07/16/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Η συζήτηση περί εκβιασμών που τίθεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, γίνεται για το εσωτερικό όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να εκβιαστεί ο λαός, να καταπιεί το φαρμάκι του τρίτου μνημονίου και να μη βγάλει κιχ, σημείωσε η Λουίζα Ραζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στο «MEGA».
Υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει ένωση ισότιμων χωρών, σημείωσε ότι ο λαός πρέπει να βγει μπροστά, γυρνώντας την πλάτη, τόσο στους εκβιασμούς όσο και στις απόπειρες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.  

Τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα για το μνημόνιο Τσίπρα, κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής. 
Προειδοποίησε ότι εκτός του δεύτερου πακέτου μέτρων που θα έρθει εντός του μήνα, θα προστεθούν νέα μέτρα κι από τη συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση, κάτι που αναφέρει άλλωστε και το κείμενο της Συνόδου Κορυφής επισημαίνοντας ότι  «η ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά».
Επεσήμανε ότι θα έρθουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα στο συνταξιοδοτικό σύστημα στο όνομα της βιωσιμότητας, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και των ελεύθερων επαγγελμάτων,με αποτέλεσμα να βγουν από την αγορά με βίαιο μάλιστα τρόπο, οι φτωχοί και μικρομεσαίοι επαγγελματίες προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και αλλαγές στη δημόσια διοίκησηώστε να μετατραπεί σε χρήσιμο εργαλείο για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το μνημόνιο Τσίπρα είναι ακόμα πιο βάρβαρο για το λαό γιατί έρχεται να προστεθεί στα ήδη ισχύοντα προηγούμενα μνημόνια που φόρτωσαν ασήκωτα βάρη στη λαϊκή οικογένεια και δεν πρόκειται να καταργηθούν, όπως έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Κατήγγειλε το εκβιαστικό ψευτοδίλλημμα που καλλιεργείται έντονα το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση προς τον ελληνικό λαό «ή νέο μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία» τονίζοντας ότι ακριβώς το ίδιο εκβιαστικό ψευτοδίλλημμα έθεταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πέρασαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Στόχος όλων, επεσήμανε ο κομμουνιστής βουλευτής, η διάσωση των μονοπωλιακών ομίλων και του ίδιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, καταδικάζοντας το λαό σε θυσίες χωρίς ημερομηνίες λήξης.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στο καπιταλιστικό σύστημα παραπλανώντας τα λαϊκά στρώματα, χειραγωγώντας και εμποδίζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών αλλά και δημιουργώντας ένα μπλοκ πολιτικών δυνάμεων από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ με στόχο την υπεράσπιση της στρατηγικής επιλογής της αστικής τάξης να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ.
Από την άλλη, επεσήμανε, υπάρχει και άλλο «ένα πολύχρωμο μπλοκ βολικής αντιπολίτευσης, χρήσιμης για το σύστημα, που περιορίζει την υπόθεση της αλλαγής της θέσης της λαϊκής οικογένειας, απλά και μόνο στο νόμισμα», και μάλιστα κάποιες «αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α. που θεωρούν πανάκεια την αλλαγή του νομίσματος για τη βελτίωση της θέσης του λαού», κάτι που δεν ισχύει από τη στιγμή που στο επίπεδο της οικονομίας κυριαρχούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Δεν είναι τυχαίο πρόσθεσε ότι αυτό το μπλοκ δυνάμεων παίζει στο ίδιο έδαφος, με κερδοσκοπικά συμφέροντα και τμήματα του κεφαλαίου που θεωρούν ότι η αλλαγή νομίσματος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους και συμπλέουν με τις επιδιώξεις του πιο σκληρού πυρήνα σε επίπεδο ΕΕ που εκφράζεται από τον Σόιμπλε για το Grexit και την έξοδο των πιο αδύναμων χωρών από την Ευρωζώνη.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε επίσης τον επικίνδυνο ρόλο της Χρυσής Αυγής που εμφανίζεται ως ο καλύτερος υπερασπιστής του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλήγοντας κάλεσε το λαό να βγάλει συμπεράσματα μετά και τη χρεοκοπία -το τελευταίο διάστημα- διαφόρων αντιλήψεων όπως: 
-«Η σκληρή διαπραγμάτευση» που κάνει η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι η όποια διαπραγμάτευση από τη στιγμή που δεν αμφισβητεί την παραμονή της χώρας στην ΕΕ γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου.
-«Η ΕΕ αλλάζει και μπορεί να γίνει φιλολαϊκή», διευκρινίζοντας ότι η ΕΕ αλλάζει αλλά γίνεται πιο βάρβαρη και αντιδημοκρατική.
-«Η κυβερνώσα αριστερά μπορεί να αλλάξει τη θέση του λαού», διευκρινίζοντας ότι η κυβερνώσα αριστερά αποτελεί εργαλείο της αστικής διαχείρισης για να συντριβεί ακόμα πιο αποτελεσματικά το λαϊκό εργατικό κίνημα.
-«Αντιμνημονιακές λογικές» διευκρινίζοντας ότι αυτές παρεμποδίζουν τη ριζοσπαστική χειραφέτηση του λαού και την προσέγγιση της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου, που είναι η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση επιχειρηματικών ομίλων, μονομερή διαγραφή του χρέους, κεντρικό σχεδιασμό με την εξουσία στα χέρια του λαού και όχι του κεφαλαίου. Χρειάζεται ισχυρό, γερό ταξικό κίνημα για να παρεμποδίσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, με αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό αγώνα, κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.   

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Γενάρη, πήρε μια εντολή, πουλώντας ελπίδα στο λαό, εκμεταλλεύτηκε τον πόθο του ελληνικού λαού, για αλλαγή, έχοντας όμως πάρει πρώτα το πράσινο φως από το μεγάλο κεφάλαιο, για να πάρει μέτρα που θα διασφαλίσουν την κερδοφορία του, σημείωσε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».
Τόνισε, ότι τώρα ήρθε η ώρα ο λαός να βγει μπροστά, να μην απογοητευτεί, αλλά κυρίως να μην αποδεχτεί μια ακόμη υποχώρηση σε δικαιώματα και ανάγκες του.   

«Όσοι αισθάνονται φρίκη από το νέο έγκλημα, όσοι νιώθουν τη βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος που μόνο πείνα, δυστυχία και εξαθλίωση φέρνει σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, ας βαδίσουν πλάι – πλάι με το ΚΚΕ», επεσήμανε ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα.
Όπως είπε, «το νέο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται να προσθέσει νέα βάσανα σε αυτά που φόρτωσαν στις πλάτες του λαού τα δύο προηγούμενα».
Ο Σάκης Βαρδαλής τόνισε ότι τα αστικά κόμματα ζητάνε «εθνική ομοψυχία» και «εθνική συνεννόηση» γιατί θέλουν να βάλουν στο κάδρο και το λαό, ώστε να υλοποιηθεί χωρίς αντιστάσεις αυτή η αντιλαϊκή συμφωνία. Πρόσθεσε ότι για μια ακόμη φορά βαφτίζονται «εθνικά» τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε ορισμό της «πολιτικής απάτης» και του «πολιτικού τυχοδιωκτισμού» να παίρνει η κυβέρνηση την ψήφο του ελληνικού λαού και μετά από «σκληρή» διαπραγμάτευση να υπογράφει το τρίτο μνημόνιο, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα.
Αναδεικνύοντας τη διέξοδο, τόνισε ότι σήμερα χρειάζεται λαϊκή συμμαχία των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων και των αγροτών ενάντια σε αυτή την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. «Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν άλλα περιθώρια να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα πρώτα προαπαιτούμενα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου με τον τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης». 
Η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών ολοκληρώθηκε στις 14.30, ενώ είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 10 π.μ. και έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία έγινε με ρυθμούς ...υπερταχείας, σε σημείο ώστε το αποτέλεσμα στη συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών, ότι εγκρίνεται κατά πλειοψηφία, να προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων...
Πάντως, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ξεκινήσει η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία -τυπικά- θα αποφασίσει τη διενέργεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την έγκριση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα και όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός της ημερολογιακής ημέρας. Άλλωστε, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής ορίζει ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα Τετάρτη 15 Ιούλη... 
Τσακαλώτος: «Δύσκολη συμφωνία»
«Είναι μια δύσκολη συμφωνία που μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν είναι οικονομικά βιώσιμη», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.
Θέλοντας να δημιουργήσει στο λαό αίσθημα αναμονής, υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς να κριθεί η συμφωνία και πως θα πρέπει να περιμένουμε 30 με 40 μέρες για να υπογραφεί το τελικό κείμενο, όταν η απόφαση της Συνόδου Κορυφής δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τη βαρβαρότητα των μέτρων.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι υπάρχουν υφεσιακά μέτρα που κινούνται σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, αλλά  και άλλα, που υπό τον όρο της επίλυσης του ζητήματος του χρέους και της ύπαρξης ενός δυνατού επενδυτικού προγράμματος, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, τόσο τα «υφεσιακά» όσο και τα «αναπτυξιακά» μέτρα αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος, αφού ο λαός θα φορτωθεί σκληρά μέτρα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα λάβουν ζεστό χρήμα για να ενισχυθεί η καπιταλιστική κερδοφορία.
Ο υπουργός Οικονομικών προέβαλε το σαθρό επιχείρημα ότι τα μέτρα έχουν και αναδιανεμητική λογική, τη στιγμή που χτυπάνε βάναυσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα και επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα με νέους δυσβάσταχτους φόρους. 
Στα θετικά της συμφωνίας προέβαλε το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρή υπόσχεση για το χρέος, ότι η έδρα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα παραμείνει στην Αθήνα, καθώς και ότι ένα τμήμα των χρημάτων που θα συγκεντρώσει αυτό το ταμείο θα κατευθυνθεί για την τόνωση της ανάπτυξης, δηλαδή θα πάει απευθείας στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. 
ΚΚΕ: Πολύτιμες οι υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ στο καπιταλιστικό σύστημα 
Τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Όπως τόνισε, είναι πολύτιμες οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο καπιταλιστικό σύστημα παραπλανώντας τα λαϊκά στρώματα, χειραγωγώντας και εμποδίζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών, αλλά και δημιουργώντας ένα μπλοκ πολιτικών δυνάμεων από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, με στόχο την υπεράσπιση της στρατηγικής επιλογής της αστικής τάξης να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά και δείτε βίντεο). 
«Όσοι αισθάνονται φρίκη από το νέο έγκλημα, όσοι νιώθουν τη βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος που μόνο πείνα, δυστυχία και εξαθλίωση φέρνει σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, ας βαδίσουν πλάι - πλάι με το ΚΚΕ», επισήμανε ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά και δείτε βίντεο). 
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης 
Την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου με τα πρώτα προαπαιτούμενα για το 3ο μνημόνιο επισήμανε ο Δ. Βίτσας, εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία προσπάθεια να συγκαλύψει τις σοβαρές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί, ισχυρίστηκε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια «έξωθεν και έσω», ώστε η συγκυβέρνηση να είναι παρένθεση. Για να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού, κατέφυγε σε τρομοκρατικά διλήμματα, αναφέροντας ότι ακόμη και αν αποκατασταθεί η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν αποτρέπεται ο κίνδυνος νέας οικονομικής ασφυξίας.
Τη γραμμή των έξωθεν παρεμβάσεων συνέχισε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να αποκρύψει τις ευθύνες της συγκυβέρνησης για τη διαμόρφωση των αντιλαϊκών μέτρων. Αναφερόμενος σε αυτό που αποκάλεσε «σχέδιο Σόιμπλε», που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της γερμανικής ολιγαρχίας, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι αυτές οι πολιτικές και αυτά τα μέτρα -τα οποία κάλεσε να υπερψηφιστούν- οδηγούν στην ανάπτυξη του φασισμού, λέγοντας ότι η δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να αναπτυχθούν νεοναζιστικές φωλιές!
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος αναπαρήγαγε τους κυβερνητικούς εκβιασμούς, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η συμφωνία και ειδικά το δάνειο-«γέφυρα» για να μη χρεοκοπήσουμε από τη Δευτέρα. Επίσης επιστράτευσε τους ισχυρισμούς περί πραξικοπήματος για να δικαιολογήσει τη σφοδρότητα των μέτρων, επισημαίνοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν τον πρωθυπουργό.
Στο όνομα της αποφυγής του Grexit αξίωσε την υποταγή του λαού και του συνδικαλιστικού κινήματος για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι, ισχυρίστηκε ότι τα συνδικάτα και οι «εργατοπατέρες» έχουν κάνει «μη ανταγωνιστική» την Ελλάδα. 
Η Νέα Δημοκρατία 
Τη στήριξη που παρείχε και παρέχει η ΝΔ στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να μην αμφισβητηθεί ο στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, επισήμανε στην ομιλία του ο Χ. Σταϊκούρας, εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα του 3ου μνημονίου.
Η ΝΔ στηρίζει τη διαμόρφωση ακόμα και μιας επώδυνης συμφωνίας, τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν δίνει λευκή επιταγή καθώς θα αξιολογεί συνεχώς το περιεχόμενο της συμφωνίας όπως θα διαμορφωθεί στις τελικές διαπραγματεύσεις.
Επέκρινε την κυβέρνηση που έφερε τη χώρα ενώπιον του μείζονος κινδύνου να φύγει από την Ευρωζώνη, γιατί το προηγούμενο διάστημα αναλώθηκε σε ιδεοληψίες και εμμονές που την εμπόδιζαν να υπογράψει τη συμφωνία, από τις αρχές του χρόνου ακόμη. Εκτίμησε ότι αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, πριν και από το δημοψήφισμα, η συμφωνία θα ήταν λιγότερο επώδυνη, ενώ δεν παρέλειψε και αυτός να επικαλεστεί τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας προκειμένου να αποδεχθεί ο λαός αδιαμαρτύρητα τα νέα μέτρα. 
Το Ποτάμι 
Ο εισηγητής του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης εξέφρασε την πρόθεση του κόμματός του να στηρίξει την κυβέρνηση, όχι μόνο για την ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας, αλλά και για την εφαρμογή τους.
Επισήμανε ότι εάν γίνουν εκλογές θα καταστραφούν οι καταθέσεις, όπως με το δημοψήφισμα έκλεισαν οι τράπεζες. «Πάρτε πρωτοβουλίες, η χώρα δεν έχει άλλες ευκαιρίες» είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν κρατήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, θα πρέπει να διορθωθεί.
Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έφερε τη συμφωνία που λοιδορούσε, καθώς και ότι το κόστος της καθυστέρησής της ήταν τα 50 δισ. ευρώ από την περιουσία του λαού που θα περιέχει το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Η Χρυσή Αυγή  
Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ηλ. Παναγιώταρος μίλησε για «αριστερό μνημόνιο», παραβλέποντας ότι το κόμμα του στο δημοψήφισμα συντάχθηκε με τη μνημονιακή εκδοχή της κυβέρνησης, ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας την εγκατάλειψή του.
Επίσης χρησιμοποίησε φρασεολογία περί τοκογλύφων και υποταγής στους δανειστές, αποφεύγοντας όπως ο «διάολος το λιβάνι» να καταδείξει ότι για τα βάσανα του λαού ευθύνεται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που η ναζιστική και εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στηρίζει με νύχια και με δόντια. 
Το ΠΑΣΟΚ 
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε αναγκαία τη συμφωνία για να επιβιώσει η χώρα εντός του ευρώ, ενώ έκλισε σε όλους τους τόνους τη λέξη «συναίνεση» προκειμένου να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα.
Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην παρούσα κυβέρνηση, ούτε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αλλά επιθυμεί την «εθνική ομοψυχία». Όπως είπε, «υπάρχει κυβέρνηση, ελπίζουμε να υπάρχει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία». 

«Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ομπάμα, διότι ενδεχομένως χωρίς τη δική του συμβολή και επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει και θέματα χρέους και αναπτυξιακό ορίζοντα ίσως να μην πετυχαίναμε», δήλωσε την Τετάρτη 15 Ιούλη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΓιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», επαναφέροντας στο μυαλό τις ευχαριστίες του Κώστα Σημίτη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το Γενάρη του 1996.
Η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη έρχεται να συμπληρώσει τη σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, τις συνεχείς πολυεπίπεδες παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα για την επίτευξη λύσης και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και τα διαπιστευτήρια που έδωσε προεκλογικά ο Αλ. Τσίπρας, στη Λίμνη Κόμο, στο Ντάλας κ.ά.
ΥΓ: Ο Γ. Δραγασάκης ευχαρίστησε τις ΗΠΑ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν για τη συμβολή του. (Ξανα)φαίνεται, λοιπόν, ότι ΗΠΑ και Γαλλία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ως προς το μέλλον της Ευρωζώνης...

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου θα κουβεντιάζουν πώς θα ψηφιστεί η συμφωνία-μνημόνιο, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, θα πρέπει να κουβεντιάζουν για το πώς θα οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή τη συμφωνία που χρεοκοπεί την πλειοψηφία του λαού, αλλά και να συζητήσουν πώς θα ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να απαλλαχτεί από την εξουσία του κεφαλαίου και από την ΕΕ που μόνο μνημόνια και εκβιασμούς θα αναπαράγει για το λαό. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε παρέμβασή της σε πρωινή εκπομπή του «ΣΚΑΪ».
Απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ περί μη ρεαλιστικότητας της πρότασης του ΚΚΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο δικός μας ρεαλισμός είναι το τι συμφέρει σήμερα το λαό μας, ο δικός σας ρεαλισμός είναι το συμφέρον του κεφαλαίου αυτής της χώρας προκειμένου να φτάσει στην ανάκαμψη» και επισήμανε πως «αυτή η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να θρέψει το λαό και τα παιδιά της αν αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει προς όφελος αυτού του λαού και όχι του κεφαλαίου».
Τέλος, κάλεσε το λαό να μην απογοητευτεί, να βγει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει, «να απλώσει το χέρι» του στο ΚΚΕ για να «σηκωθεί» και να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, να παλέψει ενάντια στον πραγματικό εχθρό που έχει απέναντί του που είναι όλοι αυτοί που έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας.

Εντείνουν το κλίμα αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού τα κυβερνητικά στελέχη που διαφοροποιούνται από το μνημόνιο Τσίπρα, για το οποίο, πάντως, μέχρι σήμερα έβαλαν πλάτη, ενώ συνεχίζουν να καλλιεργούν αυταπάτες για βελτίωση της θέσης του λαού εάν αλλάξει το νόμισμα κι ενώ στην εξουσία θα παραμένουν τα μονοπώλια.  
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής επί του νομοσχεδίου με τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα, ο Θ. Πετράκος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ευθύνη όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πούμε όχι».
Προσερχόμενος στη Βουλή, το πρωί, ο Π. Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, δήλωσε: «Δεν θα ψηφίσω το νέο μνημόνιο. Ο λαός δεν μας ψήφισε για να ψηφίσουμε νέο μνημόνιο. Με τα μνημόνια η χώρα καταστρέφεται», σημείωσε.
Τη θέση του ότι πρώτα θα έπρεπε να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και έπειτα να καθοριστεί το πρόγραμμα, επανέλαβε ο Γ. Βαρουφάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Υπογράμμισε ότι φτάσαμε έως εδώ γιατί οι δανειστές αρνήθηκαν το μόνο ζητούμενο που υπήρχε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, την αναδιάρθρωση του χρέους και επέμειναν στη δική τους λογική, να εξετάσουν το χρέος όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
«Σήμερα, με το πακέτο που καλούμαστε να εγκρίνουμε, επιβάλλεται η λογική των δύο μνημονίων, χωρίς καν χρηματοδότηση, απλώς και μόνο με μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης»τόνισε και έκανε λόγο για σημαντική απειλή να μην υπάρξει συμφωνία με τον ESM, ο οποίος απαιτεί τη συμμετοχή ΔΝΤ, αλλά το ΔΝΤ θέτει θέμα βιωσιμότητας του χρέους.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πω «ναι» σε μια «κατάπτυστη» συμφωνία, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Μακρή
Εκατόν εννιά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (σε σύνολο 201) υπογράφουν κείμενο με το οποίο τονίζουν ότι «η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, ζητάνε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ καλούν τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων». 
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Μ. Μανουσάκης, υπέβαλε την παραίτησή του. Στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει: «Η κυβερνητική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο “Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης”, καθιστά αδύνατη την παραμονή μου σε αυτή τη θέση». 
Επίσης, παραιτήθηκε η Νάντια Βαλαβάνη με επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα προς τον Αλέξη Τσίπρα, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τοποθετούμενη επί της διαδικασίας στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής για την έγκριση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τη διαφωνία της, επικαλέστηκε τον εκβιασμό της κυβέρνησης από τους εταίρους και τόνισε ότι «η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση». Όπως πρόσθεσε, «κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες».

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε τα μνημονιακά μέτρα»!
Αυτή τη δήλωση -απαύγασμα του «στρίβειν διά του αρραβώνος»- έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι όταν ξεκινήσει η κατρακύλα δεν έχει πάτο... 

Ανέφερε συγκεκριμένα ο Π. Λαφαζάνης: «Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη, αλλά αρκετοί βουλευτές όπως κι εγώ δεν θα ψηφίσουμε τα μνημονιακά μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση» και για να γίνει απολύτως ξεκάθαρο πρόσθεσε: «Η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη απολύτως, όπως είναι απολύτως διασφαλισμένη και η στήριξη στην κυβέρνηση. Στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε τα μνημονιακά μέτρα».
Δηλαδή: Και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διασφαλισμένη (για να μην κατηγορηθεί ως αυτός που «έριξε την κυβέρνηση της "αριστεράς"»), και την ψήφιση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων δεδομένη (έστω με τις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης), και τον φερετζέ τού «δεν ψηφίζουμε μνημόνιο» στη θέση του (για να συνεχίζεται το έργο του εγκλωβισμού του λαού σε λύσεις που δεν εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, σε κανάλια που δεν έρχονται σε ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του)...
Τώρα, πώς είναι δυνατόν να καταψηφίζεις την πολιτική που εφαρμόζει μια κυβέρνηση και ταυτόχρονα να στηρίζεις αυτήν την κυβέρνηση και να είσαι και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, αυτό μάλλον πρέπει να το εξηγήσουν οι ίδιοι... 
Μια λέξη τούς περιγράφει: Εμπαιγμός! 

Του Γιάννη Ντουνιαδάκη, απόστρατου υποναύαρχου ΠΝ
Ιδιαίτερα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ακούσαμε και διαβάσαμε συχνά για «εθνική ομοψυχία», «εθνική γραμμή», «εθνική συνεννόηση» κ.ά. Έτσι προσπάθησαν τα αστικά κόμματα να δικαιολογήσουν τη δική τους σύμπλευση, γιατί εμείς ο απλός λαός στεκόμαστε, για παράδειγμα, στην ουρά για το 50άρι με …μια ψυχή! Και ο συνταξιούχος και ο απόστρατος ναύαρχος και ο θυρωρός! Άσε που δεν είναι και όλοι στις ουρές, αλλά προφανώς μόνο όσοι κάτι έχουν ακόμη στην άκρη! Από την άλλη πλευρά, στην ουρά δεν βλέπεις κανένα Βαρδινογιάννη, κανέναν Κόκκαλη ή  -δεν ξέρω γω- ποιους άλλους μεγαλο-επιχειρηματίες! Είναι σίγουρο ότι αυτοί έχουν κάνει τα κουμάντα τους.
Πολλοί από όσους στηνόμαστε στην ουρά για το καθημερινό 50άρι, δεν το θέλουμε για εμάς, καθώς είμαστε συνηθισμένοι στο «λιτό βίο» που έλεγε και ο πρώην εθνικός μας διαπραγματευτής! Το 50άρι το μοιραζόμαστε με το παιδί μας το άνεργο ή το άλλο που δουλεύει μεν, αλλά η εργοδοσία δεν πληρώνει! Όπως κάνει και ο άλλος, που η κόρη του μένει στο πατρικό σπίτι, αν και θα έπρεπε να είχε παντρευτεί με τον καλό της, καθώς ο γαμπρός είναι χωρίς δουλειά, όχι γιατί δεν έψαξε να βρει, αλλά γιατί η τελευταία που του προσφέρθηκε ήταν από το πρωί ως το βράδυ για ένα ξεροκόμματο! Καταστάσεις δύσκολες για τον άνθρωπο του λαού!
Έχουν, λέει, έτοιμα σχέδια ανθρωπιστικής βοήθειας για χάρη μας. Μάλιστα! Είναι έτοιμοι να μας στείλουν ό,τι συσσώρευσαν φτιάχνοντάς τα με τους κανόνες της «ελεύθερης» αγοράς και της ΕΕ, όπως τότε με τις διοξίνες και τις τρελές αγελάδες τους! Αυτό θα πει «ελεύθερη» αγορά, του ελεύθερου -που θα πει ασύδοτου- κέρδους, που η υπερσυσσώρευσή του έφερε και την κρίση! Αυτή είναι η «περίφημη» ΕΕ με την «οικονομία της αγοράς», υπό την προστασία της οποίας φτάσαμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα!
Όταν οι κομμουνιστές προτείνουμε ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης υπέρ του λαού, με κεντρικό σχεδιασμό, με τα μέσα παραγωγής στα χέρια του λαού, με λαϊκή εξουσία, μας ρωτάνε πού δοκιμάστηκε, σε ποια χώρα πέτυχε ξανά το σύστημα που προτείνουμε! Σειρά μας τώρα, λοιπόν! Τη δοκιμάσαμε και την καπιταλιστική τους ΕΕ! Τη δοκιμάσαμε και απέτυχε.
Τη δοκιμάσαμε τη «δημοκρατική» ΕΕ και την εμπλοκή της στην ουκρανική κυβερνητική αλλαγή και αυτού που ακολούθησε. Δοκιμάσαμε τη «δημοκρατική» ΕΕ της απαγόρευσης κομμουνιστικών οργανώσεων και ιδεολογίας. Της προσπάθειας να εξομοιώσει τον κομμουνισμό, δηλαδή το νικητή του ναζιστικού εχθρού, με το φασισμό!
Τη δοκιμάσαμε την ιμπεριαλιστική ΕΕ, συν-αγωνιστή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην αλλαγή των ευρωπαϊκών συνόρων, στους πολέμους εδώ κι εκεί για τα συμφέροντα των μεγάλων, για την κυριαρχία στους υδρογονάνθρακες και στους σημερινούς δρόμους του μεταξιού. Τους δοκιμάσαμε να συναγωνίζονται για την κυριαρχία πάνω σε πλούσιους τόπους με πάμπτωχους λαούς!
Τη δοκιμάσαμε την ΕΕ, αυτή που έφτασε τη γενιά μας στη κρίση και τους πολέμους γύρω μας, που όλα δείχνουν ότι μας οδηγεί μαζί με τους συνεταίρους της, ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και λοιπούς πρόθυμους, σε έναν ακόμη μεγάλο πόλεμο όπως αυτούς που υπόφεραν και οι γενιές των γονιών και των παππούδων μας. Τη δοκιμάσαμε αυτή την «Ευρώπη», όπως καταχρηστικά λέγεται η καπιταλιστική ΕΕ.
Τη δοκιμάσαμε και στο θέμα της εξασφάλισης των συνόρων στο Αιγαίο και στα ζητήματα της Κύπρου! Οι αμφισβητήσεις, οι προκλήσεις και η κατοχή συνεχίζονται, για να περιοριστούμε στα πιο βασικά! Καμιά εξασφάλιση!
Τη δοκιμάσαμε, λοιπόν, την ΕΕ και δεν τη θέλουμε!
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με ψεύτικα συνθήματα και καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, ότι δήθεν μπορεί να αλλάξει αυτή η ΕΕ και να γίνει πιο φιλολαϊκή. Κέρδισε τις εκλογές με υποσχέσεις στο λαό, που ποθούσε να δει μια άσπρη μέρα, ότι, με σκληρή διαπραγμάτευση, θα καταφέρει να υπογράψει καλύτερη από τους προκατόχους του συμφωνία με τη λυκοσυμμαχία. Έτσι έφτασε τελικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο δημοψήφισμα. Ένα σημαντικό τμήμα του λαού που τους πίστεψε τους έστειλε ένα βροντερό «ΟΧΙ», που εκείνοι το τσουβάλιασαν μαζί με το «ΝΑΙ» του Κόκκαλη και του Βαρδινογιάννη! Εννοείται για να μη χρεοκοπήσει δήθεν η πατρίδα, αδιαφορώντας όμως ότι έχει χρεοκοπήσει ήδη ο λαός!
Ας μη κρυβόμαστε! Άσχετα με τα φούμαρα που πούλαγε πριν, ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά μέσα στην ΕΕ του βάρβαρου καπιταλισμού. Αυτή είναι η ΕΕ και οι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είναι κάτι άλλο! Ένας κόσμος τους πίστεψε! Τον εξαπάτησαν! Ακόμα χειρότερα αυτοί που, ως «αριστεροί», μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν το βασικότερο ρόλο για την εξαπάτηση του λαού και τώρα κρύβονται πίσω από το «παρών» ή την «αποχή» τους! Προβάλλουν μάλιστα το GREXIT του Σόιμπλε ως δήθεν ρήξη, λες και αρκεί αυτό για να σωθεί ο λαός! Είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την εξαπάτηση αναλαμβάνοντας το ρόλο ενός νέου αναχώματος απέναντι στον όποιο ριζοσπαστισμό έχει ή θα γεννηθεί στο λαό.
Παρά το κλίμα εθνικής ομοψυχίας που καλλιεργείται, το πακέτο της κυβέρνησης περιλαμβάνει μέτρα που θα φορτωθούν αποκλειστικά στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, ενώ η πλουτοκρατία θα παραμείνει τελικά στο απυρόβλητο. Οι φόροι-«χάδι» που θα επιβληθούν στο κεφάλαιο, είναι σίγουρο πως θα τους πάρει πίσω από τα αναπτυξιακά πακέτα της ΕΕ, ενώ ο λαός πάλι θα συνεχίσει να πληρώνει το λογαριασμό. Ο μόνος δρόμος που συμφέρει το λαό είναι ο δρόμος της πραγματικής ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν μοιρολατρικά τις εξελίξεις. Δεν πρέπει, επίσης, να επενδύσουν την τύχη τους σε νέες αυταπάτες.
Εμείς οι απλοί άνθρωποι του λαού πρέπει να διαλέξουμε. Έχουμε πολλή εμπειρία, ξέρουμε ποιοι και τι μας έταζαν για την ΕΕ. Ξέρουμε ποια είναι η ΕΕ και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Βλέπουμε τους πολέμους, την καταστροφή και την προσφυγιά γύρω μας. Βλέπουμε τη μεγάλη αδικία σε βάρος του λαού: Από τη μια το δικό του ξεζούμισμα και από την άλλη το συσσωρευμένο πλούτο των μεγάλων συμφερόντων!
Πρέπει, λοιπόν, να διαλέξουμε με ποιον να πάμε! Με αυτούς που ξεζουμίζουν εμάς και τα παιδιά μας και κερδίζουν από αυτό μας το ξεζούμισμα ή θα παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία με τη δική μας, τη λαϊκή εξουσία, όπως προτείνει το ΚΚΕ;

Σε δήλωσή του από τη Βουλή οΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, για τη συμφωνία-μνημόνιο της κυβέρνησης με τους δανειστές, τόνισε:
«Η μνημονιακή ιστορία επαναλαμβάνεται πλέον όχι ως φάρσα αλλά ως τραγωδία.
Ο λαός μας πρέπει να ξεσηκωθεί, να βρεθεί στους δρόμους, δεν αντέχει άλλα μνημόνια, δεν αντέχει άλλα σκληρά μέτρα.
Υπάρχει εναλλακτική λύση, αυτή τη λύση την προτείνει το ΚΚΕ, την προτείνει το εργατικό λαϊκό κίνημα, η συμμαχία του λαού μας κι αυτή θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της».  

Το ΚΚΕ έχει κρυστάλλινη θέση και μιλά για αποδέσμευση από την ΕΕ, λαϊκή εξουσία και οικονομία που σημαίνει ότι ο ίδιος ο λαός θα σχεδιάσει την οικονομία με βάση τις ανάγκες του και το νόμισμα θα υπακούει σε αυτήν τη λαϊκή οικονομία, τόνισε η Αλεξάνδρα Μπαλού στην ΕΡΤ1. Το στέλεχος του ΚΚΕ απάντησε στους ψευδείς ισχυρισμούς του Σπύρου Μαρκέτου, ιστορικού στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ, ο οποίος ήταν καλεσμένος σε προηγούμενη εκπομπή στο στούντιο και ο οποίος διαστρεβλώνοντας τη θέση του ΚΚΕ ισχυρίστηκε ότι «το ΚΚΕ στις κρίσιμες στιγμές στηρίζει το ευρώ». Τα όσα είπε ο Σπ. Μαρκέτος είναι «απαράδεκτα και ψευδή και ταυτόχρονα δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το τι ρόλο θέλει να παίξει», τόνισε η Αλ. Μπαλού.
Η Αλ. Μπαλού υπογράμμισε ότι είμαστε σε ένα τρίτο μνημόνιο, βαρύ, «είναι βέβαιο ότι έχουν συμφωνηθεί και συζητηθεί καινούρια μέτρα που είναι λαιμητόμος για τους εργαζόμενους, μέτρα-φωτιά».
Κάλεσε το λαό να μην παγώσει, να μην απογοητευθεί από αυτή την εξέλιξη, αλλά «να σηκώσει κεφάλι, να μην υποχωρήσει από τις ανάγκες και τα δικαιώματα που έχει».
Η Αλ. Μπαλού σημείωσε ότι «χρεοκόπησε η αντίληψη ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, με τους κανόνες της ΕΕ, με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης μπορείς να φέρεις θετικά μέτρα για το λαό» και πρόσθεσε ότι ζητούν από το λαό να υποταχθεί γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος. «Ως ΚΚΕ λέμε ότι υπάρχει δυνατότητα και αυτή είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ», τόνισε.

«Στον καπιταλισμό ποτέ συγχωροχάρτι, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», διαδήλωσαν χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούμνοι ΕΒΕ, νεολαία και γυναίκες που συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο των δυνάμεων της Κοινωνικής Συμμαχίας στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 15 Ιούλη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν καταλάβει από τις 6.30 το πρωί. Η πορεία, που ακολούθησε, κατέληξε έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ).
Από νωρίς, ο εργαζόμενος λαός άρχισε να δίνει το «παρών» στο προσκλητήριο αγώνα που σάλπισε το ΠΑΜΕ. Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καλωσόρισε τους χιλιάδες αγωνιστές από όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συμμετείχαν μαζικά, συγκροτημένα, με τα πανό των σωματείων τους, των Λαϊκών Επιτροπών, των Επιτροπών Αγώνα. Τους συντρόφεψαν με τα τραγούδια τους ερασιτεχνικά σχήματα και οι καλλιτέχνες Γ. Αετόπουλος, Κ. Καρμπάς, Β. Πρατσινάκης, Ν. Ταλέας, Α. Κουμανδράκης.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Κουρμούλης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και χαιρέτισε η Φανή Τζούμα εκ μέρους των συμβασιούχων καθαριστριών των δημόσιων σχολείων. Κάλεσαν να μην πάει ούτε ώρα χαμένη. Να φτάσει το κάλεσμα για αντίσταση και αγώνα παντού, να ενταθεί η προσπάθεια για να δυναμώσει η λαϊκή δράση στους τόπους δουλειάς, σε εργοστάσια και επιχειρήσεις, σε νοσοκομεία και υπηρεσίες, στα σχολεία, στις γειτονιές. Τα συνδικάτα, οι Επιτροπές Αγώνα, οι Λαϊκές Επιτροπές πιο αποτελεσματικά να γίνουν οι φορείς της κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας.
Με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε μέχρι τα γραφεία του ΣΒΒΕ, ο εργαζόμενος λαός, αποφασισμένος, διαδήλωσε την άρνησή του να πληρώσει το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, την πίστη του στον αγώνα για να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, απαλλαγμένος από τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕβροντοφωνάζοντας «Αρκετά ματωσαμε – Αρκετά πληρώσαμε». Η κεφαλή της πορείας στις 8.30 το βράδυ ήταν στη συμβολή των οδών Φιλλελήνων και Ξενοφώντος και εκείνη την ώρα ξεκινούσαν τα τελευταία μπλοκ από την Ομόνοια.

Η πορεία ήταν πολύ πυκνή και γεμάτη παλμό με τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα:«Έφτασε η ώρα να ξεσηκωθούμε μνημόνια διαρκείας δε θα ανεχτούμε», «τώρα με το ΠΑΜΕ μη μένεις φοβισμένος, ντροπή για τον εργάτη να ζει υποταγμένος», «μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία», «εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί σου κήρυξαν τον πόλεμο πολέμα τους κι εσύ».
Στην κεφαλή της πορείας το πανό του ΠΑΜΕ το οποίο αναγράφει: «Όχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο – Με τα μονοπώλια ή με τις ανάγκες του λαού. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αγώνας τώρα». Ακολουθούσαν τα μαζικά μπλόκ Ομοσπονδιών, Συνδικάτων, Επιτροπών Αγώνα και φορέων.
Από την Ομόνοια ο Βασίλης Σταμούλης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕτόνισε ότι το 3ο μνημόνιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΠΟΤΑΜΙ συμπληρώνει, ολοκληρώνει και βαθαίνει τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων (δείτε εδώ αποσπάσματα από την ομιλία).
«Οι εργαζόμενοι στέλνουν μήνυμα απόφασης για ανυποχώρητη ταξική πάλη, οργάνωσης και δράσης για μπλόκο στα νέα μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας. Πρέπει να μετατρέψουμε τους τόπους δουλειάς σε κάστρα αντίστασης και αγώνα. Αυτή είναι η δική μας απάντηση».
Ο Β. Σταμούλης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους, δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς των εκμεταλλευτών του μόχθου και του ιδρώτα τους. Σημείωσε ότι αποδεικνύεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει έλεος από καμία κυβέρνηση στο έδαφος της εξουσίας των μονοπωλίων.
«Μόνο με τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, με την κλιμάκωση της πάλης για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της συμμαχίας με τα υπόλοιπα κομμάτια του λαού που υποφέρουν, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, μπορούν να δοθούν λύσεις σε όφελος των εργαζομένων», σημείωσε μεταξύ άλλων. (Διαβάστε εδώ την ομιλία)
Επίσης, περισσότερες φωτογραφίες από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα μπορείτε να δείτε σε αυτή τη διεύθυνση: https://plus.google.com/111424066969409429174/photos
Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμη πόλεις σε όλη τη χώρα.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget