07/03/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Μηνύματα των κομμουνιστών δημάρχων Πάτρας και Ικαρίας, Κώστα Πελετίδη και Στέλιου Σταμούλου, αντίστοιχα για το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Συγκεκριμένα:
Το μήνυμα του Δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη
«Αγαπητοί δημότες,
Την Κυριακή δε διαλέγουμε αντιλαϊκά μέτρα.
Δεν ψηφίζουμε νέα μνημόνια.
Ακυρώνουμε τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα.
Σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αξιοποιούμε την εμπειρία μας.
Απορρίπτουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, όπως και την πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γιατί και οι δύο περιέχουν νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.
Τα κόμματα που στηρίζουν το ΝΑΙ (ΝΔ - ΠΟΤΑΜΙ - ΠΑΣΟΚ), όπως και τα κόμματα που στηρίζουν το ΟΧΙ (ΣΥΡΙΖΑ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΑΝΕΛ), θεωρούν μονόδρομο τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιδιώκουν, με τα ψευτοδιλήμματα του δημοψηφίσματος, να σε μετατρέψουν σε συνένοχο στην πολιτική τους. Είναι αυτή η πολιτική που δεν επιτρέπει στη δημοτική αρχή να μειώσει δραστικά και να καταργήσει τα δημοτικά τέλη. Να παρέχει δωρεάν και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία για τα παιδιά μας. Να λειτουργήσουν οι δημοτικές κατασκηνώσεις. Να προσλάβουμε προσωπικό για την καθαριότητα. Να κατασκευαστούν παιδικές χαρές και πλατείες, δρόμοι και πεζοδρόμια. Να γίνουν έργα άμεσης ανάγκης για την προστασία της λαϊκής οικογένειας.
Αγαπητοί φίλοι,
Απευθύνομαι ιδιαίτερα στην εργατική τάξη, τους ανέργους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.
Ξεπερνάμε το φόβο και την τρομοκρατία, τις αυταπάτες και την αναμονή.
Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει λύση προς όφελος του λαού, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς μνημόνια και δεσμεύσεις, με το λαό οργανωμένο και νοικοκύρη στον τόπο του.
Την Κυριακή δε διαλέγουμε μνημόνια.
Το μοναδικό πραγματικό ΟΧΙ είναι αυτό που προτείνει το ΚΚΕ.
Όχι στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.
Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης.
Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία».
Το μήνυμα του Δημάρχου Ικαρίας, Στέλιου Σταμούλου
«Αγαπητοί Δημότες, έχοντας υπ' όψιν ότι οι εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το δημοψήφισμα της Κυριακής, τοποθετούμενοι ακόμα και μέσα από τα συντεταγμένα όργανα (ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ), παίρνοντας θέση υπέρ του ''ΝΑΙ'', θεωρώ υποχρέωση μου να πάρω θέση απέναντι σε όλα αυτά απευθυνόμενος σε όλους εσάς.
Αγαπητοί φίλοι,
Ο ρόλος της ΚΕΔΕ και των δυνάμεων που την συγκροτούν δεν ξαφνιάζει κανέναν. Χρόνια τώρα έχουν συνδράμει με κάθε μέσο και τρόπο την αντιλαϊκή επίθεση μέσω των δήμων. Σήμερα επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το ρόλο τους. Βοηθώντας για άλλη μια φορά η ΚΕΔΕ την προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ - ΔΝΤ να φορτωθεί ο λαός τα νέα αντιλαϊκά μνημόνια που είναι πάνω στο τραπέζι και που από κοινού έχουν δρομολογήσει σε βάρος της ζωής και των δικαιωμάτων του.
Η ΚΕΔΕ και οι δυνάμεις που την συγκροτούν αναδεικνύονται για μια ακόμα φορά σε Θεματοφύλακα της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου που έχει μετατρέψει τους δήμους σε επιχειρήσεις και τους δημότες σε πελάτες, που αξιοποιούν την κρίση για να εκβιάσουν και να ενσωματώσουν τις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού και των παιδιών του στα συμφέροντα της εγχώριας και της διεθνούς πλουτοκρατίας.
Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στα νησιά μας, αξιοποιώντας της διαφαινόμενες ελλείψεις καυσίμων, τη βασανιστική διαδικασία που υποβάλλονται οι συνταξιούχοι για να εισπράξουν μέρος της σύνταξης (120 ευρώ) διανύοντας 20 έως 90 χιλιόμετρα, γι' αυτό το σκοπό μετακινούμενοι από την μια άκρη του νησιού στην άλλη.
Αγαπητοί Δημότες,
Σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές αξιοποιούμε την εμπειρία μας.
Την Κυριακή δεν διαλέγουμε αντιλαϊκά μέτρα.
Δεν ψηφίζουμε νέα μνημόνια.
Ακυρώνουμε τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα.
Απορρίπτουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, όπως και την πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί και οι δύο περιέχουν νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.
Τα κόμματα που στηρίζουν το ΝΑΙ, (ΝΔ – ΠΟΤΑΜΙ – ΠΑΣΟΚ), όπως και τα κόμματα που στηρίζουν το ΟΧΙ, (ΣΥΡΙΖΑ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΑΝΕΛ), θεωρούν μονόδρομο τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιδιώκουν, με τα ψευτοδιλήμματα του δημοψηφίσματος, να σε μετατρέψουν σε συνένοχο στη πολιτική τους.
Όμως πρέπει να ξέρεις από την εμπειρία σου ότι:
Είναι αυτή η πολιτική που δεν επιτρέπει στη Δημοτική Αρχή να μειώσει δραστικά τα δημοτικά τέλη.
Είναι αυτή η πολιτική που δεν επιτρέπει στη Δημοτική Αρχή, να παρέχει δωρεάν και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά μας.
Είναι αυτή η πολιτική που δεν επιτρέπει στη Δημοτική Αρχή, να προσλάβει προσωπικό για την καθαριότητα και τις άλλες υπηρεσίες .
Να γίνουν έργα άμεσης ανάγκης για το νησί μας.
Αγαπητοί φίλοι, Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.
Ξεπερνάμε το φόβο και την τρομοκρατία, τις αυταπάτες και την αναμονή.
Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει λύση προς όφελος του λαού, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς μνημόνια και δεσμεύσεις, με το λαό οργανωμένο και νοικοκύρη στον τόπο του. Την Κυριακή δεν διαλέγουμε μνημόνια.
Όχι στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.
Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης.
Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία».

Ο λαός πρέπει να επιλέξει την πρόταση του ΚΚΕ και να απορρίψει τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα, και από τις δύο πλευρές, που τελικά οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, σε νέα μνημόνια και μέτρα σε βάρος του λαού, επεσήμανε μεταξύ άλλων ηΑλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1» το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουλίου 2015.
Το ναι, για το οποίο εκβιάζουν ΕΕ και θεσμοί σημαίνει νέα μέτρα και μνημόνια με στόχο την περιφρούρηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, για λογαριασμό των οποίων άλλωστε φτιάχτηκε η ΕΕ. Το όχι της κυβέρνησης ουσιαστικά μεταφράζεται σε ναι σε νέο μνημόνιο καθώς και η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης εμπεριέχει μέτρα που φορτώνονται στην πλάτη του λαού και ελάχιστα διαφέρουν από την πρόταση της ΕΕ.  
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να πετάξει στην άκρη τους εκβιασμούς, τους φόβους και τις αυταπάτες ότι αυτοί οι κακοί εταίροι θα αλλάξουν. Όχι και στα μνημόνια της ΕΕ και σε αυτά που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση, αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία, με το λαό στην εξουσία. 

Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί κορυφαία έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας;
Πάει πολύ η κυβέρνηση να βαφτίζει δημοκρατία τον εκβιασμό που επιχειρεί να κάνει στο λαό. Στόχος της με το δημοψήφισμα δεν είναι να εκφραστεί η λαϊκή θέληση, αλλά να εκβιαστεί η έγκριση, στήριξη και ανοχή του λαού στη δική της πρόταση προς την τρόικα, που είναι επίσης αντιλαϊκή. Πολύ περισσότερο, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις με τις επιστολές του πρωθυπουργού, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να αποσπάσει «λευκή επιταγή» από το λαό, προκειμένου να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για ένα 3ο μνημόνιο, που θα συνοδεύεται από τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις Γιούνκερ!
Το ίδιο, λοιπόν, το ερώτημα είναι δίκοπο μαχαίρι. Και οι δύο εκδοχές οδηγούν σε αντιλαϊκά μέτρα. Εξάλλου, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ να τεθούν ως ερωτήματα του δημοψηφίσματος η απόρριψη της πρότασης τόσο της ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ όσο και της κυβέρνησης, η αποδέσμευση από την ΕΕ. Οχι μόνο δε δέχτηκαν, αλλά ούτε καν τα έβαλαν σε ψηφοφορία.
Ας σταματήσει, λοιπόν, η κοροϊδία περί λαϊκής θέλησης και λαϊκής κυριαρχίας. Η θέληση του λαού, που εκφράστηκε μέσα από τους αγώνες του όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν και είναι να απαλλαγεί από τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους, όλη την αντιλαϊκή πολιτική που τον μάτωσε, η οποία όχι μόνο παραμένει άθικτη, αλλά και ενισχύεται με την πρόταση της κυβέρνησης.
Είναι κοροϊδία να μιλάνε για λαϊκή κυριαρχία τη στιγμή που την πραγματική εξουσία, τα κλειδιά της οικονομίας, τα κρατάει το κεφάλαιο, όταν μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας και φόβου που καλλιεργούν, προσπαθούν να αποσπάσουν από το λαό υποταγή στη μία ή στην άλλη αντιλαϊκή εκδοχή και να του τη «φορτώσουν» ως δική του επιλογή.
Σ' αυτούς που λένε ότι τα δημοψηφίσματα είναι έκφραση λαϊκής θέλησης, ας θυμηθούν όσα δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Συνθήκη της Λισαβόνας κ.ά. που επαναλαμβάνονταν μέχρι το ΟΧΙ να γίνει ΝΑΙ.


Στα ψέματα και τις διαδόσεις που διακινούνται με στόχο τον αποπροσανατολισμό από το κύριο ζήτημα του δημοψηφίσματος που είναι πως και οι δύο απαντήσεις οδηγούν το λαό σε νέα μνημόνια και μέτρα, απάντησε ο Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ με παρέμβασή του στο «Mega».
Νωρίτερα, ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων, ισχυρίστηκε ότι τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ έχουν δυσαρεστηθεί από τη στάση του ΚΚΕ. 
Ο Γιάννης Γκιόκας κάλεσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα  να απαντήσει  στους δικούς της ψηφοφόρους για την επιστολή του αρχηγού και πρωθυπουργού προς την ΕΕ για το νέο μνημόνιο που προτείνει καθώς και για τους ισχυρισμούς του κόμματός του, ότι η ΕΕ θα άλλαζε και σήμερα βιώνουμε αυτή την κατάσταση. 

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ τουΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουλίου 2015 στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» και στους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη. 

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό να πουν ΟΧΙ στα μνημόνια διαρκείας, να πουν ΟΧΙ και στις δύο προτάσεις απηύθυνε οΘοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕτου ΚΚΕ μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουλίου 2015.
«Να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους, τους εκβιασμούς, τα ψεύτικα διλήμματα με την πρόταση του ΚΚΕ την Κυριακή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και οι δύο προτάσεις είτε ναι, είτε όχι συμφωνούν στο ότι πρέπει να πάμε σε νέα μνημόνιο, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το σφαγείο των δικαιωμάτων, σε αυτό το μονόδρομο όπου διαπραγματευόμαστε τη φτώχεια μας.
«Είτε ναι, είτε όχι θα πάμε σε νέο μνημόνιο», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η συγκυβέρνηση επιδιώκει από αυτό το δημοψήφισμα να έχει λυμένα τα χέρια για να πάει σε τρίτο μνημόνιο.
Υπογράμμισε ότι «επιβεβαιώθηκε πως αυτή είναι η ΕΕ, αλλάζει μόνο προς το χειρότερο» τονίζοντας ότι «διαπραγμάτευση προς το συμφέρον των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων δεν μπορεί γίνει σε αυτό το σφαγείο δικαιωμάτων».

Ο λαός πρέπει να ακυρώσει τα εκβιαστικά διλήμματα του δημοψηφίσματος ώστε να μπορέσει από τη Δευτέρα να οργανώσει από καλύτερες θέσεις την πάλη του για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, τόνισε οΝίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA», το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιούλη 2015.
Επεσήμανε ότι εάν ρίξει στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ θα απορρίψει τα μνημόνια που ετοιμάζουν η τρόικα με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Με αφορμή τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα κληθεί να ξαναπληρώσει για την σωτηρία τους είτε με «ναι» είτε με «όχι».

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης με αφορμή το δημοψήφισμα και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται στον λαό και τους εργαζόμενους, ένθεν και ένθεν, τον καλεί να σηκώσει το κεφάλι και να μην τρομοκρατηθεί.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Αυτές τις ώρες που η ομοβροντία τρομοκρατίας επιχειρεί με όλους τους τρόπους να αναγκάσει τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα το τρίτο Μνημόνιο, για το οποίο θα εκληφθεί τόσο το "ΝΑΙ" όσο και το "ΟΧΙ" στο κάλπικο δίλημμα του δημοψηφίσματος, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης σου στέλνει μήνυμα ενθάρρυνσης και υπενθύμισης της ανάγκης για πραγματικά αγωνιστική στάση, που θα σημαίνει πραγματική αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους και το λαό.
Σηκώνουμε κεφάλι στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενταθεί τις επόμενες μέρες, μπροστά στο δημοψήφισμα της Κυριακής! Ο φόβος, η μοιρολατρία δεν μας ταιριάζουν!
Αρκετά ματώσαμε! Αρκετά πληρώσαμε! Δεν δεχόμαστε νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέα μνημόνια, νέα δεινά, νέα βάσανα, όπως και να τα παρουσιάσουν, όπως και να τα βαφτίσουν.
Μονοπώλια, ΕΕ και κυβέρνηση, οι άνθρωποί τους, οι μηχανισμοί τους, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ξεκίνησαν με ομοβροντία την εκστρατεία φόβου για να γονατίσουν την εργατική τάξη και το λαό, να δεχτεί νέες πρόσθετες βαριές θυσίες.
Με ωμό εκβιασμό θέλουν το λαό μας να επιλέξει μόνος του το μνημόνιο που θα τον δέσει χειροπόδαρα, θα τον καταδικάσει στη διαρκή φτώχεια και εξαθλίωση για την ανάκαμψη των κερδών.
Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική τους!
Η στάση μας αυτή να βρει έκφραση σε ένα μεγάλο εργατικό - λαϊκό αγωνιστικό μαχητικό ρεύμα και στην κάλπη της Κυριακής με διάφορους τρόπους. Μαχητικό ρεύμα αντίθεσης και καταδίκης των μνημονίων και της ΕΕ που τα επιβάλλει για λογαριασμό των εκμεταλλευτών μας.
Δεν κάνουμε πίσω! Δεν υποχωρούμε! Απαιτούμε την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που κάνουν τη ζωή μας κόλαση. Όχι νέες θυσίες για την πλουτοκρατία! Το μέλλον των παιδιών μας δεν χωρά στα δεσμά της ΕΕ, των τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών!
Ρήξη με την ΕΕ και το δρόμο των μονοπωλίων!
Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά!
Όλοι οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στα συνδικάτα τους και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι συνταξιούχοι στα σωματεία τους, οι γυναίκες στους Συλλόγους Γυναικών, οι άνεργοι, η νεολαία στις οργανώσεις τους, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές οργανωνόμαστε, δυναμώνουμε την εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη, κανένας μόνος του!
Απαιτούμε - διεκδικούμε άμεσα:
  • Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων. Εδώ και τώρα!
  • Να διασφαλιστούν πλήρως η παροχή Υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία!
  • Επέκταση και γενίκευση για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του μέτρου της δωρεάν χρήσης. Κατάργηση των διοδίων.
  • Καμία απόλυση ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
  • Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  • Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμιά διακοπή συνδέσεων.
  • Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, τη στήριξη των εργαζομένων, του λαού μας».

Υπάρχει «100% πιθανότητα» να βρεθεί συμφωνία μετά το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας ότι το νέο μνημόνιο είναι προ των πυλών είτε με «όχι» είτε με «ναι».
«Μια συμφωνία θα βρεθεί είτε ένα ''ναι'' είτε ένα ''όχι'' βγει από την κάλπη», είπε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
«Αν είναι ''ναι'', τότε θα είναι μια κακή συμφωνία, οι τράπεζες θα ανοίξουν με μια κακή συμφωνία. Αν επικρατήσει το ''όχι'', θα έχουμε μια άλλη συμφωνία που θα είναι βιώσιμη. Κάτι στο είδος των προτάσεων που κάναμε αυτές τις τελευταίες ημέρες» ανέφερε, παραβλέποντας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης, και ιδιαίτερα οι τελευταίες, μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό.

Το «ναι» είναι η απροκάλυπτη αποδοχή των όρων λειτουργίας της ΕΕ, της ένωσης των καπιταλιστικών κρατών, όπου η απαράβατη αρχή της είναι η προάσπιση του κέρδους. Το «όχι» είναι η συγκαλυμμένη αποδοχή των ίδιων όρων.  Και οι δύο προτάσεις οδηγούν σε μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα για τον λαό.
Αυτό επεσήμανε ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση του «Έψιλον» το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιουλίου 2015, καλώντας τον λαό να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ για ακύρωση των διλημμάτων του ψευδεπίγραφου δημοψηφίσματος, όχι και στα δύο μνημόνια, με αποδέσμευση από την ΕΕ και με το λαό στην εξουσία. 

Προχτές το βράδυ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας είπε σε τηλεοπτικό σταθμό, με αφορμή τις ουρές συνταξιούχων στις τράπεζες, ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός έκαναν υπομονή όλα αυτά τα 5 χρόνια που εφαρμόζονταν οι μνημονιακές πολιτικές, άρα θα αντέξουν και αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άθελά του ομολόγησε μια αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι όπως και αν εξελιχθεί η κατάσταση, είτε υπάρξει νέα συμφωνία - μνημόνιο, με όποιο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων και αν περιέχει, είτε υπάρξει διαδικασία εξόδου από το ευρώ, ο λαός, οι εργαζόμενοι θα βιώσουν μια νέα συρρίκνωση του εισοδήματος, μια νέα αφαίρεση δικαιωμάτων για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Τροχιοδεικτικές για το πού οδηγούμαστε υπάρχουν ήδη στο σήμερα. Εκτός από τους συνταξιούχους που αγωνιούν για τις συντάξεις τους, εκτός από την αγωνία των ανέργων και όλων όσοι έχουν πληγεί βαριά από την κρίση ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, η εργοδοσία δυναμώνει την επίθεσή της στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις. Αξιοποιώντας το φόβο της χρεοκοπίας επιβάλλει στην πράξη νέο, πιο βάρβαρο καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Ο,τι έμεινε όρθιο και γλίτωσε από τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους θα σαρωθεί το επόμενο διάστημα στην πράξη.
Την περίοδο εφαρμογής των πρώτων μνημονίων ο λαός κλήθηκε να κάνει υπομονή, να αντέξει μεγάλες θυσίες λέγοντάς του ότι αυτές είναι αναγκαίες για να «βγούμε από την κρίση», για να έρθει η ανάκαμψη, η ομαλή επάνοδος στις διεθνείς αγορές.
Έτσι και σήμερα ο λαός καλείται να κάνει πάλι υπομονή, με το επιχείρημα μάλιστα πως έχει συνηθίσει να υπομένει τόσα χρόνια για να υπάρξει μια «καλή - αντιλαϊκή - συμφωνία» εντός Ευρωζώνης και ΕΕ ή για να ακολουθήσει η Ελλάδα το «δικό της δρόμο αξιοπρέπειας και περηφάνιας» - κάπως έτσι βαφτίζουν την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα.
Δηλαδή, όποια επιλογή και αν επικρατήσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής, είτε το «ναι» είτε το «όχι», όποια πλευρά της αστικής τάξης και αν βγει ενισχυμένη, ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα λαίλαπα, με νέα αντιλαϊκά μνημόνια, όπως και αν ονομαστούν.
Τα ερωτήματα, λοιπόν, απευθύνονται στους εργαζόμενους: Θα συναινέσουν στη νέα σφαγή τους; Θα υποκύψουν στη νέα επίθεση της εργοδοσίας; Θα ανεχτούν για άλλη μια φορά θυσίες, που και αυτές δεν θα είναι οι τελευταίες, όπως του υπόσχονται;
Το επιχείρημα ότι έχουμε συνηθίσει στη λιτότητα και τις θυσίες πρέπει να τους το γυρίσουμε στα μούτρα.
Μπορούμε να δώσουμε ένα μήνυμα την Κυριακή του δημοψηφίσματος ακυρώνοντας με την ψήφο μας τα ψευτοδιλήμματα, την κοροϊδία και τους εκβιασμούς, ρίχνοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ: «Οχι στην πρόταση ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Οχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία».
Και μετά την Κυριακή, στην οργάνωση των εργαζομένων, του λαού, στην πάλη τους για να αποκρούσουν τις επιθέσεις της εργοδοσίας και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, δηλώνοντας ότι δεν θα κάνουν καμία νέα θυσία για το κεφάλαιο.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Παρασκευή 3 Ιούλη 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε τις προάλλες μια δήλωση για να εξηγήσει τους λόγους που η κυβέρνηση είπε «όχι» σε συμφωνία με τους δανειστές και τώρα λέει «όχι» στο ερώτημα του ερχόμενου δημοψηφίσματος. Διαβάζοντας τα «έξι σύντομα σημεία», που περιλαμβάνει η δήλωση Βαρουφάκη, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση αποχώρησε προσωρινά από τις διαπραγματεύσεις επειδή καμιά από τις προτάσεις των δανειστών δεν περιελάμβανε κάτι συγκεκριμένο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους. Μάλιστα, σε επόμενη δήλωση, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ψάχνουν λύση για «βιώσιμο πρόγραμμα», παραπέμποντας ευθέως ξανά στο ζήτημα του χρέους, ενώ και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, σε ερώτηση γιατί δεν έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές, απάντησε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν υπήρξε από την πλευρά τους καμιά πρόταση για τη διευθέτηση του χρέους.
***
Τι δείχνουν όλα αυτά; Πρώτα απ' όλα, αυτό που από την πρώτη ώρα έλεγε το ΚΚΕ. Οτι οι πραγματικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» δεν βρίσκονται ούτε στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπου η μεταξύ τους απόκλιση ήταν της τάξης μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων, ούτε βέβαια στο συνταξιοδοτικό, όπου οι δύο προτάσεις για συμφωνία ταυτίστηκαν στο τέλος σχεδόν απόλυτα. Αλλα πράγματα ήταν αυτά που εμπόδισαν τη συμφωνία στην παρούσα φάση και ένα από αυτά ήταν το χρέος. Η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, «καίγεται» να δοθεί μια λύση που θα της επιτρέπει να διοχετεύει μικρότερα ποσά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την αποπληρωμή των δανείων. Οχι βέβαια για να δίνει το «περίσσευμα» στην αύξηση μισθών και συντάξεων, αλλά για να το μετατρέψει σε άμεση και έμμεση επιδότηση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.
***
Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος για τον οποίο μεγάλες επιχειρηματικές ομάδες στοιχήθηκαν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίαζε τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους σαν το «βαρύ χαρτί» των προεκλογικών του εξαγγελιών. Αλλωστε, και η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει ανάλογες δεσμεύσεις από τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς», συνάντησε όμως «τοίχο» από την άρνηση κυρίως της Γερμανίας, παρά την πίεση που ασκούσε από τότε και το ΔΝΤ. Η διευθέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους ήταν και είναι από τα βασικά ζητήματα τριβής ανάμεσα στην Ευρωζώνη (κυρίως τη Γερμανία) και το ΔΝΤ. Το Ταμείο επιζητούσε το χρέος να γίνει βιώσιμο για να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, όμως κάτι τέτοιο προϋποθέτει να υποστούν ζημιά τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, που είναι πλέον οι βασικοί «μέτοχοι» του ελληνικού χρέους μετά το PSI και τη διάχυση της ζημιάς στους ιδιώτες δανειστές.
***
Είναι φανερό απ' όλα αυτά ότι το ζήτημα «διευθέτηση του χρέους» έχει πολλούς παράγοντες, καθένας από τους οποίους αποτελεί εστία τριβής και όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα σε όλους όσοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, και ιδιαίτερα ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ. Αυτό που δεν χωράει αμφισβήτηση, είναι ότι με όποιον τρόπο κι αν γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμο, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Γι' αυτόν η λιτότητα και οι αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την ανταγωνιστικότητά του είναι δεδομένες και αδιαπραγμάτευτες. Αλλωστε, την όποια αναδιάρθρωση θα την πληρώσει ο λαός με τα λεγόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα», που είναι αναγκαία για να μην υπάρξει νέα αύξηση του χρέους, και με τα νέα δάνεια που θα ζητήσει η Ελλάδα, αφού χωρίς αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί η ανάκαμψη. Αυτοί που προσδοκούν οφέλη από την αναδιάρθρωση του χρέους είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι' αυτούς πασχίζει η κυβέρνηση να φέρει λάφυρο από τις διαπραγματεύσεις μια δήλωση έστω των εταίρων για το χρέος. Κατά τ' άλλα, όπως αποδείχτηκε, καρφάκι δεν της καίγεται για το αν ο συνταξιούχος θα ψωμολυσσάει με 300 ή με 400 ευρώ, αν θα πεθαίνει χωρίς σύνταξη πάνω στο μεροκάματο...

Τα αντιλαϊκά παζάρια με τους «εταίρους», που δε σταμάτησαν λεπτό ούτε αυτήν τη βδομάδα, αναμένεται να ξετυλιχτούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μετά τη Δευτέρα
Με το ρυθμό του «κατεπείγοντος» θα αρχίσει να ξετυλίγεται από την επόμενη βδομάδα το μπαράζ των αντιλαϊκών διεργασιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, των αντιλαϊκών παζαριών που δε σταμάτησαν ποτέ, όπως αποδείχθηκε σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας βδομάδας, με τις επιστολές Τσίπρα προς τους «εταίρους» και το επίσημο αίτημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για νέο 2ετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το οποίο θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και νέα δανειακή σύμβαση.
Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης της παραπέρα χρεοκοπίας του λαού ξεκινά με αφετηρία την πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για πρόσθετα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ για την περίοδο από το Β' εξάμηνο του 2016 μέχρι το 2017.
Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έρχεται η οξυμένη ενδοκαπιταλιστική διαπάλη, γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, ενώ προ των πυλών εμφανίζεται η τελική διαμόρφωση του νέου μνημονίου - τρίτου στη σειρά - σε συνδυασμό βέβαια με τη δανειακή σύμβαση που θα το συνοδεύσει.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Στην ατζέντα είναι το επίδικο ζήτημα του πιστωτικού ορίου προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και οι γενικότεροι όροι χρηματοδότησης, που αποσκοπούν στο άνοιγμα ή στο κλείσιμο της στρόφιγγας. Παράλληλα, σε φάση εξάντλησης βρίσκονται τα αποθέματα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι ροές κεφαλαίων προς το τραπεζικό σύστημα έχουν στερεύσει.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνει πως η αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα της Κυριακής «δεν θα ενδυναμώσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και θα βάλει την Ελλάδα και την Ευρώπη σε πολύ δύσκολη θέση». Παράλληλα, επισήμανε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος σχετίζεται με έγγραφα που δεν έχουν «καμία σχέση», μετά τη λήξη του «προγράμματος».
Στο φόντο αυτής της εξέλιξης, αλλά και του αιτήματος της κυβέρνησης για νέο δάνειο ύψους 29,1 δισ. ευρώ, είναι φανερό ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος, ο πήχης των αντιλαϊκών μέτρων θα σηκωθεί τελικά σε επίπεδα πολύ ψηλότερα από τα ήδη προβλεπόμενα των 8 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, μέσω «διαρροών», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, αποκαλύπτει ότι η απόσταση που χώριζε τους «θεσμούς» με τη συγκυβέρνηση ήταν μόλις στα 60 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, και η ίδια η συγκυβέρνηση παραδέχεται ότι οι διαφορές δεν αφορούν τη «δημοσιονομική προσαρμογή» («μηδαμινές» τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας), αλλά τα ζητήματα γύρω από τη διαχείριση και τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, ζητήματα δηλαδή που ιεραρχεί το εγχώριο κεφάλαιο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια παραπέρα στήριξής του από το κράτος.
Ανταγωνισμοί για το κρατικό χρέος
Το ΔΝΤ από την πλευρά του, σε έκθεσή του που καθόλου τυχαία επέλεξε να δημοσιεύσει χτες, χαρακτηρίζει το ελληνικό κρατικό χρέος «μη βιώσιμο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα καταστεί αναγκαίο το μελλοντικό «κούρεμα», αλλά και ηεπιμήκυνση των αποπληρωμών, ρίχνοντας, βέβαια τη χασούρα στην πλευρά της Ευρωζώνης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η προκαταρκτική ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους διενεργήθηκε πριν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιπτώσεις που δεν αποτυπώνονται στην ανάλυση.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι:
-- Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015 - 2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ.
-- Απαιτείται κούρεμα κατά 30στο κρατικό χρέος,προκειμένου να καταστεί «βιώσιμο».
-- Το κρατικό χρέος θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020και στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022.
-- Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα προσέθετε αθροιστικά περίπου 7% του ΑΕΠ στις χρηματοδοτικές ανάγκες την περίοδο 2015 - 2018.
Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη εκτίμηση της Κομισιόν, μιλά για χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2022. Δηλαδή, η απόκλιση των εκτιμήσεων ΔΝΤ - Κομισιόν - και χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις από τους κεφαλαιακούς ελέγχους - φτάνει το 16% (σε σημερινούς όρους, περίπου 29 δισ. ευρώ)! Σημειώνεται ότι το Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012 προέβλεπε ότι το ελληνικό κρατικό χρέος θα πρέπει να κυμαίνεται στο 110% του ΑΕΠ, ώστε να αποτιμηθεί ως «βιώσιμο». Σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη πλέον παραπέρα βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, θα αλλάξει όλα τα δεδομένα, οξύνοντας περαιτέρω τους ανταγωνισμούς με την Ευρωζώνη.
Το ΔΝΤ θεωρεί επίσης ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το κρατικό χρέος της Ελλάδας, απαιτούνταιευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του.
Σύννεφα πάνω από τις τράπεζες
Την ίδια ώρα, τα επίπεδα ρευστότητας και φερεγγυότητας των εγχώριων τραπεζών είναι υπερβολικά αδύναμα και ορισμένες από τις τράπεζες ίσως πλησιάζουν στο επίπεδο εκείνο κατά το οποίο η εκκαθάρισή τους καθίσταται υπαρκτή πιθανότητα.
Αυτό επισημαίνει σε νέα έκθεση ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Fitch», σε συνέχεια της υποβάθμισης των ελληνικών τραπεζών, που είχε προηγηθεί. Οπως επισημαίνει, η άμεση απόσυρση των κεφαλαιακών ελέγχων δεν είναι πιθανή, ακόμη κι αν υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Αναφέρει επίσης ότι οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες απέτυχαν και θα είχαν ήδη χρεοκοπήσει εάν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Παράλληλα, εκτιμά ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με εγχώριους πόρους είναι αδύνατη λόγω της πολύ αδύναμης θέσης της χώρας, ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος χάθηκαν και τα 10,9 δισ. ευρώ που υπήρχαν για αυτόν το σκοπό.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο οίκος αξιολόγησης«Moody's», επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος απωλειών για τους καταθέτες και τους μετόχους είναι υψηλός», δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την πρόσβαση των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ.
Εντείνονται οι «αβεβαιότητες» του εγχώριου κεφαλαίου
«Παρακολουθούμε έντρομοι τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης (...)ανησυχούμε ακούγοντας δηλώσεις που, δήθεν, εγγυώνται τη σταθερότητα της οικονομίας και των καταθέσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο ΣΕΒ και οι ελληνικοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι. Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίζονται ότι την Κυριακή «κρίνεται το μέλλον» και καλούν στην υπερψήφιση του ευρώ...

Θυμάστε;
Θυμάστε το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο»; Την εποχή εκείνη, όποιος έλεγε ότι το δίλημμα αυτό είναι κάλπικο, συγκέντρωνε τη μήνη όλων των δυνάμεων που τίθονταν υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αφού τη δεδομένη στιγμή, αυτό το ψευτοδίλημμα υπηρετούσε την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που επεδίωκαν τα αστικά επιτελεία. Γρήγορα - και πολύ περισσότερο με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση - αποδείχτηκε ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο όταν καλούσε το λαό να απεγκλωβιστεί από το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» και να βάλει στο στόχαστρο τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής που φέρνει τα μνημόνια, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνάει. Σήμερα, μπροστά στο δημοψήφισμα, οι αστικές δυνάμεις και οι παρατρεχάμενοί τους επανέρχονται με το ψευτοδίλημμα «ναι ή όχι» στις προτάσεις των δανειστών. Οποια απάντηση και να δώσει ο λαός, καταλήγει να στηρίζει ένα νέο μνημόνιο, το όποιο ήδη βρίσκεται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους της. Το ΚΚΕ καλεί και τώρα το λαό να απεγκλωβιστεί από το ψευτοδίλημμα του δημοψηφίσματος και να πει «όχι» σε όλα τα μνημόνια, είτε έχουν για αφετηρία την πρόταση της κυβέρνησης, είτε αυτή των ιμπεριαλιστικών θεσμών. Ο λαός έχει τώρα περισσότερη πείρα, για να δει τη σημασία που έχει να ακολουθήσει την πρόταση του ΚΚΕ.

Ενοχλούνται
Ενοχλείται ο κύριος Στάθης Σ. από τη θέση του ΚΚΕ για «όχι» στο μνημόνιο της ΕΕ, «όχι» και στο μνημόνιο της κυβέρνησης, για αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία και μας κουνάει το δάχτυλο ότι το έχουμε παρακάνει! Αναλαμβάνει, μάλιστα, να μας εξηγήσει τι σημαίνει το «όχι» του ΚΚΕ. Με ύφος από καθέδρας καθηγητή, μας λέει ότι «το όχι σας στο όχι της κυβέρνησης είναι σαν τις δύο αρνήσεις που συνιστούν μια κατάφαση. Το άκυρο που θα ρίξετε δεν θα προσμετρηθεί στο όχι, αλλά θα μειώσει την απόστασή του απ' το ναι (αν το όχι προηγηθεί)».
Ακουσε, λοιπόν, κύριε Στάθη: Το δικό μας «όχι» δεν αφαιρείται ούτε προστίθεται σε καμία από τις δύο εκδοχές του μνημονίου. Δεν προστίθεται ούτε στο μνημόνιο των ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ, ούτε στο νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Βρίσκεται απέναντι και στα δύο μνημόνια. Δεν προστίθεται ούτε στη Σκύλλα, ούτε στη Χάρυβδη γιατί και οι δύο κατασπαράσσουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Το «όχι» του ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά, αναβλύζει μέσα από τους μεγάλους ιστορικούς και αιματηρούς αγώνες του λαού μας και τραβάει μπροστά στο μέλλον, στην απελευθέρωση της εργατικής τάξης απ' όλους τους δυνάστες της. Το δικό σας «όχι» είναι «ναι» σε νέα μνημόνια, «ναι» στη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που 25 χρόνια τώρα υμνείτε στην αρχή ως ΣΥΝ και μετά ως ΣΥΡΙΖΑ, σπέρνοντας στο λαό την αυταπάτη πως αυτή μπορεί να αλλάξει, να γίνει φιλολαϊκή.

Πόσο πιο ωμά;
Εμείς δε λέμε ότι δεν πάμε σε ένα νέο μνημόνιο, σε μια νέα συμφωνία, απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα σε ερώτηση στελέχους του ΚΚΕ σε τηλεοπτική εκπομπή. Οταν ο τελευταίος αποκάλυπτε την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μια καταθέτει αίτημα για νέο δανεισμό και νέο μνημόνιο και από την άλλη ζητά το «όχι» στο δημοψήφισμα από το λαό, εισέπραξε την απάντηση της βουλευτή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είπε ότι δεν πάμε για νέο μνημόνιο. Η κατρακύλα της κυβέρνησης, η ωμή και ξεδιάντροπη εξαπάτηση που επιχειρεί εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, την καθιστούν άκρως επικίνδυνη για το λαό και γι' αυτό πρέπει να εισπράξει την αποφασιστική απόρριψη των εκβιασμών και της κοροϊδίας.

Πολύτιμες υπηρεσίες
Πολλοί έχουν βαλθεί να χρωματίσουν το «ΟΧΙ»... Ο καθένας και το χρώμα του. Ποιοι έχουν στριμωχτεί και περιμένουν στη σειρά να χρωματίσουν; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρώτη, πρώτη αποδεικνύοντας ότι μιλάμε για να αντικαπιταλιστές - «μαϊμού». Μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κάτι άλλα ναυάγια της ταξικής πάλης τύπου Εργατικός Αγώνας, Νέα Σπορά, Σύλλογος Κορδάτος. Από κοντά και κάτι δυνάμεις - ομάδες (;) που αυτοαναφέρονται σαν αντεξουσιαστικές/αναρχικές. Γράφει μία αφίσα που υπογράφεται από πολλές τέτοιες συλλογικότητες: «ΟΧΙ (σ.σ. τονισμένο διακριτά στην αφίσα) ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, σε κάθε συμφωνία υποταγής, σε παλιά και νέα μνημόνια. Ολοι στους δρόμους. Σύγκρουση με το μαύρο μέτωπο της αστικής τάξης και το κράτος της - Μονομερής διαγραφή του χρέους - Εξοδος από την ΕΕ». Και αν αυτό μοιάζει αινιγματικό, οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι θα στηρίξουν ΟΧΙ, που βέβαια και αυτοί λένε ότι το δικό τους ΟΧΙ δεν έχει σχέση με της κυβέρνησης!... Ενώ άλλες τοποθετήσεις τέτοιων ομάδων αναφέρουν: «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ "ΟΧΙ", τώρα και μετά»... Εχουν μία πρωτοτυπία πάντως. Για κυβερνητικό αναρχισμό δεν είχαμε ξανακούσει...

Αυτόν βρήκατε;
Αρθρο με το βαρύγδουπο τίτλο «Το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης και ο ρόλος του ΚΚΕ» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα tvxs του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου. Δεν θα σχολιάσουμε το περιεχόμενο του. Το υπογράφει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μ. Κοψίδης! Μα καλά, αυτόν βρήκατε, ρε παιδιά, να ξεθάψετε, δε σας περισσεύει κανένας άλλος; Αλλά, όπως λένε, όταν καίγεσαι χρησιμοποιείς ακόμα και τα βρωμόνερα!!!

Αντιδράσεις και ερωτηματικά προκαλεί η δήλωση του Πάνου Καμμένου, ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό».
Η δήλωση του υπουργού Άμυνας έγινε μετά τη επίσκεψη που έκανε στο υπουργείο Άμυνας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας».
Ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι «ανεξάρτητα, λοιπόν, από την οικονομική κρίση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με πρώτο το προσωπικό, την Ηγεσία, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν τον σταθερό πυλώνα του κράτους. Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Οι αναφορές του υπουργού Άμυνας δίπλα στον πρωθυπουργό πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό» πως «αποτελούν τον σταθερό πυλώνα του κράτους» και ότι «διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να αποδώσει στο στράτευμα τον ρόλο του χωροφύλακα στο εσωτερικό της χώρας, όταν υποτίθεται πως αποστολή του στρατού είναι η φύλαξη των συνόρων και η άμυνα της χώρας.
Για το θέμα αυτό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας, από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, τόνισε πως «ο κ. Καμμένος προχώρησε σήμερα σε μια εξωφρενική δήλωση, ενώπιον του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι για να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα, δεν είναι ούτε για να παίρνουν μέρος σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές, ούτε για το εσωτερικό. Τέτοιες δηλώσεις παραπέμπουν αλλού, είναι επικίνδυνες, είναι παιχνίδι με τη φωτιά».
Σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας ανάφερε ότι «ο σαστισμένος από τις διαφοροποιήσεις υπέρ της Ευρώπης βουλευτών του, κ. Καμμένος, υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα στο ΥΠΕΘΑ, τον διαβεβαίωσε πως ο στρατός εγγυάται την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας! Και ο πελαγωμένος πρωθυπουργός, αντί να τον απολύσει επιτόπου, έκανε πως δεν κατάλαβε!»
Σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για «προεκλογική επίσκεψη πρωθυπουργού στην πρώτη στρατιωτική μονάδα της χώρας, σε στρατόπεδο! Πρωτοφανές, αντιδημοκρατικό, θεσμικά προκλητικό, επικίνδυνο. Δεν έγινε απλώς προς εξευμενισμό Καμμένου. Επικρατεί επικίνδυνη ακροδεξιά αντίληψη περί θεσμών, ενόπλων δυνάμεων κοκ».
Τα «μαζεύουν» σε νέα τοποθέτηση
Αργότερα και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε τόσο ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος από την ΕΡΤ, όσο και η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ επιχείρησαν να «μαζέψουν» την επίμαχη δήλωση του υπουργού Άμυνας, με τον ισχυρισμό ότι έγινε διαστρέβλωση.
Στην ανακοίνωση οι ΑΝΕΛ ισχυρίζονται ότι ο Πάνος Καμμένος εννοούσε πως «για να υπάρχει ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας και η επαρκής φύλαξη των συνόρων» και προσθέτει ότι «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στα Σώματα Ασφαλείας, που είναι επιφορτισμένα με την τήρηση της έννομης τάξης».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget