04/07/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Μια από τις τελευταίες ειδήσεις, που προέρχεται από πηγή ανεξάρτητη από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ότι στη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ συζητήθηκαν νέες περικοπές στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ. Από την ίδια την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε η είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε το ΔΝΤ πως η Ελλάδα θα πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της «εις το διηνεκές». Ομολογήθηκε, επίσης, η συμφωνία να παρέχεται στα κλιμάκια της τρόικας κάθε στοιχείο που ζητούν, όπως τον παλιό καλό καιρό με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Περιφερόμενα στις τηλεοράσεις τα κυβερνητικά στελέχη, προσπαθούν να πείσουν ότι ήδη υπάρχει ένα αριστερής κοπής «success story». Τα πραγματικά στοιχεία όμως επιβεβαιώνουν πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Χωρίς να έχει αναιρεθεί έως τώρα κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, στο Euro Working Group των επόμενων ημερών η σημερινή κυβέρνηση προσέρχεται με νέα λίστα μέτρων που υλοποιούν αντιλαϊκές δεσμεύσεις, με κόστος για το λαό που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ. Σε αυτήν τη λίστα, περιέχονται από νέοι φόροι και χαράτσια έως και κατάργηση όσων φοροελαφρύνσεων είχαν απομείνει για μισθωτούς και συνταξιούχους. Περιέχονται νέες ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, ενώ στο τραπέζι παραμένουν και αναδιαρθρώσεις στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.
Την ίδια ώρα, διατηρούνται στο ακέραιο οι φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο, ενώ ήδη καταγράφονται και νέες παραχωρήσεις.
Η κυβέρνηση φροντίζει για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Τελευταίο επεισόδιο οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη μετά τη συνάντηση με την εργοδοτική Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Μέταλλο για μειώσεις κατά 15%, περίπου, της τιμής του φυσικού αερίου στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Χαρακτηριστικό, επίσης, το παράδειγμα με τους φόρους. Ενώ μιλά για «ρύθμιση φορολογικών εκκρεμοτήτων πολιτών (...), που βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία (...) λόγω της κρίσης, της μείωσης των μισθών και των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας», νομοθετεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπέρ ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που, εκτός από τις απαλλαγές των προσαυξήσεων για το χρόνο της καθυστέρησης στην απόδοση των φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κ.ά.), απαλλάσσονται πλέον μέχρι και στο 100% για τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους, όπως για λαθρεμπόριο, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απόκρυψη φορολογικής ύλης, μη απόδοση ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων κ.ά.
Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει μια ζωή, για να αποπληρώνει ένα χρέος που δε δημιούργησε ο ίδιος, συνοδεύονται από έναν άγριο εσωτερικό δανεισμό. Ηδη μπαίνει χέρι σε διαθέσιμα και αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών του Δημοσίου, σε χρήμα που προοριζόταν για την κάλυψη λαϊκών αναγκών.
Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, μια αλήθεια παραμένει: Η ανάγκη για την πιο πλατιά λαϊκή ετοιμότητα «άμεσης δράσης» για αγώνα, με στόχο την ανάκτηση των απωλειών του λαού, την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, αιτήματα που βάζουν στο προσκήνιο τις σύγχρονες λαϊκές - εργατικές ανάγκες.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Τρίτη 7 Απρίλη 2015.

Περάσαμε πολλές δεκαετίες σε αυτόν τον τόπο με τη Νέα Δημοκρατία να βυσσοδομεί πάνω στην έννοια «Δημοκρατία». Μέχρι που φτάσαμε «Δημοκρατία», ακόμα και αυτή η αστική Δημοκρατία, να νοείται από τη Νέα Δημοκρατία ως εκείνο το σύστημα της επιβολής του «μαύρου»των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, της απαγόρευσης συναθροίσεων, της πρόσδεσης του τόπου σε καθεστώς αέναης λιτότητας και της υπαγωγής της Ελλάδας σε καθεστώς Αγγλικού Δικαίου με τη μέθοδο των τροπολογιών της νύχτας (όποτε γινόταν κι αυτό)…
    Τα υπόλοιπα χρόνια της μεταπολίτευσης τα περάσαμε με το ΠΑΣΟΚ, το… «σοσιαλιστικό κίνημα», να βυσσοδομεί, να συκοφαντεί, να λερώνει την έννοια του σοσιαλισμού. Φτάσαμε στο σημείο, μετά από την αρχική φάση του «σοσιαλισμού» των «νέων τζακιών», να προσδένεται η Ελλάδα – στο όνομα του… σοσιαλισμού – στα ΔΝΤ, να καμώνεται το «σοσιαλισμό» η βρωμιά του «όλοι μαζί τα φάγαμε» και να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις ο όρος «σοσιαλισμός» από τα χείλη μιας από τις πιο ρυπαρές ομάδες μιζαδόρων που γνώρισε ποτέ ο τόπος.
    Τώρα ήρθε η ώρα της «Αριστεράς». Κατ’ αρχάς δικαίωμα του καθενός η ετερότητα και ο ατομικός αυτοπροσδιορισμός. Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Μπορεί παντού στον κόσμο να επιδιώκεται η έννοια της «Αριστεράς» να κοντύνει στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος. Μπορεί να εμφανίζεται σαν «Αριστερός» τη μια ο Ντ’ Αλέμα και ο Μπλερ και την άλλη ο Σρέντερ μέχρι ο… Ομπάμα.  Μπορεί να θέλουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης οι θιασώτες του «τέλους της Ιστορίας» να παρουσιάσουν την «Αριστερά» ως μια… γεωγραφική εκδοχή που βάζει τα ρούχα της αλλιώς για να διαχειριστεί το καθεστώς της γύμνιας και της εκμετάλλευσης. 
    Αλλά – και σε αυτόν τον τόπο το γνωρίζουμε πολύ καλά λόγω της τεράστιας πολιτικής και ιστορικής παρακαταθήκης – η Αριστερά δεν είναι γεωγραφία.Είναι πολιτική ουσία. Αριστερά - εκείνη που έχει ανάγκη ο λαός – δεν ήταν ποτέ εκείνη που υπηρέτησε ή διαχειρίστηκε το σύστημα. Ήταν, είναι και θα είναι ο χώρος που έχει προοπτική την απελευθέρωση από το ζυγό της εκμετάλλευσης. Που δεν βαδίζει με πυξίδα το «άλλα λέω, άλλα εννοώ, άλλα πιστεύω κι άλλα κάνω». Η Αριστερά δεν είναι το ρεσιτάλ της αμφισημίας και της επικοινωνιακής φούσκας, δεν είναι φτιαγμένη για να κάνει – για παράδειγμα - επιτροπές λογιστικού ελέγχου του χρέους την ίδια ώρα που «αριστεροί» υπουργοί ανακοινώνουν ότι η Ελλάδα θα πληρώνει το παράνομο χρέος στο διηνεκές!
    Εν ολίγοις, η Αριστερά, επειδή η ταξική της τοποθέτηση είναι σαφής, ποτέ δεν ήταν «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Η Αριστερά θα είναι πάντα η δύναμη της ρήξης και της ανατροπής του άδικου και όχι των διευθετήσεων μαζί του. Κι αλίμονο αν επιτρέψουν οι Αριστεροί να καταγραφεί στη συνείδηση του λαού ότι η Αριστερά είναι «μία από τα ίδια».
    Για την περίπτωση που τα πράγματα οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι επικαλούνται την «Αριστερά» για να κάνουν – τελικά – μια από τα ίδια, απαιτείται να παρθούν μέτρα από τώρα. Και το πρώτο και βασικό μέτρο είναι η υπεράσπιση αρχών και θέσεων. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς καμία ανοχή σε «εξυπνακισμούς».       
***    
   Αφορμή για τις παραπάνω παρατηρήσεις – που αν χρειαστεί  θα επανέλθουμε αναλυτικότερα – είναι μια συζήτηση που άνοιξε και συνεχίζεται με αφορμή τις τοποθετήσεις του υπουργού κ.Πανούση.
    Εκ προοιμίου δηλώνουμε ότι δεν ξέρουμε αν υπάρχει «Αριστερά του τίποτα»,όπως λέει ο υπουργός κ. Γιάννης Πανούσης, ούτε τι πραγματικά εννοεί με αυτό τον όρο που έτυχε ευμενούς αποδοχής από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Δεν ξέρουμε, επίσης, αν υπάρχει και η «Αριστερά του κατιτίς» εκτός από την «Αριστερά του τίποτα». Αυτά ας τα βρούνε μεταξύ τους οι υπουργοί της κυβέρνησης.
    Είμαστε, όμως, απολύτως βέβαιοι ότι στην ιστορία του εργατικού κινήματος υπήρχε ανέκαθεν και συνεχίζει να υπάρχει η «Αριστερά του δήθεν»…
    Ορισμένα παραδείγματα:
    Πρώτον: Δυο μέρες μετά τα λεχθέντα του κ.Πανούση, ο οποίος χλεύασε τις θεωρίες περί «αριστερής Αστυνομίας», η Αστυνομία της οποίας προΐσταται πολιτικά – αυτή δηλαδή που κατά τον υπουργό της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν είναι ούτε «Αριστερή» ούτε «Δεξιά» – εμφανίστηκε στις Σκουριές. Και τι έκανε;Επιτέθηκε με χημικά και δακρυγόνα στους… κατοίκους.
    Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η «Αριστερά του δήθεν», ή άλλως πως «η δήθεν Αριστερά», είναι τόσο «Αριστερά» ώστε με την ίδια ευκολία που πριν τις εκλογές κατηγορούσε (και σωστά) αυτούς που έκαναν πλάτες με ΜΑΤ και εισαγγελείς στους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες στις Σκουριές, τώρα με την ίδια ευκολία συνεχίζει να κάνει πλάτες στους ίδιους κεφαλαιοκράτες και να επιβάλλει την «τάξη» εναντίον των κατοίκων με την μια και μόνη Αστυνομία που υπάρχει: Την Αστυνομία του συστήματος.
    Ποιο είναι το συμπέρασμα; Το συμπέρασμα είναι ότι εφόσον η «Αριστερά» δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνική απελευθέρωση, εφόσον υπάρχει απλώς για να προσθέτει μερικούς κόκκους συμπάθειας στο σύστημα του κοινωνικού δαρβινισμού, εφόσον «Αριστερός» είναι κι εκείνος που υπηρετεί σαν αιώνιο και αμετάβλητο το σύστημα των κεφαλαιοκρατών, τότε ναι: Για αυτή την «Αριστερά» - την «δήθεν» - η Αστυνομία δεν έχει ούτε πολιτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε κοινωνικό πρόσημο.
    Για αυτή την «Αριστερά» - την «δήθεν» - που ποζάρει σαν ο καλύτερος διαχειριστής του συστήματος των κεφαλαιοκρατών, το μοναδικό αναγνωρισμένο πρόσημο και της Αστυνομίας, και του Στρατού και της Δικαιοσύνης και κάθε λογής εξουσίας και μηχανισμού εξουσίας σε αυτό το σύστημα είναι… η «ουδετερότητα».
    Αλλά πόσο «ουδέτερη», τάχα, είναι η άσκηση της λεγόμενης νόμιμης βίας από ένα σύστημα που έχει ως υπέρτατο νόμο του την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την εκμετάλλευση; Απλό: Η άσκηση αυτής της λεγόμενης νόμιμης βίας είναι τόσο «ουδέτερη», όσο… «αριστερός» μπορεί να είναι κι εκείνος που επικαλείται την «ουδετερότητά της»…
   Δεύτερον: Ο φίλτατος κ.Πανούσης το «χόντρυνε» λίγο και με τον στερεότυπο λόγο που συνηθίζεται από εκείνους που ό,τι και να κάνουν το παίζουν «αριστεροί» - δικαίωμά τους βέβαια – ζήτησε «ν' αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι “χωρίς πρόσωπο”».
    Εμείς λοιπόν – με το πρόσωπό μας – θέλουμε να ρωτήσουμε: Όταν το ίδιο πρόσωπο που τώρα «σκίζει Μνημόνια» συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Τσίπρα, είναι το ίδιο πρόσωπο που ως στέλεχος της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική υπό τον Σαμαρά ψήφιζε και εφάρμοζε Μνημόνια, τίθεται ζήτημα «αριστεροφροσύνης»;…  Και τότε «αριστερός» και τώρα «αριστερός», ο κ.Πανούσης;
    Απαντάμε: Κανένα θέμα «αριστεροφροσύνης» δεν τίθεται για το πρόσωπο του κ.Πανούση. Γιατί το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι πολιτικό. Και αφορά την«δήθεν Αριστερά». Εν συνόλω.  

Πού θα πάει ο λογαριασμός;
Χτες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ). Αφού του περιέγραψαν τα προβλήματα των εργαζομένων, ζήτησαν ξανά να παρέμβει η κυβέρνηση, για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες του κλάδου, με το επιχείρημα ότι η ανταγωνιστικότητά τους θα σώσει τις θέσεις εργασίας. Αλλο που δεν ήθελε ο Π. Λαφαζάνης να ανοίξει τέτοια συζήτηση! Απάντησε στη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδιασμού με στόχο την ουσιαστική μείωση των τιμών Ενέργειας για όλους τους καταναλωτές (...) αλλά και ειδικότερα για τη βιομηχανία», ότι «τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν μειώσεις κατά 15%, περίπου, στην τιμή του φυσικού αερίου» και ότι η «διακοψιμότητα» «θα εξεταστεί πολύ σύντομα σε ειδική σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους». Ολα, λοιπόν, στο «πιάτο» των ενεργοβόρων βιομηχανιών, για τις οποίες ήδη «τρέχει» ένα πακέτο προνομίων και παροχών από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς αυτό να τις αποτρέψει από τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις (βλέπε «εθελούσια» στη «Χαλυβουργική», διατήρηση των μειώσεων στη «Χαλυβουργία» κ.ά.). Μάλιστα, κυβέρνηση και εργατοπατέρες δε διστάζουν να πλασάρουν τα προνόμια αυτά με το επιχείρημα ότι θα βοηθηθούν τάχα οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές, για να τους κάνουν συνεργούς σε μέτρα που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά το λογαριασμό τον πληρώνουν οι ίδιοι.
Από επικοινωνία πάμε καλά!
Τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, που πραγματοποίησαν ελέγχους στους χώρους εργασίας του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», συνόδευσε ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης. Μάλιστα, προκειμένου να «πιστοποιήσει» το γεγονός ο υπουργός απέστειλε και τις ανάλογες φωτογραφίες από την «εξόρμησή» του. Δεν λέμε, εκεί στο υπουργείο διακρίνονται για την επικοινωνιακή τους δεινότητα. Θα ήταν όμως ακόμα πιο σημαντικό να μαθαίναμε τα αποτελέσματα των ελέγχων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και, κυρίως, αν είχαμε τη λήψη από την κυβέρνηση συγκεκριμένων μέτρων για την πραγματική ενίσχυση του ΣΕΠΕ. Διότι, μέχρι τώρα, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι «χόρτασαν» από εξαγγελίες για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, σε χιλιάδες επιχειρήσεις συνεχίζουν να μην καταβάλλονται μισθοί, να παραβιάζεται κατάφωρα ακόμα και αυτή η διαλυμένη εργατική νομοθεσία, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, το υπουργείο Εργασίας, όπως έχει φανεί από πάρα πολλές περιπτώσεις, περιορίζεται στο ρόλο του παρατηρητή.
Συνέχεια της προηγούμενης
Την περασμένη βδομάδα παρουσιάστηκαν οι διαδοχικές κυβερνητικές λίστες για τη συμπλήρωση των αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία δίνονται στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να εγκριθούν και να ανοίξει η χρηματοδότηση από τους δανειστές. Μέχρι τώρα, βεβαίως, η κυβέρνηση άλλα έλεγε, ότι δεν πρόκειται να πάρει αντιλαϊκά μέτρα, ότι δε θα εφαρμόσει το μνημονιακό στόχο για τα πλεονάσματα, ότι δε θα κάνει ιδιωτικοποιήσεις, ότι κάνει νέα διαπραγμάτευση, αφού τα μνημόνια είναι παρελθόν κ.λπ. Και, όμως, η σούμα των αντιλαϊκών μέτρων, μόνο για το 2015 φτάνει στα 7 δισ. ευρώ, ενώ, μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ, φτάνουν συνολικά στα 8,6 δισ. ευρώ. Και δεν έφταναν αυτά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με την διευθύντρια του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα «προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της». Δηλαδή, ολόκληρο το χρέος, αυτό που θα διέγραφαν το μεγαλύτερο μέρος του και που θα πληρώσει ο λαός όπως και τ' άλλα μέτρα. Ετσι, κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται ότι η σημερινή κυβέρνηση δε βαδίζει απλά στα χνάρια της προηγούμενης, αλλά αποτελεί συνέχειά της και αποδεικνύεται συνεπέστατη σ' αυτό.
Προτάσεις εκ του πονηρού
Αξιοποιώντας τις φαινομενικά γενικόλογες κυβερνητικές εξαγγελίες για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, που περιορίστηκαν στην ευρωενωσιακή ντιρεκτίβα για πριμοδότηση της χορήγησης υποκατάστατων, τη σκυτάλη παίρνει, για άλλη μια φορά, ο αστικός Τύπος για να προπαγανδίσει το υποτιθέμενο κενό. Ετσι, για πολλοστή φορά, αξιοποιώντας τη «λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ» επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση για συνταγογράφηση υποκατάστατων από γιατρούς και προμήθεια αυτών από φαρμακεία και κλινικές... Πάντα στο όνομα των χρηστών που αργοπεθαίνουν, περιμένοντας να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.
Τέτοιου είδους προτάσεις είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να δώσουν λύση. Αντίθετα, ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών αρχικά του ΟΚΑΝΑ, απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τους χρήστες από την απεξάρτηση, στέλνουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.
Η απάντηση σε όλους τους καλοθελητές, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των τοξικοεξαρτημένων, είναι η διεκδίκηση για δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με υψηλού επιπέδου και αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης, στο πλαίσιο του υπουργείου Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό.

«Η βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων καθώς και των ελληνοκινεζικών διευρύνει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας και ενισχύει τις οικονομικές σχέσεις με αμοιβαίο όφελος. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που ακολουθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, ενισχύει και τη θέση της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους - δανειστές, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η Ελλάδα αποκτά τη δική της φωνή και ταυτόχρονα συμβάλλει στην εξομάλυνση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, εξέλιξη που είναι αναγκαία για να καταστεί βιώσιμο και αποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και συνεργασίας, που έχει ανάγκη η Γηραιά Ηπειρος και ο κόσμος ολόκληρος, ιδιαίτερα στη σημερινή ταραχώδη περίοδο». Αυτά γράφει στο κεντρικό της άρθρο η «Αυγή της Κυριακής», με αφορμή και το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στη Μόσχα το επόμενο εικοσιτετράωρο, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, με τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», τη βασική θέση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη σταθερή ένταξη στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτή η θέση, βέβαια, δεν αλλάζει σε τίποτε σε σχέση με τη στάση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των προηγούμενων μονοκομματικών κυβερνήσεων, γιατί αποτελεί βασική σταθερά, στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης της Ελλάδας.
***
Αξίζει δε να θυμηθούμε ότι ήδη από τη δεκαετία του '80 με την «Αλλαγή του ΠΑΣΟΚ» του Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια από όλες τις επόμενες αστικές κυβερνήσεις, όλοι στο όνομα της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» επιδίωξαν να κερδίσει το ελληνικό κεφάλαιο όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στη μοιρασιά της λείας, στο πλαίσιο βεβαίως των δυνατοτήτων του που καθορίζονται από την οικονομική και πολιτική του δύναμη. Επομένως, το «πολυδιάστατο» έγκειται ακριβώς σε αυτό: Πώς η ελληνική αστική τάξη, με δεδομένη την υποδεέστερη θέση που έχει στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, θα ωφελείται έναντι των ανταγωνιστών της. Βεβαίως, το «πολυδιάστατο», όπως παλιότερα έτσι και σήμερα, δεν ανατρέπει τη βασική ευρωατλαντική κατεύθυνση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να δούμε και την πρόσφατη απόφαση της συγκυβέρνησης για τη λεγόμενη αναβάθμιση των 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας της Πολεμικής Αεροπορίας, που δίνει «μποναμά» 500 εκατομμυρίων ευρώ στην αμερικανική «Λόκχιντ Μάρτιν», στο πλαίσιο των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εκτός από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του αμερικανικού μονοπωλίου, που γίνεται σε μια περίοδο που «στύβονται» τα λαϊκά στρώματα για να πληρώνονται οι «εταίροι» της συγκυβέρνησης, τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ για την εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο.
***
Από αυτά τα αλισβερίσια για λογαριασμό του κεφαλαίου σε τίποτε δεν ωφελούνται τα λαϊκά στρώματα. Τουναντίον, η συμμετοχή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο ...όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, εγκυμονεί νέους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Η ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, το παιχνίδι σε πολλά ταμπλό βάζουν το λαό μας στο μέσο διασταυρούμενων πυρών, εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων με ό,τι αυτό σημαίνει.
Οσο για τα περί «του σεβασμού του διεθνούς δικαίου» ή του «ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας και συνεργασίας» είναι μόνο κουβέντες του αέρα. Για ποιο διεθνές δίκαιο κάνει λόγο και η σημερινή συγκυβέρνηση; Αυτό που, μετά τις αντεπαναστατικές αλλαγές στην ΕΣΣΔ και στην ανατολική Ευρώπη, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, είναι απολύτως στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, με τη στήριξη και του ΟΗΕ; Αρκεί κανείς να δει τι έγινε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τι γίνεται στην Ουκρανία, ή τη Μέση Ανατολή με τους τζιχαντιστές που, αφού στηρίχτηκαν από τους ιμπεριαλιστές για την ανατροπή μη «βολικών» καθεστώτων (πολλά από αυτά πρώην σύμμαχά τους), τώρα χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για την περαιτέρω προώθηση των σχεδίων αυτών. Ετσι ανοίγονται οι δρόμοι για τα μονοπώλια, για να εκμεταλλευτούν πιο αποτελεσματικά τους εργαζόμενους, τον πλούτο που παράγουν, τις ενεργειακές πηγές, τους αγωγούς μεταφοράς τους, για τον έλεγχο των αγορών.
Ο λαός μας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που του σερβίρει και η σημερινή αστική κυβέρνηση, για την Ελλάδα ως «δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή αστάθειας» απλά δεν υπάρχει. Γιατί, όταν οι αστοί μπαίνουν στο βούρκο των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μόνο ησυχία δεν μπορεί να έχουν οι λαοί και την «πατάνε» όπως ...τα βατράχια από τα βουβάλια.

Με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν, χτες μετά τα μεσάνυχτα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής «για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των Μνημονίων», σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Το ΚΚΕ δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών». Καθώς πρόκειται για μία επιτροπή, με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να συσκοτίσει ότι τα μνημόνια είναι απόρροια της κρίσης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και ενσωματώνουν βασικές στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση προκειμένου να ρίχνουν στις πλάτες του λαού τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Συσκοτίζει η κυβέρνηση την αιτία της γενικευμένης επίθεσης στο λαό
Στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, που η πρόεδρος της Βουλής δεν έχει φέρει ακόμη για συζήτηση
Οπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αυτή η εξεταστική επιτροπή έρχεται ως συνέχεια της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, όλα αυτά σε μία περίοδο που η κυβέρνηση «επεκτείνει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο».
Η πρόταση, σημείωσε, για τη σύσταση της επιτροπής στοχεύει «στο να συσκοτίσει το κύριο πρόβλημα, την αιτία δηλαδή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, την αιτία της γενικευμένης επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Η αιτία αποτελείται από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και τη συνεπακόλουθη αστική πολιτική διαχείρισής της, όπως αυτή κωδικοποιήθηκε από τα μνημόνια. Τα μνημόνια ενσωματώνουν βασικές στρατηγικές επιλογές της ΕΕ.
Να συσκοτίσει το χαρακτήρα της κρίσης, ότι έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με μια καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση, η οποία βρίσκεται στο DNA του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που βρίσκεται στον αντιφατικό εμπορευματικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής παραγωγής, στην αναρχία και την ανισομετρία της.
Καπιταλιστική οικονομία σημαίνει να συσσωρεύονται αμύθητα κέρδη. Σημαίνει ότι αυτά τα αμύθητα κέρδη για να αναπαραχθούν ως κεφάλαιο πρέπει να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία, να ρουφήξουν, δηλαδή, ως βρικόλακες νέα απλήρωτη εργασία, να την μετατρέψουν σε εμπόρευμα που με την πώλησή της θα εκφραστεί σε νέο κέρδος. Ετσι, λοιπόν, το κίνητρο του όλο και μεγαλύτερου καπιταλιστικού κέρδους, της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ιδιαίτερα σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού κινήματος, αποτελεί την κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής παραγωγής και οικονομίας.
Δεν μπορεί αυτήν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης να την αποτρέψει ούτε η συμμετοχή της Ελλάδας σε μία περιφερειακού χαρακτήρα ιμπεριαλιστική ένωση, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε η κυκλοφορία του ευρώ. Δεν μπορεί να την αποτρέψει η όποια μορφή πολιτικής διαχείρισης, είτε αυτή είναι φιλελεύθερη, είτε σοσιαλδημοκρατική, ή η όποια μορφή οικονομικής διαχείρισης, περιοριστική ή επεκτατική.
Φορτώθηκαν τα βάρη της κρίσης στο λαό
Επιδιώκεται, με άλλα λόγια, να συσκοτιστεί ότι αυτή η καπιταλιστική κρίση αξιοποιήθηκε για να φορτωθούν τα βάρη αυτής της κρίσης και της διαχείρισής της στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τη φοροεπιδρομή, τις μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, να υπερασπιστεί το καπιταλιστικό κέρδος και βεβαίως να διαμορφωθεί ένα νέο, ακόμα πιο ευνοϊκό έδαφος, για την επερχόμενη καπιταλιστική ανάκαμψη.
Μιλάμε, βέβαια, για ένα έδαφος, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με τις ανατροπές στα συγκροτημένα εργατικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, μέσα από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, για να γίνει πιο φθηνή η εργατική δύναμη, για να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης, που αποτελεί και τον αποκλειστικό, σε τελική ανάλυση, παράγοντα θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Προωθείτε ένα άλλο "μείγμα", όπως το λέτε, ένα μείγμα προσαρμοσμένο ούτως ώστε να διευκολυνθεί μέσα από τη μείωση της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους η κρατική χρηματοδότηση στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και όχι βεβαίως να αποκατασταθούν οι τεράστιες απώλειες που υπέστησαν τα λαϊκά στρώματα.
Αρα, η διαπραγμάτευση που κάνετε, το "μείγμα" αυτό το οποίο προβάλλετε είναι αναγκαίο για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, γι' αυτό και σταθερός σύμμαχος της κυβέρνησης είναι ο ΣΕΒ. Δηλαδή, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχουμε μία προσπάθεια πολιτικής επιλογής για να συγκαλυφθεί η ταξική κυβερνητική πολιτική.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκεται η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, η οποία, κυρία πρόεδρε, ακόμη δεν έχει έρθει να συζητηθεί. Από αυτή, λοιπόν, την άποψη δεν πρέπει ο λαός να δείξει καμία ανοχή στην κυβερνητική πολιτική. Πρέπει να οργανώσει την πάλη του και την αντεπίθεσή του για αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών τις οποίες έχει υποστεί, για να ικανοποιεί τις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες, στο πλαίσιο γενικότερων ρήξεων και ανατροπών οι οποίες πρέπει να φτάσουν μέχρι το επίπεδο της εξουσίας».
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Η κυβέρνηση δεν θέλει τη συναίνεση... »
«Η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση», «κατασκευάζει εχθρούς», «επιδιώκει τη σύγκρουση»... «λειτουργείτε διχαστικά την ώρα που η πατρίδα αγωνιά και πρέπει να είναι ενωμένη», «στήνετε κατηγορητήριο», «υποβάλλατε την πρόταση (σ.σ: για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής) έτσι ώστε να μην την ψηφίσουμε», «αποσύρτε την αιτιολογική σας έκθεση και ψηφίζουμε την πρότασή σας». Μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ,Αντ. Σαμαράς, χτες βράδυ, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση ότι υπονομεύει την «συνεννόηση» που απαιτεί το εγχώριο κεφάλαιο από όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, τα κόμματα που συμφωνούν στο στόχο της ανάκαμψης της κερδοφορίας του.
Στην ίδια βάση επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση για την ικανότητά της να διαχειριστεί αποδοτικά για το κεφάλαιο τα ζητήματά του. Είπε συγκεκριμένα ότι με τις επιλογές της η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται σε φάση στάσης πληρωμών, δεν πληρώνονται οι προμηθευτές του Δημοσίου, η αγορά έχει παραλύσει, αιμορραγούν οι καταθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το εξωτερικό, η κυβέρνηση λέει ψέματα που κοστίζουν ακριβά στα ντόπια μονοπώλια.
«Δεν σας ψήφισαν να συγκρουστείτε, αλλά να καταφέρετε κάτι καλύτερο εντός ευρώ», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας την να μη διακινδυνεύσει επ' ουδενί τη στρατηγική επιλογή των ντόπιων μονοπωλίων για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ. «Επιτέλους κυβερνήστε, ξεχάστε εκλογές και δημοψηφίσματα, κυβερνήστε», πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση να μη χάσει στιγμή για τις ανάγκες της αστικής τάξης.
Ξεκαθάρισε δε, ότι η ΝΔ δεν ψηφίζει την κυβερνητική πρόταση «διότι στήνετε κατηγορητήριο και διαλέξατε τη χειρότερη στιγμή, όταν δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει». Επέμεινε στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική που να πιάνει την περίοδο από το 1981 και να ξεκινήσει τη λειτουργία της μετά από 2-3 μήνες, προκειμένου να πιάνει και την διακυβέρνηση Τσίπρα, καθώς, όπως εκτίμησε ο Αντ. Σαμαράς θα έχει υπογραφεί τότε και τρίτο μνημόνιο.
«Θα χρειαστεί νέα εξεταστική επιτροπή για την έξοδο του μνημονίου που ματαιώσατε, το πιστωτικό γεγονός που όλοι απευχόμαστε να συμβεί, το νέο μνημόνιο που φέρνετε», είπε χαρακτηριστικά ο Σαμαράς, προειδοποιώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι αν η χώρα χρεοκοπήσει επί διακυβέρνησης Τσίπρα, θα στηθεί όχι απλά Εξεταστική, αλλά Ανακριτική επιτροπή...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Αποκαλυπτικές ομολογίες για τη στόχευση της εξεταστικής
Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει την προσοχή του λαού από το γεγονός ότι υλοποιεί στο ακέραιο τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων, σηκώνοντας κουρνιαχτό με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του πώς μπήκε η χώρα στο μνημόνιο, καθώς και την ελπίδα της να λειτουργήσει αυτή σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το αστικό πολιτικό σύστημα, επιβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός φρόντισε, για μια ακόμα φορά, να συσκοτίσει ότι η καπιταλιστική κρίση έφερε τα μνημόνια, ισχυριζόμενος το αντίθετο, σε μια απόπειρα να εξωραΐσει την εξουσία του κεφαλαίου και επιλογές υπαγορευμένες απ' τα συμφέροντά της.
Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι οι πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί απ' το λαό, αλλά υπάρχει ανάγκη να διερευνηθούν «σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας», καθώς αυτό έχει να κάνει με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος: «Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη το γενικευμένο κλίμα καχυποψίας που το πολιτικό σύστημα, η δημοκρατία οφείλει να αντιστρέψει, για να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις χωρίς πρόθεση ποινικοποίησης πολιτικών αποφάσεων», υποστήριξε.
Φρόντισε, μάλιστα, να διαμηνύσει στο κεφάλαιο ότι επιλογές που άπτονται του σκληρού πυρήνα της στρατηγικής του, όπως οι ανατροπές σε εργασιακά δικαιώματα και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να θιγούν καθώς συνιστούν «πολιτικές επιλογές».
«Πολιτικά και ιδεολογικά η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες (...) δεν ζητάμε εξεταστική για να ποινικοποιήσουμε αυτές τις αντιλήψεις, για να κριθούν πολιτικές επιλογές με τις οποίες διαφωνούμε, η εξεταστική οφείλει συγκροτηθεί για να διερευνήσει αν πέρα από την υλοποίηση μιας εμμονικής επιλογής τελέστηκαν επιλογές που είχαν μη πολιτικά κίνητρα» είπε ο Αλ. Τσίπρας, παραθέτοντας ως παραδείγματα τη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 που έλαβε χώρα το 2010 από το ΠΑΣΟΚ, το τι συνέβη στις Κάννες, τι πέτυχε το PSI, πώς έγινε η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος κ.λπ.
«Κανείς δεν ποινικοποιεί πολιτικές επιλογές, αλλά αν υπήρξαν επιλογές με αποτέλεσμα ζημία του δημοσίου να μην τα ψάξουμε αυτά;» υποστήριξε.
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός με τη σειρά του εγκάλεσε τον Αντ. Σαμαρά (όπως έκανε και αυτός άλλωστε) ότι δεν συμβάλει στην επίτευξη συναίνεσης και αντιπαρήλθε την ανάγκη απαντήσεων για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και τα όσα αντιλαϊκά συμφωνεί με τους εταίρους, καταφεύγοντας σε λεονταρισμούς όπως ότι«σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η χώρα μας είναι κυρίαρχη και υπολογίσιμη, χώρα που έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική που δεν μπορεί να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές».

Ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, με συνέντευξη Τύπου, η 4ήμερη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής με τίτλο «Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους», για να συγκαλυφτούν οι πραγματικές αιτίες δημιουργίας του και να το πληρώσει ο λαός.
Η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, ανοίγοντας τη συζήτηση χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας τη διαδικασία, που σηματοδοτεί την έναρξη της αποπληρωμής μιας πραγματικής οφειλής: Της οφειλής αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό λαό και την κοινωνία, σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε και πώς διογκώθηκε το δημόσιο χρέος». Ως αιτία για τη δημιουργία του χρέους εμφάνισε «πράξεις και παραλείψεις, δανειακές συμβάσεις με λεόντειες ρήτρες και δυσθεώρητα επιτόκια, οικονομικών - διαχειριστικών ενεργειών, αλλά και συμβάσεων διαφθοράς, που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών, που βρίσκονται στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη».
Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Π. Νικολούδης, είπε: «Δεν υπάρχει και νομίζω δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι μία από τις βασικές αν όχι βασικότερη αιτία για την οποία η χώρα αυτή περιήλθε σε αυτή την κατάσταση, τη λεγόμενη κατάσταση της οικονομικής κρίσης, είναι η διαφθορά η οποία εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, επισήμανε ότι το χρέος είναι «πρόβλημα δομικό της Ευρωζώνης» και ότι «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν τίποτε παράνομο από όλα αυτά. Ηταν νόμιμος ο τρόπος με τον οποίο παραπλανήθηκαν τα Κοινοβούλια. Οχι μόνο εδώ. Οπότε τι μπορεί να κάνει αυτή η επιτροπή;».
Κακόγουστη φάρσα με στόχο το λαό
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος μιλώντας χτες στη Βουλή, στη διαδικασία για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, ανέφερε:
«Διεξάγεται μία κακόγουστη φάρσα που ονομάζεται επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους και που κατά δήλωση της ίδιας της προέδρου της Βουλής πρόκειται για μία νέα ιστορική στιγμή. Αλήθεια, είναι αλλεπάλληλες οι ιστορικές στιγμές που ζούμε το τελευταίο διάστημα και αναρωτιέμαι πόσο θα αντέξουμε να ζούμε τέτοιες ιστορικές στιγμές...
Λες και πρέπει να συγκροτηθεί μία επιτροπή για να δούμε ποια είναι η αλήθεια για το δημόσιο χρέος. Που βεβαίως είναι μια αυθαίρετη κίνηση της προέδρου, που μπορεί να έχει τη δική της ατζέντα και οι εργασίες της να διεξάγονται τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ότι θα εκπληρώσουμε στο διηνεκές όλες μας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Και η υπόθεση της μονομερούς διαγραφής του χρέους ή ενός τμήματος έγινε αναδιάρθρωση αυτού του χρέους, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση άλλωστε έκανε.
Βεβαίως δεν είναι, εκτιμάμε, η πρόεδρος της Βουλής σε άλλο μήκος κύματος από την κυβερνητική πολιτική και από την πολιτική που ικανοποιεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Γιατί ακριβώς εντάσσεται στην ίδια στρατηγική εξαγνισμού, αθώωσης του καπιταλιστικού συστήματος, ρίχνοντας τα βάρη σε ένα χρέος κρατικό που ξαφνικά έπεσε πάνω στα κεφάλια μας. Ομως, αυτό το χρέος είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος, ευθύνεται η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη για το κρατικό χρέος και δεν είναι ιδιομορφία της Ελλάδας. Σε όλες τις οικονομίες, περισσότερο ή λιγότερο αναπτυγμένες, υπάρχει κρατικό χρέος που έγινε σε συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού, για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον για το κεφάλαιο, να αξιοποιηθούν οι δημόσιες επενδύσεις και η πολιτική των προμηθειών στη λογική της στήριξης των αναγκών των καπιταλιστικών ομίλων, στηρίζεται επί της ουσίας στις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες που δεν έχουν σχέση με τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας.
Βεβαίως, ένα καπιταλιστικό χρέος, ένα κρατικό χρέος το οποίο διογκώνεται στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Ελλάδα, δείτε το παράδειγμα της Γαλλίας, Ιταλίας και μια σειρά άλλων καπιταλιστικών χωρών, το οποίο διογκώθηκε σε συνθήκες εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης. Η δεύτερη στόχευση είναι να νομιμοποιηθεί μέσα από αυτή την επιτροπή λογιστικού ελέγχου στη λαϊκή συνείδηση ότι το χρέος, μικρότερο ή μεγαλύτερο, πρέπει να πληρωθεί από τον ελληνικό λαό. Ενα χρέος δηλαδή που έγινε για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων».
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καταγγέλλουν την κυβέρνηση - ψάχνονται στα εσωκομματικά τους
Για δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση στα παζάρια με τους πιστωτές, σε ό,τι αφορά την παραπέρα διαχείριση του χρέους, μιλούν στη ΝΔ κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση από την ίδια με αυτήν ταξική σκοπιά των απαιτήσεων του κεφαλαίου και της ανάγκης να αντιμετωπιστούν γοργά τα ζητήματα της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84»:
«Το γεγονός ότι φτάνουμε στο σημείο, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, ο υπουργός Οικονομικών να αναγκάζεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να δώσει μια διαβεβαίωση για κάτι το οποίο θα έπρεπε να θεωρείται απολύτως προφανές, καταδεικνύει την εξαιρετικά δυσχερή θέση, στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, με διάφορες δηλώσεις στελεχών της, που επί της ουσίας έθεταν ξεκάθαρα, άφηναν υπονοούμενα, ότι "δεν βαριέσαι μωρέ και αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ, τι έγινε;". Το έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης, οι κ.κ. Βούτσης και Σκουρλέτης».
Στα εσωκομματικά, συνεχίζονται διαφοροποιήσεις κεντρικών στελεχών που επιμένουν για έκτακτο συνέδριο (σε αντίθεση με τη συνδιάσκεψη που αντιπροτείνει ο Αντ. Σαμαράς), βάζοντας και θέμα αλλαγής ηγεσίας. Ενδεικτικά, υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου τάχθηκε ο βουλευτής και πρ. υπουργός Ν. Δένδιας, με συνέντευξή του στο «Βήμα». Αρνήθηκε τον όρο «δελφίνος» που αποδίδεται τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλους στο εσωτερικό της ΝΔ, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.
Οι διαφωνίες και η «φυσιογνωμία» της παράταξης...
Παραπέρα αναφέρθηκε στην ανάγκη να συζητηθεί η «φυσιογνωμία» της παράταξης και υπεραμύνθηκε μιας «μεγάλης κεντροδεξιάς», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων διεργασιών αναμόρφωσης σε αυτό το κομμάτι του αστικού πολιτικού σκηνικού. Οπως είπε: «Η ΝΔ είναι ένα κόμμα στο οποίο χωρούν όλοι όσοι πιστεύουν στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και δεν ανήκουν στο ευρύτερο μαρξιστικό στρατόπεδο, από τους αποκαλούμενους συντηρητικούς μέχρι τους σοσιαλδημοκράτες. Σχηματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κοινή συνισταμένη είναι ο όρος Κεντροδεξιά. Σε καμία περίπτωση όμωςδεν πρέπει η ΝΔ να χάσει τον χώρο του Κέντρου και να αυτοπεριορισθεί στο δεξιό κομμάτι και μόνον του πολιτικού φάσματος, και μάλιστα στο άκρο του». Σπόντα για την ομάδα Σαμαρά, που κατηγορείται ότι με τις επιλογές της μπάταρε το κόμμα στα ...δεξιά.
Καρφί ενάντια στον Σαμαρά ήταν και η εξής προειδοποίηση Δένδια: «Δεν μπορείς να απευθύνεσαι στην ελληνική κοινωνία χωρίς να δείχνεις ότι έχεις κατανοήσει τα λάθη σου και ότι έχεις συζητήσει γι' αυτά. Οσο απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία αποκλειστικά με όρους "δικαίωσης" (σ.σ.: της ΝΔ και προσωπικά του Σαμαρά με βάση τα όσα κάνει ή δεν κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και δεν δείχνουμε ότι πραγματικά λάβαμε το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας,η προσπάθεια για επανάκαμψη είναι εξαιρετικά δύσκολη».
ΠΑΣΟΚ
Μιλά για εγκλωβισμό της κυβέρνησης και βρόχο της οικονομίας
Την ανησυχία του για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας ελέω χειρισμών της κυβέρνησης εκφράζει (και) το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση για τη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, σημειώνει:
«Θα μας πει κάποιος από την κυβέρνηση, με στοιχειώδη ειλικρίνεια, γιατί έπρεπε να πάει εκτάκτως ο κ. Βαρουφάκης στην Ουάσιγκτον να συναντήσει την κα Λαγκάρντ, αν επρόκειτο να βγει μια δήλωσή της όπως αυτή που βγήκε; Επρεπε να φτιαχτεί το σκηνικό αυτό για να διαβεβαιώσει η κυβέρνηση το ΔΝΤ ότι θα πληρώσει κανονικά τη δόση της 9ης Απριλίου; Υπήρχε άλλη περίπτωση; Δεν μπορούσε να το πει τηλεφωνικά;
Επρεπε να γίνει συνάντηση ξημερώματα Μ. Δευτέρας για να συμφωνήσει η κυβέρνηση ότι θα διευκολύνει αμέσως τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο των στοιχείων (επί λέξει: due diligence) στην Αθήνα;
Τώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να βγάζει τη Μεγάλη Εβδομάδα, μπορεί με άνεση να σκεφτεί κάτι για την εβδομάδα της διακαινησίμου. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση: Να παρατείνεται κάθε εβδομάδα, για μία εβδομάδα, ο στρατηγικός εγκλωβισμός της κυβέρνησης που έχει γίνει βρόχος για την εθνική οικονομία».
ΠΟΤΑΜΙ
«Ασχοληθείτε με τη βύθιση της καπιταλιστικής οικονομίας»
Να προσαρμοστεί τάχιστα στις ανάγκες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας καλεί το Ποτάμι την κυβέρνηση, αναγνωρίζοντάς της ωστόσο ότι έχει κάνει τέτοια βήματα ...ευθυγράμμισης, απομακρυνόμενη από προηγούμενες «ακραίες» θέσεις της έναντι των δανειστών.
Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την επίσκεψη Βαρουφάκη στην Λαγκάρντ, αναφέρει: «(...) μάθαμε τελικά ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα πληρώσει τη δόση της 9ης Απριλίου προς το ΔΝΤ, αλλά θα πληρώνει τα χρέη της προς το Ταμείο "στο διηνεκές". Αρα να διαγράψουμε τις απειλές του κ. Βούτση και του κ. Σκουρλέτη, που μιλούσαν για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών».
«Η χώρα όμως για να πληρώνει "στο διηνεκές"» εκτιμά το Ποτάμι, «πρέπει να πάρει την υπολειπόμενη δόση των 7,2 δισ. (την οποία δε χρειαζόμασταν αν θυμηθούμε τον "παλιό" κ. Βαρουφάκη). Αρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους καιτα τεχνικά κλιμάκια να έχουν καλύτερη συνεργασία με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους - πράγμα που υποσχέθηκε ο κ. Βαρουφάκης - προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα η αξιολόγηση. Ολα αυτά όμως δεν ήταν ανάγκη να μας τα πει η κυρία Λαγκάρντ στη Νέα Υόρκη. Ολοι οι σοβαροί αναλυτές - όχι μόνο του Ποταμιού - τα ίδια λένε εδώ και 2 μήνες».
«Αλλά η κυβέρνηση αντί να ακούει την κοινωνία και τη ... λογική έχει ανοιχτά τα αυτιά της μόνο προς τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς της συμμάχους. Εστω και τώρα πάντως ας το πάρει απόφαση. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν και όλοι πρέπει να ασχοληθούν με τη συνεχιζόμενη βύθιση της πραγματικής οικονομίας. Το να μεταθέτεις το ενδεχόμενο "ατυχήματος" από εβδομάδα σε εβδομάδα δε συνιστά νίκη», καταλήγει η ανακοίνωση ζητώντας την απόλυτη ευθυγράμμιση της συγκυβέρνησης στα ζητούμενα του μεγάλου κεφαλαίου.

Για ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τη... «δέουσα επιμέλεια» δεσμεύεται η κυβέρνηση
Ο σκληρός πυρήνας των νέων αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας» αποτελεί πλέον το επίκεντρο της συνεχιζόμενης διαβούλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ομολογεί ανοιχτά πλέον ότι στο τραπέζι της αξιολόγησης βρίσκονται ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, η παραπέρα φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.
Θα ματώνουν το λαό «στο διηνεκές»
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και των συναντήσεων με τα επιτελεία του ΔΝΤ και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δίνει νέες διαβεβαιώσεις και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του κρατικού χρέους: «Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές στο διηνεκές», τόνισε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε ό,τι αφορά τη «διαδικασία», δεσμεύθηκε για «πολύ πιο αποτελεσματικές συζητήσεις», τόσο στην «Ομάδα των Βρυξελλών» όσο και στο επίπεδο των «τεχνικών κλιμακίων» της Αθήνας, με στόχο, όπως είπε, την «όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών». Μάλιστα, προκειμένου η συζήτηση να γίνει περισσότερο «αποτελεσματική», θα διεξαχθεί σε «θεματικές ενότητες», δηλαδή γύρω από τα καίρια ζητήματα, όπως τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά (κρατικά έσοδα - δαπάνες), οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.
Την ίδια ώρα, καταρρίπτονται, οι ισχυρισμοί και τα κάθε είδους επικοινωνιακού χαρακτήρα τεχνάσματα, περί του υποτιθέμενου νέου ύφους της διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η δήλωση από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εστίασε στη «δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές με τη δέουσα επιμέλεια (due diligence) στην Αθήνα»...
Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση των δύο πλευρών μετείχαν και ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτης, καθώς και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ευρώπη (πρώην στέλεχος της τρόικας), Π. Τόμσεν.
«Στο Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου θα πρέπει να υπάρξει μια κατ' αρχήν κατάληξη, όπως προβλέπει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», υπογράμμισε εξάλλου ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».
Να σημειωθεί ότι στις 8 και 9 Απρίλη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Βαρουφάκης, επιστρέφοντας από τη Ουάσιγκτον, θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, καθώς και με τον Επίτροπο της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.
Ολα στο τραπέζι...
Σταθερά στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται τα εργασιακά, η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, η παραπέραδιόγκωση του ΦΠΑ σε εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης κ.ά. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης.
Στο ερώτημα, αν τέθηκαν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών, απάντησε: «Δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα - συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση». Από την πλευρά του, πηγές του υπουργείου Οικονομικών «διέψευδαν» ότι το ΔΝΤ ζητά νέες περικοπές στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ...
Το κρατικό χρέος και η «βιωσιμότητά» του
Σε συνθήκες ασφυξίας για τα λαϊκά στρώματα και υφαρπαγής των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων, η συγκυβέρνηση, από την επόμενη βδομάδα, θέτει σε εφαρμογή και τη ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις), προκειμένου να εισπράξει από τα λαϊκά νοικοκυριά τους φόρους και τα βαριά χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου».
Περίπου σε 2,9 δισ. ευρώ φτάνουν μέχρι το τέλος Απρίλη οι υποχρεώσεις το αστικού κράτους, για την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποπληρώνει στο «ακέραιο και εγκαίρως». Ειδικότερα, 458 εκατ. ευρώ, αφορούν σε πληρωμές προς το ΔΝΤ (9 Απρίλη), ενώ ακόμη 2,4 δισ. ευρώ την ανακύκλωση του κρατικού χρέους από εκδόσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν (14/4 και 17/4).
Γα τον επόμενο μήνα, προβλέπονται πληρωμές ύψους 763 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ (12/5), ενώ στις 20 Ιούλη λήγει ομόλογο τηςΕΚΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ...
Την ίδια ώρα, παρά τη κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με νέους φόρους και περικοπές κρατικών κονδυλίων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντοπίζει και ομολογεί και νέα χρηματοδοτικά κενά, που φτάνουν στα 19 δισ. ευρώ για το 2015. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε νέα δανειακή σύμβαση και μνημόνιο, όπως και να βαφτίσουν τη νέα συμφωνία που θα ακολουθήσει στο β' εξάμηνο του 2015.
Σχετικά με τη διαχείριση του κρατικού χρέους ο Γ. Βαρουφάκης - στην ίδια συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική» - υπέδειξε ως «λύση» τους παρακάτω άξονες, προκειμένου να γίνει «βιώσιμη» η αποπληρωμή του στους μεγαλοπιστωτές, εξασφαλίζοντας παράλληλα και επιπλέον δυνατότητες κρατικής στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο:
-«Λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων» (της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ).
--«Λελογισμένη αναδιάρθρωση», που να συνδέει τις αποπληρωμές με το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
-- Επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποκλειστικά για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να διατεθεί ως επί το πλείστον στον ιδιωτικό τομέα.
-- Αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) από τους εναπομείναντες πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
-- Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που να δίνουν ανάσες στις επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύσιμα αγαθά και διαθέτουν εξαγωγική προοπτική.
«Παραγωγική αναδιάρθρωση» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου
Στο μεταξύ, την ανάγκη να επισπευσθεί η συμφωνία με τους «εταίρους» για την ενδιάμεση συμφωνία, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα, επισήμανε η Πρόεδρος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) Λ. Κατσέλη, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Οπως είπε, προτεραιότητα της νέας διοίκησης της ΕΤΕ αποτελεί ηεπιθετική προσέλκυση κεφαλαίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, κίνηση που προϋποθέτει και την άρση όλων των «αντικινήτρων» στην άσκηση της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε κλειστές συναντήσεις της διοίκησης της Εθνικής με επιχειρηματίες, αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα «προβλήματα και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων». Η ίδια αναγόρευσε ως «εθνικό αναπτυξιακό μας στοίχημα» τη διεύρυνση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, με «μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού από λιγότερο σε περισσότερο παραγωγικές δραστηριότητες».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθησυχάζουν το κεφάλαιο για χρέος και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ, τοΓραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Ο υπουργός Οικονομικών απ' τη μια διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει μια ζωή, για να αποπληρώνει ένα χρέος που δε δημιούργησε ο ίδιος και απ' την άλλη καθησυχάζει το κεφάλαιο ότι θα υλοποιήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις».

«Πρωτίστως ΝΑΤΟικό θέμα» χαρακτηρίζει η ίδια η κυβέρνηση την απόφασή της σχετικά με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας...
Μισό δισ. δολάρια σε αμερικανική εταιρεία δίνει η κυβέρνηση, για τις ανάγκες περιπολιών του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγά του,στοχοποιώντας ακόμα και«μεταναστευτικές ροές». Το ομολογεί δημοσίως η ίδια η κυβέρνηση.ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αφού πρώτα αναγνώρισαν όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των «θεσμών» στο ακέραιο, τώρα καλούν το λαό να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι για τα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία 24ωρα ξέσπασε θόρυβος σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης - για την οποία ο «Ριζοσπάστης» είχε γράψει ήδη από τις 4 Φλεβάρη 2015 - να εγκρίνει κονδύλι 500 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να ανακατασκευαστούν και να εκσυγχρονιστούν πέντε παλαιότερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας («P-3 Orion»), με εργολάβο την αμερικανική εταιρεία «Lockheed Martin», θεωρητικά για τις ανάγκες της ανθυποβρυχιακής άμυνας.
Η συμφωνία παρουσιάζεται από διαφόρους ως το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια. Κατά βάση κλείστηκε συμφωνία για αναβάθμισή τους από τη «Lockheed Martin» και με υπεργολάβο την ΕΑΒ. Αλλωστε, φαίνεται ότι γενικώς στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει την ΕΑΒ αντιπρόσωπο του αμερικανικού μονοπωλίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εχει μια σημασία το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε κάποια ενημέρωση στην αρμόδια Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Κι αυτό σε ευθεία αντίθεση με διάφορες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα λόγια η κυβέρνηση τάχα περί «διαφάνειας» και συζήτησης για όλα αυτά τα θέματα στο Κοινοβούλιο.
Αλλο ένα δείγμα της «συνέχειας του κράτους»
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έσπευσε να εκδώσει για το θέμα«non paper», όπου αναφέρει επί λέξει:
«1. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ προβλέπει τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού "P-3 Orion", έναντι 500 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη αυτά είχαν αποκτηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ (την περίοδο 1991-1992), είναι σήμερα ηλικίας 25 ετών και ο εκσυγχρονισμός τους θα τους δώσει παράταση ζωής για ακόμα 15.000 ώρες. Το πρόγραμμα αναβάθμισής τους είχε ενεργοποιηθεί σε απόφαση ΚΥΣΕΑ από το 2012». Αλλο ένα δηλαδή θέμα όπου έχουμε την περίφημη «συνέχεια του κράτους», τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κάνει ό,τι έκανε ή είχε δρομολογήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
«2. Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα γίνει από την Lockheed Martin στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και άλλες ελληνικές εταιρείες ως υποκατασκευαστές κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλιά αεροσκάφηΜε την ανάθεση της δουλειάς στην ΕΑΒ εξασφαλίζεται εργασία για 7 χρόνια». Πρόκειται για ουσιαστική παραδοχή του ρόλου που επιφυλάσσει και η νέα συγκυβέρνηση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ως «υποκατασκευαστή» για τις «μπίζνες» μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του εξωτερικού, μακριά από τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας και χωρίς δικό της πρωτότυπο έργο, δίχως έρευνα και εκμετάλλευση του σημαντικού επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού της χώρας.
«3. Τα αεροπλάνα "P-3 Orion" πετούσαν κανονικά μέχρι το 2009. Με απόφαση του τότε υπουργού Αμυνας (Ευ. Μεϊμαράκης) τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν λόγω παλαιότητας, αν και είχαν ακόμα ώρες πτήσης. Αν ο εκσυγχρονισμός τους γινόταν εκείνη την εποχή δεν θα κόστιζε τόσα χρήματα, ενώ οι σκέψεις για αγορά καινούργιων αεροσκαφών δεν προχώρησαν λόγω της οικονομικής κρίσης που ερχόταν».
«Το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό" αλλά ΝΑΤΟικό...»
«4. Από το 2009 μέχρι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Πού είναι το πρόβλημα; Το κάθε αεροσκάφος "P-3" μπορεί να πετά επί 12 ώρες συνεχώς και να ελέγχειτεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Τι ελέγχει; Από κινήσεις υποβρυχίων και πλοίων μέχρι μεταναστευτικές ροές, κ.λπ.
Το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό" αλλά ΝΑΤΟικό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τα C-130, μετά τα... πυροσβεστικά αεροσκάφη, και στη συνέχεια πλοία! Μετά έγινε το αναμενόμενο. Την ΝΑΤΟική επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν νέα αεροσκάφη τα CN -235. Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με "ΝΑΤΟικό καπέλο" και πηγαίνοντας προς νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ' όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO».
Αλλο ένα σημείο, επομένως, που οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας ανταγωνίζονται για το ποια μπορεί καλύτερα να καλύψει τις «ανάγκες του ΝΑΤΟ» στην ευρύτερη περιοχή, αναζητώντας κάποιο προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων...
Επικαλούνται τις αποφάσεις των προκατόχων τους...
Σημειωτέον, σε δική του επίσημη απάντηση, το υπουργείο Αμυναςυποστηρίζει ότι: «Η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS (σ.σ.: Foreign Military Sales, Πρόγραμμα Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού από τις ΗΠΑ προς Αλλοδαπές Χώρες). Απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία. Ολες αυτές οι χώρες τα αναβαθμίζουν και τα διατηρούν στη δύναμή τους.
Η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους. Ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαθέτουμε ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης.
Είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.
Το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση από την σημερινή κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόκληση η απόφαση της κυβέρνησης
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕσημειώνει:
«Τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών και προγραμμάτων, όπως του ΟΑΕΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, των Περιφερειών κ.ά., που όφειλαν να αξιοποιηθούν για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων κι αντιθέτως κατευθύνονται στην αποπληρωμή των δόσεων του μνημονίου, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η απόφασή της να αναθέσει απευθείας σε εταιρεία των ΗΠΑ τον εκσυγχρονισμό 5 πολεμικών αεροσκαφών, την οποία ο λαός θα πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget