02/11/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Οι πρώτες κινήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εντός των αντιλαϊκών τειχών της ΕΕ και με γνώμονα τη στρατηγική του κεφαλαίου, βρήκαν υποστηρικτές σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος ακόμα και από εκείνο το τμήμα που έχει καταγραφεί δεξιότερα της ΝΔ. Ολοι τους ασκούν εποικοδομητική βελτιωτική κριτική, ανεξάρτητα αν ψήφισαν υπέρ ή κατά των προγραμματικών δηλώσεων.
Αυτό που φαίνεται ότι ενώνει όλους, νυν και πρώην αντιμνημονιακούς και μνημονιακούς, είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας, μια συμβιβαστικής λύσης με την ΕΕ στην κατεύθυνση διευθέτησης του χρέους, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στην προσπάθεια να υπάρξει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για ένα μείγμα διαχείρισης ευνοϊκότερο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.
Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, προτρέπει για συναίνεση και όλος ο αστικός Τύπος ακόμα και εφημερίδες που ήταν καθαρά «νεοδημοκρατικές»!
***
Στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, παρά την κριτική που άσκησε στη συγκυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να τα βρουν» με την κυβέρνηση στο κοινό έδαφος των συμφερόντων της αστικής τάξης, αρκεί να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, όπως το να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την προεκλογική ρητορεία. «Σε αυτή τη διαπραγμάτευση προσέρχεστε έχοντας τη στήριξη του Κοινοβουλίου, τη στήριξη σίγουρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να πετύχετε μια λύση η οποία θα είναι εθνικά ωφέλιμη, η οποία θα μπορέσει να επαναφέρει τη χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διακινδυνεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης και σχολίασε, αναφερόμενος και στις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών: «Εγώ διακρίνω στα λεγόμενά σας μια στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό. Τη χαιρετίζω αυτήν τη στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό», «σήμερα μπορούμε να πούμε "ναι, υπάρχει εδώ πέρα καταστατική, μνημονιακή πλειοψηφία", από τη στιγμή που αποδεχόσαστε το 70% των μεταρρυθμίσεων του υφιστάμενου μνημονίου».
Δείχνοντας ότι, παρά τις διαφορές τους, κινούνται στις ίδιες ράγες τόνισε ότι προέχει η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η διευθέτηση του χρέους κι όχι διαγραφή της ονομαστικής αξίας, μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, συνεπές και συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για τους βασικότερους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Με αυτές τις προϋποθέσεις 76 βουλευτές της ΝΔ θα σας παρέχουν τη στήριξή τους», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του Μ. Βορίδη.
***
Καμία εξέλιξη στο αστικό πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να ξαφνιάζει το λαό. Το προηγούμενο, άλλωστε, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της μεταξύ τους κυβερνητικής συνεργασίας λέει πολλά για το μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η αστική τάξη όταν διακυβεύονται πολύ σημαντικά συμφέροντά της, ως προς τη διάταξη του πολιτικού της προσωπικού. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την επίτευξη αυτής της συναίνεσης και με άλλους τρόπους που δεν καθιστούν αναγκαία τη συστέγαση στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα και χωρίς να υπάρχει ταύτιση, που, όπως αποδείχθηκε, από την κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά, δημιούργησε δυσκολίες στο πολιτικό σύστημα. Με τους ΑΝΕΛ έκαναν κυβέρνηση, έχουν τη στήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στη διαπραγμάτευση ακόμα και χωρίς την ψήφο εμπιστοσύνης τους και ενδεχομένως απ' τη ΝΔ στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.λπ. Ενώ ακόμα και οι τοποθετήσεις των Χρυσαυγιτών στη Βουλή είχαν περισσότερο ένα κλίμα ανοχής παρά αντιπολίτευσης στη νέα κυβέρνηση.
***
Αυτή τη συναίνεση, τη συστράτευση στον κοινό «εθνικό σκοπό» της στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου η συγκυβέρνηση θέλει να τη μεταφέρει στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε κινητοποιήσεις, σε πλατείες σε αποφάσεις σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, μετατρέποντας το λαό σε χειροκροτητή μιας διαπραγμάτευσης που γίνεται μέσα σε ένα αντιλαϊκό πλαίσιο και για λογαριασμό ξένων προς το λαό συμφερόντων. Αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να περάσει.

Συγκεκριμένες απαντήσεις - δεσμεύσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν σε άμεσα και ζωτικά προβλήματα, ζητούν οι Θεσσαλοί αγρότες από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ο οποίος θα βρίσκεται, σήμερα Τετάρτη, στη Λάρισα, για να εγκαινιάσει τη 10η Πανελλήνια Γεωργική, Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Εκθεση. Ρωτούν οι αγρότες της Θεσσαλίας τον αρμόδιο υπουργό της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:
-- Θα μειωθεί άμεσα η τιμή του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος; Οι παραγωγοί ζητούν να πληρώνουν το πετρέλαιο σε τιμή τράνζιτ, όπως γίνεται με τους εφοπλιστές, η τιμή του αγροτικού ρεύματος να μειωθεί κατά 50% και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Παράλληλα, ζητούν να τους δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια για να μπορέσουν να προμηθευτούν τα αναγκαία αγροεφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά.). Επισημαίνουν ακόμα ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά, δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο που ξεκινάει σε λίγες μέρες.
-- Πότε θα καταβληθούν οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις, οι εξισωτικές και οι ενισχύσεις στους ενταγμένους σε προγράμματα; Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις (π.χ. στους 16.000 βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας) είθισται να καταβάλλονται στις αρχές Μάρτη, αλλά, μέχρι στιγμής, το υπουργείο δεν είπε κάτι γι' αυτό το θέμα. Οπως δεν είπε αν θα ισχύσουν από δω και πέρα οι μεγάλες περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις και στην ενιαία ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους.
-- Θα σταματήσει το πετσόκομμα στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις; Για το 2014 το «ψαλίδι» έφτασε στο 9,5%, για το 2015 θα φτάσει στο 15%, ενώ συνολικά μέχρι το 2020 που θα διαρκέσει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ η μείωση υπολογίζεται στο 50%. Οι αγρότες ζητούν να επιστραφούν όσα τους περικόπηκαν, να μη γίνουν νέες περικοπές και να μην ισχύσει το νέο μέτρο που προβλέπει κατάργηση της ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν μέχρι 4 στρέμματα και δικαιούνται μέχρι 250 ευρώ.
-- Θα καταβληθούν στο σύνολό τους οι επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων; Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι υπήρξε επιλεγμένη καταβολή της επιστροφής πετρελαίου προεκλογικά, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η επιστροφή ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, ζητούν να σταματήσουν οι παρακρατήσεις από αυτές τις επιστροφές για την εξόφληση αγροτικών χρεών στην εφορία, ή σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους.
-- Θα συνεχιστεί το χαράτσι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ; Η διαδικασία ξεκίνησε από την προηγούμενη βδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μάη. Ηδη η εταιρεία «GAIA Επιχειρείν», με ανακοινώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ, καλεί τους αγρότες να την επιλέξουν για να τους κάνει τη δήλωση, καταβάλλοντας, βεβαίως, ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό. Οι παραγωγοί ζητούν η δήλωση ΟΣΔΕ να γίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να είναι δωρεάν.
-- Θα ισχύσει ο νέος νόμος φορολόγησης των αγροτών για το εισόδημα του 2014; Η εξαγγελία της κυβέρνησης για αφορολόγητο 12.000 ευρώ δεν διευκρινίστηκε αν αφορά στο αγροτικό εισόδημα του 2014. Να υπενθυμίσουμε ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα ζητάει να μην ισχύσει ο νόμος που προβλέπει φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13% και προκαταβολή φόρου 27,5% για το επόμενο έτος, να μην κρατούν λογιστικά βιβλία οι φτωχοί αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-- Πώς θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που θα έχουν και φέτος οι παραγωγοί ροδάκινων, μήλων, νεκταρινιών, αχλαδιών κι άλλων προϊόντων λόγω της συνέχισης του εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία, που συνυπέγραψε και η νέα συγκυβέρνηση; Οπως τονίστηκε στη μαζική σύσκεψη μηλοπαραγωγών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αγιά της Λάρισας, οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της γι' αυτό το ζήτημα από την ΕΕ, να φροντίσει για την κάλυψη του συνόλου των απωλειών που θα έχουν οι παραγωγοί και να δοθούν τα προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
-- Θα εξοφληθούν οι απλήρωτοι τευτλοπαραγωγοί για τη σοδειά του 2014 και θα επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια της Βιομηχανίας Ζάχαρης; Ανάμεσα στα εργοστάσια της ΕΒΖ που έκλεισαν είναι κι αυτό της Λάρισας.
-- Θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου; Η Θεσσαλία, για να συνεχιστεί η αγροτική παραγωγή, χρειάζεται οπωσδήποτε να καλύψει έστω μέρος από τη μεγάλη έλλειψη νερού για άρδευση που αντιμετωπίζει. Αυτό μόνο με την εκτροπή του Αχελώου μπορεί να γίνει, αφού τα υπόγεια νερά έχουν εξαντληθεί - το 80% των αρδευτικών αναγκών της περιοχής καλύπτονται από γεωτρήσεις - και τα μικρά έργα υποδομής (ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κ.ά) αποδείχτηκε ότι δε λύνουν το πρόβλημα. Οι αγρότες ζητούν να ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου, γενικότερα να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, καθώς και αντιπλημμυρικά, ενώ διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
-- Θα επανέλθει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στα 65 χρόνια, από τα 67 που το ανέβασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Το αίτημα του συνεπούς αγροτικού κινήματος είναι μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με αξιοπρεπείς συντάξεις.

Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του χτες με τον καγκελάριο της Αυστρίας, αιτιολόγησε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ, λέγοντας ότι επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή - στον Βορρά η Ουκρανία, Νοτιοανατολικά η Συρία και Νοτιοδυτικά η Βόρεια Αφρική - είναι αναγκαίο να παραμείνει πόλος και πεδίο σταθερότητας στην εύθραυστη αυτή περιοχή, γι' αυτό και όλοι έχουν συμφέρον από μια βιώσιμη, κοινά αποδεκτή λύση.
Στην πραγματικότητα, αυτό που λέει ο πρωθυπουργός είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ σε μια περιοχή όπου διακυβεύονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα. Οτι για να μπορεί η ΕΕ να συνεχίζει να υπερασπίζεταιι τα συμφέροντα αυτά πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα που προφανώς, κατά τη συλλογιστική του Αλ. Τσίπρα, θα αποσταθεροποιηθεί αν οι εταίροι δεν αποδεχτούν ορισμένους απ' τους όρους που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ! Αλισβερίσια, δηλαδή, για συμφέροντα ξένα προς αυτά του λαού, που πρέπει να θυμάται πάντα ποιος την πληρώνει όταν στη λίμνη τσακώνονται βουβάλια!

Δυναμώνει η επιδίωξη των αστικών ΜΜΕ να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «νεροκουβαλητές» στο «μύλο» της διαπραγμάτευσης, που έχει αναλάβει να προωθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας διαπραγμάτευσης, που, όπως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει, θα πρέπει να καταλήξει σε ένα νέο «πρόγραμμα», σε συμφωνία με τους δανειστές, που σημαίνει αποπληρωμή των δανείων από το λαό. Ενός «προγράμματος γέφυρας», όπως το αποκαλεί η κυβέρνηση, που πράγματι θα 'ναι για τους επιχειρηματίες «γέφυρα» προς το «ζεστό χρήμα», αλλά θα αποτελεί μια νέα «τάφρο» στην οποία οδηγούνται οι εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις.
Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που αποτελεί τμήμα της γενικότερης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις αστικές τάξεις της ΕΕ για τη διαχείριση των υπερχρεωμένων κρατών καθώς και για το συνολικότερο μέλλον της Ευρωζώνης.
Τα διεθνή αστικά ΜΜΕ, ανάλογα με την πλευρά που στηρίζουν, κρύβοντας αυτήν την ουσία, επιδιώκουν να παρουσιάσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πότε ως «ταραξία» και «αποσταθεροποιητή» της Ευρώπης και πότε δήθεν ως «απελευθερωτή» της. Από την άλλη στη χώρα μας διάφοροι κύκλοι «οικοδομούν» τη στήριξη προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σ’ ένα πνεύμα δήθεν «εθνικής ενότητας και αξιοπρέπειας».
Η προσπάθεια αυτή επιδιώκεται να στηριχτεί και από το εξωτερικό με εκδηλώσεις με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «αλληλεγγύης στην Ελλάδα». Σ’ αυτήν την προσπάθεια ενεργά συμμετέχουν διάφορες ομάδες και κόμματα ανά την Ευρώπη, επεμβαίνοντας στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και στη στάση του εργατικού κινήματος, υποδεικνύοντας μάλιστα και ποια στάση πρέπει να έχει το εργατικό λαϊκό κίνημα μέσα στην Ελλάδα απέναντι στη διαπραγμάτευση και στην πολιτική της κυβέρνησης. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε με τη χθεσινή δήλωσή του και ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, που κάλεσε «στο πλαίσιο της αλληλεγγύης του προς τον ελληνικό λαό, τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις δυο εκδηλώσεις συμπαράστασης προς την αγωνιζόμενη Ελλάδα».
Κι αυτά όταν είναι πασίγνωστες οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προς την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι εργαζόμενοι και πρώτα απ’ όλα τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των άλλων χωρών δεν μπορεί να γίνουν χειροκροτητές μιας διαπραγμάτευσης ξένης προς τα συμφέροντα των εργαζομένων της Ελλάδας. Μιας καμπάνιας τα νήματα της οποίας κινούν οι δυνάμεις του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» κι άλλα «ναυάγια» της ταξικής πάλης. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που πριν μερικά χρόνια πανηγύριζαν για την εκλογή Ολάντ στη Γαλλία, που δήθεν θα έφερνε «νέο άνεμο» στην Ευρώπη, και πιο πριν του Ομπάμα, που δήθεν θα σταματούσε τους πολέμους των ΗΠΑ.
Οι εργαζόμενοι στις άλλες χώρες πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στο ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα, που  καλεί σε πάλη για την ανάκτηση όλων όσα έχασαν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα την περίοδο της κρίσης, για τη διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων κι αναγκών τους, για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αλλάξει τάξη στην εξουσία.
902.gr Κατηγορία: 

Πέντε έδρες κατέλαβαν οιταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλουκαι μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που κατέβασαν ψηφοδέλτιο.
Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ έλαβε 80 ψήφους, εκλέγοντας 5 μέλη στο 11μελές ΔΣ, έναν εκπρόσωπο στην Ομοσπονδία και έναν εκπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Το δεύτερο ψηφοδέλτιο με το όνομα «Ανεξάρτητη Παράταξη» (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ), που κατείχε και τις 11 έδρες στην προηγούμενη διοίκηση, έλαβε 115 ψήφους και έξι έδρες, έναν εκπρόσωπο στην Ομοσπονδία και δύο εκπροσώπους στο ΕΚΒ.
Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχαν ψηφίσει 60 άτομα και υπήρξε μόνο ένα ψηφοδέλτιο, αυτό του προηγούμενου ΔΣ (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ).
Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλωνκαταγγέλλει την ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας των σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» και «Βερόπουλος» υπέρ του συνδυασμού που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς διευθυντές αυτών των εταιρειών συγκέντρωναν εργαζόμενους στα καταστήματα και «με επικεφαλής τους προϊσταμένους τους, τους έφερναν ακόμα και με βανάκια τροφίμων των εταιρειών για να ψηφίσουν». «Παρών για να συντονίσει αυτήν τη δουλειά ήταν ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και έκανε τις επιτόπου συνεννοήσεις με τους διευθυντές και τα κεντρικά των εταιρειών» καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
«Να ποιοι είναι οι "αριστεροί" και οι "αγωνιστές": Αυτοί που φέρνουν τη μεγαλοοεργοδοσία να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των σωματείων και σε απροκάλυπτη συνεργασία μαζί της παίρνουν θέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να ποιος είναι ο νέος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που διαδέχεται σιγά - σιγά την ΠΑΣΚΕ, χωρίς να αλλάζει στο παραμικρό το εχθρικό του πρόσωπο απέναντι στους εργαζόμενους, χωρίς να αλλάζει στο παραμικρό τις μεθόδους εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα. Καλεί όλους τους συναδέλφους του κλάδου να συσπειρωθούν στις γραμμές της, να γίνει αποκούμπι για κάθε εργαζόμενο, να ενισχυθεί η οργάνωση του κλάδου, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τα τσιράκια της. 
902.gr Κατηγορία: 

Πληρης εκφυλισμός επικράτησε και την Τρίτη, δεύτερη μέρα στο 14ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που διεξάγεται στην Αθήνα και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη. Ο χώρος του συνεδρίου την πρώτη ημέρα ήταν άδειος στο μεγαλύτερο διάστημα, εκτός από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που παρέμεναν στις θέσεις τους, έως ότου κατήγγειλαν τον εκφυλισμό και αποχώρησαν από τις εργασίες. Αλλά και χτες η κατάσταση ήταν ίδια, με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού να εμποδίζουν την ουσιαστική συζήτηση.
Στη διακήρυξή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) σημειώνει ότι «οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μας έχουν την ελπίδα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες μέσω "ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές"». (Διαβάστε όλη τη διακήρυξη στο συνημμένο)
Επισημαίνει ωστόσο ότι «σίγουρα δεν οδηγούν σε καλύτερες μέρες οι δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλου ότι δεν θα υπάρχει καμία αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ότι δεν θα αποκατασταθούν καθόλου οι μεγάλες απώλειες στους μισθούς μας.
Σίγουρα, επίσης, δεν οδηγούν σε καλύτερες μέρες για ασθενείς και υγειονομικούς οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ξανθού, στη συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ ότι θα συνεχιστεί η αποασυλοποίηση, δηλαδή το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων αλλά "με όρους σεβασμού"».
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» τονίζει ότι για να δουν οι εργαζόμενοι πραγματικά καλύτερες μέρες δεν μπορούν να πάνε ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση για αποκατάσταση των μεγάλων απωλειών που είχαν στους μισθούς, στις συντάξεις και δικαιώματα τα τελευταία χρόνια.
«Ούτε βήμα πίσω από την ανάγκη για την κατάργηση του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων που μας έφεραν εδώ, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας».
Τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό κίνημα, που να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για να ανατρέψει τις αιτίες και τους υπαίτιους των προβλημάτων.
«Χρειαζόμαστε ένα συνδικαλιστικό κίνημα χειραφετημένο από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κράτος, που θα παλεύει για τις ανάγκες των εργαζομένων. Χρειαζόμαστε Ομοσπονδία και σωματεία μαζικά, όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των μονίμων. Εμπιστευτείτε την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ».
Παράλληλα κατατέθηκε στο Συνέδριο ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ για τους νοσηλευτές καταγγέλλοντας την πολυδιάσπαση που επικρατεί στο νοσηλευτικό κλάδο και η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών και των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
«Η πολυδιάσπαση αποτελεί τη βάση για να καλλιεργείται το "διαίρει και βασίλευε" μεταξύ των νοσηλευτών. Να στρέφει τη μια κατηγορία νοσηλευτών ενάντια στην άλλη, για να μην ενώνονται όλοι οι νοσηλευτές και συνολικά όλοι οι υγειονομικοί για να διεκδικούμε μαζί όλα αυτά που δικαιούμαστε». (Διαβάστε όλη την ανακοίνωση στο συνημμένο)
902.gr Κατηγορία: 

Στο αίτημα της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων εταίρων της να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα των μνημονίων, η κυβέρνηση αντιτάσσει μια συμφωνία για ένα «πρόγραμμα - γέφυρα», που θα περιλαμβάνει κατά 70% μέτρα που περιέχονται στα σημερινά μνημόνια και κατά 30% μέτρα που θα διαμορφώσει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Για να ξεγελάσει, μάλιστα, το λαό, διακηρύττει ότι με αυτό το «μείγμα» στο πρόγραμμα που προτείνει διαπραγματεύεται τάχα προς όφελός του, αφού το 30% των μνημονίων που απορρίπτει είναι το «τοξικό» μέρος που πρέπει να αντικατασταθεί.
Η αυταπόδεικτη αλήθεια είναι ότι από το «σκίζω τα μνημόνια» και τους πανηγυρισμούς, ότι «μετά τις εκλογές τα μνημόνια τέλος», ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τώρα ότι τα μνημόνια δεν είναι για πέταμα και ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μέτρων που περιλαμβάνουν θα τα εφαρμόσει ως κυβέρνηση.
Δεν μπορεί να αποφύγει κανείς τη σύγκριση με το επιχείρημα, που παπαγάλιζαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα χρόνια, ότι τα μνημόνια περιέχουν μέτρα που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να εφαρμοστούν...
Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή στόχος των μνημονίων ήταν να προχωρήσουν, μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο και με δεδομένο πλαίσιο επιτήρησης, μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έπεσαν από τον ουρανό. Περιέχονται στα κείμενα στρατηγικής, στις κατευθύνσεις και στις αποφάσεις της ΕΕ. Εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη, με διαφορετικό ίσως μείγμα, ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης κάθε χώρας, σε διαφορετικό κάθε φορά εύρος και με διαφορετικές ταχύτητες, λόγω της ανισομετρίας.
Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κάθε κράτους - μέλους και συνολικά της ΕΕ/Ευρωζώνης. Είναι οι λεγόμενες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που στοχεύουν στην άμεση ή έμμεση στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και που έχουν εφαρμοστεί σε μια σειρά κράτη της ΕΕ, με επιπτώσεις στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση, το κεφάλαιο είναι αυτό που επιβάλλει τις αναδιαρθρώσεις, ανεξάρτητα από το ποσοστό που καταλαμβάνουν σε κάθε μείγμα διαχείρισης τα περιοριστικά και τα επεκτατικά μέτρα.
Μήπως, όμως, ο ΟΟΣΑ κάνει κάτι διαφορετικό; Μήπως οι δικές του μεταρρυθμίσεις είναι περισσότερο «ήπιες» για το λαό ή ακόμα και προς όφελός του; Διακηρυγμένος στόχος του ΟΟΣΑ είναι η θωράκιση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας στα κράτη - μέλη του. Γι' αυτό οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα των μνημονίων.
Γι' αυτό και στο τελευταίο μνημόνιο, η εκταμίευση μιας από τις δόσεις των δανείων συνδέθηκε άμεσα με την εφαρμογή της αντιλαϊκής «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», σαν προαπαιτούμενο που τότε καταριόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ας μην πάμε στα «παλιά», ας δούμε τι περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2015 με τις προτάσεις του για τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η Ελλάδα. Τι περιλαμβάνουν; Μείωση εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα, δίνοντας προνόμια ενίσχυσης του κεφαλαίου, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος με κριτήρια την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου κ.ά.
Συνεπώς, το νέο «κοκτέιλ» που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι εξίσου επικίνδυνο για το λαό, ακόμα κι αν το μείγμα αλλάζει...
Αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Τετάρτης 11 Φλεβάρη 2015.

902.gr Κατηγορία: 

Την εμπιστοσύνη των 162 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έλαβε η συγκυβέρνηση των δύο αυτών κομμάτων κατά την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε έπειτα από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Τη συγκυβέρνηση καταψήφισαν συνολικά 137 βουλευτές, έλειπε από την ψηφοφορία ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής.
Το ΚΚΕ με τις τοποθετήσεις του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά στη δευτερολογία του πως «ο λαός μας δεν ενδιαφέρεται πώς θα το πείτε το νέο μνημόνιο-συμβόλαιο, συμφωνία ή πρόγραμμα». (δείτε εδώ τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ)
Πάντως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπορεί να μην έλαβε την εμπιστοσύνη από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο οι πρόεδροι της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, του Ποτάμιου Σταύρος Θεοδωράκης και του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασαν τη στήριξή τους στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές υπό τον όρο της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Τη συναίνεσή τους είχε ζητήσει κατά την ομιλία του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος
902.gr Κατηγορία: 

Έναν καλύτερο διακανονισμό μεταξύ των δανειστών και των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων συνιστά η επιδίωξη της συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για συμφωνία αμοιβαίου συμφέροντος.
Ήταν σαφής ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, λέγοντας πως «τα δανεικά που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν πήγαν στην παραγωγική βάση της χώρας» και πρόσθεσε ότι «επέστρεφαν πάλι πίσω στους δανειστές», ενώ ανέφερε πως η συμφωνία πρέπει να είναι επωφελής και για τα δύο μέρη, δηλαδή και οι δανειστές να εισπράττουν, αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να έχουν ρευστότητα. Αυτό κατά τον Αλέξη Τσίπρα είναι η επωφελής συμφωνία αμοιβαίου συμφέροντος.
Άλλωστε ξεκαθάρισε πως θεωρεί «ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για την ελληνική οικονομία τις ιδιωτικές επενδύσεις». Γι' αυτό έκανε λόγο για διαπραγμάτευση «της δανειακής σύμβασης, όχι του μνημονίου» με «λογική και ρεαλιστική προσέγγιση», με «σεβασμό των κανόνων» και πως η συγκυβέρνηση στοχεύει στην «απομείωση του χρέους».
Ανέφερε πως εκείνο που ζητάει από τους δανειστές είναι μια «συμφωνία-γέφυρα», μια πρόταση για «χώρο και χρόνο», για να «εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις» προς τους δανειστές και για να «φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία», σε ένα «νέο συμβιβασμό» όπως είπε.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία-γέφυρα έγινε πιο συγκεκριμένος, λέγοντας ότι «ζητάμε διευκόλυνση όπως για παράδειγμα την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, την αξιοποίηση ποσών που βρίσκονται στο ΤΧΣ και την αύξηση των ορίων των εντόκων γραμματίων». Φαίνεται πως η συγκυβέρνηση θέλει συμφωνία γι' αυτές τις κινήσεις, διότι έχει λάβει μήνυμα πως σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες.
Διερωτήθηκε ποια είναι η πρόταση της άλλης πλευράς και ανέφερε πως «την ίδια ερώτηση έκανε ο Ομπάμα στην Μέρκελ δίχως να πάρει απάντηση», σε μια προσπάθεια να καταδείξει πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ανέφερε ακόμα ότι «δεν θα ζητήσουμε παράταση του μνημονίου» και άσκησε κριτική στην προηγούμενη συγκυβέρνηση διότι δεν έλαβε εξάμηνη παράταση του υπάρχοντος μνημονίου και έτσι δυσκολεύει την τωρινή διαπραγμάτευση.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης απέφυγε για μια ακόμα φορά να μιλήσει συγκεκριμένα και με χρονοδιάγραμμα και απλά επανέλαβε ότι θα μοιραστούν ψίχουλα σε εξαθλιωμένους, καθιστώντας σαφές πως τις όποιες δεσμεύσεις τις αντιλαμβάνεται με ορίζοντα τετραετίας.
Όπως συνηθίζει ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίσθηκε ως υπέρμαχος της ΕΕ, την οποία επιχειρεί να απενοχοποιήσει καθώς την εμφανίζει σαν κάτι ουδέτερο από τα κοινά συμφέροντα και τις ισχυρές αντιθέσεις μονοπωλιακών ομίλων για τους οποίους έγινε η διακρατική συμμαχία.
Ανέφερε πως η ΕΕ «θα προχωρήσει με συνοχή αλλάζοντας» ή η ΕΕ «των αξιών και των λαών που κάποτε γνωρίσαμε θα δώσει τη θέση της στην Ευρώπη του τρόμου». Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαταλέγεται στους φανατικούς θιασώτες της ΕΕ που τη θεωρεί «κοινό σπίτι», αλλά η ΕΕ ουδέποτε συγκαταλεγόταν στις Ενώσεις των λαών και των αξιών, όταν όλες οι πολιτικές ήταν αντιλαϊκές και σαν κυρίαρχη αξία είχε και έχει το κέρδος των μονοπωλίων.
902. gr Κατηγορία: 

«Θέλουμε να πετύχει η νέα κυβέρνηση, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας στο ευρώ», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς για να εκφράσει τη στήριξή του, την οποία ευθέως συνδέει με την επίτευξη συμβιβασμού εντός της Ευρωζώνης.
Ανέφερε πως «δεν θα μηδενίζουμε το έργο σας» και πως «εύχομαι ειλικρινά να πετύχετε», αλλά επανέλαβε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθεί η χώρα στα βράχια».
«Θα σας βοηθήσουμε να χτίσετε πάνω σε αυτά που καταφέραμε», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «κέρδισε με ψέματα» τις πρόωρες εκλογές. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι τώρα καλεί το λαό «να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ για το καλό της πατρίδας», ενώ το 2013 και το 2012 δεν το έκανε.
Υπερασπίστηκε την πολιτική που άσκησε ως πρωθυπουργός της προηγούμενης συγκυβέρνησης, λέγοντας ότι πήρε την οικονομία σε ύφεση και την παρέδωσε σε ανάκαμψη και πως πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τους συμφωνημένους στόχους.
«Μη μας μιλάτε για διαπραγμάτευση», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν «εσείς μας κατηγορούσατε για πουλημένους» και έρχεται «ο Βαρουφάκης και λέει ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου». Εσείς «ετοιμάζεστε να υπογράψετε ένα νέο μνημόνιο», εκτίμησε και ανέφερε πως όταν παρατάθηκε το μνημόνιο για δύο μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κριτική και τώρα κατηγορεί την προηγούμενη συγκυβέρνηση διότι αντί για δύο έπρεπε να ζητήσει έξι μήνες παράταση του μνημονίου.
Για το χρέος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέματα για το «κούρεμα» προεκλογικά και τώρα πια «το κατάλαβε και ο κ. Βαρουφάκης» ότι δεν μπορεί να γίνει. Ανέφερε ότι δεν είναι αδύνατη η έξοδος της χώρας από το ευρώ και θα αυτό «θα είναι ολέθριο για τη χώρα» και πως η νέα συγκυβέρνηση δεν έχει βρει συμμάχους στις κυβερνήσεις στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση πως διώχνει τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να πολεμήσει τη λιτότητα, αλλά την ανάπτυξη, αφού -όπως ισχυρίστηκε- δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και δεν θέλει επενδύσεις.
Αναμετρήθηκε με την τωρινή συγκυβέρνηση στην παροχή ψίχουλων, λέγοντας ότι επί των ημερών του «έγινε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που είναι διαχείριση της ακραίας φτώχειας.
Επαίνεσε τον Αλέξη Τσίπρα που στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων την Κυριακή ανέφερε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα ενισχύουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας».
902.gr Κατηγορία: 

Περισσότερο προεκλογική περίοδο θύμιζε η τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης.
Αράδιασε κάμποσα συνθήματα, λέγοντας πως «υπάρχει ελπίδα», «υπάρχει φως», πως οι συγκυβερνώντες «συνομιλούν όρθιοι», ότι «διαπραγματεύονται» και πως «η Ελλάδα θα νικήσει».
Πέραν της συνθηματολογίας, ο υπουργός Άμυνας ζήτησε συναίνεση και στήριξη, λέγοντας «ελάτε μαζί στην εθνική προσπάθεια», επαναλαμβάνοντας έννοιες και ιδεολογήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων για να αποδεχτεί ο λαός σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, εμφανίζοντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων ταυτόσημα με τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Επιτέθηκε προσωπικά στον Σταύρο Θεοδωράκη λέγοντας πως «είναι άνθρωπος της διαπλοκής» και από την ΕΡΤ έπαιρνε «20 χιλιάδες για κάθε εκπομπή».
Απάντησε επί προσωπικού ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας ότι κάποιοι εργάζονται και «δεν ζουν από τα λεφτά των πατεράδων τους».
902.gr Κατηγορία: 

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget