02/26/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Το κλείδωμα της συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), σε συνδυασμό με την εφαρμογή της λίστας με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή και προτείνονται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αξιολογούνται στις άμεσες προτεραιότητες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του διοικητή τηςΤράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι μεγάλες οι ταυτίσεις με τη συγκυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις μαζικές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, την κατάργηση του συνόλου των φορολαφρύνσεων που έχουν απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά, τη διασφάλιση των «δημοσιονομικών επιτευγμάτων κά.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ, οι όποιες «αισιόδοξες» προοπτικές ανάκαμψης «σκιάζονται από την παράταση της αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβαση της διαπραγμάτευσης των συμφωνιών με τους εταίρους, η οποία έχει ήδη αρχίσει χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα». Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται πως η «έκβαση της διαπραγμάτευση θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τα επόμενα χρόνια» και για το λόγο αυτό συνιστάται η «συντεταγμένη εθνική προσπάθεια εντός της ζώνης της ευρώ, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς».
Στην ίδια ρότα κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, ο οποίος απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε: «Έχουμε τέσσερις μήνες μπροστά μας για να επιταχύνουμε την προσπάθεια, να συνδράμουμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και να κερδίσουμε το στοίχημα, διώχνοντας οριστικά την αβεβαιότητα»...
Παράλληλα επανέφερε τους παρακάτω άξονες πολιτικής :
Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, ώστε το συνολικό κόστος ενέργειας να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου συστήματος αδειοδότησης, την εμπέδωση ενός σταθερού, και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος με στόχο την αύξηση των εσόδων και τη φορολογική δικαιοσύνη.
Την ενίσχυση της ρευστότητας και την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας.
Τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου συστήματος αδειοδότησης.

«Ο συμβιβασμός μπορεί να έσωσε την Αθήνα από τον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθέσεων -ακόμη και χρεοκοπίας- αλλά εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες» επισημαίνουν οι «Financial Times», αναφερόμενοι στην έλλειψη ρευστότητας του ελληνικού κράτους.
Η εφημερίδα αναφέρει πως «ακόμη κι αν εγκριθεί η παράταση της σύμβασης σε Αθήνα και Βερολίνο, τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ δεν θα δοθούν μέχρις ότου η Ελλάδα ολοκληρώσει τις υφιστάμενες προϋποθέσεις. Κι αυτό μπορεί να πάρει μήνες. Έτσι τίθεται ένα επείγον πρόβλημα: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ρευστότητα της Αθήνας εξαντλείται γρήγορα -τον προηγούμενο μήνα τα φορολογικά έσοδα ήταν 1 δισ. ευρώ κάτω του στόχου- και μπορεί να χρειαστεί έξωθεν στήριξη πριν τα τέλη Μαρτίου».
Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι αρχές της Ευρωζώνης έχουν αποκλείσει την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την έκδοση εντόκων γραμματίων. «Για τα δεδομένα της κρατικής χρηματοδότησης διεθνώς, οι τέσσερις μήνες που δίνει η παράταση είναι σύντομο χρονικό διάστημα. Για την ελληνική κρίση όμως, είναι μία αιωνιότητα», αναφέρουν οι «FT».
«Ακόμη κι αν τα κοινοβούλια εγκρίνουν την παράταση και η Αθήνα βρει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις με όρους που ενδέχεται να αποδειχθούν πολύ πιο δαπανηροί από ό,τι υποσχέθηκε ο κ. Βαρουφάκης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασαν ανησυχίες για τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις. Κι αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματά εάν κάποιος από τους δύο θεσμούς δεν υπογράψει την καταβολή των 7,2 δισ. ευρώ», προσθέτει.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», μετά την καταβολή των δόσεων του υφιστάμενου προγράμματος, «υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: Η διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για όταν λήγει η παράταση, τον Ιούνιο. Η Αθήνα αντιμετωπίζει πληρωμές δόσεων 6,7 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πρέπει να έχει μέχρι τότε μία νέα στήριξη. Με τα νεύρα που έχουν όμως, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, θα είναι μάλλον ένας Γολγοθάς». 

Τι κείμενο είναι αυτό που έστειλε η κυβέρνηση με τις «μεταρρυθμίσεις» της στις Βρυξέλλες, το οποίο έγινε δεκτό μετ’ επαίνων από τους «εταίρους»; Είναι ένα κείμενο… «δημιουργικής ασάφειας» απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη και ταυτόχρονα κλείνουν πονηρά το μάτι υπονοώντας ότι μέσω αυτής της… «δημιουργικής ασάφειας» θα πετύχουν εκείνες τις θεαματικές ντρίμπλες που θα ζαλίσουν την «θεσμοτρόικα» και έτσι θα εφαρμόσουν φιλολαϊκή πολιτική…
    Ας αφήσουμε κατά μέρος αν η επίκληση στις επίδοξες μελλοντικές ντρίμπλες γίνεται για να ξεγελαστεί η «θεσμοτρόικα» ή για να «αποκοιμηθεί» ο ελληνικός λαός, και πάμε να δούμε το κείμενο αυτό καθ’ αυτό ώστε να διαπιστώσουμε, τελικά, πόσο «δημιουργικό» και πόσο «ασαφές» είναι.
    Διαβάζουμε στο (και αποκαλούμενο) «μέιλ Βαρουφάκη»:
    α) «Η πολιτική ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές οι οποίοι θα εξομαλυνθούν (…) με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις». Αλήθεια, από αυτή την δήλωση εκείνο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι ο ΦΠΑ θα μειωθεί; Η’ ότι πολύ περισσότερο θα καταργηθεί στα είδης πρώτης ανάγκης; Αλήθεια, ποιος δεν καταλαβαίνει ότι εδώ η κυβέρνηση δεσμεύεται για αύξηση του ΦΠΑ και εκείνο που μένει είναι δούμε το πού, το πώς, το πότε και το πόσο;    
    β) «Η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος». Αλήθεια, αυτό που συμβαίνει στο συνταξιοδοτικό για δεκαετίες ολόκληρες– και με απίστευτη ένταση επί Μνημονίων - είναι «εκσυγχρονισμός» ή καταστροφή; Είναι «εκσυγχρονισμός» ή διάλυση; Είναι «εκσυγχρονισμός» ή κατεδάφιση;  Αυτά που έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι… «εκσυγχρονισμός» (!) μας λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Που μάλιστα «δεσμεύεται να (τα) συνεχίσει»! Αλήθεια, τι το «ασαφές και τι το «δημιουργικό» υπάρχει σε μια τέτοια δέσμευση;
    γ) «Η Ελλάδα θα (…) αναμορφώσει το δίκτυο των μισθών στον δημόσιο τομέα με σκοπό να αποσυμπιεστεί η κατανομή αμοιβών μέσω αύξησης της παραγωγικότητας…». Μάλιστα. Ωραία πρόταση. Και πόσο θυμίζει εκείνο το παλιότερο: «Σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα». Το οποίο χρησιμοποιείται (από το 1985 αδιαλείπτως) σαν δικαιολογητική βάση της λιτότητας. Τώρα λέτε να αξιοποιηθεί για να αυξηθούν και όχι για να μειωθούν οι μισθοί; Τι να σας πούμε κι εμείς. Πάντως ας δεχτούμε ότι όντως εδώ υπάρχει «ασάφεια». Αλλά τι είδους «ασάφεια»; «Δημιουργική» ή «ύποπτη»; Διαλέξτε…
    δ) «Η Ελλάδα δεσμεύεται (…) θα συνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και των ιδρυμάτων για την αποφυγή, την ερχόμενη περίοδο, πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας…». Μπα! Να «αποφευχθούν»; Και γιατί όχι να «καταργηθούν»; Γιατί όχι να «απαγορευτούν» ρητώς και κατηγορηματικώς, όπως ακούγαμε προεκλογικά; Και πώς θα «αποφευχθούν»; Σε συνεργασία με τις τράπεζες - και με τους «θεσμούς» προφανώς - λέει η κυβέρνηση. Δηλαδή, με αυτούς που απαιτούν τους πλειστηριασμούς!  Κι εδώ «δημιουργικότητα»; Και εδώ «ασάφεια»;
    ε) Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται «να μην οπισθογυρίσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με το νόμο». Και παρακάτω: Η κυβέρνηση θα«ενοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους οργανισμούς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων…». Τόμπολα! Υπάρχει, αλήθεια, κάτι το «δημιουργικά ασαφές» εδώ για την υπόθεση COSCO, την υπόθεση ΟΠΑΠ, την υπόθεση ΔΕΠΑ, την υπόθεση Ελληνικό, την υπόθεση των αεροδρομίων κλπ; Υπάρχει μήπως κάποια «ασάφεια» ότι το ΤΑΙΠΕΔ, το «ταμείο ξεπουλήματος»δηλαδή, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά παραμένει, διατηρείται και μάλιστα «ενοποιημένο» με άλλους δημόσιους οργανισμούς;
    στ) «Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει τη βέλτιστη πρακτική της ΕΕ σε όλο το εύρος της νομοθεσίας που αφορά την αγορά εργασίας (…). Αυτό περιλαμβάνει τη φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού…»! Ώστε η  επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από «άμεση απόφαση» υποβιβάστηκε σε ευγενική πλην δειλή «φιλοδοξία» που κι αυτή παραπέμπεται σε βάθος χρόνου! Όσο για «όλο το εύρος της νομοθεσίας που αφορά την αγορά εργασίας» εντός της ΕΕ προφανώς περιλαμβάνει τις ευρωενωσιακές εργασιακές «Βίβλους» βάσει των οποίων έχει επιβληθεί το καθεστώς της περίφημης «απασχολησιμότητας». Κι εδώ «δημιουργική ασάφεια»;
    Αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά σημεία του «δημιουργικά ασαφούς» κειμένου της κυβέρνησης  - χωρίς μάλιστα να αναφερόμαστε στην («δημιουργική»;) ανυπαρξία συγκεκριμένων αναφορών για τον ΕΝΦΙΑ, την επαναπρόσληψη απολυμένων, τα «κόκκινα δάνεια» κλπ.
    Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι όλο αυτό είναι «δημιουργική ασάφεια» και όχι «καταδυναστευτική σαφήνεια», ρωτάμε:  Αν η «δημιουργική ασάφεια» είναι  το περισσότερο που μπορεί να περιμένει κανείς ακόμα και για τα «ψίχουλα», ακόμα για τις «πρώτες βοήθειες» που συνθέτουν το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, τότε για τα άλλα, για την ουσιαστική ανακούφισητου λαού και την αποκατάσταση των απωλειών που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, για την  πλήρη ανατροπή των Μνημονίων, τι έχει να περιμένει;… 
***
Υστερόγραφο: Χτες ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά «να υποστηριχθεί με σθεναρότητα» η κυβέρνηση και «η μεταρρυθμιστική ατζέντα της». «Πρώτη φορά Αριστέρα», λοιπόν (σ.σ. : και για τον ΣΕΒ)… 

Όπως η σουπιά που ρίχνει το μελάνι της για να θολώσει τα νερά, έτσι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα ότι η συμφωνία με τους «θεσμούς» του κεφαλαίου (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) σηματοδοτεί μια «αλλαγή πορείας που θα ανακουφίσει το λαό». Όμως, είναι πρόκληση να προσπαθεί να φορτώσει στο λαό την ευθύνη για τις συμφωνίες που υπογράφει, με το επιχείρημα πως ο λαός στις εκλογές έδωσε σαφή εντολή για συμφωνία και όχι ρήξη με την ΕΕ!
Αλήθεια, ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ: Τον ψήφισαν, γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή στρατηγική των μνημονίων; Οτι θα συνεχιστούν η επιτήρηση, η τρόικα με άλλο όνομα, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί λιτότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις; Τον ψήφισαν γνωρίζοντας ότι θα αφήσει απείραχτο όλο το μνημονιακό αντιλαϊκό πλαίσιο; Τους νόμους και την πολιτική που φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στο λαό; Πώς νιώθουν, άραγε, σήμερα που την ψήφο τους την αξιοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, κοροϊδεύοντας τους κατάμουτρα;
Βεβαίως, είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε σύγκρουση με την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Όμως, τι ήταν αυτό που τους υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάσχεση κάθε τάσης ριζοσπαστικοποίησης και υπονομεύοντας κάθε ριζοσπαστική διάθεση; Οτι αρκεί μια αλλαγή κυβέρνησης, μια αλλαγή διαχείρισης, χωρίς βεβαίως καμιά διάθεση ρήξης με την ΕΕ και τον καπιταλισμό για να ανασάνει ο λαός! Αυτά τους έλεγε προεκλογικά και πολύ πιο πριν, ενώ ταυτόχρονα συκοφαντούσε το ΚΚΕ, που καλούσε το λαό να διαλέξει τη σύγκρουση με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ότι δήθεν παραπέμπει τη σωτηρία του λαού στη «δευτέρα παρουσία». Αυτή η λογική δεν άντεξε ούτε ένα μήνα και όσο και αν προσπαθούν να αλλάξουν τα ονόματα της αντιλαϊκής πολιτικής, της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου, δεν αλλάζει η ουσία.
Τα λαϊκά στρώματα, έστω με πολλές αυταπάτες, δεν μάτωσαν τα προηγούμενα χρόνια με τους άλλους διαχειριστές του συστήματος, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για να βρεθούν και σήμερα αντιμέτωπα με παρόμοια αντιλαϊκά μέτρα. Ομως, όσο και αν καλλιεργούνται, με τη στήριξη και των ισχυρών μηχανισμών των ΜΜΕ των μεγαλοκαπιταλιστών, η αναμονή και η υπομονή για τη νέα δήθεν «εθνική προσπάθεια που απαιτεί συναίνεση», τα πρώτα βήματα της νέας συγκυβέρνησης στον ίδιο δρόμο των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, δεν προμηνύουν τίποτε το καλό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Ο λαός μας έχει συσσωρευμένη σημαντική εμπειρία και μπορεί να κρίνει πού οδήγησαν οι θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη διάσωση της πλουτοκρατίας, θυσίες που του ζητείται να συνεχίσει. Γι' αυτό δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να μετατραπεί σε κλακαδόρο της κυβέρνησης. Μονόδρομος για το λαό είναι η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, η πάλη για το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, η ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Το ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε αυτόν το δρόμο στους λαϊκούς ανθρώπους, στους ριζοσπάστες και τους αριστερούς και με το συλλαλητήριο που διοργανώνει αύριο στο Σύνταγμα ενάντια στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 26 Φλεβάρη 2015.

Συνάντηση ζητούν σήμερα τηνΠέμπτη 26 Φλεβάρη στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 4 το απόγευμα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του Εμπορίου και σωματεία αυτοαπασχολούμενων, με τον υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, για να καταθέσουν το αίτημά τους που είναι Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, δηλαδή νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης αναφέρουν:
«Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις υπηρεσίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αφού έχουν υποστεί τη συρρίκνωση του μεροκάματου, τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, την απλήρωτη εργασία, τα ωράρια λάστιχο, τη φοροληστεία, δηλαδή έναν κυκεώνα αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων που τους ρημάζει τη ζωή, δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα μονοπώλια που αποφάσισαν την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Στόχος τους ήταν η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής εργασία, τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, το σπαστό ωράριο, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους σε απόλυτη εξαθλίωση με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή τους ζωή, στην προσωπική τους ζωή, στο δικαίωμα να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για την ξεκούρασή μας, για τη στοιχειώδη αναπαραγωγή της εργατικής μας δύναμης.
Με την κατάργηση της Κυριακής αργίας υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ο αφανισμός των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων, η ενίσχυση εμπορικών μονοπωλίων.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας αύξησε την ανεργία στο χώρο του Εμπορίου με άμεση επίπτωση ειδικότερα στη νεολαία και τις γυναίκες και άνοιξε το δρόμο για τις "λευκές νύχτες" που εφαρμόστηκαν από κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους σε συνεννόηση με τους δήμους, σε πολλές περιοχές πανελλαδικά. "Λευκή νύχτα" που υποχρέωνε εκατοντάδες εμποροϋπαλλήλους να δουλεύουν μέχρι τα ξημερώματα.
Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του Εμπορίου, μαζί με σωματεία αυτοαπασχολούμενων ζητάμε συνάντηση με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και τον υπουργό στο υπουργείο Ανάπτυξης, την Πέμπτη 26 Φλεβάρη ώρα 4.00 μ.μ., για να καταθέσουμε το αίτημά μας που είναι Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, δηλαδή νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Πρόκειται για τα σωματεία:
  • Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
  • Σύνδεσμος Ιδ. Υπαλλήλων και Γραφείων
  • Σύνδεσμος Υπ/ων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά
  • Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δ. Αττικής
  • Σωματείο Εργαζομένων "LIDL" Ν. Αττικής
  • Σωματείο Εργ/ων Αφοί Κωσταντακάτου
  • Σωματείο Εργ/ων στην "PRAKTIKER HELLAS"
  • Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας».

Κατά το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, ρωτάται απ' τον δημοσιογράφο στο κομματικό τους ραδιόφωνο για το κάλεσμα του ΚΚΕ σε συλλαλητήριο, αύριο Παρασκευή, στο Σύνταγμα. Και ο Βίτσας «σερβίρει» την έτοιμη απάντηση, διακηρύσσοντας ότι ουδείς δικαιούται σήμερα να αντιπολιτεύεται. Αναπαράγοντας το ξινισμένο, καθότι πολυκαιρισμένο, επιχείρημα πως το ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έκανε τίποτα: «Δεν είναι κακό τόσα χρόνια να έχει κάποιος λειψή παρουσία στους αγώνες και να προσπαθεί τώρα να τα βάλει με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, μια κυβέρνηση η οποία ήδη σταθεροποίησε τις συντάξεις, σταθεροποίησε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κάθε οικογένεια και αρχίζει και κάνει βήματα ώστε να μπορέσει να περάσει στη συμφωνία ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και χρειάζεται να παρθούν μέτρα τα οποία να βοηθούν ... στην ανακούφιση των πιο φτωχών ανθρώπων ... Μια αντιπολιτευτική διάθεση σε αυτή την κυβέρνηση, νομίζω ότι τελικά θα πλήξει αυτούς που προσπαθούν να ονομάσουν το κρέας ψάρι και να μην συμβάλλουν σε αυτή την περίοδο στην ανάταξη και του φρονήματος αλλά και της κοινωνικής κατάστασης και της οικονομίας»!
Και πού είσαι ακόμα!

ετσι ηταν πριν ... τωρα εργατοπατερες
Το ΜΕΤΑ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που καλούσε τις προηγούμενες μέρες τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν υπέρ της κυβέρνησης, εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. Οπως γράφει, «οι κυβερνητικές προτάσεις (...) δημιουργούν στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα μεγάλα και εύλογα ερωτηματικά (...) απαιτούμε να υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης, η αναγκαία αποφασιστικότητα όχι μόνο για το σταμάτημα της καταστροφής, αλλά και η νομοθετική πρωτοβουλία για την επαναφορά των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων (...) Συνεχίζουμε να απαιτούμε και να παλεύουμε για την εφαρμογή των κυβερνητικών δεσμεύσεων και προγραμματικών δηλώσεων». Πάνε να πιάσουν από τη μύτη τους εργαζόμενους και να συντηρήσουν το κλίμα της ανοχής απέναντι στην κυβέρνηση. Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο ΣΕΒ, ο οποίος εκθειάζει τη «μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης», επειδή «δημιουργεί προσδοκίες για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη. Αλλωστε, εμπεριέχει αρκετά από όσα δεν έγιναν και πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν. Αρκεί να υποστηριχθεί με σθεναρότητα και πίστη από το πολιτικό σύστημα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες»...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

«Και το ΚΚΕ; Απογοητευτική έως εξοργιστική ήταν η εικόνα του κατά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συμπορεύτηκε με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το σουρεαλιστικό Ποτάμι, ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή. Το έχω γράψει χίλιες φορές. Ορθή μπορεί να είναι η θέση του ΚΚΕ για Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ κ.λπ. Η στρατηγική του όμως δεν είναι απλά λανθασμένη. Δεν λειτουργεί μόνο σε βάρος του ίδιου του κομμουνιστικού κόμματος, αλλά προκαλεί ευρύτερα ερωτηματικά για κίνητρα και παρασκήνια, κάθε άλλο παρά κολακευτικά για ένα κομμουνιστικό κόμμα, που φραστικά μόνο κατακεραυνώνει Βερολίνο και Βρυξέλλες». Ποιος τα γράφει αυτά; Ο Γ. Λεονταρίτης στην εφημερίδα «Παρόν», 22/2/2015. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αντιΚΚΕ προπαγάνδα, ελλείψει επιχειρημάτων, εστιάζει στη λογική όποιος δεν είναι φίλος μου είναι φίλος του εχθρού μου. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πρώτος διδάξας της ταύτισης του ΚΚΕ με τη «Δεξιά» με την οποία συγκυβέρνησε. Αλλά τα περί «κινήτρων και παρασκηνίων που προκαλούν ερωτηματικά» είναι βγαλμένα από τα άθλια κρατικά και παρακρατικά, αστικά αντικομμουνιστικά επιτελεία των πιο μαύρων εποχών που πέρασαν ο λαός και το κίνημα. Το να αμολάς ανυπόστατες φήμες ως προπαγάνδα είναι η αθλιότητα της δημοσιογραφίας. Τέτοια κατάντια για την εφημερίδα και τον «δημοσιογράφο» της...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Παίρνοντας σβάρνα κανάλια, ραδιόφωνα κι εφημερίδες, τα στελέχη και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης επιχειρούν να φορέσουν... φιλολαϊκό φερετζέ στη νέα συμφωνία που αυτή υπέγραψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, πασχίζουν να συσκοτίσουν το γεγονός ότι αποτελεί ξεκάθαρη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ουσιαστική και τυπική επέκταση των μνημονίων και των δεσμεύσεών τους προς όφελος του κεφαλαίου.
«Πετύχαμε την ακύρωση των υφεσιακών μέτρων», αναφώνησε σε χτεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για τα «τρία όχι» της συγκυβέρνησης - όχι σε νέες μειώσεις σε συντάξεις, όχι σε νέες μειώσεις σε μισθούς, όχι σε νέες απολύσεις στο Δημόσιο - πάνω στα οποία επιχειρείται να στηθεί προπαγανδιστικά η τεκμηρίωση του «φιλολαϊκού» χαρακτήρα της συμφωνίας της συγκυβέρνησης με τους «τρεις θεσμούς» που συναποτελούν αυτό που ονομάζουμε τρόικα.
***
Στην πραγματικότητα βέβαια, το γεγονός ότι ο Γ. Βαρουφάκης παρουσιάζει τα παραπάνω «όχι» ως «κυβερνητική επιτυχία» αποτελεί ξεκάθαρη παραδοχή του τεράστιου «ναι» που λέει η κυβέρνηση στη διατήρηση του υπάρχοντος αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, του πλαισίου που διαμόρφωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι «μνημονιακές πολιτικές», υλοποιώντας απαιτήσεις και στόχους του κεφαλαίου διακηρυγμένους πολλά χρόνια πριν την εκδήλωση της κρίσης. Σημαίνει ξεκάθαρη αποδοχή των μειώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στους μισθούς των εργαζομένων, των αντίστοιχων μειώσεων στις συντάξεις, των χιλιάδων απολύσεων που έχουν γίνει στο Δημόσιο και των συνεπειών που αυτές επέφεραν στην κάλυψη μιας σειράς στοιχειωδών λαϊκών αναγκών.
Αυτή είναι η «ανακούφιση», η «ανάσα» που ευαγγελιζόταν ότι θα φέρει στα εργατικά - λαϊκά στρώματα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Οχι μόνο δεν πρόκειται να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες του λαού στα χρόνια της κρίσης, όχι μόνο δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το υπάρχον αβάσταχτο πλαίσιο των πετσοκομμένων μισθών και συντάξεων, των τεράστιων περικοπών στις κρατικές δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά θέλει να πανηγυρίζουμε κιόλας επειδή δηλώνει ότι δε θα προσθέσει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέες απολύσεις στο Δημόσιο! Ποιος Χότζα και ποια καλύβα δηλαδή... Εδώ το δούλεμα φτάνει σε νέα επίπεδα!
***
Δε χρειαζόταν βέβαια να περιμένει κανείς τη συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη για να διαπιστώσει την αποδοχή εκ μέρους της συγκυβέρνησης του πυρήνα του ήδη υπάρχοντος αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου. Η αποδοχή αυτή διαπερνά το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» (παρόλο που την καμουφλάρισε προεκλογικά), τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης στα παζάρια στο Γιούρογκρουπ, το αίτημα που απέστειλε στους «εταίρους» για την παράταση της Δανειακής Σύμβασης, το ίδιο το κείμενο της «λίστας μεταρρυθμίσεων» που απέστειλε στους «θεσμούς»: Παντού αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις για «σεβασμό» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχουν ήδη προωθηθεί και για συνέχισή τους με νέες με βάση τις τρέχουσες ανάγκες του κεφαλαίου, για διατήρηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των πρωτογενών πλεονασμάτων που ματώνουν το λαό, για αποχή από μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους «εταίρους», για περαιτέρω «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος»...
***
Το ζήτημα βέβαια δεν τελειώνει εδώ, το μάρμαρο ο λαός δεν το πληρώνει μόνο με τους πετσοκομμένους μισθούς και τις πετσοκομμένες συντάξεις, με το συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο που του έχουν επιβάλει και επιβεβαιώνεται ότι θα είναι εδώ και την «επόμενη μέρα»: Θα το πληρώσει και με τις αναδιαρθρώσεις που δεσμεύεται ότι θα προωθήσει η συγκυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, στο πλαίσιο της «λίστας μεταρρυθμίσεων» που συνυπέγραψε με τους «εταίρους».
Ποιος θα πληρώσει τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων με γνώμονα την«ενίσχυση του ανταγωνισμού» και των«προοπτικών των ιδιωτικών επενδύσεων»,ποιος θα πληρώσει την «ευθυγράμμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις καλύτερες πρακτικές και τη νομοθεσία της ΕΕ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται όλα αυτά τα χρόνια στο κόστος που καταβάλλουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά;
Ποιος θα πληρώσει τον «έλεγχο δαπανών σε κάθε τομέα κυβερνητικών δαπανών» (φράση που προαναγγέλλει κάθε νέο «μαχαίρι» στις κρατικές δαπάνες για λαϊκές ανάγκες), με συγκεκριμένη αναφορά μάλιστα σε Παιδεία, Υγεία, Μεταφορές, Τοπική Διοίκηση, κοινωνικά επιδόματα, Αμυνα;
Ποιος θα πληρώσει την «εξάλειψη εξαιρέσεων του φορολογικού κώδικα»οι οποίες αφορούν όποιες κατηγορίες φοροελαφρύνσεων έχουν απομείνει στις λαϊκές οικογένειες από την αντίστοιχη «εξάλειψη» που πρόλαβε να κάνει η προηγούμενη συγκυβέρνηση;
Ποιος θα πληρώσει τη «νέα κουλτούρα φορολογικής συμμόρφωσης»; Το μεγάλο κεφάλαιο που έχει ένα σωρό «νόμιμους» τρόπους και δικλείδες για να μην πληρώνει φόρους ή οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι που καλούνται να πληρώσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της μάζας των φόρων και των χαρατσιών;
Ποιος θα πληρώσει την «προώθηση ισχυρής κουλτούρας πληρωμών» για την οποία γίνεται λόγος στην ενότητα για τα «κόκκινα» δάνεια, αν όχι οι λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και θα εκβιαστούν να κόψουν από στοιχειώδεις ανάγκες τους για να συρθούν στα γκισέ των τραπεζών;
Ποιος θα πληρώσει τη «συνέχιση του εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ίδιο κείμενο, αν όχι όσοι πλήρωσαν αυτόν τον αντιασφαλιστικό «εκσυγχρονισμό» μέχρι τώρα;
Ποιοι θα πληρώσουν τη νέα«ενοποίηση συνταξιοδοτικών ταμείων προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση», τη «σταδιακή κατάργηση των χρεώσεων υπέρ τρίτων» οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν εργοδοτική εισφορά σε ασφαλιστικά ταμεία;
Ποιος θα πληρώσει την πανελλαδική επέκταση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», το οποίο, με βάση και τη διεθνή πείρα των... «εταίρων» και του ΟΟΣΑ, θα αποτελέσει «δούρειο ίππο» για την παραπέρα διάλυση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει;
***
Η νέα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των «τριών θεσμών» επιβεβαιώνει ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει τόσο από το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί όσο και από τις νέες αναδιαρθρώσεις που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύεται να προωθήσει. Τα περί «τέλους των υφεσιακών μέτρων» και «τέλους των mail Χαρδούβελη» δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν.
Η πραγματική ανακούφιση του λαού, η απαλλαγή του από την αντιλαϊκή πολιτική, περνά μέσα από την πάλη για άμεση κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Αποκαλυπτική η συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του ILO, όπως και η στάση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC)
Αφορμή για το σημερινό ρεπορτάζ αποτέλεσε το άρθρο ενός Νοτιοαφρικανού συνδικαλιστή της ΠΣΟ, του Lulamile Sibanda,αναφορικά με το υποκριτικό ενδιαφέρον της ITUC (Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, μετεξέλιξη της Διεθνούς των Ελεύθερων Συνδικάτων) για το δικαίωμα στην απεργία. Ο Lulamile Sibanda είναι περιφερειακός πρόεδρος της NEHAWU (Ομοσπονδίας Δημόσιων Υπαλλήλων) Νότιας Αφρικής και μέλος της Γραμματείας Νεολαίας της ΠΣΟ.
Ο συνδικαλιστής της ΠΣΟ σχολιάζει στο άρθρο του την πρωτοβουλία της ITUC να απευθύνει έκκληση στα συνδικάτα να μετατρέψουν τη 18η Φλεβάρη σε Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το «δικαίωμα στην απεργία». Οπως σημειώνει, «η έκκληση αυτή θα ήταν αστεία, αν δεν επρόκειτο για μια μεγάλη επίδειξη υποκρισίας και ψεύτικου ενδιαφέροντος για ένα "δικαίωμα" που η ITUC και οι σημαντικότερες οργανώσεις της έχουν προ πολλού εγκαταλείψει».
Αποκαλυπτικά παραδείγματα
Ο ίδιος παραθέτει ορισμένα αποκαλυπτικά παραδείγματα για τη στάση που κρατούν μεγάλες οργανώσεις - μέλη της ITUC απέναντι στην απεργία. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πόσες φορές οι συνδικαλιστές των συνομοσπονδιών της TUC στη Βρετανία, AFL - CIO στις ΗΠΑ, LO στηΣουηδία, LO στη Δανία, στη Φινλανδία, στην Αυστραλία, στην Αυστρία, στην Ελβετία κλπ. έχουν ακούσει από τις ηγεσίες τους ότι γενική απεργία δεν πρόκειται ποτέ να οργανωθεί από αυτές, επειδή είναι "πάρα πολύ πολιτική" μορφή πάλης; Ας μη λησμονούμε ότι η τελευταία γενική απεργία στη Βρετανία έγινε το 1926, στις ΗΠΑ το 1936 και στην Αυστραλία το 1976!
Ενα άλλο παράδειγμα έρχεται από τη Γερμανία. Η συνομοσπονδία DGB, που φιλοξένησε το τελευταίο συνέδριο της ITUC, ήταν εκείνη που επιτέθηκε ανοιχτά στην απεργία στον τομέα των μεταφορών το 2014 και υποστήριξε μαζί με τους εργοδότες νομοσχέδιο της κυβέρνησης που απαγορεύει το δικαίωμα της απεργίας σε μικρότερα συνδικάτα!
Επίσης, στην Ισπανία, οι κύριες Συνομοσπονδίες UGT και CCOO, που λαμβάνουν τα εκατομμύρια της κρατικής χρηματοδότησης, εργάζονται από κοινού με την κυβέρνηση κατά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το 2011, οι UGT και CCOO υπέγραψαν ένα "κοινωνικό συμβόλαιο" με την κυβέρνηση και την ένωση των εργοδοτών, το οποίο περιελάμβανε μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, από 65 σε 67. Επίσης, συμφώνησαν με τους εργοδότες να γίνουν μισθολογικές περικοπές. Φυσικά, δεν μπορούν να οργανωθούν απεργίες από αυτές τις συνομοσπονδίες ενάντια σε μια πολιτική που συν-αποφασίζουν με τους "κοινωνικούς εταίρους" τους.
Στην Ελλάδα, οργανώθηκαν πάνω από 35 πανελλαδικές και εκατοντάδες απεργίες στους κλάδους και τις επιχειρήσεις, κάτω από την πίεση των λαϊκών προβλημάτων και την παρέμβαση του ΠΑΜΕ, στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών. Η ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας (ΓΣΕΕ), μέλος της ITUC και της ΣΕΣ, όταν δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο για να αποτρέψει τις απεργίες, έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να υπονομεύσει την πραγματική συμμετοχή των εργαζομένων».
Εντατική συζήτηση στο πλαίσιο του ILO
Το άρθρο του Νοτιοαφρικανού συνδικαλιστή αναδεικνύει μια ακόμα ενδιαφέρουσα πλευρά με την οποία είχε ασχοληθεί και παλιότερα ο «Ριζοσπάστης», με αποκαλυπτικό δημοσίευμα. Πρόκειται για τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO),αναφορικά με το αίτημα των εργοδοτών να παρθούν μέτρα περιστολής του δικαιώματος της απεργίας μέχρι και κατάργησή του. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει με νόημα ότι ο σημερινός Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ είναι ο πρώην γγ της ITUC, Guy Ryder.
Θυμίζουμε ότι ο ILO έχει έδρα τη Γενεύη και ιδρύθηκε το 1919, με σκοπό να θέσει διεθνείς κανόνες σχετικά με την εργασία. Από το 1946 αποτελεί εξειδικευμένο οργανισμό του ΟΗΕ. Σήμερα - και κάτω από το βάρος των αρνητικών διεθνών συσχετισμών - αποτελεί έναν οργανισμό βαθιά γραφειοκρατικό, όπου βασιλεύει κι αποθεώνεται ο λεγόμενος «κοινωνικός διάλογος» και ο τριμερής κοινωνικός εταιρισμός του καπιταλιστικού συστήματος: Οι κυβερνήσεις, η Διεθνής Ενωση των Εργοδοτών και η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (γνωστός συνεργάτης του κεφαλαίου ανά τον κόσμο), η οποία κυριαρχεί στη «Διεθνή Ομάδα των Εργαζομένων» του Οργανισμού.
Στο πλαίσιο του ILO, με πρωτοβουλία των εργοδοτικών ενώσεων, διεξάγεται τα τελευταία χρόνια μια εντατική συζήτηση γύρω από τα «όρια» του δικαιώματος στην απεργία, με σαφή στόχο τον περιορισμό του. Η συζήτηση αυτή συνεχίστηκε χτες και προχτές.
Ο ILO έχει ψηφίσει μια σειρά από διεθνείς Συμβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια επικυρώνονται από κάθε κράτος χωριστά. Μια από τις «θεμελιώδεις» Συμβάσεις είναι η Νο 87 «Περί συνδικαλιστικής ελευθερίας και προστασίας του συνδικαλιστικού δικαιώματος», που υιοθετήθηκε το 1948, κάτω από την πίεση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και ως αποτέλεσμα των θετικότερων διεθνών συσχετισμών που είχαν δημιουργηθεί μετά από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου. Σ' αυτήν τη Σύμβαση αναγνωρίζεται και το δικαίωμα στην απεργία.
Αυτήν τη διεθνή Σύμβαση εργοδότες, αστικές κυβερνήσεις και «κίτρινος» συνδικαλισμός θέλουν σήμερα να αχρηστεύσουν, προκειμένου να έχουν τα χέρια τους λυμένα στην προσπάθεια που κάνουν να ξεμπερδεύουν μια κι έξω με το δικαίωμα στην απεργία.
«Λάθος ερμηνεία» (!) της σύμβασης για την απεργία
Οι εργοδότες ισχυρίζονται ότι η «Σύμβαση Νο 87» δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα στην απεργία κι ότι γίνεται «λάθος» και «μονομερής» ερμηνεία της όλα αυτά τα χρόνια. Σε επίσημη έκθεση, ο ILO αναγνώρισε ότι «οι εργοδότες δε συμφωνούν πως υπάρχει το δικαίωμα στην απεργία στη Σύμβαση Νο 87» και μ' αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούν την αμφισβήτηση της συγκεκριμένης Σύμβασης από τους εργοδότες, σε ό,τι αφορά την απεργία.
Οι εργοδότες επανήλθαν σε επόμενες συνεδριάσεις για να ισχυριστούν ότι «δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά, ούτε μία πρόβλεψη στο δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση στη Σύμβαση 87». Αναφέρουν, επίσης, ότι η αναγνώριση του δικαιώματος στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Σύμβασης σημαίνει ότι «οι κυβερνήσεις δεν είχαν νομική βεβαιότητα ως προς το τι συμφωνούσαν με την επικύρωσή της»!
Οι εργατοπατέρες βάζουν σταθερά πλάτη στην υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία, αναγνωρίζοντας το «βάσιμο» των αιτιάσεων που θέτουν οι εργοδότες. Τελευταίο επεισόδιο είναι η πρόταση που κατέθεσε η ITUC στο πλαίσιο του ILO να παραπεμφθεί και να απαντηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ερώτημα αν θα πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα στην απεργία και ποιοι «περιορισμοί» θα πρέπει να ισχύουν!
Αυτό σημαίνει ότι η ITUC θέλει να παραπέμψει ένα θεμελιώδες εργατικό δικαίωμα, που έχει κατακτηθεί με αιματηρούς αγώνες, σε ένα συμβουλευτικό, δικαστικό όργανο, το οποίο δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ουδέτερο.
Την κίνηση αυτή της ITUC υποδέχτηκε με μεγάλη ικανοποίηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε συνεδρίαση που έγινε στις αρχές του μήνα στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με «τη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το δικαίωμα στην απεργία», η Επίτροπος Απασχόλησης, Μ. Τάισεν, ενίσχυσε την εργοδοτική επίθεση, δηλώνοντας ότι η ΕΕ αναμένει τα αποτελέσματα της ανεπίσημης τριμερούς συνάντησης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στα τέλη Φλεβάρη και τη σχετική γνωμάτευση από το Διεθνές Δικαστήριο «αν το απεργιακό δικαίωμα είναι νομικά κατοχυρωμένο».
Η «ανεπίσημη» αυτή συνεδρίαση έγινε χτες και προχτές στη Γενεύη. Η επίσημη αιτιολογία που δίνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας γι' αυτήν τη συνεδρίαση είναι ότι ετοιμάζει την εισήγηση που θα αποτελέσει βάση για συζήτηση στη συνεδρίαση του ΔΣ του ILO, που είναι προγραμματισμένη για τις 6 - 25 Μάρτη. Στην πραγματικότητα, κυβερνήσεις, εργοδότες και ρεφορμιστικές συνδικαλιστικές ηγεσίες αποφάσισαν να προτείνουν την παραπομπή της ερμηνείας της «Σύμβασης No 87» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Θέλουν τους σκλάβους να παραμείνουν σκλάβοι
Μετά απ' όλα αυτά, ο Lulamile Sibanda εύστοχα σημειώνει στο άρθρο του: «Τώρα που ο ρεφορμισμός έχει επικρατήσει στις ηγεσίες πολλών - παλιά αγωνιστικών - συνομοσπονδιών, αποδυναμώνοντας το συνδικαλιστικό κίνημα, τώρα που οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις έχουν παραβιάσει κατ' επανάληψη το δικαίωμα της απεργίας, φυλακίζουν ηγέτες των εργαζομένων και απαγορεύουν τις απεργίες χωρίς καμιά διαμαρτυρία από την ITUC και τις κύριες οργανώσεις της, τώρα που η ITUC έχει στρώσει το κόκκινο χαλί για τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις να πατήσουν πάνω στα δικαιώματα των εργαζομένων και να γίνουν τόσο αδίστακτοι, ώστε να ζητήσουν ακόμη και την πλήρη νομοθετική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, τώρα η ITUC καλεί για μια παγκόσμια μέρα δράσης!
Και γιατί καλούν σε μια παγκόσμια μέρα δράσης; Για να συνεχίσουν να υπηρετούν τον πραγματικό σκοπό τους ως μακρύ χέρι των εργοδοτών και των κυβερνήσεων μέσα στο εργατικό κίνημα. Η ITUC υπάρχει προκειμένου να ελέγχει και να διαχειρίζεται την αναπόφευκτη οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων κατά της αντεργατικής πολιτικής, ώστε να διοχετεύεται σε αβλαβείς αγώνες που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να καταφέρουν να μακιγιάρουν τον καπιταλισμό, αλλά ποτέ δε θα αμφισβητήσουν το μηχανισμό που δημιουργεί τα προβλήματα στους εργαζόμενους.
Αυτός δεν είναι άλλος από την αντίφαση μεταξύ κοινωνικοποίησης της παραγωγής και της ατομικής ιδιοποίησης του πλούτου, της εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος. Με άλλα λόγια, οι σκλάβοι πρέπει να παραμείνουν σκλάβοι. Ισως μπορούν να φτιάξουν συνδικάτο, να οργανώσουν διαμαρτυρίες και να γίνουν εκσυγχρονισμένοι σκλάβοι, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σκλάβοι!
Η ΠΣΟ, αντιθέτως, λέει ότι το δικαίωμα στην απεργία μπορεί να προστατευτεί και να ανακτηθεί στην πράξη, από την άσκηση του δικαιώματος στην απεργία και από τον ενωμένο και ταξικό αγώνα των εργαζομένων».

Μια ανασκόπηση των βασικών σημείων που περιέχονται στο κείμενο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση
Προκαλώντας τον κοινό νου, η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα ότι «αποφύγαμε την παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων», για να υπερασπιστεί τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. Στην πραγματικότητα, ομολογεί πως «ό,τι έγινε έγινε» με τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα τα προηγούμενα χρόνια και πως η μόνη συνεισφορά αυτής της κυβέρνησης είναι να μην πάνε χειρότερα τα πράγματα.
Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει. Πρώτον, επειδή το σύνολο των μέτρων που περιέχονται στη συμφωνία και αφορούν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου θα ενισχύσουν το σημερινό αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο, ώστε, ακόμα κι αν δεν αλλάξει τίποτα στις συντάξεις και τα εισοδήματα, οι εργαζόμενοι και ο λαός θα ζουν και θα δουλεύουν με χειρότερους όρους. Δεύτερο, επειδή στα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν έως σήμερα περιέχεται το σπέρμα μελλοντικών ανατροπών σε εργασιακά και ασφαλιστικό, με παραπέρα αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, συνολικά για το λαό.
Στα εργασιακά
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα που αφορούν τα εργασιακά:
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται «να προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης».Στην πραγματικότητα, δεσμεύεται να διατηρήσει και να επεκτείνει το σημερινό απαράδεκτο πλέγμα των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με τις οποίες δουλεύει ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός όσων καταφέρνουν να βρουν δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν ακόμα χειρότερα, αφού σταδιακά εξαλείφεται κάθε έννοια σταθερής και μόνιμης εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Η κυβέρνηση εκφράζει επίσης «τη φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με έναν τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης. Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Θεσμούς (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα».
Η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο στον καπιταλισμό. Αυτό που ξεχωρίζει όμως στις διατυπώσεις της κυβέρνησης είναι η πρόθεσή της να συγκροτήσει έναν ακόμα μηχανισμό επιβολής των μισθών πείνας στους εργαζόμενους. Ο μηχανισμός αυτός, που θα γνωμοδοτεί ως προς την αντιστοίχηση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα, θα είναι η «ομπρέλα» και θα διαμορφώνει την «οροφή» σε κάθε διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό.
Να σημειώσουμε ότι τέτοιος μηχανισμός υπάρχει και σήμερα. Προβλέπεται από το νόμο 4172/2013 της προηγούμενης συγκυβέρνησης, με ισχύ από 1/1/2017. Το πνεύμα αυτής της ρύθμισης διατηρεί αυτούσιο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να κρατήσει καθηλωμένους τους μισθούς στα σημερινά επίπεδα ή, στην καλύτερη περίπτωση, να τους αυξήσει λίγο.
  • Για τους ανέργους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύεται: «Να επεκτείνει και αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων». Με συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι περιφέρονταν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα για πέντε μήνες και μετά επέστρεφαν στην ανεργία. Ακόμα κι αν η νέα συγκυβέρνηση αυξήσει το χρόνο των προγραμμάτων, το δρομολόγιο ανεργία - υποαπασχόληση - ανεργία, δεν πρόκειται να αλλάξει κι αυτό δεν πρέπει κανένας νέος να το αποδεχτεί.
Στο Ασφαλιστικό
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, η συγκυβέρνηση σχεδόν πανηγυρίζει, επειδή σκοπεύει να εφαρμόσει όλους τους «μνημονιακούς» νόμους που έφτασαν στο χείλος του γκρεμού τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος» (!). Δηλαδή, ό,τι έγινε μέχρι σήμερα αποτελεί εκσυγχρονισμό του συστήματος, τον οποίο μάλιστα η νέα συγκυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει και να διευρύνει...
Αυτό σημαίνει ότι νομιμοποιείται μια κι έξω το κόψιμο των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες, τις μητέρες με ανήλικα, τα ΒΑΕ, η καθιέρωση της 40ετίας αντί της 35ετίας για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, η διάλυση της Επικουρικής Ασφάλισης.
Πέρα από αυτά, που παραμένουν αυτούσια, ας δούμε τι συμφώνησε η κυβέρνηση και τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και το λαό. Η συμφωνία προβλέπει ότι:
  • «Οι αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται σε διοικητικά μέτρα για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των "παραθύρων" και κινήτρων, που αυξάνουν τον υπερβολικό ρυθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και, πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα». Η συγκεκριμένη εξαγγελία αφορά την παραπέρα υπονόμευση έως κατάργηση του δικαιώματος που διατηρούν ακόμα ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη απ' ό,τι προβλέπουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει και πάλι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Πέρα από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις τράπεζες, που «δείχνει με το δάχτυλο» η συγκεκριμένη ρύθμιση, υποψήφια θύματα είναι επίσης οι ασφαλισμένοι πριν το 1983, ένστολοι και άλλες κατηγορίες.
  • «(Οι αρχές δεσμεύονται να) ενοποιήσουν συνταξιοδοτικά ταμεία προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση». Η μέχρι τώρα εμπειρία από τις ενοποιήσεις Ταμείων δείχνει ότι αυτές γίνονται για να συρρικνωθούν και όχι για να διευρυνθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αλλωστε, για τον ίδιο λόγο η ενοποίηση όλων των ταμείων σε τρία ήταν από τις «σημαίες» της αντιασφαλιστικής πολιτικής και της προηγούμενης κυβέρνησης.
  • «(...) καταργήσουν σταδιακά τις χρεώσεις υπέρ τρίτων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο». Η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει το ξήλωμα των λεγόμενων κοινωνικών πόρων από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, όπως σ' αυτήν του ΟΓΑ, η κατάργηση του λεγόμενου «κοινωνικού πόρου» θα σημάνει είτε τη διάλυση του ταμείου είτε την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με το κόστος των συντάξεων, που στην καλύτερη περίπτωση θα σημάνει και τη μείωσή τους. Πάντως και εδώ υπάρχει η ρήτρα να καταργηθούν οι πόροι με τρόπο «δημοσιονομικά ουδέτερο», που σημαίνει να μην αναμιχτεί το κράτος στην αναπλήρωσή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ταμεία και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • «(...) εδραιώσουν ένα στενότερο δεσμό μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων». Εδώ η συγκυβέρνηση δείχνει κατά κύριο λόγο τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, όπου οι εισφορές φαίνεται να συνδέονται με τα εισοδήματά τους, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις θα οδηγήσει σε μείωση και των μελλοντικών τους συντάξεων.
  • «(...) εκσυγχρονίσουν τα επιδόματα». Εδώ ακολουθείται κατά βήμα ο «οδηγός» που έδωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ για τον «εξορθολογισμό» των επιδομάτων αναπηρίας και πρόνοιας. Ηδη τα ΚΕΠΑ κόβουν και ράβουν προς αυτήν την κατεύθυνση, προσαρμόζοντας τα ποσοστά αναπηρίας (και άρα το δικαίωμα για αναπηρική σύνταξη και σε επιδόματα) στις κατευθύνσεις για δραστική συρρίκνωση των κονδυλίων που αφορούν την πρόνοια για τους ανάπηρους...
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

«Στάζει μέλι» για τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις ο ΣΕΒ...
«Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ενεργά όλες τις μεταρρυθμίσεις που εμπεδώνουν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον,απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις, στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και δημιουργούν θέσεις εργασίας, βάζοντας τα θεμέλια για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό με άξονες την παραγωγικότητα, τη γνώση, την εξωστρέφεια, την ποιότητα και την καινοτομία».
Αυτά τονίζει ο ΣΕΒ, σε χτεσινή ανακοίνωση, σχετικά με το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν την «επόμενη μέρα», με βάση τη νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με... τους «τρεις θεσμούς». Οι βιομήχανοι, όπως και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου, συντάσσονται και μάλιστα ενεργά με την πολιτική της συγκυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, όπως αυτή καταγράφεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργεί προσδοκίες για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη». Παράλληλα, σημειώνουν, ότι λίστα των μεταρρυθμίσεων «εμπεριέχει αρκετά από όσα δεν έγιναν και πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν»...
Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ επισημαίνουν ότι η «λίστα μεταρρυθμίσεων» που εγκρίθηκε από το Γιούρογκρουπ ως αναπόσπαστο τμήμα της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα και τη βάση για την παραπέρα «διαβούλευση». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι η ανάκαμψη του κεφαλαίου θα περάσει από αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια διαρκείας. Και, βέβαια, οι «αλλαγές» στο σύστημα του ΦΠΑ, η διόγκωση του φορολογικού βάρους για τα λαϊκά στρώματα, η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. περιέχονται και στα προϋπάρχοντα μνημόνια («όσα δεν έγιναν», σύμφωνα με τον ΣΕΒ) και κυρίως στα «πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν», πάντα σύμφωνα με τους βιομήχανους... Καθόλου τυχαία, ολόκληρη η γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας» βρίσκεται, εδώ και χρόνια, στις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, τις οποίες δεσμεύεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real», με μισόλογα και υπεκφυγές, έκανε λόγο για «κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ», χωρίς ωστόσο να την προσδιορίσει, ισχυριζόμενος ότι αυτή δε θα αφορά στα νησιά του Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι θα αφορά την παραπέρα φοροαφαίμαξη για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Να σημειωθεί ότι υποδείξεις για την αύξηση του ΦΠΑ (ενιαίος συντελεστής κ.ά.) έχουν κατά καιρούς κάνει ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, καθώς και η Κομισιόν. Μάλιστα, ο Γ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε την τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι είναι «εταίρος μας και πραγματικός αρωγός μας στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων»...
Σε σχέση με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι) στα 12.000 ευρώ, υποστήριξε ότι θα «αρχίσει να εισάγεται σταδιακά, θα το αποφασίσουμε όταν θα έχουμε μια συνολική εικόνα για το πώς προχωρά η διαπραγμάτευση για μετά τον Ιούνιο».
Μετά τον Ιούνη «όλα ανοιχτά» για τους πλειστηριασμούς...
Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε για την εφαρμογή της απόφασης του Γιούρογκρουπ και σε ό,τι αφορά τουςπλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα χρέη στις τράπεζες. Οπως δήλωσε, «δεν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσουν τέτοιου είδους πλειστηριασμοί τους επόμενους 4 μήνες.Για μετά τον Ιούνιο είναι όλα ανοιχτά», σημείωσε. Δίνοντας, μάλιστα, συνέχεια στην ιστορία των... δήθεν «ελιγμών», έκανε λόγο για «δημιουργικές αμφισημίες» στην επιστολή της συγκυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ, καλλιεργώντας την απάτη ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται περιθώρια «φιλολαϊκής» πολιτικής.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης,υποστήριξε πως στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την προστασία κατοικιών από τους πλειστηριασμούς. Η παρεχόμενη «προστασία», σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, αφορά σε λαϊκά νοικοκυριά, που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής, με εισοδηματικά κριτήρια. Τα νοικοκυριά αυτά θα καλούνται να καταβάλλουν το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για ποσά μέχρι 25.000 ευρώ και 20% για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται ήδη από τις τράπεζες, οπότε η σχετική νομοθετική ρύθμιση αποσκοπεί βασικά στην ένταση των εκβιασμών, ώστε λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, να αναγκαστούν να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών...
Ο Γ. Σταθάκης προανήγγειλε και το «ξελάσπωμα» των τραπεζικών ομίλων από τα βαρίδια των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, από τα αποθεματικά του ΤΧΣ θα αξιοποιηθούν ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ, με τα οποία θα εξαγοραστούν από τις τράπεζες «κόκκινα» δάνεια στο50% της αξίας τους. Πρόκειται για δάνεια, που έτσι κι αλλιώς, παραμένουν απλήρωτα, ενώ οι τραπεζίτες θα ενθυλακώσουν νέα ποσά κρατικών ενισχύσεων. Παράλληλα, ο νέος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα περάσουν τα προβληματικά δάνεια θα συνεχίσει να έχει αξιώσεις είσπραξης από τους οφειλέτες. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο, θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget