07/24/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Συζήτηση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 41 χρόνων από την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας διοργανώθηκε στον προαύλιο χώρο της βουλής.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής στέλεχος του ΚΚΕ. Στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα 41 χρόνια από την κατάρρευσης της δικτατορίας λέγοντας ότι τότε αναζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε ένας συμβιβασμός ανάμεσα στη χούντα και στις αστικές πολιτικές δυνάμεις με την ουσιαστική παρέμβαση των Αμερικάνων και τον ΕΟΚικών ιμπεριαλιστών.
Σημείωσε ότι η λειτουργία της αστικής δημοκρατίας είναι η άλλη όψη της δικτατορίας των μονοπωλίων και ότι αυτή η λειτουργία εκφράστηκε και εκφράζεται είτε με κυβέρνηση τη ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε σήμερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως δείχνει η εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων, τα απανωτά μνημόνια που τα έφερναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σήμερα τα φέρνει η ονομαζόμενη κυβέρνησης της αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαό τόνισε ότι η αντιλαϊκή πολιτική και τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος. Σημείωσε πως η διέξοδος είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.  

Σε δήλωση του για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, τόνισε:
«Οι εργαζόμενοι της Εύβοιας και γενικότερα της Στερεάς Ελλάδας στενάζουν από τα χίλια μύρια προβλήματα που προκαλεί όλα τα χρόνια η επίθεση του κεφαλαίου, η στρατηγική της ΕΕ, η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η διαρκής επίθεση κατά της εργατικής τάξης, κατά των λαϊκών στρωμάτων, η κατάργηση εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων, μονοπωλιακών οικονομικών ομίλων.
Όλα για την αύξηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Σ’ αυτό το βωμό θυσιάζεται το δικαίωμα στη δουλειά, οι μισθοί και οι συντάξεις, τα κοινωνικά δικαιώματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε με την αγωνία του λαού, καλλιέργησε ψεύτικες προσδοκίες, υποσχέθηκε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό, τη 13η σύνταξη. Υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα φορομπηκτικά μέτρα, θα καθορίσει το αφορολόγητο στα 12.000 Ευρώ.
Παραμύθιασε τις λαϊκές οικογένειες με τις "σκληρές διαπραγματεύσεις", καλλιέργησε την ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, δουλεύει για τη μείωση της απαιτητικότητας των εργαζομένων.
Οι μάσκες έχουν πέσει.
Μέσα σε 5 μήνες αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξαπάτησε το λαό μας.
Στην πράξη αποκαλύφθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν και είναι πόσα ακόμα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, πως θα πληρώσουν το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, πόσα θα κερδίσει το μεγάλο κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνειδητά, σχεδιασμένα μετέτρεψε το "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος σε "ΝΑΙ" στο 3ο μνημόνιο, σε μια αβάσταχτη αντιλαϊκή συμφωνία και σκληρά μέτρα που βαθαίνουν τη φτώχεια του λαού μας, όπως είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ.
Μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η κυβέρνηση ψήφισε ήδη στη βουλή τα προαπαιτούμενα για το νέο μνημόνιο.
Διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ και επιβάλλει νέα σκληρά φορολογικά μέτρα, αυξάνει το ΦΠΑ και εντάσσει στο υψηλό συντελεστή του 23% τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα αγροτικά εφόδια κ.ά.
Διατηρεί όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και επιβάλλει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ετοιμάζει νέα σαρωτική επίθεση στο όνομα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων που τα λήστευσαν το αστικό κράτος και η μεγαλοεργοδοσία.
Διατηρεί την ανεργία σε υψηλά επίπεδα και τον εργασιακό μεσαίωνα στους χώρους δουλειάς. Διαιωνίζει την απλήρωτη εργασία, ενισχύει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Έχει εγκληματικές ευθύνες για την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, τις τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις.
Οδήγησε τους συνταξιούχους, τις λαϊκές οικογένειες στις ουρές των τραπεζών.
Εμπλέκει τη χώρας και το λαό μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σε νέους πολέμους και επεμβάσεις.
Ο λαός μας έχει υποχρέωση να βγάλει συμπεράσματα, να απορρίψει αποφασιστικά τα ψεύτικα διλήμματα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν το δίλλημα "ΝΑΙ στα αντιλαϊκά μέτρα, ΝΑΙ στα μνημόνια για να μην καταστραφούμε…".
Τον ίδιο επικίνδυνο δρόμο ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Πλήθος εκβιασμών, "επένδυση" στη λογική του μικρότερου κακού που πάντα γίνεται μεγαλύτερο σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.
Ο λαός μας να αξιοποιήσει την πείρα του να μην παγιδευτεί στα νέα αναχώματα, όπως "η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ" που παρουσιάζει ως λύση τη διατήρηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της λαϊκής φτώχειας …με δραχμή, διαφοροποιείται από τα κυβερνητικά μέτρα και την ίδια ώρα ορκίζεται ότι στηρίζει με θέρμη την κυβέρνηση που τα εφαρμόζει.
Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια στο λαό μας, καταψήφισε όλα τα μνημόνια, αποκάλυψε έγκαιρα και αντιπάλεψε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, διαθέτει τις δυνάμεις του για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, τη διεκδίκηση των απωλειών που έχουν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της κρίσης.
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να οργανωθούν και να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στο 3ο μνημόνιο "Τσίπρα". Να δουλέψουν αποφασιστικά στα συνδικάτα, το μαζικό κίνημα, να ισχυροποιήσουν τη λαϊκή συμμαχία της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, να αλλάξουν το συσχετισμό δύναμης.
Όλοι οι τρόποι διαχείρισης του καπιταλισμού δοκιμάστηκαν.
Το εκμεταλλευτικό αυτό σύστημα γεννάει ανεργία, φτώχεια, πολέμους.
Η ΕΕ είναι ένωση του κεφαλαίου, γίνεται συνεχώς πιο αντιδραστική και επικίνδυνη.
Τα λαϊκά συμφέροντα ταυτίζονται με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
Μόνο με την οργάνωση του λαού και τη δική του συμμαχία, μόνο με την εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για όλους, δωρεάν, αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες, να εξασφαλιστεί το μέλλον της νεολαίας.
Η εργατική - λαϊκή εξουσία και η κοινωνικοποίηση των οικονομικών εργαλείων, των μέσων παραγωγής, μπορεί να εγγυηθούν τη σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση της χώρας από τα "σαγόνια" της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλα κράτη και λαούς».

Οι εργαζόμενες μητέρες υφίστανται μεγαλύτερη εκμετάλλευση 
Δεκάδες χιλιάδες νέες μητέρες στη Βρετανία απολύονται ή εξαναγκάζονται σε παραίτηση κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Περισσότερες από μία στις δέκα νέες μητέρες δήλωσαν ότι τις απέλυσαν, ότι θεωρήθηκαν πλεονάζον προσωπικό ή ότι τους συμπεριφέρονταν τόσο άσχημα ώστε αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους, σύμφωνα με την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC).
Εργαζόμενες «δεύτερης κατηγορίας»
Μολονότι οι περισσότεροι Βρετανοί εργοδότες δεσμεύονται να στηρίξουν τις γυναίκες που απασχολούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αλλά και αφού γεννήσουν, στη μελέτη που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Ικανοτήτων εκτιμάται ότι περίπου 54.000 νέες μητέρες μπορεί να χάνουν τη δουλειά τους κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί σε μια αντίστοιχη έρευνα του 2005.
Σχεδόν το 10% των γυναικών είπαν ότι ο εργοδότης τους τις αποθάρρυνε να τηρήσουν τα ραντεβού με τον γιατρό τους πριν γεννήσουν, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη αυτή, την μεγαλύτερη στο είδος της κατά τους ερευνητές. Μία στις πέντε γυναίκες παρενοχλήθηκαν στη δουλειά τους ή έγιναν στόχος αρνητικών σχολίων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους ή αφού επέστρεψαν από την άδεια τοκετού και μία στις 10 είπε ότι ο εργοδότης τους συμπεριφερόταν χειρότερα αφού απέκτησαν παιδιά.
Περισσότερες από μία στις 20 γυναίκες δέχτηκαν πιέσεις να παραιτηθούν όταν έληξε η άδειά τους.
Περίπου οι μισές από τις νέες μητέρες, στις οποίες επιτράπηκε να έχουν ευέλικτο ωράριο, είπαν στους ερευνητές ότι οι ευκαιρίες ανέλιξής τους ελαχιστοποιήθηκαν και η άποψή τους δεν εισακουόταν.
Οι εργασιακές ανισότητες ανδρών-γυναικών παραμένουν στη Βρετανία. Οι γυναίκες αποτελούν το 47% του εργατικού δυναμικού της Βρετανίας όμως μια γυναίκα κερδίζει μόνο το 80% του μισθού ενός άνδρα συναδέλφου της.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ ενημερώνει και καλεί τους εργαζόμενους σε συζήτηση και συμπόρευση για το κοινωνικό ασφαλιστικό ζήτημα.
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:
«Συνάδελφοι εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι νέοι και νέες,
Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα επιβλήθηκαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ψήφιση και των άλλων κομμάτων.
Το επόμενο διάστημα έρχονται και άλλα μέτρα με τα οποία θα τελειώσουν το χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, θα οδηγήσουν σε ασφαλιστικό μοντέλο με ταχύτατο προσανατολισμό στις εταιρείες της ιδιωτικής ασφάλισης, με σύνδεση εισφορών - παροχών, ό,τι δηλαδή προβλέπεται στα ευρωενωσιακά ντοκουμέντα και στην "Πράσινη Βίβλο" για τις συντάξεις.
Η μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους ήταν και είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου τα προηγούμενα χρόνια για την προστασία των κερδών του και από δω και στο εξής για την ανάκαμψή τους.
  • Επιταχύνουν την υλοποίηση αποφάσεων που έχουν λάβει πολλά χρόνια πριν σε επίπεδο ΕΕ, για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, ντόπιου και ευρωπαϊκού, με απαλλαγή της εργοδοσίας και του κράτους της, που δίνει απλά συντάξεις-επιδόματα ελεημοσύνης. Δηλαδή, η εγγύηση του κράτους θα αρχίζει και θα τελειώνει στην εξασφάλιση ενός κατώτατου επίπεδου σύνταξης και παροχών υγείας σε πολύ μεγάλη ηλικία. Από εκεί και πέρα ρόλο αναλαμβάνουν τα "κοράκια" των ασφαλιστικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν την ασφάλιση ως πεδίο κερδοφορίας.
Στρώνεται το έδαφος για ένα Ασφαλιστικό στο οποίο ο ασφαλισμένος θα παρακαλά να έχει δουλειά και μετά τα 67 χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια ελάχιστη σύνταξη με την οποία θα μπορεί να συντηρείται!
  • Η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η αντικατάσταση των επικουρικών ταμείων από τα επαγγελματικά ταμεία και η εφαρμογή του συστήματος των "τριών πυλώνων".
Τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς ουσιαστική κρατική συμμετοχή ή εγγύηση και με πετσοκομμένα έσοδα, θα "πληρώνουν" ό,τι μπορούν για την "αναλογική" σύνταξη.
Τα μέτρα καθυστέρησαν να εφαρμοστούν για ένα και μόνο λόγο. Εξαιτίας της αντίστασης που πρόβαλε το ταξικό εργατικό κίνημα. Των αγώνων όλων των προηγούμενων δεκαετιών.
Αυτά που κρατήσαμε με νύχια και με δόντια και μέσα στην κρίση, ήρθε να τα σαρώσει η κυβερνώσα ανανεωτική αριστερά, αποδεικνύοντας με τραγικό για τα λαϊκά δικαιώματα τρόπο τον ιστορικό της ρόλο.
Είναι ώρα οργάνωσης και αγώνα, δεν υπάρχει χώρος ούτε χρόνος για απογοήτευση και μοιρολατρία.
Είναι ώρα να δώσει ο εργαζόμενος λαός τη δική του απάντηση. Να δοκιμάσει τη μεγάλη του δύναμη, που ως τώρα την έβαλε σε δεύτερη μοίρα, εναποθέτοντας ελπίδες σε μια κυβερνητική εναλλαγή χωρίς σύγκρουση με το δρόμο των μονοπωλίων και την ένωσή τους, την ΕΕ.
Το ΠΑΜΕ απευθύνεται στις συνδικαλιστικές και στις συνταξιουχικές οργανώσεις, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Τα νέα εξοντωτικά μέτρα προβλέπουν σφαγιασμό στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Η εργατική - λαϊκή οικογένεια θα πληρώσει βαρύ το τίμημα των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση με τη μορφή των "προαπαιτούμενων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων".
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκαλεί αναφέροντας ότι στα νέα μέτρα υπάρχει "κοινωνική δικαιοσύνη". Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία τσακίζει ό,τι είχε απομείνει όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση από τα προηγούμενα μνημόνια.
Τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, που η πρώτη τους δόση ήδη ψηφίστηκε, αλλά και οι διατάξεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα σε μεσοσταθμούς, προβλέπουν:
1) Από 1-7-2015 μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις κατά 6% επί του καταβαλλόμενου ποσού (πριν τις μειώσεις) και οι κύριες συντάξεις κατά 2% επί του αρχικού ποσού, με απώλεια εισοδήματος για τους συνταξιούχους 422 εκατ. για το έτος 2015 και 854 εκατ. για το 2016 και κάθε επόμενο έτος. Η μέση επιβάρυνση για κάθε κύρια σύνταξη ανέρχεται ετησίως σε 312 ευρώ και σε 276 ευρώ για κάθε επικουρική σύνταξη. Ήδη ψηφίστηκε!
2) Δραματικές αλλαγές ακόμη και στις κατώτατες συντάξεις. Καταργεί τα κατώτατα -εγγυημένα από το κράτος όρια, "ψαλιδίζοντας" ακόμη και 60% τα ποσά των συντάξεων για όσους έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές και είναι κάτω των 67 ετών, θα λαμβάνουν μόνο τη σύνταξη που αναλογεί στα έτη ασφάλισης. Ανατρέπονται τα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μεγάλοι χαμένοι κυρίως γυναίκες και μητέρες ανηλίκων, άνδρες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι, αναπηρικές συντάξεις, δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου που έχουν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη και δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών.
  • Στο IKA με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ θα καταβάλλεται σύνταξη 315 ευρώ αντί 486 ευρώ.
  • Στο TEBE με 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλεται σύνταξη μειωμένη κατά 220 ευρώ.
Η κατάργηση των κατώτερων ορίων σύνταξης αρχίζει για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη του 67ου έτους, θα συνεχιστεί και αναμφίβολα θα επεκταθεί σε όλους. Αυτό αποτελεί χτύπημα στην ίδια την καρδιά της Κοινωνικής Ασφάλισης.Ήδη ψηφίστηκε!
3) Από 1.1.2016 παγώνει η κρατική επιχορήγηση έως το 2021. Να σημειώσουμε ότι η επιχορήγηση αυτή ήταν μειωμένη το 2015 σε σχέση με το 2009 κατά 40%. Ο δραστικός περιορισμός της συμμετοχής του κράτους ανοίγει το δρόμο για παραπέρα δραματικές περικοπές σε όλα τα Ταμεία.
Η αύξηση κατά εκατοντάδων χιλιάδων των συνταξιούχων έως το 2021, με πάγωμα της συμμετοχής του κράτους, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις των συντάξεων. Στην καλύτερη περίπτωση το πάγωμα αυτό σημαίνει πάγωμα της κατώτερης σύνταξης των 486 ευρώ ενώ ήδη έχουν χάσει το 23,5% της αγοραστικής τους δύναμης την τελευταία περίοδο (-9,2% από τον πληθωρισμό και -14,3% από τις μειώσεις των συντάξεων). Ήδη ψηφίστηκε!
4) Αναμένεται πρόσθετη μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα στο έτος. Επισημαίνουμε ότι στο νόμο που ψηφίστηκε, απαγορεύεται η κρατική χρηματοδότηση από την αρχή του 2015, οι μοναδικοί πόροι που θα έχουν τα επικουρικά ταμεία θα είναι μόνο οι εισφορές και έμμεσα θα εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Από την ίδια ημερομηνία όλα τα επικουρικά εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που ήδη αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ήδη ψηφίστηκε!
5) Νέος τρόπος υπολογισμού για τις κύριες συντάξεις που οδηγεί σε νέες μειώσεις για όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2015. Σήμερα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ με τα κατώτατα όρια λαμβάνουν σύνταξη 486,84 ευρώ. Βάσει της νέας διάταξης, κάποιος που θα συνταξιοδοτηθεί από την 1η Ιουλίου και μετά, εάν είναι κάτω των 67 ετών, θα λάβει σύνταξη που θα κυμαίνεται μεταξύ 290 με 330 ευρώ. Ήδη ψηφίστηκε!
Φέρνουν προς ψήφιση άμεσα! Σχεδιάζουν να υλοποιήσουν:
Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε περίπου 300.000 ασφαλισμένους, από 1 έως και 12 χρόνια, από 1.7.2015 κατά 6 μήνες για κάθε χρόνο και μέχρι το 2022.
Από 1.1.2023 και μετά, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος από όλα τα Ταμεία το 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης. Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ορίζεται το 62ο με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης
Μείωση 16% ετησίως για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και 80% στην πενταετία. Από την αύξηση των ορίων εξαιρούνται: Οι υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, οι σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων και οι ασφαλισμένοι ανάπηροι (τυφλοί, παραπληγικοί κ.ά.).
Από 1.7.2015 καταργούνται σταδιακά όλες οι χρηματοδοτούμενες από το κράτος επιπλέον χορηγήσεις και εναρμονίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ. 
Νέα μέτρα από Οκτώβριο!
  • Μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων, με "στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών".
  • Δραματική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στον ΟΓΑ (σήμερα αγγίζει το 85% των εσόδων του), αλλά και στο ΝΑΤ (σχεδόν 90% των εσόδων του), όπως και στον ΟΑΕΕ, το ΤΑΠ - ΟΤΕ και ΤΑΠ - ΔΕΗ, με αυξήσεις εισφορών ή και μειώσεις παροχών.
  • Ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών, με εφαρμογή και στον ΟΓΑ των κανόνων που ισχύουν για όλα τα άλλα Ταμεία.
  • Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με βασική και αναλογική σύνταξη.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, σταδιακά μέχρι το 2019. Περίπου 60.000 χάνουν το επίδομα από το Μάρτιο του 2016.
  • Παραπέρα ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, που θα αρχίσουν μέσα στο 2015 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017 που θα περιλαμβάνει και την "ενοποίηση" εισφορών και παροχών με "σύγκλιση" προς τα κάτω.
  • Κατάργηση όλων των "κοινωνικών πόρων". Στα Ταμεία που στηρίζουν τις παροχές τους σε τέτοια έσοδα θα επιβληθούν νέες περικοπές.
  • Ο ρόλος της επικουρικής σύνταξης θα περιοριστεί σημαντικά, βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (βιομηχανία συνεχόμενων μειώσεων καθώς το συνολικό ποσό των συντάξεων που θα παρέχει ένα Ταμείο θα εξαρτάται από τις εισφορές και αυτό θα κρίνεται ανά τρίμηνο) ή ισοδύναμων μέτρων. Το ΕΤΕΑ θα δίνει συντάξεις ανάλογα με τα χρήματα που έχει και για όσο διάστημα θα έχει. Οδηγούμαστε, δηλαδή, στην κατάργηση των επικουρικών και των εφάπαξ.
  • Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα εφαρμοστεί εμμέσως και στα ταμεία κύριας ασφάλισης, τα οποία σταδιακά θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα φορέα.
  • Ισοδύναμα μέτρα που θα καλύπτουν την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις.
  • Νέος αντεργατικός συνδικαλιστικός νόμος για τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις.
Δεν τα εγκρίνουμε - δεν τα ανεχόμαστε - οργανωνόμαστε για την ανατροπή! Μόνο ο οργανωμένος ταξικά προσανατολισμένος αγώνας μπορεί να κάνει κουρελόχαρτα παλιά και νέα μνημόνια, παλιούς και νέους αντιλαϊκούς νόμους.
Να βάλουμε τέρμα στον εφιάλτη της εξαθλίωσης!
Η πραγματική ελπίδα για να αλλάξουν όλα τα παραπάνω βρίσκεται μόνο στους ταξικούς αγώνες.
Υπερασπίζουμε επιθετικά με αγώνες παντού, ενιαία εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαία, γυναίκες ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις, τις παροχές Υγείας.
Αγωνιζόμαστε για ανάκτηση των απωλειών, για διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Με σωματεία μαζικά, γερά, με παρουσία σε κάθε μεγάλο χώρο δουλειάς, που θα συσπειρώνουν και θα οργανώνουν τους εργαζόμενους, θα φροντίζουν για τον "εξοπλισμό" τους για ένα γερό ενιαίο μέτωπο αντίστασης παντού, απέναντι στην κλιμάκωση του πολέμου μεγαλοεργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ! Μακριά από το δηλητήριο του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας που προσπαθεί να επιβάλει ο νέος και παλιός εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.
Να δυναμώσουμε την Κοινωνική Συμμαχία. Η Κοινωνική Ασφάλιση, η σύνταξη, οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας αφορούν και τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες, τη φτωχή αγροτιά.
Αυτή είναι η απάντησή μας, η δική μας συμμαχία κόντρα στη νέα συμμαχία των προθύμων των αντιλαϊκών συμφωνιών.
Όσους νόμους και να περάσουν, ο μόνος νόμος που δεσμεύει τη σκέψη μας και τον αγώνα μας είναι ότι "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"!
Συγκεντρώνουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων». 

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καταδικάζει τις νεοφασιστικές πράξεις της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ, με επικεφαλής οργανωμένες ομάδες, όπως η Κου Κλουξ Κλαν και άλλες παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της:
«Η εργατική τάξη και οι προοδευτικοί σύμμαχοί της, έχουν αγωνιστεί σε όλη την διάρκεια της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, για περισσότερα από 350 χρόνια, κατά της νόμιμης δουλείας, που δεν έληξε παρά μόνο το 1865. Το τυπικό τέλος της δουλείας δεν έθεσε τέλος της στη χρησιμοποίηση παραστρατιωτικών ομάδων από εταιρείες, προκειμένου να συνεχίσουν τις συνθήκες δουλείας σε βιομηχανικές περιοχές. Η ωμή εργοδοτική βία στις σφαγές στο Haymarket Square και Ludlow, έλαβαν χώρα την ίδια στιγμή που οι μαύροι εργάτες, ήταν και εξακολουθούν να υπόκεινται, σε δολοφονίες και λιντσάρισμα.
Οι πρόσφατες -εμπνευσμένες από τη KKK- δολοφονίες στη Νότια Καρολίνα είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τις αστυνομικές δολοφονίες, επίσης, στη Νότια Καρολίνα, το Φέργκιουσον του Μισούρι, το Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης και αλλού. Το ΚΚΚ είναι το ανοιχτό πρόσωπο των χιλιάδων ομάδων πολιτοφυλακής σε όλη την ΗΠΑ.
Φέτος είναι η 20η επέτειος της εσωτερικής βίας της ακροδεξιάς, η οποία έλαβε χώρα στην πόλη της Οκλαχόμα, όπου 168 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ένα νεοφασίστα βομβιστή.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σπάνια εξετάζει όλες αυτές τις πράξεις της εγχώριας τρομοκρατίας, που γίνονται από αστυνομικά τμήματα και συνδέονται με αντι-συνδικαλιστικές και ρατσιστικές εταιρείες.
Η ΠΣΟ καλεί όλες τις φιλεργατικές, συνδικαλιστικές και προοδευτικές δυνάμεις να ζητήσουν πλήρη έρευνα και δικαιοσύνη, με νέους κυβερνητικούς νόμους εναντίον αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων και των χρηματοδοτούμενων από τις μεγάλες εταιρίες, εγχώριων τρομοκρατών.
Ο λαός και η εργατική τάξη πρέπει, με τη δράση και τον αγώνα τους, να απομονώσουν τέτοια φαινόμενα, να τα ξεσκεπάσουν και να τα αποδυναμώσουν στην καθημερινή ζωή, στους χώρους εργασίας, στις κοινωνικές οργανώσεις κάθε είδους.»

Κάλεσμα ενότητας και κοινής δράσης προς τις διοικήσεις των συνδικάτων, όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, προς την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό, απευθύνει το ΠΑΜΕ.
Στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα αντεργατική λαίλαπα.
Η ψήφιση από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ των προαπαιτούμενων για το νέο 3ο μνημόνιο μας βάζει μπροστά σε νέες μεγάλες ευθύνες και καθήκοντα. Το 3ο μνημόνιο προετοιμάζεται κατ' απαίτηση των ντόπιων μεγαλοκαπιταλιστών και των ιμπεριαλιστών της EE.
Κλιμακώνει, γενικεύει και αναβαθμίζει την επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης της πατρίδας μας και των άλλων λαϊκών στρωμάτων (φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών.).
Νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα προστίθενται στα παλιά μνημονιακά μέτρα και μεγαλώνουν τον Γολγοθά που ανεβαίνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες. Νέες αλυσίδες δένουν το λαό και τους εργαζόμενους προκειμένου να δυσκολέψουν την πάλη του.
Για μια ακόμα φορά ακούμε από αυτούς που έχουν την ευθύνη για τα βάσανά μας το ίδιο αισχρό επιχείρημα. Το κάνουν για το "καλό μας", για να μας σώσουν από τα χειρότερα και ότι τα μέτρα είναι προσωρινά. Από τα χειρότερα όμως σώζουν μόνο τους μονοπωλιακούς ομίλους, υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και τα μέτρα είναι μόνιμα και διαρκείας στην καμπούρα μας.
Ποια ήταν η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών απέναντι σε αυτή την επίθεση;
Οι ηγεσίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις βρέθηκαν για μια ακόμα φορά απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Ένα κομμάτι (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) καλούσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν το ΝΑΙ στη συμφωνία-μνημόνιο με κάθε κόστος, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με ευθύνη των ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.
Και ένα άλλο κομμάτι (ΜΕΤΑ, συνδικαλιστικά σχήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καλούσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν την κυβέρνηση, τις δήθεν κόκκινες γραμμές της συγκυβέρνησης, τη δική της συμφωνία-μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι τους είναι υπέρμαχοι μιας νέας συμφωνίας με την ΕΕ, σπέρνοντας συγχύσεις για το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης και το ρόλο των "διαπραγματευτών". Κρύβουν συνειδητά ότι όλοι τους κάθονται από την ίδια μεριά του τραπεζιού μαζί με τους εκμεταλλευτές μας και απέναντι όσον αφορά τα δικαιώματά μας, τα δικά μας συμφέροντα.
Στην κρίσιμη αυτή περίοδο για μια ακόμα φορά οι δυνάμεις αυτές, που αποτελούν την πλειοψηφία σε πολλές μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν στάθηκαν όπως εξάλλου και τα προηγούμενα χρόνια στο πλάι των εργαζομένων. Έβαλαν πλάτη στους εκβιασμούς, στα κάλπικα διλήμματα, στη στράτευση των εργαζομένων κάτω από ξένες, για τα συμφέροντά μας, σημαίες. Είναι δυνάμεις όχι μόνο αναξιόπιστες, αλλά και στυλοβάτες των νέων αντεργατικών μέτρων.
Συνάδελφοι,
Μπορεί να έχετε ορισμένες επιφυλάξεις για το ΠΑΜΕ. Ένα πράγμα όμως δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε, ότι το ΠΑΜΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις ηγεσίες. Είναι απέναντι, μαζί με την εργατική τάξη, αποκούμπι, οργανωτής, φάρος αντίστασης και αγώνα.
Για μια ακόμα φορά, ανεξάρτητα από παραλείψεις και αδυναμίες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με τη σωστή έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασής τους, με μαζικά συλλαλητήρια, με αγώνες στους χώρους δουλειάς απέναντι στην εργοδοσία που ξεσάλωσε αυτήν την περίοδο με πρόσχημα την τραπεζική αργία. Η άσχημη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, με ευθύνη αυτών των παρατάξεων, αποδείχτηκε μεγάλο εμπόδιο για τους εργαζόμενους και τον αγώνα μας, μεγάλο όπλο για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για να περνούν αντιλαϊκούς νόμους.
Σας καλούμε να συμφωνήσουμε και να παλέψουμε με ένα στόχο για ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά και κατά κλάδο μια εργοδοσία εξοπλισμένη με ένα ακόμα πιο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, με ένα ακόμα μνημόνιο που αλυσοδένει εμάς τους εργαζόμενους και επιβάλλει με νόμους και διατάγματα ό,τι ακριβώς ήθελαν και απαιτούσαν οι εργοδότες.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ιμπεριαλιστές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του "κοινού τους ευρωπαϊκού σπιτιού", όπως αποκαλούν τη λυκοσυμμαχία οι πρωταγωνιστές των μνημονίων.
Αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με μια διαδήλωση, με μια απεργία και μάλιστα απεργία χωρίς απεργούς σαν και αυτές που οργανώνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλες ομοσπονδίες και με συνδικαλιστικές ηγεσίες βουτηγμένες στην αναξιοπιστία και τον εκφυλισμό. Απαιτεί κίνημα και ηγεσίες αποφασισμένες για σκληρό και ασυμβίβαστο αγώνα.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης, κοινής δράσης και κοινού αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.
Απευθύνεται σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που κατανοεί ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και θέλει να αντισταθεί, να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από τα βαρίδια της αναξιοπιστίας και του εκφυλισμού.
Να δράσουμε μαζί με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων.
Τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης παντού. Ο οργανωμένος λαός είναι τεράστια δύναμη. Αν χθες ήταν απλά αναποτελεσματικό να είναι ένας εργαζόμενος ανοργάνωτος, μακριά από το σωματείο του, έξω από τον αγώνα, μετά από αυτές τις εξελίξεις κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Ειδικά για αυτό απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες.
Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και συζήτησης για την ανάγκη να μετατρέψουμε το συνδικαλιστικό κίνημα σε πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων τους και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά. Να συζητήσουμε πώς θα απαλλάξουμε τα σωματεία και τους συλλόγους των εργαζομένων από τα τσιράκια των εργοδοτών και τους εγκάθετους των κυβερνήσεων.
Όλοι και όλες μαζί, ανεξάρτητα τι ψήφιζε ο καθένας, σε όποιο θεό και να πιστεύουμε, ό,τι χρώμα και εθνικότητα και αν έχουμε να ξεκινήσουμε αυτόν τον αγώνα.
Το ΠΑΜΕ θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.
Αυτός είναι ο δρόμος για να χτίσουμε ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, δημοκρατική λειτουργία, ικανό να αντιμετωπίζει μαχητικά τους καπιταλιστές εργοδότες, τα κόμματά τους, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες. Να συμβάλει στο χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας που θα αντεπιτεθεί για την απόκρουση των αντιλαϊκών μνημονίων, για την οργάνωση της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση του λαού, για την αγωνιστική ενότητα του λαού με στόχο την απαλλαγή από τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές που καταδυναστεύουν τις ζωές μας.
Ο τόπος μας έχει μεγάλο πλούτο και μεγάλες δυνατότητες για να ζήσει ο λαός μας σε συνθήκες ευημερίας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτόν τον πλούτο, που παράγουμε εμείς, τον εξουσιάζουν οι λίγοι, τα μονοπώλια. Αυτοί οι ληστές μάς λεηλατούν είτε με ευρώ είτε με δραχμή. Το ζήτημα είναι να απαλλαγούμε από αυτόν το ζυγό. Τέτοιο κίνημα χρειαζόμαστε».

Η βρετανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τα υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες της χώρας να υποδείξουν συγκεκριμένες εκτάσεις του Δημοσίου που μπορούν να πωληθούν, στο πλαίσιο των σχεδίων για περικοπές ύψους 20 δισ. λιρών από τις κρατικές δαπάνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.
Μετά την εκλογική νίκη του Μάη, ο Όζμπορν έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια για περικοπή 12 δισ. λιρών από τον προϋπολογισμό των υπηρεσιών Πρόνοιας, καθώς προσπαθεί να ισοσκελίσει και πάλι τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Ξεκινώντας μια επανεξέταση των δαπανών σήμερα, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιοποιηθούν στις 25 Νοέμβρη, ο Όζμπορν είπε ότι η κυβέρνηση θα έχει εξοικονομήσει 98 δισ. λίρες έως το 2015/16 αλλά πρέπει να κάνει «περισσότερα με χαμηλότερο» κόστος στις δημόσιες υπηρεσίες.
«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας βουλής, η κυβέρνηση πέτυχε τη μείωση των δημοσίων δαπανών στην οποία δεσμεύθηκε και μείωσε περισσότερο από το ήμισυ το έλλειμμα του προϋπολογισμού που κληρονόμησε», είπε ο Όζμπορν,
«Ωστόσο, ακόμα δανειζόμαστε 1 λίρα για κάθε 10 λίρες που ξοδεύουμε και το εθνικό χρέος παραμένει στο υψηλότερο επίπεδό του για 50 χρόνια. Εάν δεν διαχειριστούμε αυτό το χρέος, διατρέχουμε κινδύνους με την οικονομική μας ασφάλεια».
Παρότι η Βρετανία δεν είναι στο ευρώ, ούτε αντιμετωπίζει τόσο οξεία οικονομική κρίση όπως η Ελλάδα, οι πολιτικές που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση προσομοιάζουν τις πολιτικές που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό, αποδεικνύοντας ότι είτε με ευρώ, είτε με λίρα, είτε με δραχμή, με μνημόνια ή χωρίς, οι αντιλαϊκές πολιτικές αποτελούν μονόδρομο για όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο λαός πρέπει να βγει τώρα στο δρόμο για να εμποδίσει τα μέτρα που έρχονται, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, μιλώντας στην ΕΡΤ1, το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιούλη 2015.

Επισήμανε ότι ο λαός πρέπει να πιστέψει στη δύναμή του και να παλέψει για να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.
Ο Θανάσης Παφίλης προειδοποίησε ότι έρχεται ένα μνημόνιο-τέρας. Όπως είπε, τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν ήταν το «ορεκτικό» και θα ακολουθήσει το «κυρίως πιάτο» των σκληρών μέτρων.
Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν παραπλανήθηκε, γνώριζε ποιος είναι ο χαρακτήρας της ΕΕ, αλλά επέλεξε να κοροϊδέψει το λαό.

«(...) Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση (...) είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας! Οχυρό μάχης για την προστασία των αδικημένων! Οχυρό μάχης για τις μεγάλες ταξικές συγκρούσεις εντός της χώρας με τα οργανωμένα συμφέροντα». Αυτά δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης απ' το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας.
Είχε προηγηθεί ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, που, κατά την παραλαβή του υπουργείου, αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΕΕ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι όπλο στα χέρια του λαού.
Μια ματιά στους έξι μήνες ζωής αυτής της κυβέρνησης είναι αρκετή, για να πείσει και τον πλέον αφελή για το ποιανού οχυρό και όπλο είναι αυτή η κυβέρνηση - όπως άλλωστε και οι προηγούμενες.
Για έξι μήνες διαπραγματεύτηκε («σκληρά» ή «μαλακά» λίγο μας νοιάζει) στα τραπέζια ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, με στόχο τη στήριξη με κάθε τρόπο της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους.
Αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, και πάντα για το καλό των ίδιων συμφερόντων, ήταν μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία, η έναρξη της διαπραγμάτευσης για ένα νέο μνημόνιο - έκτρωμα με μια σειρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που ήδη πέρασαν από τη Βουλή, ενώ αναμένονται νέα πακέτα στη συνέχεια.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προβάλει τα «θετικά» της σημεία, αναφέρθηκε σε ένα προς ένα τα μέτρα για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας που αφορούν είτε σε διευθέτηση του χρέους, είτε στην παροχή ρευστότητας στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από ένα γενναίο επενδυτικό πακέτο, είτε τη στήριξη των τραπεζών. Για τα πολλά «αρνητικά» της συμφωνίας, που φορτώνουν νέα βάρη στους εργαζόμενους, αυτά η συγκυβέρνηση λέει πως δεν τα πιστεύει, αλλά θα τα εφαρμόσει γιατί είναι αναγκαία για να σωθεί η χώρα. Οπου χώρα, βλέπε επιχειρηματικοί όμιλοι, γιατί δεν μπορεί να γίνει κατανοητό πώς είναι δυνατόν να σώζεται ο λαός όταν καταδικάζεται σε μια νέα επίθεση σε ότι έμεινε τα προηγούμενα χρόνια με απείραχτο όλο το προηγούμενο αντιλαϊκό πλαίσιο.
Η αλήθεια, που έκρυψε ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως εναλλακτική δεν υπάρχει για όποιον θέλει να διαχειριστεί το σημερινό πλαίσιο, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ενώσεις όπως η ΕΕ, για όποια κυβέρνηση αποτελεί όργανο της εξουσίας των μονοπωλίων. Αντικειμενικά, θα πάρει αντιλαϊκά μέτρα, θα προωθήσει καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, θα φορτώσει στο λαό τα βάρη της κρίσης που προκάλεσε το κεφάλαιο, τα χρέη που αυτό συσσώρευσε, θα πασχίσει να εξασφαλίσει την εργατική - λαϊκή ανοχή ή ακόμα και στήριξη σ' αυτήν την πολιτική. Αυτό που έχει επιβεβαιωθεί σε όλη την ιστορία είναι πως ποτέ μια κυβέρνηση - όργανο της εξουσίας των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορεί να γίνει «οχυρό» του λαού, όργανο - όπλο του λαού. Αυτό αφορά και τις λεγόμενες «αριστερές» κυβερνήσεις, οι οποίες μάλιστα στηρίζονται απ' το κεφάλαιο ως πιο αποτελεσματικές στην εξαπάτηση, στη χειραγώγηση του λαού, στην αναχαίτιση κάθε τάσης αμφισβήτησης. Όποιος έχει αμφιβολίες ας δει πώς μεταχειρίζονται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα ατομικά αστικά ξένα και ντόπια ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, τους ύμνους, τις δηλώσεις ότι μόνο αυτός μπορεί κ.λπ.
Αδιέξοδο για το λαό είναι η αναζήτηση εναλλακτικής λύσης υπέρ των συμφερόντων του μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μέσα σε αυτά τα αντιλαϊκά οχυρά. Λύση για το λαό είναι να αλλάξει το πλαίσιο, κάτι που απαιτεί σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ, την εξουσία των μονοπωλίων. Λύση για το λαό είναι να γκρεμιστούν όλα τα αντιλαϊκά οχυρά του κεφαλαίου.

«Πόλεμο στη διαφθορά» κήρυξε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως εξάλλου έχουν κάνει στη διάρκεια των περασμένων ετών και όλες οι μέχρι τώρα αστικές κυβερνήσεις. Η συγκεκριμένη νέα εξόρμηση κατά της διαφθοράς ανακοινώθηκε επισήμως μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. «Ντύθηκε» με εξαιρετικά μελοδραματικούς τόνους και συνοδεύτηκε κατ' έθιμο από το γνωστό φερετζέ που παρέχει κάθε χρόνο το επικαιροποιημένο πόρισμα της «επιτροπής Ρακιτζή», η οποία όλο ψάχνει κι όλο χάνει τη διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση.
Στον αστικό Τύπο πέρασε με τίτλους όπως «όλα τα σκάνδαλα στο φως» που συνόδευαν την ηχητική υπόκρουση της κραυγής Καμμένου «θα σας τσακίσουμε».
Πριν δούμε ποιους θα τσακίσει, ας βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα:
Ολα τα σκάνδαλα έχουν μία μήτρα. Ολα όσα εμφανίζονται ως δυσμορφίες στο σύστημα πηγάζουν από το ίδιο ένα και μοναδικό πρόβλημα: Η οικονομία λειτουργεί με κριτήριο την κερδοφορία των μετόχων ιδιοκτητών των επιχειρηματικών ομίλων, κερδοφορία που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της δουλειάς, των κόπων των εργαζομένων. Ομως, αυτό δεν είναι σκάνδαλο. Είναι η νομιμότητα της συγκεκριμένης ιστορικής στιγμής - περιόδου.
Σκάνδαλο θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος τον ανταγωνισμό των καπιταλιστικών ομίλων για το ποιος θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους. Ομως και πάλι δε θεωρείται σκάνδαλο, αφού ο ανταγωνισμός είναι στη φύση του συστήματος. Ετσι, δε θεωρούνται σκάνδαλο οι φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών που τους εξασφαλίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων. Ούτε η εισφοροαπαλλαγή των στεριανών ανταγωνιστών τους βιομηχάνων που επίσης μέσα από την και μ' αυτόν τον τρόπο μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης εξασφαλίζουν ανταγωνιστικότητα.
***
Ομως και αυτό που οι ίδιοι ορίζουν ως διαφθορά ο λεγόμενος «αθέμιτος ανταγωνισμός», «διαπλοκή», η διασύνδεση των αστικών κομμάτων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα προνομιακά καθεστώτα ορισμένων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος άλλων, οι ευνοημένοι από το προηγούμενο μοίρασμα της πίτας, δεν αποτελούν παρεκτροπή, αλλά φυσιολογικά αποτελέσματα του κυνηγιού του κέρδους. Ποιος, αλήθεια, μπορεί να βάλει όριο στον ανταγωνισμό; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη ρήση του Κ. Μαρξ ότι: «Οταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με δέκα τα εκατό κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού, με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει, ακόμα και με κίνδυνο να πάει στην κρεμάλα».Η φύση του καπιταλισμού δεν αλλάζει, ούτε πρόκειται να την αλλάξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ποιες, λοιπόν, οι σκοπιμότητες της εκστρατείας ενάντια στη διαφθορά; Πολλές θα μπορούσαμε να πούμε.
Κατ' αρχήν, ο αποπροσανατολισμός του λαού σε συνθήκες που εξελίσσεται μια ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα με το μνημόνιο Τσίπρα. Αυτοί που πραγματικά θα τσακιστούν από την κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι ούτε οι «οφσόρ» εταιρείες ούτε όσοι έχουν βγάλει κεφάλαια στο εξωτερικό ούτε βεβαίως όσοι θησαυρίζουν για χρόνια σε βάρος του λαού, πολλές φορές επιδοτούμενοι μάλιστα με κρατικό χρήμα. Αυτοί που θα τσακιστούν είναι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι κ.λπ.
Επίσης, έχει ως στόχο τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν το ξαναμοίρασμα της πίτας σε μια σειρά αγορές ανάμεσα σε παλιά και νέα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το πολύ-πολύ απ' αυτήν τη διαδικασία να την ξαναπληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι. Στο κυνήγι της διαφθοράς η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αποτελέσματα κυνηγώντας τον ΦΠΑ στις τυρόπιτες, αλλά δεν θα ακουμπήσει όσους έβγαλαν στο εξωτερικό μερικά δισεκατομμύρια, αντίθετα στο σχεδιασμό προβλέπεται και επιβράβευσή τους με φοροαπαλλαγές στο βαθμό που επαναπατρίσουν κάποια από αυτά τα κεφάλαια. Εξάλλου, η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων είναι αναγκαία για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και ιδρυτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο όνομα της οποίας πίνει νερό το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget