 μαχητές του PKK, ενώ πλέον είναι ελάχιστες (αν όχι μηδαμινές) οι οποιεσδήποτε αναφορές για την πορεία των επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), που υποτίθεται ότι αποτελεί και αυτό στόχο των τουρκικών μαχητικών.
Την ίδια στιγμή, έγιναν καταγγελίες για αμάχους που βρίσκονται μεταξύ των νεκρών από βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ, με το τουρκικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP να επιμένει ότι τουλάχιστον 10 κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους στα περίχωρα του χωριού Ζαρκέλ, «περιλαμβανομένων παιδιών και μίας εγκύου» και 15 ακόμα τραυματίστηκαν. Τις καταγγελίες διέψευσε από τη μεριά του ο τουρκικός στρατός.
Στην ίδια την Τουρκία, όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις ενόπλων του PKK, οι αρχές έχουν ανακηρύξει «στρατιωτικές ζώνες» επαρχίες στα ανατολικά αλλά και κεντρικά (π.χ. Τουντσελί), ενισχύοντας τα περιθώρια ελέγχου και δραστηριοποίησης των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων. Μόνο το τελευταίο 72ωρο, δυνάμεις του PKK εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον στρατιωτικού νοσοκομείου (στο Μπιτλίς), σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας με δύο νεκρούς και 24 τραυματίες (στο Αγκρί), εξερράγη νάρκη στο Ντιγιαρμπακίρ.
Στο μεταξύ, οι πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας(YPG) προχώρησαν σε νέες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες έγιναν στόχος τουρκικών «F-16», σημειώνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι «θεωρούμε τις πρόσφατες κινήσεις του τουρκικού στρατού προκλητικές και εχθρικές ενέργειες» αλλά και ζητώντας «από τους εταίρους μας στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του "ΙΚ" να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους σχετικά με τις ενέργειες αυτές του τουρκικού στρατού». Μετά από περιστατικό που οι YPG είχαν καταγγείλει στα περίχωρα της πόλης Τζαραμπλούς, αναφέρθηκαν και σε αντίστοιχο «περιστατικό» εναντίον οχήματός τους στο χωριό Τελ Φέντερ, που φέρεται να δέχτηκε πυρά του τουρκικού στρατού.
Κάλυψη σε Σύρους αντικυβερνητικούς
Στο μεταξύ, το πόσο περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί αποτυπώνει και η απόφαση των ΗΠΑ (όπως έγραψε χτες στην ιστοσελίδα της και η «Σαμπάχ») σύμφωνα με την οποία ο «διεθνής συνασπισμός» κατά του «ΙΚ» που έχει συγκροτηθεί θα προσφέρει με τα αεροπλάνα του «κάλυψη» σε Σύρους αντάρτες που εκπαιδεύονται από τον αμερικανικό στρατό, εναντίον οποιωνδήποτε εχθρών, ακόμα κι αν πρόκειται για δυνάμεις που συντάσσονται με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Τουρκία αναμένεται να στηρίξει ειδικά αυτές τις αμερικανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ισχύουν στο ακέραιο τα σχέδια για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, ανάλογα με τις ιδιαίτερες επιδιώξεις κάθε ιμπεριαλιστικού κέντρου.
Αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης
Τη διαφωνία της έσπευσε πάντως να εκφράσει η ρωσική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «η παροχή βοήθειας στη συριακή αντιπολίτευση, πόσο δε μάλλον η βοήθεια με οικονομικά ή (στρατιωτικά) τεχνικά μέσα, θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα». Το θέμα έθεσε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, χτες, στην Ντόχα, χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγικό» το «να ανακοινώνεται δημόσια ότι η αεροπορία θα επιχειρεί χτυπήματα για να προστατέψει ομάδες της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης. Τέτοια σχέδια γεννούν πολλά ερωτήματα. Θα δυσχεράνουν τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δε νομίζω ότι πέτυχα να αλλάξω την αμερικανική στάση. Προφανώς, οι απόψεις μας απέχουν πολύ σ' αυτό το ζήτημα».
Τέλος, ενδεικτική των αντιθέσεων που μαίνονται στην περιοχή είναι η κριτική που ασκεί η κυβέρνηση του (αυτόνομου) ιρακινού Κουρδιστάν στο PKK. Η Αρμπίλ, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί, κάλεσε Αγκυρα και PKK να μη σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο Πρόεδρος, Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε την περασμένη βδομάδα σε ΜΜΕ ότι «η τουρκική κυβέρνηση έκανε θετικά βήματα και έχει υιοθετήσει μια θετική στάση για μια ειρηνευτική λύση, ωστόσο είδαμε ότι μερικές πλευρές το εξέλαβαν ως θέμα περηφάνιας και δε χρησιμοποίησαν αυτές τις ευκαιρίες».

Επίσης, πριν από μερικές μέρες το γραφείο του Μπαρζανί εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η Προεδρία του (ιρακινού) Κουρδιστάν ζητεί ξεκάθαρα από το PKK να κρατήσει τις στρατιωτικές του θέσεις έξω από την περιοχή ώστε να μη δώσει στην τουρκική κυβέρνηση ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει πλήγματα εναντίον αμάχων». Η ίδια ανακοίνωση έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι «η Τουρκία δεν θα βομβαρδίσει πολίτες, αν το PKK δεν διαθέτει πλέον βάσεις στην περιοχή».

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσει με διάφορα σοφίσματα την υπογραφή που ετοιμάζεται να βάλει στο τρίτο μνημόνιο, προκαλεί τη νοημοσύνη ακόμα και εκείνων που τον στήριξαν στις εκλογές. Το βασικό επιχείρημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί πολιτική της επιλογή, αλλά εξαναγκάστηκε και εκβιάστηκε να το αποδεχτεί, μπροστά στο ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει άτακτα η χώρα. Από αυτήν τη βολική «ανάλυση» αποσιωπούνται σκόπιμα όλες οι βασικές πλευρές που επέδρασαν καθοριστικά στην πορεία των πραγμάτων και τις οποίες μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε προεκλογικά και έδωσε μάχη να γίνουν κτήμα του λαού.
***
Ποιες είναι αυτές; Οτι η διαπραγμάτευση εντός της Ευρωζώνης, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών δεν μπορεί να έχει φιλολαϊκή κατάληξη, ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις. Οτι η διαπραγμάτευση, που έχει στόχο την «ανάπτυξη» στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε μέτρα που τονώνουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, δηλαδή σε μέτρα εντός και εκτός μνημονίων που χτυπάνε τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Οτι, σε τελική ανάλυση, στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση από καμιά κυβέρνηση, είτε μονοκομματική, είτε συνεργασίας, είτε αυτή χαρακτηρίζεται «αριστερή», είτε «φιλελεύθερη».
***
Πάνω σ' αυτό το έδαφος και με δοσμένη την ανισομετρία, που είναι αγιάτρευτη στον καπιταλισμό, αναπτύσσονται αδυσώπητοι ανταγωνισμοί, πλευρά των οποίων είναι οι εκβιασμοί, όπως και οι λυκοσυμμαχίες, ή οι πρόσκαιρες κολεγιές ανάμεσα στις αστικές τάξεις διαφορετικών κρατών. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι καμώνονται ότι οι εξελίξεις τούς έπεσαν σαν κεραμίδα στο κεφάλι. Ο λαός όμως δεν πρέπει να πιστέψει το παραμύθι τους. Το ΚΚΕ προειδοποίησε με βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σε ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει, επειδή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διαπραγματεύεται για το κεφάλαιο και όχι για το συμφέρον του λαού. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να προβληματίσει κυρίως όσους αισθάνονται «αριστεροί» και προεκλογικά (αλλά και μετεκλογικά το πρώτο διάστημα) είχαν επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
***

Την ικανότητα να προβλέπει τις εξελίξεις, το ΚΚΕ δεν την αντλεί από κάποια μεταφυσική δύναμη, αλλά από τη ανάλυση της οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας, του ίδιου του καπιταλισμού, σε ανάπτυξη και κρίση. Δεν αρκείται, όμως, στο να προειδοποιεί και να αποκαλύπτει αυτά που οι άλλοι κρύβουν από το λαό. Παλεύει κάτω απ' όλες τις συνθήκες για την οργάνωση της πάλης, με στόχο να αποτραπούν τα χειρότερα, να ανακτηθούν οι απώλειες, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Η συστράτευση σ' αυτόν τον αγώνα, με τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, που θα παλεύει για τη λαϊκή εξουσία, είναι αυτή που θα δώσει τελικά διέξοδο από το φαύλο κύκλο των μέτρων που τσακίζουν το λαό.

Δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα», δήλωνε τις προάλλες κυβερνητική πηγή, με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο. Κάνανε ...λάθος και οι νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που ψήφισαν ήταν χειρότερες «από αυτό που ζητούσαν» οι θεσμοί, δήλωνε από την άλλη ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, και το γαϊτανάκι των δηλώσεων δεν έχει τελειωμό. Στόχος τους είναι να μπερδέψουν το λαό. Να καλλιεργήσουν εφησυχασμό ότι τα χειρότερα πέρασαν. Ομως, αυτό δεν αληθεύει. Η κυβέρνηση, πέρα από το ότι διατηρεί αυτούσια όλα τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, πέρα από τα αντιασφαλιστικά μέτρα που η ίδια ψήφισε, έχει ήδη έτοιμο και το επόμενο «πακέτο», το οποίο, σε ό,τι αφορά την Ασφάλιση, αφορά στο κόψιμο των λεγόμενων «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων, την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.ά. Αυτό επιβεβαιώνεται και από δημοσιεύματα του Τύπου για το περιεχόμενο των συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών «θεσμών».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η κυβερνητική πλειοψηφία, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ψήφισαν νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις μέσω της αύξησης των εισφορών, το πάγωμα της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία για επόμενα έξι χρόνια που επιτείνει τον οικονομικό στραγγαλισμό τους, την πρόσθετη μείωση των επικουρικών συντάξεων (καθώς οι μοναδικοί πόροι των επικουρικών ταμείων θα είναι πλέον οι εισφορές), την κατάργηση των κατώτερων ορίων των συντάξεων. Από την άλλη, δεν υπάρχουν μόνο τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, που είναι ψηφισμένα ή έτοιμα να ψηφιστούν, αλλά και όσα θα έρθουν με το τρίτο μνημόνιο που ετοιμάζουν συγκυβέρνηση και «θεσμοί». Και βέβαια, η επίθεση περιλαμβάνει και μέτρα που αφορούν στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στις ομαδικές απολύσεις κ.ά.

Οσο για το «λάθος» στο νόμο, που είναι τάχα πιο αυστηρός από αυτό που λένε οι «θεσμοί», δεν ενδιαφέρει στο ελάχιστο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Γιατί, είτε ενταχθούν όλα τα επικουρικά ταμεία στο ΕΤΕΑ - όπως προβλέπει ο νόμος - είτε αντί για την ένταξη στο ΕΤΕΑ υποχρεωθούν να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία - όπως υποτίθεται θέλουν οι «θεσμοί» και ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο - το αποτέλεσμα για τους ασφαλισμένους είναι το ίδιο: Θα ξέρουν τι εισφορές θα πληρώνουν, χωρίς όμως να ξέρουν το ύψος της σύνταξης που θα πάρουν και αν θα την πάρουν, από τη στιγμή που τα Ταμεία θα λειτουργούν κεφαλαιοποιητικά και οι συντάξεις θα εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από την απόδοση των «κεφαλαίων». Δηλαδή, κανονικός τζόγος με τις ασφαλιστικές εισφορές και πλήρης απαλλαγή του κράτους από την εγγύηση των συντάξεων. Οι εργοδοσία πραγματικά τρίβει τα χέρια της με τα αντιασφαλιστικά κατορθώματα της κυβέρνησης που ευαγγελίζεται η «πρώτη φορά αριστερά»...

Με στόχο να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το 3ο Μνημόνιο προς ψήφιση στη Βουλή στις 17 Αυγούστου, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων τους στην Αθήνα. Η επισφράγιση της λίστας των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων αναμένεται να «κλείσει» μετά και τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν μέσα στη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου. Σε αυτό το φόντο εξελίσσεται και η συζήτηση για τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα των εκλογών διατηρείται στην επικαιρότητα με τη σημείωση ορισμένων ότι εάν κατά την ψήφιση του μνημονίου μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν, τότε θα δρομολογηθούν ανάλογες εξελίξεις. Ταυτόχρονα, υπάρχουν σενάρια που κάνουν λόγο για αποχώρηση των μελών της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας» από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση του μνημονίου και πως σε αντίθετη περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Σεπτέμβρη, που ίσως μετατεθεί για αρχές Οκτώβρη.
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος...
Απαντώντας κυρίως σε αναφορές που κάνουν λόγο για διάσπαση και αποσύνθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στη «Real news» της Κυριακής είπε πως «το κόμμα δεν βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης, ούτε διάσπασης και είναι σε πορεία ανασύνθεσης και ουσιαστικής επανίδρυσής του», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ήδη ο πυρήνας του νέου ΣΥΡΙΖΑ». Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,Τάσος Κορωνάκης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» έκανε λόγο για «σχέδιο που δεν θα μετατρέπει το Μνημόνιο σε πολιτική μας», στη λογική του ψηφίζουμε το μνημόνιο και στη συνέχεια παλεύουμε για να το ανατρέψουμε, που αποτελεί ωμό εμπαιγμό για το λαό. Ενώ εκφράζει την αντίθεσή του στο σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Στο μέτωπο της διαμάχης με την «Αριστερή Πλατφόρμα» αλλά και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη, σημείωσε πως «αν κάποιος θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, δεν έχει παρά να αποδεχτεί τις προτάσεις του κ. Σόιμπλε ή του Eurogroup» και πως «όταν έρθει η ώρα, η κυβέρνηση έχει να πει πολλά για φίλους και αντιπάλους και με στοιχεία». Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ανέφερε: «Η απόφαση για ενεργοποίηση του σχεδίου Β, για το παράλληλο νόμισμα ήταν δουλειά ενός πρωθυπουργού. Η δική μου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως υπουργού ήταν μόνο να αναπτύξω τα καλύτερα δυνατά εργαλεία. Υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου, υπήρχαν βέβαια και επιχειρήματα για να μην πατηθεί τελικά το κουμπί. Εγώ, θα το πατούσα! Ναι, θα το έκανα και το έχω πει δημοσίως, αλλά ήμουν στην πλευρά της μειοψηφίας και σέβομαι την απόφαση της πλειοψηφίας».
Διαμάχη για την ...«εσχάτη προδοσία»
Σοβαρές διαστάσεις πάντως φαίνεται πως παίρνουν ακριβώς αυτές οι αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομικών, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», αναφέρει ότι «η αποσταθεροποίηση του νομίσματος, η αποσύνδεση νομίσματος - ασφάλειας συναλλαγών και κατ' επέκταση η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης θέτουν ευθέως ζήτημα διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Πολιτεύματος, άρθρο 134, παράγραφος 2, περίπτωση β' του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. στοιχειοθετείται το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας)». Παρέμβαση που - αν και ουσιαστικά πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας ενδοαστικής διαμάχης ανάμεσα σε δύο εξίσου αντιλαϊκά ενδεχόμενα - δημιουργεί εύλογα και πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και τις προεκτάσεις της!
Οι δηλώσεις αυτές του Γιάννη Πανούση προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, που τις χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου», ειδικά τους περί «εσχάτης προδοσίας» υπαινιγμούς που έκανε σε βάρος του Γ. Βαρουφάκη. Μιλώντας «Στο Κόκκινο» καταλόγισε στον Γ. Πανούση «λεκτικές ακρότητες, οι οποίες όμως εμπεριέχουν και νοήματα εξαιρετικά αμφίσημα, που δημιουργούν προβληματισμό με αρνητικό πρόσημο», και ανέφερε πως ο ίδιος ο Γ. Πανούσης γνώριζε καλά ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλάνα για την αντιμετώπιση συνεπειών πρωτόγνωρων καταστάσεων (π.χ. capital control).
Αντιδράσεις Λαφαζάνη
Την αντίδραση του Π. Λαφαζάνη προκάλεσε ο τίτλος της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», που αναφέρει ότι ο«Λαφαζάνης ήθελε το Grexit του Σόιμπλε». Σε δήλωση συνεργατών του αναφέρεται: «Ο προβοκατόρικος πρωτοσέλιδος τίτλος του "Κυριακάτικου Βήματος", ο οποίος αποδίδεται σε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, είναι ενταγμένος στον κλιμακούμενο πόλεμο, που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές, ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην επιβολή ενός νέου, τρίτου μνημονίου λιτότητας και κοινωνικής λεηλασίας στη χώρα, το οποίο κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στον τόπο. Αυτή, όμως, η φτηνή προβοκατόρικη παραπληροφόρηση δεν δείχνει μόνο παντελή έλλειψη επιχειρημάτων αλλά κυρίως τον πανικό και τα αδιέξοδα των εμπνευστών της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πληροφορίες που καταγράφει η «Αυγή», γίνεται λόγος για στάση αναμονής από την ΚΟΕ μετά την παραίτηση των μελών της από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Πέμπτη. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται: «Με προσοχή παρακολουθούν τις κινήσεις του Μ. Γλέζου και της Ζ. Κωνσταντοπούλου που ο πρώτος με τον "πολιτικό όγκο" του και η δεύτερη με τη "διείσδυση σε μεγάλα στρώματα" μπορούν να δημιουργήσουν διαδικασίες που θα έχουν "κινητικότητα και χωρητικότητα". Αναφέρουν δε πως αυτή η δυναμική λείπει από την Αριστερή Πλατφόρμα».

«Η οικονομία γκρεμίζεται και στην κυβέρνηση νοιάζονται μόνο για το κόμμα τους», κατηγορούν στο Ποτάμι, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα.
Με ανακοίνωσή τους, παραπέμποντας στην Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, μιλούν για «μια οικονομία υπό κατάρρευση». «Τα στελέχη, όμως, του συμπλέγματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν άλλες έγνοιες. Ιντριγκες εσωκομματικές, ιδεοληψίες και αγωνία για το πώς θα διατηρήσουν τις καρέκλες τους», προσθέτουν. Υιοθετώντας την πρόβλεψη του ΙΟΒΕ ότι «οι οικονομικοί δείκτες θα επιδεινωθούν το επόμενο 12μηνο», ψέγουν τον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Τσίπρας θα είχε σημάνει συναγερμό. Ομως, το μόνο που συνεχίζει απ' ό,τι φαίνεται να απασχολεί το Μαξίμου είναι το πώς θα διατηρήσουν τον έλεγχο στο κόμμα τους, πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να είχαν φροντίσει όταν διεκδικούσαν την εξουσία. Αλλά τότε τους ένωνε το ψέμα ότι με συνθήματα διορθώνεις την κρίση».
Στο μεταξύ, ολοκληρώνοντας, ο επικεφαλής του μορφώματος, Στ. Θεοδωράκηςτην περιοδεία του στη Μακεδονία, ζήτησε «η χώρα από τον Σεπτέμβρη να μπει δυνατά στη δημιουργία». Εταξε, προς τούτο, στήριξη στην τωρινή συγκυβέρνηση έστω κι αν διατηρεί «πολλές αμφιβολίες για τη δύναμη των δυο κομμάτων» να χαράζουν μια τέτοια πορεία ανάταξης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.
Παραπέρα, απέρριψε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» («Δεν πιστεύω στις οικουμενικές, ψευδείς κυβερνήσεις, δηλαδή το να μαζευτούν τα επώνυμα στελέχη από κάθε κόμμα και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα κυβερνητικό σχήμα») και ζήτησε «μια αποφασισμένη κυβέρνηση 20 ανθρώπων που θα 'χουν απέναντί τους 20 συγκεκριμένους στόχους».

Τέλος, απευχόμενος πρόωρες εκλογές, κάλεσε την παρούσα κυβέρνηση να συνεχίσει, «μέχρι να νιώσει ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο μικρομεσαίος ότι μπορεί να επενδύσει σ΄ αυτή τη χώρα, ότι μπορεί να προσπαθήσει σε αυτή τη χώρα, ότι δεν πρέπει να την εγκαταλείψει. Εάν σταθεροποιηθεί η χώρα, λοιπόν, μετά είμαστε έτοιμοι και ελπίζω είναι έτοιμος και ο ελληνικός λαός να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις για μια άλλη κυβέρνηση. Το Ποτάμι ήρθε για να κυβερνήσει (...)Δεν ήρθε για να κυβερνήσει μόνο του όμως. Ηρθε για να κυβερνήσει με όλους αυτούς, την πλατιά προοδευτική συμμαχία που πιστεύει ότι η λύση είναι έξω από τους κομματικούς μηχανισμούς, έξω από το παλιό σύστημα, αλλά και έξω από τους ερασιτέχνες που αυτοσχεδιάζουν στην πλάτη του λαού».

Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News». Οπως είπε, «οι εκλογές στην παρούσα φάση δεν θα ήταν λύση», καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν τη μέγιστη δυνατή «πολιτική σταθερότητα», ώστε να ψηφιστούν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, να σιγουρέψουν οι γραμμές χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων, να προχωρήσουν απρόσκοπτα και οι επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ.
Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, ο Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ δεν σκέφτεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, έδειξε πως στην αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού: «Εάν πάμε σε μία (...) ευρύτερης μορφής συνεργασία, πρέπει να δούμε αν μπορεί να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μίας τέτοιας κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής τίποτα από αυτά δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Εάν όμως μας ζητηθεί, τότε οφείλουμε να το σκεφτούμε», είπε.
Στο ίδιο πλαίσιο, επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού, καλώντας τον «να κυβερνήσει τη χώρα». «Ο κ. Τσίπρας όμως δείχνει να κινείται περισσότερο ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα ζητήματα πολύ σοβαρά και ουσιαστικά που απασχολούν όλους τους Ελληνες και αφορούν τη χώρα. Δίνει προς τα έξω την εικόνα ότι τελικά τα εσωκομματικά ζητήματα κυριαρχούν, αντί να προσπαθεί να δώσει λύση στα καυτά προβλήματα του τόπου», υποστήριξε.
Παραπέρα, ο Μεϊμαράκης ζήτησε αλλαγές στον εκλογικό νόμο, τασσόμενος υπέρ της λεγόμενης ενισχυμένης αναλογικής και με το μπόνους των επιπλέον εδρών στο πρώτο κόμμα να δίνεται «αναλογικά», να «κλιμακώνεται αυξητικά, ανάλογα με τα ποσοστά που παίρνει το πρώτο κόμμα». Πρόταση την οποία έχει κάνει και ο Στ. Θεοδωράκης από το Ποτάμι.
Ταυτόχρονα, απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο σύμπηξης «φιλοευρωπαϊκού» εκλογικού μετώπου από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ: «Δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει συνένωση των κομμάτων (...) Ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει το μπόνους σε συνασπισμό κομμάτων και θα έβρισκα πολύ παράδοξο να αυτοδιαλυθούν τρία κόμματα, με ό,τι αυτό σημαίνει, και να δημιουργηθεί ένας κομματικός ενιαίος φορέας. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε, δεν πιστεύω όμως και δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει ενιαίο κόμμα».
Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το ξόρκισε ο Μεϊμαράκης μιλώντας και στο γερμανικό περιοδικό «Focus»: «Ο κ. Τσίπρας έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων ψηφοφόρων, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα οφείλει να αποδείξει ότι θα κάνει το καθήκον του. Νέες εκλογές θα ήταν, στην παρούσα φάση, όχι μόνο αντιπαραγωγικές, αλλά και μοιραίες».
Επίσης, ξόρκισε και το ενδεχόμενο εξόδου της καπιταλιστικής οικονομίας από την Ευρωζώνη: «Η συζήτηση για ένα Grexit δεν έχει νόημα. Η ιδιότητα του μέλους στην Ευρώπη είναι μη αναστρέψιμη. Οποιος εισέρχεται στο ευρώ, λαμβάνει την απόφαση αυτή μια για πάντα. Οποιος αυτοβούλως αποχωρεί από το ευρώ, δε θα εισέλθει ποτέ ξανά στο club αυτό. Για το λόγο αυτό πρέπει να πω επίσης ότι θεωρώ την πρόταση του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μη κατανοητή». Εξ ου και διαμήνυσε πως στόχος του είναι η «συναίνεση» και η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.
Τέλος, η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας το Σάββατο στην εφημερίδα «Αγορά», υποστήριξε ότι «η εθνική συνεννόηση είναι η μόνη λύση. Και πρώτος από όλους πρέπει να το καταλάβει ο πρωθυπουργός». Προχώρησε, δε, και στην εκτίμηση ότι «ο κ. Τσίπρας είτε θα επιλέξει άμεσα να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με χρονικό ορίζοντα διετίας και με τη συμμετοχή ανθρώπων ικανών και αποφασισμένων να πάρουν και να εφαρμόσουν δύσκολες αποφάσεις, είτε θα πάει σε εκλογές ώστε την κυβέρνηση αυτή να την επιβάλει ο λαός». Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία (σ.σ.: με τους δανειστές), όχι μόνο μπορεί, αλλά πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν».

Από τη χτεσινή επίσκεψη του «κουαρτέτου» των
ιμπεριαλιστικών οργανισμών στο υπουργείο Εργασίας
Απανωτές συναντήσεις Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την «ολοκλήρωση του α' γύρου» των αντιλαϊκών παζαριών
Η συγκεκριμενοποίηση τόσο συνολικά του αντιλαϊκού περιεχομένου του νέου μνημονίου που φορτώνει στο λαό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και του πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων που θα ψηφιστούν και θα υλοποιηθούν άμεσα, μέσα στις επόμενες βδομάδες (άσχετα από το αν αυτά θα ονομάζονται «προαπαιτούμενα» ή όχι, αν θα εντάσσονται στο δάνειο του ESM ή σε ένα νέο «δάνειο - γέφυρα» κ.ο.κ.), βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ).
Σε αυτό το πλαίσιο, «τρέχουν» οι διαπραγματεύσεις για όλη την γκάμα των «τομέων», στους οποίους θα «ξεδιπλωθούν» οι νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις του επόμενου διαστήματος, για λογαριασμό του κεφαλαίου: Στο Ασφαλιστικό (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 5) και τα Εργασιακά, αλλά και στην ένταση της φοροληστείας σε βάρος του λαού, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια κ.ο.κ.
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ανεξαρτήτως χρονοδιαγράμματος
Στόχος της συγκυβέρνησης είναι η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο να ολοκληρωθεί «εγκαίρως», ώστε να εγκριθεί από τη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου, μαζί με το πρώτο «πακέτο» άμεσων αντιλαϊκών μέτρων που αυτή θα περιλαμβάνει και χωρίς να έχει προηγηθεί η ψήφιση άλλων «προαπαιτούμενων». Η ημερομηνία αυτή μπαίνει ως όριο από το Μέγαρο Μαξίμου, ούτως ώστε η πρώτη εκταμίευση από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να προηγηθεί της 20ής Αυγούστου, ημερομηνία αποπληρωμής ποσού 3,2 δισ. ευρώ προς της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να διεκδικεί η πρώτη δόση από τον ESM να ανέλθει περίπου στα 24 - 25 δισ. ευρώ, ούτως ώστε, εκτός από την αποπληρωμή προς την ΕΚΤ, να εξασφαλιστούν περίπου 10 δισ. ευρώ ως «πρώτη δόση» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να εξοφληθεί το «δάνειο - γέφυρα» ύψους 7,16 δισ. ευρώ που δόθηκε στο ελληνικό κράτος τον Ιούλη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) και, τέλος, ένα ποσό περίπου 5 δισ. να δοθεί για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση παζαρεύει ένα πιο «διαχειρίσιμο» χρονοδιάγραμμα ψήφισης και υλοποίησης των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που έχει ήδη υπογράψει, τόσο με το αίτημά της προς τον ESM και το ΔΝΤ για τη νέα συμφωνία - μνημόνιο, όσο και με την Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα στις 12 Ιούλη. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκει να αναβάλει για πιο μετά ορισμένες από αυτές τις δεσμεύσεις (όπως π.χ. η απογείωση της φοροληστείας ενάντια στους αγρότες), λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο...
Για το λαό βέβαια, σημασία έχει η ίδια η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και όχι το αν αυτό ή το άλλο αντιλαϊκό μέτρο πάει, σε συμφωνία πάντα με τους «εταίρους», δύο ή τρεις μήνες πίσω. Πολύ περισσότερο, που η «εμπροσθοβαρής ροή των χρηματοδοτικών πιστώσεων», την οποία διεκδικεί όπως λέει η κυβέρνηση, είναι προφανές ότι -στο βαθμό που θα την πετύχει- θα συνοδεύεται και από αντίστοιχη... «εμπροσθοβαρή ροή» των αντιλαϊκών μέτρων! Επιπλέον, με βάση την Απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για «σημαντική ενίσχυση» των αντιλαϊκών της προτάσεων στη βάση της «σοβαρής επιδείνωσης της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας το τελευταίο έτος». Το σχετικό έδαφος, μάλιστα, προετοιμάζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης («Real News»), αναφέροντας ότι «η ύφεση, χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4% - 5%» και εκτιμά ότι «θα κορυφωθεί τους επόμενους 6 με 8 μήνες».
Την ίδια ώρα, παράλληλα με το στόχο που περιγράφηκε παραπάνω, η κυβέρνηση παίρνει υπόψη της και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συνολική συμφωνία εντός αυτών των ημερομηνιών, δεδομένων και των «ομολογουμένως πιεστικών» χρονοδιαγραμμάτων, όπως τα χαρακτήρισε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, ο οποίος δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκλίσεις που θα απαιτήσουν προσαρμογές.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ενός δευτέρου «δανείου - γέφυρα» από τον EFSM, το οποίο προφανώς και θα συνοδεύεται από νέα προαπαιτούμενα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για δυνατότητα να δοθεί σύντομη παράταση στην αποπληρωμή της 20ής Αυγούστου προς την ΕΚΤ των ομολόγων των 3,2 δισ. ευρώ.
«Τρέχει» τα αντιλαϊκά παζάρια η κυβέρνηση - Εντείνει τη φοροληστεία
Στο πλαίσιο του «τρεξίματος» των αντιλαϊκών παζαριών, οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης θα συναντηθούν ξανά σήμερα Τρίτη με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και αύριο Τετάρτη, σε μια συνάντηση με την οποία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «ολοκληρώνεται ο α' κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια "ανακεφαλαίωση" των συζητήσεων».
Σήμερα επίσης, σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» θα συζητηθούν και τα Εργασιακά.
Σε ό,τι αφορά τις χτεσινές επαφές των εκπροσώπων των ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ στην Αθήνα, εκτός από το Ασφαλιστικό, στο επίκεντρο βρέθηκαν και η «φορολογική διοίκηση» και η«φορολογική πολιτική».
Στο τραπέζι της συνέχισης αντιλαϊκής φοροληστείας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και τα εξής:
-- Αγρότες: Στο αίτημά της για το νέο μνημόνιο η συγκυβέρνηση δεσμεύεται για διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος, στο 26% από το πρώτο ευρώ (από 13% σήμερα), για αντίστοιχη φορολόγηση των κάθε είδους επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, εξάλειψη του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% κ.ά.
-- Ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»:Συζητούνται νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.
-- ΕΝΦΙΑ: Η συγκυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί τόσο για τη διατήρηση του χαρατσιού στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, όσο και για τη διατήρηση του συνολικού εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ, ανεξάρτητα από τις όποιες «εσωτερικές παρεμβάσεις».
-- Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Με βάση το αίτημά της για τη νέα συμφωνία - μνημόνιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται για αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων «δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», καθώς και όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης... Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.
-- Κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές: Στο ίδιο αίτημα υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ακατάσχετου ορίου (σήμερα 1.500 ευρώ) για μισθωτούς και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.
«Κατευθυντήρια πυξίδα» του νέου μνημονίου οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης
Αυτό βέβαια που δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, είναι ο ταξικός χαρακτήρας και του νέου μνημονίου: «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό κανονιστικό περιβάλλον. Οι επενδυτές χρειάζονται νομική ασφάλεια.Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος δίνουν απαντήσεις σε όλες αυτές τις προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο «Εθνος», ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.
Επιβεβαιώνοντας, άλλωστε, ότι το νέο μνημόνιο φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του Αλ. Τσίπρα και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπογράμμισε ότι «το κείμενο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στις 9 Ιουλίου είναι η κατευθυντήρια πυξίδα μας», ενώ τόνισε πως «θα χρειαστεί σύντομα η υιοθέτηση των προβλεπόμενων μέτρων - όπως περιγράφονται κατ' αρχήν στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής - ώστε να αρχίσει εγκαίρως το πρόγραμμα».
Την ίδια ώρα, μια σειρά τοποθετήσεις επιβεβαιώνουν ότι το «ψητό» της όλης υπόθεσης αφορά στην ουσία την ίδια την πορεία της Ευρωζώνης και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μέσα και έξω από αυτήν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» επικρίνει την πρόταση του Γερμανού ομολόγου για «προσωρινή» έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: «Νομίζω ότι ο Β. Σόιμπλε σφάλλει, ακόμα και ότι έρχεται σε αντίφαση με την ίδια του τη βούληση που είναι βαθιά ευρωπαϊκή (...) Αυτή η βούληση, η οποία είναι και δική μου, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης», αναφέρει και προσθέτει: «Εάν επιτρέψεις μια προσωρινή αποχώρηση, αυτό σημαίνει: Κάθε χώρα που θα αντιμετωπίζει δυσκολίες θα θέλει να γλιτώνει από αυτές μέσω μιας αναπροσαρμογής του νομίσματός της».
Κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη διαφωνία» στο θέμα του grexit, ο Μ. Σαπέν επισημαίνει εντούτοις ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Β. Σόιμπλε για «να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης σε πολιτικό - οικονομικό επίπεδο», επισημαίνοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε τροποποίηση της συνθήκης που θα προβλέπει τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη δεν θα μπορεί να επιτευχθεί πριν από το 2017.
Ενδεικτική, εξάλλου, των ενδοαστικών αντιθέσεων και στο εσωτερικό της Γερμανίας, είναι η τοποθέτηση της αντιπρόεδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Κλάουντια Μπουχ, η οποία δήλωσε ότι «η συζήτηση για το Grexit είναι περιττή. Με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μπήκαν οι βάσεις ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ», προσθέτοντας μάλιστα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη«θα σήμαινε για πρώτη φορά την ακύρωση ενός βήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης (...) Θα άλλαζε ο χαρακτήρας της νομισματικής ένωσης».



Συνεχίζει το παιχνίδι στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με στόχο της, όπως και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων, τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων, προκειμένου να διεκδικήσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία στη ζώνη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους. Ενα παιχνίδι που εγκυμονεί κινδύνους για το λαό.
Ετσι, λοιπόν, ενώ από τη μια ενισχύει τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωατλαντικό πλαίσιο, από την άλλη επιδιώκει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή με τη ρωσική πλευρά.
Σε αυτή τη βάση, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, συναντήθηκε, χτες στο υπουργείο, με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, A. Mασλόφ. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, στη συνάντηση «συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», καθώς ο Δ. Βίτσας έχει και την ιδιότητα του συμπροέδρου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας.
«Ιδιαίτερα συζητήθηκε», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «η συμβολή που μπορεί να έχει η ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και ΕΕ, κυρίως στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, ώστε να αντιμετωπιστούν με πνεύμα συνεργασίας και στη βάση της αρχής του αμοιβαίου οφέλους».
Θυμίζουμε ότι τα «προβλήματα» αυτά αφορούν την κόντρα του ευρωατλαντικού άξονα με τη ρωσική αστική τάξη για την παραπέρα διείσδυση μονοπωλίων του στις πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες. Θυμίζουμε, επίσης, την επικίνδυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που, επιχειρώντας να πατήσει σε όσες περισσότερες ιμπεριαλιστικές βάρκες μπορεί, από τη μια υπερψηφίζει στα αρμόδια συμβούλια της ΕΕ όλες τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Μόσχα με πρόσχημα την ουκρανική κρίση, κι από την άλλη εμφανίζεται στη ρωσική κυβέρνηση ως διαμεσολαβητής.

Τέλος, στη συνάντηση Βίτσα - Μασλόφ «συζητήθηκαν πλευρές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί. Επίσης, συζητήθηκε η προπαρασκευή της Διυπουργικής Συνόδου Ελλάδας - Ρωσίας, που θα γίνει τον Νοέμβριο του 2015 στο Σότσι της Ρωσίας, καθώς και η προετοιμασία του "έτους Ελλάδας στη Ρωσία" και του "έτους Ρωσίας στην Ελλάδα", που έχει κηρυχθεί το 2016».

Η πολιτική φιλολογία των τελευταίων ημερών, που καθημερινά εμπλουτίζεται και με νέα στοιχεία, εστιάζεται στα εξής: Θα υπάρξουν ή όχι προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή, ώστε μετά να ακολουθήσει η συμφωνία - μνημόνιο; Θα ψηφιστεί μια και καλή η συμφωνία - μνημόνιο, ώστε να ακολουθήσει η καταβολή της πρώτης δόσης από τον ESM; Ποια μέτρα θα μπουν τώρα για ψήφιση και ποια μετά; Θα βρεθούν τα περιβόητα αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε κάποια από αυτά που συζητιούνται να αντικατασταθούν από άλλα; Η κυβερνητική προπαγάνδα, μάλιστα, όπως αποτυπώνεται και στην «Αυγή», θέτει το θέμα ως εξής: «...σε λίγες μέρες θα κριθούν πολλά για χρόνια. Θα κριθεί αυτό που πολλοί ονομάζουν "μείγμα" ή όπως λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια, η "δόση" που μπορεί να σκοτώσει ή να αφήσει ζωντανό τον οργανισμό».
Όλα τα παραπάνω, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, μικρή σημασία έχουν. Και δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι τα στελέχη της κυβέρνησης και οι φιλικοί προς αυτήν μηχανισμοί παίζουν παιχνιδάκια στις πλάτες του λαού. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι όποιο κι αν είναι το «μείγμα», όποια και αν είναι η δόση, το αποτέλεσμα θα είναι δηλητηριώδες για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Η συγκυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα αστικά επιτελεία, επιβάλλει ένα «μιθριδατισμό» του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, δηλαδή να συνηθίσει τα αντεργατικά μέτρα - δηλητήριο.
Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα; Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει με τα συνεταιράκια της στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα υπογραφεί νέο αντιλαϊκό μνημόνιο, που θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, για να στηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Επιπλέον, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει η συζήτηση, για να υπογραφεί αυτό το μνημόνιο, έχουν ψηφιστεί μια σειρά από μέτρα το προηγούμενο διάστημα. Το τι σημαίνουν αυτά τα μέτρα μπορεί εύκολα κάποιος να το αντιληφθεί εάν πάει μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, εκεί όπου μια εργατική οικογένεια με τα ίδια λεφτά, που πλήρωνε πριν, αγοράζει πολύ λιγότερα είδη πρώτης ανάγκης για εκείνη και τα παιδιά της. Και υπολογίζει - όπως και πριν - το τι ακόμα θα κόψει από τις ανάγκες της για να τα φέρει βόλτα. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει η αύξηση στις εισφορές που έχει οδηγήσει σε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις που κάνουν το βίο αβίωτο για το λαό.
Όσα πρόκειται να έρθουν το επόμενο διάστημα είναι φωτιά και λάβρα. Είτε με προαπαιτούμενα είτε χωρίς, είτε με αντισταθμιστικά είτε χωρίς, είτε με κατευθείαν συμφωνία είτε όχι, το «μείγμα» που λέει και η κυβέρνηση είναι δηλητήριο. Ασφαλιστικό, Εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές σε κονδύλια για νοσοκομεία, σχολεία, Πρόνοια. Την ίδια στιγμή - όπως γράφεται και στον Τύπο - εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών «funds» έχουν επανακάμψει και έρχονται στη χώρα για επαφές με κυβερνητικά στελέχη, ώστε να κάνουν μπίζνες στο νέο τοπίο, που θα διαμορφωθεί μετά το μνημόνιο.
Ο λαός, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το ζήτημα δεν είναι η δόση, δεν είναι το μείγμα «δηλητηριώδες» για τους ίδιους, είναι κάθε λύση εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και οργανισμών. Η επιλογή ανάμεσα στον αργό θάνατο και στον ακαριαίο θάνατο - γιατί αυτή είναι η ουσία της συζήτησης και της κυβερνητικής προπαγάνδας περί του ποιου «μείγματος» - δεν μπορεί να απαντήσει στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων και όλου του λαού. Επιβάλλεται, λοιπόν, η ρήξη, η σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ, την εξουσία του κεφαλαίου.

Ιδιαίτερα βαρύς θα είναι ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το Ασφαλιστικό, που εντάσσεται στο 3ο μνημόνιο.
Μέτρα - «φωτιά»
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσω της κατάργησης των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα 67 έτη για πλήρη και 62 έτη για μειωμένη σύνταξη, με 40 χρόνια δουλειάς.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» ζητούν την επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου από τα σημερινά όρια ηλικίας στα νέα αυξημένα και συγκεκριμένα η ισχύ τους να είναι από την 1η Ιούλη του 2015 και όχι από το Φθινόπωρο. Υπό τα έως τώρα δεδομένα όσοι κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Ιούλη 2015 και μετά θα δουν να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους, από 6 έως 18 μήνες κατ' έτος, μέχρι την επίτευξη του στόχου των 67. Αλλά και όσοι συμπλήρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 30 Ιούλη του 2015 πάλι θα βρεθούν και αυτοί αντιμέτωποι με οδυνηρές αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις από παλαιότερους αντιασφαλιστικούς νόμους που η σημερινή συγκυβέρνηση διατηρεί και εφαρμόζει.
Πάντως το πακέτο αντιασφαλιστικών μέτρων είναι πολύ πιθανό σε αυτή τη φάση να εμπλουτιστεί και με άλλα μέτρα που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Όπως και να έχει πάντως από τον Οκτώβρη έρχεται το «κυρίως πιάτο» των ανατροπών στο Ασφαλιστικό, μέσω «αναλογιστικών μελετών» και του «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη, και φυσικά η μετάθεση έχει να κάνει και με την προσπάθεια «εκτόνωσης και ενσωμάτωσης» των λαϊκών αντιδράσεων με την αναζήτηση του κατάλληλου «επικοινωνιακού περιτυλίγματος» των ανατροπών.
Οδυνηρές παρεμβάσεις και στα εργασιακά
Εξίσου οδυνηρές αναμένονται να είναι από το Φθινόπωρο και οι παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις. Εδώ επιλέγεται η λογική της «σαλαμοποίησης» για να αποφευχθούν οι μαζικές αντιδράσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κυρίως των κλαδικών, η «επανεξέταση των κατώτατων αμοιβών», η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, όπου ουσιαστικά το δικαίωμα της απεργίας «θα περνά από 40 κύματα», αλλά και η εξέταση των «γενικότερων τάσεων στη διαμόρφωση εργασιακών σχέσεων» με βάση τα νέα δεδομένα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, θα αποτελέσουν την κορωνίδα της επίθεσης.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να «οχυρωθεί» πίσω από διεθνείς μελέτες και την ευρωπαϊκή εμπειρία και πρακτική για να αποκρύψει όμως ότι ακριβώς η ΕΕ και οι αποφάσεις της αποτελούν τη «μήτρα» που γεννά τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά τερατουργήματα ακριβώς για να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget